2024-05-15 156 views
三個月前曾經幫襯,今日假期再次光顧,點了桂花芋圓涼粉,完全沒有味道的甜品,桂花凍冇味涼粉冇味芋圓冇味,再配合沒有花奶沒有甜味的涼粉水作為襯托,向店家要求花奶增加香味.,結果是要加錢,無語,以後不會再幫襯
2024-05-15
2024-04-22 192 views
一入到鋪頭冇乜人,我同朋友兩個人問圓檯坐唔坐得,短頭髮戴眼鏡既老女人店員就好惡咁講4人檯兩個人唔可以坐,之後就叫左我地坐埋側既細檯又逼又唔好坐。開頭都覺得算啦,人地做生意都唔易,點知依個先係惡夢既開始。第一,甜水鋪入面冷氣唔夠涼食個糖水都辛水辛汗。第二,亦都係最攞命既一點,個短頭髮戴眼鏡既老女人店員長期用屎忽對住我哋張檯,行為令人噁心,本身位置已經夠逼,仲要用個屎忽對住我地,我同朋友即刻冇哂胃口,糖水都係食左幾啖就走人。香港地食野坐得唔舒服都預左,但冇諗過個店員成間餐廳咁多位唔企係要企係有人食緊野張檯隔離。食物質素普通,服務態度同質素係0分,唔會有下次。
開頭都覺得算啦,人地做生意都唔易,點知依個先係惡夢既開始。
第一,甜水鋪入面冷氣唔夠涼食個糖水都辛水辛汗。

食物質素普通,服務態度同質素
係0分,唔會有下次。
2024-04-22
Dinner
2024-04-13 150 views
同朋友夜晚喺尖沙咀睇完戲想食碗糖水,第一次到訪甘之季節,店舖細細但坐滿客人,我哋當日等咗約十分鐘就可以入座了🤤.當日我哋叫咗薑汁湯圓同蓮子陳皮紅豆沙,鍾意辣薑嘅朋友一定要試吓佢嘅薑汁,食完個人即刻暖笠笠🔥湯圓皮就比較厚,視乎個人口味~ 紅豆沙嘅陳皮味都好香濃,兩款都推介喔😬😬#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_tsimshatsui #尖沙咀美食 #香港糖水舖 #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西

喺尖沙咀食完飯,想同朋友坐低傾吓計食個糖水,就嚟咗呢間尖沙咀少有嘅中式甜品舖👍🏻店面裝修舒服企理,燈光同裝飾度好有文青feel,不過地方就唔大,座位都比較狹小。甜品選擇多樣,傳統糖水同新式甜品都有(*ˉ︶ˉ*)╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ▶ ∗︎*゚芋圓桂花糕涼粉🌼當初就係見到佢張相,被吸引咗入嚟,試到枱實物都非常精緻✨好耐冇食涼粉,質地同仙草比就偏硬身同易咬,係令人懷念嘅啫喱質地😋桂花糕晶瑩剔透,好靚🥹質地同涼粉相近,有淡淡嘅桂花味,非常清新,適合我呢啲麻麻桂花糕嘅人。芋圓味道就正正常常,好斷口唔算煙靭。▶ ∗︎*゚ 楊枝甘露🥭好多時去食中式糖水都會叫楊枝甘露,係令人滿足有清新嘅甜品😆呢碗楊枝甘露質地比較水,入口輕盈,芒果味唔算太重或者太甜。不過就好足料,有唔少芒果肉、西柚同西米。╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 呢間甜品舖地點好方便就腳,作為飯後甜品都不錯😋 下次再訪會試下佢其他menu!

▶ ∗︎*゚芋圓桂花糕涼粉🌼

▶ ∗︎*゚ 楊枝甘露🥭

呢間甜品舖地點好方便就腳,作為飯後甜品都不錯
😋 下次再訪會試下佢其他menu!
2024-01-31 248 views
琴日夜晚同朋友一齊去食見多人排 應該都yummy一去到拎位 侍應姐姐話好兇狠咁同我講:你地係最後一台堂食架喇心諗 咁怪既 唔係應該同之後既人講咩?但anyways喇等左十分鐘 我地29飛聽到叫28號 諗住下台入得點知佢唔係叫29 係叫30號飛心諗 咩料呀 又話我地最後一堂但冇喇喇比之後既人入先???十萬個問號 行上去問佢 佢話得喇得喇 你地下張係點知叫我地4個人坐bar台然後侍應姐姐話 冇架喇得bar台但我見到打尖既30號飛坐圓台心諗無野呀? 我地望真啲 個原因係因為佢地餐廳bar位max係4人 而個呀姐想快啲收工ko啲last order 就夾硬咁入位 想賺多張6人台既錢 但又要趕收工所以就比30號飛既人打尖 夾硬入講真食得糖水都係為左同fd嗲多兩句兩個人坐bar 台 無問題但4個人坐bar台 仲要係被打尖咁請問個位侍應呀姐3個問題:1.點解拎飛個陣要兇我同我講我係最後一台堂食?2.點解我係最後一堂 但會有下一堂打我尖?3.點解你為左趕收工就夾硬入人?之後啲呀姐趕收工 野食未到就叫我地先買單黑口黑面呢啲 都唔使再多講只可以講 不嬲都好尊敬服務同飲食業既人但講真 你如果要趕收工 就唔好
琴日夜晚同朋友一齊去食
見多人排 應該都yummy
心諗 咁怪既 唔係應該同之後既人講咩?
但anyways喇
等左十分鐘 我地29飛
聽到叫28號 諗住下台入得
點知佢唔係叫29 係叫30號飛
心諗 咩料呀 又話我地最後一堂
但冇喇喇比之後既人入先???
十萬個問號

講真食得糖水都係為左同fd嗲多兩句
兩個人坐bar 台 無問題
但4個人坐bar台 仲要係被打尖

咁請問個位侍應呀姐3個問題:
1.點解拎飛個陣要兇我同我講我係最後一台堂食?
2.點解我係最後一堂 但會有下一堂打我尖?
3.點解你為左趕收工就夾硬入人?

之後啲呀姐趕收工 野食未到就叫我地先買單

仲要咁既服務態度

建議個到啲侍應姐姐唔好做糖水鋪喇
去做良茶鋪算喇
又可以收早啲 又可以下下火😄

ps服務係零星 建議openrice唔好夾硬要人比at least一分
2024-01-30 149 views
甘之季節📍Tsim Sha Tsui夜晚經過見到呢間甜品舖好似幾受歡迎🥳 決定試吓~桂圓馬蹄爽 $36馬蹄切到細細粒好容易咬,但又keep到爽脆口感,食落又好清爽嘅感覺😌 甜度啱啱好,做飯後甜品幾好,又唔會太飽,如果有多啲桂圓肉就好喇花生腰果核桃糊 $35質地好濃稠,感覺好足料😹 呢個都幾飽肚糖不甩 $28正常發揮嘅糖不甩,唔算好特別味道🌝🌝🌝🌗🌚環境🌝🌝🌝🌚🌚服務🌝🌝🌝🌚🌚抵食🌝🌝🌝🌗🌚整體🌝🌝🌝🌗🌚
甘之季節
📍Tsim Sha Tsui

夜晚經過見到呢間甜品舖好似幾受歡迎🥳 決定試吓~

桂圓馬蹄爽 $36

花生腰果核桃糊 $35
質地好濃稠,感覺好足料😹 呢個都幾飽肚

糖不甩 $28
正常發揮嘅糖不甩,唔算好特別

味道🌝🌝🌝🌗🌚
環境🌝🌝🌝🌚🌚
服務🌝🌝🌝🌚🌚
抵食🌝🌝🌝🌗🌚
整體🌝🌝🌝🌗🌚

2023-12-16 262 views
朋友話呢間糖水鋪次次好多人排,咁琴晚人少少就排下啦。周圍啲人講外省語言,正常遊客區。等左陣就有位,樓面加收銀得兩個阿姐,好忙但態度親切有禮。芒果綿綿冰:質地柔軟而且多汁,味道較甜,但係同啲可可粉吾夾。如果同等價錢 $90,我覺得sharishari出色一條街。蜜餞白果腐竹糖水: 同佳佳簿身好多,比較水,無乜腐竹味 $30。唯一好食嘅係啲白果,甜得嚟好糯。總括嚟講係一間好普通嘅糖水店,裝修比較乾淨企理簡約風,係尖沙咀又真係無咩選擇。
芒果綿綿冰
蜜餞白果腐竹糖水
2023-12-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
2023-12-07 154 views
尖沙咀食完飯諗住食個糖水啦,唔睇由至可,一睇先發現原來尖沙咀係咁少糖水鋪😂 終於搵到間入去試下,叫左芋圓桂花糕涼粉同朱古力Waffle。芋圓桂花糕涼粉:呢幾樣野夾埋唔係唔好食,但就係3樣獨立既野,無咩特別。不過份量真係少左啲,雖然話係尖沙咀,不過呢個質量係真係無咩值得講。另外仲有個朱古力Waffle,面頭都有啲Oreo碎同朱古力碎,就係Waffle去熱壓,都係無咩特別。整體而言,如果唔係尖沙咀少糖水舖都未必會揀佢,因為就係無咩特別同小貴🤔

2023-11-21 144 views
護院糖水好味,桂花糕彈牙可口!雞蛋加$5不過不失涼粉正常爽口,護院各有千秋,個人最鍾意橙色有啲煙靭唔係蛋啊係厚嘅,但係唔會太硬鍾意食舖頭唔大但係環境舒服,而且有獨立廁所服務就正常冇乜服務咁樣,類似一啲Cafe小店 不過呢度啲人都會浸水俾你飲嘅蛋白杏仁茶勁Rich勁好味暖笠笠亦都有好多蛋白好實在價錢偏貴,但係佢質素好,所以食甜品食咗$106都覺得唔會嘥錢,始終好滿足呢度我見到仲有雪花冰緊其他嘢下次可以試吓
護院糖水好味,桂花糕彈牙可口!
雞蛋加$5不過不失

鍾意食

舖頭唔大但係環境舒服,而且有獨立廁所

服務就正常冇乜服務咁樣,類似一啲Cafe小店
不過呢度啲人都會浸水俾你飲嘅

蛋白杏仁茶勁Rich勁好味暖笠笠亦都有好多蛋白好實在

呢度我見到仲有雪花冰緊其他嘢
下次可以試吓
Tea
  • 芋圓桂花糕涼粉
  • 蛋白杏仁露
2023-11-19 110 views
Location location location, 食完飯就腳,相靚,想食中式甜品尖沙咀真係唔多選擇,第一次試,只能說合格,價錢適中,只係甜左少少,服務都ok友善,喜歡bar 枱位,可以再俾機會。
同朋友睇完戲,周圍搵糖水鋪,見到尖沙咀有間門面正正常常都唔差既糖水舖,點知入到去用apps叫完,糖水普通到不得了,仲有一碗係好淡好稀,叫左魚蛋燒賣,黎到個樣好似清水煮完比包豉油你自己落咁,7仔叮果D都好食過十倍,不過都唔緊要,都算叫做放得落口,價錢唔係貴,唔好比太大期望。但係重點係服務差到呢,叫幾次都唔認,明明聽到都扮聾就咁係面前行過,真係忍唔住講粗口,咁既服務加上咁普通既食物,開到係尖沙咀真係不得了,老闆請到D咁既員工真心慘
2023-09-25 126 views
完全係因為食物個樣先入嚟食,門口排左十幾個人,間內好細得廿個位左右,番檯都快既,但係清潔枱個張布有啲味道😅😅叫左個朱古力窩夫,好的骰好似個番梘咁大,但係好食嘅再黎多個桂花糕芋圓,好靚仔但係無味😅😅
完全係因為食物個樣先入嚟食,
門口排左十幾個人,
間內好細得廿個位左右,
番檯都快既,
但係清潔枱個張布有啲味道😅😅
叫左個朱古力窩夫,好的骰

好似個番梘咁大,但係好食嘅

再黎多個桂花糕芋圓,好靚仔

但係無味😅😅
2023-09-01 130 views
呢間我覺得係一間好正宗嘅廣東式糖水舖,佢買嘅都係我哋食開嘅芝麻糊啊,合桃露啊,紅豆沙綠豆沙,薑汁湯圓,番薯糖水等等,都係以前細細個食開嘅,呢幾日我食咗兩次呢間糖水舖,總共試咗三樣嘢,第一樣係桂圓馬蹄爽,第二樣係蛋白杏仁露,第三樣係蜜餞腐竹糖水。桂圓馬蹄爽同埋蛋白杏仁露我覺得都好有水準,糖水最緊要夠熱!至於腐竹糖水就正正常常啦。我鍾意以前啲腐竹糖水啲腐竹仲有一片一片。桂圓馬蹄爽 - 34蚊蛋白杏仁露 - 42蚊腐竹糖水 - 30蚊價錢實惠!

桂圓馬蹄爽 - 34蚊
蛋白杏仁露 - 42蚊
腐竹糖水 - 30蚊

價錢實惠!

2023-08-31
$35 (Last Night Supper)
尖沙咀甜品舖唔算多,多數都係西式甜品店,想食親民價中式糖水店選擇唔係好多😅呢間甘之季節有好多傳統中式糖水好似紅豆沙、蕃薯🍠糖水等等,又鄰近K11附近非常就腳🥰而且全木系裝修好有台灣小清新感覺,可以打下卡扮文青😚📍楊枝甘露 $42 🧃🥭楊枝甘露都算幾足料,有滿滿芒果肉🥭、西米、柚子粒,食落甜而不膩😋📍桃膠椰汁西米露(熱)🥥 $35熱既桃膠椰汁西米露香氣誘人,椰汁味道非常香濃,加上養顏恩物桃膠,岩哂女士們🤤
而且全木系裝修好有台灣小清新感覺,可以打下卡扮文青😚

📍楊枝甘露 $42 🧃🥭

Tea
楊枝甘露
椰汁桃膠西米露
2023-07-23 111 views
天時暑熱, 真係好想食啲冰涼既野呢間甜品店位於:尖沙咀堪富利士道6A號地舖係K11行完街想搵地方坐下見到呢間甜品店入面都坐滿人,應該唔錯,一於入去試吓!店入面裝修簡約,整體都好乾淨我地點左最多人叫既芒果綿綿冰同芋圓桂花糕涼粉😆⭐️芋圓桂花糕涼粉呢個比較特別,出面好少有咁既配搭,桂花糕好清,好香桂花味,芋圓係用左台灣芋圓,所以更加Q彈,好好食,加上唔會好甜,岩晒怕甜既朋友仔!⭐️芒果綿綿冰綿綿冰好綿密,有陣陣芒果奶香,食落透心涼,食到底有啲白色好似麻薯既粒粒,口感好特別!.總括嚟講:我覺得呢間甜品店都唔錯既,雖然地方唔算大,不過佢有個吧枱,另外成個設計都令人感覺好Chill,食物方面都唔錯,價錢方面合理,黎打下卡或者抖下都唔錯👍🏻
天時暑熱, 真係好想食啲冰涼既野
呢間甜品店位於:尖沙咀堪富利士道6A號地舖
係K11行完街想搵地方坐下
見到呢間甜品店入面都坐滿人,應該唔錯,一於入去試吓!

店入面裝修簡約,整體都好乾淨
我地點左最多人叫既芒果綿綿冰同芋圓桂花糕涼粉😆

⭐️芋圓桂花糕涼粉
呢個比較特別,出面好少有咁既配搭,桂花糕好清

⭐️芒果綿綿冰
總括嚟講: