2022-04-27 165 views
假日行過bakehouse一定大排長龍,難得今日冇乜人排即刻試尖沙咀分店例排買蛋撻,鬆餅,牛角包,店員仲推介尖沙咀分店獨有的奶皇咸蛋菠蘿包,不過我覺得唔算好驚喜,翻熱食都唔覺好好食😂 我覺得可以唔洗特登排隊買,其他食物就保持水準,幾好味
2022-04-24 186 views
有一個星期六,經過灣仔嘅bakehouse排曬隧,幾大都要試吓。所以平日一早開舖嘅時候就佢試吓係尖咀嘅分店。我係YouTube見過主廚嘅訪問,話比個receipt你都做唔到咁好食。係咪呢?我買咗個牛角包同蛋撻。牛角包真係唔錯👍,鬆脆,喺加拿大食過一樣咁好食嘅牛角包。而個蛋撻好食👍在真真正正嘅#皮薄餡多。我最唔鍾意港式蛋撻#皮厚餡少。不過,唔知點解一早開門請排隊去買兩樣野都唔夠熱,係唔夠新鮮?物流問題?
TakeAway
𝐁𝐚𝐤𝐞𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞嘅人氣從排隊嘅人數同網上洗版就可見一斑。由港島開到尖沙咀,長長排隊光顧嘅人龍有增無減,平日傍晚6點經過,人龍不少於20人,想幫襯唯有乖乖排隊,好彩員工快手快腳,不到10分鐘就買到店舖signature嘅𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐄𝐠𝐠 𝐓𝐚𝐫𝐭同埋𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭,但係呢個時間唔少款式嘅麵包已經賣晒,買唔到想食嘅菠蘿包。店舖外牆由復古工業風磚塊組成,展現濃濃外國懷舊情懷,尖沙咀店只設外賣,不設堂食。𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐄𝐠𝐠 𝐓𝐚𝐫𝐭 $12/1 piece外貌粒粒都好飽滿,蛋漿面令立立好有光澤,酸種酥皮薄薄一層疊一層,鬆化到驚一咬就碎,但一啖咬落去,整體咀嚼,比一般酥皮異常煙韌,有𡁻勁。食過嘅人,有啲覺得佢似葡撻,因為蛋漿面層有焦糖,蛋漿嘅部份好香滑,好重奶味,感覺好似食緊Crème brûlée,沒有濟膩感。𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 $20/1 piece已經食過幾次,個人覺得幾抵食,因為佢都唔細個,外皮同樣出色,層次分明,好酥脆,內裏氣孔好誘人,可見鬆軟程度,而且非常喜歡這個包嘅天然鹹香、再加咀嚼又感受到甘香,唔嗜甜又鍾意用吓牙力𡁻吓嘢嘅人士啱晒!

𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 $20/1 piece
2022-04-21 152 views
地址-Bakehouse (尖沙咀)尖沙咀漢口道44號地下有日出開尖咀做野,經過呢間野,先知原來尖咀開左分店,咁我都唔執輸,排下隊,拎返屋企用氣炸鍋翻熱當下午茶食都幾好。💋酸種蛋撻,呢個我想試好耐了,難得出城當然唔會放過呢個機會啦,呢個撻外層酥皮酥脆內軟,食落好香牛油味,又鬆化,裡面蛋部份食落好CREAMY,蛋味香濃,又帶點奶香味,真係好想食多粒呢!💋鹹蛋菠蘿包,原本都唔知有呢個包,係排隊期間聽到有職員向前人介紹,所以我都唔執輸買返個黎食下,食落個皮好脆身,都食得出鹹蛋味,出奇地同個包又幾夾,鹹鹹甜甜咁,正。💋肉桂卷,呢個已經係第二次食了,佢今次都係水準依然,未食之前已經聞到好香肉桂味,食落味道出眾,配埋面層白色的糖霜,味道甜甜地,好正。💋朱古力冬甩,呢個係臨比錢時見到佢係我面前得返一件,好孤單咁,好啦,就買埋你讓你地係胃中相聚啦(笑),呢個咬落實淨得黎都算鬆軟,配埋朱古力醬表層,雖然邪惡,但味道一流。
地址-Bakehouse (尖沙咀)
尖沙咀漢口道44號地下

2022-04-21 139 views
終於係九龍區開設分店,唔使下下都要過海搵佢啦!方便咗🥳🥳🥳 但呢間都唔例外,都有人龍嘅出現,今次排隊不知不覺間排咗15分鐘左右就到。除咗出名嘅蛋撻,仲買咗另一款bakery 試咗,都出色喎👍🏻👍🏻👍🏻▪️酥皮蛋撻 $12酥皮天花板出嘅招牌酥皮蛋撻,定價嚟講唔算太貴。酥皮脆而唔漏,內餡份量十足,甜甜地,又嫩滑,唔好酥皮嘅我,都覺得呢間好好食😍😍😍▪️Plain Scone $18見都排咗一小陣,就買多款bakery試下。Scone size 偏大,個人加咗啲蜜糖。賣相睇落以為好硬,但點知外面係脆嘅,內層唔乾鬆軟,有奶香味,口感好似W牌嘅奶油餅乾,但佢唔漏,好食呀😋😋😋

▪️酥皮蛋撻 $12

▪️Plain Scone $18

2022-04-14 190 views
開咗咁耐 由灣仔到依家多咗中環同尖沙咀分店 都係keep住要排隊😂不過都算快❤️唔使好似布甸麵包要排個幾鐘😖Sourdough Egg Tart $12呢個蛋撻係佢哋嘅人氣之作😝不過我今次都係第一次食🤣返到去即刻食個皮有少少淋咗 面層帶焦糖香 有啲似食緊焦糖燉蛋🥰我覺得佢唔應該叫蛋撻😳佢似焦糖味嘅葡撻 中間嘅餡好滑❤️出面有啲似食緊丹麥麵包嘅口感!? 如果再酥脆啲 唔好帶有麵包質感我會更鍾意xd 第二件用光波爐翻熱 啱啱出爐咁仲正🤤$12件可以一試✨❤️抹茶冬甩 Matcha Doughnut $38呢個嘅抹茶忌廉幾有水準😍真係食到抹茶嘅回甘味🍵唔會好甜 質感偏稠 係令人滿足嘅口感🤤麵包就正常發揮 唔係話特別出色 出邊嘅糖粉可以中和到食唔慣抹茶嘅朋友🤣 俾我撥走晒😂食到少少 係甜甜圈嘅感覺😏抹茶白朱古力曲奇 $20燕麥曲奇 $20我自己一般呢兩款曲奇🍪拎到返嚟抹茶曲奇已經淋晒😖可能係軟曲奇 抹茶味道係OK嘅 整體偏甜 如果係脆曲奇就好啦🥺燕麥曲奇入邊好多提子乾🍇呢款就脆口😳不過好重肉桂味😣我自己唔鍾意

Sourdough Egg Tart $12
呢個蛋撻係佢哋嘅人氣之作😝不過我今次都係第一次食🤣

抹茶冬甩 Matcha Doughnut $38
呢個嘅抹茶忌廉幾有水準😍真係食到抹茶嘅回甘味🍵

抹茶白朱古力曲奇 $20
燕麥曲奇 $20
2022-04-14 4702 views
在尖沙咀途經人氣麵包店Bakehouse,心血來潮就去排隊買麵包,排了大約20分鐘左右就可以買了。買了很多回家慢慢吃。Matcha doughnut $38抹茶忌廉冬甩,冬甩做得非常鬆軟,按下去的回彈力很強,鬆鬆軟軟的很是美味,抹茶忌廉的茶味濃郁,配搭得不錯,略嫌吃到最後有點膩。但唯一美中不足是外層的白砂糖實在有點太多,食用不方便而且太甜,我回家後拍掉了很多才吃,仍然吃到一臉都是白砂糖。評分:7.5/10Raspberry jam doughnut $38這個紅桑莓冬甩和抹茶忌廉冬甩一樣,冬甩底都做得鬆鬆軟軟很美味,兩個對比我更喜歡這個紅桑莓的口味,因為酸味濃郁,我這個喜歡吃酸的就覺得正好可以中和冬甩強烈的甜味,酸酸甜甜也很解膩,吃得非常過癮。評分:8.5/10Quiche Lorraine $38這個法式鄉村鹹派尺寸有一隻巴掌那麼大,顏色金黃,外層酥脆,餡料有傳統的雞蛋、煙肉、洋蔥等等,煙肉鹹鹹香香非常提味,回家放進烤箱愛吼熱後享用,就如新鮮出爐一般,熱呼呼的鹹鹹香香,做早餐或下午茶都是一流的。評分:8.5/10Sourdough egg tart $12/each這家烘焙店的招牌就
買了很多回家慢慢吃。

Matcha doughnut $38
評分:7.5/10
Raspberry jam doughnut $38
Quiche Lorraine $38
Sourdough egg tart $12/each
這家烘焙店的招牌就莫過於這個葡撻了,店主人的拿手絕活就是酥皮,這個酥皮用上酸種麵包的做法,比一般的酥皮更為酥脆,層次更加分明,而且油膩感也減少,酥皮的味道有一點鮮味,可能是因為有發酵的味道,所以能成為這裏的招牌是有原因的。
蛋撻內餡其實和一般的蛋撻差不多,但因為這個酥皮的原因,分數提高很多,因為咬下去不再油膩,而是穌穌脆脆鬆化的口感,不過要注意是烤過後要放涼一點才吃,我剛剛在烤箱烤好就忍不住開吃,蛋撻餡料非常湯咀,有點燙傷了。
評分:9/10
Salted egg caramel bolo $22
融入香港特色,這家店也有幾款菠蘿包,分別買了鹹蛋黃焦糖菠蘿包及蘋果肉桂菠蘿包。
首先是的是鹹蛋黃焦糖菠蘿包,餡料其實比較像吉士餡料,有少許的鹹蛋黃香味及焦糖的香甜,不過更多的仍然是吉士的味道,這個菠蘿包最出色的地方仍然是其外皮。
眾所周知,菠蘿包面層的菠蘿皮是精粹,這個菠蘿包整個外皮都非常酥脆,菠蘿皮更是鬆化可口,而且不像一般的菠蘿包,咬下去的時候菠蘿皮並不會掉到一地都是,更好的貼合了整個麵包,仍然是內涵可以,麵包皮非常出色的一個麵包。
評分:8/10
Apple cinnamon bolo $22
相比起上一款的鹹蛋黃焦糖菠蘿包,我更喜歡這款蘋果肉桂菠蘿包,一來是我也很愛吃水果,二來這款用烤箱烤好後就像是一個蘋果批,外層酥脆鬆化可口,一咬就斷,餡料的蘋果肉桂也做得出色,酸甜味道剛剛好,而且餡料也很多,滿滿都是,這個價錢物超所值。
評分:9/10
Cheese danish $26
純粹享受外皮的酥皮丹麥條,也是店主的拿手絕活之一,這個酥皮蓬鬆,用料紮實,在表面灑上很多巴馬芝士,非常鮮味,看着也已經食指大動,而且切開後更可以看到內裏的酥皮層也是層層送化,中間還有巴馬芝士做內餡,增添鮮味與口感,以酥皮來說真的做得非常出色,美中不足當然是會比較乾,沒有飲品就有點難以下咽。
評分:8.5/10
總括來說這裏的包點都很出色,而且價錢合理,怪不得無論是那一間分店都要大排長龍,絕對是物有所值。
看到有一些食評說外層不夠酥脆,我只能夠說千萬不要偷懶,拿回家之後要好好地用烤箱烤過才吃,那個酥脆才會呈現。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2022-04-13 165 views
見到成日有人post上網,搞到我都想試吓這間麵包店。由於我10分喜歡吃鬆餅,所以在這裏叫一個原味鬆餅,一個提子鬆餅,和一個上面有士多啤梨的丹麥包吃完後,原來鬆餅是很重肉桂粉味的,所以就要睇吓自己究竟鍾唔鍾意肉桂粉味,我就喜歡沒有玉桂粉味的鬆餅,所以這一間的鬆餅不少的首選,我覺得士多啤梨的批比較好食,因為士多啤梨下面仲有吉士醬,當然會比較甜,但是西式餅店的賣點就是這樣。

2022-04-09 203 views
對比起中環店黎講,人龍已經算小🤣🤣所以好願意排呀。可惜係去既時候已經太晏,一邊排隊又一邊諗到底自己係咪幸運兒可以買到酸種葡撻呢?結果係…今次做唔到幸運兒,不過都試左其他🥰🥰士多啤梨雲呢拿丹麥酥真係好鬆脆呀,又唔會太甜,好味Cinnamon Pecan Roll 又係好酥脆,拎返屋企有用焗爐輕輕焗過🤤🤤更加脆呀,真係輕輕焗好喇😉玉桂好香,好鐘意。配埋杯咖啡或茶就真係一個好sweet 既weekend tea time 😍

結果係…今次做唔到幸運兒,不過都試左其他🥰🥰

士多啤梨雲呢拿丹麥酥
真係好鬆脆呀,又唔會太甜,好味

Cinnamon Pecan Roll
2022-04-09 240 views
行過先知原來漢口道開左間bakehouse時間尚早唔使排隊 唔係唔買阿🤤除左照舊例牌食嘅sourdough egg tart外第一次試曲奇 心大心細決定兩款都試哂🍪Matcha white chocolate cookie🍪Double chocolate cookie曲奇係我好喜歡的軟曲奇佢鬆軟得黎好乾身 唔會食到一pat的口感而且都幾飽肚 一片=一餐下午茶😋至於味道首先講Matcha white chocolate先好嘅係 佢甜度都岩大眾口味本身驚佢超甜(因為食過doughnut覺得甜到不得了)但事實係無我想像中咁超甜白朱古力味唔會突出左出黎佢balance番抹茶嘅苦澀味不過抹茶味略嫌唔夠濃郁唔突出至於Double chocolate味香濃的黑朱古力味🤎乾身啲嘅brownie口感朱古力友覺得很滿意但唯一覺得可以更好的是朱古力粒如果可以再突出少少會增加到口感層次 或者令到翻熱後能有少少流心感
行過先知原來漢口道開左間bakehouse

而且都幾飽肚 一片=一餐下午茶😋

至於味道
首先講Matcha white chocolate先
好嘅係 佢甜度都岩大眾口味
本身驚佢超甜(因為食過doughnut覺得甜到不得了)
但事實係無我想像中咁超甜

朱古力粒如果可以再突出少少
會增加到口感層次
或者令到翻熱後能有少少流心感
TakeAway
今日係尖沙咀分店排左20分鐘左右就買到😌❤️最衰葡撻一個人只可以買六件但拎返屋企佢地都話好食😚唔使過海都買到方便😆會繼續幫襯🍩🍞🥖💪🏻加油,希望之後都會keep住水準
今日係尖沙咀分店
排左20分鐘左右就買到😌❤️
最衰葡撻一個人只可以買六件

但拎返屋企佢地都話好食😚
唔使過海都買到方便😆
會繼續幫襯🍩🍞🥖💪🏻
加油,希望之後都會keep住水準
2022-04-04 229 views
我想這間麵包舖屬於陰天像是好好看的戲劇作品 你會想要反覆看 反覆看 反覆回去體會一些看似沒有意義的細節strawberry pastryPineapples tartCroissant Croissant with almondDoughnut cinnamonDoughnut cashewsDoughnut strawberries jamDoughnut cream 在麵包店賣本地 賣北海道小麥 賣日韓進口原材料 or 奇奇怪怪麵粉 糖的時候這一間在認真做麵包 像許多間 巴黎 milan街頭的麵包舖一樣 是一間 可愛的 很多甜味和幸福感的 麵包舖
我想這間麵包舖屬於陰天

是一間 可愛的 很多甜味和幸福感的 麵包舖

strawberry  pastry
strawberry  pastry
2022-04-03 895 views
成日係ig都見到呢個麵包店,想試好耐😙個日去咗尖沙咀就一於去個度買黎食😜雖然一早已經預咗要排隊但見到個隊有d嚇親🤣隊係長但店員好快手,等咗20分鐘就買到到😆🔺Sourdough Egg Tart $12呢個酸種葡撻已經想食好耐🤩一次過買咗4個🤣蛋味好濃而且好滑😆個皮好酥脆😚完全會想再買黎食💓🔺Dark chocolate cookie🍫$20完全係我鐘意食嘅嘢💞曲奇超大塊🍪真係大過塊面🫣曲奇邊邊係脆而中間係冧身🥰朱古力味好夠🍫極推介大家買黎食🤤🔺Chocolate Hazelnut Doughnut🍩$38三樣嘢冇咁鐘意呢個🫢冬甩中間係滿滿嘅朱古力榛子醬🍫食三分一已經覺得好膩😣而且食落係勁有邪惡感🤣

🔺Sourdough Egg Tart $12
Sourdough Egg Tart

🔺Dark chocolate cookie🍫$20
Dark  chocolate    Cookie

Sourdough Egg Tart
Dark  chocolate    Cookie
  • Dark  chocolate  cookie
2022-03-28 320 views
【尖沙咀• Bakehouse】————————————————————————好開心🥰唔使岀港島都食到BakeHouse係灣仔食過一次好想再食話說最岀名係Egg Tart 但感覺冇咩驚喜 不過如果好運 我會再買幾隻試吓試真啲反而鍾意食佢啲包🤭望住個櫃款款都勁吸引🥰返到屋企用焗爐焗5mins就食得😋🌟Cinnamon Pecan Roll HKD304款中最有驚喜最好食🤪😋😋 甜度我接受到 面頭加上糖霜食落有超香肉桂味 口感酥脆 食到停唔到口 必叫‼️🌟Strawberry Vanilla Danish HKD36丹麥酥中間包住吉士同士多啤梨 面頭有開心果碎 但層蜜糖醬略嫌厚 咬落去令到個包有少少淋減低咗丹麥酥本身鬆脆嘅口感整體配搭一般 勝在外型係靚仔🤭🌟Apple Crumble Danish HKD30第一次灣仔堂食就係佢😘但今次返屋企焗熱佢又感覺一般🤭 加埋肉桂味我會開心啲 呢家只食到蘋果甜味🌟Pain Au Chocolat HKD28金黃色外層酥脆嘅牛角包好重牛油味切開同咬落去聽到清脆嘅喀喀聲😍多層嘅質感入面夾住濃郁朱古力醬 醬吾算多但咁樣先吾太膩又食到脆口 讚👍🏻………………
【尖沙咀• Bakehouse】

金黃色外層酥脆嘅牛角包好重牛油味
切開同咬落去聽到清脆嘅喀喀聲😍多層嘅質感
入面夾住濃郁朱古力醬
醬吾算多但咁樣先吾太膩又食到脆口 讚👍🏻
………………………

🍯蜜糖小姐排名如下:

📮 🔹 尖沙咀漢口道44號地下
🔹 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
🔹 灣仔大王東街14號地舖
2022-03-19 514 views
說到Greg的Bakehouse在飲食業界來說, 是這次疫情的逆市奇葩, 相信沒有太多Foodies反對. 單是尖沙咀新分店, 無論在任何時間也是人潮如勇, 還是將會在銅鑼灣開其第四間的分店, 沒有太多食肆有能力還有決心, 在這艱難時間擴張生意. 真的夠厲害.Bakehouse的蛋撻不是傳統的港式餅皮或酥皮做法, 用上酸種麵糰製作的酥皮, 外脆內裡煙韌, 空氣感平衡. 蛋漿烤起來焦糖甜味濃郁但不死甜, 比一般葡撻更出色. 冬甩也是我喜歡的烘焙品, 同樣是外脆內鬆軟, 在中心注入酸酸的Raspberry Cream去中和冬甩本身的甜膩, 再加上冰火的對比口感, 同樣吸引.酸種麵包是Greg和Bakehouse的初心, 雖然不是最熱賣的產品, 但就是最為Orginial的. Greg的酸種已有十多年, 製作出來的麵包酸度平淡, 外面脆而內裡濕潤, 比牛角酥更為綿滑, 麥香和酸味平衡, 以玄米為配料, 甘香令其味道層次更豐富.咸點沒有Soho的牛腩包, 但有巴東牛肉酥, 酥皮牛油味香, 口感感層次不比其他人烘焙品遜色. 牛肉口感偏向紮實, 味道香而不不辣, 汁料質感偏濃, 不會令酥皮糊化.

咸點沒有Soho的牛腩包, 但有巴東牛肉酥, 酥皮牛油味香, 口感感層次不比其他人烘焙品遜色. 牛肉口感偏向紮實, 味道香而不不辣, 汁料質感偏濃, 不會令酥皮糊化. 各項產品表現穩定, 相信新分店開張也能保持水準就是.

Bakehouse is a miracle in HK F&B industry. During the pandemic, Greg had opened TST branch and plans to open another new branch in CWB. Egg tart is the key item here. The outer pastry crust is made by sourdough dough with crispy and flurry texture, as good as her famous croissant. The egg custard has wonderful caramelized taste. Sourdough bread is Greg’s original intention. Sour taste with wheat flavor are balanced enough. With the genmai aromatic flavor, all are very well.