Restaurant: Ahimsa Buffet (Sai Yee Street)
Info:

Info:

2022-04-19 1238 views
相信大家都知無肉食係做開自助餐,但係而家防疫措施限制,已經少左好多人出街食自助餐。所以無肉食推出左$50午餐,全部自助餐嘅茶式都任裝。$50午餐飯盒,包2個盒,一個大同一個細。大盒就係圖上呢個,主要放主食。另外細盒係膠盒,主要放湯/糖水,不過我驚食唔哂就無用到🙈現場菜式全部都任裝,唔同時段菜式會有輕微改變。主食除左白飯之外,亦有炒粉麵,亦有甜品、沙律、炸物,好多選擇😋啱哂平時lunch食到悶,唔知食咩好嘅朋友~
午餐飯盒

$50午餐飯盒,包2個盒,一個大同一個細。
大盒就係圖上呢個,主要放主食。
另外細盒係膠盒,主要放湯/糖水,不過我驚食唔哂就無用到🙈

亦有甜品、沙律、炸物,好多選擇😋
啱哂平時lunch食到悶,唔知食咩好嘅朋友~

TakeAway
午餐飯盒
無肉食絕對係素食自助餐既始組之一🤔 分店都相當多。 之前曾經幫襯過佐敦同北角店,味道同質素都有所保證 ,可惜佐敦店先前因為疫情而結業 相當可惜。不過好在旺角都仲有分店 絕對係岩素食又想食buffet既人位置上係洗衣街 岩岩係一座大廈既二樓 差啲睇漏眼😂😂 價錢方面午餐係$85 仲要免加一 都幾抵。用餐時間到11:30-2:15pm 。 先付款後入座 ,位置自己簡, 因為唔係初一十五既日子 所以都唔會好多人 。同埋都幾多附近既OL放飯黎食食物方面 有分3區:沙律凍食甜品、熱食、飲品糖水。 沙律凍食甜品區 炸物有大概4-5款,沙律凍般都有6-8款, 選擇絕對多, 而甜品都有2款,今日係馬蹄糕同埋紅豆椰汁糕。 紅豆糕食落啖啖紅豆 椰汁味唔算重, 糕身相對較硬身但可接受。 熱食有近16款,有茄子生根、 炒麵等 選擇多 但沒有餐牌所以唔知叫咩名😂😂 但賣相同味道係不過不失。 飲品甜品方面, 飲品基本上有4款 除左水、茶外,當日仲有提供菊花茶同薑茶。 薑茶係熱飲 飲落好辣🤭 但岩哂寒底既人 而菊花茶就係凍飲 味道唔似用茶包沖出黎咁淡身 味道唔錯。 糖水方面是日係綠豆沙, 飲落唔錯。 整體黎講不過不

整體黎講不過不失 食物款式都多加上不停refill 。
$85 (Lunch)
疫情前都幫襯過啦,年初一比呀媽開年漏單 服務唔好 仲要超難食唯一叫做近屋企重開之後都諗全家幫襯下只係懶 又落雨唔想行點知中大大大大大伏之前都叫擺到入口係味道不好⋯⋯⋯依家個啲全部都好咸好油我已經算係重口味的朋友好似食左成口鹽咁可能因為食材唔新鮮,要用重口味遮蓋掛冇下次又唔算好平又超難食執左佢啦⋯⋯⋯⋯⋯⋯嬲到懶癌的我都要出警世文服務唔好 食物唔好 最基本都做唔到我番去煮公仔麵都冇咁嬲⋯⋯⋯🥹🥹🥹🥹🥹
疫情前都幫襯過啦,年初一比呀媽開年
漏單 服務唔好 仲要超難食

⋯⋯⋯
依家個啲全部都好咸好油

我已經算係重口味的朋友
好似食左成口鹽咁
可能因為食材唔新鮮,要用重口味遮蓋掛
冇下次

最基本都做唔到
我番去煮公仔麵都冇咁嬲⋯⋯⋯

🥹🥹🥹🥹🥹

2022-02-05 1465 views
素食質素高,不俗的西式素沙律、中式熱食、糕點、湯水和糖水。地點幾好,價錢環境食物質素都幾好。假日幾天狂食之後嘅首選。自助餐外賣,超抵食。沙律菜相當好,有部份蔬菜煮過可能好啲。整體幾好。
2022-01-19 1713 views
無肉食💛素食午餐buffet 75分鐘 $78仲要❌+1!-所有湯同茶 同埋冚蓋嘅嘢食都係熱辣辣👻羅漢果茶.合掌瓜紅蘿蔔陳皮湯 係嫲嫲煲湯嘅味道🤤.節瓜南瓜姑姑椰菜湯.甜品係西米芋頭南瓜蓉中式嘅糖水😚.推薦炒麵同啲湯同茶😚其他冇乜嘢補充🤣.不過記住食完野要自己擺番好啲碗碟呀!.其實唔係好記得有乜嘢想講🤭基於太耐先寫有特別 或者我記得有咩想講 我先寫👆🏽-28/9 eat去食嘅人通常都係婆婆或者係啲老啲嘅人我哋係全場最後生👻75分鐘唔係好夠食掛住講嘢添🥺差一行 就食晒所有食物唔寫得好詳細㗎啦💁🏻‍♀️-好味程度:🌕🌕🌕🌑🌑抵嘅程度:🌕🌕🌕🌕🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
無肉食💛

甜品係西米芋頭南瓜蓉
中式嘅糖水😚

推薦炒麵同啲湯同茶😚
其他冇乜嘢補充🤣

不過記住食完野要自己擺番好啲碗碟呀!

其實唔係好記得有乜嘢想講🤭
服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
2021-09-28
2021-12-05 2556 views
朋友聚會出乎意料地揀食素食自助餐🥗,上次試過「走肉朋友」,今次就試吓想試好耐嘅「無肉食」。餐廳位置都幾多,裝修就比較簡單啲,只有小小掛畫裝飾🎨。兩間比較落覺得「無肉食」花臣菜多啲,但其他就平平無奇。非素食者嘅我都係嚐鮮派,因為提供嘅素食烹調手法未必咁健康,以下簡單介紹下值得食嘅菜式⬇️————————————————👅素食自助餐(假日晚市$148)🔸前菜類🔸👉🏻口水汁皮蛋同肉鬆豆腐簡單美味,秘制珊瑚草無咩味。沙律吧嗰邊有任食羽衣甘藍,食返多啲都抵番啦,仲有飯後生果🍊🔸炸物類🔸👉🏻炸物食得多就唔健康,挑選咗幾款實無伏嘅款項,包括炸粟米🌽、紫薯波波、炸金菇、同懷舊蛋散。👍🏻 食食吓有意想不到嘅花臣菜,糖絲塔底係糖裹薯仔粒🍬,望於幾驚喜,食就偏甜偏硬。另外芝士味濃郁突出嘅芝士撻都係值得一食🔸熟食類🔸👉🏻放喺自助區後半部份,大部份都係啲炒菜炒粉麵,對我無咩吸引力🥸,比較吸引嘅係冬瓜盅,蕃茄炒蛋同麻婆豆腐味都唔錯🔸甜品類🔸👉🏻甜品迷可能失望😟,印象中只有海帶綠豆沙.🔸飲品類🔸👉🏻提供夏枯草、薑茶、熱茶及水———————————————— 🚩總結:試過先知啱唔啱食———————————————— 🌟

————————————————
👅素食自助餐(假日晚市$148)
🔸前菜類🔸

🔸炸物類🔸

🔸熟食類🔸

🔸甜品類🔸
👉🏻甜品迷可能失望😟,印象中只有海帶綠豆沙
🔸飲品類🔸
👉🏻提供夏枯草、薑茶、熱茶及水

🚩總結:試過先知啱唔啱食
🌟注意:穩陣啲建議預先book位
📍 無肉食
地址︰旺角洗衣街88號2樓
🗺地區:#bem旺角
📥分類:#bem素食
💰人均消費:#bem_101至200蚊
2021-11-27 1474 views
終於有機會去試食這間素食自助餐,預早一日訂定枱,早早去到完全不用等,座位隨便選,地方比想像中簡約,也比想像中好食,款式種類都算叫多,味道也很好,還會refill 轉款式,當晚餐湯是南瓜湯非常好味,韓式炸雞原來是椰菜花,所有炸物都非常香口,價錢亦都好實惠,不過用餐時間太短,入座起計個半鐘,真是食得比較急趕,另外全場地下都非常之滑,大家手拿食物行走時真是要小心啲,慢慢行才安全。
2021-11-26
$148 (Dinner)
2021-11-21 1553 views
⋆⁺₊⋆.無肉食.「素食是一種生活態度。」.呢到有分午餐、下午茶同晚餐三個時段,三個價錢~我地就去左食晚餐~o(〃'▽'〃)o.環境都算乾淨!而裝修上係走簡約風~一入到去見到大部份枱上面都已經有「留座」嘅牌(,,•́.•̀,,)所以可能想食嘅朋友早啲打電話去book會好啲(?.食物種類比想像中多~除左大量菜之外,仲有pizza,芝士撻,紅油抄手,炸雞等等(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵).值得一提係個個pizza同芝士撻!!真係有驚喜🤍估唔到素食都可以整到咁嘅味ㅋㅋ而且店員上左一陣之後,呢2個都已經秒速被清空ㅋ.至於野飲方面!我個日去有湯,夏枯草,薏米水,薑茶~都係可以無限refill 的!不過佢哋好似係每日都會有唔同嘅款式提供~.整體來講都可以~性價比算高!不過有部份食物就比較上油啦(•́₃•̀).晚餐自助餐/ $128 / 🥨🥨🥨..[滿分5個🥨]...⌫ 無肉食 (洗衣街) (旺角)旺角洗衣街88號2樓.#旺角咔嚓#素食咔嚓

⋆⁺₊⋆
無肉食
「素食是一種生活態度。」
晚餐自助餐
/ $128 / 🥨🥨🥨
[滿分5個🥨]
...
⌫ 無肉食 (洗衣街) (旺角)
旺角洗衣街88號2樓
#旺角咔嚓
#素食咔嚓

2021-10-23 1581 views
貪得意想食素 見坊間評價都幾好就諗住去試下 反正都唔係太貴星期六一點幾去到都唔會排晒長龍首先要喺counter度俾咗錢先再入去食應該冇時間限制因為佢都冇同我哋講佢啲食物都應該有二十幾30種每款都有是少少炸物平均都OK 不過有幾舊炸番薯入邊就好硬未熟沙律都有好多醬俾你揀最鍾意食都係啲菇不過就係得一碟有菇佢個飯係紅米飯都有少少硬啲菜都算refill得好快有三款湯俾你揀飲品就有茶羅漢果水同埋檸檬水俾你揀甜品就有綠豆沙啲味道都係普通家常味如果想食多啲嘢嘅話可以試吓冇特別伏嘅餸
貪得意想食素 見坊間評價都幾好
如果想食多啲嘢嘅話可以試吓
冇特別伏嘅餸
2021-10-23
Waiting Time
88 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2021-09-16 1330 views
日日食咁多唔健康嘅食物😵‍💫不如搵日食素比身體排下毒😉唔好以為食素就一定冇啖好食🤔其實都好多選擇嫁😋有d都係好邪惡🥲——————————————————🌙晚市自助餐(旺角)💲1️⃣4️⃣8️⃣旺角分店嘅環境舒適😆地方都夠大.坐嘅時候都好闊落😌而且食物嘅種類選擇好多😋粥粉面飯糖水各式各樣嘅食物都有❗️而且 好多炸物🤭真係會忍唔到食左好多(明明想健康啲….. 🥲)仲有甜品提供嫁 又有芝士撻又有中式嘅糖水😍咁多樣真係會食到飽到行唔郁🙈而且每隔一陣就會再添置新食物😚唔會怕冇嘢食 比人夾哂🥰不過雖然話就話素食但其實都好多熱氣嘅食物😂同埋對比屋企煮嘅話 呢到食物都會有少少油膩嘅感覺🤔但整體嚟講其實都好抵食👍🏻私心推薦食晚餐🌟想健康就要自己諗清楚揀咩食 食幾多😋

日日食咁多唔健康嘅食物😵‍💫

不過雖然話就話素食但其實都好多熱氣嘅食物😂
同埋對比屋企煮嘅話 呢到食物都會有少少油膩嘅感覺🤔
但整體嚟講其實都好抵食👍🏻私心推薦食晚餐🌟
想健康就要自己諗清楚揀咩食 食幾多😋
🥢超好吃的芝士撻!不到五分鐘就會被搶清🥢素食PIZZA也是超難吃得到😭❤️🥢一晚會定時出不一樣的菜色😋🥢吃得出每一樣都有用心料理過!😳🥢煎的、炸的、炒的、沙律、甜品、煲湯,應有盡有!————▪️芝士撻半口尺寸~熱熱的🔥中間餡有點溶溶的口感真的超棒!真的超好吃!類似sour cream的味道~帶點芝士酸香🤤🤤🤤▪️披薩🍕哭出來😭大概8點出了一輪,我沒有夾到,但很想吃,所以從8點多開始等🤩一等就等到10點.. 最後沒吃到(ಥ_ಥ) 而且看到隔壁座拿了一大盤披薩🍕結果最後吃不完,剩兩片。丟了😑 吃不完就不要拿那麼多好嗎?▪️紅油炒手雲吞裡面包了白菜,配上上海酸辣汁,不會很辣,酸酸的,好吃!😋▪️椒鹽玉米🌽先用牛油刷過,再灑上椒鹽粉,料理得很用心,好吃!▪️春卷🍠包了芋頭,甜度和綿密程度十分剛好,而且餡也包得滿滿的(*¯︶¯*) ▪️冷麵好吃!酸酸辣辣又有點椒鹽在上面?還有海藻/葡萄也都蠻好吃!😚😚😚▪️XO醬腸粉除了腸粉還有銀針粉!校園回憶也是已經蠻少吃得到的東西~😝▪️椒鹽豆腐、各式天婦羅🍤▪️記得有一個魚漿食物真的很好吃!💬💓:這間我真的還蠻喜歡的(*¯︶¯*)款式不會只有那幾樣、不定期都會更換(有時候有芝
🥢超好吃的芝士撻!不到五分鐘就會被搶清
🥢素食PIZZA也是超難吃得到😭❤️
🥢一晚會定時出不一樣的菜色😋
🥢吃得出每一樣都有用心料理過!😳
🥢煎的、炸的、炒的、沙律、甜品、煲湯,應有盡有!
————
▪️芝士撻

▪️披薩🍕

▪️紅油炒手

▪️椒鹽玉米🌽
先用牛油刷過,再灑上椒鹽粉,料理得很用心,好吃!

▪️春卷🍠

▪️冷麵

▪️XO醬腸粉
除了腸粉還有銀針粉!校園回憶也是已經蠻少吃得到的東西~😝

▪️椒鹽豆腐、各式天婦羅🍤
▪️記得有一個魚漿食物真的很好吃!

💬💓:這間我真的還蠻喜歡的(*¯︶¯*)款式不會只有那幾樣、不定期都會更換(有時候有芝士蛋糕)而且味道也是真的好吃!改變了我對素食餐廳固有印象-w- ♡ ♡ ♡

回頭:✅✅✅

佐敦道的店已經沒有了,所以轉去了旺角吃。早了幾天訂位,一行六人去開餐。我早到了,店舖仍在執整食物中,其實已經有人客在排隊等入場,畢竟價錢非常公道所致。自助任食素菜,午餐 $78/位,不加一。越看越多客人到,慶幸自己有致電訂位,已經留了雅座給我,因為限時吃,等齊人付款入座。一個長圓形的食物區,飲的吃的,沙律,熟食,炸物,湯類,甜品,味道與質素還可以,有些合自己口味的,會再添吃,份量絕對能吃到飽飽。素菜不妨多吃,對健康與生態環境也有幫助。推介:紅菜頭~含豐富B12 ...補血 (糖尿病與血壓低人士宜少吃)後記:離開前,客人需把餐具放回收集處。
佐敦道的店已經沒有了,所以轉去了旺角吃。
早了幾天訂位,一行六人去開餐。

素菜不妨多吃,對健康與生態環境也有幫助。

推介:紅菜頭~含豐富B12 ...補血
(糖尿病與血壓低人士宜少吃)

後記:離開前,客人需把餐具放回收集處。
$78 (Lunch)
2021-08-28 684 views
店內衛生尚算可以,但獨立的凉風機就比較骯髒,塵网佈滿塵垢,對衛生環境造成極大的污染,有顧客取食物時,未戴上口罩,試後給店員發覺,立即楊淇帶回口罩,這是非常好的工作態度!
📌$70素食放題,超過30款美食任你食!⬜️無肉食Ahimsa Buffet— 抵食素食放題 ⬜️▫️呢一間素食餐廳其實已經食過好多次!75分鐘任食!抵食得黎又多選擇😋食完一碟再一碟🤤雖然話係食齋,但係一d都吾dry🤪有沙律、麻醬凍豆腐、麻辣雲耳同青瓜、炸物、老火靚湯、涼茶同各款家常便飯咁既主菜等。有時重有pizza、純素蛋黃、紫菜飯卷、焗南瓜同埋各式糕點,好似椰汁糕同紅豆糕咁。而且炸物都有好多款,好似炸餃子、春卷、炸麻花、芋頭拔絲、炸蕃薯片等。⬜️特別講下既係有款類似炸麻薯既野,入口煙煙韌韌,味道好香甜🤩令我次次去到都不停食!重有個蟲草花燉湯!超級足料,真係有清滿既蟲草花同龍眼肉等,飲落好香甜,真係滋補靚湯!!⬜️其中十分推介嘅係芝士撻,係超級熱辣辣🔥會辣嘴嘅🥵而且重好有香濃既芝士味,重好流心添🤤任啪芝士撻吾係問題🤓正係食芝士撻都值回票價呀~😋 ( 其實重有好多野食,不能盡錄!)⚠️要留意返只收現金喔⚠️⬜️為食指數:8(10分為最多)抵食指數: 9⬜️價錢:中午:(11:30-1530)繁忙時間限時75分鐘星期一至五$70,星期六日及公眾假期$80晚市:(18:00-22:00) 繁忙時間限時90分
📌$70素食放題,超過30款美食任你食!
無肉食Ahimsa Buffet— 抵食素食放題 ⬜️
▫️
⚠️要留意返只收現金喔⚠️
⬜️
為食指數:8(10分為最多)
抵食指數: 9
價錢:
中午:(11:30-1530)繁忙時間限時75分鐘
星期一至五$70,星期六日及公眾假期$80
晚市:(18:00-22:00) 繁忙時間限時90分鐘
星期一至五$ 120,星期六日及公眾假期$140
◻️
分店地址:
旺角洗衣街88號2樓。
中環嘉咸街23號My Central地下5號舖。
荃灣大河道98號如心廣場二期2樓213號舖。
北角堡壘街10-16號華曦大廈地下B舖。
◻️
#goeat旺角 #goeat荃灣 #goeat北角#goeat中環#荃灣美食#北角美食#中環美食#goeat黃店#旺角黃店#荃灣黃店#北角黃店#中環黃店
#旺角美食#食素#素食放題#食齋#無肉食#AhimsaBuffet#veggie
#hk#hkfood#hongkong#hkfoodie#foodstagram#drinkstagram#Eeeeeats#FoodPhotography#foodporn#FoodGasm#foodie#foodoftheday#EatingForTheInsta#CleanEating#Nom#InstaGood#InstaFood#Food#IGEats
見到食評啲相好似幾好,又見到有Pizza炸雞芝士撻,個樣好似唔錯,一心諗住去試吓。第一次食素食自助餐。完全同印象中嘅自助餐係兩回事。非常之多人,啲人搶食,好似睇啲大陸片啲大陸人搶食咁樣。可能因為好平,所以人流嘅質素就咁樣。地方都幾細下。所以咁多人迫埋係一個地方,變得好嘈好唔舒服。去食午餐。星期六$88 ,冇+1。去到就係食一般齋炒菜炒飯炒麵。炸物方面有炸豆腐炸茄子炸春卷炸粟米。沙律都係嗰啲嘢啦。有啲涼拌芽菜云爾酸蘿蔔。雖然不斷出菜,但實在太多人,根本搶唔到食。啲嘢好似食淨啲餸頭餸尾咁。味道一般。但係可能係午餐,所以出咗好多次菜,都冇芝士蛋糕芝士撻同埋pizza。嗰個所謂嘅韓式炸雞見都未見過。我原本淨係想食嗰三樣嘢,一樣都冇出現到。仲要係一個咁嘈咁迫咁唔舒服嘅地方。求其食咗少少野就走啦。都唔使30分鐘。好失望。以後都唔會再去任何素食自助餐。因為太平,所以好多人,環境感覺差過大排檔。
2021-08-22
$88 (Lunch)