2025-04-11
約咗朋友入荃灣打邊爐,揀咗呢間大滾友。呢到最大嘅賣點除咗嘢食嘅質素唔錯,重點就係d湯底同菜品全部都視覺效果十足,啱晒打卡。香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋 $328湯底叫咗餐廳新出嘅豆乳鍋,湯頭除咗有滑溜豆乳同鮮味雞湯,仲有大大個蜜瓜同龍躉片,一加湯就營造出煙霧彌漫,好似仙境花海咁嘅境象,打卡呃like一流。因為加咗蜜瓜個湯底非常鮮甜,打邊爐之前可以飲一碗。三重芝士腐乳牛丸(四粒) $72呢款芝士腐乳牛丸都幾特別,分別有芝士同腐乳兩種唔同嘅鹹香味,牛丸彈牙。大滾友牛肉拼盤(細) $428打邊爐點可以冇牛肉,我哋叫咗個細嘅牛肉拼盤,入面又曬牛嘅唔同部位,好似係手切外裙肉、手切牛頸脊、黃喉片、金錢𦟌、牛舌同牛柳粒,當然唔少得仲有頂級雪花肥牛。牛肉款款油花分佈均勻,肉質腍嫩,肉味香濃,黃喉同牛舌口感爽脆。伊比利亞橡果豬 $228我哋另外仲叫咗碟伊比利亞橡果豬,唔似普通豬肉,肉質非常之嫩口而且冇渣。新鮮鮑魚(兩隻) $98海鮮方面我哋叫咗鮮鮑魚,size都唔細,食落新鮮,口感爽彈。大滾友雜菜拼盤 $118蔬菜拼盤都好豐富,有齊生菜、油麥菜、娃娃菜、蕃茄、粟米、萵筍、金菇、木耳、蓮藕等等。用豆乳雞湯浸嚟食
香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋 $328
三重芝士腐乳牛丸(四粒) $72
大滾友牛肉拼盤(細) $428
伊比利亞橡果豬 $228
新鮮鮑魚(兩隻) $98
大滾友雜菜拼盤 $118
蔬菜拼盤都好豐富,有齊生菜、油麥菜、娃娃菜、蕃茄、粟米、萵筍、金菇、木耳、蓮藕等等。用豆乳雞湯浸嚟食,鮮味十足。
自家製足料竹蔗茅根(凍) $78
飲品我哋就叫咗一壺竹蔗茅根,都幾大壺足夠兩個人分,味道清清甜甜,飲完即刻覺得冇咁熱氣。
火焰焦糖豆腐花
最後食埋個豆腐花做甜品,店員會喺豆腐花上面加d黃糖然後點火,就好似睇表演咁。黃糖燒到焦脆,同嫩滑豆腐花,形成口感上嘅對比。
。
大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)
荃灣青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖