Restaurant: alfafa (Lok Fu Place)
Info:

呢間cafe 位於樂富,好近地鐵站,位置真係幾方便,今次我地叫左兩個主菜、一個小食和兩杯期間限定的咖啡,平均每人先百幾蚊,算係幾高CP🤣🔹️香烤雞翼配燒烤醬 +$36雞翼燒得好香口,肉質嫰滑,令人回味。🔹️伯爵茶豆奶咖啡 +$14🔹️椰糖豆奶咖啡 +$16🔹️All Day Breakfast $106有9款食材的All Day Breakfast,真係超足料🥰。炸阿拉斯加魚柳、黑鬆露炒蛋、沙律、煙肉🐖等等都好好食。🔹️紐西蘭草飼牛柳阿麻子紅米飯 $102哩嗰紅米飯幾好食,好香磨菇味,而且有口感❤️,紐西蘭草飼牛柳肉汁唔錯,煎得幾好。環境Menu

🔹️香烤雞翼配燒烤醬 +$36
雞翼燒得好香口,肉質嫰滑,令人回味。

🔹️伯爵茶豆奶咖啡 +$14
🔹️椰糖豆奶咖啡 +$16

🔹️All Day Breakfast $106

🔹️紐西蘭草飼牛柳阿麻子紅米飯 $102

Menu

2024-05-30 0 views
👧🏻😋👅🍽✨平民高質西餐廳☺️-🍽 alfafa係樂富廣場已多年屹立不倒, 睇裝修同餐牌完全唔覺得佢係一間超過10年歷史既餐廳! 主要有三份餐牌, 分別係all day specials, alfafa set同supreme set🍽 前兩set比較平民, $100左右已可以食到大大份用靚食材既主食連飲品, 可加錢配湯/小食-🍲 新西蘭草飼牛柳亞麻籽紅米飯 $102💯個飯勁creamy, 撈勻左亞麻籽同椒/洋蔥絲, 甜甜地冇草青味💯草飼牛柳冇咁肥但好多肉汁, 肉汁滲左落下面紅米飯將成個dish融為一體; 牛肉好腍好滑, 份量仲好多-🍔 安格斯牛肉芝士洋蔥圈漢堡•黑松露薯條 $128✨個包好鬆軟, 牛肉厚身好juicy, 洋蔥圈脆脆的, 唯一美中不足係茄汁重手左少少, 其實佢用料本身好靚唔使落汁都得😎✨薯條好脆, 黑松露粉有香味但唔會太鹹-🧅 香脆洋蔥圈 $36💯洋蔥同炸粉唔分離, 質地酥脆炸得好好!-🍹 餐飲✨有機蘋果茶茶包係Fair Point產品, 有機又fair trade, 蘋果茶仲好香甜都係唔使加錢既飲品好抵🤣✨凍奶茶 +$5 大大杯茶味幾濃非常唔錯
👧🏻😋👅🍽✨
平民高質西餐廳☺️

🍲
新西蘭草飼牛柳亞麻籽紅米飯 $102
新西蘭草飼牛柳亞麻籽紅米飯

🍔
安格斯牛肉芝士洋蔥圈漢堡•黑松露薯條 $128
✨薯條好脆, 黑松露粉有香味但唔會太鹹
安格斯牛肉芝士洋蔥圈漢堡黑松露薯條

🧅
香脆洋蔥圈 $36
💯洋蔥同炸粉唔分離, 質地酥脆炸得好好!

🍹
餐飲
✨凍奶茶 +$5 大大杯茶味幾濃非常唔錯

新西蘭草飼牛柳亞麻籽紅米飯
安格斯牛肉芝士洋蔥圈漢堡黑松露薯條
2024-05-21 47 views
樂富alfafaCP值好高的cafe!dinner set由$78起,大部分都係$100內。大西洋鱈魚柳照燒汁炒意粉($92)味道似日式西餐,偏甜。焗非洲春雞半隻配薯蓉($138)春雞肉尚算嫩滑,醬汁非常濃厚,搭配下層的薯蓉就好夾了。套餐可以加配餐湯或alfafa招牌沙律($12)亦可加配不同小食等。例如呢個香烤雞翼配燒烤醬($36)飲品之中的熱蘋果有機茶幾香,重點係不用加錢呢!平日晚上幾好坐、幾舒服😌
樂富alfafa
CP值好高的cafe!

dinner set由$78起,大部分都係$100內。

大西洋鱈魚柳照燒汁炒意粉($92)

味道似日式西餐,偏甜。

焗非洲春雞半隻配薯蓉($138)

春雞肉尚算嫩滑,醬汁非常濃厚,搭配下層的薯蓉就好夾了。

套餐可以加配餐湯或alfafa招牌沙律($12)

亦可加配不同小食等。

例如呢個香烤雞翼配燒烤醬($36)

飲品之中的熱蘋果有機茶幾香,重點係不用加錢呢!

平日晚上幾好坐、幾舒服😌

2024-05-20 34 views
星期六同家人去樂富行下, 唔想飲茶搵到依間, 食物呢就中規中矩價錢呢就唔算太平,但係可接受, 3個人3個餐加一個沙律 埋單620 , 久唔久可以食, 但樂富廣場內唔會係頭三甲選擇.
2024-05-18
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
收工想簡單食個晚飯,就叫咗兩個set同一個小食。跟餐嘅蘑菇湯,仲配半個牛角包。🔸香烤雞翼配燒烤醬(4隻) $$36烤焗香草雞翼配燒烤醬,小食之選👍🏻🔸焗醬燒豬肋骨配沙律薯條🐷 $88BBQ醬好香濃又惹味,豬肋骨靚仔唔難切,薯條啱唔炸起好香脆,沙律亦係爽脆嘅👍🏻🔸烤大西洋鱈魚柳配薯蓉🐟 $178魚柳煎得幾香,加返啲黑椒配埋個白酒忌廉汁更好食,薯蓉好滑。中間收咗幾粒車喱茄同雞髀菇,唔會全部都係薯蓉底👍🏻平時lunch time 簡唔中都會過嚟食意粉,味道唔錯,空間夠大坐得舒服會再嚟。🐾貓奴足跡🐾🌐alfafa (樂富廣場) (樂富)📍樂富聯合道198號樂富廣場A區UG2樓L226&227號舖
收工想簡單食個晚飯,就叫咗兩個set同一個小食。
跟餐嘅蘑菇湯,仲配半個牛角包。
🔸香烤雞翼配燒烤醬(4隻) $$36
烤焗香草雞翼配燒烤醬,小食之選👍🏻
🔸焗醬燒豬肋骨配沙律薯條🐷 $88
🔸烤大西洋鱈魚柳配薯蓉🐟 $178

🐾貓奴足跡🐾
🌐alfafa (樂富廣場) (樂富)
2024-05-13
Type of Meal
Dinner
2024-05-10 49 views
係樂富住其實都幾方便交通 商場 又叫做中心地區 去邊都易達到探親戚 食Alfafa 法國餐廳風 裝修係簡單又舒服算幾抵食 服務唔差草飼牛柳亞麻籽紅米飯加配 有機蘑菇湯+香烤雞翼4件(+$36)+甜蜜花園(+$38)+凍朱古力牛奶咖啡(+$16)草飼養牛通常有更好肉質和口感 少少濕潤既亞麻籽配珍珠米 紅米有營健康之選 牛柳精瘦為主飲湯/沙律 的揀飲蘑菇湯 好飲 好香蘑菇味見到蘑菇磨到細細粒甜品 甜蜜花園朱古力布郎尼切碎 配上朱古力雪糕仲有杏仁脆片 玫瑰花瓣 食落去有點花香味 整得幾浪漫😂
係樂富住其實都幾方便
交通 商場 又叫做中心地區 去邊都易達到
探親戚 食Alfafa 法國餐廳風 裝修係簡單又舒服
算幾抵食 服務唔差

草飼牛柳亞麻籽紅米飯加配 有機蘑菇湯
+香烤雞翼4件(+$36)
+甜蜜花園(+$38)
+凍朱古力牛奶咖啡(+$16)

有營健康之選 牛柳精瘦為主
飲湯/沙律 的揀飲蘑菇湯 好飲 好香蘑菇味
見到蘑菇磨到細細粒

甜品 甜蜜花園
朱古力布郎尼切碎 配上朱古力雪糕
仲有杏仁脆片 玫瑰花瓣
食落去有點花香味 整得幾浪漫😂
2024-04-27 73 views
放工過左黎樂富呢間cafe 食頓晚餐!隨意選了兩款晚餐試下質素烤雞腿番茄天使麵$82雞腿大隻,脆皮juicy! 天使麵份量係超多~主要蕃茄味熱錫蘭奶茶 飲到茶味,係港式奶茶味道安格斯牛肉芝士洋蔥圈漢堡配黑松露薯條$128安格斯牛肉都幾厚,有3個炸到脆脆洋蔥圈粗薯條最喜歡,唔會炸到乾乾加$36 香烤雞翼配燒烤醬雞翼有4隻唔沾醬都有味,加配抵食!加$24 蝴蝶酥椰子雪糕三文治 用兩塊香甜酥脆蝴蝶酥夾任椰子口味雪糕,賣相岩晒打卡,眼見畫碟都有花心思!仲有乾玫瑰花瓣裝飾
放工過左黎樂富呢間cafe 食頓晚餐!

隨意選了兩款晚餐試下質素

烤雞腿番茄天使麵$82

雞腿大隻,脆皮juicy! 天使麵份量係超多~主要蕃茄味

熱錫蘭奶茶 飲到茶味,係港式奶茶味道

安格斯牛肉芝士洋蔥圈漢堡配黑松露薯條$128

安格斯牛肉都幾厚,有3個炸到脆脆洋蔥圈

粗薯條最喜歡,唔會炸到乾乾

加$36 香烤雞翼配燒烤醬
雞翼有4隻唔沾醬都有味,加配抵食!

加$24 蝴蝶酥椰子雪糕三文治

仲有乾玫瑰花瓣裝飾
2024-04-16
2024-04-25 40 views
平日晚一行兩人嚟到呢間餐廳晚飯,見到價錢唔貴,一於入嚟試吓。有多款Menu,大部份都跟餐飲或餐湯,於是我哋叫咗下列食品:🐷焗醬燒豬肋骨配沙律及薯條( $88 ):醬汁濃郁,豬肋骨醃得非常入味,而且易切,啲肉唔會太霉或太韌,薯條炸得香脆,沙律都好新鮮,值得推薦。跟餐揀咗熱蘋果茶,但味道一般。🐔焗非洲春雞配薯蓉( $138 ):餐牌雖然有條辣椒仔,但整體感覺唔辣,燒春雞用類似馬來咖喱醬醃製,春雞索晒啲汁,雞肉亦唔會嚡身,整體不錯。薯蓉有調味及有驚喜,並非淡而無味。跟餐配南瓜湯,但味道偏淡。🍮套餐加$48有心太軟配雪糕,非常推薦。心太軟朱古力醬濃郁,外脆內軟,雪糕可以揀朱古力味,雲呢拿味或椰子味。埋單兩人共$400左右,正常價位。

跟餐揀咗熱蘋果茶,但味道一般。

跟餐配南瓜湯,但味道偏淡。

埋單兩人共$400左右,正常價位。

2024-04-23 42 views
餐廳個環境真係非常之現代感!好似係置身喺一個時尚餐廳嘅感覺。Griled Pork Loin with Angel Hair in Red Wine。烤豬柳真係烤得剛剛好,外面微微焦香,入面嘅肉質好嫩滑。配上纖細嘅天使髮意大利麵同紅酒醬汁,味道醇厚,真係好開胃!一咬落去,肉汁漫出Egg Benedict with Avocado Spread and Cheddar Cheese on Sesame Bun。啲蛋黃熟得啱啱好,流心嘅感覺真係無得頂!仲有啲酪梨醬同芝士,加上芝麻包,口感豐富多層次。南瓜湯都係唔可以錯過啊!佢嘅濃稠質感同南瓜嘅濃郁甜味真係一絕!一啖落肚,暖暖地,令人感覺好舒服。嗰陣南瓜嘅香味同埋滑順口感Baked No Added Hormones Chicken Leg。烤得香脆,肉質嫩滑多汁,一咬落去,嗰啲肉汁真係令人驚艷!而且好重要嘅係,佢冇添加荷爾蒙,健康又安心!

相約友人到樂富覓食,裝修簡潔空間闊落烤雞腿蕃茄天使麵 $82大大隻雞腿,皮很脆,雞肉嫩滑,用鐵窩裝住食物熱辣辣,天使麵份量很大,酸甜調味剛好,好吃Alfafa海鮮飯$148非常足料,有青口、蟹肉、虎蝦、鱈魚和魷魚,飯粒軟硬適中,沾滿醬汁又不會太油膩,擠點檸檬汁更惹味,非常推介沙律菜配麵包+$12麵包上桌仍溫暖,外脆內軟,沙律菜有蘋果片,全都很新鮮藍莓芝士蛋糕 +$38甜度適中,濃香細滑,值得一試附送餐飲
相約友人到樂富覓食,裝修簡潔空間闊落

烤雞腿蕃茄天使麵 $82

Alfafa海鮮飯$148

沙律菜配麵包+$12
麵包上桌仍溫暖,外脆內軟,沙律菜有蘋果片,全都很新鮮

藍莓芝士蛋糕 +$38
甜度適中,濃香細滑,值得一試

附送餐飲
2024-04-21 39 views
今日午飯時間同同事去咗呢間食西餐,叫了Y5 Alfafa海鮮飯。店員首先上餐湯同餐包,餐湯係金黃色既南瓜湯,餐包又煙煙韌韌,配牛油真係一流呀!呢個海鮮飯係廚師推介的,有四隻藍青口、一隻烤虎蝦,仲有蜆肉,魷魚,同大西洋鱈魚柳,飯就係金黃色嘅,真係色香味俱全,貴少少都抵呀,餐廳環境又坐得舒服,店員服務都好好啊!

2024-02-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
  • 餐包
2024-04-13 41 views
今日嚟樂富行UNY見到呢間Alfafa,估唔到服務同食物質素都唔錯👍🏻是日餐湯係南瓜甘筍湯,餐飲可免費配有機茶,我哋叫咗蘋果茶同埋雜莓茶。加錢又可升級其他飲品。All Day Breakfast黑松露醬炒蛋•炸阿拉斯加魚柳•雞肉腸•煙肉•火腿扒番茄• 炸迷你薯餅•alFafa招牌沙律•法國牛角酥聽個名就覺得好豐富😋炒蛋滑溜,成個combination 好平均,有菜、魚同肉,而牛角包🥐都唔錯。大西洋鱈魚柳照燒汁炒意粉大西洋鱈魚肉質厚實,照燒汁有日式風味,無西式芝士醬咁油膩。呢度嘅甜品好吸引呀😍今次試法國芒果熱情果蛋糕,賣相好精美,有法國feel!🛎️必試指數:8/10🔆

All Day Breakfast
黑松露醬炒蛋•炸阿拉斯加魚柳•雞肉腸•煙肉•火腿扒
番茄• 炸迷你薯餅•alFafa招牌沙律•法國牛角酥

大西洋鱈魚柳照燒汁炒意粉
大西洋鱈魚肉質厚實,照燒汁有日式風味,無西式芝士醬咁油膩。

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-04-13
Type of Meal
Dinner
2024-02-19 217 views
第一次光顧食早餐,門面早餐牌吸引光顧,可能還早當時餐廳唔算多人,見服務員吹水,但Order 嘢食時,差服務態度、很無禮貌早餐食物ok , 但服務員需要改善態度,不應在客人問嘢無耐性又竟很串回應客人,餐廳有收服務費就要注意改善!
今次試咗Alfafa嘅早餐,正!Egg Benedict嘅蛋白柔滑得嚟,蛋黃流心,戳破咗個黃金流淌得好滿足😌。加咗king oyster mushrooms,真係香口得嚟有咬勁,超正。Morning glory and sesame bun超出預期,外皮酥脆,芝麻香味襯得起啲菜,唔係普通包包那麼單調。配搭杯Matcha latte,溫潤嘅抹茶香味與咖啡間唔中嚟點醒神,順滑嘅奶泡,與coffee亦是match得好。這份餐單,食物之間互相襯托,口感層次分明,人一試就難忘記。不過,如果你係咖啡控,個hot coffee又真係溫暖心房,咖啡香濃郁,醇厚又唔苦,真係啱曬現代人忙碌生活裡嘅一個暖心暫留。 餐廳嘅氣氛舒適,食物質素有保證,我覺得朝早行過嚟,食個早餐開始新一日,真係咁上下開心啲🌞。吃得開心,開心吃,Alfafa真係做到咁簡單嘅快樂。下次再嚟,我會試吓其他推介,希望都有驚喜。

2023-10-17 561 views
從來冇試過有咁差服務既連鎖餐廳第一 落單揀嘢飲可以選擇唔要冰,結果杯嘢飲少咗三份一 …仲要有職員特登攞個空杯裝啲冰出黎話比我知佢地本身杯冰有幾多,做咩呀而家係?!第二一間連鎖餐廳可以唔夠現金找續,但係餐廳隔離本身已經有間銀行分行喺度,唔夠散紙既行過隔離分行唱散紙真係有咁困難咩?咁樣係做生意既態度黎架原來?雖然野食唔算差 中規中矩,一般連鎖店既質素但係咁樣既服務質素,真係連普通小店都不如,以後都唔會再幫襯呢間野!
從來冇試過有咁差服務既連鎖餐廳
第一

第二

雖然野食唔算差 中規中矩,一般連鎖店既質素