Restaurant: Akanoshou
Terms & Details:
2024-10-07 610 views
一間我好鍾意嘅鐵板燒,環境同裝修都充滿咗日本嘅色彩,而且位置闊落寬敞,餐具都好有心思,服務非常之體貼,而且好專業,交通都好方便,附近就已經有地鐵站,同小巴站等等交通工具。今日食咗個午餐,仲有買一送一嘅優惠,非常之性價比高同合理,和牛燒得啱啱好,而且入口即溶,佢嘅海鮮非常之新鮮,特別係鮑魚同越南虎蝦,鐵板燒之後,非常之鮮味可口,仲有一個好精緻嘅麵豉湯,入口滿滿嘅麵豉味道,再加上我最鍾意嘅海草,實在暖胃暖心,我非常推薦呢間餐廳

鐵板燒的天花板,超級好味😋 現在超值買一送一的優惠,實在太誘人了。一進這家餐廳,就看到優雅大氣的裝潢,营造出溫馨舒適的用餐氛圍。廚師現場表演鐵板料理,火光四濺,讓人胃口大開。食材超級新鮮,每一道菜都透著滿滿的誠意。匈牙利的鵝肝、南非的活鮑魚、鮮嫩多汁的A5日本飛驒和牛/壽喜燒,入口即化;新鮮越南海虎蝦、還有色香味俱全的澳洲帆立貝及美國和牛薄烧,樱花蝦烏魚子炒飯,就连甜品柚子雪葩,每一樣都讓人回味無穷,服務也是熱情周到。總的來說,食物、環境和服務都超棒,這家餐廳真的是值得一再去的!

2024-07-30
$600 (Lunch)
2024-09-11 1594 views
超讚的鐵板燒,每道菜都好精彩,全部我都好鍾意食,特別係佢嘅鐵板燒龍蝦,加上佢嘅龍蝦汁非常之鮮味可口,而且肉質夠實淨又新鮮,仲有呢個招牌和牛雞蛋,再配上白飯一口,實在難以形容好食嘅味道,入口即溶,炒飯炒得非常之好,而且每一粒都有分明,每一粒飯都浸滿咗雞蛋汁同埋佢嘅食材,實在讚不絕口,我極力推薦。環境方面,非常之高貴優雅,而且簡潔乾淨,仲有露台添。服務方面,非常之好嘅服務,又細心又體貼,仲好有禮貌。交通方面,非常之鄰近地鐵站,而且有的士站,同小巴站等等嘅交通工具,非常方便,我極力推薦

環境方面,非常之高貴優雅,而且簡潔乾淨,仲有露台添。
服務方面,非常之好嘅服務,又細心又體貼,仲好有禮貌。
2024-08-14 1792 views
高質鐵板燒,朋友約我黎銅鑼灣食高質燒肉~ 當初仲好驚食完會有一陣味,入到去樓底又高,抽風系統好完善,所以食完一啲味都無我地叫左個海鮮餐,首先上嘅係南非鮑魚,它的口感非常鮮美,一啲都唔鞋唔硬,好軟屬佢隻醬仲好好味😋 之後 帶子鵝肝多士是另一道非常豪華的菜式,口感豐富,味道濃郁,個鵝肝簡直不得了,燒到啲油脂剛好,外脆內軟,夾埋多士食先無咁漏 。魚佢地今日用左東星斑,鐵板燒到個魚皮脆脆咁,口感好滑,啖啖肉 。然後我最鍾意食係呢碟 越南大蝦配千層薯餅,蝦非常彈牙,用左牛油煎超香,千層薯餅口感豐富,我本身又好鍾意食薯餅,所以呢碟簡直係我最愛 。朋友唔食牛,所以轉左做豚肉,我就照食和牛;豚肉都唔差,和牛薄片唔太漏 。配埋炸蒜片,送酒一流 。兩隻肉都非常適合用來做鐵板燒。跟手就係經典的鐵板燒配菜同蛋炒飯,最後食唔哂要打包拎走 。最後甜品係燒茨餅(唔知係米咁寫),口感好煙韌,雖然好飽都照食 。整體真係好唔錯,值得再黎食!

跟手就係經典的鐵板燒配菜同蛋炒飯,最後食唔哂要打包拎走 。

2024-08-12
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
某日慶祝家人生日,見呢度午市燒板燒/omakase 買一送一幾抵食~前菜牛舌,幾開胃,唔錯👍🏻沙律🥗好refreshing 👍🏻茶碗蒸超滑,亦好夠熱刺身八爪魚三味,鮮甜吞拿魚(赤身)配牛油果&魚子醬,雖然赤身但係血味唔太重,配埋牛油果好Rich👍🏻各款壽司非常鮮甜肥美,蟹肉壽司好👍🏻👍🏻連我喺香港最唔敢食嘅海膽都好甜😳😳玉子燒好特別,質地整得好似海綿蛋糕🤣最後仲有雪糕tim~環境非常舒適,服務完全冇得彈,所有staff 都好nice好貼心,亦好baby-friendly,師傅準備壽司嘅時候,staff主動問我哋需唔需要上個飯或者烏冬等bb可以食👍🏻

前菜牛舌,幾開胃,唔錯👍🏻

沙律🥗好refreshing 👍🏻

茶碗蒸超滑,亦好夠熱

刺身八爪魚三味,鮮甜

玉子燒好特別,質地整得好似海綿蛋糕🤣

最後仲有雪糕tim~

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-06-23 2893 views
朋友請我食生日飯,梗係要食好啲,呢間鐵板燒裝修得好靚,仲以為好貴,點知原來而家做緊買一送一,午餐有鮑魚、鵝肝、大蝦、牛肉、炒飯等等,幾百蚊一位就有交易,真係好抵。鵝肝煎得焦香,配生果食可以解油膩,墊喺鵝肝下面嗰塊麵包都咁好味。個鮑魚係成個餐嘅主角,好生猛,仲郁的,好鮮甜又爽脆彈牙,個鮑魚肝醬先係一絕,好想問師傅攞啖白飯,撈埋個醬食。隻大蝦超巨型,其他鐵板燒餐廳會就咁煎蝦,呢度配埋一塊蝦膏多士,好濃郁,好特別,就算膽固醇超標都一定要食。牛肉薄燒五成熟最啱,連伴碟嘅炸蒜片都超好味。我哋六個人,啱啱坐滿一間房,餐廳樓底好高,十分舒適,抽氣又好,食完唔會成身一陣味。

2024-06-19
$588 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-03-17 2271 views
三人聚餐,去了吃午飯。先講環境,有好高嘅落地玻璃還有一個小露台,光感十足。服務都好有誠意,是近期在香港少見。每人叫了一個set lunch:sushi set / sashimi set / 和牛生薑燒。Sushi有水準唔在講,sashimi擺盤超級精緻!就算我成日去開嗰啲高級日本餐廳例如 Nadaman 都冇咁靚。和牛生薑燒超級有驚喜!和牛就一定好食㗎啦,但係佢個生薑燒汁薑味濃郁非一般外面日本餐廳用嗰啲即食生薑燒汁可以相比。遲啲再去試吓Omakase😋
2024-02-18 1693 views
今天帶家人來吃買一送一午市套餐,食物質素高,環境舒適,地方10分寬敞,套餐包括鵝肝、鮑魚、龍蝦和帶子,全部新鮮,薄燒牛肉也煮得恰到好處,我的家人也食得10分開心,我必定會再一次光臨。
好少午市時間就會黎食omakase 除左廚師發辦之外仲會有鐵板燒選擇 🥹位置銅鑼灣樓上6樓位置 🏢裝修優雅,環境私隱度唔錯,環境舒適寧靜 ✨仲可以買一送一優惠供午市及晚市享用 🍽️🌟沙律及茶壺蒸酸甜開胃前菜,疏菜新鮮👍🏻茶壺蒸完全掌握到蒸煮時間⏲️味道滑嫩鮮甜🙆🏻‍♂️🌟澳洲生蠔偏大隻飽滿感,新鮮鮮甜🦪🌟刺身拼盤4款廚師提醒我地要先從白身魚順時針方向食起 🥹賣相好精緻,用上四方玻璃碟 🧊1️⃣白身魚黑松露他他黑松露味道好出但唔會蓋過白身魚本身既鮮味 👍🏻2️⃣赤貝非常新鮮爽口,底下放左一塊檸檬🍋增加清新感3️⃣甜蝦4️⃣赤身吞拿魚師傅已經提前醬油漬好、唔洗額外調味 🥹 而且無腥味 👍🏻🌟手握壽司6款1️⃣深海池魚2️⃣煙熏鰆魚 鰆魚既另一個統稱「膠魚」煙熏香味好似已經滲入魚肉內 😳食落去好似係口裡面慢慢散發出黎肉質細嫩 👍🏻3️⃣松葉肉蟹膏 有牛油🧈內裡,感覺飯同蟹肉已經融為一體🥹一啖食落去口感好新穎4️⃣拖羅 5️⃣北海道馬糞海膽入口即融化既海膽,無腥味反而鮮味好出6️⃣海鰻肉質柔軟細膩,無細骨加上師傅燒過魚肉更香口7️⃣玉子燒第一眼以為係牛油蛋糕 😂無諗過玉子燒都做到蛋糕🍰質感非常鬆軟既口感唔似係平日食到一層層既玉子燒🌟野菜烏冬湯
好少午市時間就會黎食omakase
除左廚師發辦之外仲會有鐵板燒選擇 🥹
位置銅鑼灣樓上6樓位置 🏢
裝修優雅,環境私隱度唔錯,環境舒適寧靜 ✨
仲可以買一送一優惠供午市及晚市享用 🍽️

🌟沙律及茶壺蒸
酸甜開胃前菜,疏菜新鮮👍🏻
茶壺蒸完全掌握到蒸煮時間⏲️
味道滑嫩鮮甜🙆🏻‍♂️

🌟澳洲生蠔
偏大隻飽滿感,新鮮鮮甜🦪

🌟刺身拼盤4款

廚師提醒我地要先從白身魚順時針方向食起 🥹
賣相好精緻,用上四方玻璃碟 🧊

1️⃣白身魚黑松露他他
黑松露味道好出但唔會蓋過白身魚本身既鮮味 👍🏻
2️⃣赤貝
非常新鮮爽口,底下放左一塊檸檬🍋增加清新感
3️⃣甜蝦
4️⃣赤身吞拿魚
師傅已經提前醬油漬好、唔洗額外調味 🥹 而且無腥味 👍🏻

🌟手握壽司6款

1️⃣深海池魚

2️⃣煙熏鰆魚
鰆魚既另一個統稱「膠魚」
煙熏香味好似已經滲入魚肉內 😳
食落去好似係口裡面慢慢散發出黎
肉質細嫩 👍🏻

3️⃣松葉肉蟹膏
有牛油🧈內裡,感覺飯同蟹肉已經融為一體🥹
一啖食落去口感好新穎

4️⃣拖羅

5️⃣北海道馬糞海膽
入口即融化既海膽,無腥味反而鮮味好出

6️⃣海鰻
肉質柔軟細膩,無細骨加上師傅燒過魚肉更香口

7️⃣玉子燒
第一眼以為係牛油蛋糕 😂
無諗過玉子燒都做到蛋糕🍰質感
非常鬆軟既口感
唔似係平日食到一層層既玉子燒

🌟野菜烏冬
湯底清甜、烏冬容易斷開夠淋身

🌟雪糕
分別有四種口味,揀左柚子同豆腐味

指數:🐻🐻🐻🐻/4粒

赤の匠 (銅鑼灣)

📍地址:銅鑼灣邊寧頓街8號亨利集團中心6樓

☎️ 電話:62889686

#香港美食#港島美食 #新界美食#九龍美食#旺角美食#啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先 #香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊#日本菜
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852#omaksehk
#bearbeareat
#bearbeareat銅鑼灣
2023-11-22 1813 views
今日同幾個好朋友去一間新開嘅日本餐廳「赤の匠 」食Lunch 🍣 我見地址寫住亨利集團中心,就以為係Henry House,上到去見到係間串燒店😅 原來亨利集團中心英文係「H.D.H.」係近富豪酒店嗰邊嘅一座新大廈!門口外面有個大雕塑。「赤の匠 」位於6樓,樓底好高,裝修優雅,令人感覺好舒服😌餐廳有分鐵板燒區同壽司枱區。兩款料理都有新張期內「買一送一」優惠🤩 午市晚市同週末都有供應!❄️冬日祭典壽司廚師發辦套餐 $980❄️🦪澳洲生蠔 - 新鮮爽口,大隻又飽滿!🍅蕃茄沙律 - 蔬菜碧綠新鮮,有我最鍾意嘅火箭菜喺入邊,醬汁酸甜開胃。🥚茶碗蒸 - 上面有一層南瓜蓉🎃令蒸蛋更添顏色及甜味,令平時唔多食茶碗蒸嘅我都成碗食晒😋🍣刺身4款 - 用四方形玻璃碟呈上,賣相精緻,有赤貝、甜蝦、白身魚及赤身吞拿魚。師傅特別提醒我哋順序嚟食。1️⃣赤貝爽甜,加上少許檸檬汁,味道清新。2️⃣甜蝦配蝦頭膏,蝦味非常濃郁!蝦頭膏師傅有隔水加熱,令香味完全釋放。3️⃣白身魚混入黑松露醬,味道好創新,估唔到都幾夾!4️⃣赤身吞拿魚用醬油稍稍醃過,魚肉質感較腍,魚味香濃。🍣手握壽司6件 - 每件師傅手握完會放喺客人面前。食材味道由淡至濃。

❄️冬日祭典壽司廚師發辦套餐 $980❄️

🦪澳洲生蠔 - 新鮮爽口,大隻又飽滿!

1️⃣赤貝爽甜,加上少許檸檬汁,味道清新。

3️⃣白身魚混入黑松露醬,味道好創新,估唔到都幾夾!

4️⃣赤身吞拿魚用醬油稍稍醃過,魚肉質感較腍,魚味香濃。

🍣手握壽司6件 - 每件師傅手握完會放喺客人面前。食材味道由淡至濃。其實壽司飯已經調味,再加上師傅掃上嘅醬油,我基本上完全唔使再沾豉油就已經好夠味。

1️⃣ 白身魚油脂唔會太豐厚,肉質清爽幼嫩。

2️⃣ 蟹肉擁有軟彈質感,咀嚼時可以感受到蟹肉嘅鮮甜。

3️⃣ 梭子魚輕輕炙燒過魚皮,令油香突出,甘香得很。

4️⃣中吞拿魚腩無筋,入口即融而魚味濃厚。

5️⃣沙甸魚我本身有D抗拒,因為怕會好腥。不過師傅加咗蔥蓉同埋薑蓉,魚味濃而不腥。

6️⃣海膽口感細膩綿軟,非常鮮甜!紫菜香脆,好滿足呀!

🍳玉子燒 - 師傅話好多餐廳會用魚或者蝦打成蓉,之後再混合雞蛋去焗,但係佢哋用上帶子,因為怕客人對蝦過敏。玉子燒非常鬆軟,充滿蛋香濃,好似食緊一件蛋糕一樣💕

🍲 野菜烏冬 - 烏冬滑溜煙靭,湯底鮮甜而且又夠熱。

🍨雪糕 - 最後嘅甜品可以選擇芝麻、豆腐、綠茶或者柚子雪芭。

店員服務態度細心有禮,食物質素高,加上而家仲要有優惠,今次埋單每人都只係$588!我下次要試吓佢哋嘅鐵板燒先得!🥰

沙律
梭子魚
中吞拿魚腩
沙甸魚
野菜烏冬
[ 赤の匠 ]今日嚟到銅鑼灣呢間餐廳食飯,有鐵板燒/壽司廚師發板料理選擇,餐廳環境舒適,一個套餐有前菜、多款壽司、甜品,價錢實惠👛。✿ 仲夏嘗味壽司廚師發辦套餐 $8801️⃣ 高糖番茄伴海葡萄🍅番茄鮮甜,配上爽脆海葡萄&日本水雲菜,酸酸甜甜。2️⃣手握壽司12件1 深海池魚壽司已作輕輕調味,魚質彈牙。2 左口魚用備長炭微微燒香左口魚魚邊,下層左口魚刺身,一啖有雙重口感😋😋。3 甜蝦甜蝦配蝦頭膏,蝦味🦐香濃。4 鰤魚鰤魚油脂感重,用上柚子胡椒,更帶出魚鮮味。5 香箱蟹🦀🦀日本香箱蟹為雌性松葉蟹,本季盛產,伴混蟹膏、蟹春食,味道濃郁。6 赤身醬油漬赤身,用上香蔥,鮮美又香口。7 拖羅拖羅入口即化,油脂感滿滿😋😋。8 赤貝赤貝入口爽脆,加入少量柚子皮,味道清新。9 赤海膽用上北海道馬糞海膽,味道鮮甜。10 沙甸魚沙甸魚配上薑蔥,魚味濃郁而不腥。11 梭子魚梭子魚呈半熟狀態,熟度剛好👍🏻👍🏻12 海鰻海鰻大大件,入口超豐富。3️⃣卷物卷物餡料有吞拿魚腩、紫蘇葉、黃蘿蔔,爽脆口感。玉子燒非常鬆軟,蛋味香濃。4️⃣鯛魚白湯鯛魚湯呈奶白色,飲落清甜,用作暖胃之菜。5️⃣和菓子結尾有黃豆粉蕨餅,煙煙韌韌🤭。總結🫦食物質
[ 赤の匠 ]

今日嚟到銅鑼灣呢間餐廳食飯,有鐵板燒/壽司廚師發板料理選擇,餐廳環境舒適,一個套餐有前菜、多款壽司甜品,價錢實惠👛。

✿ 仲夏嘗味壽司廚師發辦套餐 $880
1️⃣ 高糖番茄伴海葡萄
🍅番茄鮮甜,配上爽脆海葡萄&日本水雲菜,酸酸甜甜。

2️⃣手握壽司12件
1 深海池魚
壽司已作輕輕調味,魚質彈牙。

2 左口魚

3 甜蝦
甜蝦配蝦頭膏,蝦味🦐香濃。

4 鰤魚
鰤魚油脂感重,用上柚子胡椒,更帶出魚鮮味。

5 香箱蟹🦀🦀

6 赤身
醬油漬赤身,用上香蔥,鮮美又香口。

7 拖羅
拖羅入口即化,油脂感滿滿😋😋。

8 赤貝
赤貝入口爽脆,加入少量柚子皮,味道清新。

9 赤海膽
用上北海道馬糞海膽,味道鮮甜。

10 沙甸魚
沙甸魚配上薑蔥,魚味濃郁而不腥。

11 梭子魚
梭子魚呈半熟狀態,熟度剛好👍🏻👍🏻

12 海鰻
海鰻大大件,入口超豐富。

3️⃣卷物
卷物餡料有吞拿魚腩、紫蘇葉、黃蘿蔔,爽脆口感。

玉子燒
非常鬆軟,蛋味香濃。

4️⃣鯛魚白湯
鯛魚湯呈奶白色,飲落清甜,用作暖胃之菜。

5️⃣和菓子
結尾有黃豆粉蕨餅,煙煙韌韌🤭。

總結🫦
食物質素不錯,店員服務有禮,享有席前體驗,餐廳新開張有唔少買一送一優惠,都幾抵食!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
赤の匠
地址: 銅鑼灣邊寧頓街8號亨利集團中心6樓
電話: 62889686
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-10-19 967 views
呢間好似係開咗冇幾耐,咁今日嚟試試佢!和牛質量一睇花紋就知道靚嘢,蒸蛋整得好嫩滑夠入味,性價比好高,但係價錢我個人覺得絕對係收平咗,呢間店滿足你味蕾任何要求!宜家開張期間好似仲有優惠活動,大家快啲去試試
铜锣湾真的是日式美食的天堂,这次约了朋友去吃铁板烧,餐厅空间挺大的,环境也很好!既有铁板烧还有Omakase,我们两个吃的是绯红套餐,💰1688pp,从前菜到甜品都很满意,食材都很新鲜!分享几款我觉得特别不错的👇🏻🥢🍶煮大蚬师傅会先将🍶点🔥,让酒味散去再加入蚬,喝不出什么酒味,但有淡淡的清香,喝起来非常的鲜美,蚬肉很嫩,无沙🥢刺身三点池鱼有嚼口但很嫩,淡淡的鱼味,好吃😋厚厚的带子搭配鲜甜的海胆,鲜甜味更上一层🥢A5 飞驒牛寿喜烧我蕞喜欢的一道菜,和牛的雪花纹理真的太美了,用秘制酱汁微微腌制,在铁板上待了3-5秒就装盘了,再拌上蛋黄和米饭,香嫩爽滑!🥰🥰呜呜呜我现在还在回味!🥢蓝龙虾龙虾肉紧实弹牙,搭配虾膏香味浓郁🥢飞驒牛和牛三文治面包包裹着和牛煎制5分熟,外层香脆可口,里面的牛肉还很嫩!面包两面分别涂了芥末酱和番茄洋葱酱,太好吃了😋
分享几款我觉得特别不错的👇🏻
🥢🍶煮大蚬

🥢刺身三点

🥢A5 飞驒牛寿喜烧

🥢蓝龙虾
龙虾肉紧实弹牙,搭配虾膏香味浓郁
🥢飞驒牛和牛三文治

2023-10-04 673 views
We last saw Okura san in another CWB based restaurant, after he (seemed to have) put his TST restaurant behind him. It is great to find out that we could taste his sushi here at Akanoshou (which avails Teppanyaki too). The decor is thoughtful, having partitions at the Sushi counter offering privacy and added hygiene . We had the the Special Omakase, which includes Oyster, a Sashimi course as well as six assorted sushi’s and udon and desert. The sushi’s of Hirame, Shima Aji, Chutoro etc were fr

We had the the Special Omakase, which includes Oyster, a Sashimi course as well as six assorted sushi’s and udon and desert. The sushi’s of Hirame, Shima Aji, Chutoro etc were fresh and expertly seasoned . We left happy .

2023-10-03
七夕節和朋友約了這家餐廳慶祝🎉有鐵板燒和Omakase兩種菜單📝 我們選了鐵板燒,有和牛有海鮮,形式很有創意🦞。·🔸 飛驒牛三文治我就是衝他來的🥹 五成熟和牛外脆里嫩,口感夠juicy,外層麵包金黃酥脆。和牛的肉香和麵包的麥香混合在一起,吃完我還回味好幾天🥰·🔸 飛驒和牛壽喜燒金黃色蘭王蛋液裹住嬌嫩的和牛薄片,層次分明。先是蛋黃味,後面又是陣陣牛肉脂香,一口大滿足🤤·🔸脆煎吞拿魚腩中拖羅顏色鮮嫩,嚼起來軟軟糯糯,外層是焦脆口感。·🔸帆立貝擺盤精緻🤩貝肉超大塊又彈牙,搭配紫菜醬汁很清爽🌟·餐廳空間超大,有鐵板燒、壽司🍣、清酒🍶三個區域。整體風格是高級黑金色◾️,寬敞大氣,有一整面的落地窗能看到銅鑼灣夜景🌃 拍照很出片📸
七夕節和朋友約了這家餐廳慶祝🎉

🔸 飛驒牛三文治
🔸 飛驒和牛壽喜燒
🔸脆煎吞拿魚腩
中拖羅顏色鮮嫩,嚼起來軟軟糯糯,外層是焦脆口感。
🔸帆立貝
擺盤精緻🤩貝肉超大塊又彈牙,搭配紫菜醬汁很清爽🌟
飛驒和牛三明治
法國藍龍蝦