2019-04-20 1781 views
同朋友慶祝生日,要搵一間坐得舒服嘅餐廳,揀左呢間主打健康菜式嘅BU。餐湯係蘿蔔湯,略稀,味道唔錯。我試石斑五穀飯,有三塊比較細嘅魚,幾滑,冇乜汁,口味清淡。朋友試比目魚,比較大舊啲,佢話都幾好味。另一個朋友試牛扒,食完都話唔太飽。反而最後杯咖啡唔錯,好香濃
我試石斑五穀飯,有三塊比較細嘅魚,幾滑,冇乜汁,口味清淡。
朋友試比目魚,比較大舊啲,佢話都幾好味。
另一個朋友試牛扒,食完都話唔太飽。
反而最後杯咖啡唔錯,好香濃

起初見到這間餐廳標榜有機食物, 所有肉類不含激素, 而食評都提到服務質素好, 決定來一試. 一進入餐廳, 侍應生有3位, 但3位都在談話, 企了一陣也不懂接待客人, 加上我已看到了我的朋友已到了, 所以我直接進去. 眼見四周只有5枱客, 地方亦大, 但侍應為何安排客人坐得密密的, 地方雖大但有壓迫感. 後來我叫菜, 我明明用廣東話落單, 但有位男侍應用英文覆單, 但他跟其他女同事也是用廣東話對答, 為何要用英文覆單, 確實令人費解.  雖然服務質素欠佳, 但食物的確不錯.  首先點了一客雞翼. 個人基本要求是菜到枱上必須是要熱的, 呢間餐廳做到了. 有蕃茄的香味加上雞翼炸到脆, 又熱又脆當然覺得好食.之後我亦點了炸蕃薯條, 這一小碗會令人不停吃. 因為小小甜, 加上比起馬鈴薯, 蕃薯的營養價值較高, 還少糖, 少熱量及多纖維素. 之後點了伊比諾橡果黑毛豚扒,  說真的, 薄薄的一塊, 但味道很好, 不用汁, 豬扒已入味, 而且很滑, 這塊豬扒是值得這個價. 另外不在套餐內的和風燒雞定食, 雞沒有激素, 當然可以吃多點.  雖然選用雞腿肉, 但食入口又唔會好油, 但又唔乾, 所以這點我覺

另外不在套餐內的和風燒雞定食, 雞沒有激素, 當然可以吃多點.  雖然選用雞腿肉, 但食入口又唔會好油, 但又唔乾, 所以這點我覺得廚師傚得很好.

最後, 點了一個甜品, 可能他們沒有甜品師傅, 所以甜品得3款, 而且太普通, 連想在甜品上加些字都做不到就知道了.
2019-04-09
$320 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 伊比諾橡果黑毛豚扒
2019-04-13 1210 views
真係好癲,入到去勁黑勁暗,其實都算啦,當係佢嘅風格。叫咗一碟菠菜炒蝦扁意粉,嚟到,佢係撈左4條菠菜落去,多謝晒。然後啲面係完全冇味,勁乾...好難食裏面剩係得三隻雪藏蝦,我真係好想成碟唔食,但嗰碟野都要成百一蚊,又唔可以咁曬嘢。唔講咁多,大家睇圖就明我講乜。其實呢間野點解可以整又乾又硬又無送又無味嘅意粉出嚟賣$110?真係好癲.......我真係成世人都未試過食啲咁難食嘅嘢,見到隔離枱叫碟沙律都食到就晒眉頭。可能叫啲比較現成嘅嘢會好啲,例如炸物,點都好難會衰得去邊。
真係好癲,入到去勁黑勁暗,其實都算啦,當係佢嘅風格。

可能叫啲比較現成嘅嘢會好啲,例如炸物,點都好難會衰得去邊。
2019-04-05 509 views
星期日12點入到k11出面落大雨,完全唔想行出去,咁唯有喺商場入面搵食!上上下上到最高就見到呢間好似幾有情調嘅西餐廳,所以就入去試下午餐。個午餐餐牌都幾多野食,有日有西。個餐跟湯同餐飲嘅。西京燒比目魚扒:上枱已經有啲涼左,魚好少肉,飯都有啲細,不過好采唔太餓。個燒汁甜甜地幾好送飯同有啲沙拉菜食下。白豚肉豆腐野菜丼配溫泉蛋: 等左半個鐘先泥。呢個飯好多菇,但啲汁多到似湯飯亦好咸。因為上菜上得好慢,而且份量少,所以下就我同友人好快就餓

西京燒比目魚扒:

因為上菜上得好慢,而且份量少,所以下就我同友人好快就餓

一班人一齊食晚餐,座得好舒服,食物選擇幾多,用料新鮮,味道不太濃,都幾好食! 我覺得啲甜品都幾食喎,啲雪糕好滑,我好喜歡個綠茶布朗尼,好有綠茶味而且不太甜, 喜歡綠茶嘅朋友不妨一試。
2019-02-16
$250 (Dinner)
#BU Healthy Dining & Gathering尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓310-311號舖-----😝見個名有healthy好似好healthy咁 就決定黎試一試😂番茄蝦意粉 果然好healthy 😎係新鮮番茄ge味道😝酸酸地 調味唔多 個感覺真係好healthy 但係healthy到有d淡😆白酒煮青口就相對無咁健康feel啦 鹹左少少 青口亦因為煮得太耐而有d老 ...而標榜無激素ge西班牙黑豚伴蘋果燒汁 燒汁並無🍎味 黑豚肉質偏硬 但本身豚肉扒係靚ge 🐷肥瘦適中 肉味濃郁 ~整體不過不失 總括黎講 呢間餐廳ge食材食得出確係好新鮮 非常唔錯 可惜廚師👨🏻‍🍳功力未到家 全部味道都做得唔到位 浪費左優質ge食材~-----B仔整體評價:7.5/10個👍🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻B仔味道評分:7/10個👍🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻-----#swallowhk跟住我一齊吞食香港啦!#swallowtst
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓310-311號舖
B仔整體評價:7.5/10個👍🏻
B仔抵食程度:7/10個👍🏻
B仔環境評分:8/10個👍🏻
B仔味道評分:7/10個👍🏻
B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
-----
K11是我最喜歡逛的商場,喜歡它獨特的雲呢拿香氣加藝術氣息。這裏的餐廳也試得八八九九,近來加插了Healthy and Green的gimmick,又有新東西可試試。 BU Healthy Dining and Gathering,顧名思意健康地飲飲食食。 餐廳不大,餐桌之間空間不多,但還算得上舒適。 $288的牛扒加wine paring 實在太吸引,還是選了dinner set。 甘荀湯跟餐的甘荀湯,真材實料、夠新鮮,但略嫌不夠濃稠。 藜麥沙律Dinner set除了餐湯,還附沙律。沙律菜非常爽脆、鮮甜,與我最愛的麻醬perfect match! Rebel IPA 生啤選擇不多,但老闆(應該是老闆吧?)會先略為介紹,為我們選最合適的口味。來自美國的Rebel IPA不算很濃,帶有花香,不錯。 200日純燕麥飼養頂級黑毛安格斯牛 $288這個black angus steak在日常dinner set都有,同樣都是約10oz,但wine paring 都只是$288,沒理由不試。黑毛安格斯牛烤得剛好medium rare,外層一陣碳烤香,未吃已覺吸引。肉質很軟嫩,肉

餐廳不大,餐桌之間空間不多,但還算得上舒適。

甘荀湯

跟餐的甘荀湯,真材實料、夠新鮮,但略嫌不夠濃稠。

藜麥沙律

Dinner set除了餐湯,還附沙律。

Rebel IPA

來自美國的Rebel IPA不算很濃,帶有花香,不錯。

200日純燕麥飼養頂級黑毛安格斯牛 $288

肉質很軟嫩,肉味香濃。是燕麥飼養的關係吧?一點牛羶味也沒有。

不止black angus steck吃得健康,這3杯紅酒也有gimmick。

紅酒來自法國北隆河區,是以生物動力法(Biodynamic)釀製的有機紅酒。生物動力法視整個葡萄園為一個生態系統,根據時令、節氣種植,而且不添加任何農藥或人工肥料,以維持葡萄園的可持續發展。還要經過認証才可視為Biodynamic紅酒呢。

我覺得與平時的紅酒分別不太,我想是環保一點吧?

地中海式海鹽烤羊肩肉

薄切羊肩肉,5成或7成熟其實分別不大。

羊肉味濃而不羶,簡簡單單用海鹽調味已很足夠。肉質嫩中帶爽,很有口感。
2019-01-25
$350 (Dinner)
2019-01-21 746 views
一杯熱咖啡和熱奶茶,放上枱時已經被員工倒瀉了3份1,而且還不是熱的。到正餐,一個牛尾飯伴沙律菜,飯是完全又凍又硬,而所謂的沙津菜就是只有這兩條!員工服務就 不說了
員工服務就 不說了
2019-01-03 808 views
同中學同學婦女聚餐女士們有一個其中已經係媽媽,大家都非常養生。喺K11食有機健康西餐!餐廳喺商場頂樓,店內裝修幾好,四大一小俾咗個private corner 我地!擺埋BB車,地方非常正!雲石白色設計,環境幾唔錯。食物方面:黑松露薯條:一半,薯條有啲硬,醬有d少 唔建議叫,可以叫價錢平一半嘅淨薯條白酒煮蜆:未到調校不錯,蜆數量都OK是日精選意粉套餐:大概$160 ,有南瓜蘿蔔湯,沙律,主菜係意粉:青咖喱豚肉意粉,再加餐飲,幾抵~牛扒:叫咗五成熟但係肉質較難切味道較淡口羊架:一份有四件,我本身唔係好食羊,但都食到,因為唔太so。鍾意食羊嘅朋友,可能未必鍾意。蘋果醬料煮黑毛豬:黑毛豬好彈口,肉質鮮美!係今晚煮食肉類嘅冠軍!因為location係K11 ,所以價錢都唔平。
同中學同學婦女聚餐

食物方面:

白酒煮蜆:未到調校不錯,蜆數量都OK

牛扒:叫咗五成熟但係肉質較難切味道較淡口

因為location係K11 ,所以價錢都唔平。
是日
2018-12-29 495 views
好耐未黎食過野,點都要去幫襯下,今日去食個午餐,好耐無黎過,連餐牌食物都轉曬了😂不過食物水準仍然係甘好,仲多左好多午餐款式,服務水準當然係一樣係甘好啦😄😄套餐—🥣➕焗香菇肉餅溫泉蛋丼➕餐🍵 初時以為隻溫泉蛋會係面頭,但原來吳係,甘以為係肉餅下面,但又吳係,吳通係一齊焗隻蛋溶左,但一路食都食吳到有蛋,吳知係米漏左隻蛋😂😂😂一路食一路想搵出隻蛋但到食完都未食到有蛋既味道😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂到而家都唸更係漏左定溶左!!Anyway 呢個餐都係好好味😄😄✌️✌️✌️
套餐—🥣➕焗香菇肉餅溫泉蛋丼➕餐🍵
到而家都唸更係漏左定溶左!!
Anyway 呢個餐都係好好味😄😄✌️✌️✌️
2018-12-19 646 views
這間標榜以健康食,用無激素肉類,本地生菜,點知我同嗰friend 食到哭笑不得我地點左兩個set dinner,分別是每日精選意大利麵 ($158)同燒西班牙伊比諾橡果黑豚伴蘋果燒汁配忌廉薯蓉($238)再加錢點左鮮奶玫瑰咖啡($33), 同加$3點左杯凍檸茶大部份侍應都 OK, 唯獨這位侍應真的好趣怪,上錯餐具,送餐湯無俾匙羹,要追攞, 叫做豬扒他俾把唔利的刀我地,無個樣食物又幫您落單,最初話精選意大利麵是煙三文魚香草麵,竟然點後同我地講無,轉為蕃茄腸仔意粉,價錢一樣,食材分別真大, 我想唔要,不過朋友話試下啦!最重要是他好鍾意傾計,不停撩其他侍應傾計,唔留意有客人要點餐食物: 餐湯只覺偏酸,水水得,無咩味沙律:味道不錯,有羊芝士,沙律菜新鮮飲品:無玫瑰味,亦無咖啡味,糖水一杯是日意大利麵: 賣相味道一般燒西班牙伊比諾橡果黑豚伴蘋果燒汁配忌廉薯蓉:是嚡的黑豚肉, 燒汁同蘋果汁都唔出, 一堆漿糊,最好竟然是薯蓉,因為是有味的後記:若果想熱鬧一定要來裡,因為大家要鬧大聲講野

我地點左兩個set dinner,分別是
再加錢點左鮮奶玫瑰咖啡($33), 同加$3點左杯凍檸茶

食物: 餐湯只覺偏酸,水水得,無咩味

沙律:味道不錯,有羊芝士,沙律菜新鮮
飲品:無玫瑰
味,亦無咖啡味,糖水一杯

是日意大利麵: 賣相味道一般

後記:若果想熱鬧一定要來裡,因為大家要鬧大聲講野
2018-12-09 617 views
星期六和朋友到K11行街,然後再到BU Healthy Dining and Gathering 晚餐。大約六時十五分入座,客人不多,環境舒適寧靜。點了三道菜加2 杯飲品。1. 焗芝士松露溫泉蛋多士 : 共有五塊多士,芝士松露塗在中央,味道偏淡,不過多士脆身。朋友不吃蛋黃,我便完隻食,蛋黃好香,值得一讚。2. 炭燒黑毛牛上腰柳 : 點了七成熟,上枱時已切成大約十粒,牛肉味不錯,脂肪少但仍然肉質嫩滑,伴碟的忌廉薯蓉同樣好吃。3. 七味炸軟殼蟹蕃茄意大利扁麪 : 軟殼蟹頗大隻,上枱時已切成兩份,調味略為不足,不過炸得不錯,意大利麪味道一道,蕃茄味同樣偏淡。4. Cappucino: 奶泡厚身,不過好快便塌下少少,咖啡帶微酸。5. Mocha: 朋友點的,味道一般。整體來說食物質素不過不失,環境和服務都不俗,適合傾偈。
焗芝士松露溫泉蛋多士

炭燒黑毛牛上腰柳

七味炸軟殼蟹蕃茄意大利扁麪

Cappucino

5. Mocha: 朋友點的,味道一般。
Mocha

整體來說食物質素不過不失,環境和服務都不俗,適合傾偈。
2018-12-08
$286 (Dinner)
炭燒黑毛牛上腰柳
2018-12-03 516 views
約個幾個姊妹想靜靜地食飯 傾下心事..諗住K11 又哂我地三個人 .. 上Openrice 就搵到呢間餐廳 。 尖沙咀既餐廳泥講 K11 已經係比較小人既商場 呢間餐廳重要係最高個層 .. 機本上walk in 都唔需要憺心佢無位!我地3個人 叫左幾樣小食 一個意粉 一個waffle .. 薯條加啲黑松露醬 呢個係無得輸既組合!呢個蕃茄芝士雞翼 勁惹味 熱騰騰咁!正呢個比目魚 煎得岩岩好.. 好好味! 加埋啲薯泥咁食一流蕃茄大蝦意粉 個人泥講 唔鐘意無咬口既意粉 所以我覺得呢個意粉好一般般啲蝦又有小小雪味 。waffle 都好好味 係又熱又脆架我地由8點傾到10點 佢地話關門先走。尖沙咀難得唔需要等位同 唔會趕人走既餐廳!

我地3個人 叫左幾樣小食 一個意粉 一個waffle ..
薯條加啲黑松露醬 呢個係無得輸既組合!
呢個蕃茄芝士雞翼 勁惹味 熱騰騰咁!正

呢個比目魚 煎得岩岩好.. 好好味! 加埋啲薯泥咁食一流

蕃茄大蝦意粉

個人泥講 唔鐘意無咬口既意粉 所以我覺得呢個意粉好一般般
啲蝦又有小小雪味 。

waffle 都好好味 係又熱又脆架

我地由8點傾到10點 佢地話關門先走。
尖沙咀難得唔需要等位同 唔會趕人走既餐廳!
呢個星期六,有個男仔朋友請我去食晚飯,佢知我呢D熟女最怕肥,又要養生,又要健康,食完又減,減完再食,為左食得健康,佢帶我嚟到K11的BU Healthy Dining & Gathering餐廳,顧名思義見餐廳名就知Healthy 啦,抵錫餐廳位於K11, 地鐵站一上去就到,地點非常方便,而且環境頗佳,每張枱距離挺寬,又不嘈吵,最適合姐姐談心。我地叫左個<煙三文魚伴橙醋汁沙律>,<乾辣椒蕃茄虎蝦意大利麵>,<原味烤有機雞腿飯>。<煙三文魚伴橙醋汁沙律> 三文魚份量剛好,蔬菜新鮮,配橙醋酸酸甜甜,可先開開胃口。<乾辣椒蕃茄虎蝦意大利麵>分2人份量也ok, 意大利麵夠頭,也少許辣調味,不油不膩。<原味烤有機雞腿飯>分2人份量也ok, 紅米有飽足感,雞腿啖啖肉,烤雞香口,就算連皮吃也不多脂肪,非常健康。Keep fit只要食得健康,大魚大肉都無問題啦,大家繼續開心食吧,當然我地食得好開心啦。

2018-12-01
$250 (Dinner)
  • <原味烤有機雞腿飯>
2018-12-01 321 views
今日約咗女朋友慶生,喺OpenRice訂咗枱!12:30食lunch,去到嘅時候冇乜人!啲座位算闊落,啲櫈真皮,坐得好舒服。Lunch有Menu好多款,有$98至$138,有湯少少沙律,雖然唔係好大份,但我哋三個女仔啱啱好!加咗$65有朱古力或者檸檬忌廉蛋糕連一個雪糕球!餐飲咖啡都唔錯。而且Menu上啲雞係冇激素嘅!見啲侍應雖然冇乜特別熱情,但係有禮貌。態度都幾好。我哋三個分別都係食比目魚及三文魚扒。由熱辣嘅湯,到煎得好靚嘅魚,我本人覺得咁嘅價錢係尖沙咀K11,又有機食物幾好丫。一定再來唔記得講個蛋糕佢特別加咗生日個牌,同埋有用心咁幫我地影相

見啲侍應雖然冇乜特別熱情,但係有禮貌。態度都幾好。
唔記得講個蛋糕佢特別加咗生日個牌,同埋有用心咁幫我地影相
比目魚
比目魚