2017-06-27 299 views
呢間餐廳真係幾有日式既味道,餐牌精美、座位又有好多沖繩旅遊既剪報之類,會令人有錯覺自己係咪用左隨意門去到沖繩當地既一間餐廳咁價錢方面都唔貴wo! 午餐只係$48連飲品,揀左沖繩海鹽蒸雞配壽喜燒湯炊飯。係平日下晝三點既少人流時段黎講,上菜係等得有啲耐既,但係考慮到佢係即叫即蒸都合理既。個餐既外貌雖然唔係好精緻好吸引,但個炊飯又幾好味,唔會太咸/太甜wo,撈埋芝士食係正既。蒸雞比想像中嫰,清清地食到食材既原味,可能就係日本人既傳統做法。最欣賞既係呢餐食完之後唔會話好口渴,冇落味精既餐廳都好少有喇,讚!

2017-06-23 190 views
三個女仔係旺角搵野食,想坐得舒服又唔想食太貴既,決定食特別既沖繩料理😍我地三個叫左個二人套餐,因為之前同另一位朋友黎食完實在係飽到攬住個肚走😂所以知道三個女仔叫二人套餐都一定夠!😝餐廳裝修好似去左旅行咁,單係睇玻璃枱下,沖繩琉球既旅遊單張就覺得呢度既佈置好有心思!呢個就係個套餐喇😍一個小食拼盤,一個沖繩冬甩包兩個二段定食,兩杯蜜桃茶,兩個甜品個冬甩有三隻味揀,我地揀左甜薯味😋之前食過抹茶紅豆味,其實兩個味都一樣好味,呢個包係正在佢既質感,內脆外軟😍小食拼盤超正,有得點芝士,港女最中意既拉絲😍二段定食唔洗講啦!健康又好味😋好中意啲蒸既菜,好爽好raw既感覺。個甜品都真係冇得頂雪糕既甜,冬甩包既外脆內軟質感,焦糖醬咸咸地既味😍跟餐甜品仲好味過出面比五十幾蚊食果啲甜品🙄最後,順帶一提,serve我地既侍應哥哥好好人,服務態度好好!

呢個就係個套餐喇😍
一個小食拼盤,一個沖繩冬甩包
兩個二段定食,兩杯蜜桃茶,兩個甜品
個冬甩有三隻味揀,我地揀左甜薯味😋

甜品都真係冇得頂

2017-06-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
約左朋友聚一聚...大家都唔想熱辣辣係條街到行黎行去,所以情願要排下隊都去朗豪坊食!去到樓下望住個水牌...有咩好食呢...見到呢間疑似日本餐廳的鋪頭又未試過...就去試一試喇...去到門口發現原來呢間野係聲稱自己來自沖繩..但門口放的餐牌...係門口見佢完全唔駛排隊..都心知不妙..不過算喇..星期日朗豪坊唔駛排隊的...唔好咁多要求...最震驚係..星期日竟然有午市套餐...二話不說,揀定你喇!見張相都冇咩問題,心諗應該唔係大伏吧...燈燈燈登....上到台就係咁既樣喇...係咪好吸引呢....真心似減肥餐....雞肉冇咩味..菜有菜味..南瓜有南瓜味...個湯飯...嗯...淡淡地的湯飯...唯一係杯蜜桃紅茶真係蜜桃紅茶..不過都係冇咩冰的....整體黎講...以咁既價錢係朗豪坊食到一餐飯仲唔會限時的鋪頭真係唔應該對佢有咁多要求的...但如果你係諗住食日本野OR沖繩料理的...咁就..

最震驚係..星期日竟然有午市套餐...二話不說,揀定你喇!
見張相都冇咩問題,心諗應該唔係大伏吧...
燈燈燈登....上到台就係咁既樣喇...
個湯飯...嗯...淡淡地的湯飯...
唯一係杯蜜桃紅茶真係蜜桃紅茶..不過都係冇咩冰的....

但如果你係諗住食日本野OR沖繩料理的...咁就..
2017-06-11
$55 (Lunch)
2017-06-19 127 views
好多人問小寶,喂,小寶,你搞乜成日放韓國野呀!冇辦法啦,小寶有韓國血統,韓國餐都係少不免走唔甩 🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♀️ 但其實我係鍾情於日本野 😂係朗豪坊行完環繞十周又係唔知食咩好,今日就揀左平時由頂層行落黎既必經之餐廳,開頭以為好貴,但係估唔到又幾抵食 🤘🏿 有個 for 兩個人食既二人前二段食套餐都係 $258,啲野多到張檯都擺唔哂 😂 食完仲飽過放題!呢個 #二人前沖繩鍋燒二段定食 有三個餐揀既,A 餐係沖繩大蝦海鮮配蕃茄芝士炊飯 + 豚梅肉黑咖喱湯烏冬,B 餐係岩鹽泡菜蒸雞配蕃茄芝士炊飯 + 明太子忌廉燒魚柳湯烏冬,而 C 餐係岩鹽蒸雞配蕃茄芝士炊飯 + 豚梅肉壽喜燒讚歧烏冬!我就揀左 A 餐因為我個人好 A,係 A 級咁優質 🤘🏿 另外跟餐既有芝士火鍋、唐辛子芝寶炸雞、海苔薯條海葡萄豆腐同沖繩紫薯炸包,另外仲有兩杯飲品,凍蜜桃茶或熱玄米茶揀,另外仲叫埋佢地招牌 #自家製沖繩風咖喱炸包,內餡係咖喱肉醬,同包配合又係冇得輸 😋到最後,估唔到日本野都係離唔開芝士同炸雞 🤦🏿‍♂️🤦🏿‍♀️ 不過成個餐都冇得彈,芝士火鍋食到尾都唔會結埋一舊,點薯條點炸雞好正 🤤 個紫薯包外皮炸到脆脆,不過入面
到最後,估唔到日本野都係離唔開芝士同炸雞 🤦🏿‍♂️🤦🏿‍♀️ 不過成個餐都冇得彈,芝士火鍋食到尾都唔會結埋一舊,點薯條點炸雞好正 🤤 個紫薯包外皮炸到脆脆,不過入面較空,如果塞滿哂紫薯就好 🤤
主食第一擊有一勁大盆豚肉配自家醬汁,底下就有黑咖喱湯烏冬,味道就正正常常啦,係好大兜 😂 另外個定食就係一大盆海鮮大蝦青口煎魚,個底下面就係蕃茄湯飯飯,另外有大兜芝士比你落落去,全芝士浸飯玩拉芝 🤤 呢個正!
另外食完仲有跟餐既 2 個沖繩冬甩新地食,炸冬甩配雲呢拿雪糕,滿足呀!真係好抵食 🤤
——————————————————————
#二人前沖繩鍋燒二段定食 $258
#自家製沖繩風咖喱炸包 $22
——————————————————————
Antoshimo Cafe & Bakery
旺角亞皆老街 8 號朗豪坊 10 樓 21-25 號舖
2017-05-31 144 views
朗豪早陣子有優惠~ 在8-12樓的食肆+商舖消費滿$400便送戲票~ 剛好要添置衣服,我們逛過街,見這裡的二段定食蠻有趣,很豐富的感覺,價錢又相宜,便來到這裡食飯 😄😄已經9點了~ 所以有很多空位~ 這裡的2段定食可由數款蒸籠餸菜及主食中選擇作配搭,令選擇困難的我煩惱了好一會 🙈🙈豚梅肉明太子忌廉湯烏冬2個定食一來到,一攤開,瞬間放滿桌~ 很豐富 😍😍蒸籠餸菜有肉有菜很健康~ 味道偏淡所以我都沾着忌廉湯底吃~ 這樣蠻好吃 😋😋烏冬煙靭滑嘟嘟 😋😋 美中不足的是沒什麼明太子味~ 但忌廉味很濃郁~ 份量很足~ 肉我還分了一點給友人~ 吃得很飽很滿足 😁😁😁

已經9點了~ 所以有很多空位~

豚梅肉明太子忌廉湯烏冬

2個定食一來到,一攤開,瞬間放滿桌~ 很豐富 😍😍

份量很足~ 肉我還分了一點給友人~ 吃得很飽很滿足 😁😁😁
2017-05-27
2017-05-24 3338 views
要到朗豪坊覓食可以講多選擇又可以話都幾頭痛,因為大大小小餐廳食肆 ,中西日韓都不知道誰家好,最後惟有打電話問功課,老友食精介紹了這家日式料理就進去試試!蜜糖芥末醬漢堡扒配豬骨蕃茄湯飯這個湯飯食法是要將一小碟芝士先混和在鍋裡不斷攪至乾身,食起來時口感醇厚漢堡扒是自家製造的,肉汁飽滿味極濃郁!# 芝士是可以添加的壽喜燒豆腐烏冬日本烏冬出名口感煙韌,配上清湯還不錯,不過我則喜歡旁邊碟胡麻凍豆腐,靈魂就是個胡麻醬非常濃郁海鹽焦糖雪糕冬甩咸咸甜甜與冰火之間感覺一次過發生在同一味蕾上,咸 , 係冬甩外層之海鹽甜 , 係焦糖醬冰 , 係凍冰冰雲尼拿雪糕火 , 係剛炸起熱騰騰的冬甩這個甜品是必食之選有趣有趣,不過熱量應該驚人環保落單概念本人非常欣賞日本人總是有心思,不過顧客提供意見有幾多是真係會改善呢?
蜜糖芥末醬漢堡扒豬骨蕃茄湯飯

蜜糖芥末醬漢堡扒配豬骨蕃茄湯飯

漢堡扒是自家製造的,肉汁飽滿味極濃郁!
# 芝士是可以添加的
壽喜燒豆腐烏冬

壽喜燒豆腐烏冬

海鹽焦糖雪糕冬甩
咸咸甜甜與冰火之間感覺一次過發生在同一味蕾上,

咸 , 係冬甩外層之海鹽
甜 , 係焦糖醬
冰 , 係凍冰冰雲尼拿雪糕
火 , 係剛炸起熱騰騰的冬甩
這個甜品是必食之選有趣有趣,不過熱量應該驚人

環保落單概念本人非常欣賞

日本人總是有心思,不過顧客提供意見有幾多是真係會改善呢?
2017-05-22
$85 (Dinner)
2017-05-02 82 views
早前同左朋友去朗豪坊呢間沖繩料理食野。嗌左啲麵包類嘅甜品,似乎都係佢地出名嘅。炸雞就不過不失,而麵包就好似炸麵包咁,叫左紫薯麵包,但我又唔係好覺得有紫薯味🤔然後佢突然送左一個冬甩同一個抹茶紅豆麵包,冬甩冇留意佢想咩味,不過上面層topping 酸味味,其實都算開胃同接受到,但個冬甩係硬嘅😑誇啲講句..就黎好似法包咁。綠茶紅豆包就有啲失望,甜味多過綠茶味。總之..... 甜品就失望而回啦,下次試埋個熱食希望好啲啦
總之..... 甜品就失望而回啦,下次試埋個熱食希望好啲啦
2017-05-01
$80 (Last Night Supper)
2017-04-23 238 views
係旺角多人,晚餐要搵間坐得舒服又可以慢慢食唔會趕你走既餐廳難之有難。今日同好耐無見既朋友食飯,好想傾耐d,所以去左間無咁多人既餐廳食。平日見到依間野都唔太需要等位,今日路過入邊仲有三份一位空的,所以就理所當然食食間!Menu 好豐富!都介紹得好清楚!一個飯或烏冬70幾蚊有交易,仲有野飲真係好抵!仲要上一個蒸籠,下一個鍋飯,好健康既食法!同朋友一個叫飯,一個叫麫,試曬2種口感。豚肉烏冬,好多肉,又有菜係旁邊,應覺真係好健康!而我叫左魚塊湯飯相比之下魚既份量好小,唔係咁夠食不過個湯飯好正唔會太軟都唔會太硬,個湯汁浸過飯,但又都唔會話好咸食完一d都唔會口渴。好健康既一餐!而每個飯或烏冬旁邊都配有小小碟木魚豆腐,好好味!前菜一流叫湯飯仲有免費升級芝士比你撈入湯飯中又一新口感!拉絲既芝士湯飯真係好好味!建議大家叫湯飯會更特別!因為出邊小地方有咁既配搭野飲叫左一杯普通唔洗加錢既茶,同另一杯要加錢既特飲,味道都不錯!不會好甜,剛好合我胃口。依間野食得幾健康,下次可以再回頭試下其他口味!
係旺角多人,
晚餐要搵間坐得舒服
又可以慢慢食唔會趕你走既餐廳難之有難。
今日同好耐無見既朋友食飯,
好想傾耐d,
所以去左間無咁多人既餐廳食。

平日見到依間野都唔太需要等位,
今日路過入邊仲有三份一位空的,
所以就理所當然食食間!
Menu 好豐富!都介紹得好清楚!
一個飯或烏冬70幾蚊有交易,
仲有野飲真係好抵!

仲要上一個蒸籠,下一個鍋飯,
好健康既食法!

同朋友一個叫飯,一個叫麫,試曬2種口感。
豚肉烏冬,好多肉,又有菜係旁邊,應覺真係好健康!
而我叫左魚塊湯飯

相比之下魚既份量好小,唔係咁夠食
不過個湯飯好正

唔會太軟都唔會太硬,個湯汁浸過飯,
但又都唔會話好咸食完一d都唔會口渴。
好健康既一餐!

而每個飯或烏冬旁邊都配有小小碟木魚豆腐,
好好味!前菜一流
叫湯飯仲有免費升級芝士比你撈入湯飯中

又一新口感!拉絲既芝士湯飯真係好好味!
建議大家叫湯飯會更特別!
因為出邊小地方有咁既配搭
野飲叫左一杯普通唔洗加錢既茶,
同另一杯要加錢既特飲,
味道都不錯!不會好甜,剛好合我胃口。

依間野食得幾健康,下次可以再回頭試下其他口味!
2017-04-15
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2017-04-15 199 views
去開朗豪坊行街,到左食飯時間就去左呢間以沖繩為主題既日本餐廳食晚飯,唔需要等位,坐低後同朋友叫左一人一個set餐。岩鹽蒸雞豬骨蕃茄湯飯,送一杯飲品,冬既蜜桃茶,蜜桃茶幾好飲唔會太甜又唔會太淡,味道剛剛好,至於個飯,個蒸雞都幾入味,但有少少乾身得濟,個豬骨蕃茄湯飯幾出色,將d飯切成4件三角形咁幾得意,當中有芝士,食落口感好好。黑咖哩豬梅肉湯烏冬,d豬肉上面有蛋黃醬,同d豬肉好配襯,豬肉唔會太硬,另外個黑咖哩烏冬好好味,咖哩味好濃郁,烏冬份量都算多,再配埋杯熱綠茶,一個字,正2個人埋單加埋一都係162蚊,份量都好多,幾抵食。

2個人埋單加埋一都係162蚊,份量都好多,幾抵食。
2017-04-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-04-10 232 views
幾年前食過 之前係主打便當 都幾好味今日行過見到芝士炊飯幾吸引 湯汁既選擇都幾正 就被吸引左入黎但實際賣相同味道都同預期有啲落差微辣野菜蕃茄湯炊飯 辣辣地味道唔錯但湯汁太多 似湯撈飯 芥末醬配豬肉第一啖還可以 但食多幾啖再食蕃茄炊飯 愈食愈怪 特別啲菜同菇配芥末醬好奇怪
幾年前食過 之前係主打便當 都幾好味

大蝦海鮮壽喜燒湯炊飯
抹菜忌廉豆乳
2017-04-10
2017-04-04 292 views
<Antoshimo>🎌沖繩大蝦海鮮配🍅蕃茄芝士炊飯🧀($98)▫️🚶🏿一人一煲有d吉野家feel😂🌸獨立竹籠炊飯,另有烏冬定食,記得之前係做開🍱便當🤔轉晒d meun,一定係我太out。🌸每枱有個6min嘅計時器,當個飯送上後開始計時,一響個店員會幫手打開,就可以食用☝️🌸上層竹籠有一隻大蝦,青口,魚柳,蟹棒,鴻喜菇,南瓜,椰菜。除左椰菜,其他d蔬菜少到得半舊起一舊止😂🌸d海鮮質素,其實都算幾ok👀🍤大蝦唔係平時d細蝦仔,大隻厚肉,依個蒸煮方式保留左肉質嘅水份,無咁乾柴。🌸青口有2隻,但我無食到,但👶話個青口重點係個殼裝住d汁,好惹味wo。🌸魚柳有2塊,肉質都算幾嫩滑。🌸椰菜有一大堆,但見到有d邊邊黑黑地,唔太新鮮,有少許胡椒調味,口感偏爽脆,接近生食🎃舊南瓜定唔知蘿蔔又係偏生,可以焗腍多少少。👉🍅之後下層到個番茄芝士炊飯。🌸焗好後自己放d芝士🧀去撈,撈完有少少少芝士拉絲,d飯粒軟綿綿幾煙韌🖖🌸因為叫海鮮嘅關係下層有埋個蝦頭燉😂其實無乜特別味。🌸d飯入面仲混左d蘿蔔粒👍好仲2食蔬菜。🌸😂🍅但個番茄底令我諗起某叮叮飯嘅味道,即刻大跌左個滋味度🙈☝️隨餐仲有個海葡萄芝麻醬豆腐,
<Antoshimo>
🎌沖繩大蝦海鮮配🍅蕃茄芝士炊飯🧀($98)
▫️
🚶🏿一人一煲有d吉野家feel😂
🌸魚柳有2塊,肉質都算幾嫩滑。
👉
🍅之後下層到個番茄芝士炊飯。
🌸因為叫海鮮嘅關係下層有埋個蝦頭燉😂其實無乜特別味。
🌸d飯入面仲混左d蘿蔔粒👍好仲2食蔬菜。
☝️隨餐仲有個海葡萄芝麻醬豆腐,係得有條海葡萄😭芝麻醬好惹味😋
#antoshimo #hkeat #hkig #uhkfood #hkfoodies #hkfoodie #hkfood #wwhkfood
2017-03-07 489 views
假日晚上,黎到 呢間主打食日式沖繩料理嘅餐廳。玻璃枱下全部都係係沖繩拎嘅宣傳單張。2人食,俾6人枱我地,所以要搭枱點餐是自行用白板筆畫,環保概念!鍋燒二段定食 -烏冬再加個蒸籠主菜幾吸引咁就叫一個,另外叫左個雜炊飯。內在環境,都係以沖繩吉祥物風獅爺做背景。隨餐不用加錢嘅凍蜜桃茶,飲落係雀巢蜜桃茶粉嘅味道。唔算太甜,還可以。蕃茄豬骨湯底 芝士雜坎飯,未撈之前,貌似3個飯團加上芝士條未溶嘅模樣。撈完喇,食落好似pizza味,相似嘅係食嘅時候一樣會牽絲! 但食多幾啖開始覺得好濟。主菜跟一個蒸籠芝士漢堡扒,有兩塊淋上芝士醬。但味道一般,味道只靠芝士嘅調味。另一個烏冬,明太子忌廉烏冬餐,主菜蒸豚肉片。沖繩出名蒸豚肉,但沒想到呢度豚肉鞋口無味道嘅,徹底失望。成個餐嘅樣加左明太子醬嘅烏冬,味道仍然好淡,食落都係有點濟,原來都係名過於實。埋單2個餐173,價錢都唔算貴。但唔會回頭食多次,完全gimmick 野!
假日晚上,黎到 呢間主打食日式沖繩料理嘅餐廳。
點餐是自行用白板筆畫,環保概念!
鍋燒二段定食 -烏冬再加個蒸籠主菜
幾吸引咁就叫一個,另外叫左個雜炊飯。
內在環境,都係以沖繩吉祥物風獅爺做背景。
主菜跟一個蒸籠芝士漢堡扒,有兩塊淋上芝士醬。
但味道一般,味道只靠芝士嘅調味。
另一個烏冬,明太子忌廉烏冬餐,主菜蒸豚肉片。
沖繩出名蒸豚肉,但沒想到呢度豚肉鞋口無味道嘅,徹底失望。
成個餐嘅樣
埋單2個餐173,價錢都唔算貴。但唔會回頭食多次
,完全gimmick 野!
2017-03-05
2017-02-21 5342 views
賣相精緻睇落有得玩有得食舖頭其實主食只賣幾樣野,用不同配搭好新穎,圖片實在太靚選擇到最後選左2人餐先來凍蜜桃紅茶,本人小飲凍野但又唔記得叫小冰好彩唔叫都小,或者叫走左冰,冬天飲都無冰夏天飲就慘啦,茶好澀口沖繩芝士火鍋拼盤-胡麻醬豆腐:無驚喜都係百福豆腐加麻醬同木魚碎,抹茶紅豆脆包:面好脆仲唔油膩,抹茶味食唔出嗅唔到,紅豆好多好冧但偏甜,包皮太簿唔鬆軟唔煙靭失望,炸雞好脆大大件咬時好易整損嘴,肉質普通唔算鞋但無味,薯條凍冰冰冧啤啤,芝士面有好多油,質地好硬根本點唔到任何食物,似擦子膠,散叫要九十幾蚊可以慳返蕃茄炊飯-芝士太小,蕃茄湯好濃杰,海鮮味食唔出,飯夠冧方便索汁,好好味大蝦海鮮-餸本身夠味可以唔洗連湯飯食,魚肉好滑唔腥,青口普普通通,大蝦肉質好梅又腥,椰菜吸左海鮮汁甜甜地黑咖哩烏冬-咖哩味道雖然夠濃但帶小小酸,烏冬篇身夠滑夠彈牙質地索汁豚肉蜜芥-豚肉又鞋無肉味,蜜糖芥末醬雖然好味但入唔到落豚肉度,而且完全唔夾味海鹽焦糖冬甩-焦糖醬好香滑唔會太甜,所謂冬甩炸到硬晒,但質地好特別似食杏仁餅又無佢咁甜,雲尼拿雪糕冇驚喜但食到膩時食塊薄荷葉即刻舒服晒,伴碟紫薯蓉只可易容天然總結-唔揀賣相花
賣相精緻睇落有得玩有得食
沖繩芝士火鍋拼盤
豚肉蜜芥配黑咖哩烏冬
豚肉蜜芥配黑咖哩烏冬
海鹽焦糖冬甩
總結-唔揀賣相花巧只選味道比較好,價錢唔貴但份量較細,但可以再試食
2017-02-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
海鹽焦糖冬甩
  • 蕃茄炊飯
2017-02-09 546 views
今天天氣寒冷,來到旺角也不知道吃什麼,剛好經過這餐廳,被門外的特別二層鍋組合廣告牌吸引住了,所以決定來試一試。 坐下來,對着那餐牌,研究了一番,也不太懂如何點餐。幾經思考,其實不夕那餐牌多數的是套餐式組合,只是它留給顧合選擇湯底味道等項目,最後點了個蒸雞湯飯和漢堡湯飯。 後來,店員有禮貌地端上了飯菜,這有一凍豆腐作前菜,味道不錯。飯就需要自己加上芝士再攪拌後才吃,味道不過不失。仔細看,其實即是飯加了解一籠餸菜,但真的要佩服老闆的創意將生活中平常的碟頭飯拆解,再加上有趣的重新塑作,看似在吃蒸鍋似,倍添吃飯的樂趣。 味道是可以的,重點來是感受那份不一樣的心思,因為飯後真的感覺到手也暖暖的。

2017-02-09
2017-01-23 627 views
過去既週五,我就約左我既好友食餐「團年飯」。。呢間餐廳係我第2次食啦。。。第1次食過之後,就推介我另1個friend 一齊食。。同上次一樣,就揀左二人前既套餐(有前菜小食、主菜、甜品同飲品)。。質素同上次冇變過,但係服務質反而改變好多。。。good~我地食完之後,就見到門口已經有好多人排隊啦。。。證明呢間抵食同好食。。。我會再推介俾我其他朋友黎食。。
過去既週五,我就約左我既好友食餐「團年飯」。。
我會再推介俾我其他朋友黎食。。
甜品
2017-01-20