2023-04-14
BBQ食得多,巴西🇧🇷燒烤都係第一次。係朋友強烈推薦下,週五就預約咗係LKF嘅呢間餐廳食晚餐。夜晚20:00黎到,幾乎全場爆滿,好彩朋友提醒我要Book檯。他們的Buffet非常特別,場內會有員工不斷將新鮮烤焗好的各種肉類(包括有豬、牛、羊、雞多個不同位置的肉)、海鮮、蔬菜、炸薯條、炸香蕉🍌等等,分法給每一張桌子的客人。如果肚子還餓,客人就可以放“i am still hungry”的卡於桌面上,如果覺得已經夠飽,就可以將“no more thank you”的一面展示於桌面,服務員會根據紙牌而決定會不會於你的桌子前停下來。除此之外,場內嘅中央位置仲有自助吧,裏面有好多款前菜、醬料、主食、甜品、水果等等,refill速度亦快。各種烤肉質素都很不錯,非常軟嫩的tenderloin(牛里脊肉)和調味恰到好處的BBQ ribs(豬肋骨),看著服務員把熱辣辣新鮮烤起的肉一片一片切下來放於碟上,真心很是吸引。另外仲有必食嘅一款烤水果,Roast pineapple with cinnamon sugar(肉桂糖燒菠蘿)🍍,香甜爆汁,好正。澱粉類方面,推薦試試他們的Mash potato和Stea
澱粉類方面,推薦試試他們的Mash potato和Steamed garlic rice,薯蓉極其幼滑帶🧈牛油香氣,Steamed garlic rice就帶少許糯感咬口,兩者都很不錯。
是日Daily soup是椰菜花湯,濃厚質感,入口啖啖奶香及椰菜花清香,絕對more than一個放題任食的正常質素。
醬料方面,Balsamic vinegar(意大利黑醋🇮🇹)酸甜酸甜的,非常解膩,Taptars sauce(他他醬🥚)與炸物如炸薯條等尤其合拍,兩者個人都非常喜歡。
烤肉出色,但自助吧上的食物亦完全沒有失色,所以記得留一點空間享受自助吧的美食。
EGGPLANT、SALAMi、SHRIMP SALAD
Eggplant (茄子🍆)、Salami(意大利莎樂美香腸)、Shrimp salad (蝦仁沙律🦐)、和Mussels (青口)等等,味道都非常不錯。都係個句,佢哋最吸引我嘅地方係每一樣食物嘅質素都做more than一般自助餐嘅質素,每一樣食物都感覺到用心嘅烹調。
甜品方面自助餐裏面有自家製高質布朗尼蛋糕,朱古力味極其濃郁,而且唔會過甜,仲有小朋友最鍾意嘅朱古力噴泉。 如果唔鍾意食朱古力,而你個胃仲有空間嘅話,可以加錢試下佢哋嘅Seasonal Cheesecake with berry sauce($58),大大塊芝士味好突出,但係又唔會過分飽膩,帶有少許檸檬香氣,令人快要飽到飛起來也有要吃光的衝動🫢。