2021-06-04
呢間鋪頭好受歡迎,對好多青衣友嚟講係美食沙漠綠洲🌴,見開張冇幾耐就已經好多人去排隊,但我自己都係第一次食(因為本身唔好cafe,下文會解釋點解),唔知味道係點呢。------------------------------抹茶流心吐司 ($58,加埋加一服務費就$63)Size都唔細,下午茶嚟講要兩人share先食得曬。賣相就唔使多講,你見我呢啲唔識影嘢食相嘅人都影得似模似樣咁款就知打卡一流📸。竹炭多士烘得外脆內軟😍,唔係空氣包一叉就扁,齋食係有麵包香,但一夾埋抹茶餡就食唔出😔;而且底部可以厚啲,烘得再硬啲,咁就唔會咁易比流心餡浸軟。抹茶餡我就覺得稀得濟,幾乎流水狀咁款😰,搞到個多士過份濕潤💦。抹茶味確實幾足,帶有回甘香🍵,但有少少甜,唔算話好出色,如果茶甘味再濃啲會更好,建議食嗰陣撈下抹茶雪糕等佢稠啲;抹茶雪糕味道就同流心餡冇乜分別,幾香滑。整體配埋酸酸甜甜嘅紅桑莓同藍莓,仲有朱古力脆脆同杏仁片,口感豐富味道夾👍🏻。但係多士烘得唔夠熱,做唔到冰火交融嘅效果🤔。甜品嚟講可以一試,但個人應該唔會encore。------------------------------榛子拿鐵 (跟餐)其
抹茶流心吐司 ($58,加埋加一服務費就$63)
榛子拿鐵 (跟餐)
其實我係見佢下午茶包埋嘢飲先嚟食,成件事性價比高咗好多。
戴定頭盔先⛑️:小妹冇飲開咖啡,所以唔太清楚好飲嘅標準,以下評論純粹遵從個人口味而寫。
拉花嘅形狀雖然只係好普通嘅心形,但係我都覺得師傅好犀利好有心思💯,靚到唔捨得飲❤️。
可可豆嘅味道唔濃,所以味道唔會太苦澀,鮮奶香唔太突出,但兩者融為一體好和諧😌,Ok香滑,帶有少少嚟自榛果嘅木頭香(咩形容),唔會過甜。
再加埋氣泡密度均勻嘅泡沫☁️,豐富下個口感,飲完又唔會想作嘔。我反而更鐘意呢杯Latte。
整體評分:7.0/10
小編回頭率:6/10
雖然小編係女仔,但比起cafe,我係更加鐘意食啲佬味濃嘅地道美食,咁我都承認自己對cafe係有成見:一嚟係覺得佢貴得嚟又唔飽肚(一杯嘢飲嘅價錢夠我去食餐飯🥶);二嚟係小妹食嘢唔太在乎環境,畢竟嘢食大份同好味就足以滿足我嘅心靈😂,所以個人就唔太buy「比錢食環境」呢個講法(當然你都可以話我唔識享受);三嚟我覺得cafe嘅嘢食有少少高不成低不就嘅奇怪感覺,結合埋佢嘅價錢同質素,如果比我揀,我個人寧願有米嗰陣去餐廳食得再豪啲,或者索性食餐平價頹飯💩(雖然而家食咩都貴)。
以上純粹係入世未深嘅小妹我嘅個人睇法,當然我覺得唔特別嘅嘢喺人地眼中又有另一翻價值,希望大家可以互相尊重,不喜勿插🙌🏻。
⚠️我嘅分享亦都係純粹畀大家一個參考,好多嘢都係要試過先知嘅,亦希望日後有cafe可以打破我嘅成見。
抹茶流心吐司
榛子拿鐵 (跟餐)