2024-11-28 407 views
最近常常在北區尋覓不同的美食,這次就來到了位於粉嶺站附近的街坊商場!一進商場就看到了這間而今小棧,餐廳環境風格簡約清新,以木系為主,營造出一種柔和舒適的氣氛!於是就決定了在這裡吃一個悠閑的晚飯~自家制蜜燒黑毛豬滑蛋飯套餐💰HK$90蜜燒黑毛豬口感有點像中式叉燒,肥瘦均勻,肉質香嫩多汁!嫩滑的滑蛋配搭了秘製醬汁之後,味道更豐富,十分好下飯~“MOME”煙火腿厚蛋三文治套餐💰HK$51三文治中間的厚蛋真是超厚的,蛋味香濃,而且口感嫩滑!三文治外層的麵包口感鬆軟,內層也塗了牛油,配搭煙火腿及厚蛋,真是大滿足啊~黃金炸蝦多士💰HK$28蝦多士即叫即炸,底部的多士十分香脆,蝦肉的部分亦十分彈牙,口感豐富,配搭泰式辣醬更加惹味~朱古力心太軟配雪糕💰HK$48冰冷的黑朱古力雪糕與熱乎乎的朱古力心太軟形成了一種絕妙的對比,味道相輔相成之餘,在口感上亦帶來了層次感~芒果梳打💰跟餐+HK$4味道甜美而清新,帶有濃郁的芒果香氣~熱 桂圓紅棗茶💰跟餐+HK$4雖然是用了桂圓紅棗茶的茶包,但是味道超有驚喜的😋~價物廉美,真是一間CP值很高的Cafe~

自家制蜜燒黑毛豬滑蛋飯套餐💰HK$90

“MOME”煙火腿厚蛋三文治套餐💰HK$51
“MOME”煙火腿厚蛋三文治

黃金炸蝦多士💰HK$28

朱古力心太軟配雪糕💰HK$48
朱古力心太軟配雪糕

芒果梳打💰跟餐+HK$4
味道甜美而清新,帶有濃郁的芒果香氣~
芒果梳打

熱 桂圓紅棗茶💰跟餐+HK$4
雖然是用了桂圓紅棗茶的茶包,但是味道超有驚喜的😋~
桂圓紅棗茶

價物廉美,真是一間CP值很高的Cafe~
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
“MOME”煙火腿厚蛋三文治
朱古力心太軟配雪糕
芒果梳打
桂圓紅棗茶
2024-08-27 1369 views
驟眼睇餐廳名以為係食中菜~ 原來係一間好靚既CAFE!!終於等到有間cafe開喺粉嶺中心❤️由天橋進入商場便見到 非常方便易找! 木系小清新 開揚既設計 令人耳目一新!⭐招牌煙肉芝士牛肉漢堡 (+$28要多一塊自家牛肉餅) 小店人氣之選 好吸引 即時Order 一個Burgar 試下! Size都幾大! 自家牛肉餅都好夠份量!!牛味濃 肉質Juicy又吾會覺得混入左好多肥膏!麵包鬆軟 加入煙肉蔬菜、芝士醬汁 真係好食又邪惡!⭐卡邦尼意粉 意粉拿捏得剛好 保持了彈牙 配料有煙肉、蘑菇、芝士夠豐富 忌廉相當柔滑!⭐香脆小食拼盤 拼盤有雞鎚、蝦多士、魷魚圈 各2件,炸至金黃色脆卜卜! 我最鐘意個雞鎚 外脆但入面保持肉汁! ⭐柚子咖啡湯力 – 味道好驚喜! 我都係第一次飲呢種Fruity味既咖啡! 推介!⭐龍鳳可樂 – 檸檬 + 鹹檸七 合併可樂! 非…常…爽! 大推!下次黎要試下呢個二人餐,非常抵食!!❣️❣️

由天橋進入商場便見到 非常方便易找!
木系小清新 開揚既設計 令人耳目一新!

⭐招牌煙肉芝士牛肉漢堡 (+$28要多一塊自家牛肉餅)
麵包鬆軟 加入煙肉蔬菜、芝士醬汁 真係好食又邪惡!

⭐卡邦尼意粉

⭐香脆小食拼盤
拼盤有雞鎚、蝦多士、魷魚圈 各2件,炸至金黃色脆卜卜!
我最鐘意個雞鎚 外脆但入面保持肉汁!

下次黎要試下呢個二人餐,非常抵食!!❣️❣️
2024-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2024-08-07 1310 views
今晚吃在「而今小棧」,新店鋪專營多國菜、漢堡包和全日早餐。我們的精選晚餐:黑毛豬滑蛋飯~黑毛豬肉片烹調得剛剛好,呈粉嫩色,十分鮮嫩可口,配合自家制醬油,越吃越開胃。 酥炸魷魚~熱騰騰又香脆,挺滿足的!香脆薯條 ~熱騰騰又香脆,很滿足。白咖喱香脆雞扒滑蛋飯~白咖喱味道帶微酸少辣,雞扒外脆肉嫩,滑蛋甘香滑捋捋。焦糖芝士蛋糕~經典芝士蛋糕的濃郁口感和焦糖的甜美風味。tiramisu ~口感細膩、幼滑。西多士配雪糕芒果~西多士裏有忌廉芝士,口感絲滑清新,也令西多士口感不會太油膩。 凍柚子檸檬茶~冰凍夠味道,非常消暑。凍抹茶鮮奶~有濃郁的抹茶香氣,口感順滑,牛奶有豐富的蛋白質和鈣質,是美味又營養價值豐富的飲料。芒果梳打~冰凍消暑。
今晚吃在「而今小棧」,新店鋪專營多國菜、漢堡包和全日早餐。

我們的精選晚餐:

黑毛豬滑蛋飯

酥炸魷魚~熱騰騰又香脆,挺滿足的!
薯條& 酥炸魷

香脆薯條 ~熱騰騰又香脆,很滿足。

黑毛豬滑蛋飯

焦糖芝士蛋糕~經典芝士蛋糕的濃郁口感和焦糖的甜美風味。

焦糖芝士蛋糕

tiramisu ~口感細膩、幼滑。

焦糖芝士蛋糕&tiramisu

西多士配雪糕芒果

凍柚子檸檬茶~冰凍夠味道,非常消暑。

芒果梳打~冰凍消暑。
2024-08-07
$87 (Dinner)
焦糖芝士蛋糕&tiramisu
5 day(s) ago 0 views
之前原來試過卡邦尼意粉同埋啲漢堡都好好食2025年第一餐過嚟翻食點知見到整咗個海膽醬系列嘅新餐牌,開正我嗰範,一於試吓兩個人都點了意粉海膽醬鳳尾蝦意粉雙重芝士肉醬意粉特別鍾意海膽醬嗰個意粉好濃郁,好好食,有啲忌廉底而且性價比好高,同一個質素應該比外邊平咗10至20%,份量都好夠甜品cheese cake都好正,推薦焦糖芝士蛋糕。主要係呢個商場泊車同埋泊車優惠都好方便所以幾鍾意過嚟依家又可以多一個選擇
之前原來試過卡邦尼意粉同埋啲漢堡都好好食
2025年第一餐過嚟翻食
點知見到整咗個海膽醬系列嘅新餐牌,開正我嗰範,一於試吓

兩個人都點了意粉
特別鍾意海膽醬嗰個意粉
好濃郁,好好食,有啲忌廉底

甜品cheese cake都好正,推薦焦糖芝士蛋糕。

主要係呢個商場泊車同埋泊車優惠都好方便
所以幾鍾意過嚟
依家又可以多一個選擇
2024-12-28 0 views
今晚去左粉嶺中心呢間cafe MOME食飯,餐廳係歐陸風情嘅裝修風格,配上聖誕裝飾,濃濃嘅聖誕氣氛。四周環境寧靜優雅,燈光柔和地灑在每個角落,木質嘅裝飾令人感受到無窮嘅舒適與溫馨,十分適合親友相聚或獨自享受美食時光。Cafe有主食、小食、甜品、飲品提供,亦有精選二人晚餐,價錢相宜,味道方面亦唔錯。我地叫左個二人餐當中有白咖哩脆雞滑蛋飯:白咖哩香濃唔辣,味道甜甜地,令人一口接一口。加埋脆卜卜嘅嘅鮮嫩雞塊,軟滑嘅滑蛋同埋沙律菜,賣相精緻,非常吸引。蒜香蜆肉意粉:蒜香四溢,蜆肉好新鮮好甜美,份量足夠,而意粉煮得恰到好處,既有嚼勁又不失軟糯,令整道菜品層次感更加豐富。魷魚圈:外皮炸得金黃酥脆,內裡嘅魷魚鮮嫩多汁,又好彈牙,搭配特製的醬料,係絕佳小食之選擇。蝦多士:多士上面鋪滿左新鮮嘅蝦肉,咬落去香脆酥軟,呢個經典港式小食香口惹味加埋鮮甜彈牙多種口感,一次過係口腔內大爆發。朱古力布朗尼蛋糕:口感綿密,朱古力味濃郁而不過甜,同冰凉嘅雲呢拿雪糕完美搭配,為餐後帶來一抹甜蜜回憶。整體今晚嘅晚餐為我地帶黎唔錯嘅用餐體驗。除左適合情侶約會、朋友聚會外,亦可以一人獨自享受安靜時光,係一間讓人放鬆身心、享受生

炸魷魚及黃金炸蝦多士

朱古力布朗尼蛋糕

整體今晚嘅晚餐為我地帶黎唔錯嘅用餐體驗。除左適合情侶約會、朋友聚會外,亦可以一人獨自享受安靜時光,係一間讓人放鬆身心、享受生活美好嘅cafe。

炸魷魚及黃金炸蝦多士
朱古力布朗尼蛋糕
2024-12-26 0 views
🧡 海膽醬鳳尾蝦意粉:海膽醬非常濃郁,掛掛在意粉上,每條意粉都有足夠醬料,隻鳳尾蝦🦐好大又彈牙,小朋友都鍾意食😋🤎 自家製牛肉漢堡滑蛋飯:隻滑蛋捲得好靚,蛋味濃🥚,牛肉漢堡肥瘦適中🐮,口感彈牙,醬汁偏鹹但撈飯剛好💛 煙肉酸忌廉焗薯:煙肉炸得香脆,焗薯香甜,配酸忌廉特別好食💜 蜂蜜檸檬梳打:蝶豆花紫藍色,有啲蜂蜜好甜,好清新又靚🧡 柚子咖啡湯力:咖啡味酸,配搭甜蜜柚子蜜,啱晒想飲咖啡,但怕苦嘅人,我自己就非常欣賞

🧡 海膽醬鳳尾蝦意粉:

🤎 自家製牛肉漢堡滑蛋飯:

💛 煙肉酸忌廉焗薯:
煙肉炸得香脆,焗薯香甜,配酸忌廉特別好食

💜 蜂蜜檸檬梳打:
蝶豆花紫藍色,有啲蜂蜜好甜,好清新又靚

🧡 柚子咖啡湯力:

2024-11-27 184 views
今日近近地落左樓下粉嶺中心食「CAFE MOME」,粉嶺終於有一間高水準的Cafe 啦!餐廳裝潢採用開放式設計,以木系小清新風格,環境舒適。二人晚市套餐有2款主食、2款小食、2款飲品、一款甜品自家製牛肉漢堡滑蛋飯賣相吸引,自家製牛肉漢堡夠厚身,牛肉軟腍、夠入味,蛋包飯滑蛋出色,夠滑溜,好快清晒成碟。卡邦尼意粉卡邦尼意粉火喉剛剛好,軟硬適中,蛋香順滑口感,配上風乾煙肉帶點鹹香,而且非常掛汁,吃後不膩口。蝦多士&原味薯條兩款小食即點即炸,蝦多士炸得香脆,外層炸得脆脆的,蝦肉彈牙;原味薯條炸得夠乾身,凍左依然香脆。朱古力布朗尼配雪糕口感紮實的朱古力布朗尼,入面加了合桃,口感更豐富。另外單點了煙肉芝士薯角薯角加入了煙肉和芝士,口感酥脆鹹香。黑牛&芒果梳打黑牛係懷舊特色飲品之一,竟然以到有得飲,甜滋滋的可樂加上香濃的朱古力雪糕球,飲完透心涼
二人晚市套餐
有2款主食、2款小食、2款飲品、一款甜品

自家製牛肉漢堡滑蛋飯

卡邦尼意粉

蝦多士&原味薯條

朱古力布朗尼配雪糕
口感紮實的朱古力布朗尼,入面加了合桃,口感更豐富。

另外單點了煙肉芝士薯角
薯角加入了煙肉和芝士,口感酥脆鹹香。

黑牛&芒果梳打
去咗朋友屋企玩貓貓,佢樓下粉嶺中心都幾多新嘢食,今次試吓Cafe,喺正路口位,一眼就望到,出品賣相不俗,CP值高!期間限定晚市精選二人餐 $155任選兩款小食炸魷魚 🦑 + 黃金炸蝦多士 這兩樣小食各有特色,個人比較喜好黃金炸蝦多士,蝦肉鮮甜,外脆內嫩,搭配香脆的多士,口感層次分明。會有酸辣醬汁,讓整道菜更加豐富。炸魷魚,鮮嫩的魷魚口感,外層酥脆,魷魚本身味道較清淡,配搭美味的醬汁,有蒜辣香甜又惹味。卡邦尼意粉一款意粉就係卡邦尼,非常適合喜歡卡邦尼 style 的人,較為濃郁的口感,彈牙意粉合我的胃口,滿足味蕾!自家製牛肉漢堡滑蛋飯自家製牛肉漢堡幾特別,肉質新鮮,牛肉調味料好,而且好厚好大塊,多肉汁。而滑蛋的綿密和牛肉的多汁相結合,增加口感的豐富度,更加美味。靜岡抹茶牛奶 結合了靜岡抹茶的香醇和牛奶的滑順,口感獨特,鮮明的靜岡抹茶香氣,濃郁的牛奶味。冷泡茶樽裝方便,豐富的青柑、普洱茶香。優惠加配甜品   朱古力布朗尼配雪糕焦糖芝士蛋糕配雪糕雪糕充滿奶香,朱古力布朗尼,讓人愛不釋手!搭配焦糖芝士蛋糕,口感柔和,平衡了焦糖的甜味,喜歡甜味和芝士香的人。
期間限定
晚市精選二人餐 $155
任選兩款小食
炸魷魚 🦑 + 黃金炸蝦多士
卡邦尼意粉
自家製牛肉漢堡滑蛋飯
靜岡抹茶牛奶
冷泡茶
樽裝方便,豐富的青柑、普洱茶香。
優惠加配甜品

朱古力布朗尼配雪糕
焦糖芝士蛋糕配雪糕
$120 (Dinner)
  • 炸魷魚 🦑
  • 黃金炸蝦多士
  • 靜岡抹茶牛奶
  • 朱古力布朗尼配雪糕
2024-11-23 87 views
忙碌一天後在家附近簡單吃點東西,粉嶺中心這家休閒咖啡店裝修不錯,環境幾好👍🏻 我先點了一個全日早餐,然後就去坐下等吃了都等了15-20因為分鐘左右,熱辣辣的全日早餐上枱了,份量好大好豐富,有兩條大熱狗腸,蘑菇炒滑蛋,脆薯角,烤煙肉,烘底麵包,煙三文魚,沙律。每一份食材都新鮮熱辣辣,尤其係蘑菇炒滑蛋,吃上口幸福感滿分~食材份量都幾多,一個女生要吃完的話會非常飽😆 賣相好看也是我點這份食物的原因,看下去色彩繽紛超開心的🥰一點也不馬虎點了一杯白桃梳打,漸變顏色超美

點了一杯白桃梳打,漸變顏色超美
2024-11-14 166 views
最近同朋友係一間cafe品嚐左幾個菜式同大家分享一下~😆😆.💎$88 野菌黑松露意粉好有驚喜意粉既口感彈牙充分吸收左黑松露既芳香搭配各式野菌既鮮味每一啖都令人陶醉🫶🏻黑松露既獨特香氣彌漫係整道菜中好好食🤣.💎$96 和風明太子意粉明太子既鮮甜同清新既海味係奶油醬汁中交融令呢道意粉既濃郁又不油膩另加一碗超滑既蕃茄忌廉湯🔥質地綿密,味道清新.💎$28 黃金炸蝦多士炸蝦外脆內嫩搭配金黃的吐司口感層次分明份量適中作為開胃小菜再合適不過🥳.💎$40 凱撒沙律沙律既生菜新鮮爽口搭配香脆既麵包丁同濃郁既沙律醬每一啖都好清爽😎😎
最近同朋友係一間cafe品嚐左幾個菜式

沙律既生菜新鮮爽口
搭配香脆既麵包丁同濃郁既沙律醬
每一啖都好清爽😎😎
2024-11-03 178 views
最近去咗粉嶺探朋友~喺附近發掘咗一間抵食cafe,如果住得近嘅話都可以去食下!我哋食晚市二人精選套餐,主食、小食、飲品每樣兩份,仲要免收加一,兩個人最平$155就有交易,食物賣相整體都靚,味道雖然唔算好驚艷,但都真係幾抵食!😚。白咖哩脆雞滑蛋飯個飯係珍珠米,而且白咖哩好香,個蛋同雞都整得滑,全部餸夾埋都好啱送飯,賣相好睇得嚟味道都唔錯,不知不覺就食到勁飽啊🤣。雞肉磨菇長通粉通粉份量好多,而且仲有一片蒜香多士,一定會飽!啲雞肉都算大嚿,味道唔錯~不過食到中後段就覺得個通粉有少少乾身🫣但都屬於可接受範圍以內的。番薯條小食可以揀番薯條!!係我嘅最愛之一🥹呢間嘅番薯條係幼身的,都ok脆但唔知點解味道唔算好出🥲好似爭咗少少咁。炸魷魚(+$12轉配)套餐小食包咗嘅只有薯條/番薯條,其他選擇都要加少少錢,但感覺都幾抵加🫣魷魚圈幾好食,外層夠脆,入面彈牙但唔韌,表現唔錯!。凍檸檬茶

。白咖哩脆雞滑蛋飯

。雞肉磨菇長通粉

。番薯條

。炸魷魚(+$12轉配)

。凍檸檬茶
2024-10-19
2024-10-21 294 views
粉嶺向來有美食沙漠之稱,無論是連鎖品牌抑或是坊間小店甚少會選擇粉嶺作為經營首間店舖的地帶,所以美食的選擇會較其他地區為小,然而今天我在粉嶺中心休息時找到了間小店,便進去一試究竟。店舖以文青木系風格打造,選用木頭原色及竹等不同的大自然材料作裝飾,令人有種放鬆的感覺,作為普通小店,座位的數量不算多,大約可容納30至40人左右,繁忙時間時可能需要稍為等候。先點了份店員推薦的新品—和風原條鰻魚滑蛋飯,鰻魚鮮嫩多汁,伴著淡淡的和風醬汁,口感鮮甜且配上層次分明的鰻魚肉,絕對有加分。而半熟的滑蛋則帶來柔和的口感,與鰻魚相互融合,半熟的滑蛋令整個配搭昇華的感覺。而家人則點了份極級軟殼蟹意粉,本來炸軟殼蟹與意大利麵已是絕配,店家再先用上香濃的蕃茄醬把意粉炒開,使我在品嚐意粉時有種淡淡的番茄香味,配著軟殼蟹的香脆和嫩滑的肉香,形成了出色的口味對比。

2024-09-19 443 views
約好在粉嶺附近工作的朋友吃晚飯就見到這間 cafe都好多人就餐咁我哋決定食呢間🥰🫧大啡菇牛油果漢堡配薯條大啡菇炸得剛剛好薯條🍟比較幼身炸到香脆可口🫧野菌黑松露意粉充滿黑松露的香味有10分多的野菌意粉都10分夠味🫧蜂蜜檸檬梳打清新味的蜂蜜檸檬梳打是夏天的飲品🫧龍鳳檸樂有新鮮檸檬🍋和醃製檸檬🍋🫧法式西多士配椰子雪糕法式西多士裏邊有豐富好多的忌廉芝士喜歡cream cheese嘅你啱哂🥰🥰推薦🫧大啡菇牛油果漢堡配薯條🫧野菌黑松露意粉
約好在粉嶺附近工作的朋友吃晚飯

🫧野菌黑松露意粉
  • 大啡菇牛油果漢堡配薯條
  • 野菌黑松露意粉
2024-09-08 481 views
粉嶺中心新開的輕食Cafe,木系配上白色裝修,富小清新感覺,環境舒適。而且餐點選擇不少,有多款滑蛋飯、意粉、全日早餐、漢堡、熱狗、窩夫、沙律、甜品等,更可單點或升級為套餐,另外還有優惠二人餐選擇,加上價錢合理,難怪深受街坊喜愛。.🥗凱薩沙律 (升級套餐$54)沙律菜好新鮮爽脆,入面還有不少煙肉碎和麵包粒,配上凱薩沙律醬好開胃。.🥣餐湯(升級+$4)蕃茄湯好香濃,飲到蕃茄肉,好足料。.🧇比利時窩夫配香脆炸雞、芝士醬、太陽蛋 (升級套餐$86)窩夫厚身,口感外脆内軟,味道香甜,配上香脆可口的炸雞和太陽蛋 ,口感和味道層次豐富,咸甜交織。伴碟還有新鮮沙律菜,中和油膩感。.🥔吞拿魚粟米沙律焗薯 (升級套餐$54)焗薯口感綿密,富牛油香,上面有不少吞拿魚、粟米粒,十分豐富。伴碟還有新鮮沙律菜很健康。.🥭芒果梳打 (升級+$4)充滿芒果果香,配上梳打,感覺清爽。.🍹草莓荔枝綠茶 (升級+$4)冷泡茶包裝可愛,綠茶配上草莓、荔枝,感覺清新。.🍫朱古力心太軟配雪糕 $48心太軟焗得剛好,一切流心,朱古力味香濃。雪糕有多款口味選擇,而且是Haagen-Dazs雪糕,有雲尼拿、士多啤梨、朱古力、芒果味選

🥗凱薩沙律 (升級套餐$54)
🥣餐湯(升級+$4)
蕃茄湯好香濃,飲到蕃茄肉,好足料。

🧇比利時窩夫配香脆炸雞、芝士醬、太陽蛋 (升級套餐$86)

🥔吞拿魚粟米沙律焗薯 (升級套餐$54)

🥭芒果梳打 (升級+$4)
充滿芒果果香,配上梳打,感覺清爽。
🍹草莓荔枝綠茶 (升級+$4)
冷泡茶包裝可愛,綠茶配上草莓、荔枝,感覺清新。

🍫朱古力心太軟配雪糕 $48
心太軟焗得剛好,一切流心,朱古力味香濃。雪糕有多款口味選擇,而且是Haagen-Dazs雪糕,有雲尼拿、士多啤梨、朱古力、芒果味選擇。整體甜度適中。
今日我和女朋友在粉嶺中心享用她從英國回來的第一次晚餐,這裡的餐飲性價比極高,簡直是街坊價卻有酒店水準。開胃菜我們首先點了煙肉薯沙律。這道沙律的薯仔帶有濃郁的蜜糖芥末味,搭配香脆的煙肉碎,味道非常惹味,開胃之選。主菜接下來是煙三文魚長通粉,炒得非常香,忌廉的份量恰到好處,淡淡的煙三文魚香味與洋蔥的搭配,讓整道菜充滿了鑊氣,鹹香適中,令人回味無窮。然後是脆雞芝士窩夫,賣相非常吸引,真有酒店的FEEL。雞扒炸得外脆內嫩,窩夫則充滿蛋香,甜度剛好,搭配蜜糖蛋黃醬,既不膩又添了層次感。甜品和飲品最後,我們點了雪糕紅豆冰和一杯咖啡。雪糕紅豆冰十分有誠意,紅豆煮得香甜,口感滑溜。而咖啡則中規中矩,略帶朱古力的味道,令人感到清新提神。總結整體而言,這次的用餐體驗讓我們驚喜不已。每道菜的質素和價格都讓人感到物超所值,粉嶺中心的這家餐廳絕對值得推薦給所有喜愛高性價比美食的朋友!PS佢O地既炒蛋類菜式都好吸引, 臨走前都買左一份做早餐, 排常推介大家試試

開胃菜
主菜