2023-08-20 377 views
午餐餐牌選擇不多,於是點了個黑蒜油濃湯雞肉稻庭烏冬。午餐包了一小碟前菜三款。真姬菇味道不錯,有鮮味,油而不膩。豆腐和煎餃子沒甚麼特別。烏冬上碟時濃湯是用一個壼分開上。烏冬份量不算少也不算多,是剛好的啊。雞塊有四件。吃的時候把湯倒在烏冬上,口感和味道不錯。烏冬口感煙韌,雞塊醃得味道也很好,口感也算滑。濃湯倒出來還是熱的,加上雞塊和烏冬簡直是絕配。湯是煮雞的汁,加上少許調味料而成。味道清淡,實而不華,適合喜歡清淡而不想淡而無味的朋友。不過那小碟黑蒜油我不太懂得欣賞,無論用來點雞還是點烏冬,都嚐到苦味,我個人不太喜歡,但因為分開上,也沒關係吧。另外點了杯招牌熱朱古力,上面有猿人圖案,不算太甜,但也不太濃味,但第一次來要點喔!

黑蒜油濃湯雞肉稻庭烏冬
2023-08-20
$150 (Lunch)
黑蒜油濃湯雞肉稻庭烏冬
  • 黑蒜油雞肉稻庭烏冬
2023-05-07 778 views
今日去了海港城一帶逛街,諗住平日會比較人少,來自中國嘅遊客不少,好彩餐廳,cafe都算容易有位。行至港威商場地下,見到一個螢幕在 BAPE 店外,顯示一些食相片,心想不是買服裝的嗎?行近睇下,原來開了一間cafe在側處。橫掂累累地,入去飲杯嘢,順便探路下次來吃lunch。裝潢有點cyber feel,貫徹BAPE 嘅型像。sofa位色彩鮮艷,椅背畢直,坐起來有點窄,不舒服。Affagato 一杯雪糕,一杯espresso, 沒有盛盆,沒有賣相。其實花少少心思,整件事睇起來會好味啲。Hojicha Latte反而呢杯用番品牌嘅杯,有圖案。焙茶味道非常特出,濃濃的,不過甜咗少少。
橫掂累累地,入去飲杯嘢,順便探路下次來吃lunch。

Affagato

Hojicha Latte
反而呢杯用番品牌嘅杯,有圖案。
焙茶味道非常特出,濃濃的,不過甜咗少少。

2023-05-02
第一次嚟打卡食午飯,印象不錯!值得推介!📍:尖沙咀海港城港威商場「A Bathing Ape」入面🍛食物質素:5/5🤵🏻‍♀️服務質素:5/5🏞環境:4/5(全室內,沒有窗😅)💵價錢:5/5今天選擇菜式:* 蕃茄海鮮意大利飯• 意大利飯軟硬度適中• 蕃茄汁味道濃郁,很開胃• 食材有帶子、魷魚圈、軟殼蟹、蜆肉、蝦和銀鱈魚等• 軟殼蟹勁鬆脆!飲品:「蝶豆花青檸梳打」• 好飲,仲好靚添!* 大家記得要趁熱食啊!
第一次嚟打卡食午飯,印象不錯!值得推介!

📍:尖沙咀海港城港威商場「A Bathing Ape」入面
🍛食物質素:5/5
🤵🏻‍♀️服務質素:5/5
🏞環境:4/5(全室內,沒有窗😅)
💵價錢:5/5

今天選擇菜式:* 蕃茄海鮮意大利飯
• 意大利飯軟硬度適中
• 蕃茄汁味道濃郁,很開胃
• 食材有帶子、魷魚圈、軟殼蟹、蜆肉、蝦和銀鱈魚等
• 軟殼蟹勁鬆脆!

飲品:「蝶豆花青檸梳打」
• 好飲,仲好靚添!

* 大家記得要趁熱食啊!

2023-04-19
Lunch
  • 蝶豆花青檸梳打
Recommend銀鱈魚配薯蓉!!🤩🤩佢另外有個醬汁係沙律醬,同銀鱈魚好夾,上邊仲有沙律做伴菜,成個伴碟都好有心,個薯蓉唔會好膩,銀鱈魚仲要好彈牙爽口,喺出邊食嗰啲魚都好多骨,但呢個可以直程撈埋薯蓉食,真係冇咩骨🤩🤩🤩🤩
Recommend銀鱈魚配薯蓉!!🤩🤩

銀鱈魚配薯蓉
銀鱈魚配薯蓉
2023-03-30 308 views
Went for a quick coffee, the restaurant itself is at the back of the bape store, which has a lot of stuff to look at. The decor is nice and the booths are very bape. The coffee was pipping hot and had a very rich flavour to it. It came along with a bape head cookie which given the price i didn’t expect. I felt the coffee was pretty decent value given the location and uniqueness of the cafe
2023-03-28 251 views
食了兩次,第一次是上年剛剛開張,當時服務方面有點混亂,食物質素參差,今次第二來服務員流暢,食物方面也有改善了清新可口感覺好食好多。入餐廳必經過服裝店架上放了不少Bape 衫。餐廳比較細室內裝修感覺現代化配上Bape pattern的掛畫,入內靠墻邊有三張超大迷彩紅、綠、藍大卡座位感覺非常之舒適,其餘位都是bar table 。打開餐牌選擇多有扒類、意粉、飯、薄餅、串燒、三文治和甜品等等輕食。我自己好欣賞飲品餐具上印有猿人圖案滿得意。日式炸豆腐HKD49簡單的料理,好吃又輕爽鹽燒牛舌HKD39牛舌有厚度烤得很香,就是靭了些味噌銀雪魚配薯蓉HKD299銀鱈魚的口感十分香滑配上味噌增添甜香烤西班牙黑毛豬鞍HKD279豬肉剛熟非常juicy,肥美,肉味濃郁BAPE•雪糕路夫HKD99外脆內軟入口感覺清新鮮奶抹茶HKD39清新好渴
入餐廳必經過服裝店架上放了不少Bape 衫。

我自己好欣賞飲品餐具上印有猿人圖案滿得意。

日式炸豆腐HKD49
簡單的料理,好吃又輕爽

鹽燒牛舌HKD39
牛舌有厚度烤得很香,就是靭了些

味噌銀雪魚配薯蓉HKD299
銀鱈魚的口感十分香滑配上味噌增添甜香

烤西班牙黑毛豬鞍HKD279
豬肉剛熟非常juicy,肥美,肉味濃郁

BAPE•雪糕路夫HKD99
外脆內軟入口感覺清新

鮮奶抹茶HKD39
清新好渴

窩夫與蝦子餅月前去尖沙咀打卡,想起海港城開了Bape Cafe!?,便去看看。經過服裝店進入餐廳,架上放了不少珍藏品。當時食客不多,被安排坐在紅色迷彩大卡位,離座時剛好另外兩個卡位也沒有人。餐廳比預期中細,三個大卡位以外就只有吧枱位。蝦子餅很想帶綠色猿人迷彩椅子回家呢。食物選擇比預期多,有串燒、三文治和甜品等輕食,也有扒類、意粉、飯和薄餅等。飲品種類有啤酒、咖啡、茶、梳打和奶昔等。餐具都印有猿人圖案。窩夫與蝦子餅點了兩杯飲品,鮮奶特濃咖啡($39)先送來,上面為什麼不是猿人圖案呢?店員見到窩夫與蝦子餅的反應,立刻請同事下一杯用猿人圖案。朱古力($39)配猿人圖案,打卡一流,朱古力味稍嫌不夠香濃。Bape雪糕窩夫($99)當然也要相機食先,窩夫表面脆脆的,配上雪糕、水果和朱古力漿,味道不錯。兩球雪糕選了雲呢拿和士多啤梨味,另可選開心果和朱古力。

經過服裝店進入餐廳,架上放了不少珍藏品。

餐廳比預期中細,三個大卡位以外就只有吧枱位。

蝦子餅很想帶綠色猿人迷彩椅子回家呢。

飲品種類有啤酒、咖啡、茶、梳打和奶昔等。

餐具都印有猿人圖案。
鮮奶特濃咖啡

朱古力

Bape雪糕窩夫

2023-01-23
$100 (Tea)
Bape雪糕窩夫
早幾日有個响尖沙咀返工嘅朋友介紹咗呢間新開幾特別的Cafe ,聽完之後我都好想去試下😀一黎到門口,你一定知道裏面有嘢食🤭🤭因為A Bathing Ape呢個日本🇯🇵品牌好明顯就係賣時裝,但係原來佢最近响呢間賣時裝嘅店舖入面,竟然將其中一個好大嘅corner,變咗做一間cafe,cafe嘅設計方面,唔使諗啦梗係猿人啦~食物同埋飲品都好多猿人既元素,又有趣又得意!今日我地三個人食飯為咗坐到迷彩卡位,特登打電話嚟book咗先😊幸運地坐到我最鍾意粉紅色迷彩卡位🥰🥰叫咗兩個主菜,一個前菜,同一個甜品,主菜方面首先嗌咗一個烤和牛扒,268 元,牛扒嘅味道都幾濃郁,五成熟亦都煎得啱啱好,加上露筍做配菜,賣相好靚❤️❤️另一個主菜係北京烤鴨薄餅 169 元,用北京填鴨黎到做薄餅嘅餡料又幾好食喎~中西mix埋一齊味道都幾夾!前菜仲嗌咗法式香草焗田螺 $89 元,有半打,味道就正正常常,一般般啦~甜品就嗌咗一個BAPE 雪糕窩夫 99 元,有得揀兩雪糕球,我地揀左開心果和朱古力味,旁邊有一個猿人朱古力牌食得架🤭🤭另外,叫咗一杯熱朱古力,跟一塊猿人形狀餅餅,拉花都係用圓猿人圖案,叫凍就冇拉花架喇~整體嚟講:味道

一黎到門口,你一定知道裏面有嘢食🤭🤭
食物同埋飲品都好多猿人既元素,又有趣又得意!

今日我地三個人食飯為咗坐到迷彩卡位,
特登打電話嚟book咗先😊
幸運地坐到我最鍾意粉紅色迷彩卡位🥰🥰

叫咗兩個主菜,一個前菜,同一個甜品
主菜方面首先嗌咗一個烤和牛扒,268 元,
牛扒嘅味道都幾濃郁,五成熟亦都煎得啱啱好,
加上露筍做配菜,賣相好靚❤️❤️

另一個主菜係北京烤鴨薄餅 169 元,
用北京填鴨黎到做薄餅嘅餡料又幾好食喎~
中西mix埋一齊味道都幾夾!

前菜仲嗌咗法式香草焗田螺 $89 元,有半打,
味道就正正常常,一般般啦~

甜品就嗌咗一個BAPE 雪糕窩夫 99 元,
有得揀兩雪糕球,我地揀左開心果和朱古力味,
旁邊有一個猿人朱古力牌食得架🤭🤭

整體嚟講:味道都唔錯,猿人迷唔好錯過啦❣️❣️

用左海港城4張餐飲coupon,$150-$50又抵左😚😚
2023-02-08
Dinner
Dining Offer
Coupon
  • 烤和牛扒
  • 北京烤鴨薄餅
  • 熱朱古力
Bape Cafe'終於來香港開店了!Cafe店面積不大,位於海港城BAPE Store 店內,全店都很有cyber feel, 現以signature 猿人頭logo design chair, 卡位更佈置了標誌性迷彩patter, 聽說要book 位才可安排入座到💚💙💗▪️香蒜欖油意粉配軟殼蟹 $119▪️BAPE chocolate cake $79▪️Hazelnut Latte (Hot) $39食物質素比我預期中好,意粉很香口,軟殼蟹外脆內軟,上碟時還熱烘烘👍🏻 Latte 更配有一塊猿人頭餅乾,好精美! 蛋糕就不過不乏啦🙂有機會再來試其他口味😋✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ▫️BAPE CAFE!? (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道25號海港城港威商場地下G301號舖✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿ ✿

▪️香蒜欖油意粉配軟殼蟹 $119
▪️BAPE chocolate cake $79
▪️Hazelnut Latte (Hot) $39

有機會再來試其他口味😋

▫️BAPE CAFE!? (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道25號海港城港威商場地下G301號舖
📍地址: 尖沙咀廣東道25號海港城港威商場地下G301號舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段:Lunch 12:00 ↞ ✦✧ BAPE CAFE喺日本街頭服裝品牌A BATHING APE嘅副線,舖頭位於服裝店入面,以經典迷彩風裝飾。—————————————————————☕️🥛❝Flat White❞ $39☞ 呢杯Flat White好老實講,飲唔到咖啡味,因為奶味遮蓋晒啲咖啡嘅味道。
📍地址: 尖沙咀廣東道25號海港城港威商場

—————————————————————

☕️🥛❝Flat White❞ $39

Flat  White

2023-01-16 2070 views
Bape Cafe 終於在香港開店了,這間Cafe是日本街頭潮人品牌 A BATHING APE既副級,早在日本起頭,慢慢擴展至上海及馬來西亞等地,現今就在海港城開設香港店。Cafe是開在 BAPE的店內,一貫的型格設計,採用上透明玻璃、不銹鋼及迷彩色用料,而供應的食物款式則是西日料理,可以看到意粉、薄餅、漢堡、日式咖哩及日式串燒等等。既然是品牌副線,招牌logo總會無處不在的出現在碗碟上、包裝上、飲品上,以及食物上,大家就要用點眼力了,哈哈。頭盤點來蟹肉他他及炙燒吞拿魚沙律,細心一看,猿人出現在十分可愛。一口氣點上三份分別是日式咖哩吉列豬扒飯、香辣大蝦番茄扁意粉及BAPE Burger,苗子最喜愛日式咖哩飯,吉列豬扒炸得香脆鬆化,而且還配上麵豉湯,著實不錯;漢堡扒都肉香多汁,整體來說都是不俗的。最後上的當然是甜品了,BAPE Hazelnuts Chocolate Cake有著醒目的猿人標誌,已加分了,是不可或缺的打卡勝品。當然來杯青BB既Matcha Latte,面上青bb既猿人又與座位共鳴,正呀。

$250 (Dinner)
  • 日式咖哩吉列豬扒飯
今日到訪-間很潮、位於時裝店內的-間cafe. 座位是經典的Bape pattern, 而且那卡座又寬又舒適。法式香草田螺$89這田螺真不錯,田螺十分入味,口感十分軟滑juicy, 滿滿是香草牛油風味, 正!燒鰻魚串$39這鳗魚烤到表面微焦,鰻魚肉十分香滑,又無細骨,加上木魚碎,帶-點和風,再吃-口清新的沙律,不錯。烤和牛扒$259這和牛扒烤至medium, 牛扒帶-點厚度,外焦內嫩,肉味幾濃,又帶-點脂香,雖然不是入口即化的那-種,但口感軟嫩juicy, 加上香草、露筍和烤薯,啖啖肉,好味道。蜜糖芥末烤雞配燒烤雜菜串$199這店推介的烤雞份量十足,有兩大件,份量十足!烤雞皮薄又脆,皮下沒什麼脂肪,加上雞腿肉十分軟滑,不用什麼醬料,透出陣陣蜜糖芥末滋味,好吃!而燒烤雜菜串有菠蘿、粟米、紅椒、紅洋蔥等,配搭豐富。Dirty $49這dirty 入口冰涼,口感香滑,咖啡味道十分溫和。可惜咖啡失去漸層和冷熱交接的效果,比較像iced latte。今日的午餐用左商場優惠劵,抵吃,真係既豐富又滿足。

法式香草田螺$89

燒鰻魚串$39

烤和牛扒$259

蜜糖芥末烤雞配燒烤雜菜串$199

這店推介的烤雞份量十足,有兩大件,份量十足!

Dirty $49

今日的午餐用左商場優惠劵,抵吃,真係既豐富又滿足。

2023-01-14
Lunch
2023-01-15 239 views
海港城新開Bape Store 同時仲有BAPE CAFE!? 餐廳裏面有兩張佈滿The Bape logo一綠一紅卡位,好想坐但原來要預先book位先有得坐🙈香煎蟹餅 $119蟹餅入面好多蟹肉,仲有個芒果牛油果他他,夾埋一齊食都幾清新煙三文魚大都尼意粉配三文魚子 $159意粉軟硬適中,鍾意佢地落左蒜同洋蔥入去,煙三魚粒份量尚算夠但三文魚子就好少啦,值得一讚係溫泉蛋!香煎多佛比目魚配蒔蘿奶油 $199比目魚整身就出好蛋油,但佢煎得有點乾身,好在佢個底有啲鮮口啲嘅汁,反而配菜同薯仔片仲好味開心果奶昔$99非常推薦!奶昔好細滑而且味道夠濃,不過開心果嘅味未必人人都中啱香桃青檸奶昔$79唔似奶昔嘅奶昔,太酸太fresh嘅水果同奶昔始終唔係好夾,試一次就算了

香煎蟹餅 $119
蟹餅入面好多蟹肉,仲有個芒果牛油果他他,夾埋一齊食都幾清新

煙三文魚大都尼意粉配三文魚子 $159

香煎多佛比目魚配蒔蘿奶油 $199

開心果奶昔$99

香桃青檸奶昔$79

2022-11-30
2023-01-08 270 views
之前有好多雜誌介紹,海港城新開了一間Bape cafe,除咗有嘢食仲有bape嘅服飾可以選購。星期日好好彩唔洗排隊等位,服務員態度都唔錯有禮貌!我哋叫咗北京填鴨薄餅、煙三文魚卡邦尼配三文魚子、松露薯條,飲品有熱朱古力、菠蘿奶昔!北京填鴨薄餅:用薄餅皮夠香脆、味道不錯,但配料有點少,只有三色椒、蔥和煙鴨胸肉!煙三文魚卡邦尼配三文魚子非常推介!因為煙三文魚嘅配料十足,而且意粉軟硬度適中,非常多汁又creamy!松露薯條薯條分量都有幾多,味道正常夠脆口,配松露他他醬。熱朱古力會有品牌logo係上面,打卡一流!菠蘿奶昔味道唔會太甜,ok!
星期日好好彩唔洗排隊等位,服務員態度都唔錯有禮貌!
、菠蘿奶昔!
煙三文魚卡邦尼配三文魚子
松露薯條
薯條分量都有幾多,味道正常夠脆口,配松露他他醬。
熱朱古力會有品牌logo係上面,打卡一流!
菠蘿奶昔味道唔會太甜,ok!
好靚又好食,著埋全身bape all in 😄,阿女老公勁happy😚點咗龍蝦意粉,漢堡薯條,仲要甜品窩夫雪糕😋👍好食又好睇🍔🍟🍺叫咗支Asahi, cappuccino

2022-12-27