Restaurant: Big Boil's Club (Kapok Mansion)
Terms & Details:
約咗朋友入荃灣打邊爐,揀咗呢間大滾友。呢到最大嘅賣點除咗嘢食嘅質素唔錯,重點就係d湯底同菜品全部都視覺效果十足,啱晒打卡。香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋 $328湯底叫咗餐廳新出嘅豆乳鍋,湯頭除咗有滑溜豆乳同鮮味雞湯,仲有大大個蜜瓜同龍躉片,一加湯就營造出煙霧彌漫,好似仙境花海咁嘅境象,打卡呃like一流。因為加咗蜜瓜個湯底非常鮮甜,打邊爐之前可以飲一碗。三重芝士腐乳牛丸(四粒) $72呢款芝士腐乳牛丸都幾特別,分別有芝士同腐乳兩種唔同嘅鹹香味,牛丸彈牙。大滾友牛肉拼盤(細) $428打邊爐點可以冇牛肉,我哋叫咗個細嘅牛肉拼盤,入面又曬牛嘅唔同部位,好似係手切外裙肉、手切牛頸脊、黃喉片、金錢𦟌、牛舌同牛柳粒,當然唔少得仲有頂級雪花肥牛。牛肉款款油花分佈均勻,肉質腍嫩,肉味香濃,黃喉同牛舌口感爽脆。伊比利亞橡果豬 $228我哋另外仲叫咗碟伊比利亞橡果豬,唔似普通豬肉,肉質非常之嫩口而且冇渣。新鮮鮑魚(兩隻) $98海鮮方面我哋叫咗鮮鮑魚,size都唔細,食落新鮮,口感爽彈。大滾友雜菜拼盤 $118蔬菜拼盤都好豐富,有齊生菜、油麥菜、娃娃菜、蕃茄、粟米、萵筍、金菇、木耳、蓮藕等等。用豆乳雞湯浸嚟食

香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋 $328

三重芝士腐乳牛丸(四粒) $72

大滾友牛肉拼盤(細) $428

伊比利亞橡果豬 $228

新鮮鮑魚(兩隻) $98

大滾友雜菜拼盤 $118
蔬菜拼盤都好豐富,有齊生菜、油麥菜、娃娃菜、蕃茄、粟米、萵筍、金菇、木耳、蓮藕等等。用豆乳雞湯浸嚟食,鮮味十足。

自家製足料竹蔗茅根(凍) $78
飲品我哋就叫咗一壺竹蔗茅根,都幾大壺足夠兩個人分,味道清清甜甜,飲完即刻覺得冇咁熱氣。

火焰焦糖豆腐花
最後食埋個豆腐花做甜品,店員會喺豆腐花上面加d黃糖然後點火,就好似睇表演咁。黃糖燒到焦脆,同嫩滑豆腐花,形成口感上嘅對比。

大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)

餐廳周圍嘅裝飾同擺設充滿中國風,瓦頂同埋磚牆等格局誠意十足,情調滿滿,打卡一流📸。我哋點咗以下湯底同埋火鍋配料:🚩玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)🐓🍲鍋底滋味濃郁,鮮嫩雞肉同花膠交融,湯頭誠意熬製,清甜滿溢,鮮香撲鼻。熱騰騰嘅湯汁融合濃厚嘅雞肉香氣,帶黎極大滿足。🚩大滾友牛肉拼盤(細)拼盤豐盛,份量十足,包括牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛肉粒等。每一款肉品都口感獨特,一個拼盤滿足曬唔同口味,超值!🚩店長推介伊比利亞橡果豬🐖豬肉肉質細嫩多汁,入口鮮美滋味濃郁。豬肉油花分佈均勻,充分豐富左湯底嘅味道。🚩手打鵝肝墨汁墨魚丸🦑口感彈牙鮮嫩,濃厚鵝肝香氣同埋墨汁嘅風味完美結合,令人回味無窮。🚩新鮮鮑魚鮑魚肉質鮮美彈牙,帶有淡淡海洋風味,令火鍋更豪華滋味😋。🚩大滾友雜菜拼盤內含多款新鮮時蔬,例如蕃茄、蓮藕、金菇、生菜、娃娃菜等。係火鍋時候解膩良品!🚩自家製足料竹蔗茅根🎍清新香甜,帶有濃郁竹蔗風味同埋淡淡茅根嘅清香。每一口都充滿著大自然嘅味道。

🚩玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)🐓🍲

🚩大滾友牛肉拼盤(細)

🚩店長推介伊比利亞橡果豬🐖

🚩手打鵝肝墨汁墨魚丸🦑

🚩新鮮鮑魚
鮑魚肉質鮮美彈牙,帶有淡淡海洋風味,令火鍋更豪華滋味😋。

🚩大滾友雜菜拼盤

🚩自家製足料竹蔗茅根🎍

• 自家製足料竹蔗茅根
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
  • 特色卜卜蜆鍋
2025-03-11 1031 views
今次同一班朋友仔來到大滾友火鍋嘅荃灣分店,嘆返個港式邊爐!一入到餐廳,見到充滿住中國宮廷風嘅裝修,環境既華麗又古色古香,真係為呢一餐飯增添咗唔少嘅儀式感~✨醬芥✨玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)湯底用咗6小時新鮮烹製而成,所以味道特別鮮甜,口感特別濃厚!仲有大量厚身花膠同埋新鮮嫩滑嘅三黃雞,真材實料😋~✨牛肉拼盤(細)牛肉拼盤有手切外裙肉、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同埋牛舌花,一次過食到晒七種唔同牛嘅部位~✨手打蟹子鮮蝦丸(4粒)蟹子鮮蝦丸帶有海鮮嘅鮮甜味,而且爽口彈牙~✨伊比利亞橡果豬伊比利亞橡果豬肉質肥美而柔軟,肉味亦好香濃~✨大滾友雜菜拼盤雜菜拼盤包含咗多款新鮮蔬菜,有唐生菜、娃娃菜、油麥菜同埋金菇等等!食咗咁多肉肉,食返啲清新嘅蔬菜就啱晒啦~✨竹笙竹笙爽口得來又吸收到滿滿嘅湯底精華~✨自家製足料竹蔗茅根連盛載住竹蔗茅根嘅水壺都相當之古色古香!味道清甜解渴~✨火焰焦糖豆腐花火焰燃點嘅嗰一刻非常之吸睛!表面嘅焦糖形成咗一層脆皮,內裡嘅豆腐花非常嫩滑,整體充滿層次感~

✨醬芥
醬芥

✨玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)
玲瓏浮凸花膠雞湯鍋

✨牛肉拼盤(細)
牛肉拼盤(細)

✨手打蟹子鮮蝦丸(4粒)
蟹子鮮蝦丸帶有海鮮嘅鮮甜味,而且爽口彈牙~
手打蟹子鮮蝦丸

✨伊比利亞橡果豬
伊比利亞橡果豬肉質肥美而柔軟,肉味亦好香濃~

✨大滾友雜菜拼盤
大滾友雜菜拼盤

✨竹笙
竹笙爽口得來又吸收到滿滿嘅湯底精華~
竹笙

✨自家製足料竹蔗茅根
連盛載住竹蔗茅根嘅水壺都相當之古色古香!味道清甜解渴~
自家製足料竹蔗茅根

大滾友雜菜拼盤
竹笙
自家製足料竹蔗茅根
火焰焦糖豆腐花
  • 大滾友牛肉拼盤(細)
  • 花膠雞湯鍋
2025-02-18 1391 views
天氣凍返又想打邊爐😂😂懶得屋企煮,所以試左大滾友👏🏻👏🏻我哋首先點咗半隻花膠湯雞湯底,呢個湯底真係一流!湯色清澈,味道鮮甜,花膠煮得啱啱好,食落去口感滑溜,雞肉嘅鮮味完全融入湯底,😳😳😳湯都飲左兩碗先開始打邊爐,仲有雞都可以食返,因為超滑!👍🏻👍🏻接住,我哋試咗麻辣魚皮冷盤,呢個冷盤有啲特別!魚皮薄脆,搭配麻辣醬,味道香辣刺激,食落去一啖接一啖,真係好過癮😗特別係嗜辣嘅朋友一定會鍾意!🥰然後,我哋點咗牛肉拼盤,裡面有牛肉粒、肥牛等不同部位,牛肉新鮮,肉質非常嫩滑,無論係直接煮或者用醬汁醃製,味道都好好,真係食到停唔到。😀另外,我哋仲試咗伊比利亞橡果豬,呢個豬肉真係好香!肉質嫩滑,口感豐富,搭配邊爐食材一齊煮,真係一個完美嘅選擇,食落去真係令我驚喜。👏🏻😜雜菜拼盤方面,裡面有娃娃菜、生菜同芋頭等,蔬菜新鮮,搭配湯底一齊煮,令整個邊爐更加健康,亦增加咗口感層次。😋飲品方面,我哋選咗一渣竹蔗茅根飲品,呢個飲品清新又消暑,甜度適中,飲落去非常舒服,完美配搭我哋嘅邊爐。😚最後,甜品方面我哋試咗火焰焦糖豆腐花,呢個豆腐花滑滑的,焦糖香甜,火焰嘅效果好吸引,食完之後真係好滿足🥳

天氣凍返又想打邊爐😂😂懶得屋企煮,所以試左大滾友👏🏻👏🏻

2025-01-13 2483 views
以宮廷為主題既火鍋店「大滾友」🇭🇰🍲 我都已經食過好幾次嚕😆 除左荃灣呢間分店 元朗個間都去過😂 秘製香醋凍蟶子皇 $98 / 2隻打邊爐前先食左呢個前菜先🐚 香醋味醇香濃 蟶子皇鮮甜又爽口 酸酸地好開胃🤤玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 (半隻) $328每次黎食都系為左呢個湯底🐥 非常滋補養生😌 店員依舊提醒先飲湯再打邊爐🍲 雞湯湯鮮味美 仲有好多彈牙爽滑花膠 ; 半隻既雞既份量都多 雞肉多汁嫩滑🐥大滾友牛肉拌盤 (細) $428有手切外裙肉、本地手切牛頸脊、澳牛和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花🐮 7隻吾同部位口感既牛肉 岩哂選擇困難症又想試盡既朋友仔😆伊比利亞橡果豬 $228豬肉清晰呈現大理石紋般既油花 肉質細膩 濃郁且鮮嫩 而且食個陣都吾覺油膩🐷和牛墨魚丸 $78 / 4粒比軟少見既款式😆 以攪碎鮮味濃郁既墨魚🐙 包住和牛 口感豐富😙大滾友雜菜拼盤 $98有油麥菜、娃娃菜、唐生菜、萵筍、粟米、芋頭、蕃茄、金菇、木耳等😌 色彩繽紛 非常豐盛🥬飲品方面我地嗌左一渣竹蔗茅根🌱 清熱生津 另外餐廳仲送上火焰焦糖豆腐花🔥 非常打卡able📸

秘製香醋凍蟶子皇 $98 / 2隻

玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 (半隻) $328

大滾友牛肉拌盤 (細) $428

伊比利亞橡果豬 $228

和牛墨魚丸 $78 / 4粒

大滾友雜菜拼盤 $98

2025-01-06
$775 (Dinner)
  • 秘製香醋凍蟶子皇
  • 玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 (半隻)
  • 大滾友牛肉拌盤 (細)
  • 和牛墨魚丸
  • 竹蔗茅根
6 day(s) ago 0 views
尋晚終於試咗荃灣傳說中嘅大滾友,真係又鮮又正,食完即刻想分享!📣🔥 櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 🍲💋 成鍋蜆一上枱已經香味四溢,每隻都飽滿多汁,一咬爆汁,鮮味湧晒出嚟~😋 加埋秘製湯底,越滾越鮮,蜆迷必試!🐚💦🥩 大滾友牛肉拼盤 牛肉切得夠厚,油花分布靚,輕輕一灼已經超嫩滑~無論係肥牛定手切,都一樣高質!👍🐖 店長推介伊比利亞橡果豬 呢個真係驚喜!肉質有咬口,仲帶住淡淡堅果香,好有層次~唔落醬都已經夠味~💯🍖🥬 大滾友雜菜拼盤 菜盤唔馬虎,有齊粟米、冬菇、娃娃菜、金菇等等,落湯滾完吸晒蜆湯精華,超鮮甜~🌽🍄🐚 澳洲帶子片 厚切帶子片超鮮,落鍋輕灼入口即溶,海味十足,推薦一試✨🧃 自家製足料竹蔗茅根 呢杯涼茶真係解膩又滋潤,唔會過甜,有真材實料煲出嚟嘅味道,飲得出心機~🍹🌿🧀 三重芝士腐乳牛丸 呢粒丸可以話係隱藏版之星!一咬爆漿,芝士+腐乳味道濃郁得嚟唔膩,創新之餘又好味,必點!🧀💥朋友聚餐或拍拖打邊爐都一流~下次想試埋佢哋嘅限定口味!🥰🍲 性價比高,食材新鮮,打邊爐打到唔想停筷~🍴🔥大滾友火鍋 (紅棉大廈)地址 荃灣青山公路 - 荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖營業時間星期一至日
🔥 櫻唇半開特色卜卜蜆鍋 🍲💋
🥩 大滾友牛肉拼盤
🐖 店長推介伊比利亞橡果豬
🥬 大滾友雜菜拼盤
🐚 澳洲帶子片
厚切帶子片超鮮,落鍋輕灼入口即溶,海味十足,推薦一試✨
🧃 自家製足料竹蔗茅根
🧀 三重芝士腐乳牛丸
朋友聚餐或拍拖打邊爐都一流~下次想試埋佢哋嘅限定口味!🥰🍲
性價比高,食材新鮮,打邊爐打到唔想停筷~🍴🔥
大滾友火鍋 (紅棉大廈)
地址
營業時間
星期一至日12:00 - 01:00
@bigboilsclub.yl.tw
#大滾友 #荃灣 #荃灣美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋
大滾友火鍋 🥘🔥……….再訪荃灣大滾友火鍋!繼續滿足到四季都要打邊爐的慾望!以火鍋餐廳來說,入面唔會煙霧離漫/重火鍋味都加分了。充滿着古典中式風味的火鍋餐廳,有木椅和木桌,掛了紅燈籠,中式餐具和大牌匾等,適合一大班朋友/家人聚聚的感覺。依然最推薦就是伊比利亞橡果豬和花膠雞湯鍋😜……….📍荃灣 青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖……….🥘玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻) $328 🌟•足料湯底!一碗滿滿的花膠在火鍋入面,然後店員會倒入已經烹調過的花膠雞湯,半隻半熟雞會另外上。店員會建議先煮熱湯底品嚐濃厚花膠雞湯底,然後再放半熟雞烹煮大概三至五分鐘即可食用,雞肉肉質鮮嫩,雞味夠濃郁🤤🥬大滾友雜菜拼盤 $118•有不同種類的新鮮蔬菜,分量足夠🥰🐖伊比利亞橡果豬 $228 🌟•再訪後再食伊比利亞橡果豬,真的是豬中的和牛級數,不感油膩,並且肉味濃郁🤤🥩大滾油牛肉拼盤(細) $428•多款牛肉選擇,牛味濃郁,肥瘦適中😚🥟蟹黃餃(四粒) $78•蟹黃餃子皮薄餡靚,蟹味濃郁😍🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸(四粒) $72•墨魚丸口感紮實,內有一小塊鵝肝,墨汁味香濃😆🎋自家製足料竹蔗茅根(凍) $
大滾友火鍋 🥘🔥

🥘玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻) $328 🌟

🥬大滾友雜菜拼盤 $118
•有不同種類的新鮮蔬菜,分量足夠🥰

🐖伊比利亞橡果豬 $228 🌟

🥩大滾油牛肉拼盤(細) $428
•多款牛肉選擇,牛味濃郁,肥瘦適中😚

🥟蟹黃餃(四粒) $78
•蟹黃餃子皮薄餡靚,蟹味濃郁😍

🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸(四粒) $72
•墨魚丸口感紮實,內有一小塊鵝肝,墨汁味香濃😆

🎋自家製足料竹蔗茅根(凍) $78
•清甜的竹蔗茅根適合打邊爐飲用,可清熱氣解油膩,減少打邊爐的罪惡感🤪

🫙醬介 $26/ 1人

🍨一桶豆腐花 (贈送)
•會先落黃糖然後倒下酒在木桶豆腐花上,再用火槍點燃,就有藍藍的火燃燒着,就是打卡的時候到了!再一段時間後,豆腐花表面上的黃糖就會結成焦,就像吃焦糖燉蛋的感覺,還可以自己額外添加黃糖/糖水如想吃到更甜的豆腐花😎
……….

💰人均 $749/per person (2人) [已加一]
  • 花膠雞湯鍋
2025-04-15 0 views
荃灣encore 邊爐!之前係元朗食過一次,見荃灣新開,就再食一次😋湯底:花膠雞鍋湯底、有足隻雞嘅份量,店員介紹先飲湯再放雞入去一齊煲滾!雞肉既肉質唔會梅!堅啖啖肉!牛肉拼盤 :依然係份量好多,唔同無謂嘅牛肉都有,肉質新鮮!手打鮮牛肉:呢個必食!每一啖都有肉汁!絕無失望餃子拼盤:我覺得最好食係黑松露餃,其他的話我覺得試過一次就可以還原方面我覺得整體都咁正企理,座位空間比較至大,唔會任何壓迫感,成個設計都好特別,亦都冇限時非常之好
荃灣encore 邊爐!

之前係元朗食過一次,見荃灣新開,就再食一次😋

牛肉拼盤 :依然係份量好多,唔同無謂嘅牛肉都有,肉質新鮮!

手打鮮牛肉:呢個必食!每一啖都有肉汁!絕無失望

今日嚟到荃灣大滾友打邊爐,餐廳環境以古典風設計🏮而且服務幾好,啱晒同朋友慢慢食慢慢傾🤭一開始會送上醬料九宮格可以自己調配想要嘅醬料☺️ 💫 聖旨駕到 - 秘製香醋凍蟶子皇 (兩隻) $98大大隻蟶子王口感爽口彈牙,配上香醋醬汁帶點酸味,感覺清爽開胃😝💫 玲瓏淨凸花膠雞湯鍋 (半隻) $328首先送上嚟嘅湯底入面已經有超多舊嘅花膠,大大件又厚肉;店員建議湯滾起後先飲湯,然後就可以落雞件🐥三黃雞勁大隻,但已經預先出左水,所以大約淥多4、5分鐘就食得☺️💫 大滾友牛肉拼盤 (細) $428即使係細size份量都超多😆而且有齊各個部位,有牛肉粒、牛舌、牛胸爽、牛頸脊、牛小排等,牛味香濃肉質細緻😋💫 店長推介伊比利亞橡果豬 $228伊比利亞橡果豬切成薄片,彈牙之餘富有肉香🐷💫 手打鮮牛丸 (4粒) $72呢款手打鮮牛丸好好味!好彈牙!牛味又突出!💫 大滾友雜菜拼盤 $118 呢個雜菜拼盤有超多種唔同嘅蔬菜!包括萵筍、金菇、木耳、蕃茄、紫蘿蔔、娃娃菜同油麥菜等等,一個拼盤超多內涵🥳💫 會員迎新甜品出火豆腐花呢款豆腐花,無論係造型定係味道都攞滿分🤩首先店員會喺我哋面前做火

💫 聖旨駕到 - 秘製香醋凍蟶子皇 (兩隻) $98

💫 玲瓏淨凸花膠雞湯鍋 (半隻) $328

💫 大滾友牛肉拼盤 (細) $428

💫 店長推介伊比利亞橡果豬 $228
伊比利亞橡果豬切成薄片,彈牙之餘富有肉香🐷

💫 手打鮮牛丸 (4粒) $72
呢款手打鮮牛丸好好味!好彈牙!牛味又突出!

💫 大滾友雜菜拼盤 $118

💫 會員迎新甜品出火豆腐花
呢款豆腐花,無論係造型定係味道都攞滿分🤩首先店員會喺我哋面前做火灸豆腐花,先將黃糖同酒加喺豆腐花面層,然後再點火🔥喺豆腐花面層形成焦糖脆面,有齊脆香同埋滑溜嘅口感👍🏻勁正
同朋友去大滾友打邊爐,晏晝一邊打,一邊傾偈,店員服務好👍🏻新品推介-香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋湯底用左香濃豆乳,口感滑順,帶有淡淡嘅豆香。另外,蜜瓜嘅加入讓湯底更添清新,甜味平衡了豆乳嘅濃厚。龍躉魚肉質鮮嫩,吸收湯底精華,更顯更鮮美。擺盤好精美,店員加入湯底再將蜜瓜切開,滾開之後飲一啖好鮮甜。值得大家一試,唔錯!大滾友牛肉拼盤拼盤色彩豐富,裝煮牛肉嘅器皿精緻,好似寶箱一樣咁。牛肉片切得均勻,肉質鮮嫩,嚼勁十足。無論是肥瘦相間嘅部位定係精瘦肉,都展現了不同嘅風味。伊比利亞橡果豬伊比利亞豬脂肪分佈均勻,口感非常滑順。每一口都能感受到肉嘅柔嫩和豐富嘅肉汁,而且帶有獨特的堅果香氣,風味比一般豬肉更加濃郁。大滾友蔬菜拼盤蔬菜拼盤呈現出五顏六色嘅搭配,有粟米、蓮藕、娃娃菜、蕃茄、芋頭,所有蔬菜都非常新鮮,咬下去時能感受到脆嫩嘅口感,保留了蔬菜嘅原汁原味。大滾友響鈴拼盤響鈴外脆內嫩,今次叫埋鹹蛋黃味。響鈴朔晒雞湯、蜜瓜嘅精華,超級掛汁入味。三重芝士腐乳牛丸(四粒)牛丸外觀光滑,表面略帶光澤,面頭可以見到豐富士芝士碎片。肉質鮮嫩,彈性十足,咬落去感受到肉嘅鮮美多汁。三重芝士嘅融化加腐乳嘅鹹香,讓每一口都充
同朋友去大滾友打邊爐,晏晝一邊打,一邊傾偈,店員服務好👍🏻

新品推介-香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋

大滾友牛肉拼盤

大滾友蔬菜拼盤

大滾友響鈴拼盤

三重芝士腐乳牛丸(四粒)
牛丸外觀光滑,表面略帶光澤,面頭可以見到豐富士芝士碎片。肉質鮮嫩,彈性十足,咬落去感受到肉嘅鮮美多汁。三重芝士嘅融化加腐乳嘅鹹香,讓每一口都充滿濃郁嘅奶香。

凍自家製足料竹蔗茅根
竹蔗茅根清甜,非常清爽,有清熱解毒嘅效果,對於潤肺非常有幫助,解膩一流。

火焰焦糖豆腐花
超濃豆香,加酒加黃糖落面,再用火燒成焦糖,又香又脆,口感有層次。

醬介
2025-03-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Lunch)
  • 自家製足料竹蔗茅根
  • 香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋
2025-04-06 90 views
🌟必點推介: 1️⃣ **大滾友雞菜拼盤** 雞肉鮮嫩,蔬菜新鮮,拼盤份量足,啱晒一班朋友share!🐔🥬 2️⃣ **大滾友牛肉拼盤(細)** 牛肉片切得薄薄哋,輕輕一淥就熟,入口即化,牛味十足!🐄 3️⃣ **店長推介伊比利亞橡果豬** 呢個真係驚喜!豬肉帶有淡淡橡果香,肉質爽口,完全唔會膩!🐖 4️⃣ **手打鮮牛丸** 彈牙到爆!牛味濃郁,一咬落去仲有肉汁爆出嚟,正!🍡 5️⃣ **周公之禮消暑冬瓜璀璨鍋** 湯底清甜,冬瓜煮到好淋,仲有啲杞子同紅棗,養生又解暑!🍲 6️⃣ **自家製足料竹蔗茅根** 飲落清甜解渴,完全冇加糖,暖飲凍飲都咁正!🍹

🌟必點推介:
1️⃣ **大滾友雞菜拼盤**

2️⃣ **大滾友牛肉拼盤(細)**
牛肉片切得薄薄哋,輕輕一淥就熟,入口即化,牛味十足!🐄

3️⃣ **店長推介伊比利亞橡果豬**
呢個真係驚喜!豬肉帶有淡淡橡果香,肉質爽口,完全唔會膩!🐖

4️⃣ **手打鮮牛丸**
彈牙到爆!牛味濃郁,一咬落去仲有肉汁爆出嚟,正!🍡

5️⃣ **周公之禮消暑冬瓜璀璨鍋**
湯底清甜,冬瓜煮到好淋,仲有啲杞子同紅棗,養生又解暑!🍲

6️⃣ **自家製足料竹蔗茅根**
飲落清甜解渴,完全冇加糖,暖飲凍飲都咁正!🍹

前幾日天氣突然轉涼轉凍,最適合就是去烚下烚下打邊爐,今次去到荃灣〔大滾友火鍋〕打邊爐,一到門口看到一大塊〔大滾友〕招牌,非常易認,交通亦非常方便,而且鄰近荃灣〔千色店〕,吃完還可以逛逛百貨公司。店內裝潢設計很古色古鄉,坐位都很寬敞,餐廳有專屬的落單系統,用手機QR code點選菜式,非常方便快捷。【櫻唇半開.特色卜卜蜆鍋】一出場已經很有仙氣飄飄的煙霧感,充滿儀式感,用上很多大沙白及芽菜很足料,大沙白入口一點沙都沒有,而且湯底越煲越有鮮甜味道,忍不住一口氣喝多幾啖了。 【大滾友牛肉拼盤】仙氣感的白煙怎可以沒有,陣陣仙氣飄飄,牛肉拼盤可以一次過品嚐7款牛的不同部位,有手切外裙肉、牛肉粒、牛舌、牛黃喉、雪花肥牛、和牛金錢展及本地手切牛頸脊,每款都各有特色,而且每款牛味都重,輕輕一灼就已經可以入口。【伊比利亞橡果豬】上菜的出場方式亦都是很有仙氣感的白煙,橡果豬切成薄片肥瘦比例很好,灼一灼肉質很嫩滑,入口肉味濃郁且鮮嫩,吃時不油膩,味清不燥,味道令人回味,推薦。【自家竹蓆茅根】一整壺份量都很多,大約有四至五杯份量左右,溫度還可以選暖,入口味道清甜,滋潤解渴,很適合打邊爐。【金屋藏嬌和牛墨魚丸(4

【櫻唇半開.特色卜卜蜆鍋】
【大滾友牛肉拼盤】

【伊比利亞橡果豬】

【自家竹蓆茅根】

【金屋藏嬌和牛墨魚丸(4粒)】
一咬開中間有粒和牛肉,外面有粒粒墨魚肉,很彈牙爽口。

【大滾友雜菜拼盤】
雜菜拼盤有多款蔬菜,有唐生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、蓮藕、蕃茄、萵筍、紫淮山、黑木耳及粟米等等,份量十足蔬菜烚一烚吸收了湯汁顯得更鮮甜。
【極品棉花魚肚】

大塊厚身的花膠,經過長時間熬滾,半溶軟糯狀態入口黏滑,啖啖膠原蛋白質感,滋補感十足。
【火焰焦糖豆腐花】

用小木桶載著豆腐花很可愛,打開蓋的豆腐花,熱騰騰保溫度極佳,淋上黃糖再加入酒點火,火焰非常吸睛創意十足,豆腐花面層焦糖形成了一層焦糖脆皮,每一口都非常滑及濃郁酒香,亦可以可以隨自己個人喜好加入甜水及紅糖,我喜歡這甜品,推薦。
【醬介】
特色九格調味料,可自由選擇適合個人口味的火鍋調味料。
〔大滾友火鍋
新界荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
2025-03-30
Lunch
2025-03-27 152 views
上次食呢間點咗個花膠雞鍋,花膠同雞都好足料,今次又再過嚟幫襯。餐廳嘅裝修同埋餐具古色古香,打卡一流。🍲消暑冬瓜瑤柱鍋呢幾日天氣好熱🔥又好潮濕,即刻點返工冬瓜鍋消暑清熱同去水腫。成個鍋有滿滿嘅冬瓜、瑤柱、粉絲、雞肉等等。湯底好鮮甜☺️,忍唔住飲咗兩碗先。🐂大滾友牛肉拼盤(細)呢個牛肉拼盤真係好豐富,可以一次過試晒所有牛,包括安格斯牛小排🥩、手切牛頸脊、牛舌、牛柳粒同牛展等等,每款都入口鮮嫩。特別係個牛展入口好彈牙、而且好濃嘅牛肉味。🥬大滾友雜菜拼盤個雜菜拼盤都幾足料,大份之餘有齊多款蔬菜🥬,包括生菜🥬、油麥菜、娃娃菜、金菇、木耳等等。🐖伊比利亞橡果豬油脂分布均勻,入口鮮嫩。🍤手打蟹子鮮蝦丸 上次點左手打鵝肝墨汁墨魚丸都幾好味,今次個蟹子鮮蝦丸入口好彈牙,略嫌有點咸!💙秘製喬醋凍蟶子皇(兩隻)蟶子超新鮮,就咁烚1分鐘都好彈牙。🍹自家製足料竹蔗茅根打邊爐必點嘅下火飲品,夠晒清甜解渴。最後食埋個火焰🥄豆腐花,職員上枱會先落啲清酒喺豆腐花度,再點著火🔥,份量都幾多,今次口感夠晒滑。

🍲消暑冬瓜瑤柱鍋

🐂大滾友牛肉拼盤(細)

🥬大滾友雜菜拼盤

🐖伊比利亞橡果豬
油脂分布均勻,入口鮮嫩。

🍤手打蟹子鮮蝦丸

💙秘製喬醋凍蟶子皇(兩隻)
蟶子超新鮮,就咁烚1分鐘都好彈牙。

🍹自家製足料竹蔗茅根
打邊爐必點嘅下火飲品,夠晒清甜解渴。

2025-03-21 182 views
天文台說過兩天又有冷風到了!好呀可以約朋友去打邊爐,這次在荃灣找了間名字幾得意的“大滾友火鍋”入到去裝修很中國古典風格,連所有器皿都是用宮庭式。 這次選了冬瓜瑤柱鍋湯底,有很多連皮冬瓜、蝦仁、 雞柳、瑤柱,這湯底十分清甜,不覺油膩。牛肉拼盤(細)2人份量也很足夠,款式不少,有頂級安格斯牛,美國頂級雪花肥牛,骰子牛肉粒,手切本地牛頸脊,牛展,牛舌,牛黄喉。牛味濃郁,感覺新鮮。伊比利亞橡果豬用宫庭器皿盛載放在冰塊上,霧出陣陣白煙,仙氣十足,肥瘦分明,啖啖脂香。手打龍蝦墨魚丸墨魚丸裹包有龍蝦肉,夠哂彈牙新鮮。蔬菜拼盤款式很多,生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、蓮藕、萵筍、 粟米、蕃茄、紫淮山都好新鮮。火焰焦糖豆腐花2人份量真不少,每人有兩碗,香滑清甜,完美。最好就係有一壺暖暖的竹庶茅根水係飲品。清甜滋潤,配合火鍋飲用,正!這間係值得再來的火鍋店。

手打龍蝦墨魚丸
墨魚丸裹包有龍蝦肉,夠哂彈牙新鮮。

蔬菜拼盤

火焰焦糖豆腐花

這間係值得再來的火鍋店。
2025-03-19 164 views
今日嚟到荃灣大滾友火鍋⭐️在湯底方面,玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)是個不錯的選擇,濃郁的湯品不僅滋補,還能提升整體火鍋的風味🥳⭐️之後是大滾友雜菜拼盤,這道拼盤色彩繽紛,包含新鮮的時令蔬菜,既健康又美味,為火鍋增添了清新的口感😍⭐️接著是大滾友牛肉拼盤,肉質鮮嫩,切工精細,無論是搭配麻辣湯還是清湯,都能完美吸收湯底的精華,令人一試難忘😙⭐️伊比利亞橡果豬更是肉食愛好者的夢想,肉質鮮美,油脂分布均勻,吃起來口感滑順😆⭐️豬頸肉則是一個經典選擇,肉質緊實,適合與各種湯底搭配,風味十足🤟🏻⭐️手打蟹子鮮蝦丸和自家製足料竹蔗茅根更是為餐點增添了獨特的風味,讓整體用餐體驗更加完美🫶🏻⭐️最後甜品係火焰豆腐花,職員喺豆腐花面頭淋上酒再點火,焦糖隨即溶化,非常特別😉每一道菜都展現了大滾友對食材的講究和對味道的追求,絕對值得一試👍🏻
今日嚟到荃灣大滾友火鍋

2025-03-10