2020-11-25 97 views
拉麵take away?原來一樣好滋味。mongkok分店好旺人,店家悉心咁樣準備咗獨立嘅湯底一包,同埋加熱容器,真係好貼心,超級warm, waiter服務態度好好,好熱情,就算dinner time返到屋企唔使開爐一樣可以坐熱佢,好似係店鋪入邊食得咁開心。入面的材料好豐富!我最鍾意吉列的炸蝦同埋蟹柳,麵條爽口,好好食。小食方面,牛肉粒真係唔錯加埋蒜片嘅香味,更加提昇咗牛肉嘅鮮味。自己係屋企一樣好享受!
2020-11-20 107 views
好耐無去食拉麵,今日同左朋友去味千拉麵食。朋友點左個味千拉麵,麵條彈牙,湯底濃郁唔會過咸,豚肉肥瘦均勻,口感軟糯,溏心蛋賣相唔錯,蛋香味濃。我試新野,點左個味千赤沾汁麵,湯、麵分開上,配料有竹筍、京葱、叉燒、流心蛋。拉麵掛湯力不俗,沾汁濃厚,辣度十足,好適合鐘意食辣的朋友。如果食到中途,d湯唔夠熱,可以要求餐廳幫忙換熱湯。我地另外叫左兩個小食:日式手造餃子 - 餃子外皮層香脆,餡料頗多,配以黑醋食用非常開胃。金菇牛肉卷 - 金菇吸晒啲燒汁,非常入味,肥牛肉汁豐富夠嫩滑。我仲叫左杯白桃乳酸梳打,酸酸甜甜,清爽解膩。臨走前見到原來Foodpanda外賣有獨家優惠,100蚊減30蚊,抵丫,下次可以外賣。
好耐無去食拉麵,今日同左朋友去味千拉麵食。

我地另外叫左兩個小食:

我仲叫左杯白桃乳酸梳打,酸酸甜甜,清爽解膩。

2020-11-12 159 views
上次係荃灣經過見過原來味千係有下午茶 仲要好平 仲包野飲 係荃灣食過一次 感覺不錯 幾好味 隔左一排就諗住再食下 約左朋友係旺角食 去到唔太多人 唔洗等位 直接入得 同朋友一齊叫左個豚肉拉麵 本身個餐跟可樂或者橙汁 其他檸檬茶檸檬水就要加3蚊好快兩個拉麵就黎左 份量正正常常 一個人食岩岩好 麵係一個人份量 肉都唔少 都幾多 仲有隻蛋 湯底都好好味整體黎講都唔錯 絕對唔會因為個價錢而份量少 一個人食一碗係好夠飽 不過個人比較中意叉燒多啲 希望下次下午茶會有返叉燒拉麵揀

豚肉拉麵
2020-11-11 62 views
這天一個人晚餐是豐富的日式沾麵。Foodpanda 外賣有獨家優惠,滿$100就有$30優惠,足不出戶就可以品嚐美食!我這天品嚐的是味千·沾汁麵。沾麵有提供翻熱包,不過由於沾麵沒有湯,所以在處理上有點複雜。雖說沾麵熱食更加美味,而且翻熱都好方便,但翻熱的同時,半邊溏心蛋會一併煮熟...我還品嚐了海陸拼盤及巨峰乳酸蘇打。拼盤有炸魷魚及雞翼,吃的時候仍然非常香脆!飲品顏色挺好看,味道不過不失,不會很甜!

2020-11-08 71 views
久違了的味千拉麵,由細食到大嘅「味千拉麵」令我諗起好多兒時回憶,最令人津津入味的濃湯拉麵湯底好仍然保持一貫穩定水準👍👍😚😚今天的主角上桌囉!首先是我的「黑武士拉麵」,哇!真的超黑的,連裡面的麵都看不見了!拉麵的口感真的蠻像陽春麵的,如果事先沒有告知,我真的會以為這是陽春麵!入面仲有半隻雞蛋望落去好吸引叉燒嘅比例 好肥美!!! 湯底偏油~ 整體上 拉麵 好入味濃湯吸收精華😋😋蔬菜薯餅外面香脆~入面係淋身嘅 好適合老人家同埋小朋友食我哋揀咗蔬菜健康啲🥬

蔬菜薯餅
2020-10-24 53 views
味千拉麵真係充滿我既兒時回憶! 仲記得細個既時候香港係冇咁多日本餐廳, 拉麵店, 可以係當時同屋企人食碗味千拉麵已經係好享受好滿足! 隨住越泥越多日本過江龍拉麵進駐香港, 味千拉麵感覺慢慢沒落, 每次經過都冇諗住入去, 直到有一次見到佢完全翻新左, 成個設計都唔同哂, 終於再次令我踏入味千!入到去第一眼見到牆上有味千拉麵既一生發展, 原來1996年已經係香港開業, 望到更加感嘆時代既變化, 亦有種令人回味既感覺。日式手造餃子$30  餃子外皮微脆, 肉餡飽滿可口。金菇牛肉卷 $38金菇牛肉卷大卷有睇頭, 牛肉唔會韌, 佢既燒汁調味亦恰到好處好香甜, 點少少芥辣更惹味, 非常之夾!赤火戀 $62朋友點既拉麵, 溫泉蛋煮得剛好, 另有兩塊半肥瘦既豚肉, 脂肪位入口即化, 味道甘香, 估佢唔到。而湯底呈橙紅, 味道香濃有辣勁, 辣得黎又唔會蓋過哂本身豚骨湯既香味, 加上麵質彈牙, 朋友表示滿意!味千.赤沾汁麵 $65我自己叫左沾麵, 配料方面同朋友既差唔多一樣, 不同之處就係有脆口既荀片~ 赤沾汁同赤火戀一樣都係辣既湯底, 但係赤沾汁既質感更加濃厚, 令麵條掛汁度更高, 而辣度就較低, 但豚

日式手造餃子$30
餃子外皮微脆, 肉餡飽滿可口。

金菇牛肉卷 $38

赤火戀 $62

味千.赤沾汁麵 $65
我自己叫左沾麵, 配料方面同朋友既差唔多一樣, 不同之處就係有脆口既荀片~ 赤沾汁同赤火戀一樣都係辣既湯底, 但係赤沾汁既質感更加濃厚, 令麵條掛汁度更高, 而辣度就較低, 但豚骨湯既香氣就更加突出, 好味! 我自己就更中意沾汁麵

白桃乳酸梳打 $11
酸酸甜甜味道唔會OVER, 加上SODA好爽!

今次重遊味千拉麵, 發覺原來佢仲係好多人食, 而且依個價錢黎講可以食到有歷史既日本拉麵CP值已經好高, 始終佢能夠係香港生存咁耐一定有佢既原因! 其實食拉麵都仲有好多選擇, 唔係下下一定要食過百蚊既日本過江龍呀~
2020-10-24 55 views
彌敦道食肆五花八門,想食咩都有,經過味千拉麵,友人說想食個極盛套餐,好耐冇食味千拉麵,就入咗去開餐啦🥳。-豬軟骨拉麵:豬軟骨炆得好軟淋,湯底好濃郁,而啲麵又彈牙,我又飲晒d湯啦,真係啖啖好滋味!-櫻花蝦味 shake shake 薯條櫻花味第一次食,又幾香喎,薯條炸到很脆,而個shake 粉唔咸唔淡剛剛好,味道夾得唔錯😋。-極盛套餐 (友人叫)見佢碗海鮮拉麵🍜都足料,小食是餃子,咬落肉汁鮮甜,有5隻份量都算多啊!跟餐飲係提子乳酸飲品:友人說唔太甜,贊贊👍。

-豬軟骨拉麵:

-櫻花蝦味 shake shake 薯條

-極盛套餐 (友人叫)
跟餐飲係提子乳酸飲品:友人說唔太甜,贊贊👍。

Type of Meal
Dinner
2020-10-16 50 views
同家人去旺角行街,呀女突然話好肚餓,於是係附近睇下有咩好食. 心血來潮好耐無食過味千拉麵, 其實真係好耐好耐無食過.全盛拉麵 $68@一人叫左一碗,貪佢咩都有.. 天婦羅蝦、叉燒、栗米粒、蟹柳、芝士獅子狗.天婦羅蝦放起餸料最上面.拉麵爽口彈牙, 份量都唔少, 湯底加左超香嘅蒜味叉燒唔太少肥, 入口霖軟, 好夠味,天婦羅蝦好食, 脆漿唔厚, 即叫即炸, 所以食落口熱辣辣小食叫左日式餃子$28同日式秘製炸雞$35.餃子有點冷卻了, 但都OK, 底部煎脆左, 所以幾好食秘製炸雞仲有配上沙律菜絲, 炸雞即炸仲放係網上, KEEP住脆脆狀態, 值得試下食食下抬頭仲見到牆上介紹味千拉麵係世界各地既足跡,幾特別, 唔講唔知原來咁多地方都有味千拉麵

全盛拉麵 $68@

天婦羅蝦放起餸料最上面.
拉麵爽口彈牙, 份量都唔少, 湯底加左超香嘅蒜味
叉燒唔太少肥, 入口霖軟, 好夠味,
天婦羅蝦好食, 脆漿唔厚, 即叫即炸, 所以食落口熱辣辣

小食叫左日式餃子$28同日式秘製炸雞$35.

餃子有點冷卻了, 但都OK, 底部煎脆左, 所以幾好食

行經「味千拉麵」見好耐冇食過,正值午餐時份,我就決定買啲嘢食返Office當Lunch同同事一齊食。印象中油麻地店有好耐歷史,但我都未幫襯過呢間分店🙈。店舖環境唔錯,牆身有好多介紹味千拉麵歷史嘅資訊😂,整體幾光猛乾淨。短髮女店員超好人,全店得佢一個滿場飛,但都好好禮貌同友善。我驚兩碗麵太多,所以只係叫咗一份麵,但就再追加咗小食。店員估計呢個量唔係我一個人食,所以話特登畀多對筷子我🥢,勁細心。我都係而家先知原來味千拉麵嘅外賣進化成咁厲害,湯同麵分開上已經係基本。佢個碗嘅下層仲特別預備咗個暖包比你加熱(大陸好流行嗰啲即食火鍋嘅模式),咁嘅話就算外賣都可以食到熱辣辣嘅拉麵🍜,誠意十足。外賣盒🥡嘅包裝有齊步驟説明介紹,非常清晰。餐廳將滾湯灌入銀仔包裝嘅湯包內,湯底仲係熱的 1️⃣步驟一:將上層麵隔取出,並將湯包內嘅湯慢慢倒入。2️⃣&3️⃣步驟二及三:撕開底層嘅加熱包包裝袋後,放番喺原位,再加半杯普通水至注水綫。同時,加熱包包裝袋亦有列出多個注意事項⚠️。4️⃣步驟四:將已加入湯嘅上層麵隔(即步驟一)放番喺注咗水嘅加熱包上面,再即刻冚蓋。5️⃣步驟五:等大約五分鐘後,散熱口唔再出煙,就可以食用!不過要小心燙口啊,堅
長崎海鮮拉麵
1️⃣步驟一:將上層麵隔取出,並將湯包內嘅湯慢慢倒入。
5️⃣步驟五:等大約五分鐘後,散熱口唔再出煙,就可以食用!不過要小心燙口啊,堅熱🔥。
我要嘅拉麵款式係長崎海鮮拉麵($58)連飲品,湯底係乳白色嘅豬骨濃湯,再配以多種海鮮同埋蔬菜等配料,非常豐富。齋講海鮮種類都好多,有🦑魷魚鬚、🦐蝦、帆立貝、蟹柳同魚板,全部味道唔錯,唔係雪到死死實實無尼味道嗰種。拉麵麵質亦都好食,由細食到大都覺得味千嘅麵條粗幼度剛好,口感軟硬適中。
蒜片牛柳粒
蒜片牛柳粒($43),呢個又係超超超超超級好食推介😋。無論賣相定味道都係滿分之作💯,牛柳粒牛味極濃🐮,而且每粒肉質都好嫩好多汁。再配合埋海量蒜片食,真係勁惹味。份量亦都夠哂多,我諗起碼超過廿粒。同樣價錢,街邊小販檔份量應該減半,又無咁好食!
香煎蝦餅
香煎蝦餅($38),蝦餅有兩塊,煎得唔錯,真材實料,食到爽口蝦肉🍤。不過整體性價比唔算特別高,無牛柳粒咁驚為天人。
總括嚟講,味千外賣好正👍,拉麵可以簡易加熱還原堂食滋味,真係無乜幾多餐廳有咁嘅心思,先唔講喺其他店買外賣都瘋狂加你十蚊八蚊盒錢啦。更何況食物出品係好食,不比價錢貴一倍嘅遜色。我真心推介如果附近有味千,絕對值得幫襯😜!
2020-09-22
TakeAway
$70 (Lunch)
長崎海鮮拉麵
蒜片牛柳粒
香煎蝦餅
2020-09-29 45 views
味千拉麵都可以話係我嘅童年回憶,價格親民,味道相宜,嗰陣真係成日幫襯,後黎味千拉麵都買少見少,屋企附近嗰間都執埋笠,計落都相當多年冇幫襯過啦。今次經開,就走入去探一探究竟,而家味千變成點呢?而家嘅裝修靚咗,但價格同味道都依然係走親民路線,簡簡單單解決午餐晚餐都係一個唔錯嘅選擇。.麻辣牛肉拉麵 $65麻辣牛肉拉麵嘅辣味似五香肉丁,麻辣味=零,牛肉粒亦好似肉丁咁切到一粒粒,所以不得不令我食嘅時候聯想到五香肉丁,但牛肉粒係有真實感有牛肉味嘅雪藏肉粒,質地軟淋,呢種辣味配豬骨湯都幾好食~.海洋拉麵 $58比較呢兩款拉麵,我個人就鍾意海鮮拉麵多啲喇,原因係除咗主菜海鮮(蟹柳、帆立貝、蝦、魷魚等),仲加入咗好多雜菜,食起上嚟冇咁油膩感覺健康啲,配料豐富。而拉麵方面,麵質、口感、味道就係相當有回憶嘅味千牌拉麵,就係一種熟悉親民嘅味道,不錯吃。.蒜片牛肉粒 $43蒜片牛肉粒估唔到份量都幾多,而且蒜片炸得非常香脆,出色到甚至搶咗主角牛肉粒嘅光芒,哈哈,好食呀。.日式秘製炸雞 $35炸雞烹調得唔錯, 炸粉薄身,雞肉嫰滑,點蘸味道香濃嘅蛋黃醬很好吃!配菜有椰菜沙律&車厘茄。
麻辣牛肉拉麵 $65
海洋拉麵 $58
蒜片牛肉粒 $43
日式秘製炸雞 $35
2020-09-23 38 views
買拉麵外賣帶回家吃🥡, 外賣包裝精美, 又方便攜帶。拉麵湯是獨立包裝的, 食時自行加熱♨️, 不用擔心中途會倒瀉湯汁, 或放涼了變得不好吃~ 🍜拉麵盒印上煮食方法, 包裝附上發熱包, 加水即熱, 不用開火, 只需約10分鐘就可以在家享用熱辣辣的拉麵! //長崎海鮮拉麵🍜//這個套餐限定套餐會配上一杯飲品, 很抵吃! 秘製乳白色的豬骨濃湯, 再配上海鮮及蔬菜等配料, 啖啖滋味! 拉麵配料有帶子、日式魚片、蝦🦐、蔬菜等等。豬骨湯底味道香濃, 又不會太鹹; 拉麵有彈牙的口感, 充分吸收到湯底的鮮味。//蒜片牛肉粒//牛肉粒肉質嫩, 不乾身, 脆脆的蒜片增添味道層次, 令牛肉粒更惹味。

//長崎海鮮拉麵🍜//

//蒜片牛肉粒//
2020-09-22
TakeAway
$105 (Dinner)
2020-09-19 306 views
味千拉麵是我在香港第一間試的拉麵店, 有著一定的因緣,讓我認識到拉麵的美味,我的確係試完佢之後先喜歡上日後各式各樣既拉麵!我試的是麻辣牛肉拉麵 (65$) , 因為食開豬骨湯,所以我才想試下新野, 果然都無令我失望,首先湯底夠香, 小麻小辣, 香港人食辣都係小小要個味就夠, 不需太辣, 以保健為主.飲落入口微微甜味,算係唔錯.拉麵方面小硬, 適合我口味,我中意比較彈牙的麵身,牛肉係整得最好, 有小小台灣牛肉麵既風味, 但又有D港式麻辣上的調味!盛菜拉麵 (58$) ,仲可以加多40g既竹筍, 呢道係專比食素的人士食用,湯都係傳統比較重味既豬骨湯,味道比較濃重油香味, 都比較甜, 都係當初令我喜歡上日式拉麵既起源,主要味千係價錢不貴, 60元左右的拉麵好像在香港也難找第2間.蒜片牛肉粒(43$) 呢道小食都可以叫下, 除左份量比較多之外, 係真係煮得相當唔錯我覺得必點既菜, 其中一個原因係牛肉口感十分彈牙易入口, 一d都唔覺得硬.佢有個醬但我覺得可以唔點醬, 就咁食牛肉本身既味都好夠.
飲落入口微微甜味,算係唔錯.
拉麵方面小硬, 適合我口味,我中意比較彈牙的麵身,

佢有個醬但我覺得可以唔點醬, 就咁食牛肉本身既味都好夠.
2020-09-16
2020-09-19 48 views
最近我沉迷咗食拉麵,每隔幾日就要食😋唔食就好似有蟻咬咁,囉囉攣!今日又去咗味千拉麵試新口味!我同老公都好鍾意食味千拉麵,因為覺得呢度又平又抵食,而且拉麵份量亦都比較多,有時仲大碗過出邊百幾蚊嗰啲。今日我們叫左豚肉拉麵$58和長崎海鮮拉麵$58,另外叫咗兩款小食,日式餃子$28和香煎蝦餅$38,老公有啲熱氣嗌咗杯仙草奶茶清涼下,而長期手腳冰冷嘅我就嗌左生薑蜂蜜來飲。⭐️長崎海鮮拉麵🍜材料十足用料豐富!有彈牙大蝦🍤有美味魷魚🦑有帆立貝同埋獅子狗卷仲有大量蔬菜🥬同埋湯底都偏向清清地,食落冇咁大罪疚感,啱晒減肥中的我,又可以過下拉麵癮😆⭐️ 豚肉拉麵🍜超級睛😍超過十塊豚肉,食極都仲有,啱晒我老公最鍾意食肉😊而且選取豬頸肉部位,食落夠淋又keep到少少彈性,配埋糖心蛋同埋特龍豬骨湯底,幾乎係我哋每次都會點嘅encore之選!日式餃子🥟當日即叫即煎,底部煎到非常之香脆,一口咬下熱騰騰的醬汁爆發開來,惹味又好味😋香煎蝦餅非常彈牙可口,而且厚度十分可觀,呢個價錢真係好抵食!

2020-09-16 50 views
Stayhome with 味千🥡🥢⁣大家都少了外出食飯,個人亦在疫情期間試了不少外賣。唯一問題是,很多外賣店帶回家後,早已涼掉。 ⁣很久沒有試過味千拉麵,最近試了他們的石灰包全盛拉麵。除了味道能保持堂食水準之外,石灰包更能保持熱辣辣的溫度。包裝有清楚說明,加熱過程不用3分鐘。麵冇變淋身,炸物亦然。水果茶入面的冰當然是溶了一點。⁣味道正常,再加外賣自取8折,個人覺得為stayhome 買外賣的一個好選擇。
Stayhome with 味千🥡🥢

麵冇變淋身,炸物亦然。水果茶入面的冰當然是溶了一點。

今天天氣真的精彩,由早到晏都是大雨,午餐也不想去多遠,就選擇了會所樓下的味千拉麵,我經常經過舖頭都好多人排名等位,今日真好彩不用等位,坐低不用想就叫了全場最平的下午茶餐加一飲檸檬茶,在等食物期間偷偷地聽了店長(阿安)哥同同事的溝通,發覺他是一個非常有領導才能的一位大將,我非常欣賞他,我埋單時主動問了他的名字,希望日後有機會同他合作。我講番碗麵先不要以為28蚊會畀行貨給我們,一碗熱辣辣的拉麵粉質素和份量正價貨一模一樣,我非常之欣賞味千拉麵的做法不會將價就貨的方法。大家有時間多些去支持一些好質素的食店。
2020-09-08
$28 (Tea)
  • 味千拉麵