2021-05-03 77 views
油麻地廟街開咗一間型格嘅 coffee shop! 堂食座位比較少,得兩張枱,另有 bar 枱位同外面長櫈位置。好多客外賣 take away; 好好彩我地等到一張枱可以坐得飲杯靚咖啡同食件蛋糕咁😊手沖咖啡 $70 + Lemon Tart $45 Lemon tart 酸甜適中,好開胃;如果唔喜歡朱古力呀.... cheese cake 太 heavy 嘅蛋糕,可以試吓呢個tart 😉Iced Latte $45 + Earl Grey Creme brûlée $45好香咖啡味,唔係平時糖水沖咁👏🏻👏🏻 Creme brûlée 蛋糕超級推介!如果你喜歡 earl grey 茶😍😍 你一定超愛! 因為蛋糕超香!一上枱未食已經聞到😂 裡面軟熟,唔會太飽😋Barista / waiter 都好有笑容,好 helpful! 服務態度好👍🏻

手沖咖啡 $70 + Lemon Tart $45

好香咖啡味,唔係平時糖水沖咁👏🏻👏🏻

$120 (Tea)
2021-04-19 576 views
好難得咁快出到琴日去既呢間黑白型格cafe😚😚-🎈Smoked Salmon Avocado Bagel $68又係煙三文魚了😍煙三文魚配埋牛油果🥑好match🙆🏻‍♀️牛油果仲要切埋一片片咁~Bagel吃起上來偏硬身,可能因為略烘過~個人覺得係有啲難咬既😂-🎈Ham Cheese Toast $56正常發揮吧~因為我冇咩試到只係專心咁食最愛的煙三文魚😌同埋再食真係食得太多包了🤦🏼‍♀️-🎈Parma Ham Salad with Fresh Fig $68 賣相好得💯仲要係減肥都食得既沙律菜🥗成個都好fresh仲要配埋Fig感覺再新鮮啲同健康啲😳-🎈Caramel Chocolate $53賣相都幾吸睛既😆Caramel x chocolate真係超sweet😂雖然我一向都對caramel情有獨鍾的😚但都係太甜飲完好易起啖😂😂-🎈Latte (L) $50 呢度可以額外轉oat milk或slim milk🤩呢個價錢份量都幾大杯,但個拉花就差咁啲啲😳😳-🎈Earl Grey $38不是太特別吧🤔但佢個茶壺又真係幾靚幾岩影相既📸️-🎈Banana Smoothies $42 解渴得來又不太甜
好難得咁快出到琴日去既呢間黑白型格cafe😚😚

🎈Ham Cheese Toast $56
Ham Cheese Toast
Ham Cheese Toast

🎈Caramel Chocolate $53
Caramel Chocolate
Caramel Chocolate

🎈Latte (L) $50
Latte (L)

🎈Earl Grey $38
Earl Grey

不是太特別吧🤔但佢個茶壺又真係幾靚幾岩影相既📸️
🎈Banana Smoothies $42
解渴得來又不太甜吧😋
🔸Cascara
📍油麻地廟街56-58號地下C號舖
2021-04-18
$108 (Lunch)
After Sham Shui Po, the blossoming of cafes is happening in Yau Ma Tei and Jordan districts. I hope this trend is more on the revitalization side than gentrification.I really adore Cascara’s take away cups with name plates of streets in Yau Tsim Mong district.Flat White at Cascara was more on the ordinary side, as in too milky. Yet, the coffee flavour was not bad.

Flat White
2021-04-02
Type of Meal
Tea
Flat White
大家除了知道這個是新CAFE名之外又知不知道其實這個字有什麼意思哈哈(о´∀`о) 其實它是指咖啡果肉茶,而在西班牙文入面有外殼的意思,亦都意指乾燥的珈琲果肉~(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 珈琲今次來有技術問題所以沒有handdrip,我們又見到Ice Drip很特別,店員亦跟我們推薦一試Ice Drip Set可以一試三隻豆,亦都一試了Cascara。由左至右味道淺至深嘗試。第一隻Cascara真的很特別,甜甜的沒太多珈琲味,有點果茶味的口感(◕‿◕) 我們兩個都最喜歡中間的Guji,口感非常之long-lasting又醇好好喝~ Flat White 選了大杯,來的時候溫度剛好,平衡亦很好~(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 甜食見到 Earl Grey Creme Brulee 不能抗拒,Earl Grey 味都幾濃好好吃甜甜的,很夾珈琲慢慢吃ヽ(o^▽^o)ノ

(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 珈琲

(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 甜食

Earl Grey Creme Brulee
Earl Grey Creme Brulee
2021-03-25 116 views
星期六早上來到,當天小店座位只有8個,只剩下窗邊位置,但剛好有陽光照入,有溫暖的感覺。叫了大size的latte和一件黑森林蛋糕。咖啡夠熱,但可能我喝得較急,頭幾啖只嘗到奶泡味道,直到喝到一半,才喝到咖啡豆的味道,不會過酸也不會過苦,剛剛好。而黑森林蛋糕比想像中大件,白朱古力配上黑朱古力脆片,視覺效果不錯,很適合拍照,如果車厘子的比例再多一點會更好,現在感覺較像朱古力蛋糕。店子不大但很舒服,外面也有長木椅供拍照打卡,位置在街口,很容易找到,值得一去。

2021-03-23 136 views
環境及背景: 新年過後才開張滿一個月的Cafe Cascara , 以多款精品咖啡配少量輕食為主,名字也有一定由來,Cascara是西班牙文,即從咖啡果實取走中間咖啡豆後留工的果實,詳情可看@cascara.hk的Ig第一個post 。牆身都是水泥做,黑白為主,燈光如圖所見有不少心思,外面打卡位也以簡約的日式風格為主,作為男生的我,理所當然偏向這種Cafe 多於少女心Cafe。今天有幸追訪,店內有两名員工,估計是合夥人,都很親切,也不會吝嗇地分享咖啡資訊給我聽,而且他們也愛酒,將來若有酒牌都會賣清酒,非常期待。飲品篇 :Cappuccino & Latte : 簡單說,大家都是在一隻杯上,有1/3 比例都是 Espresso, 分別在 Latte 在剩下3分2都是牛奶,而Cappuccino 就是1/3奶泡,1/3牛奶,為了讓那奶泡喝上去不致這麼空虛,普遍都會加上可可粉調味。相對上,此Cafe 拉花不錯,服務態度好,只是我還是喜歡有不少奶泡,形成很有治癒感的華麗外表的Cappuccino 。
環境及背景:

飲品篇 :

Cappuccino
2021-02-09
位於街角的小店~店內外都有位置喔!不過整體嘅座位數目就唔算多☺️🙌🏻店員都好親切有禮貌!𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟺𝟻上面嘅果肉好鮮甜爽口撻底食落係有小小似酥皮蛋撻果種感覺~牛油味濃郁都幾鬆~不過就淋左小小但整體都好味☺️.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑🍽.𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟻好似好耐無飲過一杯好飲嘅𝚍𝚒𝚛𝚝𝚢呢杯層次感很分明🤎🤍飲落很順滑 奶啡比例平均喜歡!裝修走簡潔水泥風~滿滿的咖啡用具加添了格調!
位於街角的小店~
店內外都有位置喔!
不過整體嘅座位數目就唔算多☺️🙌🏻
店員都好親切有禮貌!

𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟺𝟻
上面嘅果肉好鮮甜爽口
撻底食落係有小小似酥皮蛋撻果種感覺~
牛油味濃郁都幾鬆~不過就淋左小小

呢杯層次感很分明🤎🤍
飲落很順滑 奶啡比例平均
喜歡!
Dirty

裝修走簡潔水泥風~
滿滿的咖啡用具加添了格調!
Apple  tart
Dirty
每次cafe hopping都會偏向揀港島區,因為屋企附近真係cafe沙漠🏜️最近終於有一間水泥風咖啡店插旗😀同周圍嘅建築對比,真係幾突出😃由佢裝修果陣我已經期待緊🤣除左咖啡之外,野食方面有唔少選擇,主要係輕食:bagel🥯、沙律🥗、蛋糕都有~果朝已經飲左咖啡,所以就叫左個🥯bagel試下☺️🍣🥑煙三文魚牛油果貝果🥯Smoked salmon avocado bagel第一次去果陣賣哂🤣今次見有就即點😝餡料比得好足啊😳煙三文魚比平時食開嘅厚🥑切片嘅牛油果都好新鮮🥯bagel幾大個!而且烘到脆脆地,口感上偏美式~咬落會有少少硬身🤣

🍣🥑煙三文魚牛油果貝果🥯
Smoked salmon avocado bagel
2021-03-10
$68 (Breakfast)
2021-03-10 81 views
Cascara Coffee 有著水泥的外表,大量使用本土木製家具,在這裡好好享受一杯鮮奶咖啡,與廟街截然不同的風情,令途人們好奇地窺探着小店,也是一齣獨有的社區風景。
鮮奶咖啡
鮮奶咖啡
2021-03-03 1143 views
位於廟街的Cascara走黑白灰工業風,由於與鄰近的建築風格很不一樣,遠遠已經好引人注目😎 Cafe的坐位唔多,大約10個左右,寧靜舒適很適合來看書嘗咖啡。而且食物價錢的定價都不高,吃個brunch不用$100,這類cafe已經愈來愈少見了。😌😇  ✦ Smoked Salmon Avocado Bagel ($68)Bagel的包底一般三文魚跟牛油果是個「無得輸」的組合整體感覺一般未有特別之處調味可以豐富一點  ✦ Ham Cheese Bagel ($56+2)個人比較喜歡這個組合parma ham加上芝士味道較濃🧀兩者不同的鹹味很合適 ✦ Latte ($38)有skim milk實在太好了咖啡價錢合理而且小杯的份量比想像中大杯😎  ✦ Dirty ($45+5)Oat milk的關係+5Dirty的話我覺得這個價錢便有點貴不過oat milk的dirty口感比較好,味道較濃而且漸層好像更豐富

Bagel的包底一般
三文魚跟牛油果是個「無得輸」的組合
整體感覺一般未有特別之處
調味可以豐富一點

✦ Ham Cheese Bagel ($56+2)
個人比較喜歡這個組合
parma ham加上芝士味道較濃🧀
兩者不同的鹹味很合適

✦ Latte ($38)
有skim milk實在太好了
咖啡價錢合理
而且小杯的份量比想像中大杯😎

✦ Dirty ($45+5)
Oat milk的關係+5
Dirty的話我覺得這個價錢便有點貴
不過oat milk的dirty口感比較好,味道較濃
而且漸層好像更豐富
Ham Cheese Bagel
Ham Cheese Bagel
2021-02-17 307 views
位置在天后廟附近,近彌敦道。第一次幫襯,熱個杯回家加塘都幾好飲,阿囝個杯凍飲飲到咖啡豆很香但就default冇糖漿,下次再幫襯時要留意。唔係甘多位,中午似乎會比較曬。支持

唔係甘多位,中午似乎會比較曬。

支持
2021-02-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
2021-02-03 912 views
與其話舊區要重建或活化,有時有小店開可能更快有新注入。廟街嘅呢個角落,開咗一間新咖啡店。裝修幾型格,係油麻地呢區嚟講非常突出。出邊有條木做左椅,可以選擇坐出邊,下午4點幾呢個位陽光十足。油麻地嚟講係偏貴,要試下先知得唔得。仲有小小蛋糕,個樣似乎唔差。入到嚟幫襯嘅的確唔似住係呢區落樓,都係啲年輕有型。坐係窗邊位,店舖嘅味道令我有一絲覺得係日本,真係好好奇到底用左咩。(鄰座客人話好掛住鄉下,大家咁話)Flat white (small) ,38元,啡度可以,啡花一直都穩定,當然以我快速嘆啡,到完畢,花都無乜點走樣,唔錯。
與其話舊區要重建或活化,有時有小店開可能更快有新注入。

油麻地嚟講係偏貴,要試下先知得唔得。

仲有小小蛋糕,個樣似乎唔差。

入到嚟幫襯嘅的確唔似住係呢區落樓,都係啲年輕有型。

2021-02-01 443 views
星期日逛街1700前入座,舖外舖內裝修已黑白灰唯主,感覺幾舒服,位不算多,好在人客亦不算多,雖然地方不大,只有3張4人枱加巴枱4個位,但入面所有職員均人情味十足及好客,是日點了“Caffe Macchiato”及“Picoolo Latte" 及兩件朱古力蛋糕,比錢先知原來蛋糕配咖啡可減5元,飲品味道合格蛋糕賣相也不錯。
Caffe Macchiato