2019-02-20 271 views
一月係生日月所以太多飯局,其中今日就嚟咗元朗嘅泰國餐廳,一行四人, 個個都鍾意食泰國菜所以行完山之後我哋就一齊去食泰國菜啦。呢間餐廳係西鐵站附近所以位置都幾方便,各樣嘅食物質素都唔錯,唯一可以改善嘅地方係唔好一次過將全部菜送晒上嚟,咁樣好快其他菜就已經凍哂,搞到冇咁好味。今日食嘅菜式有炸蝦餅、生菜包、燒豬頸肉、馬拉盞炒通菜、蒜蓉包......我哋都冇帶到野飲, 因為為咗健康着想同行嘅所有人都已經戒左甜,少食甜野。
2019-01-26
2019-02-17 246 views
Horrible service, dirty, mean servers. Horrible for families with young children. Uncomfortable seating. Servers are impatient and impolite too. Never coming back to this nasty place. Toilets are outside, another bad aspect. Food not worth coming for, extremely mediocre and leaves you with a heavy after taste of MSG.
2019-02-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2019-02-15 351 views
新年期間,好多仲係休息,未啟市!於是,我同朋友兩個,睇咗一陣,就決定入去呢間食Lunch. 順便打包返去比朋友仔仔食。叫咗幾款,樣樣都好味,淨係個羊架差少少,其他都……讚!服務員好好,見我哋兩個人,担心我哋食唔晒,猛咁提我哋,份量可以叫細D,我……一心想攞返去比朋友仔仔,所以,冇聽勸告,照叫!食得好滿足,好愉快!仲有足夠食物比朋友仔仔,皆大歡喜。
新年期間,好多仲係休息,未啟市!
叫咗幾款,樣樣都好味
,淨係個羊架差少少,其他都……讚

,照叫!
食得好滿足,好愉快!仲有足夠食物比朋友仔仔,皆大歡喜。
2019-02-06
Type of Meal
Lunch
2019-02-09 321 views
食物質素可以接受蒜蓉包好味軟殼蟹咖喱咖喱汁一流 但係軟殼蟹 確實一般樓面男士服務態度非常好首先有子沙律我哋覺得太鹹然後佢即刻換過一份俾我 然後一碟豬肉蛋飯呢個肉 好「鞋」佢不厭其煩換咗肉碎俾我笑容態度一流!整體來講食物速度非常OK好快食物好壞參半軟殼蟹嗰個咖喱汁係好好食個蒜蓉包都係另外想要炒椰菜苗冇晒.整體可以接受
樓面男士服務態度非常好
佢不厭其煩換咗肉碎俾我
笑容態度一流!
整體來講食物速度非常OK好快
食物好壞參半
軟殼蟹嗰個咖喱汁係好好食個蒜蓉包都係
另外想要炒椰菜苗冇晒.
整體可以接受

2019-02-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 蒜蓉包
2019-01-19 520 views
之前聽過好多元朗嘅朋友介紹呢間泰國菜,終於有機會親身試吓,呢一間泰國菜位於元朗大馬路,位於yoho mall II (即舊稱新元朗中心)斜對面,可以於元朗西鐵站步行約5分鐘。店舖門面不是很豪華,但外面都唔少人嚮度等位,店入面分上下兩層,兩層都設有不少座位。同朋友嗌左幾樣餸,小食拼盤、生菜包、炭燒豬頸肉、馬介休炒通菜、菠蘿炒飯,另外點左椰青、三色冰同龍眼冰🤤味道黎講我覺得中上水平,特別想介紹下嘅係炭燒豬頸肉,啲豬頸肉燒到剛剛好,沒有焦味,而且食落好爽口彈牙,點埋個醬汁真係食唔停口👍之後想介紹嘅係菠蘿炒飯,佢個菠蘿炒飯非常足料,啲飯炒得好均等唔會話有黏埋一舊嗰種情況,而且佢用個菠蘿外殻盛住,外觀都值一半分數!最後建議大家可以嗌個椰青飲下食下,佢個椰青好大個,兩隻手都包唔住啊😍飲完仲有椰青肉食下,真係食椰肉都飽!

2019-01-11 504 views
亞萊嘜嘜喺元朗嚟講,算係一間好受歡迎嘅泰國菜我諗我平均兩個月食一次價錢黎講有少少貴每次平均一個人都至少二百起跳咁當然,都係豐儉由人,睇下食乜因為想食得(扮晒)健康啲,叫左個焗南瓜咖喱海鮮um... 食落普通,唔建議食除非你熱愛南瓜啦但兩個人食嘅話,其實南瓜嘅份量都好多,食唔曬又覺得浪費…即係咁,本人認爲無人有權浪費食物既,唔好做大嘥鬼,各位都係三思而後行黎得亞萊嘜嘜,一定要嗌佢哋嘅蒜蓉包一條條,唔覺唔覺就食咗好多, 點下咖哩汁或者就咁食都好正今次仲試左燒羊架,估唔到做得幾好唔會太乾,好juicy~味道都幾好,值得一試食泰國嘢,當然唔少得我嘅至愛~青檸梳打啦~佢哋係用泰國玻璃樽裝梳打,即刻泰國feel爆燈環境方面,都算坐得舒服如果坐樓上嘅話,“樓底”就有少少矮不過都ok嘅勝在夠多枱,就算多人都唔使話等好耐
亞萊嘜嘜喺元朗嚟講,
算係一間好受歡迎嘅泰國菜
我諗我平均兩個月食一次

價錢黎講有少少貴
每次平均一個人都至少二百起跳
咁當然,都係豐儉由人,睇下食乜

因為想食得(扮晒)健康啲,
叫左個焗南瓜咖喱海鮮
um... 食落普通,唔建議食
除非你熱愛南瓜啦

但兩個人食嘅話,其實南瓜嘅份量都好多,食唔曬又覺得浪費…
即係咁,本人認爲無人有權浪費食物既,
唔好做大嘥鬼,各位都係三思而後行

黎得亞萊嘜嘜,一定要嗌佢哋嘅蒜蓉包
一條條,唔覺唔覺就食咗好多,
點下咖哩汁或者就咁食都好正

今次仲試左燒羊架,
估唔到做得幾好

唔會太乾,好juicy~
味道都幾好,值得一試

食泰國嘢,
當然唔少得我嘅至愛~青檸梳打啦~
佢哋係用泰國玻璃樽裝梳打,
即刻泰國feel爆燈

環境方面,都算坐得舒服
如果坐樓上嘅話,“樓底”就有少少矮
不過都ok嘅
勝在夠多枱,就算多人都唔使話等好耐

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2018-11-17 906 views
今天晚餐與友人來到元朗亞萊嘜嘜泰越小廚,晚市挺旺,等了30分鐘才有位,坐下點了比較大路的菜,水準穩定,整體滿意甘柚鮮蝦沙律,味扁咸,柚子味不是很出,有改善空間,泰式肉碎生菜包,必食,小辣清爽開胃後加生菜,加15元,冬陰功大蝦湯,足五人份,辣味帶層次,香矛味濃,馬拉盞炒椰菜苗,正宗惹味,蝦膏味是主角,泰式濕炒雞肉河,雞肉頗多,不過不失,餐廳雖然很忙,但服務員反應快,有禮,不錯,還有,店面有串燒檔,看似好吸引,下次再試,配啤酒,應無得輸。

2018-11-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
  • 馬拉盞炒通菜
  • 冬陰公湯
Overall food is better than expectation. This one is my favourite! Gonna order it again when I visit in the future. Oyster fried eggs! You can see from the photo, there are plenty of small oysters which are fresh. There are also 芽菜 and 蒽 in this dish which make it even more delicious.Not bad!

Not bad!
2018-09-08 1311 views
昨晚已經食左中菜慶祝生日,但今天係農曆生日,所以晚上再到元朗食泰菜慶祝,呢間餐廳早早想試,因為每次經過都排緊長龍,心諗相信應該不錯吧!6点未到已經在門外等候入座,因為遲左怕人多,order左串燒豬,牛,雞共6串,肉質鬆軟,有肉汁幾好味,牛略為過熟了少許,但整體不錯;雜什拼盤,有数款小食,蝦餅,魚餅,綱紋春卷,炸南瓜,香葉炸雞,全部都好有水準同好味;另外還有黃咖哩牛腩,蒜蓉包,可能牛腩太廋,不夠淋滑,牛筋還可以,但蒜蓉包非常香脆,用作点咖哩醬十分夾同美味,冬陰功湯十分正,內有大蝦一隻,切開4份,可以食到鮮蝦味,爽脆,湯香辣酸味啱啱好,值得再黎
2018-08-25 1260 views
餐廳是在元朗港鐵站附近,B出口大約行5-8分鐘。餐廳有兩層,午市時段通常都不用排隊。晚市較多人,最好先訂位。這裡座位很闊,不會覺得擠迫。員工的服務很好,點餐送菜都很快。這裡午市套餐很抵食,款式很多,$43-58,包飲品。除了主餐牌的午餐,其他炒粉麵飯湯粉,午市也是包飲品的,價錢也是$48-58不等。泰式海南雞飯 ($50) 連例湯 泰式海南雞飯,無論是雞還是飯,味道都是比新加坡的海南雞飯濃,我喜愛吃泰式的,因此這店的海南雞飯是我的大愛,我每次來到都會點。海南雞飯是配油飯的,油飯不太油但很香。雞肉很嫰滑,皮也很爽口。此外,有酸蘿蔔做配菜。是日的例湯是冬瓜雞腳湯,很足料,味道可以。蒜蓉包 ($48) 今天單點了一客蒜蓉包,$48有六件。這個蒜蓉包是推介。蒜蓉包切成了粗條,容易放入口,每邊都搽上很香濃的蒜味牛油,經過烤焗,外脆內軟,超讚!但蒜蓉包有點飽肚,兩個人點一客可能會太多,多一兩個朋友一齊分享可能更好。餐廳舒適,食物很好,推介!!
餐廳是在元朗港鐵站附近,B出口大約行5-8分鐘。

泰式海南雞飯 ($50) 連例湯
泰式海南雞飯

例湯

蒜蓉包 ($48)
蒜蓉包

餐廳舒適,食物很好,推介!!
$50 (Lunch)
泰式海南雞飯
蒜蓉包
2018-08-23 1021 views
星期天六時多和爸爸弟弟來到亞萊嘜嘜,不用等位。點了五碟菜:1. 清邁鐵板蠔仔蛋: 蛋滑蠔仔又肥美,連同芽菜一起,實在好吃,每次到亞萊嘜嘜都必點的。2. 泰式鮮蝦炒金邊粉: 一向喜歡吃泰式金邊粉,這間也不錯,餡料和金邊粉的比例也恰好。3. 燒白鱔: 鱔幾肥美,不過偏鹹。4. 亞萊嘜嘜特色蒜香包: 另一碟每次必點的食物,蒜香包呈金磚狀,外脆內軟,而且一點也不油膩。5. 招牌咖喱軟殼蟹: 用上比較大隻的軟殼蟹,配上帶有蛋花的咖喱汁,本來已經好食,家人還喜歡以剛才的蒜香包來點咖喱汁。每碟份量也不少,吃得頂著肚皮走,是豐富滿足的一餐。
星期天六時多和爸爸弟弟來到亞萊嘜嘜,不用等位。
點了五碟菜:
清邁鐵板蠔仔蛋

泰式鮮蝦炒金邊粉

3. 燒白鱔: 鱔幾肥美,不過偏鹹。
燒白鱔

亞萊嘜嘜特色蒜香包

招牌咖喱軟殼蟹

每碟份量也不少,吃得頂著肚皮走,是豐富滿足的一餐。
2018-08-19
$211 (Dinner)
清邁鐵板蠔仔蛋
泰式鮮蝦炒金邊粉
亞萊嘜嘜特色蒜香包
招牌咖喱軟殼蟹
2018-08-15 570 views
原本諗住叫個泰式炒牛河(見隔離枱嗰碟粉得好靚咁),落單時經理推介我食馬拉盞炒牛肉粉皮,佢話成個元朗冇人夠膽炒粉皮,因為太易痴底好考師傅功力,見佢講到咁勁即管試下,一上枱見牛肉份量都唔少,食落味道剛好不太濃味也不太淡味,而牛肉亦很大片同份量多,而牛肉冇用鬆肉粉乸到啲肉腍晒,個粉皮炒到好分明,冇痴住一堆又唔會太多油,師傅功力真係堅抽勁,經理果然好介紹 ^ ^ 😋😀👍👍再飲啖凍檸檬茶,可惜太甜了而檸檬不是新鮮切,所以好一般。
原本諗住叫個泰式炒牛河(見隔離枱嗰碟粉得好靚咁),
落單時經理推介我食馬拉盞炒牛肉粉皮,
再飲啖凍檸檬茶,可惜太甜了而檸檬不是新鮮切,所以好一般。
2018-08-15
$50 (Lunch)
2018-08-12 321 views
天氣太熱啦。。係元朗行一陣已經成日汗,唔周圍搵食。。。佢又咁顯眼,一於食佢記憶中佢無荃灣金坊咁正,所以每次去元朗都唔係正選,但今次返而有少少驚喜6點左右到,好彩唔使等位有得入,90分鐘用餐,咁出名都明架飲品先上,咁熱整返杯西瓜沙冰消暑,飲得出西瓜原味,無話太多糖水太多冰青檸梳打冰有驚喜,青檸幫你篤左再加青檸汁,咁有齊鮮味同原味,仲比埋枝獅子梳打水自己加,其實即係有兩杯份量柚子鮮蝦沙律先上,原本有諗住食生蝦,但次次都食,試下新野。蝦食得出新鮮,但得3隻就少左d囉。柚子幾好,食得出用泰國金柚,無苦味,個汁就唔辣,所以大部份人都啱食然後就到串烤半打,有得拼豬牛雞比較少見,出面多數得雙拼,同泰國人本身唔太食牛,所以正路係得豬雞。一食落去肉質有驚喜,比出面好多串燒都有彈性,仍然分得出三種味,無比大量鬆肉粉污染,可想而知出面個d沙嗲架肉。。。。呢度個沙嗲汁更加好食,一定要點落去至食,個汁多d就好啦點左個香葉肉碎炒河,中途比個炒金邊粉我,一睇就唔對路。。。彈返比佢結果個炒河係食到3分2至到,我諗之前整錯左。用架係叫粿或者板條個種粉,厚而寬。我自己就鐘意廣東河粉,但呢d叫傳統,有佢架風味。少少辣加d好

6點左右到,好彩唔使等位有得入,90分鐘用餐,咁出名都明架

結果個炒河係食到3分2至到,我諗之前整錯左。

少少辣加d好似豆角肉碎粒,惹味得黎其實好大份,可能遲黎啦,差d食唔曬,頂住左。。。

service係有笑容有反應個種,遠勝金坊幾條街

總結係到到驚喜我,難怪咁多人排,下次可以試試荃灣個間個水準點

青檸梳打冰
西瓜沙冰
柚子鮮蝦沙律
串燒三拼
香葉肉碎炒河
2018-07-29
$150 (Dinner)
青檸梳打冰
串燒三拼
  • 串燒
2018-08-11 286 views
阿萊嘜嘜呢間餐廳其實唔算出名,好少喺社交媒體見到佢嘅綜影,但元朗人應該對佢唔陌生。面住喺港島嘅我,黎親元朗都只諗到呢間餐廳,今次已經係我第三次食啦。我知道晚市6點開始,就6點去到,唔洗等位。入到去,店員好細心,主動比張櫈我放低個袋。點左菜,由於食客都幾多,所以等左少少時間。首先上左肉碎生菜包,都算食得辣嘅我,都覺得辣,但肉碎真係好香好好食。之後上左串燒,3豬3雞,不過不失咁。然後,黃咖哩雞肉,咖哩好香。最後,黎左金磚蒜蓉包,呢個真係必食,好好食呀!結果,2個人食4樣野,食唔哂,要打包。

點左菜,由於食客都幾多,所以等左少少時間。

之後上左串燒,3豬3雞,不過不失咁。

然後,黃咖哩雞肉,咖哩好香。

最後,黎左金磚蒜蓉包,呢個真係必食,好好食呀!

結果,2個人食4樣野,食唔哂,要打包。

2018-08-10 187 views
食完仲係好掛住個磚頭蒜蓉包😭好好食Omg 勁香又脆😚😚算係食過既蒜蓉包入面 數一數二,呢個二人餐$328另加一 包埋甜品 不過特色野飲就半價 所以埋單就$392 佢有幾行比你三揀一 我地就揀左蝦餅 冬陰公湯 咖哩牛肉配蒜蓉包 生菜包同埋通菜☺️整體都幾滿意 應有既水準 算係一間幾高質既泰國菜 冬陰公湯好開胃 蝦餅熱辣辣脆卜卜 杯芒果杯完全係平時鍾意既味(唔會有芒果糖既味) 不過個人就覺得甜品一般。🙈 不過元朗太多泰國菜既選擇 各有各好 各有吸引既地方🙈
2017-11-30