2020-11-09 809 views
经朋友介绍特意来这家平价泰式风味的试试,泰式串烧每串肉块饱满,经过泰式香料预先腌制佐以咖啡酱,很有南洋风味,一咬肉汁都溢出来了,这道有猪肉牛肉鸡肉可选。点了冬阴功汤,汤里虾鲜甜,酸酸辣辣的很开胃,浓浓的奶味,香味浓郁,饭前一碗绝对不错。小食还点了泰式炸虾饼,配泰式酸辣酱,虾饼厚实,很有嚼劲。猪颈肉炒金边粉口感酸辣爽口,猪颈肉不少也很鲜美。大热天要了杯椰汁红豆冰,红豆软绵,椰汁浓郁,香香甜甜的很可口。
小食还点了泰式炸虾饼,配泰式酸辣酱,虾饼厚实,很有嚼劲。
猪颈肉炒金边粉口感酸辣爽口,猪颈肉不少也很鲜美。

已經差唔多成年都冇嚟過,難得星期日晏晝得閒,就黎比較寧靜又可以坐好耐嘅街市啦。有2間泰國野,一間叫金船,今次黎食泰苑。因為太餓,4個人叫左差唔多9樣野,不過唔記得影椰青,串燒(得豬同雞),同埋蒜蓉包。串燒(得豬同雞):7/10 雞唔錯,燒得好甜(蜜糖)好入味。豬都好lum,無雞咁甜蒜蓉包:7/10 有豐富嘅牛油同蒜頭,夠脆,攞嚟食咖喱蟹咖喱蟹:5/10 性價比較低,350蚊黎講幾貴,分量唔多,蟹膏都溶化左落咖哩,有啲失望蝦餅:7/10 夠熱,無鉗(懷疑係咪自製),比起其他傳統蝦餅彈口爐邊烏頭魚:8/10 條魚分量頗大,配菜有菇、娃娃菜、酸菜、豬肉碎。魚肉質素不錯,魚湯清甜,好好食。泰式酸辣醬牛肉芥蘭(小辣):8/10 完全不辣,比想像中好食,芥蘭柔嫩,容易入口,配埋牛肉一流。泰式蠔餅: 8/10 蠔仔不吝嗇,充滿蛋香味,配埋辣椒醬好食!鳳爪:8/10 份量合適,不過頗辣口豬頸肉沙律:8/10 將豬頸肉切成一小塊一小塊,燒得脆口配埋生菜good 椰青:6/10 雖然較大甜度適中,但鍾意食椰肉的我,依個好難挖同好硬☹️紅豆冰: 適合喜歡甜嘅人飲總括:價錢不比街店便宜,不過論環境較大,下午來的
有2間泰國野,一間叫金船,今次黎食泰苑。
蒜蓉包:7/10 有豐富嘅牛油同蒜頭,夠脆,攞嚟食咖喱蟹
鳳爪:8/10 份量合適,不過頗辣口
紅豆冰: 適合喜歡甜嘅人飲
總括:價錢不比街店便宜,不過論環境較大,下午來的時候想食咩都有,唔怕佢地中途休息。埋單4人總共974蚊(仲叫左3罐可樂),美中不足的是咖喱蟹比我想像遜色。
  • 爐邊烏頭魚
2020-02-05 908 views
九龍城市政大樓有間平民抵食泰菜,位於頂樓,好食夾大件。生蝦刺身生蝦很新鮮,肉質彈牙。而且蝦頭是經過油炸的,配上店家特調的酸辣汁,味道一流。馬拉盞炒通菜份量很足夠,通菜很嫩口,一點菜渣都沒有。馬拉盞炒通菜炒得好有獲氣味,而且很入味,食唔停口。泰式炸蝦丸一份六粒,蝦丸炸至金黃色,蝦膠很彈牙,入口香脆可口。沙嗲串燒牛肉,豬肉,雞肉各兩串。串燒用炭火燒,燒得剛好,肉類不會過硬。配上店家特製的沙嗲醬,豬牛雞都各有特色。
九龍城市政大樓有間平民抵食泰菜,位於頂樓,好食夾大件。

生蝦刺身

馬拉盞炒通菜

泰式炸蝦丸
一份六粒,蝦丸炸至金黃色,蝦膠很彈牙,入口香脆可口。

沙嗲串燒

$140 (Dinner)
  • 生蝦刺身
2019-11-19 834 views
係九龍仔公園踢完波一班人又要食lunch咁近無理由唔去市政既,因為上面都比較大容易啲有位剉晒我地咁多人,最緊要雪好晒冰凍既啤酒🍻今日有啲可惜叫左好多野都話無既😭😭😭只好叫其他囉🤣先黎一個拼盤乜野都有岩晒啲食肉獸,有蝦餅魚餅春卷蝦片,根本一上枱就無晒,仲要加埋啤酒簡直一流👍🏼👍🏼叫左個咖哩炒蟹,個咖哩唔太辣但係咖哩味好香☺️可以夾埋炒飯薄餅個啲一齊食,隻蟹都好多肉好新鮮又大隻😍我地就叫左個蒜蓉包,好香既蒜蓉加埋咖哩無得頂呀又叫左個明爐烏頭,好大條既烏頭但係都無泥味,叫左小辣但係愈食愈辣😂😂

我地就叫左個蒜蓉包,好香既蒜蓉加埋咖哩無得頂呀

2019-11-07
$200 (Lunch)
  • 蒜蓉包
  • 咖哩炒蟹
2019-09-24 634 views
泰苑小食嘅芒果沙冰真係差不多枱枱當更叫返杯!天氣咁熱,爽呀!第一口飲嘅時候完全俾佢嘅芒果香味所吸引,沙冰與芒果嘅比較合到好處,唔會太淡亦不會太甜,味道剛剛好。沙冰質感更細滑,芒果香停留口中回味無窮。
泰苑小食嘅芒果沙冰真係差不多枱枱當更叫返杯!
天氣咁熱,爽呀!

2019-09-20 589 views
吾錯九龍城街市泰式店九龍城有好多泰國舖頭,今次去到九龍城街市市政大樓,食泰菜。泰苑小食呢間佔果層都大部分,所以就決定食呢間。三個人叫左好多野食,生蝦,小辣無骨鳳爪,豬肉生菜包,爐魚,雞牛豬串燒,冬陰公湯同泰式海鮮炒粉。生蝦都叫OK,算新鮮,最驚喜食連粉熟蝦頭,蝦頭香又小小膏。小辣無骨鳳爪都好辣~加埋洋蔥,刺激味蕾!豬肉生菜包正常野,肉碎偏小,香料吾夠惹味。爐魚係主打,勁大條,慢慢煮慢慢食,個魚肉都OK,吾太多骨。雞牛豬串燒呢個爭D,肉不嫩,醬汁都好一般,燒得又吾係好香,街邊果D好食點。冬陰公都係辣人之選,好鬼辣,好刺激,不過好正!泰式海鮮炒粉,一開始以為係乾炒牛河咁,但上台係闊條麵,粉條咁,個味都可以接受既。三個人最後係食埋呢到既野,埋單$555。
吾錯九龍城街市泰式店

九龍城有好多泰國舖頭,今次去到九龍城街市市政大樓,食泰菜。

泰苑小食呢間佔果層都大部分,所以就決定食呢間。

生蝦都叫OK,算新鮮,最驚喜食連粉熟蝦頭,蝦頭香又小小膏。

小辣無骨鳳爪都好辣~加埋洋蔥,刺激味蕾!

豬肉生菜包正常野,肉碎偏小,香料吾夠惹味。

爐魚係主打,勁大條,慢慢煮慢慢食,個魚肉都OK,吾太多骨。

冬陰公都係辣人之選,好鬼辣,好刺激,不過好正!

三個人最後係食埋呢到既野,埋單$555。
2019-09-15 586 views
落九城吃泰菜,我主要會去城南道泰屋或市政大廈泰苑、清萊小食,只是最近泰屋不知是否易手,食物質素大幅下跌(那次吃的濕炒河,河粉是軟膠似的嚼不開...),於是就全數轉去市政大廈。見隔離在馬仔打邊爐的也「跨區」來點芒果🥭沙冰,濃濃芒果味不太甜,類似芒果西米撈那種質地,比椰青更解渴,喝完喉嚨也不會癢;酸辣生菜包(豬肉),小至中辣,放了很多乾葱洋蔥芫荽吊味,朋友包完一份又一份的吃;串燒沙嗲豬牛雞,燒得還是有些燶邊,雞肉最好入口,豬肉就有點硬,附設的醬汁太薄身,不夠另一牌子的串燒汁那樣豐厚滿滿且有椰汁香;咖哩軟殼蟹,雖澆了咖哩汁,還是嚐到外脆內軟,件數五六件,每件也中至大,汁底該是加了雞蛋很濃稠,另叫了蒜蓉包蘸著吃,唯蒜蓉包今趟不夠脆口,有點難咬開;泰式炒金邊粉,甜甜微辣,拌鮮蝦豆乾辣椒等齊炒,碟邊伴花生碎,抵食之選;香茅炸蝦🍤,建議如吃慣了避風塘、椒鹽款式的就別點,這蝦是淡淡的滲著香茅香,但一點鹹味也沒有,全靠蘸醬汁。
...),於是就全數轉去市政大廈。

酸辣生菜包豬肉
串燒沙嗲豬牛雞
串燒豬
蒜蓉包5件
香茅炸蝦
2019-09-14
$150 (Dinner)
酸辣生菜包豬肉
串燒沙嗲豬牛雞
2019-08-11 374 views
雖然九龍城有好多泰國舖頭好多都好有名但我就偏偏中情係街市呢間每次去到九龍城的活動就係按摩然後食泰苑每次都嗌到成台野食 嚇死人😂生蝦😀夠大隻夠肥美蝦頭仲要渣咗可以食返啲膏我每次去都可以一人食一碟之後黎個大合照先冇睇錯!呢個真係兩個人食嘅份量雜錦串燒😀我覺得雞系最好食黃金魷魚😀好厚肉架!就算勁多汁一齊食都唔會咸辣椒膏炒青口😀大概5隻到,好夠味馬拉棧通菜😀正常食個菜生菜包😀可能因為街市嘅原因所以都幾新鮮哈哈
雖然九龍城有好多泰國舖頭

正常食個菜

生菜包😀
可能因為街市嘅原因所以都幾新鮮哈哈
2019-07-25 381 views
在眾多的美英電視劇內, 好多時手頭唔多鬆動的主角們一般去用餐/ 買外賣通常第一時間會ORDER的不是中餐就是泰菜, 可見這兩種食物在外地是多麼的親民和得到大家的喜愛/認同, 而在香港, 泰菜館就差不多每區都會有, 無論是走哪一路線, 去骨鳳爪$50 好吃爽彈,越吃越辣,滿頭大汗粉絲海鮮沙律$69同樣地偏辣, 海鮮係所有你在這裡叫的海鮮都係呢幾種:蝦仁,魷魚,青口,沒太大驚喜, 因為一般都是雪貨, 有少少海鮮味已經係lucky day!串燒沙爹三種(豬/牛/雞) 6串 $60反而串燒有水準, 只係牛肉就可免則免了燒鰂魚$110 整晚亮點, 魚肉嫩滑, 只是足夠的塩已經可以好有鮮味, 吃起來完全唔泰式, 只要唔點任何泰式辣汁的話, 唯獨是覺得香料塞得未夠多, 這類泰式燒魚大概在哪一家(本地/泰國) 泰式菜館吃9 成都做得出水準來, 差別的只是配料的配搭, 可能這好比我廣東人做白切雞一樣, 但我們則還是很容易見高低, 因為現今社會大家可能都未必有個完整嘅廚房爐具,

而在香港, 泰菜館就差不多每區都會有, 無論是走哪一路線,

去骨鳳爪$50 好吃爽彈,越吃越辣,滿頭大汗

燒側魚
2019-06-16
$170 (Dinner)
燒側魚
  • 燒鰂魚
2019-06-28 691 views
九龍城泰國餐廳林立,但價錢實惠的又有幾多間?家人說都很久沒有食泰國菜了,今晚就來到位於九龍城街市頂樓的熟食市場晚飯。泰苑小食多年前爸爸已經帶我們來食,很久沒來,不知味道如何呢?事不宜遲,我們大食一族馬上點菜!無論去哪間泰國餐廳都必點冬蔭功(L)($90)。湯有一定辣度但不算很辣,適量的椰汁帶出香味不會搶去味道。湯裏的配料都算足,有幾隻蝦,還有大量菇。我們點了蒜蓉包(5件)($30)配咖喱食。包上的蒜蓉份量多,蒜味濃,在剛烘好的包上散發著吸引的味道。新鮮炸好的6件泰式炸蝦餅($60)體型較細,不過夠熱質感彈牙。另一樣我們全家都愛食的就是泰式炒金邊粉($50)。份量適中,調味不錯,只是炒得略為較濕,乾身一點會更佳。我們試了一個柚子沙律($65)。上面鋪著兩三隻蝦,蝦跟冬蔭公和炒金邊粉的蝦是一樣的。由於前面兩道菜本身有調味,調味也較濃,除了爽之外沒有在意蝦的味道。這個沙律清新,蝦都是爽的卻沒有甚麼味道。下面的就是柚子,冰涼的柚子肉多汁,香甜帶點酸十分開胃,吃的時候把旁邊的腰果拌起來很配,特別是夏天很醒胃剛燒好的串燒沙嗲(牛+雞)(6串)($60)很熱。無論是牛或者雞,燒過以後保留了本身的肉汁
冬蔭功(L)

蒜蓉包(5件)

柚子沙律

串燒沙嗲(牛+雞)(6串)

剛燒好的串燒沙嗲(牛+雞)(6串)($60)很熱。無論是牛或者雞,燒過以後保留了本身的肉汁,不乾不硬不老,配以旁邊有一粒粒花生的沙嗲醬很好食。雞肉串燒較牛肉軟身易咬,牛肉串燒就較有咬口未必每一件都易咬了,但無疑牛肉串燒更香口。
椰汁青咖喱(雞)

椰汁青咖喱(雞)($50)放進了不同的香料煮,有層次,雞肉是用雞柳,而咖喱汁香甜,唯咖喱的質感較稀,沒有甚麼厚度。
泰式炒粉絲

打了燈的泰式炒粉絲($50)看得較清楚🤣這道菜我們都有在泰國食過,在香港好像沒有那麼common。材料有粉絲、蔬菜、蛋絲和雞柳。雖然本身已經有調味,我們總覺得差了些東西,因為習慣自己再加魚露,便請店員送來,味道升級!
想試食不同的炒粉類都可以試下這個。
串燒沙嗲(牛)(6串)

由於家人很欣賞剛燒好的串燒沙嗲(牛)(6串)($60)便再次encore

芒果沙冰

還記得以前來都有點這個芒果沙冰($22),今次來很多檯客人都有點,我們便看看現在的味道如何。雖是沙冰,但不會整杯都是冰,較容易入口。飲得到是有芒果味,不過只能說味道淡,裡面加入的芒果少,有點失望,可能之前在泰國飲過我覺得飲過最好飲的芒果沙冰吧。

吃了那麼多我們都捧著肚子離開
味道不錯之餘價錢也很公道。九龍城有很多泰菜食,都普遍價錢都不便宜甚至是貴,而這裡我們點了那麼多菜每人$135都算是難得的了。說真的,環境就沒有了,但這裡卻有地道的氣氛和美味的泰菜
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
2019-06-25 457 views
跟4位朋友放工來九龍城街市由於7點前已到,所以很快找到位置坐下叫了圖中8樣菜式平均每人$200 左右,計埋每人平均兩杯沙冰由於太口渴,顧住飲,唔記得影飲品推介椰汁和青檸沙冰,椰汁沙冰好香好滑,青檸剛好解渴!其實八樣餸都好有風味,而最特別是明爐烏頭,店員推介檸檬味,果然好食,酸酸地好開胃,魚亦新鮮,唔太多骨!仲會有個爐,睇得又食得!有朋友會擔心冬陰公會否好辣,但泰苑嘅冬陰公調節了香港人口味不太辣酸酸甜甜,好岩夏天食!另外泰式通菜好有鑊氣,推介!青瓜沙律酸酸辣辣好適合做前菜!不妨一試!雖然店舖在街市熟食中心,冷氣都算充足,坐得舒服,店員亦友善!可惜由於我們吃得太飽,沒有quota 食芒果糯米飯,下次再叫!
跟4位朋友放工來九龍城街市
由於7點前已到,所以很快找到位置坐下
叫了圖中8樣菜式
平均每人$200 左右,計埋每人平均兩杯沙冰
由於太口渴,顧住飲,唔記得影飲品
推介椰汁和青檸沙冰,椰汁沙冰好香好滑,青檸剛好解渴!

另外泰式通菜好有鑊氣,推介!

青瓜沙律酸酸辣辣好適合做前菜!不妨一試!

豬頸肉炒粉絲
芋頭焗飯
煎蠔餅
小食拼盤
冬陰公及青木瓜沙津
泰式炒通菜
青木瓜沙律
2019-06-20
$200 (Dinner)
豬頸肉炒粉絲
青木瓜沙律
  • 椰汁沙冰
  • 冬陰公
  • 明爐烏頭
食泰國野就緊係九龍城啦啦啦啦~~我諗都冇咩人會反對啦,,不過如果你仲食緊地舖既話我諗大家都真係未食到最好食既泰國菜啦,,由boyboy帶港豬尼左尼度食之後都真係冇去過九龍城其他既地方食泰國野了~~尼度就係係街市最尾尾果間泰苑小食啦~~佢地真係好地道既泰國味架,,因為佢地都係泰國人做返...每次尼都一定要飲佢既冬蔭功湯,,真係超酸辣呀,,但係真係好好味,,仲有大蝦啦菇啦同好多香料香菜,,佢下面仲會一路有個細火煲住所以一定會飲得最熱騰騰既湯之後仲有尼度既金邊粉都好正架,,有好多芝麻仲有麻醬加埋一齊,,當然例牌有好多香料啦,,而金邊粉d sauce掛哂係每條粉到,,甜甜地既sauce都真係好好食仲有仲有最想介紹既就係蝦餅,,入面全部都係蝦肉尼架,,超級多餡爆餡,,仲好彈牙好好味呀,,其實尼度每一樣我都覺得真係好好食,,仲有串燒,魚都非常之不錯架,,大家未尼食過既話真係一定要尼尼度食一次👅
冬蔭功湯

泰式炸蝦餅

Other Info. : Weekend大家真係要早dddd尼呀,,因為真係會大排長龍架!!
Type of Meal
Dinner
冬蔭功湯
2019-04-10 422 views
青芒果絲沙律 $50 份量係大的, 但全是植物所以唔會太飽肚, 沙律汁的調味剛好有辣但能夠食辣的都能夠應付, 這沙律除了紫洋蔥之外還有蔥青切粒,這是比較上少有的中式口味同炬花生相當之夾, 太座叫的是雙拼湯河$35 牛丸超好味最後甜品的椰汁西米糕 由於係農曆年期間這天是只有我們在開餐, 這裡絕對會再來,

太座叫的是雙拼湯河$35 牛丸超好味

最後甜品的椰汁西米糕

由於係農曆年期間這天是只有我們在開餐, 這裡絕對會再來,
2019-02-07
2019-03-25 366 views
去開九龍城 搵食嘅朋友 都知道 九龍城街市頂樓 有一間 抵食超值 泰國菜今次兩個人 點咗啲簡單餸蝦膏炒飯 香口 上面嗰塊香腸片d油脂 滲返出來 幾好味魷魚炒西蘭花 魷魚嘅比例都幾多 好有咬口再加個雞、豬、牛串燒 沙嗲醬好正食過 好幾間泰國菜館 呢間嘅沙嗲醬都好獨特配合 芒果涼粉冰同珍多冰 既解渴 又有食甜品嘅感覺 叫咗唔係太多嘢 其實d分量都有番咁上下 所以 已經飽到上心口 大滿足廿零蚊一大杯沙冰飲品五、六十蚊一個餸確實經濟實惠唔怪得有時都見到一d客一個人自己開始支啤洒 叫餸食 慢慢歎
去開九龍城 搵食嘅朋友 都知道
九龍城街市頂樓 有一間 抵食超值 泰國菜

今次兩個人 點咗啲簡單餸

蝦膏炒飯 香口 上面嗰塊香腸片d油脂 滲返出來 幾好味

魷魚炒西蘭花 魷魚嘅比例都幾多 好有咬口

再加個雞、豬、牛串燒 沙嗲醬好正
食過 好幾間泰國菜館 呢間嘅沙嗲醬都好獨特

確實經濟實惠

唔怪得有時都見到一d客
一個人自己開始支啤洒 叫餸食 慢慢歎
2019-03-13 327 views
九龍城一向都係泰國🇹🇭餐廳嘅集中地,但並唔係間間都有水準,雖然價錢💰就差唔多,今日聽朋友介紹就去咗九龍城街市上的一間泰國🇹🇭餐廳。九龍城屬舊區,大部分嘅建築都有一定殘舊,所以位於市政大樓的餐廳環境一般般,並冇好似一般泰國🇹🇭餐廳嘅裝修,位置當然亦都唔算多,人數唔多時搭枱都係必然。當日我們6點半🕡,人流不算太多,但到了7點半🕢後入座率大增🆙,座無虛席,如果四人以上已經很難有位🈵,所以一大班朋友聚會就要提早一點入座喔!店員多係泰國人,但人手不多,每位店員都好忙,不過大家都習以為常落單出菜埋單都好有效率,絕對係怠慢任何人👍🏻!首先當然即試芒果🥭沙冰,係店中嘅招牌,所以除了呢間餐廳嘅枱枱都必點外,街市嘅其他食肆🍽嘅客人都會嚟叫,所以當全場滿人時,就要等一段時間。講返呢杯沙冰佢令我驚訝萬,其中最突出係打得好綿,入口即溶,完全感覺唔到任何嘅冰,另外仲有叫菠蘿🍍沙冰,兩杯對比下,芒果🥭比較甜,而菠蘿🍍就清一啲並帶有一點酸。嚟食泰國🇹🇭菜梗係必點串燒📌🥩,豬牛雞我地都有點到,但食串燒嘅重點當然係個醬度,但呢個醬偏甜,配上串燒嘅肉都蓋唔住陣甜味🍬。炒金邊粉嘅料非常足料,料就嚟多過粉,上菜時仲飄住陣

炒金邊粉嘅料非常足料,料就嚟多過粉,上菜時仲飄住陣陣嘅熱煙,個粉亦炒到好夠火🔥喉。

蝦🦐餅亦都係在場每枱都會有嘅菜式,炸蝦🦐餅不油不膩,十分彈牙,果然不負皇牌菜之名😋。

豬肉🐷生菜🥬包,食落酸酸辣辣好開胃,加上有好多唔同嘅香料,食落特別美味😍。

整體嚟言,係一間有心嘅泰國🇹🇭餐廳,每道菜都食到好有心機,之後都會再嚟光顧,因有很多款式都不可不嘗👅。
Type of Meal
Dinner