Restaurant: can‧teen (世紀廣場)
Info:

今日afternoon tea period去,餐廳細但入面有成班一早食完野又死都唔走既agents係到做野,好似去左保險公司咁,仲不停行黎行去,唔理其他食客感受! 唔該 好心學下同理心啦,完全冇manner! 自私鬼,趕客! 一早食完野又霸住哂d枱凳 ,正cheap友!仲有,個唯一一個出餐女員工態度惡劣,唔識好好講野! Can teen 你請埋d咁既人倒自己米,冇禮貌仲擺做front team!成班cheap佬食完成個鐘仲生人霸死地! Please improve!

2024-05-31
Tea
2024-02-05 357 views
==========================要價$56,與大x樂豬扒飯差不多價錢,但質素不如那間。首先,錫紙盤上菜,算正正常常;沒有甚麼肉味,非常薄身,但有半個手掌大;對炒飯底沒期望,撥一撥依然可見幾絲碎蛋;茄汁夠味,少量綠豆,當是菜吧。 公道說一句,考慮到快餐店係中環地段,仍可坐低有張枱,食到飯量夠飽的焗豬飯,快快與朋友吃完便算了,到其他地方行一行消化下。==========================
==========================

==========================
2024-01-26 216 views
走進來這間店,閒庭信步,感受到一種港式的親民食堂氛圍!啪嗒啪嗒滴落碟頭的唔係水珠,係我對佢地皇牌黯然銷魂飯嘅渴望啊!叉燒厚切得黎肉質濕潤,帶啲微焦嘅邊,咬落去好入味,唔會太乾!個太陽蛋,正到無朋友,煎得燶邊剛剛好,啲豉油拌埋白飯,吸晒蛋汁,滿足感爆燈🤩!海南雞飯方面,啖啖雞肉,口感緊緻,唔係一般嘅鬆化,萵笋絲又爽口,微辣帶韌,好夾!湯品平淡中帶點清甜,喉響冇負擔。🍲啲飲品都叫咗杯凍檸茶,解膩神器,微甜帶點檸檬嘅酸香,完美做尾!總體黎講,喺這裡食飯,就係一個開心、滿足、又覺得自己識得揀嘅日常,亦都提醒自己,有時候平民食堂先至係最能夠打動我哋味蕾嘅地方!👍🌟🍚

一踏入can.teen,感覺熱鬧得黎又唔失親切,憑住呢股勁兒朝著招牌嘅皇牌黯然銷魂飯行去。叉燒香味撲鼻,飯底嗰兩隻流心煎蛋露出誘人嘅金黃色嘥。一口飯、一塊叉燒,舊愛返嚟嘅感覺。好吖,叉燒嘅肉質亮晶晶、入口即溶,完美配合煎蛋嘅滑潤同豉油嘅甜韻,好食得誇張!再試埋去骨海南雞飯,個雞真係又滑又嫩,幾乎係咬落去就化喺口裡嗰種;油飯香而不膩,餐湯滋味淋漓盡致,一啖又一啖咁樣自動送進口。落嚟評論幾時,但可肯定一樣,can.teen嘅美味飯盒,真係讓人回味無窮。食物嘅質素真係超好,平易近人嘅價錢又正中下懷。中環有咁嘅好去處,簡直係福音!要點選轉介紹朋友?唔洗諗,係咗!😉🍗🍚

2024-01-10 257 views
嚟到can.teen,首先試咗佢哋嘅皇牌——黯然銷魂飯。嘩,個叉燒真係焦香嘅誘人,軟嫩得嚟紮味,同個煎到剛好嘅燶邊太陽蛋,一篤開,滑滑蛋汁流曬出嚟,撈埋啲香甜豉油飯,咬落去,口感層次豐富得滯😍!跟住,試咗去骨海南雞飯。啖啖肉,超滿足!雞皮爽口彈牙,同埋啲雞肉絲滑又多汁,三色醬爆香,啱哂潤滑油飯。啲萵筍絲又係帶點清爽,湯仲一流,真係心暖暖哋🍜。最後,焗鮮茄豬扒飯亦都唔遑多讓!茄汁香濃又帶點酸甜,芝士味十足,而豬扒既厚身又鬆軟,一咬落去,簡直太滿足!整體上嚟講,can.teen對得住呢啲贊詞,筷子停唔到口,實在太正喇!👌🏼

2023-05-21 737 views
𝗖𝗔𝗡:𝗧𝗘𝗘𝗡 痈幾間分店 今次黎中環分店主打港式食品 皇牌黯然銷魂飯一定要食啦♥️燶邊叉燒炭香味濃,叉燒嫩滑多汁,配搭煎至脆邊既半熟太陽蛋◎good good good

𝗖𝗔𝗡:𝗧𝗘𝗘𝗡 痈幾間分店 今次黎中環分店
主打港式食品

一定要食啦♥️
燶邊叉燒炭香味濃,叉燒嫩滑多汁,配搭煎至脆邊既半熟太陽蛋
◎good good good
2023-04-17 458 views
#快餐都有正嘢 #canteenhk.早排攸桐爸要去中環做嘢所以就接埋我放工食嘢先返屋企啦~我哋去咗中環can‧teen (世紀廣場).can‧teen (世紀廣場)📌中環德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖.因為攸桐爸做咗成日嘢比較餓所以都叫咗多少少嘢食~我哋叫咗三道菜式:黯然銷魂飯🍚台式牛肉麵🍜海南雞飯🍗。.整體而言,幾樣菜式都非常好味,值得推介。.首先,黯然銷魂飯係一款經典菜式,飯同叉燒嘅結合非常完美,令人欲罷不能。.其次,台式牛肉麵都非常好味,湯頭濃郁,肉質嫩滑,配上Q彈麵條,令人感受了台灣道地嘅味道。.最後,海南雞飯都係一道絶佳選擇,雞肉肉質鮮嫩多汁,米飯口感綿密,搭配上特製醬料,味道更上一層樓。.除咗菜式本身美味,can.teen嘅服務都非常出色😊。服務員熱情友好,為顧客提供周到嘅服務,令人感到十分舒適同放心。.整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣🟣🟣🟣.總體而言,攸桐媽為大家試食餐廳can.teen嘅黯然銷魂飯、台式牛肉麵同埋海南雞飯都非常出色,味道美味,服務周到,值得推薦俾大家😋。如果你想品嚐道地美食,can.teen係
#快餐都有正嘢 #canteenhk
早排攸桐爸要去中環做嘢
所以就接埋我放工食嘢先返屋企啦~
我哋去咗中環can‧teen (世紀廣場)
can‧teen (世紀廣場)
📌中環德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖
因為攸桐爸做咗成日嘢比較餓
所以都叫咗多少少嘢食~
我哋叫咗三道菜式:
黯然銷魂飯🍚
台式牛肉麵🍜
海南雞飯🍗。
整體而言,幾樣菜式都非常好味,值得推介。
除咗菜式本身美味,can.teen嘅服務都非常出色😊。
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總體而言,攸桐媽為大家試食餐廳can.teen嘅黯然銷魂飯、台式牛肉麵同埋海南雞飯都非常出色,味道美味,服務周到,值得推薦俾大家😋。如果你想品嚐道地美食,can.teen係一個不錯嘅選擇👍。
@can.teen.official
@maximshongkong
#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #中環美食 #香港美食 #搵食 #852mama #hk #hkmama #hkmami #二胎媽媽 #hkkol #foodie #hkfoodie #蘭桂坊 #世紀廣場
返工一族都想快啲搞掂午餐,慳返時間煲下片 relax下都唔錯。平日嘅lunch去食,座位流轉快,counter 落單後就有位。「快、抵、好味」嘅要求外,亦喺菜式同口味上入手,加入港式回憶同健康等元素,一試難忘,選擇亦夠多!🥢 新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯🥢招牌去骨海南雞、燒鵝髀飯、脆皮燒肉五寶飯:用料上乘,火喉十足🥢新店限定嘅🇹🇭 泰式 assemble 系列:泰式菠蘿海鮮炒飯、泰式雜錦船河、泰式青咖喱雞/雜菜配白飯、泰式濕炒豚肉河粉我就試咗:🍜台灣紅燒牛肉三寶麵($79)三寶有牛筋、牛腩、牛肚,肉質嫩口又鬆軟,一啲都唔韌,快餐都食到呢個質素有小驚喜。湯底清、蘿蔔甜,麵條係闊身嗰種,帶點咬口。🍗燒鴨髀飯 ($65)鴨髀皮脆肉滑,咬開成口都係外皮油脂同肉汁,非常香口,燒得啱啱好😋 髀位大大份,又夠滑溜,食得超滿足,好飽肚啊!🥣南瓜栗子甘荀豬骨湯 (+$11)好足料!真係撈到各種材料,湯底非常鮮甜,飲得出有一定火喉。一碗落肚,個人精神不少。

🥢 新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯

我就試咗:

🍜台灣紅燒牛肉三寶麵($79)

🍗燒鴨髀飯 ($65)

🥣南瓜栗子甘荀豬骨湯 (+$11)

中環返工嘅你平時lunch或者OT又會食咩? 喺呢個地段貴價嘅食物當然唔少,但有陣時想簡單快食醫肚,呢頭又有咩快、抵、好味嘅餐廳?🤔 今次就想俾個好選擇大家☺️🙌🏻can.teen 第4 間分店早排已經進駐蘭桂坊黃金地段,呢個絕佳嘅地理位置絕對係附近白領一族嘅兩餐之選🥰雖然係快餐,但都加人港式回憶 & 健康等元素,而新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列無疑係最大賣點🫣
1️⃣ 皇牌黯然銷魂飯($59)呢碗飯主打嘅係軟嫩焦香嘅叉燒,份量多到鋪滿半碗飯,而且叉燒質素暫時係我食過咁多間快餐店之中最高,雖然無明顯嘅肥膏,但其實油脂係存在於叉燒片之中!配搭埋煎至脆邊嘅太陽蛋 & 絕對少不了嘅精髓——煲仔飯豉油,將蛋黃篤穿並將蛋汁撈入每一粒白飯之間,絕對令你食過返尋味🤤 性價比咁~高嘅燒味飯竟然$60都唔使😨2️⃣ 招牌去骨海南雞飯($69)海南雞肉嫩滑,預先起好晒骨所以食起上嚟啖啖肉超方便☺️👍🏻 廚師堅持用油飯配雞肉而非白飯,油飯粒粒分明且帶點油亮感🍚 醬汁一共有3款,分別係泰式辣椒醬、甜醬油 & 薑蓉,個人比較鐘意將雞肉蘸上重口味嘅甜醬油,再配一口油飯中和翻泰式辣椒醬,十分惹味🤤🤤 伴碟嘅蒿筍切成
今次就想俾個好選擇大家☺️🙌🏻

1️⃣ 皇牌黯然銷魂飯($59)

2️⃣ 招牌去骨海南雞飯($69)

醬汁一共有3款,分別係泰式辣椒醬、甜醬油 & 薑蓉,個人比較鐘意將雞肉蘸上重口味嘅甜醬油,再配一口油飯中和翻泰式辣椒醬,十分惹味🤤🤤 伴碟嘅蒿筍切成細絲,顏色碧綠,口感爽脆,可能因為係製成涼拌嘅關係,味道帶點微甘😌

3️⃣ 原粒瑤柱雞粒炆飯($68)

以前係其他餐廳食過呢一款係用荷葉包住嘅,估唔到呢度係用煲仔炆完直接原煲上枱🤓 一打開就見到飯中心有原粒瑤柱,配菜更有冬菇粒、菜心莖、雞塊等,同埋用高湯炆煮至變色嘅飯粒,每一啖飯都好濕潤好入味😌 喺3款飯菜入面我最鐘意嘅一碟🥰

2023-02-28
Dinner
  • 招牌去骨海南雞
🎉🎉第4間分店登陸咗喺蘭桂坊啦💕呢間地理位置非常方便👍🏻,絕對係打工仔嘅飯堂❤️,平靚正快餐,仲有健康兩餸飯選擇👍🏻👍🏻,兩餸飯真係啱晒香港人嘅口味💕🥳,仲有所有菜式都可以免費升級藜麥飯🫶🏻🫶🏻,務求令大家一試難忘🥰🥰👍🏻。🌟皇牌黯然銷魂飯 🍛 $59叉燒嫩滑多汁😍肥瘦適中,配搭埋煎至脆邊嘅半熟太陽蛋🍳,絕對係絕配😋🌟招牌去骨海南雞配油飯🐓 $69雞肉好滑👍🏻配埋雞油飯 ,簡直一流😋😋。配菜有爽脆嘅萵筍絲,非常爽口。另外仲配埋甘筍南瓜栗子豬骨湯,湯料充足,超好味❤️❤️🌟白咖喱吉列豬扒飯🐷 $65白咖喱汁非常香濃,配上又脆又香嘅豬扒,超級開胃😋👍🏻

🎉🎉第4間分店登陸咗喺蘭桂坊啦💕

🌟皇牌黯然銷魂飯 🍛 $59

🌟招牌去骨海南雞配油飯🐓 $69

🌟白咖喱吉列豬扒飯🐷 $65
白咖喱汁非常香濃,配上又脆又香嘅豬扒,超級開胃😋👍🏻
can.teen 嘅第四間分店進駐咗蘭桂坊,地理位置真係超方便,絕對係一班白領一族嘅午餐之選~新店除咗主打「快、抵、好味」之外,仲加入咗港式回憶同埋健康等元素!今次嚟到一定要試下性價比極高嘅自家明爐燒味飯系列😚-🎈皇牌黯然銷魂飯 $59我發現真係好多人叫呢個皇牌黯然銷魂飯,叉燒外層燒到少許焦香,半肥瘦咁食落好軟稔!再配埋燶邊太陽蛋🍳篤穿蛋汁撈埋豉油一齊送飯,正到呢🤤-🎈白咖喱吉列豬扒飯 $65白咖喱甜甜地咁好惹味,配埋香脆嘅吉列豬扒👍🏻超好送飯☺️-🎈龍蝦汁海鮮炆飯 $68唔好睇佢外表平平無奇,但食落啖啖都係龍蝦汁味🤭裡面有切到細細粒嘅蘑菇、青口、魷魚、蝦仁等,自己幾鍾意食😎-🔸can.teen📍中環德己立街 1-13 號世紀廣場地下高層 A 號舖

🎈皇牌黯然銷魂飯 $59

🎈白咖喱吉列豬扒飯 $65
白咖喱吉列豬扒飯

白咖喱甜甜地咁好惹味,配埋香脆嘅吉列豬扒👍🏻超好送飯☺️
🎈龍蝦汁海鮮炆飯 $68
龍蝦汁海鮮炆飯

🔸can.teen
📍中環德己立街 1-13 號世紀廣場地下高層 A 號舖
2023-02-28
Lunch
龍蝦汁海鮮炆飯
中環近蘭桂坊嗰邊🥰最近新開咗一間連鎖快餐店✨c𝗮𝗻.𝘁𝗲𝗲𝗻,啱晒喺呢邊返工嘅白領一族🧑🏻‍💼👩🏻‍💻以後又多一個快靚正嘅選擇啦🥰🥰✨皇牌黯然銷魂飯 $59係懷舊嘅港式風味🥰叉燒肥瘦均勻肉質軟嫩👍🏻唔會乾爭爭,配搭流心嘅太陽蛋同特製豉油,撈飯一流🥰🥰✨招牌無骨海南雞飯 $69無骨海南雞,肉質幼嫩啖啖肉🥰🥰配搭嘅油飯,帶有淡淡嘅薑蓉香味,跟餐仲配有中湯:蘿蔔栗子排骨瘦肉湯,味道清甜又足料真係滿足到香港人講求嘅「快、抵、好味」要求👍🏻👍🏻

✨皇牌黯然銷魂飯 $59
係懷舊嘅港式風味🥰叉燒肥瘦均勻

✨招牌無骨海南雞飯 $69
無骨海南雞,肉質幼嫩啖啖肉🥰🥰
配搭嘅油飯,帶有淡淡嘅薑蓉香味,
跟餐仲配有中湯:蘿蔔栗子排骨瘦肉湯,味道清甜又足料

真係滿足到香港人講求嘅「快、抵、好味」要求👍🏻👍🏻
  • 招牌去骨海南雞
2023-03-07 94 views
中環上班族快靚正新選擇✔️can.teen喺中環蘭桂芳開咗分店,位置方便唔在講,「快、抵、好味」滿足晒香港人飲食上要求,仲有自家明爐燒味飯,CP值⬆️加入健康元素同港式回憶菜式👍🏻皇牌黯然銷魂飯 $59果然係皇牌,一睇到已經令人垂涎🤤賣相誘人,叉燒外層燒到焦香,入口非常軟嫩,燶邊太陽蛋🍳篤穿蛋汁慢慢流出再拌勻甜豉油同米飯啖啖都帶有甜甜蛋香,一試難忘好高質🤩呢個價錢絕對會再返嚟食‼️去骨海南雞配油飯•萵筍絲• 中湯 $69去曬骨嘅海南雞啖啖肉,份量十足雞皮爽彈;雞肉嫩滑肉味濃郁😋必配三色醬食,好惹味淡黃色油飯粒粒分明,香而不膩碧綠萵筍絲爽脆白咖喱吉列豬扒飯 $65椰香濃滑嘅白咖喱唔會太辣,唔食得辣又想品嚐咖喱嘅惹味,呢個就啱啱好❤️加上同吉列豬扒好夾☑️仲有粟米芯、西蘭花等配菜,加入健康元素照顧到想食得健康嘅朋友
中環上班族快靚正新選擇✔️

皇牌黯然銷魂飯 $59
果然係皇牌,一睇到已經令人垂涎🤤
啖啖都帶有甜甜蛋香,一試難忘好高質🤩
呢個價錢絕對會再返嚟食‼️

去骨海南雞配油飯•萵筍絲• 中湯 $69
去曬骨嘅海南雞啖啖肉,份量十足
雞皮爽彈;雞肉嫩滑肉味濃郁😋必配三色醬食,好惹味
淡黃色油飯粒粒分明,香而不膩
碧綠萵筍絲爽脆

白咖喱吉列豬扒飯 $65
加上同吉列豬扒好夾☑️
2023-02-07
Dinner
2023-03-02 73 views
呢日睇戲前想快食,經過蘭桂坊新開嘅can.teen就入去試下,價錢相當親民又夠快😆.➡️泰式海鮮炒飯配焗釀蟹蓋 $69➡️焗海鮮飯 $59➡️皇牌黯然銷魂飯 $59➡️紅豆冰 +$10➡️凍奶茶 +$10.好耐無食過黯然銷魂飯!叉燒大大件焦香軟嫩,加埋煎至脆邊嘅太陽蛋,汁甜甜地好好食🤤.海鮮飯好大碟,相當多海鮮:魚柳、蝦、青口、魷魚,估唔到咁足料😍港式忌廉加芝士正😋.新店限定嘅 canteen 泰式 assemble 系列更提供多元化嘅選擇🤩點咗泰式海鮮炒飯配焗釀蟹蓋試下,蟹蓋好彈牙忌廉口味滿不錯👍🏻.再飲番杯港式紅豆冰,估唔到紅豆咁大粒!仲有我最愛港式奶茶有質素非常香滑😌.真係做到快、抵、好味,快餐來講相當不錯,絕對係白領一族嘅恩物,最鐘意CP 值極高嘅自家明爐燒味飯,黯然銷魂飯真係好好食😋

➡️泰式海鮮炒飯配焗釀蟹蓋 $69
➡️焗海鮮飯 $59
➡️皇牌黯然銷魂飯 $59
➡️紅豆冰 +$10
➡️凍奶茶 +$10

2023-03-01 89 views
今晚約咗朋友去蘭桂坊飲野,經過世紀廣場見新開咗間「can.teen」,又有啲餓就同朋友醫肚先😁原來呢間係佢哋新開嘅分店,推出一系列新店限定菜式, CP值極高嘅自家明爐燒味飯系列係店舖一大賣點👍黯然銷魂飯 $59點咗最吸睛嘅皇牌黯然銷魂飯, 叉燒半肥瘦又嫩又有焦香,配搭煎至脆邊嘅荷包蛋加埋啲醬汁真係口水流 😋去骨海南雞飯 $69去骨海南雞飯夠嫩滑,啖啖肉!配油飯香味濃, 呢個餐都配咗啲萵筍菜,仲有配南瓜湯真係營養豐富👍👍泰式香辣蟹蓋炒飯$63😋鍾意食辣嘅朋友,呢個泰式炒飯都值得一試,少少辣味帶出泰式風味嘅飯香😋

黯然銷魂飯 $59

去骨海南雞飯 $69