2024-08-17 240 views
荃灣有好多地方飲茶,每間酒樓都夠有特色,每個星期試一間,可以食半年不重複。前身係蓮香棧嘅潮樓,保留部份蓮香棧嘅特色,再加少少新淨時尚裝修,環境算係唔錯,唔似一般光猛酒樓。記得以前蓮香棧,應該係蓮香樓嘅同一集團,有好多懷舊美食,有個可愛嘅阿姐會推住點心車叫“蝦餃“ ”燒賣”,可惜隨著蓮香樓成個集團結業, 蓮香棧都不能幸免。講返潮樓,佢哋最抵食嘅係平日早茶時段,孖寶可以食兩set唔使100蚊,抵到爛。今日試咗麻醬麵,腦海中以為係日式麻醬,點知嚟到先知係腸粉嗰種麻醬 😆🤣,估唔到係咁鬼“杰”嘅,配落個面度唔係撈得好勻循,口感麻麻地。其他點心實屬正常,值得一提嘅係門口阿姐笑容親切好禮貌,溫馨提示積分可以換點心,因為佢哋,係會令人返轉頭幫襯嘅!

2024-08-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-06-02 570 views
餐牌主打是潮州菜及多款鎮店招牌菜,淨係睇餐牌都花多眼亂!好彩侍應推介食套餐!店內裝潢十分古色古香!坐喺好靚嘅大廳隔離,別有一番風味!最值得讚賞👍,鵝肝,鵝腸,鵝肉入口即溶,口感好嫩滑,香氣十足,必食之選👍🏻下次聚餐呢間餐廳係首選,下次再來
2024-06-02
$100 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2024-01-31 1014 views
這店開了半年,平日見裏面黑漆漆風格,吾多想去。最近推出下午茶孖寶優惠點心,就去試吓。2:05pm已要坐入後面的枱。地板唔乾淨好油滑。點了點心要等一段時間才到。粉果皮較厚小料,馬拉糕內料太甜,牛肉和叉燒包正常,蝦餃唔錯,蘿蔔糕太軟一夾就散。質素唔多理想。
2024-01-31
$70 (Tea)
2024-01-25 610 views
第二次光臨這間茶樓,晚市及午市各有驚喜,再次光顧因為喜歡這裏不太擠迫。一款直徑11吋的「薄罉」上枱前已經分成八小塊,足夠四人共享。它半煎半炸得金黃香脆,口感薄而脆,咬上一口非常有嚼勁。蝦米、甘筍絲、蔥絲、粟米粒和蛋的組合散發出濃郁的香氣。整體口味一流,絕對值得一試。由於我們有八個人用餐,所以最後又多點了一份,未離枱已要回味。另外,「山渣糕」也是一道令人驚艷的美點,它的外觀呈現褐色,入口感到質地綿密紮實,入口即化,也帶來濃郁的口感和滋味,成為了次用餐中的亮點之一。

2024-01-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
4K
2024-01-01 506 views
25-12-2023 (Mon)傍晚,老公由外面返嚟經過,就買半隻沙薑雞返嚟慶祝聖誕節,返到嚟我哋就開餐喇,先唔蘸薑蓉食,冇乜沙薑味,超淡,淡到近乎零,要蘸薑蓉.不過雞嘅肉質唔錯,就算雞胸肉都唔係好嚡,OK嘅.價錢:唔知幾錢,老公係都唔講.題外話:    咁細盒嘢都俾咁大個膠袋,真係唔環保.詳細分數係:味道:  0.5        環境: 3     服務: 3       衛生: 3    抵食:  2    cry

沙薑雞
先唔蘸薑蓉食,冇乜沙薑味,超淡,淡到近乎零,要蘸薑蓉.

不過雞嘅肉質唔錯,就算雞胸肉都唔係好嚡,OK嘅.

價錢:
唔知幾錢,老公係都唔講.
題外話:
咁細盒嘢都俾咁大個膠袋,真係唔環保.

詳細分數係:
2023-12-25
TakeAway
2023-12-03 557 views
拖住一家大細6、7個人來食晚飯,見網上評論ok過嚟試下。裝修都幾靚,環境幾好。但坐低左完全冇人過來開茶水,要我哋自己出去拎兜來洗杯碗,自己去倒水,凳果d又係自己搬😓但結果埋單收我哋成舊水服務費,唉…最基本嘅服務都冇,憑咩收呢?同佢哋反映,就話公司規定要收,咁收得錢唔該俾返應有嘅服務啦⋯⋯🥲同埋食物質素還可以啦,不過條烏頭魚仍然有泥腥味去除唔到,同埋d麵炒得太乾,甚至有啲硬,呢啲希望有待改善⋯⋯😪
2023-12-03
今日大家姐65歲生日🥳🎂兼榮休大日子,再加上二家姐同女女從法國遠道🎊而來,大家姐就宴請一圍(酒樓全包宴,可叫一圍或半圍),估唔到,2000蚊唔使,樣樣嘢都好夠份量,又夠熱,好正!龍蝦伊麵,龍蝦啖啖肉;魚大條又鮮;鮑魚冬菇大大粒;蝦球夠脆,配浸蕃茄解膩;炸子雞夾起仲有煙冒起.....樣樣餸送到黎,大家不禁嘩嘩聲,唯獨是個胡椒豬肚湯就嫌湯渣多過湯。仲有炒飯,壽桃包等等,食得好滿足,食唔曬仲要打包拎走。我地講笑笑話要食多幾餐😆
今日大家姐65歲生日🥳🎂兼榮休大日子
龍蝦伊麵,龍蝦啖啖肉
;魚大條又鮮
;鮑魚冬菇大大粒
;蝦球夠脆,配浸蕃茄解膩
;炸子雞夾起仲有煙冒起
。仲有炒飯,壽桃包等等,食得好滿足
,食唔曬仲要打包拎走。
我地講笑笑話要食多幾餐😆
2023-11-06
Celebration
Birthday
2023-07-21 1330 views
星期五突然想搵地方食嘢,突然想食潮州嘢,於是上網一check見到呢一間。抱着試一試嘅心態,味道還算可以, 份量又足,CP 值都幾高。 服務ok, 環境舒服,光線又好,值得再嚟
2023-07-04 894 views
天時暑熱🥵,又唔想煮,就是但揾間酒樓食個晚飯啦😆。 而家食肆大部分都奉行儲分制,適逢有優惠卷,就嚟試下這間稻香集團的潮洲菜館🤗是日精選套餐,一套三款,有魚有菜有肉,就試吓啦:碧綠炒斑球 🥒🐟 ~ 魚肉起骨,啖啖肉,上枱好香噴噴,顏色都幾靚,味道不錯👍🏻滷水鵝件 ~ 唔係鵝片,當然係比例上較多杞子鮮竹浸時蔬🥬 ~ 清清地,有我喜歡吃的鮮竹😍,味道還可以,仲有湯飲🥣蒜蓉蒸蟶子 ~ 這道菜是另叫的,同樣有優惠,$48有4隻,好多蒜蓉,算抵食滷水雙併 ~ 這是優惠卷送的,不可有太大期望😌整體來講,潮州滷水方面,不太突出,當一般家常小菜吃,倒也可以接受☺️

是日精選套餐,一套三款,有魚有菜有肉,就試吓啦:

滷水鵝件 ~ 唔係鵝片,當然係比例上較多

滷水雙併 ~ 這是優惠卷送的,不可有太大期望😌

Dinner
第一次到此食肆食飯,由於有人不食得鵝,否則叫套餐$198便最最抵!沒辦法👐,最後只能散叫啦! 點了一入鹽焗雞(半隻),一條檸檬🍋蒸烏頭,一個炒雜菇蒸冬瓜,4隻聖子,一個白飯。我想講,個蒸魚,超失望。放得好少檸檬🍋(見到細細片,青檸檬和黃檸檬片,但個汁同埋個魚,基本上都不是幾食抵弓有檸檬味!!!!,跟如期差太遠啦)。而且條魚蒸得過熟,有少少鞋口。至於半隻雞,都幾好味,不過$168半隻,但個size 都好細碟。聖子$48有水隻,是成餐比較抵食的!白飯正常(粒粒分別,是ok). 最後到個蒸冬瓜,都有驚喜,雖然都好清淡,但中間炒的不同菇類都炒得好食!我只想講,呢間不算好差,但又不是樣樣餸都好食!只能說不過不失吧!叫左4樣嘢$5xx埋單。我只能說,絕對有其他更好的選擇。

叫左4樣嘢$5xx埋單。我只能說,絕對有其他更好的選擇。
2023-04-22 837 views
今次食評無食物質素評價,因為根本沒有食過!話說因有親戚回港探親,計劃一家人食晚飯,本來諗住去美心皇宮的,但之前喺呢度食過兩次都覺得okay,所以建議喺度食,兩星期前訂咗13位,訂枱時有問需唔需要訂埋餸,佢哋話唔洗,嚟度叫就可以。到食飯嗰日,原來迫埋一張中枱,根本唔夠坐,仲有原本叫咗炆班頭腩,有嗰阿姐話廚房無材料,想焗我哋轉咕嚕肉,話唔要就成張單cancel晒佢,最離普嘅係我哋加咗碟滷水拼盤,攞咗嚟枱面放低咗,過咗一陣,嗰個阿姐一手拎走咗去俾第二枱,我哋問做乜嘢攞走佢,佢猛咁喺度話廚房冇貨,原來佢攞咗去第二枱(我哋估可能係熟客啩),我哋話夾過㗎啦,佢都唔聽,淨係話廚房冇貨,就咁攞再比第二台! 結果我哋全部起身,去咗美心皇宮!
今次食評無食物質素評價,因為根本沒有食過!
2023-04-16 622 views
我剛剛先食完,真心好味喎,每一個餸都好好食,最重要食物全部都好夠熱,我初頭都好懷疑,你哋講到咁唔好食,我食完簡直喜出望外,邊樹有你哋講到咁呀!我哋全家都讚好👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2023-03-11 756 views
真係無諗今日嘅潮樓會差到哩個地步,想好好地同亞媽嘆個早茶啫~等位時唔講限時,帶你入去先講只得1小時20分,好彩今日唔係一家大小,否則搞得細嚟,大嘅點食得切?跟住一路帶緊你入位就一路塞一包茶葉俾你,自己沖茶,但我又真係少見識,都唔知點搞佢個茶煲,想叫侍應問下,但唔會有人理你,你係要親自去捉個侍應……真係全自助。話要自助點餐,但果個 QR code 又細又隱蔽,係個茶壼後面細細個……係咪印大少少會好花錢?點餐系統,佢都真係“勁”,我都未用過一個點餐,想睇返自己叫咗咩要出返去重新掃 QR code 嘅。再嚟講食物,真係慘不忍睹。先嚟變肥咗嘅玉兔,相中可愛嘅玉兔,嚟到係一個肥大嘅奶蛋包?做唔到人哋咁可愛,就去偷圖呀?咁不如唔好放相啦!叉燒包又係一 pat 嘢塌哂……仲要皮帶酸味蝦餃係背酸味嘅煎堆仔好似未熟咁,饀料唔知咩嚟,成隻只係勁黐牙。鳳爪又係帶酸味嘅唯一,蝦米煎腸粉係正常嘅,但係豉油勁少……成餐茶,個茶包係超淡味,我覺得自己係食劣質食物,俾一個鐘頭真係有多。

叉燒包又係一 pat 嘢塌哂……仲要皮帶酸味
蝦餃係背酸味嘅
煎堆仔好似未熟咁,饀料唔知咩嚟,成隻只係勁黐牙。
鳳爪又係帶酸味嘅
唯一,蝦米煎腸粉係正常嘅,但係豉油勁少……

2023-03-11
2023-02-26 638 views
昨晚「冒險」去晚飯,食物和服務尚算不錯。七點後陸續滿客。由於採用「先進」嘅加水,煲水系統,待應人數較少。要攞額外碗仔要運到食物除了要蒸的外,上菜都唔算耐。蒸烏頭要連檸檬一齊,才夠味
昨晚「冒險」去晚飯,食物和服務尚算不錯。七點後陸續滿客。

食物除了要蒸的外,上菜都唔算耐。蒸烏頭要連檸檬一齊,才夠味

2023-02-16 542 views
自助落車本來係好事,但落完單就送上甜品(芋泥),食落啲油益味嚇死人,離哂譜。晚飯套餐嘅沙薑鷄肉質如擦膠,廚部只用微波爐番熱;套餐內啲蒸鱔沽清,並無通知客人就上一碟川椒大蝦,雖然熱辣辣,但極之失望。
2023-02-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)