2022-09-07 895 views
以為係米芝蓮所以一試,點知係垃圾體驗叫左個A+B+C set 叫左個擂椒皮蛋,酸菜魚片,宮保雞丁,酸辣藕尖同蒸粉絲擂椒皮蛋,賣相真係震撼左我味道都係得麻油味,一塊皮蛋屍體都見唔到,兇殺現場咁血肉模糊,完整既屍體都搵唔到。極噁心!酸菜魚個樣係Ok 既,但味道好唔得!唔辣唔酸得個鹹字,仲要咬親都有有骨同魚鱗,口感勁差。未食過酸菜魚係啖啖都有骨!宮保雞丁諗住係最安全啦,真係好安全,一D冇味嫁!!!仲有個蒸粉絲,算係入得口,因為有鼓油味,其他味咩都冇。成枱冇一樣好食,仲話係米芝蓮!唔岩,有一樣好食!係花生呀!!!
以為係米芝蓮所以一試,點知係垃圾體驗
擂椒皮蛋,賣相真係震撼左我
未食過酸菜魚係啖啖都有骨!
宮保雞丁諗住係最安全啦,真係好安全,一D冇味嫁!!!
仲有個蒸粉絲,算係入得口,因為有鼓油味,其他味咩都冇。
成枱冇一樣好食,仲話係米芝蓮!
唔岩,有一樣好食!係花生呀!!!
今天中午經過荃灣近德華公園附近,無意間收到派發單張的員工,給了我一張《書湘門第》的單張,看似很吸引似的,可惜因時間太趕,未有緣去試試,所以,拍下單張,記錄一下,改天去試試吧!也希望讓大家也可參考一下呢!不知是最近自己口味變了,特別想吃一些頪似川菜的菜式,因而特別留意這些食店,還是最近香港流行這些菜式呢?好像很多地方也能吃得到呢!就連很多連所店也推出類似這些菜式,如:口水機、水煮系列、酸菜系列等。有機會也可試試,比較比較呢!現在就跟大家分享一下這《書湘門第(荃灣店)》的單張,看看他們最近的優惠吧!這些優惠適用於星期一至六呢!是一至六啊!沒錯!星期六也有這些優惠真的不錯,平日實在是太趕了,星期六就可以慢慢品嚐呢!這是一個不錯的優惠啊!先看「一人前」的菜式吧!有時候,一兩個人,真的吃不到很多東西呢!套餐就是一個很好的選擇,這裡的午市招牌套餐,有著這店的特色菜,試過合味道的,均可於星期日家庭樂的日子,帶著一家大細再來品嚐品嚐呢!如果一家大小來,也可選擇大餐牌,滿$200 + $1,就可品嚐到這裡的酸菜魚呢!還有85折的優惠,雙重優惠可一併使用,真的很吸引呢!不知各位食友,有沒有試過這間店呢?利

利申:我沒有收廣告費的,純粹是接了一張吸引自己的單張,跟大家分享一下而已!也希望這資料可給各位參考一下而已!
2022-08-15
2022-08-24 691 views
#荃灣#書湘門第和朋友一行四人食lunch, 揀咗呢間環境闊落,乾淨企理嘅湖南菜館。荃灣分店午市先至有米線,而家有八折,滿$200仲可以加一蚊有酸菜魚。落地玻璃對住德華公園,景觀不俗。點了口水雞米線 + 滷水豬手米線 + 肥腸酸菜魚米線 + 麻辣豬耳小食,仲有$1酸菜魚。口水雞例牌份量,味道幾好,墊底青瓜爽脆新鮮。豬手原隻上,炆得淋而不肥,不過唔記得影相😆 肥腸煙靭,魚片滑,米線偏淋。最好食反而係$1酸菜魚,酸菜好好味,湯底又正,標準辣度唔太辣,嗜辣者可以要求大辣或者勁辣。三碗米線大大碗,加埋豬耳及酸菜魚,四人share都飽晒。午巿冇收茶位,有一壺菊花茶消滯解油,人均$55,以環境及食物質素,真係超值。如果一個人去,推薦酸菜魚米線,八折及加一後$60,星期一至六午巿供應。
#荃灣
#書湘門第

口水雞米線
肥腸  酸菜魚米線

酸菜魚

2022-08-24
$55 (Lunch)
口水雞米線
肥腸  酸菜魚米線
酸菜魚
2022-07-08 949 views
見到街邊有易拉架介紹有啲午市套餐,又唔知食咩好,猶豫咗一陣,好啦咪試吓啦,唔試過又唔知點。$78午市酸菜魚套餐跟白飯我加$8轉咗米線另加$5叫咗罐無糖可樂有加一埋單剛好$100服務環境係好好,有壺暖嘅清淡菊花茶,送咗碟餐前小食-雲耳,又幾好味喎,但個酸菜魚點解係咁嘅,係咩風味,魚係好滑,味道就唔係食開嗰種酸菜魚嘅酸辣味道,係無咗嗰種味,酸菜得極少極少極少,有啲啲芽菜,另外仲有啲青瓜,青瓜份量接受。
$78午市酸菜魚套餐跟白飯

2022-07-08
Type of Meal
Lunch
2022-06-17 751 views
兩個為食女仔打算輕食一餐🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️所以只叫了幾樣食物試一試😛鐵板孜然牛肉🐮🥩餸還未上台已經聽到鐵板發出的滋滋聲🍽 孜然味亦隨之飄來🌬不要以為舖滿了辣椒就會好辣🤭其實只是微辣😝辣椒是用來提香提鮮的牛肉很有牛肉味(廢話但是真的🤣)有部分牛肉偏硬但可接受🙊書湘炒飯🍛以餐廳名字命名的炒飯當然要試一試😋配料有蛋和菜脯🤫炒飯夠鍋氣👍🏻好味有特色兒時發粑粑🥧由於兒時無吃過所以現在補回🤣🤣粑粑味道像白糖糕口感就像煎香了的pancake🥞
兩個為食女仔打算輕食一餐🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
所以只叫了幾樣食物試一試😛

鐵板孜然牛肉🐮🥩
餸還未上台已經聽到鐵板發出的滋滋聲🍽
孜然味亦隨之飄來🌬
不要以為舖滿了辣椒就會好辣🤭
其實只是微辣😝辣椒是用來提香提鮮的
牛肉很有牛肉味(廢話但是真的🤣)
有部分牛肉偏硬但可接受🙊

口感就像煎香了的pancake🥞
2022-05-29
  • 鐵板孜然牛肉
2022-06-06 638 views
趁hubby唔係屋企食飯...就梗係叫D佢唔食既外賣返屋企自私食...書湘門第其實想食好耐...荃灣分店最近先開張~睇雜誌介紹$1酸菜魚...我仲未試...今晚就試D特別野~首先...飲左個湯先...烏魚蛋酸辣湯...同一般既酸辣湯唔同...佢似胡辣湯多D...胡椒味重...酸味就普通...質感有D杰杰地...入面有D薄薄既烏魚蛋片...鍾意飲傳統酸辣湯既就會有D失望...冰鎮蕨菜粉...睇個樣以為佢唔會太辣...點知...叫4樣野入面...佢最辣...粉既質感有D似紅薯粉...辣得黎都幾好食!乾鍋有機菜花...菜花係本人最鍾意食既菜種之一...一貫平常既乾鍋做法...香香辣辣...仲有D爆炒至金黃既咸肉...唔錯唔錯!長沙臭豆腐煲...見到3隻辣椒以為好辣...咁又唔係喎...黑色既臭豆腐食落好吸汁...聞唔到臭味...食落都唔係香港既臭豆腐咁...配菜有D似乾鍋...我諗我下次會試炸臭豆腐~總括黎講...係可以再encore既外省野~下次要去堂食先!
烏魚蛋酸辣湯
冰鎮蕨根粉
乾鍋有機花菜
長沙臭豆腐煲
2022-06-02
Delivery
$100 (Dinner)
2022-05-25 569 views
(四月尾食)疫情緩和咗,就嗱嗱臨約friend聚吓~ 我哋四個都係辣腳嚟嘅所以就係OpenRice search吓有咩湘菜食,就彈咗呢間出嚟,見新開張又米芝連,仲做緊$1酸菜魚推廣,立即book。我哋叫咗5個菜,全部正常辣度。-香辣脆豬手(上枱個樣醜醜地,但係最好食最惹味係佢,最緊要唔油)-酸辣雞珍(正正常常冇乜特別)-干鍋田雞(田雞肉好嫩、好彈牙都好味)-手c包菜(油咗啲, 不過菜好爽口又夠辣)-$1酸菜魚🤣(一上枱就聞到勁香,冇因為做緊優惠而將貨就價,魚塊同酸菜都唔少架,仲有跟埋少量薯粉,連埋佢個酸菜湯汁一齊食,正呀酸酸辣辣,我仲食到打c eight添😅 )埋單$48x, 五個餸四個人食,每人$100仲有得找,勁抵食呀!!(當然都係因為個一蚊酸菜魚啦)佢個餐牌仲有好多唔同嘅菜式,下次要再試埋其他~ *呢變座位都幾舒適,枱同枱之間都有一段距離唔會坐得好擠迫,環境又唔嘈吵,都好啱邊食邊傾偈。
(四月尾食)

我哋叫咗5個菜,全部正常辣度。

-酸辣雞珍(正正常常冇乜特別)

-干鍋田雞(田雞肉好嫩、好彈牙都好味)

-手c包菜(油咗啲, 不過菜好爽口又夠辣)

$120 (Dinner)
書湘門第 (荃灣)💸人均消費:~$150/人(dinner)👏🏻抵讚位:坐得好舒適,地方夠大,每張枱之間都好闊落,唔會坐得好逼好焗促。我地叫左酸菜魚、鐵板炒水晶粉、酸甜雞塊、紅糖糍粑,食物份量都好多。紅糖糍粑無諗住有咁多舊,有8-10舊,食到食到棒住個肚走😋 每樣野我地都叫左小辣,都真係無咁辣,味道都夠足,係湘菜嘅重口味,但好好味😂 佢壺菊花茶我都好欣賞,解到個陣重口味嘅渴😚😯有待改善位:暫時無👍🏻👍🏻😼私心回應區:朋友話呢間湘菜新開張,堂食加$1就有一兜酸菜魚呢個優惠,咁就梗係快啲去試。雖然只係加$1,但佢兜酸菜魚一啲都無hea你,好多酸菜,有水晶粉,魚嘅分量正常,但味道好好😋 同埋原來佢係米芝連推介,都係食完先知,唔怪之得咁好食🤣🤣
書湘門第 (荃灣)
💸人均消費:~$150/人(dinner)

😯有待改善位:暫時無👍🏻👍🏻

2022-05-09
2022-05-06 915 views
晚餐。見到新開張,周街大字貼著“米芝蓮”,實在想試,就約友好去食。叫左6個菜,有:干鍋花菜炸臭豆腐酸菜魚$1窩窩頭窩窩頭有外婆菜拌食紅燒肉孜然牛肉三個人吃得超飽,都只是$575,覺得性價比實在高。湘菜每道都辣,意外地不盤太濃味,比較推薦是干鍋花菜。可以encore。
晚餐。

窩窩頭

窩窩頭有外婆菜拌食

紅燒肉

孜然牛肉

可以encore。