2016-07-05 508 views
(啦啦啦啦啦做咩唔比我post 餐廳既燈光並唔係特別亮,但調得舒服,周圍的熊仔簇擁,帶出一種奇幻既童話氣氛。係依個甘柔和既燈光同氛圍之下,我決定,食一塊豬肋骨。嗯,全名係美國百老匯bbq燒豬仔骨。等左一陣間就有得食。好大塊既燒豬仔骨就甘出現係我既面前,色澤甚是好看,表面覆蓋著一層燒汁,還有底下的薯條和青瓜等。整個盤子上都有著燒汁。另外還有一個小盤子盛著。好大份,我一度以為自己食唔哂....不過言歸正傳,我切開燒得熱乎乎的豬仔骨,吃下一口,豬肉燒得正熱,於是那種溫熱的感覺就觸及我的口腔,再在咬落時變成肉汁。豬仔骨十分之嫩,而且也十分入味,其味道除了有炭燒的香氣外,還自帶有一定咸香,十分好食。邊食豬仔骨,我一邊食佢底下既薯條同青瓜。薯條就因為沾左啲醬汁變腍,但青瓜就幾清新而可口,中和番少少甘大塊豬仔骨帶來既凝滯感。
(啦啦啦啦啦做咩唔比我post
2016-07-02 510 views
個人推介指數分 8.5 (10分為滿分) – 服務細心週到, 食物水準和賣相也不錯, 環境別緻舒適, 很適合一家大細, 特別是初生小孩一同來進餐.對於初為人父的我, 週未日和囡囡外出去逛商場, 最大的難題是當囡囡沒電池,需要找一個舒服的地方用餐, 好讓我安心食飯之餘, 還得餵飽我的可人兒. 通常好食的餐廳不是爆滿人龍或位置通常很狹小, 要不是就是沒有BB椅, 只好卻步. 因此現在每到一個大型地標商場, 我也會MARK定一間心儀的親子餐廳, 好讓我食得舒適, 餵囡招積.今天和囡囡到了愉景新城參加準備了一個BB 爬行大賽, 結果人太多只好放棄, 到處逛逛. 閒逛了大約一小時, 大細也感到有點累, 剛好走過一間裝修得頗別緻的餐廳, 外面有幾個BB車位, 心想最少這裡肯定有BB椅吧, 於是馬上入去坐坐, 順便吃個EARLY DINNER, 看看他能否成為我的親囡餐廳.頭盤賣相絶不媽虎, 份量也萛不少, 比我想像的多, 包括以下三樣食物法式豬手蔬菜凍, : 這根本就是酒店的菜式, 豬手以被打碎再成型, 口感像在吃啫喱, 上面有些少黑醋, 吃來更清新.白酒忌廉煮藍青口 : 藍青口是比較細小, 很鮮

白酒忌廉煮藍青口 : 藍青口是比較細小, 很鮮甜, 也沒有半點渣, 那個白酒忌廉滲入了青口內, 連汁帶肉食, 非常滋味

沙律伴法國香草汁 : 味道是一般的沙律菜, 最特別是盛香草汁的壼子, 很是搶鏡.. 小孩們一見到就想拿來把玩, 當然我是說我的小公主吧.

主菜方面, 我和太太點了以下兩樣
美國BBQ燒豬仔骨

原條豬仔骨烤得香香脆脆, 切開中間骨興骨間的空位, 輕易完成, 可知內裡的肉質還是綿綿的. 我個人最欣賞他真的做到外脆內軟多汁, 比起一些傳統吃豬仔骨的美式店子也絶不失禮. 還有, 那燒醬汁也調配得宜, 酸酸甜甜, 今人胃口大開, 二百多元能吃到這個質數, 實在化萛.
石板燒安格斯西冷扒伴烤磨菇

厚厚的西冷以燒熱的石板上枱, 用薯條放在扒的下層, 不然牛扒便會過量受熱. 不過由於石板的蒸氣也有一定的熱度, 對於不吃太熟的食客, 建議在落單時要求五成熟以下, 到進食中期便會變成七成熟了. 說回西冷的味道, 肉味頗濃沃, 加上厚切的關係, 每一啖也滲出濃濃的肉汁, 伴着數片蘑菇來吃, 提升了牛肉的香味. 還有, 墊底的薯條和瓜菜也不是錯過.
法式焦糖布甸咖啡

今晚我點了這個特飲, 本以為裡面會有布甸在咖啡內, 原來是焦糖布甸味的咖啡. 一啖飲進口裡郤又感到頗有趣, 明明是焦糖布甸的味道但是能飲進口內, 加上還有啖啖的咖啡香味, 又萛幾夾, 不過如果可再減一點糖會更好, 只因本人不太受得甜. 還有雪糕作甜品呢.

整体以這, 這裡不論在擺設佈置配套也很適合小朋友和小BB來進餐, 價錢合理, 食物質數萛中上, 已順利地加入我的親子餐廳.
2016-05-28
2016-06-29 5641 views
喜歡一個人的感覺是怎樣?喜歡一個人你會為他著迷,希望每一分鐘都可以見到他,見不到的時候會整天掛住他,在一起的時候會感覺很溫暖很安全,想永遠擁有他。愛一個人的感覺是怎樣?也許以上全部皆是,但愛一個人你並不一定擁有他,而是看著他開心、幸福就好了。已經不敢再踏足荃灣這個地方,說是怕踫見你嗎?不是,而是我怕再見到你時,還是很愛你....這間熊小館是我跟他以前常來拍拖的地方,他覺得食物不好吃,我卻常跟他鬥氣說我喜歡這裡的小熊,其實我不是喜歡小熊,而是覺得這裡的食物很便宜,我的夢想就是儲錢可以跟你組織一個家庭,偏偏你永遠都不懂我的心意,也許這就是我們不能走到終點的原因....熊小館一如以往的色彩繽紛,紅磚的牆身,每張枱上都放有小熊,牆上亦掛滿小熊的畫像。門口還設有一個圖書櫃,可以給小朋友隨便看書,提供娛樂給孩子,留意到現在還新增了小熊兒童餐,完全符合愉景新城這個充滿小孩用品的商場。現今物價高漲,紅小館的價格已經不是往日般便宜,不過選擇都頗多,或許重遊舊地思故人,我沒有什麼胃口,只隨便點了一個主食及小吃。單點食物可以加$20享用餐湯、多士及飲品。今天的餐湯是忌廉湯,稀惆度剛剛好,內裏有粟米及蘑菇,我
喜歡一個人的感覺是怎樣?

愛一個人的感覺是怎樣?

單點食物可以加$20享用餐湯、多士及飲品。
今天的餐湯是忌廉湯,稀惆度剛剛好,內裏有粟米及蘑菇,我最喜歡的是旁邊的蒜蓉多士,除了焗得香脆可口外,牛油味亦香濃,和忌廉湯更是非常匹配。
忌廉黑松露煙三文魚天使麵
上枱可以聞到黑松露味香濃,令原本沒有胃口的我亦很想嚐一口,因為落了很多忌廉的關係,令整個天使麵很Creamy,咬入口感覺亦很彈牙,煙三文魚咸香充足。
忌廉黑松露煙三文魚天使麵
吃到這𥚃,我不小心一個人吃了所有三文魚,完全沒有理會坐在我對面男友的感受,此時,男友卻說希望我多吃一點。記得那個"他",因為他叫Simon的關係,特別喜歡吃三文魚,每次我都忍著不吃,把所有三文魚留給他,就好像現任男友對我的呵護一樣,成了對比。
肉醬瘋薯
肉醬瘋薯
薯條應該是翻炸過的所以不夠脆,本來以為肉醬是淋上面的,就好像出面賣的瘋薯一樣,有時候理想和現實卻是差很遠,幸好肉醬的味道不錯,但男友見我不喜歡吃,便二話不說一人吃清所有薯條。
此刻的我終於清醒了,有個如此疼愛自己的人卻身在福中不知福,真不該。但口裏說不,身體卻很誠實,思念他的感覺越來越強烈,我開始到Facebook看看他的近況....

他現在事業有成,亦已經有一個很漂亮的妻子,和一對可愛的小孩子。就在此時,甜品送到。
小熊雪糕杯
雪糕上的不是小熊,而是我最愛的小兔子,原來這是男友特別安排的一個驚喜,吃着酸酸的藍莓雪糕球,望着甜甜的巧克力兔子,發現其實我跟你的生活分別都很美滿,最好的愛是被自己所愛的人溺愛著。

一直以為,我才可以給你幸福,原來都是一廂情願的事情,很多事情,都是等到失去了才學會珍惜。

Other Info. : 愛便是學習去放手,不管那個人在哪裏,不管自己能否在他心中佔一個位置,但能夠擁有一個對自己來說很重要的人,就已經是一種福氣。
$100 (Dinner)
2016-06-27 3781 views
走進荃灣的熊小館,彷如走進熊熊樂園,感覺自己都似變身成小朋友,童心萌發。原來這是一家熊熊主題餐廳,怪不得甫踏進店內已可見到處都是熊熊的掛畫、玩偶,配搭著色彩豐富可愛的桌椅與裝潢,連餐桌上都放有小熊布偶陪伴食客用餐。吃的方面也不含糊,熊小館提供了各式套餐,就算單點食物也可以加$20享用餐湯 + 牛油多士 + 冷熱飲品。即是任何食物都能變化成套餐,還可以自由配搭升級小食,豐儉由人。是日餐湯是羅宋湯,微酸開胃。牛由多士塗滿蒜蓉醬再烤得脆身,香口惹味,是餐湯的最佳拍檔。煙三文魚凱撒花瓶沙律 $76除了裝潢佈置充滿童真,連餐點都帶有趣味性。盆栽造形的煙三文魚凱撒花瓶沙律,以沙律菜為葉,三文魚為花,再用澆水器將凱撒沙律汁澆進「盆栽」裡,就算是不愛吃菜的小孩也會從此愛上!白酒忌廉煮藍青口 $58放得滿滿的藍青口數量不少,青口肉身肥大又吸收了滿滿的白酒忌廉汁,非常入味。要是能付上麵包讓食客能沾著白酒忌廉汁會更好,總覺這麼美味的白酒忌廉汁剩下了很浪費。半煎烤北大洋扁鱈魚配卡邦尼貝殼粉 $109被鱈魚、貝殼粉和配菜堆得滿滿的一碟,單看色澤賣相已足以吸引食欲。外皮與表層煎烤得金黃焦脆的北大洋扁鱈魚香氣四溢,
煙三文魚凱撒花瓶沙律 $76
白酒忌廉煮藍青口 $58
半煎烤北大洋扁鱈魚配卡邦尼貝殼粉 $109
被鱈魚、貝殼粉和配菜堆得滿滿的一碟,單看色澤賣相已足以吸引食欲。外皮與表層煎烤得金黃焦脆的北大洋扁鱈魚香氣四溢,切開後可以看到雪白嫩滑的魚肉,魚脂香味濃郁,是我的最愛!貝殼粉沾滿了卡邦尼汁與煙肉碎、洋蔥碎,味道香濃又滑溜,吃著吃著如果覺得膩味還可以吃點配菜中和,非常豐富又平衡的一道菜。
草子莓莓 (跟餐+$16)
邊吃邊聊有點口乾舌燥,呷一口充滿夏日氣息的草子莓莓,士多啤梨與香橙的酸甜果味格外冰涼透心,不但賣相漂亮還很適合大熱天喝呢!
自家製心太軟 (升級+$28)
心太軟旁邊伴著香甜芒果毫不孤單,輕輕切下只見朱古力流心即時湧出,甜美濃稠的朱古力漿配上軟軟的心太軟蛋糕,同時滿足了視覺與味覺享受,推介!
2016-06-14
$170 (Dinner)
  • 自家製心太軟
  • 半煎烤北大洋扁鱈魚配卡邦尼貝殼粉
  • 煙三文魚凱撒花瓶沙律
2016-06-26 2787 views
有了小朋友之後, 生活習慣當然180轉變, 一些以前不會去的地方, 現在就成了經常性熱逛的蒲點, 愉景新城就是其中一個. 在香港要找一個親子為主的家庭式商塲實在不易, 難得愉景新城看準商機, 為多年來因地點尷尬以致一直不旺丁的商塲進行全新定位, 實行走市塲上少有的親子路線, 果然殺出一條血路, 現在想起帶小朋友放電, 買BB用品, 總會想到這裡. 應運而生, 當然還有一眾打正旗號走親子路線的餐廳食店.​​要成為有水準的親子餐廳都要有一些元素配合, 例如裝潢佈局夠色彩繽紛, 有可愛的擺設或玩具, 有大量的BB餐椅, 地方要夠大(小朋友用餐期間突然走出去玩是常識), 最好是有主題的餐廳, 滿足小朋友之餘, 還有一眾關於自己仔女什麼都影的父母用來upload之用.​有以上條件, 甚至more than的, 最近我試了一間, 就在D.Park的Cafe Med熊小館. 屬紅蔥頭旗下, 顧名思義, 就是以可愛的bear bear熊為主題, 有點英式Teddy Bear格調, 可愛之餘, 還有點歐式復古氣息.​整間餐廳基本上都是攝影景點, 除了每張枱都有小熊公仔外, 牆上有着很多復古擺設, 木馬,
整間餐廳基本上都是攝影景點, 除了每張枱都有小熊公仔外, 牆上有着很多復古擺設, 木馬, 胡桃夾子等, 都很有歐式童話味道. 餐廳佔地頗大, 一邊以木枱椅為主, 另一邊則以課室桌椅為主, 靠牆兩邊是梳化位, 整體佈置有童趣之餘, 也頗適合少女或情侣來拍照.
說到親子元素, 在門口位僻設的小小圖書角度真的值得一讚. 擺放了多隻不同的熊公仔, 也放了不同的兒童故事書, 小朋友食飯途中容易分心走來走去, 有這個圖書角落, 至少也給小朋友一個玩樂點, 也讓家長們可以安心享受用餐過程.
​餐牌的選擇也顧及大人細路, 有Kids Menu, 食物都是小朋友喜歡的食物如雞翼, 薯條, 雪糕等, 雖然不算十份健康, 但偶然吃也沒有大問題的.
​Dinner Menu選擇頗多, 價錢也相宜, 最平的70多元有交易.
個人覺得set menu也很吸引, 有扒餐, 亦有飯, 意粉餐, 價錢也很合理.
店外設有嬰兒車停泊處, 這安排比較少見, 不過由於在餐廳外, 又沒有上瑣, 感覺有點不安心, 任何損毁失竊等也要自行負責哦.
​本來一心想點二人餐, 但二人同時很想吃扒類, 最後經過一輪思前想後就選2個不同的扒餐.

先上餐湯, 這天是羅送湯. 雖看似很平凡, 但好的羅送湯難求, 要夠酸又不失鮮甜, 蔬菜味要夠濃, 加上肉味的香和鮮, 又不能太杰或太稀, 色澤也要有紅的效果才算色香味俱全. 這個羅送湯就正正完全乎合以上條件, 還有啖啖蔬菜和肉粒, 甚具口感, 味道酸甜鮮皆備, 開胃亦令人印象深刻.
​頭盤是白酒煮藍青口, 火腿啫喱和沙律.
​青口不是我的喜愛, 但見每碗有3,4隻, 誠意十足, 即管一試, 酒味香而清, 青口鹹鮮, 洋蔥提出香味, 烹調出色, 沒有泥腥味, 我竟然一口氣吃了一整碗.
​火腿啫喱似足上海菜的肴肉, 冰涼的火腿混合大菜絲做的啫喱, 口感更是爽彈, 面層淋了黑醋, 酸酸甜甜的很開胃, 很適合悶熱的天氣. 沙律菜也很爽鮮, 輕怡清新.
主菜方面, 我點了BBQ燒豬仔骨 , 餐牌上沒註明是全份或半份, 上枱時真的嚇一跳, 原條的燒豬仔骨, 份量大的驚人, 絕對足夠2-3人吃. 烤得微焦的豬仔骨, 鋪滿了燒烤醬, 底層是薯條等伴菜. 豬仔骨難得是烤得乾身之餘卻不鞋口, 切開已感受到肉質軟稔, 也沒有過多的脂肪, 瘦肉為主, 不肥膩又不韌, 夠惹味, 動手拿着吃更滋味.
​老公就點石板燒安格斯西冷扒拌磨菇. 用熱石上枱實在貴氣, 牛扒有至少3cm厚, 下層是薯菜墊起, 以防牛扒在石板的餘熱下繼續煎至過熟, 上層則鋪上蘑菇片.
​點了5成熟, 切開時仍見微紅, 但明顯不止5成熟, 應有7-8成, 而且有少許韌, 可能因切的時侯貼着仍十分熱的石板所致. 味道方面則不錯, 肉汁溢出, 不乾, 配以紅酒汁很惹味. 磨菇味道香濃, 薯條也能保持香脆, 整體不錯.
​套餐加$16可轉特飲. 我點了熱情果檸檬茶, 有很香的熱情果味, 亦有檸檬茶的清香和茶澀味, 在經典飲品中加入新穎元素, 頗為特別.
​另一杯要了焦糖布甸咖啡. 賣相不俗, 沉底的是焦糖, 飲時要先攪勻. 咖啡味香濃, 奶泡夠綿滑, 加上焦糖的特有甜味, 既creamy又不會太甜膩.
最後奉送雪糕球作甜品, 加點彩色朱古力針和朱古力醬, 貫徹親子餐廳的特色.
​值得一提的是餐廳內的嬰兒餐椅供應甚多, 家長們不用怕要等或不足, 同時也有兒童餐具供應使用, 雖然外出多數會自備餐具, 不過也要一讚餐廳的體貼周到. 同時打破一般親子餐廳好睇唔好食的定局, 食物質素雖不至於令人眼前一亮, 但絕對是平均和有水準的, 整體佈罝也不只為討好小朋友, 連大朋友也能在充滿童趣的氛圍下好好享受一餐美食.​
2016-06-04
2016-06-23 397 views
熊仔主題cafe真係好岩一家大細去 小妹以前真係好鍾意熊仔依度咁多隻影下相都開心小妹今次點左依幾樣野食「巨菌法國松子牛肝菌飯」 $88上菜果時好香濃既洋蔥味個菌真係好巨,煎得好香,切開仲有汁流出黎而且個意大利飯入面有洋蔥粒同埋磨菇片飯上面有啲松子,增加口感 「黑松露焗扁鱈魚飯」 $89 上面鋪滿濃濃芝士去焗飯舀上黎既時候,芝士係拉絲拉到好長芝士控岩晒,佢個飯輕輕有炒過所以唔會好淡味不過要留意食果時可能有骨小妹都加左$20 配是日餐湯+牛油多士+冷熱飲品(轉特飲+$16)餐湯夠熱真係好重點依度個湯好夠熱,小妹超欣賞而且都幾多菇係湯入面,夠晒足料配湯果個多士,佢切成長條型,方便入口個多士都焗得幾鬆脆,牛油味都好香因為兩個飯小妹同朋友share食而兩個飯都帶點膩本來打算叫特飲試下但因為太滿足,所以點左兩杯熱檸水飲佢杯熱檸水個杯都好大等於出面餐廳兩杯
熊仔主題cafe真係好岩一家大細去

小妹以前真係好鍾意熊仔
依度咁多隻影下相都開心
小妹今次點左依幾樣野食
「巨菌法國松子牛肝菌飯」 $88
上菜果時好香濃既洋蔥味
個菌真係好巨,煎得好香,切開仲有汁流出黎
而且個意大利飯入面有洋蔥粒同埋磨菇片
飯上面有啲松子,增加口感

「黑松露焗扁鱈魚飯」 $89
上面鋪滿濃濃芝士去焗
飯舀上黎既時候,芝士係拉絲拉到好長
芝士控岩晒,佢個飯輕輕有炒過
所以唔會好淡味
不過要留意食果時可能有骨
小妹都加左
$20 配是日餐湯+牛油多士+冷熱飲品(轉特飲+$16)
餐湯夠熱真係好重點
依度個湯好夠熱,小妹超欣賞
而且都幾多菇係湯入面,夠晒足料

配湯果個多士,佢切成長條型,方便入口
個多士都焗得幾鬆脆,牛油味都好香
因為兩個飯小妹同朋友share食
而兩個飯都帶點膩
本來打算叫特飲試下
但因為太滿足,所以點左兩杯熱檸水飲
佢杯熱檸水個杯都好大
等於出面餐廳兩杯
2016-06-20
朋友新居入伙,見她有兩個得意可愛的女兒,便請她們到以熊公仔為主題的【熊小館Café Med】享受晚餐。我們還未步入餐廳,兩個孩子已衝進去看大小不同的熊仔。因知道餐廳只收現金,所以早有準備。像我這個大人都經常到來,何妨小朋友?所以餐廳剛榮獲【最回味食府金奬】,實在實至名歸。【熊小館】既有特式套餐提供,更有「小熊兒童餐」添!跟我家附近的【深水埗紅蔥頭Café Med】一樣,會提供多款晚餐及有不同吸引折扣(只限星期一至四)。餐廳內裡十分寛敞,超淨潔雅緻。仲有一隻大Bear Bear熊坐陣,怪不得客似雲來呢⋯⋯為迎合不同家庭及朋友組合到來,餐廳設有不同區域,務求令所有客人都可坐得舒服、食得開心。相信大多人士都愛熊仔,所以到處都可看到不同的熊仔陪著自己進食。開飯啦!我們叫了兩個晚餐,同時添加了小食及湯。首先來個「相機食先」的【煙三文魚凱撒花瓶沙律】。除了賣相跟花卉相似外,原來連沙律汁都真能像淋花一樣,令人玩得好開心,未食先興奮。講到煙三文魚,厚身有咬口,如多兩片會更好呢!而沙律菜的新鮮及香口煙肉粒,不錯呢!接著再來佈滿整個碟的【白酒忌廉煮藍青口】,藍青口大大隻,肉質鮮甜。品嚐了小食,便是【是日的
我們還未步入餐廳,兩個孩子已衝進去看大小不同的熊仔。

因知道餐廳只收現金,所以早有準備。
像我這個大人都經常到來,何妨小朋友?

所以餐廳剛榮獲【最回味食府金奬】,實在實至名歸。
【熊小館】既有特式套餐提供,更有「小熊兒童餐」添!
開飯啦!我們叫了兩個晚餐,同時添加了小食及湯。

首先來個「相機食先」的【煙三文魚凱撒花瓶沙律】。

品嚐了小食,便是【是日的忌廉湯及牛油多士】,湯夠濃,但多士略為細塊了一點。
小朋友們都開胃了,有禮的服務員便為我帶來兩道主菜:-

【巨菌法國松子牛肝菌飯】

估不到巨菌能保持鮮嫩多汁,配合軟滑多汁的飯,令大人細路都喜愛,更有飽而不膩的感覺。
【半煎烤北大西洋扁鱈魚配卡邦尼貝殻粉】

以往食過很多鱈魚,有時外脆但內裡會變老變靭,但這外皮脆脆的,內裡肉質竟滑都不得了,加上軟身的卡邦尼貝殻粉,很配呢!!
最後當然要飲返杯夏日特飲及準備第二個胃食甜品啦!
服務員介紹,小朋友一致決定要【自家製心太軟】。

來到時,她們馬上切開個心太軟,果然很軟,一切便湧出既暖又軟滑的朱古力漿,見她們食得這樣開心,
於是又叫多一個跟她們分享。
下次一定會再來這令我們充滿童心的餐廳。
  • 自家製心太軟
  • 半煎烤北大西洋扁鱈魚配卡邦尼貝殻粉
  • 白酒忌廉煮藍青口
2016-06-20 624 views
最近興主題乜乜乜, 發現愉景新城有主題餐廳, 一向假日都有好多家長帶小朋友到愉景新城, 一家大細覓食到小熊主題餐廳. 門口已經好色彩繽紛, 吸引小朋友之餘, 連成人既我也吸引到, 因為有, 太治癒啦.超多不同大細的熊熊毛公仔放哂係門口迎接我地, 下次真係要帶埋表弟妹小朋友黎, 因為已經見小朋友好開心望住d小熊.紅磚牆身, 加上長梳化, 周圍都是小熊公仔的裝飾, 好warm好有家的感覺.木製枱櫈, 而且又大又坐得舒服. 當日枱上還有3隻小熊, 很治癒. 立即自拍, 唔好話小朋友喜歡, 我都覺得太可愛.還有植物裝飾, 有大自然感, 掛著的3隻小熊, 又可以打個招呼拍個照啦.餐廳還有超大的毛毛熊公仔陪我食飯. 仲有男有女一對熊公仔. 唔夠喉未影夠的話, 門口仲有重量級大熊公仔, 我已衝去合照.玩完一輪, 講返食物先, 研究左餐牌一陣, 發現有兒童餐都幾吸引.晚餐有套餐, 也有散叫的主菜, 非常合心意的是每個主菜可以加$20 有餐湯及包, 還有飲品.自由度高, 而且可以同朋友分享食物.是日餐湯 , 牛油多士, 冷熱飲品 (+$20).絕對不馬虎的蕃茄湯, 蔬菜量好多, 好健康. 味道偏酸幾開胃
最近興主題乜乜乜, 發現愉景新城有主題餐廳, 一向假日都有好多家長帶小朋友到愉景新城, 一家大細覓食到小熊主題餐廳. 門口已經好色彩繽紛, 吸引小朋友之餘, 連成人既我也吸引到, 因為有[佢], 太治癒啦.
木製枱櫈, 而且又大又坐得舒服.
餐廳還有超大的毛毛熊公仔陪我食飯. 仲有男有女一對熊公仔.
自由度高, 而且可以同朋友分享食物.
是日餐湯 , 牛油多士
是日餐湯 , 牛油多士, 冷熱飲品 (+$20).
是日餐湯 , 牛油多士
絕對不馬虎的蕃茄湯, 蔬菜量好多, 好健康. 味道偏酸幾開胃, 沒有過份的鹹.
牛油多士切法跟一般的有點不同, 長條形好易進食, 牛油塗得平均, 即烘即送上, 有微暖又烘得少少脆口.
凍咖啡, 凍檸茶
熱檸茶及凍檸茶, 茶味清淡, 不是茶記的濃茶. 反而有點似雀檸的茶味, 幾清幾岩晚上飲.
熱咖啡, 熱檸茶
熱咖啡及凍咖啡, 咖啡不論凍或熱, 都是味道比較濃, 難得的沒有溝淡, 啡味留到又不會好苦澀.
芝士焗蜜桃豬扒飯
芝士焗蜜桃豬扒飯 $68
芝士焗蜜桃豬扒飯
蜜桃令豬扒甜甜地, 好易入口. 豬扒醃得入味又軟淋鬆化, 加上芝士焗得好香, 好吸引人.
食到最尾, 個飯仍然有點餘溫, 飯粒不會好濕, 味道不錯.
北海道帶子明太子燴意粉 $98
北海道帶子明太子燴意粉
最喜歡的意粉, 忌廉醬汁濃郁又有香又滑. 每咬下就爆發明太子加黑魚子的鹹香, 有幾粒小帶子好嫩滑.
面層最大粒的帶子好彈牙好鮮嫩, 輕輕煎熟又唔會好熱氣. 意粉不會過淋, 硬度煮得剛剛好.
醬烤小羊膝配羊汁薯蓉
醬烤小羊膝配羊汁薯蓉 $109
醬烤小羊膝配羊汁薯蓉
羊膝有少少膻味, 個人幾喜歡, 因為似食緊羊, 但友人就覺得太膻, 連個醬汁都有膻味.
羊膝肉超鬆化, 輕輕用叉拉開, 骨肉就分開, 好易進食. 食落好淋又保留到肉的纖維.

薯蓉好滑身, 薯味不算好重. 只係薯蓉太多, 蔬菜偏少. 整碟份量頗多, 食得好飽肚.
石板燒安格斯西冷牛扒伴蘑菇 $149
石板燒安格斯西冷牛扒伴蘑菇
用鐵板上菜好夠熱, 又有氣勢, 加上有大木枝, 冇甘易熱親手.
西冷好大塊, 夠2個人食之餘, 仲有薯條同青豆, 份量好夠. 蘑菇也較多.
石板燒安格斯西冷牛扒伴蘑菇
襯鐵板夠熱, 倒燒汁落去, 吱吱聲好熱辣辣.
石板燒安格斯西冷牛扒伴蘑菇
叫左5成熟, 切開睇睇, 有點overcook. 但都仲有少少粉紅色肉質.
食落不算好嫩, 但西冷肉質比較有咬口, 多肉質纖維, 筋位也較多. 幾岩肉食愛好者.
味道不會好濃, 有牛味, 不會加太多調味, 連小朋友都岩食.

Other Info. : 細問之下, 菜式味道都不太濃重, 原來切合返小朋友食用, 所以都幾貼心, 而且有兒童餐選擇, 細食量既小朋友都照顧到, 不會浪費食物.
2016-06-16
$138.6 (Dinner)
熱咖啡, 熱檸茶
2016-06-20 264 views
個餐廳個裝修好別緻,充滿住大大小小既熊仔,無論係望住,影相,玩熊,都可以,令我想起好耐之前小熊國,係我兒時既難忘回憶。如果我有細路,就可能帶佢黎依度望下啲熊仔,都幾開心。同人一齊食,我喊左個明太子燴意粉。因為本身飯量唔算大,所以想喊啲較輕盈既野食,再加上對意粉會加上明太子有少少期待,就點左依樣。意粉本身冇好大特別,基本既柔軟同彈性都做到既,醬汁係意大利芝士汁,很creamy,芝士味都幾有,同明太子混和來食,令到本來清甜的醬汁變得惹味。而且佢既明太子都唔少,個種鮮味同少少辣味都出到,還可以稍稍咬到鱈魚子。主角既帶子就好大粒同埋柔軟帶纖維的彈性,味道很鮮味好味。總括來講,都幾鍾意依個意大利粉
主角既帶子就好大粒同埋柔軟帶纖維的彈性,味道很鮮味好味。
總括來講,都幾鍾意依個意大利粉
2016-06-19 521 views
今日收工約左朋友去愉景新城行街買野,順便聚一聚食下飯吹下水。當苦惱緊去打邊爐定食日本野既時候,俾一間以熊仔做主題既餐廳吸引住,睇埋個餐牌見價錢合理,所以決定一試。因為我地一行4人,2人套餐唔係咁岩我地,所以都係決定單點加$20配餐湯,牛油多士同凍熱飲品。餐湯係番茄味濃既蔬菜湯,唔會太酸,而且仲好足料,配埋烘到脆卜卜既牛油法包,又另一番滋味,唔錯。跟餐既凍熱咖啡同檸茶,咖啡味好香,檸茶唔澀,沖得幾有水準芝士焗蜜桃豬扒飯:同一般蕃茄焗豬扒飯唔同既係佢用蜜桃黎配豬扒,蜜桃比蕃茄香甜,更好味,豬扒好鬆軟,配埋有拉絲效果既芝士,更增添咸香味,賣相亦好吸引,雖然焗飯唔係炒飯底,但幸好佢好多蕃茄醬汁,足夠伴白飯食,酸甜適中,連小朋友都岩食。北海道帶子明太子燴意粉:賣相唔錯,材料十足,除了面頭大大粒既帶子外,仲有鮮甜既元貝,配埋3款唔同口味既魚子,味道岩岩好唔會過鹹,更添口感層次,意粉煮到軟硬適中,配埋香濃而不膩既醬汁,真係食到停唔到口,個人覺得係4款食物中做得最為出色既一道醬烤小羊膝配羊汁薯蓉:個人唔太鐘意食羊,因為太羶,而呢度既小羊膝正正係羶到不得了,連醬汁都有羶味,我食左一啖就頂唔順,不過朋友就
跟餐既凍熱咖啡同檸茶,咖啡味好香,檸茶唔澀,沖得幾有水準
醬烤小羊膝配羊汁薯蓉:個人唔太鐘意食羊,因為太羶,而呢度既小羊膝正正係羶到不得了,連醬汁都有羶味,我食左一啖就頂唔順,不過朋友就好鐘意,佢話食羊愈羶愈好味,而且呢度既羊膝肉質煮到好軟腍嫩滑,所以鐘意食羶味濃既人可以試一試,個人就唔識欣賞。
石板燒安格斯西冷伴蘑菇:份量好多,一落醬汁係石板上發出咋咋聲,睇見都好吸引。可惜既係我叫左5成熟,但一切開變左7,8成熟,有D失望,不過肉質唔會太靱,帶少許油脂同筋,食落有油香味而有嚼勁,而且雖然燒到7,8成熟,但仲保存到少許肉汁 ,都唔錯。另配既薯條,可能有石板熱住,仲係熱辣辣脆口。
2016-06-16
  • 北海道帶子明太子燴意粉
2016-06-18 410 views
今日一個人去到荃灣工作,晚上只有自己一個食晚飯,周圍行,行到荃新天地。忽然腳步停下,一間餐廳,一隻熊,令我駐足 ......之後我二話不說已經走入餐廳,未得經理批准,已經是擅自走到這邊的坐位,因為眼前係好多熊仔。係我對面,彷彿出現左個人。記得我的初戀係熊痴,成間屋都係我送比佢既熊仔,一個生日寧願收熊仔都唔要Pandora既女仔。出街食飯首選唔係高級餐廳,而係有熊仔既餐廳既女仔。就這樣,我與她,還有熊仔一起共渡了七個年頭。好景不常,就係第七年,佢全家要移民英國。當然,箇中原因到今日我都係唔知,但合理估計係因為英國既柏丁頓熊,因為一齊拍拖既時候,其實佢都好多次提過眾多熊之中佢特別鐘意柏丁頓熊。估唔到七年情都敵不過柏丁頓熊,最後我地無疾而終。其實我明,我真係明,佢點會為左我放棄去英國。如今人走了,飯始終要食,入得嚟坐,預左要食。經過呢個心跳回憶,就以這餐為她道別吧!忌廉黑松露煙三文魚天使麵 $93曾經,呢個係佢最鐘意食既野,今日見到又點可以唔點。可惜既係忌廉黑松露煙三文魚天使麵依舊:黑松露仍香,忌廉仍滑,天使麵仍彈牙;但在我口中仍嚐不出,因為人已逝。肉醬瘋薯(炸薯條) +$38叫瘋薯不是我瘋
忽然腳步停下,一間餐廳,一隻熊,令我駐足 ......

其實我明,我真係明,佢點會為左我放棄去英國。
忌廉黑松露煙三文魚天使麵 $93
肉醬瘋薯(炸薯條)
肉醬瘋薯(炸薯條) +$38
叫瘋薯不是我瘋了,只係希望自己可以明白一切隨風呢個道理。薯條加上惹味肉醬,本身係天作之合,但其實食完之後,跟本帶唔走,由她去吧。
小熊雪糕杯 +$30
最後雖然我唔想,但身體卻誠實地叫左小熊雪糕杯,因為我堅信我可以忘記她。綠茶雪糕加上朱古力同棉花糖整成既小熊雪糕,無論怎樣既配搭,入口都一定複雜。複雜是在於我身處愛與痛的邊緣,是苦是甜,我實在不清楚。

就這樣,今晚就完左我同佢最後一次約會。

今晚,我有諗過what apps 佢,但我最後選擇左訓覺。

重新出發,明天會更好!

2016-06-17
2016-06-17 372 views
身為熊類的我, 知道有間餐廳係熊主題, 又點可以唔黎朝聖呢? 呢度既熊隻隻唔同款式, 唔同大小, 我要逐一同佢地打招呼, 而佢地共通點係, 全部都好乖乖, 坐定定等人類(和熊類)同佢地玩, 超可愛, 勁得人鍾意!一坐低, 已經比張有好多啤啤的餐紙吸引住, 每枱又有隻熊陪你食野, 令人不忘自己身處熊小館。我叫左個石板燒安格斯西冷伴磨菇 $149加$20有湯有野飲, 個忌廉湯味道岩岩好, 唔會太杰, 仲可以配埋脆脆多士食, 至於個西冷, 用石板燒會鎖住肉汁, 令肉質軟熟唔會dry, 可以order幾多成熟, 我地叫左五成, 都唔會太血淋淋喎, 爽口彈牙兼有濃郁肉香, 底下有唔少蔬菜, 又有片片磨菇, 好豐富呢! 薯條好幼身, 唔脆但勁濃薯味, 點茄汁食夾晒, 飲品檸檬茶, 茶味好濃, 透心涼呢。
$180 (Dinner)
2016-06-16 254 views
好多人話自己是抹茶控,紫薯控,芝士控...etc。但係其實每個人,心底裡頭都係一個熊控,如果你唔係,係因為你未搵到你隻熊,對男仔黎講,熊係一種強壯既動物,對女仔黎講,攬住熊仔個種溫暖而安全既感覺,更是無與倫比。係度坐低之後,最先迎接我地既就係一隻係枱面的熊仔,情不自禁摸摸牠的頭,再點野食。我今晚食既係北海道帶子明太子燴意粉。帶子意粉都食得唔少,但加上明太子就比較少見。明太子,即係鱈魚卵用鹽辣椒醬醃製而成的,呈橙色狀,微辣惹味。我先食一食個意粉,意粉幾有彈性,醬汁方面,就幾重忌廉味,同埋有少少芝味。帶子有一粒,並唔算太多,但食落都算肥厚鮮美。我再將明太子同意粉撈埋黎食,果然令到意粉多了一重微辣的感覺,而且有魚子的鮮咸味道,但不會過於濃烈,味道頗為新鮮卻不俗。依客意粉的份量不算十分大,但味道卻是不錯的,一邊吃一邊逗熊,夜晚很快就過了。
2016-06-15 249 views
約了一班舊同學食飯, 難得坐埋一枱就搵一間靜靜地的西餐廳食飯啦點了一份五成熟的牛扒套餐, 餐湯是藩茄忌廉湯, 感覺好順滑香口, 藩茄味亦非常鮮味, 餐廳職員很樂意為我烤一份沒有牛油的包, 這份貼心已經令我對它有好感! 之後就到牛扒了, 色澤鮮, 好Juicy, 而且肉質亦好嫩口, 燒汁與牛扒真係一個好正的配搭 另外, 薯條亦好香脆整餐飯朋友們都好滿意, 特別是店員的貼心

另外, 薯條亦好香脆

整餐飯朋友們都好滿意, 特別是店員的貼心
2016-06-13 654 views
如果你有留意我的文章,港島的我絕少進入新界地區。為了與可愛的小朋友相見,再遠一點我也不介意。首次到荃灣愉景新城的我,這裡猶如一個童話皇國;各色其色的遊戲攤位、特意的遊樂場與波波池等,怪不得那麼多小朋友前來。輪候波波池也需要時間,不如吃過下午茶餐為妙。扶手電梯直上二樓有一間餐廳以熊仔為主題,門外更有嬰兒車停泊站可見餐廳別有用心。旁邊更有圖書角及熊仔猶如一個小城堡,有小桌椅可供小朋友看圖書。店員迅速地安排了卡位位置,梳化形式十分舒適。每枱更放有一隻小熊仔,有趣又童真。三點三時間除了有下午茶餐還有亞洲風情套餐。估不到一間童話餐廳有喇沙,而我對喇沙亦情有獨鍾;少食多滋味決定與朋友分享。大約十分鐘左右,大大碗星洲地道喇沙湯米粉呈現眼前。內含:魚片、魚蛋、豆卜等更有半隻蛋,一小片魚片爽口沒有半點腥味;魚蛋甚彈牙。豆卜被喇沙吸收,大為入味。湯底如果添加點辣會更好,米粉的份量十足。如果添加少許芽菜會更好。自家製心太軟小朋友永遠是喜歡甜食,而自家製心太軟是我的最愛之選。不過心太軟稍為焗過龍,朱古力未能鬆軟更有少許硬多;幸好內層仍有流心朱古力湧出尚算可以,表層有七彩條更加色彩繽紛。旁邊有幾片桃片作點綴,不
星洲地道喇沙湯米粉
魚片
魚蛋
半隻蛋
米粉的份量十足
自家製心太軟
小朋友永遠是喜歡甜食,而自家製心太軟是我的最愛之選。不過心太軟稍為焗過龍,朱古力未能鬆軟更有少許硬多;幸好內層仍有流心朱古力湧出尚算可以,表層有七彩條更加色彩繽紛。旁邊有幾片桃片作點綴,不過如果加添雪糕會更好。
自家製心太軟
橙汁
一杯菓汁先生的橙汁,如果有少許冰塊會比較好。夏日炎炎,冷飲會比較好。
橙汁
全店以小熊為主題別具一格,而且滿佈圖書及公仔完全適合一家大細盡天倫之樂。
2016-06-11
$55 (Tea)
米粉的份量十足