青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2024-09-23 5551 views
//16 09 24 晴天🌞20:00 旺角 The FOREST@atumchampak鬧市中的小綠洲 ☺︎大自然嘅柔和感,舒適嘅環境,將新派煮意糅合,除了享受一頓充滿繽紛色彩嘅「泰菜🇹🇭」,更將獨特嘅東南亞風味🌴,逐一呈現給大家~𖤐ˊ會有加一服務費🔻芒果蟹肉沙律 HKD$118ꕀ新鮮蟹肉加上清甜芒果果粒 及沙律菜 已經顯得格外清新 再將炸乾蔥 & 芒果醬撈勻後 甜中帶鹹嘅味道 滿滿東南亞特色作為開胃前菜 的確唔錯🔻雞皮卷 HKD$82ꕀ薄薄一層𝘘彈雞皮 緊緊包住裏邊嫩滑雞肉咀嚼嘅時候 同時會感受到 油香跟肉汁喺口腔內 不停互相交織 🔻油酥手抓薄餅 (3片) HKD$52ꕀ外皮酥脆 內裏鬆厚柔軟 自帶濃濃嘅奶油香 非常誘人🔻香辣蟹蒜炒麵 HKD$118ꕀ炒麵夠鑊氣 有海量鮮味蟹肉 配料豐富;椰菜|紅蘿蔔|粟米仔|洋蔥|菇…其中炒碎蛋 簡直係神來之筆再加埋帶少少微辣 食起嚟相當惹味 🔻班蘭椰汁糕 (4件) HKD$48ꕀ賣相整到好似朵玫瑰花入口暖暖哋 做到軟糯煙韌嘅質感而且每啖都會散發出淡雅嘅班蘭香氣🔻蝶豆花椰子奶蓋 HKD$48ꕀ夢幻嘅粉藍色 十分吸引當香滑濃郁嘅椰奶 搭上鹹香滋味嘅
16 09 24 晴天🌞

外皮酥脆 內裏鬆厚柔軟
自帶濃濃嘅奶油香 非常誘人

🔻香辣蟹蒜炒麵 HKD$118

炒麵夠鑊氣 有海量鮮味蟹肉
配料豐富;椰菜|紅蘿蔔|粟米仔|洋蔥|菇…
其中炒碎蛋 簡直係神來之筆

呢杯完全係𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦
鹹檸獨特嘅鹹酸 𝘮𝘪𝘹 𝘚𝘪𝘯𝘨𝘩𝘢梳打水後
飲落去超級解渴 嗰種爽 & 𝘎𝘜𝘙 即時湧哂出嚟

2024-09-16
$250 (Dinner)
  • 油酥手抓薄餅
  • 香辣蟹蒜炒麵
  • 蝶豆花椰子奶蓋
2024-08-21 7607 views
琴日早左收工就去左朋友家探貓貓同狗仔~同佢哋玩完一輪後就食埋個晚餐先返家,朋友建議係附近THE FOREST到食,最後我哋就去左食泰菜~.惹味拼盤(小) $96 拼盤有大份細份可以選擇,我哋就揀左細份,可以叫多啲唔同野食。拼盤有雞皮卷、酸腸、魚餅同雞棗。每樣都惹味,酸腸幾特別,而我最鐘意係雞皮卷,雞皮煎到微脆,內裡雞肉嫩滑有肉汁~.荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128由於係用左荔枝同菠蘿煮嘅關係,所以呢個咖喱係會比一般咖喱甜。第一啖食會有少少酸,大蝦爽彈鮮甜~除左蝦外,仲有好多配料,有茄子、秋葵、菠蘿、腰果同荔枝。荔枝同菠蘿嘅甜味提升了咖哩既層次好特別,唔食辣既朋友都岩食.香辣蟹蒜炒麵 $118呢款炒麵我揀左少辣少油,用左蒜同辣椒黎炒令個炒麵好香好惹味,而且面頭鋪滿蟹肉勁滿足。不過少辣對我黎講都有啲辣,如果有微辣就更好.油酥手抓餅(3片) $52叫得咖喱當然唔少得手抓餅!手抓餅好酥脆,最重要係唔會好油膩!配埋咖喱食真係一流.班蘭椰汁糕 (4件) $48椰汁糕整成玫瑰花形狀,賣相精緻。有淡淡既班蘭同椰汁香,呢個要襯熱食口感煙煙韌韌,凍左個邊會有少少硬

惹味拼盤(小) $96

荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128

香辣蟹蒜炒麵 $118

油酥手抓餅(3片) $52

班蘭椰汁糕 (4件) $48
  • 油酥手抓薄餅
  • 香辣蟹蒜炒麵
6 day(s) ago 0 views
呢間位於旺角嘅泰國餐廳,佈置簡單舒適,每張枱之間相當闊落,適合舒舒服服同朋友坐低傾吓偈😌泰 式 虎 蝦 金 邊 粉 $138食親泰國野都必食Pad Thai !份量適中金邊粉唔會太淋,味道酸甜開胃,仲有得揀少油、少鹽,岩哂想食又想懶健康嘅我地😜炭 燒 豬 肉 串 燒 沙 嗲 $76帶微微炭香燒得唔乾好juicy 👍馬 沙 文 香 料 牛 肉 咖 喱 配 油 酥 手 抓 薄 餅 $128咖哩椰香味濃,除左牛肉仲有唔同配料(蓮藕、秋葵、茄子…),配埋手抓薄餅食就大滿足!芒 果 糯 米 飯 $78泰菜甜品當然非芒果糯米飯莫屬!大大件芒果肉同熱辣辣嘅糯米飯,加上椰漿同椰子片,滿滿椰香口感十足🥭龍 鬚 三 色 冰 奶 蓋 $48非常適合打卡嘅三色龍鬚糖鋪滿喺杯上面,可以一絲絲咁攞上手食,有得食有得玩又適合打卡😎
呢間位於旺角嘅泰國餐廳,
佈置簡單舒適,
每張枱之間相當闊落,
適合舒舒服服同朋友坐低傾吓偈😌

泰 式 虎 蝦 金 邊 粉 $138
食親泰國野都必食Pad Thai !
份量適中金邊粉唔會太淋,
味道酸甜開胃,
仲有得揀少油、少鹽,
岩哂想食又想懶健康嘅我地😜
炭爐豬肉串燒沙嗲

炭 燒 豬 肉 串 燒 沙 嗲 $76
帶微微炭香燒得唔乾好juicy 👍

咖哩椰香味濃,
除左牛肉仲有唔同配料(蓮藕、秋葵、茄子…),
配埋手抓薄餅食就大滿足!

芒 果 糯 米 飯 $78
泰菜甜品當然非芒果糯米飯莫屬!
大大件芒果肉同熱辣辣嘅糯米飯,
加上椰漿同椰子片,
滿滿椰香口感十足🥭

龍 鬚 三 色 冰 奶 蓋 $48
非常適合打卡嘅三色龍鬚糖鋪滿喺杯上面,
可以一絲絲咁攞上手食,
有得食有得玩又適合打卡😎
炭爐豬肉串燒沙嗲
2025-01-21 0 views
有時想拋開繁囂都市嘅煩惱,去享受一下戶外田園輕鬆時刻,唔一定要去好遠,喺旺角就有一間泰國菜設有戶外座位,佈置成小綠洲,大家可以約朋友嚟食飯放鬆吓💕《青花》設有室內同室外座位,室外座位綠悠悠一片再加上木製枱櫈,非常好feel🌿冬天坐戶外都唔怕凍,餐廳貼心地放置暖爐,今次同朋友嚟食飯,我哋都係坐戶外🥰♡泰式涼拌三文魚 $128❥泰式生蝦食得多,泰式三文魚真係第一次食😆 原來係三文魚刺身,再加返泰式蝦嘅酸辣汁,一樣配上蒜片辣椒,咁樣食都幾特別,夾埋配料一齊食,其實有啲似食緊生蝦🤣 推薦比鍾意食三文魚刺身嘅朋友!♡荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128❥加咗荔枝嘅紅咖喱偏甜,冇諗過荔枝都會同咖喱咁夾! 入邊嘅配料好得意,好少見會有秋葵、矮瓜、腰果等等,大蝦爽彈份量都唔少。 我覺得一定要加個白飯(+$20)用個咖喱汁撈飯😆 超好餸飯!♡泰式虎蝦金邊粉 $138❥兩隻超大隻虎蝦好新鮮彈牙,落單嘅時候可以揀少油,金邊粉少油一樣好食!仲健康啲。個金邊粉好出色👍🏻推介👍🏻♡泰象啤酒 $48❥坐戶外座位就會想嘆返杯泰啤🍻感覺chill啲💕♡熱薑香茅茶 $34❥而家天氣凍,如果想飲熱飲都有好多泰式熱飲選擇👍🏻💵2人食

泰象啤酒

荔枝菠蘿紅咖喱大蝦

♡泰式涼拌三文魚 $128

♡荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128

♡泰式虎蝦金邊粉 $138

♡泰象啤酒 $48
❥坐戶外座位就會想嘆返杯泰啤🍻感覺chill啲💕

♡熱薑香茅茶 $34
❥而家天氣凍,如果想飲熱飲都有好多泰式熱飲選擇👍🏻

💵2人食👩🏼‍🤝‍👩🏻人均$250
熱薑香茅茶
$250 (Dinner)
泰象啤酒
荔枝菠蘿紅咖喱大蝦
熱薑香茅茶
2025-01-17 0 views
趕係新年前買鞋特登去波鞋街行下隨便係附近食埋個飯當Dinner設有室內外 室外位置大自然感好啱打卡༯ 惹味拼盤(小) $𝟗𝟔有酸腸 蝦餅 魚餅 雞棗 雞皮卷最愛雞皮卷 皮脆肉嫩鎖肉汁腸蒜味重 蝦餅雞棗彈牙 魚餅帶辣配搭泰式辣醬酸醬 整體不錯༯ 泰式虎蝦金邊粉 $𝟏𝟑𝟖 份量多味香濃 值得一試👍🏻粉質軟硬適中 口感煙韌蕃茄味感重而酸酸甜甜好惹味除兩大隻虎蝦 內有蛋 芽菜 豆腐乾(略乾身)༯ 篤篤炒蜆 $𝟏𝟐𝟖蜆肉脹卜卜幾大粒 有口感無沙配有不少微脆九層塔 內有紅椒黃椒可選辣度 揀咗小辣 可惜略咸掩蓋了辣感༯ 泰國奶茶奶凍 $𝟔𝟖完全可以兩個人Share表面配有少許椰奶 仙草奶凍好滑溜 茶味濃且奶香奶香的甜度可接受 甜度感覺比飲的低༯ 椰皇 $𝟒𝟐每次食泰菜都必飲椰青/椰皇🤍◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
趕係新年前買鞋特登去波鞋街行下

༯ 泰式虎蝦金邊粉 $𝟏𝟑𝟖
份量多味香濃 值得一試👍🏻
粉質軟硬適中 口感煙韌
蕃茄味感重而酸酸甜甜好惹味
除兩大隻虎蝦 內有蛋 芽菜 豆腐乾(略乾身)

༯ 篤篤炒蜆 $𝟏𝟐𝟖

每次食泰菜都必飲椰青/椰皇🤍

◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考
◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
2025-01-16 0 views
為了去Mizuno專門店,放假去了旺角逛街。順便在THE FOREST食午餐。經過青花時,見到環境寬就去試試。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯餐廳的招牌菜,幾乎每一桌顧客都點了它。炒飯的顏色由藍蝶花染成淡藍色,炒飯炒得乾身。搭配了菠蘿粒和提子乾,既有甜味又增添了層次感。炒飯上面鋪滿了蟹肉,旁邊還有肉鬆和香脆的腰果。特別是經過燒烤的菠蘿,變得更加甜。冬蔭單骨炸雞翼外層炸得香脆,而雞翼有淡淡的冬陰功香料味,肉質依然保持著嫩滑和多汁。馬沙文香料牛肉咖喱除了主角牛肉外,還有大量的茄子、秋葵和蓮藕。整道咖哩份量超級多而且口感豐富。蒜茸包外表香脆,內裡鬆軟,表面撒上了大量的香草和蒜蓉,香氣四溢。搭配咖喱,更加惹味。泰國珍珠奶茶奶蓋奶蓋稍有少少稀薄,但泰奶的味道相當符合香港人的口味,甜度適中。小總結❤️❤️❤️❤️📌冬蔭雞翼外脆內嫩📌環境舒適📌份量十足#泰國美食 #藍蝶花 #蟹肉炒飯 #冬蔭單骨炸雞翼 #咖喱牛肉 #蒜茸包 #泰奶 #TheForest

冬蔭單骨炸雞

📌份量十足

• 泰國珍珠奶茶奶蓋
  • 冬蔭炸雞翼
  • 香草蒜蓉包
位於旺角的新派泰國菜餐廳。臨近歲晚,身邊友人表示要趕在新年前買新鞋,免得新年期間唉唉聲唔老黎? (佢好真心咁講~笑)當日在波鞋街買完球鞋後,已消耗不少體力,便決定到旺角波鞋街毗連的商場ᴛʜᴇ ꜰᴏʀᴇꜱᴛ內吃點東西歇一歇;之前就曾經光顧過一次屬ᴀᴛᴜᴍ集團的「青花」,環境及食物質素都很不錯,便決定回訪了。.餐廳主打木系及綠化的裝潢,大自然氣氛濃厚,整體開揚又小清新,用餐更是悠然舒適,真的很適合和朋友小歇聚餐呢。 ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ✿ 白冬蔭公湯 - 南薑椰奶雞湯 (小) $86冬天自然就想喝口暖湯,尤其這種微辛帶辣的冬蔭公湯,光是喝一口已足以令身子暖和了不少。平時的冬蔭公湯予我而言太辛辣刺激,而這款白冬蔭公湯加入了椰奶後,平衝了嗆辣及辛香,口感柔和及綿密了不少,很合我口味呢!而湯內有幾件已切件的雞扒取代常見的雞件,雖有點違和,但朋友表示更方便又美味呢!.✿ 篤篤炒卜卜蜆 $128加入大蒜、香葱等而炒製的卜卜蜆,份量不少又惹味,雖然蜆肉未算大隻飽滿,但至少隻隻無沙又新鮮,可口鮮美。.✿ 炭燒豬頸肉 $118去泰式餐廳必點的豬頸肉,炭燒香味濃厚,入口帶有煙燻
位於旺角的新派泰國菜餐廳。
臨近歲晚,身邊友人表示要趕在新年前買新鞋,
免得新年期間唉唉聲唔老黎? (佢好真心咁講~笑)
當日在波鞋街買完球鞋後,已消耗不少體力,
之前就曾經光顧過一次屬ᴀᴛᴜᴍ集團的「青花」,
環境及食物質素都很不錯,
便決定回訪了。
餐廳主打木系及綠化的裝潢,大自然氣氛濃厚,
整體開揚又小清新,用餐更是悠然舒適,
真的很適合和朋友小歇聚餐呢。
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
✿ 白冬蔭公湯 - 南薑椰奶雞湯 (小) $86
冬天自然就想喝口暖湯,
尤其這種微辛帶辣的冬蔭公湯,
光是喝一口已足以令身子暖和了不少。
平時的冬蔭公湯予我而言太辛辣刺激,
而這款白冬蔭公湯加入了椰奶後,平衝了嗆辣及辛香,
口感柔和及綿密了不少,很合我口味呢!
而湯內有幾件已切件的雞扒取代常見的雞件,
雖有點違和,但朋友表示更方便又美味呢!
✿ 篤篤炒卜卜蜆 $128
加入大蒜、香葱等而炒製的卜卜蜆,份量不少又惹味,
雖然蜆肉未算大隻飽滿,但至少隻隻無沙又新鮮,可口鮮美。
✿ 炭燒豬頸肉 $118
去泰式餐廳必點的豬頸肉,
炭燒香味濃厚,入口帶有煙燻的香氣,
入口軟嫩多汁,爽口彈牙;
而且豬頸肉的份量也很多,佐酒一流!
(雖然我地沒有叫酒飲~)
✿ 三色冰奶蓋 $48
超級igable的夢幻特飲,
粉紅粉綠的棉花糖鬚鬚佈滿在飲品上方,
這種獨角獸的配色,搶睛又好看。
而味道方面,
綿滑的奶蓋加上香濃的椰漿、三色粉條及棉花糖,
餡料豐富,入口香甜!
但這杯相信應更適合嗜甜的女孩子們呢,
不嗜甜的還是挑戰其他飲品吧!
✿ 芒果糯米飯 $78
又一泰式餐廳必叫甜品之一,
芒果清甜不酸,
藍色的糯米飯加入椰奶後,
再加入椰子脆脆一併進食,
口感豐富,香甜煙韌又飽足呢!
最近到波鞋街附近一帶逛街,發覺購物商場「The Forest」原來都有不少特色餐廳,今次去到主打新派Fusion泰菜的〔青花〕餐廳,除了食材、醬汁均充滿東南亞風味外,菜式及飲品的擺盤精緻而有豐富的色彩配搭。店內裝潢採用了自然柔和的色系作主調,室內放了花花草草作裝飾,而且有一排落地玻璃,特別喜歡這間店舖的環境,店內自然日光非常充足,感覺開揚舒適,而室外草地位置亦有不少座位給客人享用,儼如鬧市中的綠洲,很適合同朋友聚餐及打卡,充滿輕鬆歡樂氛圍。【芒果糯米飯】(HK$78)紫藍色的糯米飯入口相當煙韌,淋上椰漿及椰子片,椰香味道很濃厚,加上大大舊芒果肉,口感十足。【龍鬚三色冰奶蓋】(HK$48)色彩繽紛相當吸睛的飲品,一絲絲三色的龍鬚糖滿滿的放在杯上,龍鬚糖下有一層泡沫奶蓋,杯內有一粒粒透明、紅、綠、橙色的的圓形的泰式馬蹄粒,咬落有很煙韌又爽脆的口感,椰香味濃。【蝶豆花椰子奶蓋】(HK$48)蝶豆花淺藍的漸變顏色很美,椰子味道較突出,加上泡沫口感的奶蓋入口順滑不太甜,清新透心涼的飲品。【藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯】(HK$138)藍蝶花炒飯內有提子乾、菠蘿及一瓣瓣蟹肉,而且更有肉鬆及腰果,增加了不少口

【芒果糯米飯】(HK$78)
芒果糯米飯
【龍鬚三色冰奶蓋】(HK$48)

龍鬚三色冰奶蓋
【蝶豆花椰子奶蓋】(HK$48)

蝶豆花椰子奶蓋
【藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯】(HK$138)

藍蝶花炒飯內有提子乾、菠蘿及一瓣瓣蟹肉,而且更有肉鬆及腰果,增加了不少口感,飯粒炒到粒粒分明,而且飯質入口煙煙韌韌,伴碟有酸甜的菠蘿肉吃,很開胃。
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
【惹味拼盤(小)】(HK$96)

拼盤以香脆炸物為主,有雞皮卷、酸腸、魚餅及雞棗,每款都各有特色,雞皮卷煎至金黃香脆,鎖住了不少雞肉肉汁,酸腸微酸的味道很特別,雞棗有很香脆的口感,魚餅入口辣味十足,蘸點酸甜醬汁及泰式辣醬汁,十分開胃香口又惹味。
惹味拼盤(小)
【馬拉盞炒椰菜】(HK$68)

椰菜用馬拉盞炒得香口,菜上掛上了不少馬拉盞醬汁,入口很惹味。
馬拉盞炒椰菜
〔青花 Champak Restaurant〕@atumchampak

🇭🇰香港旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖
Shop 107-108, 1/F, THE FOREST, 17 Nelson Street, Mong Kok, Hong Kong
☎️電話號碼: 34682558
2025-01-05
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
蝶豆花椰子奶蓋
惹味拼盤(小)
2024-12-28 863 views
午市套餐入面嘅 和牛牛舌船麵講真有時係唔係和牛牛肉都未必分得出 更加唔好話係牛舌 你話係和牛就照信住啦😂咁佢都好食嘅,彈牙又牛脂香 但係同一般牛舌有咩分別就唔太講得出個面都份量多,湯底微微辣,幾開胃,女仔食曬一碗實飽但係除咗牛舌,就冇其他配菜,所以成碗麵都幾寡, 如果可以蘿蔔之類嘅配菜咁好啲 同埋呢碗嘢連埋假日好似都要八十幾(?),有包到一杯餐飲但係又唔係好特別,畢竟旺角有好多選擇,呢間性價比畀嚟講只係一般
午市套餐入面嘅 和牛牛舌船麵
個面都份量多,湯底微微辣,幾開胃,女仔食曬一碗實飽

2024-12-18 978 views
今日lunch我哋四個人在呢間餐廳食嘢, 叫咗6樣嘢再加一個甜品,野食方面唔差,幾好食, 唯獨豬手好咸,咸到根本食唔到,同 女侍應講咗話好咸 ,佢只係畀咗一個反應我「哦」~~~, 入到去每樣嘢都要叫人要連水都冇一杯 , 但係有一位男侍應比較後生的,反面態度比其他咁多位還好
2024-12-18
$200 (Lunch)
  • 炭燒牛肉串燒沙嗲
  • 芒果糯米飯
2024-11-14 2536 views
Book咗兩個位,去到俾咗一張二人枱同隔籬嗰張枱應該只有五個cm嘅距離,真係等於同枱食飯一樣,好在後來成功換咗去另外一張靠牆嘅二人枱,否則一整晚都會好尷尬。點咗一個炒椰菜,味道比較重鹹咗啲。另外一個咖喱蝦,味道比較偏甜帶小小酸,唔係平時食開嘅泰國咖喱,都幾特別。仲有一個生菜包豬肉,呢一碟菜都算好味。仲有我點咗三個包,呢個包都幾酥脆用嚟點咖喱食都唔錯。最後我點咗一杯飲品上面有啲糖𢇁,起初我會以為係好甜嘅,但係其實又唔會喎,我覺得咁多樣菜裏便呢一杯飲品我覺得係最好味。
2024-11-02
$350 (Dinner)
  • 龍鬚三色冰奶蓋
2024-11-13 2073 views
之前有食過泰國菜既串燒囡好鍾意食!之前去旺角行街就 去左青花到食飯啦!!係商場一樓一上電梯就到!非常方便~環境裝修都非常靚!!帶埋小朋友去都坐得好舒服“🤭第一時間一定要叫牛肉串燒同豬肉串燒食餐廳仲有好多別緻既菜式🍢🍡擺盤都好靚架😀😀都叫左幾樣野食每樣都大大碟! 味道都唔錯!特別鍾意個金邊粉同大蝦🍤好好食😋個菠蘿炒飯都好特別!! 加起來味道好好👍🏻我就最鍾意食個菜!! 好大碟~ 加左櫻花蝦仔好香大朋友小朋友都滿意既一餐!!!!唔錯
之前有食過泰國菜既串燒囡好鍾意食!
之前去旺角行街就 去左青花到食飯啦!!

都叫左幾樣野食
每樣都大大碟! 味道都唔錯!
特別鍾意個金邊粉同大蝦🍤
好好食😋

個菠蘿炒飯都好特別!!
加起來味道好好👍🏻

我就最鍾意食個菜!! 好大碟~ 加左櫻花蝦仔好香
大朋友小朋友都滿意既一餐!!!!
唔錯
  • 泰式虎蝦金邊粉
2024-11-11 1866 views
今日去咗位於旺角鬧市中的泰國菜食晚餐,餐廳裝修充滿田園風味,座位都幾闊落坐得舒適,食物主打東南亞風味。馬沙文奶油咖喱雞咖哩散發濃厚的香料氣味,有淡淡的棕櫚焦糖味,仲有花生堅果風味和微辣感,醬料濃厚Creamy偏甜,無骨雞件數量唔少,煮到嫩滑多汁,加上有其他配菜蓮藕、薯仔、秋葵、茄子及洋蔥等蔬菜好入味,相當豐富。篤篤炒卜卜蜆卜卜蜆嘅數量都唔少,好有泰式風味,蜆肉肉質鮮甜,小小辣食落幾惹味!炭燒豬肉串燒沙嗲豬肉串燒燒到好香口,肉質軟嫩,配搭埋沙嗲汁帶花生香,味道好濃郁好好食!青花旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖

馬沙文奶油咖喱雞

篤篤炒卜卜蜆

炭燒豬肉串燒沙嗲

青花
2024-10-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2024-10-28 2278 views
今日同友人身在旺角鬧市中,想找一個靜靜地的地方傾下計,友人推介了這間泰國餐廳,環境十分舒適,裝修風格時尚,彷彿在鬧市中的綠洲,推介俾大家誠意推介:大蝦冬陰功(小)泰國菜必嗌冬陰功,飲落去酸酸,味道濃郁,唔算太辣,仲配一隻大蝦,份量十足,蝦肉彈牙泰式虎蝦金邊粉可選少鹽少油更健康,兩隻虎蝦去邊去腸,細心周到,金邊粉煙靭彈牙,口感十足藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯賣相美觀,味道也10分美味,蟹肉味好重,食落很有口感,另外採用新鮮菠蘿,入口好多汁,多重味覺挑戰芒果糯米飯芒果新鮮,糯米煙韌度啱啱好,椰香味足,食落很有口感

誠意推介:

大蝦冬陰功(小)

芒果糯米飯
芒果新鮮,糯米煙韌度啱啱好,椰香味足,食落很有口感
2024-10-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 芒果糯米飯
2024-10-23 2683 views
呢間餐廳雖然位於鬧市旺角,但係商場人流唔算太多環境比起同區餐廳嚟講算靜,係旺角又想同朋友傾計傾耐啲嘅都會考慮佢🤓▫️泰式虎蝦金邊粉 ($138)泰國必點嘅地道美食,我每次吃泰菜都會想叫炒金邊粉。金邊粉加埋虎蝦、花生碎、蛋碎同芽菜炒到乾身,配合有少少茄汁味嘅醬汁,酸酸甜甜幾開胃。▫️馬沙文香料牛肉咖喱 ($128)咖喱香甜微辣好creamy,牛肉大大舊入曬味,除咗牛肉仲有好多蔬菜,薯仔、蓮藕同茄子配埋咖喱汁都好好食。我哋仲叫咗手抓餅配咖喱食,手抓餅好酥脆又唔油膩,成個配搭冇得輸😎▫️斑蘭椰汁糕 ($48)一份有四件,整成玫瑰花形狀好可愛,上枱嘅時候暖暖哋,有淡淡既班蘭同椰汁香味,咬落煙靭但又唔會黐牙🤤仲叫咗兩杯飲品,泰奶味好濃郁,同我係泰國飲嘅,餐廳仲有唔少泰國特色飲品,值得一試噢😆▫️泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)▫️泰國奶茶 ($48)店內嘅落地大玻璃窗採光一流,日頭到訪有自然光照射感覺好舒服,餐廳仲有室外位置,遲啲涼啲坐戶外都幾爽。而食物賣相都好打卡able,份量又夠多,幾啱同朋友一齊分享。

▫️泰式虎蝦金邊粉 ($138)

▫️馬沙文香料牛肉咖喱 ($128)

▫️斑蘭椰汁糕 ($48)

▫️泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)
▫️泰國奶茶 ($48)