2015-07-13 1877 views
本人一向是動物奴, 之前annual dinner 時,係荃灣shopping 完行去熊貓酒店, 比我見到呢個牌,一直都好想試, 終於有日約左幾個朋友上去玩啦好多貓呀點一壺美顏茶, 攤係比卡超床上, 睇住d 貓, 真係咩煩惱都無晒好想同d 貓一齊滾來滾去……茶味不太濃, 清清的, 很合女孩子口味呢度仲有野食, 係便當形式, 我要了鰻魚飯, 很不錯鰻魚夠滑, 汁也香, 而且也熱!有一種同d 貓一齊野餐既感覺竟然仲有甜品我食左檸檬撻, 同出面d 味唔同, 佢有d似細過食果d 檸檬餅果陣味咁, 唔通就係兒時既味道?而且仲有得shopping :想hea番日,呢度係個好選擇提一提,請愛護動物, 貓貓們瞓得好地地唔好夾硬扯佢地!就此, 多謝收看(鞠躬)
好多貓呀
好想同d 貓一齊滾來滾去……
茶味不太濃, 清清的, 很合女孩子口味
呢度仲有野食, 係便當形式, 我要了鰻魚飯, 很不錯
鰻魚夠滑, 汁也香, 而且也熱!
有一種同d 貓一齊野餐既感覺
竟然仲有甜品
而且仲有得shopping :
想hea番日,呢度係個好選擇
提一提,請愛護動物, 貓貓們瞓得好地地唔好夾硬扯佢地!
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-06-17
2015-06-22 2014 views
考完試,當然要放鬆下,約埋班愛貓🐱之人去貓貓cafe玩下啦!環境優美,地方乾淨有足夠嘅空間比人同貓貓玩😍,不過這裏的貓貓較現實,你有零食的便一大堆等着你,沒有的牠們很難會理采你喔,要拍照的亦只有在這時拍個夠本😂,零食$20蚊有一條雞柳,不過為免貓貓吃過量,所以有數量限制。另外亦要注意入場時間,貓貓大約3点鬆啲就會💤架喇。入場收费首小時50其後每小時30,每位包一杯飲品。極力推介熱Mocha😋,雖然要加多4蚊不過真系超值,朱古力味同咖啡味搭配得剛好,而且温度適中,看着貓咪歎咖啡真捨意,另外花茶亦系一個唔錯嘅選擇,一大壺慢慢飲,休閒生活,品味人生。今次點了玫瑰石磂紅茶,店員一放下,立刻倒杯來試,玫瑰花花香漂進鼻子,石磂的甜味亦淡淡地浮出,嗅覺與味覺嘅享受。😀👍
熱Mocha咖啡
花茶,Mocha咖啡
可愛的肉球
2015-06-22
$54 (Other)
熱Mocha咖啡
2015-06-21 1736 views
貓之治癒 貓の茶房 位於荃灣貓の茶房,係治癒系cafe .地點都好容易搵就係響荃灣麥當勞嘅轉彎,同我平時去開嘅貓Cafe一樣,要先脫鞋放進鞋架內,再消毒雙手,減少細菌令到貓貓的家更加健康!採光度高,環境寬敞,多數係用矮凳,等我哋能夠更容易接觸到貓貓!枱同佢之間都有貓傢俬,懶洋洋嘅貓貓就響貓傢俬上邊瞓覺,我哋一路食嘢就可以一路睇下貓貓的形態!呢度嘅食物都已簡單為主,小食,蛋糕,便當,炸物。飲品方面,有包裝飲品,咖啡,花茶,乳酸飲品等等,最意想不到嘅就係呢度嘅飲品大多數都只係需要$10。我自己就比較鍾意很下午嘅時間去貓Cafe,因為貓貓瞓緊覺嘅時候嘅睡姿真係好得意架!不過呢度有啲奇怪就係唔知點解都供應好多朱古力嘅cake ,但其實貓係唔可以接觸朱古力㗎波😢我自從養咗貓之後都少食咗朱古力,因為怕啲說跌咗落地下佢哋食咗會影響佢哋嘅身體!我地一行四人叫左d 小食。雞肉串燒 $28/5串雞肉照燒汁,夠熱,醬汁夠多!吉列炸蠔 $14/2件好味喎。炸得唔會太油,外脆裏邊嘅蠔好大隻好食!唔會有腥味,配合沙律醬不錯!吉列炸帶子 $14/3件好食,首先炸出來夠金黃啦而且咬落去香脆裏邊亦都好有肉。^^最重要係
貓之治癒 貓の茶房
位於荃灣貓の茶房,係治癒系cafe .
呢度嘅食物都已簡單為主,小食,蛋糕,便當,炸物。
我地一行四人叫左d 小食。
雞肉串燒 $28/5串
雞肉照燒汁,夠熱,醬汁夠多!
吉列炸帶子 $14/3件
好食,首先炸出來夠金黃啦而且咬落去香脆裏邊亦都好有肉。^^最重要係上枱嘅時候,唔會油淋淋食落去都冇咁有罪惡感!
呢度嘅花茶都幾好飲,而且選擇到好多架!幾個朋友一齊來,飲杯花茶,同貓咪玩吓,咁樣就過左一日好開心嘅下午啦!
枱上面都會有本有關於呢度嘅十幾隻貓嘅貓資料,如果大家想同貓咪有更親密接觸,首先就要讀熟本貓手冊!名字、品種、性別、生日及性格等一應俱全!
呢度啲媽媽普遍都好樂意同人影相,而且好乖,偏向唔會出爪。呢度嘅貓品種好多,有幾種品種我真係覺得係幾特別。。應該係店主刻意去搵返黎嘅貓種。
現我最鍾意嘅當然係家貓。連拜拜你條尾都特別拜拜得有型架!
環境歡堂舒適,絕對係一個消遣下午的好地方!
2015-06-12
$100 (Tea)
今天跟幾個愛貓的朋友去到荃灣這個貓の茶房嘆嘆下午茶~很難得有機會去到喵星人基地呢>D<這個是樓上cafe,進入前要先脫鞋放進鞋架內,以及用酒精搓手液消毒雙手,那是為貓貓的健康著想!不過放鞋前要看清楚啊~ 對鞋味有癖好的喵星人可能會躲在架內啊!!!! >D<環境寬敞光亮,有數個貓架堡壘,氣氛悠閒舒適^^看到貓蹤處處,一下子有點無從入手呢>D< 還是先點了飲品小食先吧!這裡以小食蛋糕為主,還有些飯類便當~飲品方面,除了輕便的瓶罐包裝飲品外,多數是熱飲為主。(價格很實惠呢!!)懶洋洋的下午氣場,走走跳跳的貓貓不多,喵星人大都飯氣攻心,紛紛欲睡呀 ~呵呵還是先吃些小食喝口茶吧~(要小心八卦的為食貓呀>D< 我的檸檬撻剛放在枱上不一會,差點被舔了一口呢>D<)檸檬撻 $20內餡檸檬味不是太鮮明,不過酸酸甜甜的,味道不錯。撻皮厚薄適中,質感頗鬆軟,牛油味不會太厚重,整體感覺算light的。鹽味奶油焦糖紅茶 $13(盧旺達紅茶、奶油香料、濃郁香味)有陣vanilla味的紅茶,喝下後有口腔內仍有餘香,紅茶味濃而且有丁點咸味
今天跟幾個愛貓的朋友去到荃灣這個貓の茶房嘆嘆下午茶~
很難得有機會去到喵星人基地呢>D<

環境寬敞光亮,有數個貓架堡壘,氣氛悠閒舒適^^
這裡以小食蛋糕為主,還有些飯類便當~

還是先吃些小食喝口茶吧~
檸檬撻 , 鹽味奶油焦糖紅茶
檸檬撻 $20
鹽味奶油焦糖紅茶 $13
(盧旺達紅茶、奶油香料、濃郁香味)
有陣vanilla味的紅茶,喝下後有口腔內仍有餘香,紅茶味濃而且有丁點咸味,但沒有苦澀的味道,喝著香甜順喉,而且一壼可以慢慢喝很久呢^^
雞肉串燒 ,吉列炸蠔
另外也叫了一些小食和朋友們share~
雞肉串燒 $28/5串
感覺非常熟悉的雞肉串,以濃郁的醬汁煮成(好像是照燒汁吧!),味道甜甜的,感覺不過不失的。
吉列炸蠔 $14/2件
炸蠔的size看來也不小顆,粉漿脆皮不會太厚,而且很鬆脆,內裡的蠔肉沒有雪藏或蠔腥味,以我少吃熟蠔的人來說,這個是ok的。
吉列炸帶子
吉列炸帶子 $14/3件
剛剛新鮮炸出來,外皮非常香脆,內裡有點juicy!
吉列炸蝦 $14/2件炸蝦的粉漿略厚,不過同樣很鬆脆,內裡蝦肉軟嫩,炸得剛剛好。
小食類多為炸物,不過製作時間似乎都控制得不錯,炸物不會太乾又不會感覺油膩^^
雖然店內有提供貓貓玩具,不過大夥貓民已經玩膩了,沒什麼興趣~~(被無視中)
同樣地,莉莉人亦未獲垂青,百分之九十八的時間都只是追著貓屁股走呢>•<
追了一輪貓屁股後,只好翻著有關喵星人資料的小書冊,玩起認貓遊戲來^^
內有profile pic、名字、品種、性別、生日及性格等~
想不到我認人差,認貓也同樣夠弱>•< 只能認出小貓3、4隻。
想不到我的手袋比我受歡迎呢!!!
喵星海關人員一輪安檢後,終於批準我入境了^^
終於有貓咪肯自行坐到我附近呢~(是自願的呀)
還得到信心的神聖握手一刻>D< (em......其實是自行攝入的,但牠沒有反抗的!)
最終拍攝到粉紅肉球吖 ☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆ 成功了~~yeah!!!! (好乖啊)

在這裡喝tea感覺很relax,會忘掉地球的時間啊,絕對是愛貓人士的好去處^^
Other Info. : 要想成為萬世巨星, 記得在櫃檯買包貓零食喇^^
2015-06-03
$40 (Tea)
吉列炸帶子
  • 鹽味奶油焦糖紅茶
2015-06-09 2156 views
經常到荃灣閒逛,有次走過由港鐵站通往荃灣西的天橋時,看到對面有個大貓貓招牌,招牌上寫上「貓の茶房」,不知是不是新食店呢~愛小動物的我立即到網上找找看~原來是一間以貓為招來的cafe~記得以前也有間位於銅鑼灣的貓cafe紅極一時,但一直未能抽空到訪,而這間就在家附近,就襯星期六到這裡玩玩吧~收費己貼在桌面上,首小時$60,其後每小時$30,包一杯飲品,收費不算便宜呢。而星期一至五,學生則有優惠,首小時$50,其後每小時同是$30,亦已包一杯飲品為貓貓健康著想,進入前先要用酒精搓手液消毒雙手及脫去鞋子,旁邊有一個鞋𣕧可供客人放置鞋子~枱頭亦有貓貓專用的梳子及貓玩具可借給客人旁邊還有個小書𣕧,擺放著有關貓咪的書籍,更有一本本場內貓貓的資料,介紹牠們的名字、性別、品種、生日及性格等,相當有心思呢進入貓貓的區域前,店員會先派發1張抱貓指南及1張注意事項,例如不要打擾熟睡中的貓貓、不要使用閃光燈、離座時要收拾好食物,避免貓貓誤食及要好好照顧小朋友等場內環境頗大的,分為左右兩邊,以方型矮桌為主,椅子也是沒有椅腳的,最特別的是兩邊近牆角位置,也有一張趣怪的加菲貓及比卡超大坐墊,我們到達時,已有人佔據了
場內環境頗大的,分為左右兩邊,以方型矮桌為主,椅子也是沒有椅腳的,最特別的是兩邊近牆角位置,也有一張趣怪的加菲貓及比卡超大坐墊,我們到達時,已有人佔據了,幸好去到中段,看到比卡超的客人離去,我就立即上前換枱~!大座墊果然更舒服呢~
Cafe的周圍也放滿了與貓相關的物品,例如掛畫、貼紙及咕𠱸,收銀旁還有一此貓貓精品作售賣用途
正中位置就有一個大型貓貓爬𣕧,可容納很多貓貓呢~走近看看,原來是由4個配件組合而成的,內裏已藏有好幾隻貪睡的貓貓呢~
看這幾隻熟睡的貓貓多可愛呢~還是不要打擾牠們了~
牆身上有3塊小黑板,分別寫上了當天所提供的便當、小食及蛋糕。小食及蛋糕只售$1x至2x元,而日式便當連飲品也只需$3x元,非常抵吃呢。至於飲品方面,以汽水及花茶為主,有機花茶也只需$13元,還可免費加水,可能是因為已收取入場費,所以食品相對便宜呢~
玫瑰石榴紅茶
玫瑰石榴紅茶 $13

[評分:8/10]

先點兩款飲品再女孩還是比較喜愛花茶嘛~而我就獨愛玫瑰花了~用了一個玻璃茶壺及小玻璃杯子所盛載,感覺優雅。當中除了玫瑰花外,還混合了石榴香料,不過喝下去時玫瑰味較為突出,若多加兩粒玫瑰花蕾到壺內作點綴,感覺更佳
芒果乳酸特飲
芒果乳酸特飲 $17

[評分:7/10]

友人則要了杯芒果乳酸凍飲,整杯也是橙黃色的,用了芒果糖漿與乳酸混合沖製,帶淡淡芒果香,底下還有點果肉微粒。由於混合了乳酸,味道有點像益力多,特飲甜度較高,但冰塊不足,略嫌有點不夠冰凍
飲品來到後,再慢慢揀選食品,邊看餐牌邊有貓貓一直陪伴在身邊。看到旁邊的兩隻貓貓在玩耍及對望,相當搞笑~忍不住細這個小傢伙一個抱抱,超可愛呢!
蟹籽沙律
蟹籽沙律
蟹籽沙律 $23
[評分:6.5/10]

蟹籽沙律蠻大份的,上層鋪上了蟹柳絲及大量的蟹籽,下方就是一大堆的青瓜絲,但沙律醬呢,是不是忘了給我呢?翻看一下青瓜絲,原來沙律醬在底部,不過混匀後感到仍感到沙律醬有點不足呢。整體尚算新鮮,但略嫌沙律雪得不夠,少了清爽的感覺
雞肉串燒 $28/5 串
[評分:7.5/10]

雞肉串有5串之多,平常在凍肉舖也經常見到這款雞串,翻熱後再倒上醬汁即可,方便快捷。味道不過不失,照燒汁稠度較高,入口甜甜的,而雞肉的口感則比較腍身,醃得入味,一串約有5小粒,作為小食是不錯之選呢~
吉列炸蝦
吉列炸蝦 $14/2件

[評分:7/10]

小食方面,還要了兩款炸物試試,分別是炸蝦及炸蠔。不過沒想過炸物會是即叫即炸熱辣辣的,入口鬆脆而油份不算太多,香口非常呢~
吉列炸蠔

[評分:6.5/10]

炸蠔同樣有兩只,同是熱辣辣的,外皮鬆脆,而內裏蠔肉有過少呢,內裡中空,蠔肉有點濕,味道一般,始終是冷藏食品,只求香脆可口,而不求蠔肉肥大肉厚吧
冷麵壽司便當
冷麵壽司便當 $36

[評分:7/10]

$36元的便當意想不到的豐富呢,有半盒冷麵外,還有少量中華沙律及螺肉作為前菜;然後分別有三文魚、腐皮及蟹柳壽司;還有4小粒芝麻八爪魚及中華沙律卷物,雖然不算是貴價食材,但必定飽肚呢~
雜錦壽司
數款壽司當中,我較喜歡腐皮壽司,腐皮甜甜的,帶點口感,而壽司飯亦比較濕潤,味道不錯。而三文魚壽司,味道只屬一般,三文魚尚算大片,但脂香味欠奉。而小卷物,壽司飯較多,壓得實實的,而中間配料較少,所以味道較淡
冷麵
冷麵

吃過壽司後,已有幾分飽意,還有一大份冷麵呢,把冷麵汁直接倒進冷麵伴匀,感覺有點淡呢,不過幸好冷麵汁夠凍,吃下去時感覺還算清爽不會過膩,不過整個便當澱粉類佔多,女生未必可以把一整份吃掉呢
咖哩豬扒飯 $36

[評分:8/10]

友人就揀選了咖哩豬扒飯,左邊是半盒白飯,飯邊還有少許中華沙律及兩片黃瓜。而右邊就有一塊吉列豬扒,分上下兩層,約有6件。而咖哩則用上了日式咖哩,打開便當後,聞到咖哩味蠻香的,日式咖哩內還加入了薯仔及蘿蔔,非當適合愛吃薯仔的我
咖哩豬扒飯
吉列豬扒(左) ,咖哩汁 (右)

吉列豬扒比較薄身,由於已焗在盒內一段時間,所以脆皮變腍了,而豬扒肉質就比較粗糙,不算太香。反而比較欣賞的是咖哩汁,薯仔煮至軟身入味,咖哩香甜不帶辣味,咖哩薯仔伴飯,送飯一流呢
隨機飲品
跟餐飲品

便當還有兩盒「隨機」飲品附送,「隨機」就是不能選擇味道吧,當天的「隨機」就是維他的果然系茶,一盒是冰震蜜桃,一盒是冰震檸檬。不錯,總算抽到我最愛的蜜桃茶~好像也有很久沒喝過了~
吃過飯後,再跟貓貓嬉戲,正想取出叉電線時,發現有兩隻小貓咪對我的usb插頭虎視眈眈呢,你一爪我一爪的把玩著,非常頑皮呢
一只正在枱上睡覺的貓貓慢慢的把眼睛張開,接著還企在櫃邊偷望~究竟貓貓發現了甚麼呢~!
原來是零食時間!「柔滑嫩雞肉」!小貓咪已坐定定等食!如果想親自試餵貓咪,可詢問一下店方當時有沒有寵物專用小食,千萬不要與貓貓分享自己的食物呢
撕開雞「柔滑嫩雞肉」的包裝袋時,大量貓咪由四方趕來!爬到我們的桌上,有些還熱烈得爬到我們的大腿,由於怕被貓爪爪傷,還是交由友人代勞餵貓,而我就在旁拍照好了。最後還有少量雞汁黏在小匙上,貓貓們也不放過,誓要把小匙的肉汁念得乾乾淨淨,看看牠們一臉幸福的樣子
吃過零食後,貓貓也漸漸四散了,不過有的還是在望著,期待還有下一輪零食,不過零食始終不能多吃,恐怕要令牠們失望了~細望下發覺貓咪們的坐姿非常優雅呢~
Cafe較入位置還有一塊領養版,上面貼上了數張小貓的資料,幫助一些牠們尋找主人,希望小貓們能早日找到愛錫牠們的主人及給牠們一個家吧~時間不經不覺地過去~兩小時很快就過去了~也是時候回家嚕

貓の茶房 (荃灣
荃灣大河道45號樹勳樓1樓
~~~~~~~~~~~~~~~
味道:7/10
環境:9/10
服務:7.5/10
衛生:8/10
抵食:7/10

$150 (Dinner)
玫瑰石榴紅茶
咖哩豬扒飯
呢到主角唔係食物,我見唔到廚房,雪櫃有多款蛋糕,我們晚上8點上去,得1枱2個女仔,無咩人喎,但因為d貓太親切,我們完全被迷住,但越夜越多人,來了4~5枱客,我想他們可能食完晚餐才上來飲野食cake禁,我們叫左2個曰式便當,鰻魚同雞朳,一個蟹子沙律,2件cake, 呢到比我想像中大,而且越坐得耐d貓就會熟左走埋黎,開頭我們都影下想無摸佢地,但食物一上,佢地就近左坐過黎,其中一隻對蟹子沙律極有興趣,見到我就忍唔住買左包貓小食,餵佢地啦,服務員都好nice仲俾個匙俾個貓兜我,唔怕俾貓爪到,但我係唔怕貓,所以餵餵下用手算啦,因為4方8面的貓都走來等食,好開心架!佢地都唔會咬我,好斯文架,排晒隊禁好攪笑,果一刻咩工作壓力都無晒,就禁就被貓玩左2個鐘先走,是牠們逗我多囉,又講回食物,鰻魚便當幾好食,有d中華沙律2片羅白,雞朳便當就凍左d,如果食就叫cake會安全d 入場$60位 有一款飲品, 我覺得好適合男仔帶女仔黎同貓貓影相,佢地無論睡和跳躍都好吸引,記得唔好急,貓係怕人接近的,等佢接近你就好了L(^o^)」

抹搽紅豆
有幾款曰式便當,中級外賣禁
$100 (Dinner)
抹搽紅豆
  • 抹茶紅豆蛋糕,朱古力xx
2015-04-12 1967 views
寵物cafe在香港生存空間很少, 我家沒有養小動物, 不過很喜歡狗、貓、羊、兔仔等等, 因為牠們樣子實在太可愛了。今次來貓 の茶房的主題當然是親親貓咪, 食物淪為大配角。地點就近荃灣市中心, 地下抬頭一望已看到這奪目的燈牌。行樓梯上1樓已經到達了原來進去前要先脫鞋、消毒雙手, 確保衛生。店員先說明收費是每人$60 (首1小時, 包一杯飲品), 之後就$30/每小時。一進去就選定坐在巨型版加菲貓~四處的擺設也是貓雖然是坐地下, 不過藍色的坐椅十分挺身、舒適。cafe環境比我想像中大、美觀。可選的飲品就是這樣~而食物的價錢都很相宜最少有十多隻貓, 全部不怕人, 自由走動, 不過不喜歡被別人抱。這隻貓很聰明, 知道我在拍照, 有時候迴避我的鏡頭。塊面圓圓的很可愛, 不過6時多來到已經訓覺, 醒了也繼續閉上眼~前: 香桃杏桃白茶, 茶味很淡, 要浸泡時間長點才有味道後: 玫瑰石榴紅茶, 很香的玫瑰茶味, 帶點甜甜地就連餐具也是貓圖案, 超級可愛!卡邦尼闊條麵 $28: 份量很小, 不過以這價錢都不會期待什麼。上檯完全不熱, 扣分, 而味道一般。麥樂雞 $14、蜜糖雞翼 $18: 2款都是夠熱上
今次來貓 の茶房的主題當然是親親貓咪, 食物淪為大配角。
地點就近荃灣市中心, 地下抬頭一望已看到這奪目的燈牌。
行樓梯上1樓已經到達了
原來進去前要先脫鞋、消毒雙手, 確保衛生。
一進去就選定坐在巨型版加菲貓~
四處的擺設也是貓
可選的飲品就是這樣~
而食物的價錢都很相宜
這隻貓很聰明, 知道我在拍照, 有時候迴避我的鏡頭。
前: 香桃杏桃白茶, 茶味很淡, 要浸泡時間長點才有味道
後: 玫瑰石榴紅茶, 很香的玫瑰茶味, 帶點甜甜地
就連餐具也是貓圖案, 超級可愛!
卡邦尼闊條麵
麥樂雞 $14、蜜糖雞翼 $18: 2款都是夠熱上檯, 味道整體比闊條麵好一點, 不過雞翼像沒有醃過, 沒有味道。
原來貓咪很喜歡我手袋的拉鏈, 可以給牠止痕, 連膠袋牠們也很喜歡玩。
榛子朱古力撻 $20
榛子朱古力撻
要很用力地切開, 質感很硬, 應該放在冰櫃溫度太低, 味道對我來說太甜了, 不過我朋友喜歡榛子就覺得還可以。
榛子朱古力撻
整體來說, 評價 "OK" 是給cafe的環境、貓咪們, 而食物的質素、味道是不合格的。我相信有機會再來應該是下午時段, 貓咪較活潑, 不會在睡覺。
2015-03-22
$100 (Dinner)
2015-03-20 2069 views
貓咪比想像中多 至少有10幾隻😍而且有好多唔同品種見到好少接觸既扁鼻貓🐱同埋活動範圍好夠大貓咪都算肯痴人 比人摸😍 有d會主動行埋黎訓睡姿好可愛😂但一有貓零食就會峰湧走左去😂店員服務態度好好 👍已經比貓咪俘虜左😍會再去
貓咪比想像中多 至少有10幾隻😍

但一有貓零食就會峰湧走左去😂

店員服務態度好好 👍
已經比貓咪俘虜左😍會再去

2015-01-06 3000 views
荃灣CAFE碩果僅存,最近數月得知在大河道開了貓CAFE有朋友亦在IG給予好評愛蒲CAFE的我便聞風而至貓之茶房在13:30開店,我與友人相約,在大約13:50就到了!我們是第一台的客人但不久後就陸續有其他客人來了我們選好比卡超大CUSION的位置七筒就跳上枱與我們SAY HI這裡的貓與其他貓CAFE不同,他們有主動的一面,會與客人玩這比較不會沒趣了!相比起銅鑼灣的阿貓地攤,貓咪的確親切多了而且地方很大,貓的數量都遠比其他貓CAFE多在其他客人未到之前,我們樂樂的與貓貓們獨處這據說是女神貓呢,但的確毛色很美(利申:我本來不是貓奴,也不算喜歡貓,但都被萌到)此店的收費模式與一般CAFE不一樣首一小時$60(包一杯飲品)而學生則是$50後每一小時$30起價有點貴,但因此食物價格會較便宜多數都是十幾蚊就有碟子也有貓貓, 十分可愛!我與朋友試了一款蛋糕,只是$15,味道也不錯另外試了蜜糖雞翼,$18,不過不失!總結而言,這該是各貓奴會喜歡的地方啦其他喜歡動物的人都不妨去過一個悠閒的下午對荃灣人來講,的確係一個新的好去處
荃灣CAFE碩果僅存,最近數月得知在大河道開了貓CAFE
有朋友亦在IG給予好評
愛蒲CAFE的我便聞風而至

我們是第一台的客人
但不久後就陸續有其他客人來了

我們選好比卡超大CUSION的位置
七筒就跳上枱與我們SAY HI
這裡的貓與其他貓CAFE不同,他們有主動的一面,會與客人玩
這比較不會沒趣了!
相比起銅鑼灣的阿貓地攤,貓咪的確親切多了
而且地方很大,貓的數量都遠比其他貓CAFE多
在其他客人未到之前,我們樂樂的與貓貓們獨處
這據說是女神貓呢,但的確毛色很美
(利申:我本來不是貓奴,也不算喜歡貓,但都被萌到)
此店的收費模式與一般CAFE不一樣
首一小時$60(包一杯飲品)而學生則是$50
後每一小時$30
起價有點貴,但因此食物價格會較便宜
多數都是十幾蚊就有
雲石蛋糕
碟子也有貓貓, 十分可愛!
我與朋友試了一款蛋糕,只是$15,味道也不錯
另外試了蜜糖雞翼,$18,不過不失!
總結而言,這該是各貓奴會喜歡的地方啦
其他喜歡動物的人都不妨去過一個悠閒的下午
對荃灣人來講,的確係一個新的好去處
2014-12-30
$75 (Tea)
2014-11-22 3581 views
最近看到貓之茶房不停喺facebook落廣告,我呢個愛貓人士不知不覺禁左入去like佢嘅fan page。終於有日俾我有機會去開荃灣,當然不能錯過去的機會~收費的模式係頭一小時60蚊,包一杯飲品,之後每小時30蚊。由於呢度以貓貓做主題,大部份人都係為貓而來,大家都揀左飲品就好了,好少見客人會額外再叫野食,食物款式也不多。飲品有汽水同有機花茶,在場所見所有人都係叫花茶。花茶看似好多種,其實全都係綠茶。不過只要你細心見到呢度嘅pantry仔,就會發現呢度採用法國品牌terre d’Oc的有機花茶。可惜用電水煲熱水,唔夠熱,未能完全揮發茶葉的香味,有點浪費。如果你諗住係來玩貓,就揀岩地方,但係食tea的話都係去番餐廳好了。