2022-08-18 301 views
啤啤熊主題餐廳 🐻店內好多啤啤熊陪住你食飯 氣氛幾好 真係唔會覺得孤獨🙈叫左個二人餐 經濟扺食既西餐$299羅宋湯 蒜蓉多士 多士夠脆 湯做到微辣 如果再稠少少更好🙈前菜法式牛油焗田螺 新鮮彈牙👍薯蓉又夠哂香滑 唔錯😋深海帶子拼汁燒牛柳 另加$10 叫左五成熟, 牛柳肉質好嫩滑好淋好juicy👍👍 帶子又夠大粒 觀感幾好🤭擺底嘅薯蓉勁creamy!! 不過頭先食完薯蓉好似太多太飽😆卡邦尼煙肉意粉 唔係好重蛋黃味 忌廉味重正常發揮 無咩特色🙈甜品 豆腐味雪糕係驚喜! 出面比較少有既雪糕口味, 豆味濃又唔會太甜👍另外加$19 升級自家製心太軟熱辣辣新鮮出爐 真流心,一啲都唔heavy!二人西式套餐 唔算貴呀, 可以一試!
叫左個二人餐 經濟扺食既西餐$299
羅宋湯 蒜蓉多士 多士夠脆 湯做到微辣 如果再稠少少更好🙈

前菜法式牛油焗田螺 新鮮彈牙👍
薯蓉又夠哂香滑 唔錯😋

深海帶子拼汁燒牛柳 另加$10

卡邦尼煙肉意粉 唔係好重蛋黃味 忌廉味重
正常發揮 無咩特色🙈

另外加$19 升級自家製心太軟
熱辣辣新鮮出爐 真流心,一啲都唔heavy!

二人西式套餐 唔算貴呀, 可以一試!
2022-08-14 212 views
放暑假當然要去開心下,選擇小朋友喜歡嘅熊小館餐廳就夠哂開心,食品同套餐都好多選擇性價比高,而且仲有好多bear bear相伴。🥰坐底order左小熊套餐B及2人套餐新食法B。😍小熊套餐B係兒童餐包有肉醬意粉、腸仔、牛油粟米、熊仔啫喱,廚師煮得好細心,擺盤精緻,而且係用小熊盤及小熊餐具,小朋友食得特別開心,當然食物質素亦高啦。 小熊妹🐻推介 !😆 小熊套餐本身包咗一杯鮮橙汁,我哋轉特飲橙汁熊熊, 成隻橙汁小熊坐喺杯入面好得意,小朋友見到最開心。🥰2人套餐新食法B就有忌廉湯及牛油法包,湯夠creamy及順滑,點法包食一流。鐵板香蒜西冷牛扒好大份,牛扒夠厚且腍,牛味十足,點上燒汁食感覺好正。香草忌廉龍利柳飯個忌廉汁超鮮甜,配上新鮮龍利柳食令人回味。😋甜品就揀左豆腐及朱古力雪糕,好甜好解暑。😋另外2杯特飲都影相好靚,分別係清涼仲夏(香草薄荷橙汁),同埋橙色派對(芒果橙汁)。打卡啱哂!📸

坐底order左小熊套餐B及2人套餐新食法B。😍

甜品就揀左豆腐及朱古力雪糕,好甜好解暑。😋

2022-08-05 228 views
太久沒有寫食評了,將軍澳寶琳新都城二期二樓有一間以小熊做主題的餐廳 熊小館Cafe MED,非常適合帶小朋友幫襯,價錢親民,餐廳位置寬敞,擺放多款小熊,最適合帶小朋友打卡晚餐我點了鐵板肉眼扒 黑椒汁五成熟 $155,質素唔錯,肉味香濃!薯條香脆!法式香草牛油焗田螺$50,牛油味好香!田螺好淋,食唔停口!德國啤酒脆漿炸魚薯條$88,魚肉很滑!大大份!好抵食!小朋友最愛的芝士焗肉醬千層麵,做得出色!眨吓眼就食晒食到舔舔脷!下次一定會再幫襯。
食到舔舔脷!下次一定會再幫襯。
2022-07-30 105 views
熊小館地址: 將軍澳貿業路8號新都城中心二期2樓2086-2087號舖終於到星期五,忙咗成個禮拜,今日放工後約咗老公喺將軍澳食飯,拍下拖。嚟到新都城,見到熊小館嘅二人套餐好抵食,今晚一於喺度食飯。店員服務態度殷勤,令你有一種歸至如歸的感覺。二人套餐$2991.歐陸式濃湯兩客今日供應甘筍忌廉湯,餐湯味道濃郁,質地較杰。餐湯引飲落紅蘿蔔嘅生味,反而有滿滿嘅甜味。2.牛油餐包餐包微暖,質地鬆軟。搽上牛油後,麵包非常香噴噴。作為餐前小菜,實在令人大開胃口。3.法式香草牛油焗田螺田螺新鮮、乾淨,螺肉食落甘香軟滑,又彈牙。另外加配香草同牛油作調味,焗完更滋味。4.深海帶子拼醬燒汁牛柳+$10第一個主菜老公揀咗牛柳。五成熟對我哋來講啱啱好,牛柳質地軟滑,唔韌,肉質粉嫩又juicy;再加少少燒汁作調味,更為惹味。另外仲配有帶子,帶子大大粒,食完好滿足。5.意大利魷魚墨汁意粉平時成日食白汁意粉,今日我就揀咗個墨汁意粉試試。意粉大大份,墨汁味道新奇,一啲都唔腥,幾高質。魷魚好香、好新鮮。6.今日精選雪糕球兩客最後仲有甜品。我同老公食咗雲呢拿同曲奇雪糕。雪糕creamy,好冰凍,係一個唔會出錯嘅甜品選擇。7
熊小館

二人套餐$299
1.歐陸式濃湯兩客

2.牛油餐包

3.法式香草牛油焗田螺

4.深海帶子拼醬燒汁牛柳+$10

5.意大利魷魚墨汁意粉

6.今日精選雪糕球兩客

7.凍檸茶+紅豆冰(特飲+18)
凍檸茶冇苦澀味,味道好。紅豆冰椰汁味濃,紅豆份量多,有沙沙地嘅質地,好飲!
2022-07-25 102 views
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐由細到大都好中意熊啤啤🐻見到屋企附近有間熊啤啤主題店又點會錯過😍餐廳唔單止有好多熊啤啤擺設,連掛畫都係😳非常有心思💕✅ 意大利卡邦尼煙肉扁意粉$58扁意粉份量都幾多,平時多數都係配普通意粉,配扁意粉幾好食😋卡邦尼調配得恰到好處,味道不錯☺️呢個價錢好抵食😍✅ 烤美國安格斯漢堡伴炸薯條$79漢堡包嘅包皮有烘過之餘加咗牛油,漢堡包好香☺️安格斯牛肉相當香嫩,唔會好柴嘅感覺❣️🌹凍薔薇之繸$16(玫瑰花茶柚子)玫瑰味好出,加咗柚子令到飲品嘅味道層次豐富咗,唔會正係得茶味👍🏻👍🏻🧊清涼仲夏(香葉薄荷橙汁)朋友叫咗呢款,佢話比杯野飲張相吸引咗🤣整體味道不錯,薄荷的清涼感,好適合夏天嘅飲品📍熊小館 (將軍澳)地址:將軍澳貿業路8號新都城中心二期2樓2086-2087號舖
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐

✅ 意大利卡邦尼煙肉扁意粉$58

✅ 烤美國安格斯漢堡伴炸薯條$79

🌹凍薔薇之繸$16
(玫瑰花茶柚子)
🧊清涼仲夏
(香葉薄荷橙汁)

📍熊小館 (將軍澳)
2022-07-24 89 views
📍 烤雞肉羅宋湯螺絲粉📍可能羅宋湯底略為淡味,螺絲粉味道都有啲淡,不過雞肉肉質滑口入味,而且雞肉份量合適。📍金磚西多士📍西多士厚度岩好,烘得香口,如果可以朱古力醬多啲就更加好啦😋📍檸檬沙律醬炸薯條📍新鮮香脆出爐嘅炸薯條,夠熱夠脆,檸檬味嘅沙律醬幾特別,沙律醬中帶有些少檸檬味,清新,可以試下。環境充滿兒童、歡樂氣氛,而且座位闊落,餐牌價錢抵食,份量適中,係一個唔錯嘅選擇。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹熊小館將軍澳貿業路8號新都城中心二期2樓2086-2087號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#寶琳好食 #寶琳食好西

📍 烤雞肉羅宋湯螺絲粉📍

📍金磚西多士📍
西多士厚度岩好,烘得香口,如果可以朱古力醬多啲就更加好啦😋

📍檸檬沙律醬炸薯條📍

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
熊小館
將軍澳貿業路8號新都城中心二期2樓2086-2087號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#寶琳好食 #寶琳食好西
2022-07-23 61 views
成間餐廳都有好多啤啤熊,紅白格仔餐枱有啤懷舊嘅感覺💃🏻其實佢有啲套餐會抵啲,不過我地太想食軟殼蟹意粉就散叫🤣軟殼蟹牛肝菌意粉 $95軟殼蟹幾大隻,炸得香脆又有蟹膏深海帶子拼醬燒汁牛柳 $148呢個牛柳睇落冇咩特別咁,食落去好有牛味同軟腍!薯蓉都好軟滑有牛油香,帶子就刺身級輕輕煎下👍🏻升級套餐 +$28餐湯係羅宋湯,好濃郁唔稀熱情玫瑰 +$16好夠熱情果糖漿,鍾意飲甜野嘅好好飲心太軟 +$29雪糕 +$15心太軟係一定要配雲呢拿雪糕架!!所以加左球,心太軟好熱辣辣又流心,兩個人食啱啱好🥰

軟殼蟹牛肝菌意粉 $95
軟殼蟹幾大隻,炸得香脆又有蟹膏

深海帶子拼醬燒汁牛柳 $148

升級套餐 +$28
餐湯係羅宋湯,好濃郁唔稀

熱情玫瑰 +$16
好夠熱情果糖漿,鍾意飲甜野嘅好好飲

心太軟 +$29
雪糕 +$15
約了客人在將軍澳,見客前先食個晏;新都城勁多選擇,單是商場二期,起碼有廿多卅間見呢間啲熊仔幾卡娃依,門囗又有啲人排緊隊,就佢啦!入面明顯走清新路線,好多學生幫襯,證明價位不太高中午都幾多選擇,一於食個牛扒餐餐湯夠濃,唯稍鹹,配蒜蓉多士還可以意粉不過不失,有咬口,算是合格師傅可能落多咗鬆肉粉,攪到件牛扒欠缺應有的口感,肉味也被去掉了一些,不是我喜歡的那種蒜蓉汁也偏鹹,蒜味又不太突出至於杯凍咖啡,雖不是用即磨,但亦幾香濃幾好飲,加翻啲啲分以呢個價位,相信附近有更好的選擇!#行到邊食到邊#經常獨食但又肥嘅阿伯
約了客人在將軍澳,見客前先食個晏;
新都城勁多選擇,單是商場二期,起碼有廿多卅間

見呢間啲熊仔幾卡娃依,門囗又有啲人排緊隊,就佢啦!

入面明顯走清新路線,好多學生幫襯,證明價位不太高

中午都幾多選擇,一於食個牛扒餐

餐湯夠濃,唯稍鹹,配蒜蓉多士還可以
意粉不過不失,有咬口,算是合格

蒜蓉汁也偏鹹,蒜味又不太突出
至於杯凍咖啡,雖不是用即磨,但亦幾香濃幾好飲,加翻啲啲分

以呢個價位,相信附近有更好的選擇!

#行到邊食到邊
#經常獨食但又肥嘅阿伯
2022-07-06 96 views
熊小館 (將軍澳)好耐冇黎嚕,餐排好似都冇咩大改動係二人套餐多咗幾個選擇二人套餐唔洗點揀,最方便二人套餐 $299🌟歐陸式濃湯🌟牛油法包今日係羅宋湯,味道正常,用黎點包食都唔錯的🌟意式焗肉醬茄子有好多肉醬同芝士同切片既茄子一齊焗都幾好食🌟鐵板肉眼扒七成熟,可以揀黑椒汁或燒汁塊扒都正常,冇咩筋,煎香後再用鐵板上有啲薯條、粟米、洋蔥等配菜份量都幾多🌟番茄奶油呑拿魚螺絲粉好多番茄奶油醬同吞拿魚啖啖螺絲粉都食到醬料有少少酸酸地,但幾好食🌟自家制心太軟 +$19本身係雪糕,可以加錢轉心太軟心太軟係即叫即焗,出到黎仲表面仲有啲脆一切開啲朱古力留晒出黎超正,但會偏甜仲包咗飲品兩杯 📍熊小館 (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心二期2樓2086-2087號舖
熊小館 (將軍澳)
好耐冇黎嚕,餐排好似都冇咩大改動
係二人套餐多咗幾個選擇
二人套餐唔洗點揀,最方便

二人套餐 $299

🌟歐陸式濃湯🌟牛油法包
今日係羅宋湯,味道正常,用黎點包食都唔錯的

🌟意式焗肉醬茄子
有好多肉醬同芝士同切片既茄子一齊焗
都幾好食

🌟鐵板肉眼扒
七成熟,可以揀黑椒汁或燒汁
塊扒都正常,冇咩筋,煎香後再用鐵板上
有啲薯條、粟米、洋蔥等配菜
份量都幾多

🌟番茄奶油呑拿魚螺絲粉
好多番茄奶油醬同吞拿魚
啖啖螺絲粉都食到醬料
有少少酸酸地,但幾好食

🌟自家制心太軟 +$19
本身係雪糕,可以加錢轉心太軟
心太軟係即叫即焗,出到黎仲表面仲有啲脆
一切開啲朱古力留晒出黎
超正,但會偏甜

仲包咗飲品兩杯

📍熊小館 (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城中心二期2樓2086-2087號舖
2022-06-08 91 views
今日同個朋友難得去行街,佢突然話要找間可以打下卡有主題的餐廳食飯,話已經無得去旅行要影返d靚相。。點知比佢發現到一間主題係熊bear bear嘅餐廳,因為我哋都早去唔洗點排隊,仲比佢找到兩位朋友陪佢食嘢。。。🤣🤣🤣又真係幾可愛嘅。。放係旁邊,好似多個朋友咁。我哋叫左個兩人餐,香草田螺個薯蓉好好食,田螺好多粒又大粒。加左10元叫左個五成熟牛柳,估佢唔到都真係唔止係打卡餐廳,個牛柳好林,又有肉汁,唔係hea,帶子又大大粒。卡邦尾意粉唔算好注重蛋汁的類別,反而係creamy d嘅。仲有唔係度度有嘅豆腐雪糕,仲轉多個心太軟,唔算太大份,因為西餐會偏膩。這個2人餐剛剛好。重點係d bear bear真係好得意。。同坐得都好舒服。。

我哋叫左個兩人餐,香草田螺個薯蓉好好食,田螺好多粒又大粒。

卡邦尾意粉唔算好注重蛋汁的類別,反而係creamy d嘅。

2022-05-23 97 views
今天同老公拎咗好多食物入將軍澳比阿媽,因為老人家冇打針,好多野都買唔到。之後我哋去咗新都城行吓,見到有間以熊熊為主題的餐廳, 叫做熊小館,老公話我哋之前去九龍灣MegaBox食過,味道唔錯,今晚就係度食晚餐試吓!餐廳內每一個角落都有熊熊公仔,尤其近門口位置擺放的小熊比較大隻,有小朋友開開心心地打卡,每張餐枱也放有一隻可愛的小熊陪件客人用餐,增添不少樂趣!鐵板餐包咗餐湯,蒜蓉包和飲品,餐湯係羅宋湯,味道濃郁香甜。蒜蓉包香脆,飲品黑熊即是朱古力雪糕加可樂,內有一個熊仔冰塊,令這杯飲品增添不少美感!另一杯係爆谷紅豆冰,可惜爆谷賣晒!品嚐唔到效果!扒迷迭香羊扒.煙腩片伴香草茄蓉汁:迷迭香是種很神奇的香料,香味十分獨特,與羊肉很絕配,羊扒七成熟,中間程粉紅色,肉質鮮嫩。加上香草茄蓉汁,味道香甜更美味。配菜方面煙肉香,薯蓉口感幼滑,薯蓉綿滑,粟米粒甜美,蘆筍爽口。鐵板什扒:有豬扒、雞扒、煙肉、煎蛋。熱辣辣的鐵板在倒下黑椒汁時咋的一聲,香味四溢,熱氣迫人。豬扒雞扒份量十足,厚切夠大塊,配黑椒汁好惹味!玫瑰法式燉蛋白:滑溜內餡配上烘烤的金黃酥脆焦糖上層,這迷人甜蜜的香氣幾乎沒有人能抵擋。

2022-05-13
Type of Meal
Dinner
2022-05-21 74 views
就黎到流星雨生日🎂諗唔到買咩生日禮物俾佢索性趁爸爸放假帶埋佢一齊去擇🙈🙈新都城行完街就直頭喺嗰度食埋飯經過嘅時候流星雨就俾啲熊啤啤吸引咗🤩除咗個logo係有大大隻熊啤啤之外入面都係充滿熊啤啤嘅佈置擺設油畫等😝每一張枱都有小熊公仔🧸有啲位甚至有超大隻熊仔陪伴食飯🍚我地點左一個二人餐同一個兒童餐🥰兒童餐係用熊仔碟上菜😆有粟米🌽腸仔 肉醬意粉🍝 啫喱 仲包一杯飲品最欣賞係啲啫喱係熊仔造型 勁得意😍而我食過佢幾啖肉醬意粉味道都幾唔錯而二人餐就有包餐湯 前菜 主菜 甜品 飲品餐湯係羅宋湯配蒜蓉包 非常開胃前菜:香草牛油法式田螺 香口👍🏻主菜就擇左蜂蜜味BBQ燒豬仔骨同意大利墨汁魷魚意粉🍝豬仔骨肉質好淋又夠味 我老公大讚仲要份量又多 超扺食😋墨汁魷魚麵就覺得正常 無乜大驚喜+$19可以將套餐入邊嘅雪糕變咗心太軟🍫非常推介大家食😍係爆流心😋😋😋超好食
就黎到流星雨生日🎂

墨汁魷魚麵就覺得正常 無乜大驚喜

+$19可以將套餐入邊嘅雪糕變咗心太軟🍫
非常推介大家食😍係爆流心😋😋😋超好食
2022-05-18 75 views
疫情前已經好想來熊小館食晚餐🥣等到了,為左同熊影相,相約朋友來打卡入到店好有童真很開心感覺呀好岩情侶小朋友閏蜜去的我地點選二人餐、有餐湯兩主菜飲品同甜品,非常豐富,慢慢介紹下先餐湯係蕃茄湯加蒜茸飽,熱辣辣的為餐前開開胃口我係牛魔怪叫左鐵板西冷食,份量適中,女生開心share沒問題,醬汁亦不錯👍🏻另外係蜜桃芝士焗雞扒飯,面果浸芝士很正,攪勻整個飯來食,超級捧呀最後上個重點甜點心太軟,一切朱古力醬就流左出來了再配上甜品有兩個雪糕球,不用爭,平時都少食今日胃口大開咩都食今晚環境食物都滿足曬我地呢些少女心,熊仔太可愛了,狂影相📸️
疫情前已經好想來熊小館食晚餐🥣

等到了,為左同熊影相,相約朋友來打卡

入到店好有童真很開心感覺呀好岩情侶小朋友閏蜜去的

餐湯係蕃茄湯加蒜茸飽,熱辣辣的為餐前開開胃口

最後上個重點甜點心太軟,一切朱古力醬就流左出來了

2022-05-15 1142 views
大家喜歡Bear Bear熊嗎? 小時候,我真的很喜歡,還記得哥哥送了一隻白色的Teddy Bear毛公仔給我,我當它寶貝一樣,每天都要它陪着我,當然現在就沒有了……但對Bear Bear熊還有一種情意結。來到這間以小熊會主題的餐廳,勾起了童年回憶,很美好!先有一隻巨大的Bear Bear熊毛公仔坐在門口等着大家的光臨,內裏還有不少跟Bear Bear熊相關的擺設,如不同大小和種類的毛公仔、Bear Bear熊畫等等,而最吸晴當然是牆身的水手Bear Bear熊油畫,很可愛! 餐廳地方闊落,有幾行四人卡座,亦有多張二人枱和一張加了隔板的長枱,坐得很舒適。枱上有多份餐牌,選擇很多,有四款二人套餐、品味新嚐、小熊套餐、Classic Sizzling Plate Set。另外,亦單點菜式,包括有沙律、前菜、湯、意大利麵/飯、型廚推介、飲品和甜品等,還可加錢變成不同套餐,可以吃得更豐富。****************************我們單點了兩份主菜,加$28可享用是日餐湯配法包和飲品。先上是日的南瓜甘荀忌廉湯湯配蒜蓉法包(+$28)。熱辣辣上枱,南瓜和甘荀都打至幼細,湯身濃稠綿滑
****************************
是日餐湯配法包
我們單點了兩份主菜,加$28可享用是日餐湯配法包和飲品。先上是日的南瓜甘荀忌廉湯湯配蒜蓉法包(+$28)。熱辣辣上枱,南瓜和甘荀都打至幼細,湯身濃稠綿滑,味道帶點香甜,最喜歡是沒有加入大量忌廉,喝起來不覺漏滯,好喝! 旁邊的蒜蓉法包烤得金黃香脆,滿有牛油蒜香,用來佐忌廉湯最適合不過。
黑漆漆墨魚麵
你第一時間看中這道黑漆漆墨魚麵Ink Sauce Spaghetti w/squid ($82),我真的有點意外……果然黑漆漆,但也有幾個白雪雪的墨魚圈作強烈的對比。墨魚麵挺有嚼勁,煮得剛好,睇落有點乾身,無乜墨魚汁,但也能為我倆塗上「黑口紅」,哈! 淡淡的墨魚鮮香,唔算好濃,而墨魚圈就相當鮮味爽彈。
扒迷迭香羊扒‧煙腩片伴香草茄蓉汁
我就點了一客扒迷迭香羊扒●煙腩片伴香草茄蓉汁Grilled Rosemary Lamb Chop & Bacon w/ Fresh Tomato Sauce ($131),相當豐富,賣相亦吸引。除了有三大件羊扒外,還一大球薯蓉、一卷煙肉四季豆、一些車厘茄和粟米粒,份量十足。
扒迷迭香羊扒‧煙腩片伴香草茄蓉汁
指定羊架七成熟,外表帶點焦色,陣陣焦香,相當靚仔! 肉心雖只是呈少少粉紅,但一切下去便感受到它有多腍嫩!製作時間拿捏得非常好,肉質相當腍嫩兼存肉汁,肉味香濃,能嚐到羊羶味,更顯羊肉風味。腍嫩的肉質夾雜少許肥膏,吃起來多份油潤,好吃得很。最喜歡近骨架位置的肉筋,煙韌兼焦香,忍不住拿着來咬下來,相當滋味!雖配香草茄蓉汁,但個人覺得不作任何添加已很美味,反而香草茄蓉汁伴薯蓉來吃較適合。煙肉四季豆卷也不錯,鹹香腍嫩的煙肉跟清新的四季豆同吃,味道剛好。此道菜是推介之選!
凱撒先生沙律
除了兩份主菜,還點了一客凱撒先生沙律 Caesar salad ($64),指定凱撒沙律醬另上。新鮮爽脆的羅馬生菜加入香脆的多士粒,拌入鹹香的煙肉乾和芝士粉,吃時可按個人喜好奲入凱撒沙律醬,可嚐到羅馬生菜的清新感,又唔會因醬料過多而感到漏滯,簡單而美味的配搭。
熱情玫瑰、薔薇之戀
你不知是否受我影響,也喜歡了熱情果,點了一杯熱熱情玫瑰 Hot Passion Fruit Rose Tea (+$16跟餐/原價$28),名正言順飲了幾啖,幽香的玖瑰花茶配酸咪咪的熱情果,消滯解渴,其實我都很喜歡。因為不想跟你一樣,所以我要了杯熱薔薇之戀 Hot Rose Yuz Tea (+$16跟餐/原價$ 28)。入口暖笠笠,同樣嚐到玖瑰花的幽香,再滲出柚子的酸甜,解渴醒神。
為何你點了黑漆漆墨魚麵,我會有點意外? 皆因你忘記了我是不太吃魷魚和墨魚……待下了單我才再次告知你,因為我想你吃你喜歡的。對我來說,吃什麼不是重點,有你陪伴我吃才重要。
2022-05-10
$201 (Dinner)
熱情玫瑰、薔薇之戀
2022-05-13 701 views
好耐無黎呢間位於將軍澳新都城中心既熊小館啦。今晚趁Happy Friday就黎呢度食個晚餐先。顧名思義,熊小館主題係bear bear熊。餐牌有前菜,意大利粉,飯,主菜,鐵板餐,二人套餐,小熊套餐,飲品,甜品等。今晚簡單叫左個二人套餐,$299另加一,包歐陸式濃湯兩客+牛油法包,二選一頭盤,5選一主菜,5選一意粉或飯,今日精選雪糕球兩客,再加咖啡或茶兩客。羅宋湯,牛油法包(跟餐)歐陸式濃湯係羅宋湯,有好多菜,包括梛菜,紅蘿蔔,西芹,紅辣椒。個湯都辣辣地,好開胃!塊牛油法包由頭到尾都超香脆,上面加左蒜蓉醬,味道幾好呀。意式焗肉醬茄子(跟餐)頭盤之前食過法式香草牛油焗田螺,今次試吓意式焗肉醬茄子先。意式焗肉醬茄子用鐵板上,一共有8片茄子,再加上大量肉醬同芝士拉絲,好邪惡。深海帶子拼醬燒汁牛柳(跟餐加$10)深海帶子拼醬燒汁牛柳擺盤好靚。深海帶子兩隻用一支竹簽拮住,都唔細隻,唔係全熟,仲係生生地,整得鮮甜唔韌,好味道。牛柳叫左三成熟,外皮香脆入面非常極度腍,質感好正喎。本身都唔乾不過可以點另上嘅醬汁一齊食。配菜仲有兩條蘆筍同兩粒車厘茄,都好新鮮,加埋唔少薯蓉喺底更飽肚,上面加左一支紅辣椒同少
羅宋湯,牛油法包

羅宋湯,牛油法包(跟餐)
意式焗肉醬茄子

意式焗肉醬茄子(跟餐)
深海帶子拼醬燒汁牛柳

深海帶子拼醬燒汁牛柳(跟餐加$10)
深海帶子拼醬燒汁牛柳

配菜仲有兩條蘆筍同兩粒車厘茄,都好新鮮,加埋唔少薯蓉喺底更飽肚,上面加左一支紅辣椒同少少新鮮菜苗點綴,最後加上露絲瑪莉香草。以cafe黎講主菜算好唔錯。呢款主菜強烈推介。
番茄奶油吞拿魚螺絲粉
番茄奶油吞拿魚螺絲粉(跟餐)

意粉或飯我哋揀左番茄奶油吞拿魚螺絲粉。份量都幾多喎。螺絲粉今次煮得較腍。個汁係番茄加奶油,所以滑得黎又有番茄味。吞拿魚碎係散開左撈埋落個汁。其他配菜仲有3粒車厘茄,少少菜苗同橄欖粒。

加左錢升級餐飲。

紅豆冰,清涼仲夏

清涼仲夏 (跟餐加$16)
清涼仲夏

清涼仲夏即香草薄荷橙汁,有呈綠色嘅薄荷汁喺底,上面係黃色橙汁,面頭有一片檸檬。飲落薄荷味中帶少少檸檬味道,感覺清新唔過甜。
紅豆冰

紅豆冰 (跟餐加$18)
呢度都有椰汁紅豆冰,正呀!下底有好多紅豆蓉,椰汁唔會太淡,整體唔會過甜,都好飲呀,飲完好似食左甜品
自家製心太軟
自家製心太軟(跟餐加$19)
自家製心太軟

一定要加$19升級自家製心太軟。心太軟雖然細細個,不過朱古力蛋糕暖笠笠,入面超多朱古力醬流出黎,而蛋糕皮薄中帶少少脆,整得好好。伴有邪惡忌廉同幾片黃桃。最後蛋糕上面灑上糖霜同加上朱古力醬。呢個價錢好抵食。另外伴有一球朱古力雪糕,上面灑上少少七彩朱古力碎同擠左少少朱古力醬,雪糕同心太軟一齊食冷熱交融好正。
朱古力雪糕

成個餐都幾多野食,食飽飽升級左咁多野食人均都係兩舊水樓下,抵食。
2022-05-13
$199 (Dinner)
意式焗肉醬茄子
紅豆冰,清涼仲夏