2025-02-09
之前一直bookmark左呢間茶餐廳,因為睇相見佢啲菜式好似同平時啲茶餐廳好唔同。呢日放咗工同同事去買嘢經過,於是就入去食個晚餐~最Gym 免澱人餐 - 燒活蝦慢煮雞胸配和風沙律啲蝦燒得啱啱好,肉質唔錯而且好有BBQ 風味。燒蝦同燒脆肉瓜都係用竹籤串住,食起上黎好方便。值得一讚嘅係雞胸肉,切得好薄而且佢唔似平時啲雞胸肉咁鞋,配左個有洋蔥、黑椒嘅汁令人好易入口,和風沙律,份量亦都好多,夠曬健康。最Gym 免澱人餐 - 活蜆茶碗蒸 呢個茶碗蒸絕對唔輸俾日式餐廳,蛋蒸得好滑,入面除左有蜆之外仲有菇、蟹柳等等,蜆肉好鮮甜,呢味前菜令人好開胃活蜆牛丸米粉呢碗米粉份量好足,兩個女仔share都夠食。我地揀左味噌清酒湯,湯底好清甜好有酒香味。最正嘅係啲蜆新鮮得黎完全無沙,牛丸亦好彈牙牛油蒜蓉燒雜菇雜菇包括左金菇同另一種菇,佢地吸收左牛油同蒜蓉嘅香氣,香脆得黎好有燒烤風味凍檸茶茶底唔錯,而且真係跟足我要求要少甜,食咁多野飲返杯真係好幫助消化自家樽仔無糖綠茶朋友覺得佢有埋個樽幾方便,飲唔曬可以帶走,所以就叫左呢個。佢話啲綠茶清香得黎唔澀,而且無糖,真係好健康好養生
最Gym 免澱人餐 - 燒活蝦慢煮雞胸配和風沙律
最Gym 免澱人餐 - 活蜆茶碗蒸