2010-03-28 886 views
朋友帶我去 TST 的 Apple Green.不過想不到去了不久, 這分店就結業了. 她說很多人, 要早點 book 位.去到不久就很快坐滿了人.可能地方較少, 有點嘈吵.看看餐牌, 似乎以salad 和 意粉為主.二人叫了兩款食物.這裡的salad有很多選擇,我們揀了比較清淡的一款.凱撒雞 salad.每款salad都跟件像蛋糕的麵包. 味道一般啦.沙律就很脆.菜的表面沒有水,水份都在菜裡面.salad 醬份量適中, well mixed with vegetables.好好味. 很回味.另外叫了客意粉.這裡的意粉,是汁和料分別叫的.我們叫野菌意粉加腸.每款意粉都跟片garlic bread.我們叫了 cream sauce, 汁很濃, 好"溜",所以佷易飽.稀一點就好.兩款食物,結帳都要二百多元.最喜歡都是個沙律,吃過之後, 回味無窮.
朋友帶我去 TST 的 Apple Green.
不過想不到去了不久, 這分店就結業了.

她說很多人, 要早點 book 位.
去到不久就很快坐滿了人.
可能地方較少, 有點嘈吵.
看看餐牌, 似乎以salad 和 意粉為主.
二人叫了兩款食物.
這裡的salad有很多選擇,我們揀了比較清淡的一款.
凱撒雞 salad.
每款salad都跟件像蛋糕的麵包. 味道一般啦.
沙律就很脆.
菜的表面沒有水,水份都在菜裡面.
好好味. 很回味.
另外叫了客意粉.
這裡的意粉,是汁和料分別叫的.
我們叫野菌意粉加腸.
每款意粉都跟片garlic bread.
我們叫了 cream sauce, 汁很濃, 好"溜",
所以佷易飽.
稀一點就好.

兩款食物,結帳都要二百多元.
最喜歡都是個沙律,
吃過之後, 回味無窮.
凱撒雞沙律
野菌意粉加腸
2009-04-19
$110 (Dinner)
凱撒雞沙律
野菌意粉加腸
  • salad
2010-01-25 308 views
我第一次㴝係2008年二月當時無咁出名book枱唔難本身知到佢係salad出名但我一心想食佢哋既Apple Green Crisp都唔難揾﹐ 係我平時飲野個邊環竟好靚﹐ 白色主題好simple 好clean 好relaxing 唔係好多枱都迫因為好細menu一塊過﹐ 我鍾意salad selection 好多﹐ 好detail我選左Sesame Orange Chicken Salad﹐有得choose 1份 或半份半份夠﹐ 再叫焗薯皮﹐ 同埋 Macroni and cheesemain course 叫左 Spaghetti CarbonaraSesame Orange Chicken Salad 係好食但始總salad唔飽﹐ 係唔滿促焗薯皮好食﹐ 好多芝士Spaghetti Carbonara 係最好味我同男友搶主㴝食好creamy好滑﹐ 但唔"流"加埋上邊有個蒜蓉包 -正一路食一路贊好出色-無食過咁好味既Carbonara。意粉夠硬 al dente。macroni cheese 就差。 終如到我最期待既 Apple Green Crisp點知好述望﹐ 有小小難食我食左一啖就無
我第一次㴝係2008年二月

但始總salad唔飽﹐ 係唔滿促
焗薯皮好食﹐ 好多芝士

Spaghetti Carbonara 係最好味
我同男友搶主㴝食
好creamy好滑﹐ 但唔"流"
加埋上邊有個蒜蓉包 -正
一路食一路贊
好出色-無食過咁好味既Carbonara。
意粉夠硬 al dente。

macroni cheese 就差。
終如到我最期待既 Apple Green Crisp
點知好述望﹐ 有小小難食
我食左一啖就無食

埋單時後waitress見到我無食
問我點解﹐ 我話唔好食
佢好好人好有禮貌話﹐ 話比manager知
之後manager過㴝﹐ 佢有禮貌但tell到佢唔太nice 好假
佢問我有咩問題﹐ 我話味唔太好食
佢話以個係佢哋signature dessert﹐ 我諗 佢想講我有無搆錯
我好始好唔原意咁話可以係張單幫我取消個dessert
但話因為係 signature dessert﹐ 所以無下次
我心諗 "嘩﹐ 我有唔係呃食﹐講到我係到玩野咁﹐ 又唔係我叫個waitress過 㴝complain 既﹐ 係佢問我既"
anyhow 係平左﹐ 我對個carbonara 好滿意
同埋 service 係好好
我水杯永無empty
佢哋好細心﹐ 好勤力
見唔到佢哋係到傾計
好好呀

Sesame Orange Chicken Salad
macroni cheese + Spagetti Carbonara
Apple Green Crisp
2008-02-05
Sesame Orange Chicken Salad
Apple Green Crisp
2009-05-30 135 views
早排都見apple green 經常出現在 openrice 的龍虎榜, 但最近失蹤了 不過唔緊要, 始終, 我都有興趣去試餐廳係現在式的西餐廳的格局, 裝修簡潔, 坐得舒服, 座位之間唔迫夾, 氣氛不錯我的主菜係網燒肉眼扒, 牛扒比較薄身, 用燒烤的製法缺點係乾身, 優點係味道比較香, 牛肉唔會靭, 用餐刀一切就開, 味道幾好, 塊菠蘿味道幾甜, 之前以為係伴碟一件, 差點浪費了最特別係可以餐加一碟中式的炒菜, 十分之中式的, 炒菜心, 真有你的!
不過唔緊要, 始終, 我都有興趣去試

中式的炒菜 !!
2009-05-14 64 views
最近的足跡都比較多在尖沙咀, 如apple green便是上週五的晚飯約女朋友食飯, 餐廳氣氛倒是不錯, 西式的裝修但帶點casual, 沒有那種緊張的氣氛女朋友喜歡意粉, 選擇茄汁味的大蝦意粉, 意粉之上有一小塊garlic bread, 倒是很香脆可口, 即刻有點後悔, 因為她喜歡芝士查上蒜蓉包來吃的這道意粉味道不錯, 意粉不是一般的淋ji ji, 而係煙un有咬頭的, 茄汁味道都很好我自己都係愛牛之士, rib eye都係不二之選, 五成熟的要求, 過了小小火, 可幸不是太多, 中心還有紅色的肉, 肉眼扒可以, 但不喜歡那種charcoal grill的造法, 因為要忍受那種臭的炭燒味, 但塊牛扒是幾好肉質的, 根不算多, 應肥的地方肥, 肉不會太硬, 收貨了配兩杯紅酒, 一杯四十八, 智利貨, 都不錯這一餐, 都幾滿意啦!
配兩杯紅酒, 一杯四十八, 智利貨, 都不錯
這一餐, 都幾滿意啦!
$150 (Dinner)
4月5日, 91週月繼續快樂~因為知道呀菲好想食呢間, 而成日都full booking, 所以特登早咗一星期預訂咗, 俾咗呀菲一個驚喜~~~ 7點鐘黎到, 其實都唔係太多人, 不過張張枱都reserved咗…::: Four Cheese Quesedilla ::: $48頭盤開胃小食睇晒咁多種, 有青口, 焗薯, 雞翼~ 其他地方都有得食, 係呢個芝士比較特別, 所以叫黎試下~ 有一層薄薄嘅酥皮包住芝士, 有半個pizza嘅形狀, 不過唔係好大塊, 上面鋪滿蕃茄粒同沙律醬~有沙律菜伴碟, 賣相頗討好~ 砌開酥皮, d芝士一絲絲咁, 好creamy, 仲有4種唔同芝士混合, 感覺亦唔漏, 加埋面頭嘅蕃茄粒沙律醬, 好新鮮~ 呢個一定要熱食, 先食到酥皮嘅脆卜卜同芝士柔軟嘅質地~::: Seasame Orange Chicken (半份) ::: $49必定要叫一個salad食~! 左揀右揀, 太多選擇, 不過我驚我地食唔晒, 所以揀有半份既’芝麻橙雞’~ 其實份量都唔少, 2個人食啱啱好, 除咗沙律外, 仲有d脆片增加咗全碟沙律嘅香口程度! D沙律菜好清新, 雞肉亦十分嫩口, 配
4月5日, 91週月繼續快樂~

必定要叫一個salad食~! 左揀右揀, 太多選擇, 不過我驚我地食唔晒, 所以揀有半份既’芝麻橙雞’~ 其實份量都唔少, 2個人食啱啱好, 除咗沙律外, 仲有d脆片增加咗全碟沙律嘅香口程度! D沙律菜好清新, 雞肉亦十分嫩口, 配以芝麻醬, 少少酸得黎好香芝麻味! 唯獨是橙肉好似唔夠… 另外, 不得不提, 嗰件麵包形嘅核桃蛋糕, 我諗係掛. 非常美味, 鬆化軟熟兼食得到一粒粒香草嘅味道, 有d似提子蛋糕嗰隻質地, 真係好想再食多件~

::: Carbonara ::: $78
相比之下, 呀菲最愛嘅Carbonara就比較失色! 雖然賣相好靚, 有一件蒜蓉包, 同一小塊芝士, 不過並唔能夠突出個意粉~ 意粉本身都幾硬, 唔夠淋, 變到好有咬口, 料只有煙肉, 欠缺蘑菇, 好淡… 好在忌廉味都夠杰夠香, 但就無乜蛋汁~ 呢味真係可以唔吃…

總括都有驚喜, 沙律真係十分出色, 亦與別不同~ 不過甜品就唔係多款, 我地唔係好啱食. 好多女士們連群結隊三五知己黎食沙律, 可坐足五小時, 真係幾輕鬆~ 缺點是地方淺窄, 好少坐位, 所以好難先book到枱. 另外侍應服務亦有待改善~ 儘管如此, 我地都會再黎食佢地嘅沙律~
Four Cheese Quesedilla
Carbonara
2009-04-05
$97 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Four Cheese Quesedilla
  • 沙律
2009-05-03 7 views
愛吃意粉既我加上睇到好多好評,抱住極大期望黎食:Caesar Salad - 好大碟. 個汁+一片片芝士好好味, 最唔好就係塊包, 太甜Potato Boat - 唔錯, 係略嫌下面既炸蕃薯太多油Carbonara - 一入口感覺激多油, 又唔creamy, 接近冇汁, 成碟只係得油, 食左2啖已經滯左, 最期待的, 竟令我超級失望~羅勒意粉 - 因為係辣的, 我食唔到, 友人話都okey, 不過唔夠大埔的Olivia好食餐廳裝修感覺好fresh, 但食既野就幾heavy! 同埋太嘈~ 太少位, 次次都book唔到位, 建議接近9:00pm walk in會好快有枱
愛吃意粉既我加上睇到好多好評,抱住極大期望黎食:

2009-05-02
$170 (Dinner)
  • Caesar Salad
2009-04-27 6 views
次次都話冇位,終於有機會試, 今晚主要食左兩樣野!! Carbonara 同Cajun Rib Eye! Carbonara真係creamy, rib eye 火候岩岩好,連伴碟既potatoes同火箭菜都好!下次會試下沙律!! 如果係香港島開番間就方便D!!!
下次會試下沙律!! 如果係香港島開番間就方便D!!!
2009-04-26
2009-04-27 1 views
早上抱著一定已經fully booked 的心態打電話訂枱,結果是訂滿了不過餐廳說會留少量位子給walk-in客,問她6點到達有沒有機會,她說OK的。結果是擾擾攘攘6:30才到達,餐廳說沒訂枱,要8:15交枱,我們說沒說沒問題,我們吃得很快的兩個人,點了凍檸檬茶,洋蔥湯,Cabonara 同Cajun Rib-eye steak。上菜很快,湯熱辣辣的,味很濃,但偏咸,浮面的芝士多士小得可憐。 Cabonara很creamy,spaghetti沒煮得太腍,al dente 剛好。Rib-eye 的肉很腍,香草味不太濃,很惹味但沒有蓋過原有的肉味。凍檸檬茶是無限添飲的。我們要求將吃剩的帶走,服務員立刻將食物包好,並替我們保管,免得阻住枱面。服務員很細心,溫文。Applegreen 是一間有誠意的小店,值得繼續支持。

2009-04-26
  • Cajun Rib-eye steak
2009-04-26 4 views
H想試蘋果綠,K早訂位星期六晚試,好多謝K!當晚試吃了凱撒沙律==>份量好足,另有一片像蛋糕般的包!菜好新鮮,汁都調配得好味,但那片蛋糕味道就較差,試了一點,就放棄了!明太子意粉==>份量正常,汁沒有多只剛好黏在意粉上,意粉面放了一堆紫菜條,混埋一起吃,由於賣相一般,心想味道不佳,但試一口後,發現出奇地有驁喜,蟹子味幾濃,感覺幾特別,都幾好味道!總括食物質素OK,但提供的食物種頪較小,選擇不多!
H想試蘋果綠,K早訂位星期六晚試,好多謝K!

當晚試吃了

總括食物質素OK,但提供的食物種頪較小,選擇不多!
2009-04-19 29 views
同好朋友食預祝生日飯,無planning唔知食咩好,突然諗起想食10世都未去食既applegreen,就行左過黎,聞說話要幾日前book檯既applegreen,本來都無抱好大期望,果然full booking,但佢叫我留電話有檯call我,10分鐘後就打黎話有檯cancel左,可以俾我!!!好彩行得唔遠,即刻返番去!!!一張兩版紙既menu寫哂,其實唔算多野食揀,初初以為有意大利飯,好想食,我明明記得見有人po過相架,唔通我記錯左?!?!唔緊要,其他都有好多野想食~~~焗薯皮焗到剛剛好,又唔會焗得太燶,D邊位又脆脆地,好似D多士咁,脆脆地,好香口,加埋D切粒蕃茄o係上面,有少少酸酸地,中和番唔會食薯仔食到太漏,我唔食生蕃茄都覺得OK!!!碟底仲有D好似旦散既物體,脆脆地,有少少咸味,不過油左少少~凱撒沙律黎到house of salad,唔食salad既我點都要試下掛,果然無失望,我真係唔食沙律架,平時食飯朋友order,我只會食少少,不過哩度既沙律我食左勁多,無停手!!!佢D菜大小一樣,好易擺入口,D沙律汁/醬D味又唔會太over,又唔會有半點漏既感覺,o岩o岩好,好開胃!!!今次

凱撒沙律
黎到house of salad,唔食salad既我點都要試下掛,果然無失望,我真係唔食沙律架,平時食飯朋友order,我只會食少少,不過哩度既沙律我食左勁多,無停手!!!佢D菜大小一樣,好易擺入口,D沙律汁/醬D味又唔會太over,又唔會有半點漏既感覺,o岩o岩好,好開胃!!!今次應該係我有生以來,食最多沙律既一次!!!

明太子意粉
其實我覺得哩味送應該好正,第一佢賣相已經好得,加D紫菜o係面,食欲大增,第2用D日本食物同意粉混埋一齊,crossover好特別!!!可惜,我無即刻食佢,攪到個意粉凍左,痴埋一pat,好難分得開,但入口食到D蟹子痴o係意粉上面,感覺好特別,個味即都OK,唔錯既,可惜檸檬吱重手左,攪到苦左D,成個意粉明明好好食既,俾我影響左.....

個芝士通心粉
見佢$22,好芝士既好就決定試一試佢,上到面係前一兜芝心汁浸住通粉既樣,我以為會焗過,D芝士會有少少溶o係面咁樣添~哩碟反而麻麻地,芝士味唔夠重,但又有漏既感覺,唔balance,焗一焗佢會唔會好D呢?!?!
2009-04-18
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
2009-04-17 10 views
見食評Apple Green 長期處於高位, 抱著一試無妨的心態去試試,果然係人氣食店, 無walk-in 兼且要等2日。先要讚選舖及裝修, 雖位處尖沙咀旺區, 卻瑟縮於河內道,地理方面, 在地鐵站出口, 卻出奇地很靜很少人,而且門面elegant, 很有歐陸小店的感覺。唯一要彈的是檯櫈太多太迫, 客人私隱度係零, 簡直有點像去了大家樂….而服務方面就較普通, 未食完野已經「對」第二樣上黎, 雖然加水及收碟速度亦算快, 不過只是覺得…你定位為中貴價貨品, 亦都應該要提供相關服務…餐牌有分中英文version, 而我們叫了 –Daily Soup–是日餐湯有Carrot Ginger & Clam Chowder。由於比較好薑, 所以同樣選了Carrot Ginger。橙色的湯身質地很杰, 好明顯是用carrot打出來的效果, 湯面上與其他餐廳一樣加了少少的cream使湯更香。急不及待把湯送入口, Carrot味及cream味極香濃, 吃得出carrot的肉質及香味, 及後就嘗到微微薑的纖維及味道, 香而不辣, 使平凡的carrot soup 多了一點的層次。評分: Sesame Ora
果然係人氣食店, 無walk-in 兼且要等2日。

先要讚選舖及裝修, 雖位處尖沙咀旺區, 卻瑟縮於河內道,
地理方面, 在地鐵站出口, 卻出奇地很靜很少人,
而且門面elegant, 很有歐陸小店的感覺。

餐牌有分中英文version, 而我們叫了 –
評分:

Sesame Orange Chicken Salad – Apple Green 中有些Salad有半份可供選擇, 確實適合想多試不同味道的朋友選擇, 而Sesame Orange Chicken Salad就是有半份的設計(雖然半份都唔細)。整個Salad已拌好了dressing, 只嚐其味而不見其樣, 所以不會見到dressing 浸菜的模樣。白色的dressing掛在新鮮的蔬菜上, 雖然名稱叫Sesame, 卻見不到芝麻或嚐到芝麻味, 幸好味道也不錯。雪雞肉嫩, 而加上了橙肉亦豐富了整個salad 的味道。還有salad上的walnut蛋糕仔, 初嚐覺得很怪很乾, 而且和整個salad 格格不入, 不過食下食下又覺得與salad很夾, walnut很香, 拌著salad一起食, 一剛一柔, 一乾一濕, 確實幾特別幾好味。
評分:

Carbonara – 意粉很大碟! 眼看白色的cream + 紅紅黃黃的火腿煙肉, 都算足料。pasta上有個小小的蒜蓉包, 蒜蓉包不俗, 微熱還脆身, 蒜蓉很香而不鹹。可是pasta太多cream, 多到中間是pasta, 而外圍全被cream包裹著, 並未能把cream煮入pasta裡, cream浸pasta有點嚇人。幸好意粉是al dente, 不過沒有意粉或麥香, 香的只是濃郁的cream味及煙肉味。pasta入口香濃而且cream也算掛麵, 足見cream非由水溝出來的。火腿及煙肉頗鹹, 伴著意粉吃都ok。可是整個pasta太creamy太膩, 建議減少cream而增加味覺層次的食物, 例如松子或black truffle, 或簡單如salad中的香橙等, 使平凡的意粉變得不平凡。
評分:

Dirty Pasta –也是很大碟! 雖然一樣是creamy style, 不過整個pasta都是紅色, 再加上微辣, 感覺新鮮, 雖然不知道how dirty it is。跟Carbonara一樣, pasta上也有個蒜蓉包, 也一樣的香脆, 而pasta內有肉腸及肉粒, 不過味道也被sauce味蓋過。而這個紅色的sauce…有點像留蕃茄 (卻沒有蕃茄味), 而它的辣, 也不是來自Tabasco, 有cream味已不見其色, 很特別不過也是很膩。
評分:

Apple Green Crisp –都說女人有幾飽都好, 都一定有quota食甜品。Crisp應該是即叫即整, 因為要等15-20分鐘。Crumble呈金黃色, 入口鬆脆, 略嫌不夠牛油香, 很熱, 以vanilla雪糕伴著吃剛好。不過雪糕略嫌平凡, 雖然見到雪糕內有很小的vanilla籽, 不過奇怪地沒有vanilla的香。Crisp內的蘋果一層一層的舖好, 再加上點點的cinnamon及提子乾, 很香卻不會死甜, 而蘋果肉內加入了幾粒blueberry, 著實有點奇怪, 而且不知道blueberry不新鮮還是被焗後的效果, 入口有點霉及溶, 反而破壞了整個crisp, 但總括而言也算不俗。
評分:

總括而言, Apple Green 果真是一間house of salad, 湯及salad非常出色, 反之pasta就略嫌普通及膩了, 而pasta 亦太過大碟, 才吃了湯及salad已經飽了一大半, 再吃如斯大份兼creamy的pasta確實吃不消, 如果連pasta也有半份的選擇會更好。如果情侶約會, 叫2個湯, 2個半份的salad, 1個pasta+甜品就已經很足夠了。
2009-04-11
  • Carrot Ginger
  • Sesame Orange Chicken Salad
  • Apple Green Crisp
2009-04-16 26 views
今天早上我問了朋友一個問題『假如你朝早起身,你發現屋企個郵箱到有一封無名氏寄黎既信,裡面有一張機票,而起飛時間係今日下午一點。咁你覺得張機票係飛去日本定係美國?』他答了美國,於是我捨棄了利久庵,去了apple green吃午飯今次去apple green是抱著故且再試的心態,因為上一次與母親一起吃的經驗十分驚心動魄。那次去之前我已明白那裡的沙津是美國人份量,一份夠三,四個人吃,所以自以為精明地點了半份,不過兩人吃完之後已經飽了七成。我們卻沒有想到其實意粉的份量應該與沙津成正比,兩個人叫了一份carbonara和napolitano,每一份其實足夠兩個食量細的人吃。意粉不是不好吃,不過要在七成飽的情況下吞下那樣stodgy的食物,令我們漸漸失去了味覺。結果最後還是吃剩打包了。拿埋口臉離開時,我有一刻希望永遠也不要再來這裡吃飯。不過我今次我克服了這個心理障礙,再次拜訪。入正題星期四一點到達,當時只有兩三台客人。點菜後人客開始多了,不過還未算繁忙。侍應們動作十分勤快,落單埋單加水收碟都十分迅速。不過有客人問其中位待應小姐今天的湯是什麼時,她卻要問其他人,看來對菜單不太純熟。看見其中一位侍應是
今天早上我問了朋友一個問題

入正題

侍應們動作十分勤快,落單埋單加水收碟都十分迅速。不過有客人問其中位待應小姐今天的湯是什麼時,她卻要問其他人,看來對菜單不太純熟。看見其中一位侍應是懷了孕的,挺著一個大肚子。

先來了一份田園沙津配陳醋汁,沙津菜新鮮,這已經十分足夠,配上醋汁是一個十分開胃的選擇。

Sirloin Steak
對意粉還是有恐懼
,所以吃牛。叫了六成熟,火候掌控得不錯,散發著良好的炭香。切開後有肉汁滲出,牛肉尚算tender亦充滿肉汁,不過質感卻頗為粗糙而且缺乏肉香,有點兒不夠肥美的感覺。
伴碟的薯片焗得柔軟而且薯香四逸。
洋蔥絲和蓋有麵包碎的蕃茄不過不失;喜歡蕃茄的存在,吃完後味蕾得以清淨。

Peanut Butter and Banana Turnover!!
其實上次已經想吃,不過那次實在飽到嘔,今次終於如願以償。
無論在賣相和味方面都是十分優秀!
以朱古力醬和焦糖在碟面上畫了一圈又一圈,中間放置了一個巨型的"雲吞",旁邊伴有一列香蕉片,十分賞心悅目,而且令人聯想起van gogh的向日葵。
每片香蕉上都精巧地蓋有一層焦糖,令人一看就喜歡,就像穿起絲襪的女性腿部。
用匙切開外層酥皮時,他發出清澈的碎裂聲,好像穿透了餐廳一切的雜聲。脆弱的酥皮裡面原來包含著朱古力醬,花生碎和煮過的梨子。梨子煮過後,那種受過熱的甜味與香蕉的味道極為匹配,彷彿同出一轍並互相呼應,花生粒的香味發揮了錦上添花的作用。香蕉梨子兩者與朱古力造成了緊密的聯繫,將雲吞內的梨子和朱古力醬,與外面的焦糖香蕉一同送進口裡,那感覺猶如一個人在千里之外遇上了失散多年的同卵異生兄弟,大團圓結局。
個人認為朱古力醬的味道和質感可以再濃郁一點。

咖啡質素一般,不可強求,不過剛好平衡了甜品的味道。不過如果有一杯梨香和蜜糖味充沛的sauternes就真是太好了。

下次專程去apple green吃甜品也是個不錯的選擇。
吃完後感動得無法言諭,我有衝動想舔乾淨整隻碟(看見嗎?叉和匙好像指著一隻猩猩)
2009-04-16
$150 (Lunch)
  • Peanut Butter and Banana Turnover
2009-04-05 6 views
兩次光顧applegreen都在午飯時間,不用預早訂座,店不擠,能夠悠悠閒閒的的吃吃談談,感覺真好。 三位女生點了五個菜,吃得飽飽的:tostada 先來,配料不多,有兩大塊墨西哥脆烤餅、一片蛋糕、大半碗新鮮蔬菜,配酸忌廉及黑醋汁。烤餅可口不油膩,掰開拌吃,蔬菜的爽甜中有烤餅的香脆,配上蛋糕軟軟的麥纖感,口感豐富。特別喜歡當中的芝麻菜,好看又好吃。蛋糕好像比從前薄了,不知是否錯覺。這大概不是店內最出色的沙拉菜式,但相比一般素菜或有機食店的出品,依然略勝一籌。quesedilla 用了四種芝士製作,芝味充足而不過於濃烈,就算是不太熱衷芝士的相信也能欣然接受。quesedilla上的酸忌廉及蕃茄帶出輕盈的感覺,減去芝士的濃膩。carbonara 則一般。煙肉甚多,醬汁稀了點,蒜蓉包太乾太硬。fries 是滿滿的一桶,面層的幾條沾有香味粉,奉上支裝茄汁蘸吃。味道普普通通,拌酸忌廉或芥末醬或會更好。apple crisp 的賣相十分討好,藍莓添了色彩,檸檬片帶出立體感,十分簡單聰明的處理。味道則中規中矩,雪糕很滑,crumbles 頗脆但略欠牛油香,蘋果醬清甜。這裡的待應小姐很細心,不時替客人

三位女生點了五個菜,吃得飽飽的:

這裡的待應小姐很細心,不時替客人添水、換碟子,值得一讚。
tostada ($108)
quesedilla ($48)
close up
carbonara ($78)
fries ($22)
apple crisp ($48)
2009-04-04
$110 (Lunch)
tostada ($108)
quesedilla ($48)
close up
2009-03-29 6 views
講環境真係好有情調~是日兩款湯 choose: mustroom or tomato~mustroom soup: 飲到好creamy mustroom 味道tomato soup: 好正依個個人認為~,裡面有切碎魚同魷魚,好濃郁凱撒salad: 同出面不同,因為平時食開有乾面包粒~這裡好fresh,個包有d 乾果好有口感焗薯皮: 有chesse,煙肉,同蕃茄粒,味道配合好好~食左都唔會太漏拿破倫蕃茄醬意粉:我好like d 醬,因為夠酸,仲有d 意粉唔知係唔係自己整,好有口感甜品點左蘋果酥:好好味,依個甜品食勁唔厭,又不會太甜,仲有雪糕伴碟~值得一試~這裡要book 定檯~因為walk-in 都好難~大家不坊一試喇
講環境真係好有情調~

2009-03-28
2009-03-20 15 views
We went there for lunch and I ordered a set lunch ($88), which included an onion soup, a pasta with shrimp, and coffee.The onion soup was not bad. But the presentation of the main dish, a pasta and shrimp dish, was grotesque. When the pasta arrived, I thought the server gave me the wrong dish as it looked more like a "Shanghai fried noodle" than a pasta dish. The sauce was brown and I wondered whether it was made of soy sauce. And then there was a piece of soggy french bread on top of the pa

The onion soup was not bad. But the presentation of the main dish, a pasta and shrimp dish, was grotesque. When the pasta arrived, I thought the server gave me the wrong dish as it looked more like a "Shanghai fried noodle" than a pasta dish. The sauce was brown and I wondered whether it was made of soy sauce. And then there was a piece of soggy french bread on top of the pasta, which gave the dish the look of a leftover meal. The pasta was also quite chewy but to be fair, the taste was not that bad.

The service was prompt and attentive, and the decor was modern and comfortable.
$100 (Lunch)