2024-04-19 1598 views
今日去咗太子金魚街,行咗大半日都好攰,所以諗住搵一間餐廳坐吓食吓嘢,行經過始創商場,發現有間西餐餐廳環境唔錯地方闊落見到食物仲幾吸引餐牌又唔算好貴,咁啱又有張枱所以去食一食。南瓜湯呈現出濃稠的橙色外觀,具有豐富的質感。它的顏色鮮艷,令人垂涎欲滴。口感綿密且滑順的,南瓜的細膩質地和煮熟後的柔軟口感使湯飲得更加舒服。黃金帆立貝意大利粉帆立貝的嫩滑和意大利粉的彈牙口感,帆立貝仍然保持軟嫩,而不過於嚼勁十足。意大利粉則應該煮得剛好,有著適中的彈性和口感。炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子汁炭燒加拿大天然豬鞍扒通常呈現出金黃色的外皮,還有一些炭燒的痕跡。豬肉的嫩滑和炭燒的香脆,令豬肉保持嫩軟,而不過於乾燥。炭燒的部分帶有一些炭燒的風味和口感,增加了整體的飽滿感。炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子汁的味道通常是豐富而清新的。柚子汁帶有柚子的酸甜風味,能夠為整道菜增添一絲清爽的感覺。炸西蘭花薯塊西蘭花嫩滑,薯塊酥脆。西蘭花能保持嫩脆,而不過於軟爛。薯塊的外層酥脆,內部則有著熱騰騰、柔軟的口感。雜莓窩扶雪糕雜莓窩扶雪糕呈現出色彩繽紛的外觀。它包含了各種不同顏色的雜莓,如藍莓、草莓!味道酸甜中帶有一絲清爽。雜莓的天然甜

南瓜湯

黃金帆立貝意大利粉

炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子汁

炸西蘭花薯塊

雜莓窩扶雪糕

雜莓窩扶雪糕呈現出色彩繽紛的外觀。它包含了各種不同顏色的雜莓,如藍莓、草莓!味道酸甜中帶有一絲清爽。雜莓的天然甜味和微酸的風味與雪糕的甜味相互融合,形成了一個美味的對比。

2024-01-21
Type of Meal
Dinner
2024-08-28 300 views
見到鄰🏠買做緊promote,$299@二人set+ 10%服務費,於是買了兩個set同屋企人去試下,環境不錯,寬敞坐得舒服,個二人set有餐湯兩款二選一,跟每人一個餐包,頭盤、意粉、主菜都是每款各選一,甜品每人一件cake🍰,飲品有熱及凍各一自選,當然湯、頭盤及主菜有些可加錢upgrade,普遍食物質素真的不差😋,份量也不少,吃得飽飽的,另外服務員態度也很好,個人覺得現今香港消費的水平,這個價錢真的很抵食👍👍
2024-08-28
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
2024-08-05 506 views
第一次约朋友在這店下午茶,不知3pm才開始,朋友2:40pm到達,員工招呼入座後知悉是來吃下午茶,一直不提供清水,直到2:55pm多次追問在遠處的員工才負氣回答等3pm才提供,完全不理解是什麼原因這店的年輕員工看上去全都心情不好,但也不能對客人甘差,今時今日不提供服務又不解釋或可能全是老板不愁没生意吧
或可能全是老板不愁没生意吧
2024-07-20 629 views
7/20日17:30分諗住開開心心食個晚餐,點知入到去一個講不純正廣東話的男侍應,着住一件所謂西裝嘅人,唔知係咪算係經理,態度超級差,不但冇禮貌,兼且大聲回應客人,其實呢間餐廳服務員冇禮貌都唔係第一次,不過諗住嘢食都OK就再試一次,點知冇改善之餘,身為經理態度差到一個點,如果呢個人係老闆,咁真係祝佢生意興隆。
2024-06-06 838 views
餐廳在始創中心,有商場外跟餐廳內的座位。晚飯時間也有不少人用膳,播著輕鬆愉快的歌,叫了個2人餐。周打魚湯,蠻有罐頭湯風味,飲了幾口就放在一旁。餐包的牛油很香,夠特別。巴馬火腿沙律,偏咸而沒有香,沙律菜算新鮮,而沙律醋則偏甜酸。青醬海鮮意大利飯,淡淡的青醬,意大利飯煮的很軟熟,水沒有收乾,似吃泡飯,海鮮尺寸大,蝦有雪藏味,青口及魷魚都沒有味道。柚子汁豬鞍,豬的肉質太硬,咀嚼的時候,需要有牙力。柚子汁煮到帶有少少苦澀味,個人不喜歡。
周打魚湯,蠻有罐頭湯風味,飲了幾口就放在一旁。
餐包的牛油很香,夠特別。

2024-06-02
2024-05-15 600 views
今天一行五人光顧午餐,落單時服務員表明飲品需要等半小時才能送上,但當時目測全餐廳入座率不高,為何需要客人等半小時?在用餐途中我朋友指示服務員可以上飲品,等了一陣只送上三杯飲品,後來再等了一陣仍未見另外兩杯飲品,我便通知服務員還有兩杯飲品未上,誰知有一位身型肥胖的服務員前來用極不禮貌的語氣罵我,他說早已跟我們表明飲品需要等半小時,為何仍要催他?我說我知道要等,不是催你們,只是見仍有兩杯飲品未上,只是提一提。但這位服務員繼續破口大罵,我跟他說你的服務態度很差,他反說我態度有問題,試問這是服務員應有的質素嗎?在場其他服務員沒有阻止他這樣罵人,反而懼怕他,怪不得香港食肆少了顧客,就是因為有這樣的服務員。
2024-05-15
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-04-21 503 views
同朋友行完街 經過始創中心 入去睇吓有咩好食 😋😋見到Amica 果brunch 幾吸引 加上環境寬敞舒適 就入咗去幫襯 🐾美式肉醬寬條麵 $88芝士肉醬唔會輸 寬條麵軟硬度啱啱好 🐾美國西冷扒配薯條沙律 $178我哋order咗五成熟 但係出嚟就變左全熟 令到肉質偏韌 但overall 係可接受嘅我哋加咗$12嗌咗兩杯荔枝梳打特飲 🍹🍹但荔枝味唔係好出價錢同質素都合理 勝在環境舒服 食物同價位選擇多 下次會再嚟試下唔同嘅野食食物🐾🐾(out of 5🐾)環境🐾🐾🐾🐾(out of 5🐾)服務🐾🐾🐾(out of 5🐾)衛生🐾🐾🐾🐾(out of 5🐾)抵食🐾🐾🐾🐾(out of 5🐾)

🐾美式肉醬寬條麵 $88
芝士肉醬唔會輸 寬條麵軟硬度啱啱好

🐾美國西冷扒配薯條沙律 $178

我哋加咗$12嗌咗兩杯荔枝梳打特飲 🍹🍹
但荔枝味唔係好出

食物🐾🐾(out of 5🐾)
環境🐾🐾🐾🐾(out of 5🐾)
服務🐾🐾🐾(out of 5🐾)
衛生🐾🐾🐾🐾(out of 5🐾)
抵食🐾🐾🐾🐾(out of 5🐾)

2024-04-20
2024-04-17 453 views
同朋友去旺角一家西餐廳用餐~這間餐廳位於商場內,位置有開放區域和餐廳內部區域,開放區域感覺上有種室內小露天的感覺,讓我們覺得很舒適。我們點了炭燒美國安格斯牛腹肉配燒汁,這道菜真的太美味了!牛肉炭燒得剛剛好,外酥內嫩,每一口咬下去都有濃郁的炭燒香味,配上濃郁的燒汁,味道更加豐富。另外,我們還點了卡邦尼意大利粉配溫泉蛋。這道菜的味道很特別,意大利粉煮得剛好,口感彈牙,搭配上溫泉蛋的蛋黃流出時,更加增添了濃郁的味道。用餐之前,我們還點了日選餐湯作為開胃菜。湯的口味非常清爽,配上餐包一齊食好暖胃!

賣了新年海鮮二人套餐,其他食品都冇問題,石班很好,薯蓉很好味,但是龍蝦是梅的,沒有食就已經通報職員,換了兩隻小型大蝦,不能換龍蝦,但套餐是龍蝦的,價錢沒有減,有點失望
2024-03-03 402 views
始創中心三樓行到最入原來有間餐廳空間感幾大坐得都幾舒服Lunch set 由$100去到近$200有$12有個餐湯及餐包飲品收半價餐包就麻麻南瓜湯嫌味道重咗少少意大利粉味道幾好Flat white 都沖得幾好重點不會趕人走想同朋友傾下計唔錯
始創中心三樓行到最入原來有間餐廳
Flat white 都沖得幾好
重點不會趕人走
想同朋友傾下計唔錯
2024-03-03
$150 (Lunch)
2024-02-23 392 views
係金都行到攰,諗住係附近是但搵間野坐底食下野,呢度始創中心就揀咗呢間西餐廳,竟然有意想不到👀👀餐廳環境寬大,係商場有分室內室外,環境寧靜✨入到舖內,侍應先為我哋介紹,今日是日餐湯為薯仔忌廉西湯。之後我同屋企人每人叫咗一個set dinner,分別叫咗炭燒美國安格斯牛腹肉配燒汁 同 炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子燒汁,再配以餐飲荔枝梳打同熱柚子蜜。食物質素高,擺盤非常漂亮,牛腹肉同豬鞍扒肉質嫩滑,煮得剛剛好,份量亦都適中。而且配菜都好好食,有個薯蓉配西蘭花,味道唔錯👍🏻屋企人都一致讚好😋😋係金都行到攰,諗住係附近是但搵間野坐底食下野,呢度始創中心就揀咗呢間西餐廳,竟然有意想不到👀👀餐廳環境寬大,係商場有分室內室外,環境寧靜✨入到舖內,侍應先為我哋介紹,今日是日餐湯為薯仔忌廉西湯。之後我同屋企人每人叫咗一個set dinner,分別叫咗

餐廳環境寬大,係商場有分室內室外,環境寧靜✨
入到舖內,侍應先為我哋介紹,今日是日餐湯為薯仔忌廉西湯。

餐廳環境寬大,係商場有分室內室外,環境寧靜✨
入到舖內,侍應先為我哋介紹,今日是日餐湯為薯仔忌廉西湯。

之後我同屋企人每人叫咗一個set dinner,分別叫咗
2024-02-09 1375 views
今日同朋友行完街,就係附近食小小野就回家。我們見到這間店比較開揚光猛,就一於試下。南瓜湯南瓜本身的甜味和濃郁的口感,經過烹煮和混合後,能夠帶出湯的豐富口感和香氣。炸西蘭花薯塊西蘭花和薯塊的內部軟熟,帶有自然的甜味和濃郁的香氣。炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子燒汁豬肉的鮮嫩和柚子燒汁的獨特風味,具有豐富的肉汁和口感,經過炭燒烤後,表面會形成一層香脆的外皮,內部保持著嫩滑的質地。柚子燒汁則帶來了酸甜的味道,與豬肉的風味相互襯托。黃金帆立貝意大利粉這道菜品的味道豐富且均衡,帆立貝的甜味與奶油醬汁的濃郁相互融合,給人一種令人陶醉的享受。新鮮的意大利香菜為整道菜品增添了一抹清新的香氣。雜梅窩扶雪糕結合了甜美的雜梅窩扶和香草冰淇淋的口感和風味。雜梅窩扶提供了濃郁的果味和微酸的口感,與香草冰淇淋的濃郁奶香相互融合。這種組合產生了豐富的口感和令人愉悅的味道。星期日晚市都有套餐,真是非常經濟。如果不想諗,其實叫套餐都係一個不錯嘅選擇。

南瓜湯

炸西蘭花薯塊

西蘭花和薯塊的內部軟熟,帶有自然的甜味和濃郁的香氣。

炭燒加拿大天然豬鞍扒配柚子燒汁

黃金帆立貝意大利粉

雜梅窩扶雪糕

2024-01-21
Type of Meal
Dinner
2024-02-03 402 views
Amica雖然位於太子始創商場內,但餐廳環境都幾寧靜闊落,坐得都好舒服🤭Set for 2 二人套餐$348..是日餐湯甘筍南瓜湯味道不錯。炸西蘭花薯塊,芝士味好濃好creamy 鬆脆👍香煎大蝦龍蝦汁意大利粉,大蝦有4隻,開邊易食,再配美味嘅龍蝦醬汁好食😙😙炭燒美國安格斯西冷扒(12安士)配燒汁,西冷扒都幾厚,肉味香濃👍甜品三重朱古力,朱古力味香濃,口感豐富!餐飲熱柚子茶,剛剛好清吓油膩不錯😗

Set for 2 二人套餐$348..
是日餐湯甘筍南瓜湯味道不錯。

炸西蘭花薯塊,芝士味好濃好creamy 鬆脆👍

甜品三重朱古力,朱古力味香濃,口感豐富!
餐飲熱柚子茶,剛剛好清吓油膩不錯😗
走入來,耳邊流嘅音樂讓人心情舒暢,肚子餓咗,點起啦!先來一碗意大利飯,叫咗個黑松露野菌美國露筍意大利飯,飯質充滿松露嘅迷人香氣,暖笠笠嘅食材好有層次感,蘆筍帶點脆,松露既香口感又滑,啖啖嘅野菌,質感系滑頭滑腦,個個味道啱晒鍾意嘆西餐嘅你!轉戰海鮮,香煎格陵蘭比目魚個皮香噴噴,質感喺口裡彈牙得滑,明太子忌廉汁仲帶咗點微妙嘅辣,簡直係夢幻組合!嚟到甜度提升飲品,擺喺面前嘅是梳打咖啡同埋雜莓葡萄乳酸梳打,一滋一甜,解膩又消暑!而係呢種寫意嘅感受之下,餐廳嘅服務仲好有人情味,每位職員面帶微笑,確實係一場賞心悅目嘅飲食體驗。總括來講,呢度係個平易近人嘅好地方,食物質素正,難怪連我呢個嚴格嘅食客都要稱讚幾句「真係好食到爆炸🌟」!系尋找一個心靈短暫出走嘅空間嘅你,真係唔好錯過啊!🍽💖

2024-01-31 210 views
年近歲晚,同朋友行完花墟辦年貨後去附近覓食,今次近近地去咗太子呢間試試,環境不錯,地方寬敞。二人套餐🌟#椰菜花湯味道清爽的椰菜花湯,是一道開胃的湯。🌟#炸西蘭花薯塊外酥內軟的炸西蘭花薯塊,外脆內軟,配上茄汁,一口接一口。🌟#野菌意大利粉配上濃郁野菌香氣的意大利粉,搭配牛肉粒、奶油和牛肝菌醬,口感豐富,味道不錯。🌟#香煎格陵蘭比目魚經過香煎的格陵蘭比目魚外酥內嫩,肉質鮮美,搭配牛油忌廉汁,正正正!🌟#熱紫薯牛奶熱騰騰的紫薯牛奶,喝起來香甜濃郁,口感滑順,暖心的飲品。🌟#白桃梳打清新的白桃味道,搭配氣泡水,解渴必選。真心大推格陵蘭比目魚,下次再嚟一定會食多次🤤

二人套餐
🌟#椰菜花湯
味道清爽的椰菜花湯,是一道開胃的湯。

🌟#炸西蘭花薯塊
外酥內軟的炸西蘭花薯塊,外脆內軟,配上茄汁,一口接一口。

🌟#野菌意大利粉

🌟#香煎格陵蘭比目魚

🌟#熱紫薯牛奶
熱騰騰的紫薯牛奶,喝起來香甜濃郁,口感滑順,暖心的飲品。

🌟#白桃梳打
清新的白桃味道,搭配氣泡水,解渴必選。

真心大推格陵蘭比目魚,下次再嚟一定會食多次🤤
  • 香煎格陵蘭比目魚