揀餐廳~除左食物質素之外,環境氣氛都係好重要既考慮因素!呢個西餐廳好多人都盛讚佢既情調浪漫氣氛💕所以一直bookmark左一定要去試試🥰今次終於約左🐢🍯去浪漫一下🍽餐廳環境昏暗,每張枱配有一盞有情調既燈,超有feel呢💕欣賞呢度每張枱都好寬敞,而且有非常闊落既梳化,坐得好舒服❤️餐廳仲配埋抒情柔和既音樂🎵我地一邊食下一邊傾下,不知不覺就過左兩個鐘,真係舒服到完全忘記生活既煩惱😆如果大家想搵一間餐廳,可以靜靜地同朋友聊天,又或者想同情人度過一個有氣氛既晚上,我推介呢間餐廳俾大家🧡Dinner Set $438pp🔸 Green Salad清新既柚子田園沙律,加上幾件烤雞肉,呢個combination幾特別又好味😚🔸 Starter❥ 胡麻清酒炙燒吞拿魚超有水準既starter~吞拿魚好厚身!夠新鮮唔會腥😋面頭加左d胡麻椒,食落好香口!另外伴碟有蕃茄🍅好鮮甜多汁,清新開胃😚❥ 帕爾馬火腿蜜瓜底部係來自日本既蜜瓜🇯🇵香甜多汁🍈配上帕爾馬火腿,口感煙韌,帶有鹹香!🔸Main❥ 招牌慢煮法國黃油雞份量岩晒兩個女仔share食🍴雞肉好嫩滑!我地都食到「慢煮」既精粹😝唔會乾爭爭🤓❥ 牛油果蟹肉忌廉闊條
揀餐廳~除左食物質素之外,環境氣氛都係好重要既考慮因素!
呢個西餐廳好多人都盛讚佢既情調浪漫氣氛💕
所以一直bookmark左一定要去試試🥰

今次終於約左🐢🍯去浪漫一下🍽
餐廳環境昏暗,每張枱配有一盞有情調既燈,超有feel呢💕
餐廳仲配埋抒情柔和既音樂🎵

Dinner Set $438pp

🔸 Green Salad

🔸 Starter
❥ 胡麻清酒炙燒吞拿魚
超有水準既starter~
吞拿魚好厚身!夠新鮮唔會腥😋
面頭加左d胡麻椒,食落好香口!
另外伴碟有蕃茄🍅好鮮甜多汁,清新開胃😚

❥ 帕爾馬火腿蜜瓜
底部係來自日本既蜜瓜🇯🇵香甜多汁🍈
配上帕爾馬火腿,口感煙韌,帶有鹹香!

🔸Main
❥ 招牌慢煮法國黃油雞
份量岩晒兩個女仔share食🍴
雞肉好嫩滑!我地都食到「慢煮」既精粹😝
唔會乾爭爭🤓

❥ 牛油果蟹肉忌廉闊條麵
口感層次豐富!有牛油果、蟹肉、三文魚籽😛
蟹肉份量有驚喜,幾乎每一啖都食到蟹肉,絕對冇吝嗇🤓
闊條麵口感都唔錯~而且好creamy,牛油果味香濃,好好食😋

🔸 Dessert
❥ 自家製作提拉米蘇
賣相好打卡😍有種瀉出黎既髒髒感🤩
食落d cream好滑,重酒味,蛋糕夠濕潤🍰

❥ 法式檸檬撻
呢款甜品賣相精緻💕
檸檬撻酸酸甜甜,食到最後都唔驚濟😆
雪糕係Movenpick士多啤梨味雪糕🍓
難怪特別好食😋
我地影左好耐相d雪糕都冇乜點融🤭

🔸 Beverages
❥ Mocktail - The White Garden
Menu有指定Mocktail,岩晒我呢d選擇困難症患者🤣
呢杯由Elderflowers, lemons, black tea, soda調製而成,好清新解膩🍹
2022-10-10
2022-10-16 62 views
Monday blue 的晚上 最適合和朋友去一間舒舒服服的餐廳傾下計食下野😌餐廳環境非常舒適 以四人位和卡位為主 再配上小黃燈 營造出情調的感覺✨前菜/小食:柚子田園沙律🥗柚子清新開胃 配上雜菜蕃茄 為今晚的主食打好底先😆帕爾馬火腿蜜瓜傳統的經典配搭 亳無違和感 再搭上草香的菜葉 擺盤亦頗為精美胡麻清酒炙燒吞拿魚清酒🍶味濃 厚切吞拿魚口感豐富主食:招牌慢煮法國🇫🇷黃油雞 出街梗係要試平日少整的慢煮菜式 雞肉肉質鮮嫩 慢煮保持到黃油雞的鮮味牛油果🥑蟹肉忌廉闊條麵推介‼️蟹肉份量十足 兩個人分享都食到幾次大啖蟹肉 忌廉闊條麵亦都整得入味 甜品🍮:自家制提拉米蘇擺盤幾有故事性 忌廉從小杯傾倒再放上數塊餅條 餅條入口即融再帶有冧酒的味道 一讚😊法式檸檬🍋撻檸檬撻配上雜莓的清新感覺 適合想食甜品又冇咩Quota的朋友飲品:酒神後花園 The White Garden由檸檬混合接木骨花調配的Mocktail 酸甜的黎又幾解膩 😌

前菜/小食:

飲品:
酒神後花園 The White Garden
2022-10-10
2022-10-12 27 views
餐廳好有情調,燈光柔和,全場以橙色絨布卡坐梳化,非常舒適。🍴頭盤 :帕爾馬火腿蜜瓜 - 火腿紋理清晰,肥瘦適中,入口甘香,略帶些小咸度,配埋蜜瓜一齊食,味道balance得極好,而且帶油花部分,越𡁻越香。🍴招牌慢煮法國黃油雞 - 食物真係要講質素,慢煮唔會出現肉類因高溫加熱下纖維收縮的情況,故肉質會保持軟腍,慢煮的另一個優點是它可以保存較多營養。呢度慢煮黃油雞,雞胸肉保持嫩滑濕潤,雞味濃郁;雞鎚部份更加香滑,同個紅酒汁好夾。🍴甜品 - 自家製提拉米蘇,呢度將手指餅切段放上面,原全keep住脆度,中間層mousse打得好輕盈滑溜,微微帶點咖啡酒香,側邊配埋個冰凍雪糕,增加冰凍口感。呢個甜品無論口感、味道、造型都原原全全顛覆我對tiramisu 嘅感覺🤣。
餐廳好有情調,燈光柔和,全場以橙色絨布卡坐梳化,非常舒適。

2022-10-11 35 views
最近轉咗新工喺銅鑼灣嗰邊返工,今日就約咗朋友去銅鑼灣食好西慶祝一下,咁就上網揀咗呢間西餐廳餐廳格局唔算好大但闊落,燈光暗暗地,幾有情調同幾grand, 啱晒情侶嚟談心或者朋友傾偈有lazy choice 包左前菜主菜同埋湯/甜品首先前菜有芝麻蟹肉沙律,啲蟹肉都幾新鮮 呢個睇落去估吓係咩嚟?原來係胡麻清酒炙燒吞拿魚,佢個邊皮煎得幾香,幾新鮮味道特別,平時唔鍾意食生嘅吞拿魚都覺得唔錯 主菜方面就叫咗個北海道帶子蒜香意粉,五粒帶子幾足料又大粒,煎得幾香口,咬落啱啱好唔韌,意粉好重蒜香味另一個主菜就係招法國慢煮黃油雞,咬落充滿肉汁,滑溜唔鞋個餐仲有甜品,呢個好似乳酪,有奶味又滑溜另一甜品自家製tiramisu,好特別,好少咁嘅擺盤,有好香濃嘅咖啡味,少少苦,但配埋上面餅乾&cream岩岩好,好好味唔錯既一餐
有lazy choice 包左前菜主菜同埋湯/甜品
首先前菜有芝麻蟹肉沙律,啲蟹肉都幾新鮮
另一個主菜就係招法國慢煮黃油雞,咬落充滿肉汁,滑溜唔鞋
個餐仲有甜品,呢個好似乳酪,有奶味又滑溜

唔錯既一餐
  • 胡麻清酒炙燒吞拿魚
  • 北海道帶子蒜香欖油意大利麵
  • 自家製作提拉米蘇
2022-10-09 33 views
銅鑼灣食肆最近比較少人,可能因為疫情商場舖頭早咗閂門,餐廳酒吧生意更加難做。今日好想食意大利菜,上網見到耀華街有間bacchus,打開電梯門入到餐廳,見到裝潢落咗好多心機。有大大張泥黃色梳化,配上墨綠色牆身,酒吧位置係綠+白+金色。感覺elegant,最鍾意枱面嘅透明暖色枱燈。頭盤係 foe gras toast and grilled tuna, 塊鵝肝超大,煎得皮脆香口。main course 係牛油果蟹肉寬條麵,蟹肉份量特別多配上粉綠色嘅牛油果濃汁零寬條麵變得好滑身。慢煮法國黃油雞,份量都有半隻,雖然係慢煮但係雞皮都有焗到香脆。甜品 citron tarte 加上rasberry ice cream 同四五款水果好滿足
2022-10-08 28 views
和朋友聊起銅鑼灣有沒有好吃的西餐廳,她推介我在耀華街有一家樓上舖,西餐做得很不錯,儘管去試試,一出門已看到大大個招牌。內裡裝修走舒適閒逸風格,大大張橙色梳化,仿如置身朋友家裏閒聊,難怪這餐廳多對閨密都在傾得不亦樂乎。翻開餐牌有一個叫“幫你諗埋”的懶人之選,價格不貴且可選擇菜色也多,就決定叫這個試試。先來了一份每日精選,有煙三文魚卷紅菜頭和火腿卷露筍,紅菜和露筍都非常新鮮爽甜,配以略帶濃味的三文魚和火腿,感覺清新開胃。之後頭盤上來,是一客鵝肝多士,大大件肥美的鵝肝配上脆脆的多士非常美味,難怪許多西方人對此菜色都趨之若騖。再來第二個頭盤是胡蔴清酒炙燒吞拿魚,燒得火候剛好,外脆內嫩,加上黑椒粒,實在值得一試。第一道主菜北海道帶子蒜香欖油意大利麵,大大粒肉厚的北海道帶子配上欖油炒得香噴噴的意大利麵,絕對出色。另一道主菜是酒神夏日烤西班牙豬鞍,厚切豬鞍調味適中,烹煮時間剛好令肉質嫩滑。兩道主菜完成後就是甜品時間,檸檬撻併雪糕甚有特色。最後奉來的生果令人眼前一亮,竟然鋪上金箔,極盡奢華。

兩道主菜完成後就是甜品時間,檸檬撻併雪糕甚有特色。

最後奉來的生果令人眼前一亮,竟然鋪上金箔,極盡奢華。

2022-10-08 25 views
最近同朋友去咗位於銅鑼灣百樂中心樓上嘅西餐廳食dinner 🍽餐廳環境寧靜典雅,梳化座位寬躺及舒適,非常適合一班朋友聚會傾計,而食物亦令人有驚喜!🤗胡麻清酒炙燒吞拿魚:前菜方面,有厚度十足嘅吞拿魚配上鮮甜番茄,外層炙燒過嘅吞拿魚食落非常鮮嫩,再配上秘製胡麻醬汁,令口感更為豐富!牛油果蟹肉忌廉闊條麵: 主菜方面,呢款以牛油果味為主嘅闊條麵,蟹肉份量晤少,而牛油果配上香滑忌廉令整個闊條麵更creamy ,再加上三文魚籽及檸檬作點綴,味道非常惹味,令人想一試再試 😋!自家製作tiramisu : 甜品方面,呢款由廚師推介嘅tiramisu ,賣相擺盤十分精緻,手指餅配上幼滑嘅cream &雲呢拿雪糕,入口即溶,仲食得出有香濃嘅咖啡味,確實係值得推介👍🏼

原本是滿心歡喜的☺️,我的閨蜜👭🏻為我補祝生日,一上到去都環境尚算優雅,點知原來惡夢才正式開始😖,當侍應安排我坐下時,已發現周邊環境非常嘈吵📢📢📢,完全不似一間有質素高級西餐廳!聽到鄰近有大約8至10個顧客不停在高談闊論,似環迴立體聲🔊🔊🔊「飲杯飲杯再飲杯」,此舉完全沒有理會其他客人的感受,而餐廳的侍應亦沒有主動去作出溫馨提示!不單止嘈,更甚的是,沒有侍應主動serve,由order到離開都是由我們一次又一次打電話到前台找侍應,心想打完第一次電話後,應該會好一點,但他還是未醒覺,我們需要一而再,再而三打電話才會有待應,到最後埋單我們已沒有耐性再致電叫他埋單,而是直接到前台付款後就生氣的走了😤😤😤!我們一心只想好好享受一頓生日飯,談談心,從未試過如此又嘈,服務又差的體驗!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻,即使美食是多麼吸引也不值我會再次光臨及推介!

2022-10-06
Celebration
Birthday
2022-10-06 28 views
真係估唔到依幢大廈裏邊嘅西餐廳可以好食到呢個地步,我真係好少食到每一樣嘢都好好食嘅西餐廳。而間一定係我嘅翻兜必選。仲要環境正,有格調,情侶朋友都啱黎。佢嘅Menu唔算特別厚,但係有個廚師發板嘅西餐,幾特別,有頭盤、main course,仲有個甜品,其實為起嚟都幾抵,可以考慮吓賣相幾好,適合打卡。哈密瓜好甜,火腿唔會過鹹,包住哈密瓜一齊食係我最鍾意嘅食法。今次係我第一次食黃油雞,侍應話黃油雞算係雞裏便比較高級嘅一種,而且佢個做法係先慢煮(?)再煎香表面,所以裏邊食落去係超級滑嫩,佢嘅雞肉唔係普通白烚雞胸嘅嗰種味道,咬落去嘅時候你會感覺得到肉中的黃油的香味真係好唔錯甜品係有子芝士蛋糕,唔會太過結實,屬於係順滑嘅一種。隔離伴碟啲嘅生果都唔係求求期期。因為我喺餐牌上唔係好搵到呢一款甜品,跟住侍應話依個係是日甜品,就算第日想再返嚟食都未必會有得食好滿足嘅一餐西餐!
仲要環境正,有格調,情侶朋友都啱黎。

真係好唔錯

好滿足嘅一餐西餐!

2022-10-02 52 views
Bacchus既一人dinner set好抵食,dinner set包前菜、主菜同甜品,環境雖然比較細,但裝潢相當具質感,而且坐得都幾舒服。服務態度非常好,職員細心講解每道菜式👍🏻- 夏日風情鵝肝多士厚身鵝肝配上多士,入口即溶既感覺唔錯,食完口入面仲有餘香。旁邊色彩繽紛嘅水果可以解膩。- 招牌漫煮法國黃油雞Bacchus既黃油雞應該係我食過最嫩滑,肉質嘅顏色有少少粉嫩,而且肉質完全鎖住,果然係餐廳招牌菜👍🏻- 自家製作提拉米蘇賣相顛覆我平時對tiramisu既印象,Bacchus Tiramisu既手指餅並無浸落espresso到,而係放係碟上面,塑造出倒瀉野既畫面,所以手指餅保持香脆口感。整體味道比較甜,份量都比較多。三道菜都有驚喜,一定會再嚟光顧!

- 夏日風情鵝肝多士

- 招牌漫煮法國黃油雞
招牌漫煮法國黃油雞

- 自家製作提拉米蘇
自家製作提拉米蘇

三道菜都有驚喜,一定會再嚟光顧!
2022-09-05
$400 (Dinner)
招牌漫煮法國黃油雞
自家製作提拉米蘇
2022-09-28 35 views
Bacchus住於銅鑼灣嘅百樂中心,有一個懶人3-Course Menu,由廚師幫你諗埋食乜,令人忘卻諗食乜嘅煩惱!「幫你諗埋」Lazy Choice $358西餐版嘅Omakase,由廚師安排前菜、主菜、同埋甜品!夏日風情鵝肝多士香煎到外脆內綿嘅法國鵝肝,cutting好厚身,油香滿溢而且餘韻持久!香脆嘅多士可以用嚟索返溢出嘅肝油,倍感滋味!酒神夏日烤西班牙豬鞍西班牙豬鞍烤至七成熟帶少少粉嫩,做到個口感極為軟嫩,配搭帶夏日水果氣息嘅醬汁,真係好享受!自家製作提拉米蘇 +$59倒瀉咗嘅攞盤真係好趣致,啲手指餅唔再夾起中間,咁樣可以保持住脆身,口感得以提升,味道更上一層樓!

「幫你諗埋」Lazy Choice $358
西餐版嘅Omakase,由廚師安排前菜、主菜、同埋甜品

酒神夏日烤西班牙豬鞍

自家製作提拉米蘇 +$59

2022-09-20 40 views
銅鑼灣嘅西餐廳Bacchus,環境優雅舒適!餐廳有一個「幫你諗埋」嘅3-Course Menu,由廚師安排Starter、Main、同埋Soup/Dessert,真係名符其實Lazy Choice!Lazy Choice $358夏日風情鵝肝多士鵝肝厚身,煎到外脆內嫩,一咬就爆發油香,甘香可口嘅感覺真係好正!配搭夏日嘅水果同埋紅酒汁,充滿夏日風情!牛油果蟹肉忌廉闊條麵勁多鮮拆嘅蟹肉,加埋牛油果嘅甜真係不得了!濃郁嘅忌廉汁掛滿每一條anehjr條麵,真係好滋味!法式檸檬撻 +$74帶檸檬嘅清新同埋極溫和嘅酸,味道真係啱啱好!配Movenpick嘅士多啤梨味雪糕同埋柑橘,好睇又好食!

Lazy Choice $358

法式檸檬撻 +$74
2022-09-19 35 views
裝修得好靚西餐廳相信大家都去過唔少間,但好似呢到Bacchus整到咁高級真係第一次見,大開眼界櫈同沙發用左米黃色,仲要有毛毛,摸上去勁舒服,睇同坐都同樣好正配埋雲石台,成個感覺勁high class!Menu都好正,特別係cocktail個part,啲名改得勁搞笑,令人感覺間餐廳好親民、好有心機,睇字有聲,張menu好似識同我地傾緊計咁前菜叫左帕爾馬火腿蜜瓜,火腿唔會太咸,意外既係蜜瓜勁軟身,之前同朋友食過一間啲蜜瓜係爽口,我覺得好唔夾,自始就唔太中意火腿蜜瓜呢個classic組合,但呢到用左軟身蜜瓜先發覺原來可以咁夾北海道帶子蒜香橄欖油意粉,帶子煎得岩岩好,中間好軟身好香意粉調味得好足、好重入味,食落亦係爽口唔會煲到太淋最後呢個自家製tiramisu,超級有心機,擺盤勁得閒,扮到倒瀉左咁除左好睇,味道一啲都唔差,中間有啲脆片,配埋雲呢那雪糕同泡沫,超好食!

配埋雲石台,成個感覺勁high class!

北海道帶子蒜香橄欖油意粉,帶子煎得岩岩好,中間好軟身好香
意粉調味得好足、好重入味,食落亦係爽口唔會煲到太淋

2022-09-17 97 views
之前幫朋友考專業資格考試,最後佢不負所托pass左,今日話請我食Fine Dining😬Fine Dining喺銅鑼灣既選擇幾多,如果想性價比高既話Bacchus可謂首選。餐廳其中一個set好吸引,前菜、主菜同甜品加埋只係$358。餐廳比較細,同一時間可容納四、五枱客人。最吸引我既地方就係橙紅色sofa,非常舒服令我唔捨得離開。- 帕爾馬火腿蜜瓜蜜瓜大小啱啱好,火腿完全包住蜜瓜surface area,火腿既鹹香同蜜瓜既清甜同時向口腔襲來,兩者味道截然不同但能夠互相昇華,而且非常開胃。- 牛油果蟹肉忌廉闊條麵蟹肉幼嫩鮮甜,忌廉汁加入牛油果後口感更香滑,闊條麵好掛汁,超級惹味。另外有三文魚籽作點綴,口感豐富。- 西瓜沙冰🍉甜品方面我揀左廚房發辦,原來係西瓜沙冰。一放入口就即刻融化,口感清涼,消暑一流。除左梳化之外,餐廳以上三款美食都令我捨不得離開😍。值得一提係職員非常用心,每一次上菜之後都會同我哋講解菜式👍🏻

- 帕爾馬火腿蜜瓜

- 牛油果蟹肉忌廉闊條麵

- 西瓜沙冰🍉
西瓜沙冰

2022-09-05
$400 (Dinner)
西瓜沙冰
2022-09-16 51 views
平時唔知食咩好都係上網睇下求其揀一間食,今日係銅鑼灣去左間西餐廳,真係大跌眼鏡!呢間係樓上鋪,一打開lift門即刻嚇親我,因為啲裝潢真係太靚啦連坐既都全部用晒絨毛梳化,仲要勁大張,個feel勁high class原本以為呢到裝修都咁落重本,野食一定貴到離晒地,點知原來都係一般西餐廳價錢,一個set dinner都係400幾,前菜主菜甜品餐飲全包前菜沙律,沙律菜夠新鮮,車厘茄都好甜,不過不失慢煮西班牙伊比利亞豬鞍,擺盤勁靚,豬鞍仲見到好靚既燒紋勁軟身好易切,切開中間紅紅地好嫩滑,極重豬香,一流甜品係乳酪鮮果,用左馬天尼杯裝,好特別,乳酪同水新都好甜,中間夾雜左啲脆脆好有咬口,好食呢到又食環境又食氣氛,野食仲要高質,價錢又唔係特別貴,性價比極高,推薦!

前菜沙律,沙律菜夠新鮮,車厘茄都好甜,不過不失

慢煮西班牙伊比利亞豬鞍,擺盤勁靚,豬鞍仲見到好靚既燒紋
勁軟身好易切,切開中間紅紅地好嫩滑,極重豬香,一流