2012-08-04 22 views
兩點幾黎到無咩人呢間餐廳設計比銅鑼灣嗰間靚中間有啲圓形嘅卡位,幾型今次叫咗南爪risotto份量望落好似好少,其實好飽...我食唔晒跟餐有湯同飲品龍蝦湯有少少杰,不過可以接受,入面有龍蝦肉飲品係蜜桃茶,幾好飲,清清哋
兩點幾黎到無咩人
呢間餐廳設計比銅鑼灣嗰間靚
中間有啲圓形嘅卡位,幾型
今次叫咗南爪risotto
份量望落好似好少,其實好飽...我食唔晒
跟餐有湯同飲品
龍蝦湯有少少杰,不過可以接受,入面有龍蝦肉
飲品係蜜桃茶,幾好飲,清清哋
2012-08-04
$120 (Lunch)
2012-07-29 18 views
同2個朋友dinner, 約好左8點去食呢間baby cafe7:15左右就去到, 但等到9點先有得入...都算了入得座坐低個待應就話: 個半鐘要交台, 有冇問題wa~~~你早講啦, 我去第2間食啦呢樣野真係減晒分!!唔講咁多住, 睇下有咩食先最緊要得第一啖有味...no good個墨汁都okay, 夠濃...但件簿切鵝肝就....="=好在d芝士味夠濃, 算okay啦!呢個豬好唔掂, 好Q so呀....難食到爆個包又唔熱, d湯我冇飲..但朋友話okay濃!唔會死錯人ge沙律...普通野!其實呢...佢個價錢都唔係做得好貴, 但唔好講到好好食lor~今次真係比佢呃左黎食, 仲好似係街市(好嘈)...等餐死, 食d咁ge野....唔會有下次了

7:15左右就去到, 但等到9點先有得入...都算了

入得座坐低個待應就話: 個半鐘要交台, 有冇問題

wa~~~你早講啦, 我去第2間食啦

呢樣野真係減晒分!!
唔講咁多住, 睇下有咩食先最緊要

得第一啖有味...no good
荔枝茶
個墨汁都okay, 夠濃...但件簿切鵝肝就....="=
舊鵝肝唔知咩味
好在d芝士味夠濃, 算okay啦!
芝士焗雲吞
呢個豬好唔掂, 好Q so呀....難食到爆
差...好鬼so
個包又唔熱, d湯我冇飲..但朋友話okay濃!
都唔知咩湯
唔會死錯人ge沙律...普通野!
好普通沙律
今次真係比佢呃左黎食, 仲好似係街市(好嘈)...
等餐死, 食d咁ge野....唔會有下次了
Other Info. : 唔係睇住有babe做招牌, 我諗都冇咩人會去食!!!
2012-07-20
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2012-07-27
已經不是第一次來這兒了看來這是女孩們近來的熱門之選首先 是因為地點方便逛街后便可以吃飯還有這兒的食物質素就是比預期的好不是just sell 外表由於太受歡迎我們早於七時前已到來拿位幸好人潮未到不消五分鐘便可進座室內牆上掛滿 baby 不同的相挺有氣氛原來晚上只可以從set menu 上點菜128/set有沙律或湯選擇main course 有多達14樣之多當中有幾款更是baby 推介我點了白酒蜆肉意粉它的特點是辣的喜歡它在 menu 時已有温馨提示意粉做到al dente, well done份量足夠女孩子的胃口朋友點了牛扒非常大份 有點老她吃不完還有朋友試了墨汁risotto with foie gras她也認為ok荔枝茶是是日特飲冷熱皆可不太甜我喜歡 茶具幽雅古典總結我和朋友也覺得它不是只有外表還有內涵的食物有保證
已經不是第一次來這兒了

當中有幾款更是baby 推介
我點了白酒蜆肉意粉
它的特點是辣的
喜歡它在 menu 時已有温馨提示
意粉做到al dente, well done
份量足夠女孩子的胃口

還有內涵的
食物有保證
白酒蜆肉意粉
沙律
Other Info. : 如果想坐特色卡座 請緊記要訂位 坐特色卡座舒適些 也不會給鄰座騷擾
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$141 (Dinner)
白酒蜆肉意粉
沙律
  • 牛扒
2012-07-25 4 views
原本早兩日打去訂位, 竟然3間分店都全個禮拜都full-booking, 已經打定輸數要即晚等位, 結果到6點零鐘去到時, 竟然可以即刻入去, 我冇即刻入去呀, 去到7點時就要等位喇, 不過都係等15mins 姐, ok~間餐廳明顯想走高高地檔既路線, 不過seating 爭d! 因為張張檯都泊得好埋, 基本上係一定聽到隔離講咩野架! 好彩野食幾好食搭夠, 加返分!我地2個人食左1個set dinner + 2 個小食 + 2個dessert~小食: 試左意大利雲吞 & 芝士西蘭花, 意大利雲吞用茄茸+芝士一齊焗,入面既truffle味都幾出, 正呀! 至於芝士西蘭花就麻麻喇, 芝士汁只係用白汁, 放耐左會變水, 唔ok...set dinner: 以Caesar salad 為頭盤, 份量唔算大, 味道正路, 唔會特別留下深刻印象主菜: 食左羊架, 好味呀! 掛住傾放耐左但依然好食, 好juicy, d 伴菜都好味, esp 有一個紫色既薯茸, 撈埋羊架肉汁, 非常好味!!!dessert: 心太軟&chocolate cake, 心太軟尚算流心, 朱古力溶液亦都唔會水汪汪; c

dessert: 心太軟&chocolate cake, 心太軟尚算流心, 朱古力溶液亦都唔會水汪汪; chocolate cake 就好好味, 朱古力味濃, 好棉好厚實, 個presentation 又靚~

drink: 一杯藍色既雜果punch, 我冇試到, 朋友話麻麻地...

overall, 如果座位放得冇咁近, 其實成件事係可以grand好多架, 野食就絕對可以encore! 埋單around $300, 我覺得去到未必一定要食佢既set, 因為小食 + 甜品都好吸引!
Caesar Salad
Lamp Chop
Chocolate Cake
Other Info. : 唔明做咩d staff o係電話度講到full哂咁, 我見好多walk-in都入到去wor, 有心食既, 可以親自去等
2012-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2012-07-22 5 views
食左SET MEALSALAD勁多菜得三塊幾薄既雞賣相唔靚baby 三食好唔得本身三樣野已經唔MATCH個包比D EGG整到淋曬D EGG嚴重OVERCOOKED個SPAGHETTI又係OVERCOOKED JOR得勁少CHEESE成個餐唔夾到極點之前係到食過DESSERT好好多MAIN DISH真係完全唔得賣相同味道都
食左SET MEAL

個SPAGHETTI又係OVERCOOKED JOR
得勁少CHEESE成個餐唔夾到極點

之前係到食過DESSERT好好多
MAIN DISH真係完全唔得賣相同味道都

約了朋友仔食晚飯,時間未到,所以找了間cafe hea下先。見到門口大大張相,有少少擔心會否是明星效應,但食物一般?不過,都覺得反正一試也無妨,所以就入去幫親。環境格局都幾有型,黑黑的好有格調。d枱椅好有公主皇宮feel,大大張,好舒服。而且,估唔到平日這個時間,裡面都幾多客人。menu很簡單,小食款式不算多,反而dinner set就有10多款。因為晚上仲約了朋友晚飯,所以只係叫了甜品。我個friend就叫了小食同埋coffee。甜品menu都有10多款,d相都好吸引,最後揀左朱古力榛子cake。賣相好靚!!!味道好正!!!朱古力同榛子好夾,餅底仲有脆脆,口感好好。最重要是,不太甜。而且30多元,唔算貴。朋友仔的coffee都ok,而且份量都唔少,個杯仲好精緻。雞翼賣相都ok,很香香草味,但我不好香草,所以由朋友一手包辦。坐了一個多小時,談天說地,服務員不斷加水,招呼都ok。不過有段小插曲,就係一入來時,朋友個位被冷氣吹住個頭,舉手問服務員可否關上,服務員說不可以,因為係中央的。然後我們打算調位,一個senior走過來了解,說可以關上冷氣。一時一樣,又話得又話唔得,是旦咁回應d客,真

而且,估唔到平日這個時間,裡面都幾多客人。

因為晚上仲約了朋友晚飯,所以只係叫了甜品
我個friend就叫了小食同埋coffee。

朋友仔的coffee都ok,而且份量都唔少,個杯仲好精緻。

坐了一個多小時,談天說地,服務員不斷加水,招呼都ok。
不過有段小插曲,就係一入來時,朋友個位被冷氣吹住個頭,舉手問服務員可否關上,服務員說不可以,因為係中央的。然後我們打算調位,一個senior走過來了解,說可以關上冷氣。一時一樣,又話得又話唔得,是旦咁回應d客,真係唔係幾好。所以服務要扣分!!!

吸引的甜品MENU!
榛子朱古力CAKE,YUMMY!!!
2012-07-13
吸引的甜品MENU!
榛子朱古力CAKE,YUMMY!!!
2012-07-16 2 views
今日好開心~全日尖沙咀行行及聚聚終於一嚐baby café ~睇咗好多次食評(不過我地都無叫到推介babay三食…kaka~)我地食咗另外既種類,俾相你地睇睇先~可能你地會留哂口水咖~哈’哈’哈’Caesar salad (左下)Crispy Chicken Wings with Honey ( 右下)Grilled New Zealand Lamb Racks with Herb & Mint Jelly Sauce(左上)Grilled Spanish French Spring Chicken in Red Wine Sauce(Half) (右上)Pork Cordon Bleu (Pork Cutlet Stuffed with Ham and Cheese) (左下)我就試咗尼款…真係好濃芝士味,豬扒又鬆又脆yummy~ 原本個餐有杯飲品係荔枝茶…但係不喜歡受套餐既限制…我地各自叫了飲品…他們叫了特色咖啡~而我叫了三色冰砂(右上)…酸酸地很有果味…就好像在沙灘一邊飲一邊曬太陽吧…perfect~!還點了甜品~百爵茶凍﹕味道很有特色…我覺得含有重重的Earl Grey 味吧~
今日好開心~全日尖沙咀行行及聚聚
內部裝修及前菜
Caesar salad (左下)
主菜
真係好濃芝士味,豬扒又鬆又脆yummy~
原本個餐有杯飲品係荔枝茶…
甜品
還點了甜品~
百爵茶凍﹕味道很有特色…我覺得含有重重的Earl Grey 味吧~Shy~
特濃朱古力蛋糕﹕這個值得一試,好濃味還加有少少脆脆…我很是喜歡!超讚~
而心太軟-沒驚喜…太普通….

大家也值得去吃一趟~

2012-07-15
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
內部裝修及前菜
主菜
甜品
  • Crispy Chicken Wings with Honey
2012-07-11 16 views
好多時經過呢處,都見到好多人排隊等位 ~ 可能因為繁忙時間吧!而一向無乜耐性既我,見到咁既環境都一定會打退堂鼓的。今日 1 點鐘未到,經過呢處居然無人等位,雖然無伴都唔理喇,咁難得既機會梗要入去試下啦!set lunch 有好多款,一律都係 $88蚊,跟花茶一杯 ~ 我見鄰座既食客桌上既餐飲都係薄荷茶,呢個我唔係太岩飲,加少少錢改左熱檸茶
凱撒雞沙律,唔錯!可惜個麵包粒既味道怪怪的,好似唔夠新鮮啊
上桌時仲熱既牛角包仔,外皮微脆,內裡香軟 --- 有驚喜!
baby 推介既主菜之一 黑豚肉烤得香口惹味,但肉質略嫌唔夠 juicy 鬆軟,整體來講都算是唔錯的!
$100 (Lunch)
凱撒雞沙律,唔錯!可惜個麵包粒既味道怪怪的,好似唔夠新鮮啊
上桌時仲熱既牛角包仔,外皮微脆,內裡香軟 --- 有驚喜!
2012-07-10 1 views
約左舊同事食飯, 見到baby cafe難得唔洗排隊等位, 大家就決定來此店食個午餐.是日餐湯: 汰式牛尾湯香濃既牛尾湯有點似蕃茄濃湯配上軟熟牛角包, 相比平閎既餐廳此店既餐湯同餐包都做得好出色, 絕不馬虎.主食來..我叫左個3款不同既食物:有火灸三文魚, 墨魚汁飯同雞翼...當中我自己最喜歡係個火灸三文魚, 面層帶點煙燻既香, 肉質好滑好好味, 墨魚汁飯都唔錯, 意大利飯煙煙勒勒.最後一杯茉莉花茶, 甜度適中又香甜, 比起平時既檸茶, 咖啡做得更加出色.

是日餐湯: 汰式牛尾湯

2012-07-02
$90 (Lunch)
2012-07-03 2 views
最近迷上了Baby,平均每個星期也要幫襯一次,這篇就簡單說一說新試的款式,給大家做個參考Baby三食中炒蛋多士的份量頗少,這回叫了整份的黑松露炒蛋一試真章,竟然是有些許失望,滑蛋水汪汪的,質感也不夠均勻,全靠黑松露的香氣提味。鐵板牛肩扒配日式照燒汁倒是不錯,牛肉煎得粉撲撲的,肉質略帶肥膏,份量也大得很,適合人高馬大的男生吃北海道十勝芝士忌廉海鮮飯就更適合女孩子吃,忌廉芝士均勻的融入飯粒中,不會過分肥膩,龍利柳肉質也嫩滑,表層更煎得微微焦脆,如果配多一點黑胡椒應該會更美味甜品中除了每次必點的朱古力榛子蛋糕,亦愛上了這裡的拿破崙,這裡的拿破崙不及法式蛋糕店出品的那般清脆,卻更加酥化,有點剛出爐牛角包的口感,一片一片的疊寄來頗有層次感,牛油味也甚突出。雪糕應該是用的HD的草莓口味,清香甜美又不會濃膩朱古力伯爵茶慕斯味道也不錯,巧妙的將柔滑的慕斯搭配酥脆的薄片,朱古力味也濃郁,內裡還鑲嵌了一些口感爽脆的朱古力珠,不過吃到最後才想起來,伯爵茶去哪了呢?感覺來Baby cafe吃飯,真的要懂得甄選,畢竟也不是每一款主菜或小食都美味,不過綜合來說,這裡也不失為一家物美價廉的西餐廳,而我最喜愛的出品…

感覺來Baby cafe吃飯,真的要懂得甄選,畢竟也不是每一款主菜或小食都美味,不過綜合來說,這裡也不失為一家物美價廉的西餐廳,而我最喜愛的出品……當然是熱辣辣的牛角包!
$200 (Lunch)
  • 牛角包,拿破崙
2012-06-24 21 views
本身都唔係話真係好大興趣黎試 Baby cafe 嫁 , 一黎唔係佢 fans , 二黎佢 d 廣告o係雜誌多到呢 ....睇一個覺得幾靚 , 十個開始唔想睇 , 三十個就會厭 奈何 op 幾乎日日都有 baby cafe o既新食評 , fb 間唔中又有朋友食完話唔錯 , 睇得食物相多 , 始終抵擋不了呢日假期 , 朝早打去 book 位時對方話無得 book 喇 , 要 walk in於是我地大約 7:30pm 黎到碰一碰運氣 , 即刻有位喎 , 限 1.5 小時還枱睇過咁多食評 , 都唔太使睇 menu 都有心水了 ^^叫左兩個餐 , 兩款頭盆都試晒 , 結論係 .... 下次唔使叫湯 1. 黑松露野菌忌廉湯~ 唔夠熱 , 同埋太杰喇 , 似忌廉汁多過忌廉湯 , 用黎點牛角包食就 ok2. 烤雞凱撒沙律~ d 菜好爽脆 , 洽到好處o既 caesar dressing 同芝士粉 , 正 !烤雞無乜味 , 但唔係太鞋 , 連埋 d 菜食都幾好味3.凍荔枝茶~ 跟餐送的 , 我覺得好好味 , 有花香味 , 唔會太甜 4. Baby 三食 ~ 火炙鮭魚腩賣相同味道都最好係佢 , w
本身都唔係話真係好大興趣黎試 Baby cafe 嫁 ,
睇一個覺得幾靚 , 十個開始唔想睇 , 三十個就會厭

睇過咁多食評 , 都唔太使睇 menu 都有心水了 ^^

1. 黑松露野菌忌廉湯
2. 烤雞凱撒沙律
烤雞無乜味 , 但唔係太鞋 , 連埋 d 菜食都幾好味
3.凍荔枝茶
~ 跟餐送的 , 我覺得好好味 , 有花香味 , 唔會太甜

4. Baby 三食
~ 火炙鮭魚腩
賣相同味道都最好係佢 , wasabi 貌似牛油果醬 ,
再配個酸酸地o既汁 , 幾特別 , 配合火炙o既香味
~ 黑松露炒蛋
炒蛋好似糊狀 , 黑松露係幾香, 多士唔夠脆 , 整體唔好食
~ 香草蕃茄意粉
無特別 , 幾淡就食晒 , 呢個 baby 三食唔係幾抵食
5. 鵝肝墨汁意大利飯
~ 鵝肝大大塊 , 煎得 arm arm 好, 就咁食左少少先撈落飯度
意大利飯都煮得好好 , 唔會太淋 , 飯有芝士同菇粒 , 好香 =)
食完兩個餐 , 其實都唔係幾飽 ,
甜品 menu 有三樣野係有興趣 , 難以取捨, 決定三個叫晒 !!

1. 棉花玫瑰芝士餅
~ 之前試過一個玫瑰味 yogurt cake , 發現玫瑰o既香味整甜品係好好食
加上 menu 張相實在太吸引 , 所以平時唔食 cheese cake o既我都好想試下
一上枱 , 真係好靚 !! 同張相係幾乎 100% 相同 , 呢樣好值得加許 !!
棉花糖係士多啤梨味, 連埋 cheese cake 食就無咁甜 ,
cheese cake 夾左兩層玫瑰味 cream , 碟邊有玫瑰花乾同o者喱 , 好清香 =)
2. 海綿蛋糕 + 青檸雪芭
~ 蛋糕好軟綿 , 淨係得奶味同牛油味 , 上面粒紅桑梅超酸 xp
個雪芭係超正 !! 個底有一粒粒橙皮 , 好 fresh , 同埋海綿蛋糕食好好味
3. 法式拿破崙 + 草莓雪糕
~ 三個比起黎 , 呢個失色少少 , 可能因為我地最遲先食個拿破崙
D 吉士醬開始溶 , 酥皮鬆化 , 但唔脆 , 開心果粒細細粒但好香 nuts 味
草莓雪糕又係好正 !! 唔知係咪佢地自家制 , 唔重奶味而係好濃草莓味
## 埋單 $ 426 , 我覺得唔算好貴 , 甜品以味道同賣相黎計 , 算幾抵添
食完仲有兩張 $ 75 coupon , 到期日去到 9 月 , 下次再戰甜品 !!!
2012-06-23
  • 法式拿破崙+草莓雪糕
  • 玫瑰棉花芝士餅
  • 海綿蛋糕 + 青檸雪芭
2012-06-19 5 views
正巧昨日跟友人外出辦事,事完也恰逢lunch時間,正考慮尖沙咀哪裡有好吃的,友人表示一直想要嘗試BABYCAFE,卻總是沒時間沒機會,於是兩人便踩著early lunch的店去了iSQUARE三樓的新店。門面和餐廳內的裝修與旺角朗豪坊的處女店保持如出一轍的風格,好似《奧黛麗赫本》一樣的經典黑白風格,讓人腦中立刻浮現出的是經典的黑白,Channel,復古,蕾絲,薔薇花,這些詞彙,相信任何一位顧客都不會拒絕在這樣的環境里就餐吧?滿是薔薇花形狀的黑白牆紙,簡單卻又不是設計感的餐廳佈置,在餐廳尾墻或是轉角處巧妙運用大片暗色金屬玻璃,瞬間使得整個環境放大一倍,也增添幾分時尚設計感;iSQUARE的店面面積稍稍大過朗豪坊的,整體空間為L型,最為搶眼的則是一排金屬銀色的鳥巢型吊座,整個罩住一張圓形玉白色餐桌,半封閉空間容得下4-5人就餐,的確是個不錯的“包房”設計理念,卻也不至於太過於與“大堂”隔絕;其他餐桌相對就貼的近了些,再加之盛載西餐的餐具都相對較大盤,幾乎一份簡簡單單的餐前例湯就完全占去半張餐桌的空間,若是貪聊天,主菜上桌的時候就會顯得分外尷尬!相信對於去過BABYCAFE的食客們印象最深的

相信對於去過BABYCAFE的食客們印象最深的就是整面整面的裝飾墻了吧!各種錯落有致的相框反復放映BABE寫真集中的經典相片,多數以清涼水中照為主,BABY真的是很喜歡水啊,不過這樣清清涼涼的海水藍倒是很映夏天的景,希望到了冬天可以換成BABY身著皮草的靚照^_^
跟友人正對著一副超大BABYCAFE招牌女僕照坐下,相比這頓餐必會吃的回味無窮~
(越寫越覺得自己像BT = =)
女僕Baby
菜單挺簡單的,snack&drink&lunch set 選擇並不算多,不過基本一些想得到的新式西餐都羅列之上了,結合日式、西式以及港式的飲食特色,口味也是相當符合追求新鮮時尚的年輕人,lunch set 任選一份前菜(黑松露野菌忌廉湯 or 烤雞凱撒沙律)外加數十種主菜任選其一,另奉送一杯free drink,要價¥88,定價也能讓人欣然接受。
前菜:黑松露野菌忌廉湯
廢話少說,直接進入正題:黑松露野菌忌廉湯
作為前菜分量恰當!奶白色的湯汁相當creamy,中心聚攏一簇細細的黑松露,蔥綠色香料粉末不經意間略過猶如飛機劃破藍天白雲之後餘下的小尾巴,又好像繁星點點的星空有哪些若隱若現的小眼睛一般。熱度適中的湯汁慢慢冷卻下來使得原本就比較creamy的質感更加突出,甚至在表層結出一層薄薄的膠質。
入口濃香,醇厚的忌廉味伴著更甚的黑松露咸香,作為一道前菜仿佛有些稍稍喧賓奪主了,讓人喝多幾口就不禁要擔心後面的主菜該如何下肚;野菌的味道不太突出,只能品出絲絲來,反倒是覺得忌廉湯在調味上有些過咸了,炎炎夏日里雖說需要多補充鹽分,但太過重的口味可能不是太過適合。
前菜:烤雞凱撒沙律
前菜選項之二:烤雞凱撒沙律
同樣盛與頗具“氣勢”的淨白餐具之中,三大片切得厚厚烤雞片很是奪眼球,有些略顯暗粉色的雞肉配著烤過的細細圈外邊,讓人看了比較有吃的衝動;其他配有幾粒烘的鬆脆之極的麵包粒,大小正合女生一口的生菜以及撒于其上絲絲芝士;整體來說,賣相不出眾,評其為平平無奇也不過分,那味道又如何?
烤雞肉質頗為緊實,嫩嫩的卻不覺軟膩膩,微咸微香,絲毫不覺得油膩,很清淡卻不失烤雞的咸香美味;生菜不起眼,食材也不算最最新鮮,甚至有些因為淋上過多芝士以及沙律白汁的關係有些懨懨的,但好在口感上還算頗為爽脆,沾滿有著濃郁芝士咸香的沙律汁,每一片都是厚厚的,醬汁飽滿的,吃的人很是口感富裕;配得上烤雞二字,凱撒二字就略顯“寒酸”了點(用看就看得出來!)不過好在作為前菜,我也不希望沙律太過豐富以至於我一時貪吃占去太多的胃部空間同時又麻痹了味蕾!
隨餐附送:羊角包
隨set 附送細細個羊角包,置於木色小碟之上,雖不是剛出爐的包包,但吃起來也十分酥鬆,吃的時候碎碎粒不斷掉下讓人有些小狼狽,內層起酥一層層疊加,牛油香氣宜人,淡淡的咸,很是好吃。
(我果然還是喜歡吃《一切》麵包啊~~~)
Angela 三食(火炙鮭魚腩,揚春雞柳,鵝肝野菌意式燴飯)—— “Baby推薦”
如此的組合倒是很合女生的心裡,每一樣都是細細份,讓你能夠一次食到三種不同口味,既有主食,也不缺小食。
鵝肝野菌意式燴飯,飯粒相信是特殊處理過的,顯得十分濕潤飽滿吸夠水分,整份燴飯濕潤潤軟膩膩,吃的時候醬汁充分包裹每一粒飯粒,口感有些厚重粘膩,若是從來接受不到這樣的口感的朋友估計是要失望了;鵝肝,應該是嘗不出的;整份燴飯沒能如其名那麼豐富多感,好似全部都混嗮,不過入口的那份軟膩之感以及富有的那種獨特的菌菇“怪味”也算不錯的了。
雞柳塊
雞柳(塊)讓我很是意外,原本以為炸雞塊必是油膩膩的,裹著厚厚麵粉的,不過實話實說,味道很不錯。賣相不算好,做的不夠精緻,不過完全沒有厚厚的麵粉,幾塊吃進嘴裡也不覺一點油膩,外層炸的脆脆的,内裏雞肉白嫩嫩的,非常多汁,質感很嫩,肉質鬆軟有彈性,有淡淡的鮮甜之味,即使不配上附送的沙律醬汁,也不錯。
火炙鮭魚腩
火炙鮭魚腩,賣相上屬他最出色!另外相信大多數人對於salmon也應該是毫無抵抗力的吧?
表層經高溫火柱噴過之後,呈現點點黒焦以及稍深橘紅之色,同時魚肉也有一些些捲起之勢,斜條紋的紋路也更為明顯;整塊魚腩厚度相當,伴著隱與其中的淡綠色芥末以及醋汁一起,入口先是一股清涼開胃的酸甜之感其後便是一陣濃郁芥末香辣刺激味蕾讓人瞬間振奮,最後則是芥末特有的甜味伴著殘留的辛辣慢慢在嘴中散開;魚腩肉肉質軟綿綿,滑嫩嫩,半生半熟的程度當然不會有入口即化的感覺,但變慢了的節奏倒也能讓人細細品味鮭魚肉質的那份滑嫩!
“Baby推薦” Baby三食(日式黑松露炒蛋,火炙鮭魚腩,香草番茄意粉)
視覺上算是相當享受的組合了,嫩黃色的炒蛋配上同時橘紅色火辣辣的熱情半的意粉以及鮭魚腩,看得人心情大好!
不過友人卻實頓頓的給了香草番茄意粉一個差評,“索然無味”便是其評價,幾乎除了第一二口便沒有再動叉子,想來一定是不太好味了;意粉緊實團在一起分量不小,不過意粉比起一般的略顯細條不少,且可能是冷了的關係,看起來十分干身且硬邦邦;雖說顏色方面是火紅紅的,不過似乎入味就十分欠火候了;鮭魚腩,友人倒是跟我一樣,很是喜歡。
黑松露炒蛋
日式黑松露炒蛋,黑松露給的分量不少,咸香應該是到位了,炒蛋水準應該也不差,油分十足,嫩黃色的炒蛋濕潤潤的,“油光四濺”;配著下面微烤過的土司片一起應該是很美味的享受。
茉莉花茶
Free Drink 茉莉花茶(熱),很喜歡這個杯具,亮黃色的杯身,配上亮藍色的花紋,不知為何有種異域風情,讓我想到了印度?茉莉花瓣末沉澱在最底下,幾乎呈透明色,兩片不太有賣相的薄荷葉飄在茶面上,茶色則是幾近透明的顏色,有些淡淡的黃色也有些淡淡的綠色,很是清新;湊近聞得到淡淡的茉莉花香,喝一口溫熱的茶流入口中,茉莉花香慢慢散開,舌尖先嘗到的確是淡淡的薄荷清涼,其後才是悠悠而來的茉莉甜香;花茶有著極淡的甜味,薄荷的清香帶入不少安神之效,茉莉花香又是如此誘人,這樣一款free drink 倒是成為此餐最為讓人印象深刻的一筆。

2012-06-18
$96 (Lunch)
女僕Baby
前菜:黑松露野菌忌廉湯
前菜:烤雞凱撒沙律
隨餐附送:羊角包
雞柳塊
火炙鮭魚腩
黑松露炒蛋
茉莉花茶
  • 黑松露野菌忌廉湯,火炙鮭魚腩,茉莉花茶,黑松露炒蛋
2012-06-18 1 views
最開心星期五,放工後老公就會同我去開飯熱點開心飯~見Baby Café 近排咁旺場,所以我對呢次開飯都幾期待咖。店方安排左二人梳化位,一入座已經幾滿意。老公叫左美國鐵板牛肩扒配日式照燒汁 (轉碟上) ,我就叫左鵝肝墨汁意大利飯牛角飽,十足十o係日本食到的水準,最滿意係個飽~黑松露野菌忌廉湯,我覺得唔係幾夠熱。另叫了日本十勝芝士焗西蘭花作小食,原本以為份量唔會多得去邊,點知上檯個下都幾OK. 不過西蘭花出水,個汁被弄稀了~老公叫的牛肩扒,我試了一小件,肉質結實,味濃。伴碟的薯菜製作唔 HEA~而我叫的鵝肝墨汁意大利飯,份量可以,鵝肝煎得未夠脆邊,個飯就冇乜味,不過夠料(菇類)~跟餐的Jasmine tea 好清甜,雖然有d人工味,不過待冰融化後,會更易入口。甜品叫左玫瑰棉花芝士餅,一上檯個刻忍唔住嘩嘩聲,靚 到唔捨得食,cheese cake 味道似 New York Cheesecake, 不過texture 軟身一點,芝味尚算濃厚。服務員有禮認真,環境好舒服~
最開心星期五,放工後老公就會同我去開飯熱點開心飯~

店方安排左二人梳化位,一入座已經幾滿意。

牛角飽,十足十o係日本食到的水準,最滿意係個飽~

黑松露野菌忌廉湯,我覺得唔係幾夠熱。

服務員有禮認真,環境好舒服~
Other Info. : [b]唯一唔好的,就係1.5小時的時限對於會 order dessert 的食客來說趕了點,如果order dessert 有個 flexibility extend 多15 mins 就好了~ [/b]
2012-06-15
$200 (Dinner)
  • 牛角飽,
  • 黑松露野菌忌廉湯
2012-06-15 10 views
朋友私藏了不少好酒 今日又有一批新货到港 即从酒窖里取出 约上几位好友一起开瓶试饮 因为很喜爱Angela baby的 选择也想到Baby café一试 看着美美得Baby 喝美酒 却也是不错的享受主角是这支酒啦Producer: Zind HumberchtGrape Variety: 2009 Riesling Region: AlsaceAppearance: Clear nice gold colorNose: Clean medium intensity, with good floral aroma, and a hint of mineralityPalate: dense and long length, medium sweetness with high acidity, medium to full body, and the most part I like is apple blossom, apricot and stone flavor ,with a hint of lychee 90 points!Alsace的Riesling真的而表现不俗 酸度
主角是这支酒啦
Producer: Zind Humbercht
Grape Variety: 2009 Riesling
Region: Alsace
90 points!
Alsace的Riesling真的而表现不俗 酸度和甜度配合的刚刚好 让口感圆润而回味无限 最喜欢的是果香和蜂蜜的气息丰富又饱满 从鼻腔到口腔 都被一股柔和带过 令人陶醉

晚间套餐Set Dinner $118 前菜A+主食B组成 还可以选择一杯饮品 相当的丰盛
有趣的是 A=Angela B=Baby 和餐厅的Angela baby主题相配
先上了
牛角包 热身而松脆 配上少许香滑的黄油 再呷一口酒 胃口一下就打开了
前菜选了
Caesar Salad with Grilled Chicken 鸡肉凯撒沙律 大大碟的沙律 清鲜爽脆
主食点了
Angela三食火炙鲑鱼腩、扬春鸡柳、鹅肝野菌意式烩饭
火炙鲑鱼腩 融合了西日烹调的元素 鲑鱼籽搭配鱼腩肉 肥美好味
鹅肝野菌意式烩饭 烩饭的酱汁很是入味 饭粒颗颗分明 颇有嚼劲
扬春鸡柳 外脆内嫩 配上日式酱汁 也不错
饮品是
洋甘菊花茶 飘着薄荷叶的清香 也是醒酒的佳品

很开心的一晚 和朋友们聚餐的时光总是过得很快 特别感谢师兄的好酒相伴 让这一夜的相聚十分难忘 假期的日子也开始进入倒数 希望把握好最后的欢乐时光 喝多多 吃多多 整装再出发 开始新阶段
2012-05-24
$118 (Dinner)
2012-06-13 11 views
自從在網絡上看到這間Cyber Feel 既Cafe之後, 就一直好想去, 加上食評那麼好更加要去拜會一下....3日前訂枱已經Full, 幸好知道WALK IN也不是太久, 所以就決心去等.....等.....等....星期六的晚上7:00, 等左20分鐘左右可以入座了.....本來一心想座這圓型太空艙的, 但原來要4-6人才可以預訂的, 唯有下次多找幾個豬朋狗友再來.......剛好我的位置只有一個spotlight 的燈光, 感覺好似在看舞台劇演出一樣....先來麵包 及荔枝茶....沒想到這個麵包牛油味咁濃, 在沒有另加牛油下已經味道很足夠,荔枝茶的荔枝味也很不錯...再來黑松露野菌忌廉湯.....黑松露味道芳香, 不用低頭已聞到.....就這樣從此愛上黑松露.....雞肉凱撒沙律...沙律醬小, 雞肉不夠軟身, 略遜一點.....Baby三食....日式黑松露炒蛋, 火炙鮭魚腩, 香草蕃茄意粉炒蛋很香, 也很滑, 但意粉比較乾, 蕃茄汁比較小....西班牙黑豚配香草蕃茄汁....沒想到這個主魚是黑豚下的薯蓉, 薯蓉加入薯粒更有口感, 但蕃茄汁不夠濃味....甜品來一個提拉米蘇

荔枝茶的荔枝味也很不錯...
炒蛋很香, 也很滑, 但意粉比較乾, 蕃茄汁比較小....
甜品來一個提拉米蘇及玫瑰棉花芝士餅.....賣相十分可愛的玫瑰棉花芝士餅很討好, 但我沒有吃.....

提拉米蘇比較一般的提拉米蘇軟滑, 但個人比較喜歡實一點的.....
用餐時間只有1.5小時其實有點點趕, 特別在繁忙時間.......
Other Info. : 說實在....來這裡根本同Baby 冇關......XDDD
2012-06-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)