2020-11-14 75 views
第一次來到觀塘Ben 哥米線,覺得幾特別,老闆可能用自己名字來做餐廳,所以叫Ben 哥米線。來到呢度試下米線,看看有什麼跟別的不一樣,朋友點了番茄酸辣茶餐,加了金針菇同腩肉,朋友好喜歡,說酸辣度適中,比較開胃。而我是香菜控,所以點了莞茜茶餐,加了蘿蔔,豬紅,炸醬。沒想到這個香菜茶餐顛覆了我對米線的概念,原來這裡是把香菜打成蓉,滿滿的一碗米線,好像在沈醉在綠油油的湖裡,好特別,而且味道有濃濃的香菜味,我超喜歡的。另外再點了腐乳通菜和自家溏心蛋,溏心蛋也做得特別到位,通菜新鮮夠嫩,點埋嘢飲都係每人$70到,夠實惠好味,下次會再來。
2020-10-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
第一次黎到呢邊,原來有咁大間food court俾佢個五式雞翼poster吸引左,即刻入咗去食好彩過左lunch time人潮,唔洗等位!以下兩個人嘅份量,食到好飽🔶沙嗲湯底(墨魚丸、花枝捲、豬大腸、肥牛)4餸勁豐富,啲配料都好新鮮,丸類彈牙肥牛吸晒啲沙嗲味,好香濃!沙嗲湯底好濃好甜,岩晒我喜歡甜🔶麻辣番茄湯底(蘿蔔、牛丸、豬紅、腩肉)個麻辣係拎上辣粉俾你自己調,有三款辣粉辣啲唔辣都得蘿蔔好多汁,豬紅好濃味,牛丸一般,腩肉好多塊抵食🔶五式雞翼 $38(Ben哥雞翼、柚子雞翼、瑞士汁雞翼、麻辣雞翼、蜜糖黑椒雞翼)我最鍾意食係柚子口味,佢啲柚子醬好多好juicy好特別其他味就麻麻地、麻辣味唔辣😅🔶招牌麻辣墨魚頭 $28必食👍🏻推介,好好食!佢好爽口又多汁,好新鮮加上有麻辣,唔算太辣,好惹味🔶腐乳通菜 $22 正常,不過不失
第一次黎到呢邊,原來有咁大間food court
俾佢個五式雞翼poster吸引左,即刻入咗去食
好彩過左lunch time人潮,唔洗等位!
以下兩個人嘅份量,食到好飽

🔶沙嗲湯底(墨魚丸、花枝捲、豬大腸、肥牛)
4餸勁豐富,啲配料都好新鮮,丸類彈牙
肥牛吸晒啲沙嗲味,好香濃!沙嗲湯底好濃好甜,岩晒我喜歡甜

🔶麻辣番茄湯底(蘿蔔、牛丸、豬紅、腩肉)
個麻辣係拎上辣粉俾你自己調,有三款辣粉辣啲唔辣都得
蘿蔔好多汁,豬紅好濃味,牛丸一般,腩肉好多塊抵食

🔶五式雞翼 $38
我最鍾意食係柚子口味,佢啲柚子醬好多好juicy好特別
其他味就麻麻地、麻辣味唔辣😅

🔶招牌麻辣墨魚頭 $28
必食👍🏻推介,好好食!佢好爽口又多汁,好新鮮
加上有麻辣,唔算太辣,好惹味

🔶腐乳通菜 $22 正常,不過不失
$100 (Lunch)
2020-11-11 62 views
作為九龍🐉人,我鐘意去觀塘食飯多過去mk / tst首要原因交通方包好多而且食店較集中✨雖然已離開觀塘工作,但朋友會常介紹食店比我~今次去左鴻圖道一間新米線店店鋪面積都幾大🥰店員好細心推介新topic鴨血和藥膳湯底,而且下午茶時間叫3個送會送飲品🥤再like 某社交平台👍🏻同share可加$5換購小食🤭第一次來到當然試返傳統麻辣湯底😋湯底有陣陣麻的感覺💕我至愛點了酸菜🥒、人氣推介的墨丸頭🦑同埋腩肉🥓仲好窩心可以選擇1/2或1/3米線,岩晒細食的人💜糖心蛋🥚係我至愛之選再加配麻辣雞翼🍖😋簡直係完美的配搭
作為九龍🐉人,我鐘意去觀塘食飯多過去mk / tst
第一次來到當然試返傳統麻辣湯底😋湯底有陣陣麻的感覺💕我至愛
點了酸菜🥒、人氣推介的墨丸頭🦑同埋腩肉🥓
仲好窩心可以選擇1/2或1/3米線,岩晒細食的人💜
糖心蛋🥚係我至愛之選再加配麻辣雞翼🍖😋簡直係完美的配搭
2020-11-09 155 views
十一月第二個星期一中午,觀塘。這星期挺忙,沒有時間去大角咀吃心愛的麻辣米線,早上起來很想要吃,於是就找到這家新開在公司附近的米線店。由於還沒到午飯時間,店裡客人不多,座位可以隨便挑,正好適合慢慢吃。配菜的種類有點像車仔麵,看到他們家主打麻辣湯底跟小吃,肚子很餓,不知不覺點了挺多的。時令藥膳麻辣湯米線,麻辣跟藥膳是我的至愛,這個更是主打秋冬限定,所以對它的期待甚高,誰知一端上來,先不說沒有撲鼻的香氣,目光已經被那層厚不見底的油深深吸引著,所有配菜都油亮亮的,其他的都不再重要,趕快要了一個小碗再說。經過一番努力不停的把油撈,終於可以試試味道。先吃配菜,雞胸肉熟度剛好,浸久了會變得更乾澀,要先吃完;金錢𦟌其實是牛後腿中間那條肌肉,完全沒肥肉,筋膜結締組織較多,口感爽也很入味;看到那層油以後,太後悔點了蜂巢豆腐,一整塊全吸滿油,其他還點了鴨血,豬皮,味道不過不失。米線煮過熟,吃到一半發脹了,然後可想而知吸了滿滿的油後,是膩到完全沒有辦法再吃下去。湯底的藥膳味不夠濃,麻是停留在嘴唇的一點點麻,完全沒有麻香;辣度點了勁辣,我只吃到看到勁爆多油,辣度只是小辣程度,才明白這餐廳的辣度是在說油的厚度,而
十一月第二個星期一中午,觀塘。

時令藥膳麻辣湯米線
湯底
其他的都不再重要,趕快要了一個小碗再說。

經過一番努力不停的把油撈,終於可以試試味道。
雞肉
先吃配菜,雞胸肉熟度剛好,浸久了會變得更乾澀,要先吃完;
金錢𦟌
蜂巢豆腐
看到那層油以後,太後悔點了蜂巢豆腐,一整塊全吸滿油,其他還點了鴨血豬皮,味道不過不失。
米線
米線煮過熟,吃到一半發脹了,然後可想而知吸了滿滿的油後,是膩到完全沒有辦法再吃下去。湯底的藥膳味不夠濃,麻是停留在嘴唇的一點點麻,完全沒有麻香;辣度點了勁辣,我只吃到看到勁爆多油,辣度只是小辣程度,才明白這餐廳的辣度是在說油的厚度,而且不知道辣油是有比例的嗎?吃到滿嘴是油的感覺知不知道是有多噁心!?
時令藥膳麻辣湯米線
湯底一點點層次沒有,色香味三者都沒有,招牌麻辣是哪裡的招牌了?不過看到撈了一碗油出來,那一刻是蠻有成就感的。

說完味道評服務,一進去門口沒有人,等到有人了,一過來就語帶不爽的質問:你是來幹嘛的?我心想,過來米線店能幹嘛?本來是有點雞翼的,雖然吃完米線後慶幸沒有試雞翼,不過在沒有客人的情況下忘記下單,公司就白白賺少了一份小吃的錢了;付錢的時候跟他們說米線太油,只換來淡淡的一句:是嗎?是嗎個屁,店員的態度可以看出來店主是以何心態做生意,能專業一點嗎?

在網上看到這餐廳花了不少錢做宣傳,也是那句,本業做不好的話,反噬作用是很強的。這碗米線,簡直大失所望。
2020-11-09
$79 (Lunch)
金錢𦟌
2020-11-07 47 views
近期在觀塘工作的日子真多,這天又不小心離不開了, 加上這天是一個好天氣,也就是吃米線的好日子,天氣慢慢的轉凍,配合香辣美味的米線,相信也是一絕。X-1493享辣純湯,最好的是可以選擇1/3米線,剛剛適合正在減重的我。 最值得稱讚的就是湯底, 辣度十足, 完全零油膩, 這樣的配搭,可說是新奇又有趣, 完完全全可以把整個湯也喝下去, 你能想像嗎? 加上免費升級五穀米線, 令這碗米線性價比再度提升, 健康又美味的一餐, 怎可能抗拒。。。 但這次有點可惜的是, 雞翼賣光了!!!!

2020-10-19 104 views
今日嚟到觀塘食lunch~見到呢間米線幾得意🤣就嚟食下~餐廳位於觀塘工廠區嘅一棟商業大廈,坐得幾闊落舒服🥰有唔同口味嘅米線選擇👍🏻見到好多新穎嘅米線都好想試吓😍芫荽菠菜湯五穀米線係芫荽控嘅至愛🥰成碗都有好多芫荽🤣翠綠色嘅感覺😍仲有啲菠菜~我揀咗豬大腸,炸醬同埋韓國魚蛋😂豬大腸幾煙煙韌韌👍🏻韓國魚蛋原來係一大片薄片嘅魚蛋~幾特別☺️炸醬係用一碗另上,好多肉碎😆調味幾好😋蕃茄米線蕃茄味好香濃😋揀咗蟹柳同埋仿鮑片~蟹柳幾滑👍🏻防鮑片幾有咬口☺️揀咗五穀米線,感覺幾健康🥰有高樑黑米粟米等等😆腐乳通菜新鮮翠綠嘅通菜☺️仲有好多腐乳🤣食落幾爽口😋調味幾好👍🏻五式雞翼有柚子味,麻辣味,蜜糖黑椒味等等😍好鍾意柚子味😋食得出佢濃郁嘅柚子醬👍🏻蜜糖黑椒都幾好☺️鹹鹹地😆

芫荽菠菜湯五穀米線

蕃茄米線

腐乳通菜
新鮮翠綠嘅通菜☺️仲有好多腐乳🤣食落幾爽口😋調味幾好👍🏻

五式雞翼
2020-10-19
$80 (Lunch)
2020-10-17 76 views
米線的店而家就好像便利店咁總有一間係左近,今次試新開的ben哥米線係鴻圖道近晒我地,而且呢度好特別有三分一米線揀,因真系食唔曬麻辣米線真系好花椒味,勁麻,兩碗都系揀左小辣另一個係辣蕃茄湯底,好重蕃茄味,小辣,揀咗五穀米線,幼身啲原來下午2點後,米線揀兩兩餸就可送飲品個米線啲肉碎多到爆,食極都仲有揀左豬膶,系脆口架,比x記嗰啲豬膶仲爽口而且有最愛的糖心蛋~好好食仲有五色雞翼~味道有ben哥烤雞翼、柚子、辣蕃茄、蜜糖黑椒同槽老
米線的店而家就好像便利店咁
總有一間係左近,今次試新開的ben哥米線
麻辣米線真系好花椒味,勁麻,兩碗都系揀左小辣
另一個係辣蕃茄湯底,好重蕃茄味,小辣,揀咗五穀米線,幼身啲
原來下午2點後,米線揀兩兩餸就可送飲品
個米線啲肉碎多到爆,食極都仲有
揀左豬膶,系脆口架,比x記嗰啲豬膶仲爽口
而且有最愛的糖心蛋~好好食
2020-10-16 48 views
公司附近開咗間新野晏晝唔想食咁飽一於試吓見佢有個五穀米線同埋ben哥雞翼好似幾特別五穀米線係用五種唔同嘅穀物味道嘅米線原味 蕎麥 玉米 黑米 高粱呢啲都係健康嘅穀物好特別第一次食而且米線真係穀物嘅顏色仲學識啲穀物有咩營養價值以後都要食多啲呢啲穀物五式雞翼雞翼佢有五款味道Ben哥雞翼,柚子雞翼,瑞士汁雞翼,蜜糖黑椒雞翼,麻辣雞翼Ben哥雞翼其實就係(依然)粉每隻味嘅雞翼都好香 除咗個面有味 啲肉都好有味麻辣墨魚頭平時麻辣豬耳就食得多第一次食麻辣墨魚頭墨魚頭好爽 加上佢麻辣好開胃值得再叫 叫咗個平時我唔食嘅芫荽米線佢真係好多芫荽成碗野都係綠色但食落去唔會話好難食辣蕃茄湯米線蕃茄米線成日食做到有辣又香蕃茄味嘅唔多第一啖食落好濃郁嘅蕃茄味然後慢慢感覺到佢既辣如果覺得唔夠辣仲可以加辣粉佢有三隻味嘅辣粉係自助式比你自己加響辣原味 蒜香辣味 洋蔥辣味佢聲稱有100,000種純天然嘅辣而且佢啲辣粉上面會寫明配咩食會比較好如果覺得啱可以買一樽返去煮牛扒又得 整湯整意粉煮送都得最搞笑係連整甜品都得
公司附近開咗間新野

仲學識啲穀物有咩營養價值
以後都要食多啲呢啲穀物

五式雞翼
雞翼佢有五款味道
Ben哥雞翼,柚子雞翼,瑞士汁雞翼,蜜糖黑椒雞翼,麻辣雞翼
Ben哥雞翼其實就係(依然)粉

而且佢啲辣粉上面會寫明配咩食會比較好

如果覺得啱可以買一樽返去
煮牛扒又得 整湯整意粉煮送都得
最搞笑係連整甜品都得

星期五下晝攞咗假去觀塘整啲嘢,搞掂已經成三點鐘,可以食下午茶,慳番幾蚊😍。雖則話呢兩日涼返少少,但太陽都好勁,所以懶得周圍行搵嘢食,就去咗同一幢大廈嘅商場層食嘢算,我同朋友食咗「Ben哥米線」。環境無乜特別,坐得尚算闊落,不過比較好嘅地方係枱面貼咗好多食物介紹,咁客人就自然有多啲資訊揀食乜😉。下午茶時段由下午2點開始,底價$39包兩款$7餸同指定湯底,其他湯底補$2,另外再送埋冷熱飲品。餐廳仲好準確咁幫你計埋最多慳$10🤣!午餐時段就有其他優惠。點餐紙非常清晰,會清楚説明各款湯底有乜配料,如果唔啱就自行走咗佢👍。餐廳賣嘅米線湯底頗為特別,有幾款都想試。由於晏食飯,所以我哋加咗幾樣小食🙈,加上米線份量本身都多,我哋飽到晚飯都無食。除咗特式湯底外,米線亦有兩款比你揀,就係原味同五穀米線,我諗大部份人都揀🌈彩虹五穀米線吧!五穀包括原味、蕎麥、玉米、黑米同高梁,老實講味道食落係同普通米線無分別,不過唔駛加錢,又色彩繽紛啲,諗唔到唔揀嘅原因。芫茜菠菜湯米線,我唔係芫茜控🌿,勉強接受到佢陣味,但絕對唔會專登食佢嘅製品。不過朋友嗌到,為食嘅我就梗係會試下。湯底呈綠色💚,主要係因為有大量菠菜蓉。湯底飲
除咗特式湯底外,米線亦有兩款比你揀,就係原味同五穀米線,我諗大部份人都揀🌈彩虹五穀米線吧!五穀包括原味蕎麥玉米黑米高梁,老實講味道食落係同普通米線無分別,不過唔駛加錢,又色彩繽紛啲,諗唔到唔揀嘅原因。
芫茜菠菜湯米線
湯底飲落幾清喎🤤,芫茜味唔算太出,反而菠菜味濃,所以我覺得只要唔怕芫茜味都可以一試,唔錯!呢款唔辣的,亦無得加辣。米線幼身,口感彈牙。
韓國魚蛋
餸料要咗牛丸($7餸)、韓國魚蛋($7餸)同肥牛($10餸),牛丸得兩粒,正常貨色,可以省略唔嗌。韓國魚蛋有驚喜,係大大塊魚糕🍢,喺麵舖有得食都算難得。🐮肥牛片大約有五片,感覺抵過牛丸。
沙嗲豬骨湯米線
沙嗲豬骨湯米線,我掙扎咗好耐要蕃茄、麻辣定係沙嗲湯🤔。前者有大大張Poster介紹,但見沙嗲湯比較罕有,所以最終就決定試佢啦。米線登場時已經令我雙眼發光,因為顏色好濃烈黃黃的💛,而唔係好似車仔麵係咁咦喺豬骨湯上加羹沙嗲醬。
湯頭真係超有誠意,令人難忘,無諗過食米線會遇到如此出色嘅沙嗲湯😋。沙嗲湯並唔係落咗花生粒🥜嗰隻醬(點串燒用),而係落咗洋蔥去餚煮,辣度輕微兼惹味🌶。唯一可挑剔嘅地方就係湯底質感稠糊(杰身)咗啲,油份亦較高,相對保溫啲(食哂成碗都仲熱),但米線口感就無另一碗咁Q彈,浸淋咗少少。
花枝卷
餸料要咗紫菜($7餸)同花枝卷($8餸),紫菜抵食,份量超多又索湯。🐙花枝卷好食,真材實料食到花枝肉,但得一條感覺削咗啲...。
五色雞翼
五色雞翼($38),餐廳嘅雞翼有五款口味🐔,樣樣都好吸引,有得叫拼盤就啱哂。單點一款三隻$22,五隻就$33。雞翼全部大大隻,雞皮亦都無毛,呢樣好重要。其實有一兩款口味唔係好分到,因為放埋一齊,旁邊啲汁互相影響。瑞士汁超入味,入面啲肉都鹵到變成啡色。柚子汁甜甜的,味道出眾。其餘三隻應該都係烤雞翼🍗,皮脆有鹹香,不同之處在於加咗唔同調味粉。
麻辣墨魚頭
麻辣墨魚頭($28),🦑墨魚份量好多,切成細細粒,但我唔知墨魚「頭」嘅意思指乜,因為成隻墨魚唔同部位連鬚都喺碟上。麻辣味幾出,不過由於係涼拌小食,辣度減弱。朋友嫌呢道菜唔係熱食,但我覺得凍食都OK。
尖椒皮蛋
尖椒皮蛋($18),皮蛋好食,連埋紅綠椒粒食,口感綿得嚟又帶點爽脆,相映成趣☺️。
腐乳通菜
腐乳通菜($22),呢個就正正常堂啦,我哋一致認為腐乳汁超碼要加兩倍🙊,而家唔多夠喉。
飲品🥤要咗凍奶茶凍檸檬蜜糖,原價$7都算抵。同樣地,點餐紙有得剔少甜少冰等選項。
總括嚟講,呢餐完全係開心大發現,懶得行嘅情況下發掘咗間特色湯底米線店😆。呢日試嘅兩款湯都好正,一濃一清,各有千秋,其他米線舖真係唔會有得食。餸料就普普通通,反而小食更值得一試。可能由於開喺商廈入面,餐廳下午四點就Last Order‼️,唔做晚市兼星期六日。如果放假想食,就要去其他分店。題外話,店員姐姐們都算有禮貌。
2020-10-09
$100 (Tea)
芫茜菠菜湯米線
沙嗲豬骨湯米線
尖椒皮蛋
2020-10-10 51 views
食勻鴻圖道!每日重複又重複嘅生活,緊係要靠食好啲嚟調劑一下😊常常經過78號1樓,原來係食米線車仔麵嘅,有好多配料選擇,百吃不厭。我叫左碗自家特色湯底米線,喺沙嗲豬骨都做湯,味道濃郁,非一般淡茂茂嘅清湯。加左沙嗲醬調味,辣辣地份外開胃。今次配料:豬紅、魚皮鮫、生菜,米線底。由於眼殘嘅關係,原來可以免費轉五穀米線,下次要試吓至得!另外,呢到嘅雞翼都幾有特色,有5款自家製口味:柚子、瑞士汁、蜜糖黑椒、麻辣味。雞翼控有福了,如果每個口味都想試,可以叫五式雞翼,一次過試晒佢!我就叫左蜜糖黑椒雞翼,用黑椒焗製,完成後再淋上蜜糖,甜甜地帶啲香脆口感。即叫即製,所以要預留10分鐘左右嘅時間呀。食辣野緊係要飲杯凍野中和下,凍檸檬蜜由檸蜜加菜蜜組成,清甜滋潤,啱晒秋天飲。

蜜糖黑椒雞翼

凍檸檬蜜

蜜糖黑椒雞翼
凍檸檬蜜
2020-10-09 48 views
🔸三餸小鍋米線 $46🔸三餸芫茜菠菜湯米線 $46🔸自家溏心蛋 $10🔸五式雞翼 $38🔸尖椒皮蛋 $18-今日lunch又喺觀塘搵食,試咗呢間有隻麵底叫五穀米線,七彩顏色好得意,午餐有米線套餐揀三個餸同嘢飲$46,算幾抵啊!我揀咗芫茜菠菜湯底,湯底好清好甜,芫茜味幾突出,配蜂巢豆腐索晒水啲湯汁超正😋再叫咗幾款小食share,尖椒皮蛋比較重醋味、溏心蛋好流心、五式雞翼有齊特色嘅五款雞翼,試咗甜蜜蜜嘅柚子雞翼同好入味嘅滷水雞翼。
🔸三餸小鍋米線 $46
🔸三餸芫茜菠菜湯米線 $46
🔸自家溏心蛋 $10
🔸五式雞翼 $38
🔸尖椒皮蛋 $18

2020-10-08 58 views
呢間米線強調本土自家創作嘅X-1493真。辣粉,午餐要帶外國老闆一齊去刺激下味蕾🤪單是湯底已經有十款選擇,加上四十幾款配菜,花了一段時間才想好😆😆X1493 辣清湯米線 - 五穀米線+3 餸 ($55)辣清湯惹味夠醒胃😋,如果食得辣,可以再加X-1493 辣粉,除咗原味,仲有蒜香同洋蔥味🤩 蕃茄米線(不辣)- 五穀米線+ 3 餸 ($52)蕃茄米線入面有好多蕃茄粒,蕃茄味香濃。蕃茄仲有養顏效果,愈食愈靚😆仲可以轉健康嘅五穀米線,有蕎麥、五米、黑米、高梁、原味五色雞翼 ($38)柚子、瑞士汁、蜜糖黑椒、麻辣、Ben哥烤老闆就鍾意惹味嘅黑椒同麻辣,而我就喜歡甜甜的柚子同瑞士汁🤗配菜會推介自家制腩肉,肥瘦均勻;花枝卷、一粒粒爽脆花枝,另外墨魚頭、豬紅等都不妨試吓!

X1493 辣清湯米線 - 五穀米線+3 餸 ($55)
蕃茄米線(不辣)- 五穀米線+ 3 餸 ($52)

仲可以轉健康嘅五穀米線,有蕎麥、五米、黑米、高梁、原味

五色雞翼 ($38)
柚子、瑞士汁、蜜糖黑椒、麻辣、Ben哥烤
老闆就鍾意惹味嘅黑椒同麻辣,而我就喜歡甜甜的柚子同瑞士汁🤗

• 腩肉
  • 五色雞翼
  • 花枝卷
2020-10-05 35 views
今日下午茶去咗食Ben 哥米線,因為朋友說Ben 哥自家製湯底有一款芫荽波菜湯底!喜愛芫荽的我必試👻👻Ben 哥米線觀塘分店位於鴻圖道78號一樓商場內(即宏利金融大廈後門)現在只要中午12:30前訂購外賣自取或結賬離座均有9折優惠🤗 另外如果選擇小鍋或芫荽湯底跟三款$7元的配菜,只需$46 (連熱飲一杯)下午茶只需$39(但只跟二款$7元的配菜)👍🏻芫荽波菜湯底五穀米線配菜腩肉和雞肉🤗芫荽波菜湯底充滿芫荽味,而芫荽和波菜是打蓉所以,啖啖芫荽蓉,感覺似飲芫荽湯很健康啊🤭🤭芫荽控必食🤤🤤🤤配菜腩肉帶點辣,但份量不少,而雞肉很滑不似一般雞肉(鞋)口👍🏻五穀米缐夠爽口,不會似一般米線淋身!蜜糖黑椒雞亦,很香很黑椒味但又不會搶走蜜糖味,兩者醃製剛剛好,雞亦烤得剛剛好,皮脆肉滑🤗

芫荽波菜湯底五穀米線配菜腩肉和雞肉🤗

五穀米缐夠爽口,不會似一般米線淋身!

• 芫荽波菜湯底
2020-10-05 32 views
Heard that there’s a new Chinese noodles 🍝 place opened so decided to give it a try myself for lunch today. Went their during their tea time so that I don’t have to queue! the menu was innovative and eye catching so I ordered this tomato 🍅 soup base straight away. With a lot of meat like chicken, pork and veggies as my dishes with mixed veggie noodles recommended by them. space was really spacious and clean. I was shocked once my noodles arrived as the portion was huge! And the toppings I picked
I was shocked once my noodles arrived as the portion was huge! And the toppings I picked came in big portions too.
I was very satisfied and of course full. The soup base was delicious and sweet - made with tomatoes as you see in the photo.
I also added the pouched eggs recommended by the staffs and it didn’t disappoint me too.
will definitely recommend this place if you work in Kwun tong and looking for some quick comforting food!
2020-09-29 1121 views
平時食米線都好都係食嗰間連鎖米線店,今日就試吓觀塘一間工廠區入面嘅小店!有一樣野要特別推介嘅就係佢嘅五穀米線:普通米線、蕎麥米線、 玉米米線、黑米米線、高梁米線!全部都係五穀類,對身體有益,食米線都可以食得健康!小窩米線 配 雞肉+蜂巢豆腐我幾鍾意食呢個米線因為佢本身個面底已經係五穀米線,特別健康!而且佢啲雞肉食落其實幾滑,同埋蜂巢豆腐索晒啲清湯,好好食!酸辣米線 配 雞肉+豆卜酸辣米線一向都係咁好食!酸菜所帶出的酸味;辣肉碎及湯底所帶出的辣味(個人覺得唔係太夠辣嘅),不過酸辣始終會令人一口接一口停唔到!同埋啲豆卜索晒酸辣湯,超好食!麻辣米線 配 豬紅+蘿蔔個人覺得麻辣湯底唔夠麻辣!豬紅口感一流,夠入味又而且食落口嫩滑好食!同埋而家九月蘿蔔唔算當造,所以未係最甜,不過配合麻辣湯底,入晒味,好正!五色雞翼$38 可以試齊五款口味:瑞士雞翼/麻辣雞翼/蜜糖黑椒雞翼/柚子雞翼/BEN哥烤雞翼!雞翼算幾大隻,而且每款口味都將突出,有甜有辣,一次過滿足食雞翼嘅願望!個人比較喜歡柚子,因為酸酸甜甜好開胃,第二就係麻辣雞翼因為雞翼外皮很香脆,而且鐘意食辣!

小窩米線 配 雞肉+蜂巢豆腐

酸辣米線 配 雞肉+豆卜

麻辣米線 配 豬紅+蘿蔔

2020-09-14
$60 (Lunch)