2018-09-06 87 views
去咖啡灣唔使入汀九,去海灘又唔使過銀綫一二灘,鬧市新都地二期,地鐵寶琳站上電梯,睇唔到都好叻,門面好大好靚清雅重有隻天鵝仔入牆壁有擺設,望落有家的感覺,成個人都靜咗落嚟,休閒一餐。我地入到嚟都係睇睇下,不過就發現有海鮮,咪試下啦!先上個松露磨菇湯,,唔錯,唔太粉,配料足,味可口。 軟殼蟹沙律 芝麻醬成隻蟹都見到,啲菜盤住喺下面好似啲沙咁 ,睇落都已經好睇,再加埋啲芝士芝麻醬,聞到都香噴噴好味。海膽龍蝦飯海膽唔鮮唔好食,一上枱就唔見晒,無法喇,脹卜卜,咪你一义我一义,义晒喇,龍蝦就得開邊兩條肉,又係一义一甩落埋口,跟住食白飯,好彩啲飯係意大利飯,就咁食都得。香蕉朱古力咖啡窩夫去到咖啡灣梗要搵咖啡,飲得多又想停一停,噢!見到香蕉朱古力咖啡窩夫,哈哈…齊晒我至like嘅野,如果窩夫係泡夫重正,可以成日出嚟泡嘞!

門面好大好靚清雅重有隻天鵝仔

入牆壁有擺設,望落有家的感覺,成個人都靜咗落嚟,休閒一餐。
我地入到嚟都係睇睇下,不過就發現有海鮮,咪試下啦!

先上個松露磨菇湯,,唔錯,唔太粉,配料足,味可口。

軟殼蟹沙律 芝麻醬

海膽龍蝦飯

香蕉朱古力咖啡窩夫
2018-09-05 81 views
上次同姊妹食完午餐,覺得好豐富和食物新鮮有花巧與心思,今晚就同老公撐下枱腳先晚餐同午餐有些不同,首先就介紹個 "黑白松露香濃蘑菇湯 "畀老公試下因為老公鍾意濃滑蘑菇味嘅湯再加埋松露好好味, 今次有原隻波士頓龍蝦海膽飯, 龍蝦老公就最鍾意食 啖啖肉海膽好長呀好鮮味鮮甜, 仲有原隻軟殼蟹沙律,不太油膩沙律又可清清腸胃軟殼蟹咬落去好鮮味 梗係唔少得我鍾意嘅甜品啦石板街香蕉窩夫 (半份),兩公婆享受下寧靜的晚餐而且環境好光猛人又不算太多,辛苦一天工作最啱慢慢傾下食下,不過老公怕凍冷氣就比較凍,想坐耐啲都頂唔順松露湯 濃滑而不油膩原隻龍蝦啖啖肉 肉質鮮甜仲有少少蟹肉加埋添好香海鮮味呀 好矜貴海膽好長呀 火焰海膽軟殼蟹沙律配芝麻醬食落有一粒粒幾有口感嘅好爽口香蕉朱古力咖啡窩 (半份)個窩夫仲暖暖哋
海膽好長呀
梗係唔少得我鍾意嘅甜品
石板街香蕉窩夫 (半份),兩公婆享受下
寧靜的晚餐

松露湯 濃滑而不油膩

原隻龍蝦啖啖肉 肉質鮮甜
仲有少少蟹肉加埋添
好香海鮮味呀 好矜貴

海膽好長呀 火焰海膽

軟殼蟹沙律配芝麻醬
食落有一粒粒幾有口感嘅好爽口

香蕉朱古力咖啡窩 (半份)
個窩夫仲暖暖哋

2018-09-05
Dinner
今日新都城同屋企人行街街買左好多野,行到腳仔軟,係時候要坐底休息下,去左呢間叫咖啡灣嘅cafe!一入門口,有個logo擺設,十分吸睛!裝修光猛簡潔,行清新田園路線,地方闊落坐得幾舒服。一拎媽咪俾呢個飯吸引左,要叫喎!打開memu選擇都好多,意粉,飯,漢堡賣相好吸引,當然靚靚甜品係最最最吸引啦!呢個真心好食!一定會返啅!軟殻蟹黑松露意粉靈魂之處在於個意粉汁,特級香濃,super creamy!爸爸媽媽都話yummy yummy!奶油,菇菌,黑松露,香草做出黎個汁好出色,軟殼蟹剛炸好熱辣辣,如果滿分十分,我起碼俾廿分!!!嘩,一切開軟殼蟹竟然有蟹黃!仲要漏出黎添呀!驚喜!原隻龍蝦海膽飯飯用上珍珠米,芝士,蟹肉一齊煮到金黃色,另外旁邊嘅海膽火炙過,甘香的,龍蝦肉好爽,頭仲有膏添!雖然呢個都好食,但係上面提過嘅軟殼蟹意粉更為搶鏡!靚靚賣相,花多眼亂!望住個menu,石板街同香蕉果個都好正,不過最終揀左夢幻紫色!紫薯口味嘅!!窩乎上有綿花糖,星星糖碎,草莓,最特別嘅係,上面有d迷你紫薯,小紫蕃好甜!怕食唔曬有半份叫架!食完呢餐,咀巴仲係念念不忘個軟殼蟹意粉呀!我想⋯⋯

今日新都城同屋企人行街街買左好多野,
行到腳仔軟,
係時候要坐底休息下,
去左呢間叫咖啡灣嘅cafe!

一入門口,有個logo擺設,十分吸睛!

裝修光猛簡潔,
行清新田園路線,
地方闊落坐得幾舒服。

一拎媽咪俾呢個飯吸引左,要叫喎!

打開memu選擇都好多,
意粉,飯,漢堡賣相好吸引,
當然靚靚甜品係最最最吸引啦!

呢個真心好食!一定會返啅!
軟殻蟹黑松露意粉
靈魂之處在於個意粉汁,
特級香濃,super creamy!
爸爸媽媽都話yummy yummy!
奶油,菇菌,黑松露,香草做出黎個汁好出色,
軟殼蟹剛炸好熱辣辣,
如果滿分十分,我起碼俾廿分!!!

嘩,一切開軟殼蟹竟然有蟹黃!
仲要漏出黎添呀!驚喜!

原隻龍蝦海膽飯
飯用上珍珠米,芝士,蟹肉一齊煮到金黃色,
另外旁邊嘅海膽火炙過,甘香的,
龍蝦肉好爽,頭仲有膏添!
雖然呢個都好食,但係上面提過嘅軟殼蟹意粉更為搶鏡!

靚靚賣相,花多眼亂!
望住個menu,石板街同香蕉果個都好正,
不過最終揀左夢幻紫色!
紫薯口味嘅!!
窩乎上有綿花糖,星星糖碎,草莓,
最特別嘅係,上面有d迷你紫薯,
小紫蕃好甜!
怕食唔曬有半份叫架!

食完呢餐,咀巴仲係念念不忘個軟殼蟹意粉呀!
我想⋯⋯

2018-09-03 85 views
小秘書 對「Cafe Swan 咖啡灣」特別有親切感❤️ 今日終於如願以償,可以親身嚟感受吓☕️ 一入門口,#小秘書 已經比個摩天輪同啲小擺設吸引住👀 叱咤叱咤... 一於相機行先😁 服務員先安排我坐好,然後遞上成本畫冊一樣嘅餐牌比我揀嘢食,花多眼亂... 好在餐牌上有套餐,我就可以好快鎖定目標「帶子」意粉做今晚嘅主菜,配一個松露忌廉湯+熱朱古力🍝 餐湯第一個上枱,忌廉味好濃好滑,👨🏻‍🍳加入些少松露同磨菇,口感同味道都非常好💯 之後再上嘅係「香辣蒜味帶子意大利粉」,意粉比師傅煮得剛剛熟,唔淋又唔會太硬,非常好!不過啲帶子仲可以加熱啲啲,咁就perfect喇!食到嚟呢度,我仲未夠喉,要加多個「牛油香草煮蜆」鞏固吓個胃🤣 小秘書對呢度菜極之欣賞❤️ 原因係除咗份量十足之餘,👨🏻‍🍳喺湯入面加上牛油同大量芫荽🌱 我哋食哂食盆蜆、仲可以飲埋啲湯... 真係大滿足呀👍🏻👍🏻

2018-09-03
$180.4 (Other)
  • 香草牛油煮蜆
2018-08-31 64 views
之前睇某位網紅介紹依間餐廳(佢介紹荃灣嗰間),話依度有D特色咖啡飲(送埋拉花),同D食物幾正。我心大心细,來唔來試。(因覺得D食物啱小朋友同年青人影相賺like多D)在下係中年阿伯,去依D餐廳食嘢有D怪;但在下又中意飲咖啡,坊間D咖啡加拉花又收得比一般咖啡貴!今日趁佢啱啱開門,人少少,厚住面皮走咗入去。入面有2位少女同一對母子係度食嘢,在下一支公幫趁,果然有D格格不入。睇餐牌叫咗嗰黑松露菇菌意粉午餐($78),包餐湯或沙律,(在下要咗沙律)及餐飲。(在下加$8叫咗杯網紅推介嘅玫瑰泡沫咖啡)沙律一般,迷你版,2啖食曬。黑松露意粉彈牙,黑松露汁又多,好味!值得推介!玫瑰咖啡有D玫塊花碎係上面,飲落有陣陣玫瑰香味,幾得意。想嘗試新口味嘅咖啡可以一試,但在下中意傳統咖啡多D。
在下一支公幫趁,果然有D格格不入。
沙律一般,迷你版,2啖食曬。
黑松露意粉彈牙,黑松露汁又多,好味!
值得推介!
但在下中意傳統咖啡多D。
2018-08-30 67 views
今天來到將軍澳見到間裝修幾有特色的西餐廳,睇menu感覺佢主打甜品,齋看圖已流口水,不過好似我咁又食飯又食甜品感覺太肥了,所以沒叫。今次我叫了個煎魚柳飯配蕃茄醬汁(有幾種醬任選),套餐配caesar salad和熱0茶。醬汁超超好味但嫌個飯太硬,salad無論賣相和味道,份量都無可挑剔,最愛杯茶是用English tea茶包泡的。朋友因為唔太肚餓叫了份吞拿魚三文治,上枱時有驚喜,大家看圖就知道。見議在下午茶時段幫襯,人少點價錢又平點
  • 紅豆綠茶雪糕窩夫
  • 凱撒沙律
2018-08-30 102 views
將軍澳人口愈來愈多,商場店舖也隨著人口而增多,我自己其實好少入來,但有朋友家住將軍澳,為左遷就朋友專程走到來寶琳既新都城中心晚膳,新都城有三期,我們來到第二期既'咖啡灣',從遠處望過去已經見到門面好靚,內裡裝潢好別緻,觀其燈飾、牆壁、裝飾等都有著獨特既設計,清雅脫俗,舒適感加分海膽龍蝦飯~車士打芝士,珍珠米,伴以海膽,味道香濃,口感煙韌香蒜帶子義大利麵~意粉軟硬適中,帶子大隻彈牙,濃濃既蒜味加上微微辣味巧玫桂山雞翼~有三種味道甜酸辣,滿足晒我既口味藍碟葡萄水果茶~藍碟花蘊含很多益處,可抗氧化,美顏,護眼,促進皮膚彈力及骨膠原,真係要慢慢品嚐啦我呢位朋友相識十幾年,平時各有各忙,大家難得聚一聚,乾乾杯,願友誼長存永不過期本想試下個窩夫,但實在已經飽飽了,唯下次再來嚐嚐這個吧👇

香蒜帶子義大利麵

玫桂山雞翼~有三種味道甜酸辣,滿足晒我既口味

玫瑰山雞翼

藍碟葡萄水果茶

本想試下個窩夫,但實在已經飽飽了,唯下次再來嚐嚐這個吧👇

2018-08-27
Dinner
香蒜帶子義大利麵
玫瑰山雞翼
  • 玫桂山雞翼
2018-08-22 81 views
每次經過新都城看見呢間Cafe Swan!都比佢外表好靚好吸引, 好sweet 的感覺 因為見到啲甜品就好想食 終於約到好姊妹 陪我食,可能食下午茶比較人小啲,坐落 好舒服再襯托背景環境,真的好襯我們兩姊妹呢!姊妹工作比較忙好想錫下佢食得舒服些,這兒靜靜地享受下講下心事和工作下午比較寧靜的感覺蘑菇湯 入面好多真材實料有種似麥皮的感覺好濃郁滑滑黑松露蘑菇意大利粉好多磨菇汁鎖住好入味意粉不算淋不算硬 啱啱好三色蒜辣蜆肉意大利粉入口不算辣 食完之後會慢慢滲出辣未來好特別呀海蝦蟹籽沙律我哋揀咗黑醋 酸酸味味好開胃不過蝦不算新鮮但夠大隻綠茶紅豆綠茶好濃味再配甜甜的紅豆好夾粉紅心心女仔最鍾意原來是一個坐熱器藍蝶提子水果茶提子味入口清清甜甜好濃郁 重可以飲兩壺添綠茶窩夫(半分優惠)食滿200蚊加一蚊就有半分喇女侍應生介紹,多謝好抵呀又好食
因為見到啲甜品就好想食

原來是一個坐熱器
藍蝶提子水果茶
提子味入口清清甜甜好濃郁
重可以飲兩壺添

綠茶窩夫(半分優惠)
食滿200蚊加一蚊就有半分喇
侍應生介紹,多謝

好抵呀又好食

2018-08-22
$135 (Tea)
2018-08-22 73 views
餓餓哋4pm有tea set😅😅即刻order咗個板燒雞扒蕃茄醬汁燴意大利麵咖啡好滑好香濃,奶茶亦都好濃滑,而且兩個杯都好大,食完成個餐都未飲完餐飲,抵讚!龍蝦仔三文治好特別,好好味,每一件三文治既餡料都有龍蝦仔喺裏面,而且煎得個包好香脆,Yummy! 個waffle都好靚仔,啲cream同朱古力醬都好好味,但可惜就唔係格仔餅,而且唔夠香!!見到個雞扒就知又香、又肥、又大件啦,同時煎得好香好惹味,質地都唔錯,絕對唔會因為tea time令質素下降

2018-08-21 54 views
和小朋友行完新都城,見到一間擺設幾特別嘅餐廳(咖啡灣),3點半鐘人不太多,就進去試試吧!環境舒適,坐位夠闊落!😱海膽龍蝦飯!唔想食得咁誇張,其實都有午市套餐的😊健康之選👍🏻原隻波士頓龍蝦,已起肉,加上鮮甜既海膽,令到整碟飯更香濃,另外車打芝士配上珍珠米,令口感上更有層次👍🏻👍🏻👍🏻如果分量再多一D,會更好😅😅鮮奶焦糖咖啡-$39咖啡入口順滑,泡沫細緻綿密👍🏻雞翼加上柚子醬,原全唔覺油膩,好開胃!卡邦尼意粉,香濃醬汁,可能因為甜味唔會太重,所以食完都唔會有膩的感覺,加上蘑菇煙肉,分量都好足夠,所以晤會有只食醬汁既感覺!😋😋
環境舒適,坐位夠闊落!
😱海膽龍蝦飯!
唔想食得咁誇張,其實都有午市套餐的😊
健康之選👍🏻
如果分量再多一D,會更好😅😅
鮮奶焦糖咖啡-$39
咖啡入口順滑,泡沫細緻綿密👍🏻
雞翼加上柚子醬,原全唔覺油膩,好開胃!
2018-08-21 51 views
約左朋友們一齊去owndays朝聖 諗住轉番副眼鏡 順便黎呢頭食好西咖啡灣係荃灣都有分店 之前經過一直想試今日終於可以一親芳澤😽成間野少女味勁重 見到周圍啲人已經開始食甜品 好吸引😻好多正野食 意粉都有十幾款海蝦蟹子沙律 蟹籽爆哂棚😸😸大蝦都有四五隻 份量超班軟殼蟹黑松露忌廉意粉好大隻蟹仔呀☺️炸得非常到位 毫無油益味 而且意粉juicy 入味忍唔住哎多個軟殼蟹卡邦尼亞都一樣高水準 可用酥脆形容雞翼拼盤一次有玫瑰 桂花 山賊(即係黑椒)味甜香辣味食勻哂!最後叫左個邪惡終極大佬 好在有三個人share 罪惡感無咁重🙈🙈好有口感 啖啖oreo👍👍成餐都好邪惡 食完要番去做番一星期運動🤪
約左朋友們一齊去owndays朝聖

忍唔住哎多個軟殼蟹卡邦尼亞
都一樣高水準 可用酥脆形容

雞翼拼盤
一次有玫瑰 桂花 山賊(即係黑椒)味
甜香辣味食勻哂!

最後叫左個邪惡終極大佬 好在有三個人share
罪惡感無咁重🙈🙈
好有口感 啖啖oreo👍👍
成餐都好邪惡 食完要番去做番一星期運動🤪

2018-08-16
$150 (Dinner)
  • 軟殼蟹
2018-08-21 44 views
一踏入餐廳就聽到熟悉既流行曲,餐廳既裝修同連鎖店唔同,隨即覺得自己唔似置身係香港典型既商場入面。睇完餐牌之後,被Rainbow Latte 吸引住,造型吸引,包括3眼仔、Minion等。由於第一次光顧,未知每碟食物既份量,我哋就叫左櫻花蝦明太子意粉、牛油雜菇,同埋兩杯latte,留番個胃之後試埋相當吸睛既窩夫。食物陸續上枱,發現一碟意粉絕對夠我同朋友食,價錢不貴,但食物既質素同份量絕不欺場,有足夠即醬汁,意粉軟硬度適中,性價比尙算高;雜茹既份量正常,味道唔錯。最驚喜係兩杯latte,跟餐牌上既相片相約,配有3眼仔圖案既綠茶latte 好濃味,但略嫌味道過濃而有些許掩蓋綠茶既味道。恰巧當日惠顧Rainbow latte 有優惠,第二杯有半價優惠。整體上說是「物」有所值,絕對值得去試!

整體上說是「物」有所值,絕對值得去試!
2018-08-19
$100 (Lunch)
2018-08-19 38 views
香港cafe通常食物質素都係麻麻地,可能因為佢地覺得cafe係提供地方俾人傾下計hea下,唔需要咁著重食物質素。不過,呢一間連鎖cafe食物質素都幾唔錯,環境亦都算舒適。值得推介⋯⋯女朋友叫左一個煙三文魚黑松露野菌忌廉義粉。圖片同實物都相符,size 幾大,普通一個女仔應該食唔哂,足料!煙三文魚唔會好立口,又唔太鹹,加埋黑松露菌既獨有香味,幾好食!我就叫左個海膽龍蝦飯。材料好豐富,有海膽,龍蝦,蟹肉,芝士⋯正呀!各樣材料都算新鮮,加埋亦好夾,都好足料。雖然價錢有d貴,但係都抵食既。野飲都幾有特色,叫左杯菠蘿藍蝶同棉花糖朱古力,係好飲既,仲幾靚整體黎講係唔錯,多選擇,野食野飲唔錯,環境既舒服,抵讚!

整體黎講係唔錯,多選擇,野食野飲唔錯,環境既舒服,抵讚!
2018-08-17 48 views
約左個住將軍澳嘅朋友食飯佢話好想來呢間試下我見之前食過都唔錯所以再來蟹肉南瓜湯 $35呢個湯係新menu推介來價錢唔貴蟹肉好足料湯口感好滑海蝦蟹籽沙律(芝麻醬)$68超大份海蝦好多口感彈牙d菜好新鮮玫瑰水果茶 $48玫瑰味好香板燒雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵 $68雞扒煎得勁香個醬汁好夠味個意粉好好食綠茶藍碟花綠茶味好香整體唔太甜環境好清新感覺好relax紅豆綠茶雪糕鍋夫 $52最后點埋個甜品超滿足d飲品好有特色好吸引
約左個住將軍澳嘅朋友食飯

最后點埋個甜品
超滿足

d飲品好有特色好吸引

2018-08-16 3069 views
平時好少去將軍澳,今天和朋友去那裏逛一逛。我們在將軍澳廣場看見有間咖啡店門面粉藍色都幾靚,內裡裝修頗為用心,那就吸引了我們去食個午飯。打開餐牌一看,主菜、甜品、飲品... 等種類繁多,而且賣相吸睛,樣樣都想叫嚟食,最重要的是價錢oK,第二杯飲品還有半價優惠添!軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵($82)好大隻炸軟殼蟹趴咗係意大利粉上面,蟹蓋名副其實的軟淋淋,但蟹腳卻脆卜卜。除了軟殻蟹,還有蘑菇和煙肉的配料。意大利麵份量好多,卡邦尼蛋汁亦很豐富,啖啖麵條都能掛滿晒濃郁的汁液,滋味無窮!牛油蜆($68)滿滿的一大堆珍珠蜆,以牛油和上湯烹調, 已經好香好甜,再加埋很多的中國芫荽一齊煮,又有另一類的香味釋放出來,好有中西fusion 效果,特別!食的時候用蜆殻裝埋啲湯和蜆肉芫荽一齊食,好正!熱帶水果茶($48)名牌茶包沖茶,內有藍莓、士多啤梨、百香果、橙..等新鮮生果,以好靚嘅蠟燭座暖着,果香四溢。菠蘿藍蝶花(半價 $18)紫色藍蝶花茶配上黃色的菠蘿和綠色的薄荷葉,適合打卡一族,清涼可口,是夏天的合適飲品。黑魔王曲奇雪糕窩夫($52)見到Menu啲窩夫賣相咁吸引,專登留肚食甜品,但又怕食唔晒,所以只叫了

軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵($82)

牛油蜆($68)

熱帶水果茶($48)

菠蘿藍蝶花(半價 $18)

黑魔王曲奇雪糕窩夫($52)
見到Menu啲窩夫賣相咁吸引,專登留肚食甜品,但又怕食唔晒,所以只叫了半份窩夫,但全份只需$78,抵食D!半份的賣相冇全份咁吸引,窩夫煙煙靱靱,朱古力雪糕味濃,一齊食好好味,但窩夫只是微暖,如果熱熱地就更加好。

食完甜品其實已經好飽,但見到Menu上面的Rainbow Latte 造型好靚好可愛,真的好想叫嚟試下,就咁埋單走人有D可惜,而且叫多杯又有半價優惠,所以又再叫多兩杯飲品嚟嘆下,打下卡。

綠茶牛奶(半價$18), 粉紅鮮奶($38)
綠茶牛奶綠茶味夠濃郁,粉紅鮮奶則夠香滑。兩杯Latte 都好rich, 好好味。 在品嚐之前,咁靚嘅出品,當然要先瘋狂打卡啦!

2018-08-15
Lunch