今日同母親大人打算入去飲茶食點心,最後茶都未飲就嬲到走左去!人生第一次咁做!我們2人入去,叫我坐4人枱(兩張2人枱合併),把枱拉開5cm距離,叫我地坐埋同一邊。我們有合作,但放個環保袋在隔離張櫈時,再次強調離遠大聲說「坐埋同一邊!」其實又未有人黎。。。擺下袋都俾說話我聽?!之後有人黎,係咁叫人坐我地隔離,但明明有好多張枱冇人,人地望見都唔肯啦,眼見有兩pair人都要求坐另一張。不過,最後侍應都成功地安排「1位」的男士坐我們隔離。講真,拉開5!c!m!就唔係搭枱咩,好像去了大排檔/food court/茶餐廳似的!但呢間茶錢每位都大概20元,仲有加一服務費,餐牌裡的價錢又唔平喎⋯⋯要客人搭枱,仲要放個袋都俾說話我聽,真是太過份!一宗罪未能令我嬲到走左去,加上第二宗罪發生,我們才忍無可忍!入到茶居,無人招呼我哋飲咩茶,好,唔緊要,我自己叫,順便order嘢食,誰不知等了數分鐘都無人拎茶黎再催,都唔黎!又催,又係無人理!真是唔想催第四次了,見到比較遲來既客人都開左茶,仲要兩張枱都黎齊!嬲到火爆就走左去!那個時候就有人理會我了,但唔係理解發生咩事,而係追去門口,極度無禮、好惡咁話我叫左嘢食又走

其實又未有人黎。。。擺下袋都俾說話我聽?!

再催,都唔黎!
又催,又係無人理!

那個時候就有人理會我了,但唔係理解發生咩事,而係追去門口,極度無禮、好惡咁話我叫左嘢食又走咗去!!!
我最後說一聲「唔會再等」就真正離開

食得唔開心都唔想留喺度食啦
2016-07-31 2620 views
哎,每次去都要排队,不管里面有没有人,为什么呢?因为人家服务员少,又要站前台,又要服务,导致前台时常没人叫号,进去里面空空如也。味道是还行。海港城里面最爱的早茶,满足了点心的欲望,还可以点菜。重点是方便.
哎,每次去都要排队,不管里面有没有人,为什么呢?

牛河
蘿蔔糕
皮蛋瘦肉粥
蘿蔔糕
2016-07-17 1872 views
系八大菜系裡面,我地始終都系對粵菜有住一種好特別嘅情懷,好似從細細個開始就鐘意食粵菜,而且屋企嘅飲食都系慢慢咁向西化發展,不過我依然都系咁鐘意食廣東菜喇。平時鐘意同朋友去飲下午茶,蝦餃、叉燒包、粥、各種點心值了系都系常菜。一路以來都系鍾情艇仔粥,源於我鐘意佢裡面咩都有,粥系好棉嘅,我就系食棉粥嘅,同油條一齊食我就可以覺得好幸福。腸粉系蝦仁餡,豉油真系好正,甜性比較大,蝦仁好爽食。豬蹄都系炸嘅,炸咗之後感覺無會太過油,而且好酥脆,成個豬蹄夠曬霖。叉燒包麻麻,而且比較細只。
2016-06-09
2016-05-28 2512 views
好耐無見位內地朋友喇,有日佢打嚟話周末會嚟香港,不如聚一聚吖,仲話想食點心!好!我即刻搵佢酒店附近嘅茶樓,嘆返杯!呢家茶居附近做大裝修,好不容易先搵到轉角位嘅呢家茶居!兩個人食咗五樣點心,揀嘅都係傳統嘅,例如蝦餃呀,燒賣,糯米雞,叉腸同佢應該未食過嘅蜆介鯪魚球! 全部都熱辣辣上台!呢啲廣東點心都係正常味道,咸味適中。不過價錢就算貴,應該同呢個地段有關,埋單都接近300元!吼!燒賣算足料,有齊豬肉,蝦,冬菇,喜歡佢無乜肥豬肉,每口燒賣都覺得實在!叉燒腸粉可以話係代表香港嘅點心,友人平時點會食到叉燒呢啲港式美食,加上腸粉皮夠薄,不過加多少少叉腸會更好!呢樣我特登介紹俾朋友,佢話未食過鯪魚。呢個魚波炸得好大,而且魚脆肉好嫩腍,正係想食到嘅效果!

2016-05-13 2002 views
同事說公司附近有間飲茶很好吃,本來心想飲茶還會有甚麼特別,都是吃那些東西,雖然個人很喜歡飲茶,但也沒期望太多。同事推薦的XO醬腸粉,一上台就聞到其香氣,煎過後也不油膩,腸粉軟熟,XO醬味不濃,但很香口。鮮蝦腸,腸粉很滑,蝦份量多,而且彈牙。千層糕沒有試,不能評論蝦餃,餡非常飽滿,蝦是彈牙的,皮厚度適中,夾起時不會穿,而且夠Q腐皮蝦,好吃,一牒不夠還ENCORE了一牒。帶子菜苗餃,帶子份量多,而且不會過熟而硬掉,非常驚喜。鴛鴦飯,沒有吃所以不能評定,但同事把它清光了。吃完後能夠明白同事為何如此讚不絕口了,上菜快速,服務夠主動,而且食物質素有驚喜。

鮮蝦腸,腸粉很滑,蝦份量多,而且彈牙。
千層糕沒有試,不能評論
腐皮蝦,好吃,一牒不夠還ENCORE了一牒。
帶子菜苗餃,帶子份量多,而且不會過熟而硬掉,非常驚喜。
鴛鴦飯,沒有吃所以不能評定,但同事把它清光了。
Type of Meal
Lunch
2016-04-23 1467 views
我同媽咪早去,基本唔使等位。環境幾好,菜牌好吸引!點左蛋撻,雲吞麵,蝦餃,蟹肉粟米羹同蝦腸。第一個上蛋撻,好求其既感覺。跟住上蝦腸,更求其。食物品相同間茶居既裝修可以話格格不入。睇住個咁好既環境,上既菜點解可以咁low⋯味道方面真係好一般,個雲吞面50大洋一碗,食起來仲無茶餐廳好食粟米羹鹹到出汁。其它勉強可以接受,但係唔會再來多次。
粟米羹鹹到出汁。其它勉強可以接受,但係唔會再來多次。
2016-03-21 1059 views
今日 4 點幾見有少少肚餓就去咗廣東茶居食餛飩麵la, d食物質數係 ok既,麵質 同 湯底味道都幾好。分量都幾大。但係 d侍應態度真係麻麻地,佢問我地要咩茶,我話滾水得啦,佢個樣即刻有 d黑面咁話 茶芥都係收你 $10 位架喎!ok我明你係好心提我 但係態度可以好少少。之後我見野食未到,檯面隻碟有好大達污跡。我咪話聲佢知,叫佢收咗佢囉 因為我都係食一碗麵者,唔洗用碟。個侍應竟然有 d唔耐煩,然後張我對面個位隻碟都收埋,一齊放返係擺乾淨碟個櫃度 隻碟dirty 架喎。

餛飩麵
餛飩麵
2016-02-21 1267 views
尤記起每次有家庭聚會或外國友人探訪,我必定會帶他們到位於海港城內的廣東茶居,因為:1. 位置方便,店內環境乾淨體面;2. 菜式夠本地,整體味道在水平之上這次推薦幾個菜式給你們😁漁香茄子煲 - $88端上來便聞到很香的咸魚味,剛開始有點擔心會太重味,但嚐了一口發現茄子煲並不咸。這道菜的調味適當,溫度足夠,絕對是廣東人的"送飯良品"冰梅烤小骨 - $95酸甜的口味讓人一試難忘,與平常看見的小排骨不一樣,這道菜式的酸是來自梅子。其實個人認為這道菜更適合當冷盤來享用,想必會更透心涼😋沙薑鳳爪 - $58點的小食最後才上,不過這次是跟家人吃飯便不計較了~ 沙薑鳳爪烹煮時間剛好,鳳爪的肉質軟綿,只是略嫌沙薑味不夠,口味較淡的應該能接受蓮子紅豆沙 - $28香芒布甸 - $30雖然吃完主菜已經很飽,但你知啦,女人有兩個胃嘛😂 憶起兒時在茶樓吃完點心必點布甸,這次也"集體回憶"一下。布甸份量頗大,加上淡奶,非常回味紅豆沙味道還可,不太"沙",但喜歡吃陳皮味或很重蓮子味的朋友就要失望了。剛好家人口味不重,所以覺得紅豆沙不錯。廣東茶居作為家庭聚會場所不錯,能容納10多人一桌,雖然平均消費比街坊茶樓高,但環

1. 位置方便,店內環境乾淨體面;

沙薑鳳爪
沙薑鳳爪 - $58
蓮子紅豆沙 - $28
香芒布甸 - $30

廣東茶居作為家庭聚會場所不錯,能容納10多人一桌,雖然平均消費比街坊茶樓高,但環境和味道都算值回票價
漁香茄子煲
沙薑鳳爪
2016-02-18 1101 views
親來接放工, 話想食中菜又係即上openrice望望, 起中環搭船過尖沙咀, 唔想行咁遠, 又想有街行咁一於海港城啦~平時翡翠都成日食, 見到廣東茶居未試過喎不過由頭行到尾, 起citysuper仲要入對我來說, 可以順便行埋街添~心想食完仲可以起citysuper買cha cha燒餅做甜品, hee六點多來到, 唔算人多, 環境以深色木作裝潢, 天花仲掛住雀籠, 好有懷舊的飲茶feel最入的位置更有落地玻璃望到海景, 不過就比較適合6-8位用至於我倆, 侍應安排了卡位, 坐得舒服一點晚市係無點心的, 有小茶, 炒粉麵飯粥, 糖水, 湯等供應, 都有套餐不過有個套餐係唔包白飯, 所以最後都係散點, 大部份是中等價坐低後侍應已問想飲咩茶, 眼看over 1半客人是國內人, 但對我們的態度都唔會求其了事親點了2個前菜, 一個飯+郊外油菜菜點了芥蘭, 很細心地將最硬的部份切走 (可看太極飯那張圖)上菜都算快, 不用客人久等小吃是椒鹽豆腐及無骨口水雞椒鹽豆腐是切角, 不是一口小粒的新解炸起很熨口, 而內裡的豆腐是非常滑嫩, 唔錯無骨口水雞份量都唔少, 上面有些麻辣醬, 是有點辣的雞肉也嫩口,
親來接放工, 話想食中菜
咁一於海港城啦~
平時翡翠都成日食, 見到廣東茶居未試過喎
不過由頭行到尾, 起citysuper仲要入
對我來說, 可以順便行埋街添~
最入的位置更有落地玻璃望到海景, 不過就比較適合6-8位用
至於我倆, 侍應安排了卡位, 坐得舒服一點

親點了2個前菜, 一個飯+郊外油菜
上菜都算快, 不用客人久等
小吃是椒鹽豆腐及無骨口水雞
椒鹽豆腐是切角, 不是一口小粒的
新解炸起很熨口, 而內裡的豆腐是非常滑嫩, 唔錯
無骨口水雞份量都唔少, 上面有些麻辣醬, 是有點辣的
雞肉也嫩口, 唔算太肥, 無骨啖啖肉食得好輕鬆!
無骨口水雞
最後的鴛鴦太極飯, 好耐無食過啦
白汁果邊有蝦仁粒, 紅色茄汁味的有肉絲洋蔥
汁是非常的多, 味道亦唔會過咸或無味
鴛鴦太極飯
兩邊都是炒飯底, 炒飯是乾身, 配合上面的汁同吃是perfect match!
有機會試下佢地既早茶先
2016-02-17
$160 (Dinner)
無骨口水雞
鴛鴦太極飯
2016-01-14 1378 views
經常出差的我,每次回來都好想食屋企飯,我的屋企飯是指家常小菜。半港女性格的媽媽不經常做飯,為了滿足自己,這晚和爸媽又來到這裡。每次都會點的粟米班塊,是我拌飯的好拍擋,我不喜歡那種像生粉水的獻汁,這裡的獻汁濃度適中,每口都吃到粒粒粟米,班塊的肉不是容易散開的那種。豉油皇大蝦都是我喜歡的,肉質爽口又不會太乾身,不會過咸。加上肉餅和老火湯,肉餅份量十足,蒸得剛剛好,肉質鬆軟,儘管不在家,都有家的味道。
2016-01-12 1108 views
前段時間細佬妹都一直嗌要出去一起食飯,難得大家今日咁得閒,就一起去咗廣東茶居。梅子排骨是酸酸甜甜的,排骨的肉骨分佈均勻,令人胃口大開吖!這裡的東西都不貴,平時適合一家大細過來,服務也是周到。菜心應該是新鮮的,炒的不錯。這間是細妹推薦我們嚟嘅,推薦我地點了鮮蝦腐皮卷,一碟不是很多,我地人多就要咗兩份。這個卷炸的黃黃地,表面的腐皮吃的時候很脆很香氣,但是覺得稍微有小小厚了。裡面的鮮蝦還是很好吃的,鮮蝦卷在腐皮竟然是意外的好吃。菠蘿叉燒包還不錯,麵包皮烤的很好吃,顏色就看得出來比較與眾不同,淡中帶淺黃。
2015-12-29
Waiting Time
23 Minutes (Dine In)
2016-01-03 1090 views
一進門就有古香古色的感覺,很適合愜意的飲茶。 並不到飯時,點了幾樣小點。菠蘿叉燒包很好食,叉燒味濃郁搭配菠蘿的酸甜,鬆軟美味。 蝦餃的蝦肉非常的飽滿,很有彈性,湯汁也濃郁。 最中意的就是鳳爪,香酥美味,豉汁燒制很入味。
一進門就有古香古色的感覺,很適合愜意的飲茶。
蝦餃的蝦肉非常的飽滿,很有彈性,湯汁也濃郁。
最中意的就是鳳爪,香酥美味,豉汁燒制很入味。
2015-08-27 3091 views
在海港城最尾尾的廣東茶居, 門面古式古香,  引人注目, 令人很想試一試~內裡裝潢與一般中式酒家無異, 還有一扇窗可以望到海景。還未坐下, 已經被普通話的聲浪掩蓋...環顧四周, 都是同胞們...!!! 龍躉三寶看似頗優惠~本想叫炒龍躉球, 可惜沽清了~惟有轉吃古法龍躉頭腩比想像中頗嫩滑~ 肉很結實, 不多骨, 很惹味三寶中可選2味小菜~其中一味選了廣東小炒皇賣相大兜亂…海鮮有魷魚丶蝦仁,炒得有鑊氣!但份量較少,大概只夠二至三人用傳說中的冰梅烤小骨,味道很像甜酸排骨。不是不好吃,只是受不到「冰梅」和「烤」⋯⋯優惠價沙薑雞~調味適中,不會太咸。雞肉蠻滑,但淋了一點⋯⋯不值$108的炒飯,料不多、炒得不夠乾身,令人失望⋯⋯菜式價格偏高, 而且份量不大...還要加每人$15的茶錢⋯⋯可能因為租金太貴吧...?
內裡裝潢與一般中式酒家無異, 還有一扇窗可以望到海景。

古法龍躉頭腩
比想像中頗嫩滑~ 肉很結實, 不多骨, 很惹味

三寶中可選2味小菜~其中一味選了廣東小炒皇
廣東小炒皇
沙薑雞
優惠價沙薑雞~調味適中,不會太咸。雞肉蠻滑,但淋了一點⋯⋯
蟹肉瑤柱蛋白炒飯
不值$108的炒飯,料不多、炒得不夠乾身,令人失望⋯⋯

2015-08-10
$160 (Dinner)
古法龍躉頭腩
2015-05-21 4055 views
星期六又到尖咀行街, 想晚飯坐得舒服D, 於是揀咗廣東茶居。上次嚟過印象都唔錯, 地方闊落, 星期六都坐唔滿, 仲要二人都安排四人位, 舒服到成個海港城都搵唔到咁舒服! 今次仲坐梳化卡位添!一嚟先點左茶, 呢度D茶杯令我印象深刻, 因為我係好鐘意飲茶的人, 但次次食中菜都飲兩啖要添茶, 但呢度用的係高身的瓷杯! 大小對我來說剛剛好!呢間菜館其中一樣最出名的係老火湯, 上次試過好好味, 今次再encore! 菜館每日都會有唔同是日老火湯, 今次係海底椰蘋果燉豬"月展", 好好味!呢度D抄麪都係會炸麪底的, 唔係度度會咁做, 所以點咗個銀芽肉絲炒麪, 脆卜卜, 好好味!疏菜方面就點咗個馬拉盞通菜鮮魷, 魷魚好似唔係太新鮮, 麻麻地...總括印象仲係好好, 星期六都唔多大陸人, 地方好坐, 湯又好飲, 一定會成日嚟!

茶杯好高
海底椰蘋果燉豬月展
銀芽肉絲炒面
馬拉盞通菜鮮魷
2015-05-16
$120 (Dinner)
海底椰蘋果燉豬月展
銀芽肉絲炒面
2015-04-05 4106 views
今晚在尖沙咀廣東茶居,兩個人點了幾個簡單小菜。湯點了經理推薦的木瓜蕃茄石班龍躉湯,湯底充滿了木瓜及蕃茄味、都幾甜,雖然已經有薑去煲、可惜有點魚鯹味!沙律汁蝦球,用了雪蝦入饌,入口蝦肉完全冇味道,最差就係個炸蝦皮、又粉又冇味、好難食!北菇滑雞煲仔飯,等了約25分鐘。上枱時熱騰騰、用鮮雞、冬茹及䓤入饌,香味氣撲鼻。飯煮得有小小燋香味、雞夠滑有鮮味、入口唔太油膩,自己覺得最好食係條葱、有點葱菁及香味、加上小小甜豉油、正。紅燒豆腐、不過不失、豆腐豆味濃郁、滑溜。當晚人唔多、大部分是強國人!服務都可以接受。

今晚在尖沙咀廣東茶居,兩個人點了幾個簡單小菜。

木瓜蕃茄石班龍躉湯

沙律汁蝦球

滑雞煲仔飯

紅燒豆腐、不過不失、豆腐豆味濃郁、滑溜。
紅燒豆腐

當晚人唔多、大部分是強國人!服務都可以接受。
2015-03-12
$260 (Dinner)
滑雞煲仔飯