讀咗三年HKU都仲係對學校附近嘅餐廳一知半解最近先知原來附近有間熱狗專門店!因為太隱蔽所以即使行開嗰頭都冇可能見到佢呢到嘅熱狗款式比較特別 連腸仔都好有誠意咁有4款比你揀!🤍𝗖𝗼𝗯𝗹𝗲𝘀𝘀 𝗘𝗹𝗼𝘁𝗲 𝟰”($𝟲𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬比佢個賣相吸引咗😂唔知點解覺得好夏日好重蒜蓉味 粒粒粟米再同芝士 sour cream撈埋成個係超級濃味 唧埋上面個青檸落去會冇咁濟我揀咗牛肉腸 味道十分濃郁覺得呢個包配條”清淡”啲嘅腸會好啲😂🤍𝗢𝗼𝗼𝗲𝘆 𝗚𝗼𝗼𝗲𝘆 𝟳”($𝟵𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬將洋蔥切成絲 煮到好稔 味道偏甜 揀咗雞肉腸 成個包就係健康feel😂一向都唔鍾意甜嘅鹹點所以今次直接叫朱仔自己比分算😂🤍𝗠𝗮𝗴𝗶𝗰 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀(+$𝟱𝟬) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬其實啫南乳雞翼 炸得幾香脆 雞翼飽滿同時鎖到肉汁味道普通 有淡淡南乳味但唔算一個好入味嘅雞翼🤍𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 & 𝗳𝗿𝗶𝗲𝘀(+$𝟯𝟴) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬我哋揀咗個意大利入口嘅蜜柑汽水Er似芬達嘅味道 同芬達一樣咁甜但會比起佢冇咁人工味 多咗少少自然嘅果味薯條

讀咗三年HKU都仲係對學校附近嘅餐廳一知半解

呢到嘅熱狗款式比較特別
連腸仔都好有誠意咁有4款比你揀!

比佢個賣相吸引咗😂唔知點解覺得好夏日

整體食物質素不錯 但價錢就真係偏貴
嗰日因為唔太肚餓 所以我先嗌個4”嘅
如果要飽 真係要叫個7”先得
係就係幾唔錯幾創新 坐得舒服 店員好好人
但 叫我用成百蚊食個熱狗......
只可以話試過一次就算了🥲

2021-06-22 361 views
𝙞 𝙘𝙖𝙣 𝙜𝙪𝙖𝙧𝙖𝙣𝙩𝙚𝙚 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙞𝙨 𝙏𝙃𝙀 𝘽𝙀𝙎𝙏 𝙝𝙤𝙩𝙙𝙤𝙜 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙞𝙣 𝙩𝙤𝙬𝙣🔥 𝙣𝙪𝙢𝙗 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙠𝙨 𝙞𝙨 𝙖 𝙨𝙞𝙘𝙝𝙪𝙖𝙣 𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙝𝙤𝙩𝙙𝙤𝙜 𝙩𝙤𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙣 𝙗𝙡𝙚𝙣𝙙 𝙤𝙛 𝙗𝙤𝙩𝙝 𝙢𝙖𝙥𝙤 𝙩𝙤𝙛𝙪 𝙖𝙣𝙙 𝙢𝙞𝙣𝙘𝙚𝙙 𝙢𝙚𝙖𝙩. 𝙩𝙝𝙚 30𝙙𝙖𝙮𝙨 𝙖𝙜𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙨𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙗𝙧𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙞𝙩 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙚𝙭𝙩 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙡💯 𝙬𝙝𝙞𝙡𝙚 𝙘𝙤𝙗𝙡𝙚𝙨𝙨 𝙚𝙡𝙤𝙩𝙚 𝙞𝙨 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙤𝙛 𝙖 𝙢𝙚𝙭𝙞𝙘𝙖𝙣 𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙩𝙤𝙥𝙥𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙝𝙖𝙧𝙧𝙚𝙙 𝙜𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙘𝙤𝙧𝙣, 𝙘𝙤𝙩𝙞𝙟𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚, 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙞𝙡𝙖𝙣𝙩𝙧𝙤. 𝙥𝙤𝙧𝙠&𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙨𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 𝙜𝙤𝙚𝙨 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙬𝙚𝙡𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚𝙢! 𝙬𝙝𝙖𝙩 𝙞 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙖𝙗𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙝𝙤𝙩𝙙𝙤𝙜𝙨 𝙞𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙, 𝙨𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩𝙡𝙮 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙖𝙧𝙢 𝙗𝙪𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙧𝙪𝙨𝙩 𝙢𝙚 𝙬𝙝𝙚𝙣 𝙞 𝙨𝙖𝙮 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙖𝙢𝙖𝙯𝙞𝙣𝙜 😍 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙤𝙨𝙚 𝙬𝙝𝙤 𝙡𝙤𝙫𝙚𝙨 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙣𝙙 𝙚𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙥𝙡𝙚𝙖𝙨𝙚 𝙜𝙤 𝙛𝙤𝙧 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙝𝙤𝙩𝙙𝙤𝙜 𝙘𝙝𝙖𝙡𝙡𝙚𝙣𝙜𝙚 - 𝙖 𝙥𝙪𝙧𝙘𝙝𝙖𝙨𝙚 𝙤𝙛 𝘾𝘽𝘿 𝙗𝙚𝙚𝙧 𝙘𝙤𝙢𝙚𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖𝙣 7" 𝙝𝙤𝙩𝙙𝙤𝙜. 𝙛𝙞𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙤𝙩𝙙𝙤𝙜 𝙞𝙣 2 𝙢𝙞𝙣𝙪𝙩𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚𝙣 𝙮𝙤𝙪'𝙡𝙡 𝙗𝙚 𝙜𝙚𝙩𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙣 𝙚𝙭𝙩𝙧𝙖 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙩𝙤𝙤!
愈黎愈多burger店但就愈黎愈少真係好食又唔係hea既熱狗店,堅尼地城呢間既熱狗真係食得出佢地好有heart,可以話係全港最好食既熱狗店!🤤連腸仔都有四款分別係雞肉腸、30日熟成牛肉腸、奧地利芝士腸、蘋果豬肉腸;size分左4吋同7吋,兩個人叫三個細既可以試多幾隻味岩岩好😝 numb cheek加入中式元素用左超香濃四川麻婆豆腐醬配牛肉腸,大啖食超滿足,不得不讚熟成牛肉腸牛味超濃!另外cobless elote就偏墨西哥風味啲,蒜蓉粟米配墨西哥芝士,搭啲sour cream同芫荽,完全係熱狗版既nachos,呢個配左蘋果豬肉腸幾特別~ 老闆娘話佢地黎緊會keep住搞hotdog challenge,只要買一支 @calmacbebeer 就可以參加,兩分鐘食哂7吋既熱狗就唔洗錢仲送一份薯條(聽落其實唔難🙊),下次一定要組隊去挑戰!
Calma  CBD  Beer
Calma  CBD  Beer
  • Numb  Cheeks
  • Cobless  Elote
2021-06-14 122 views
A hidden hot dog joint situated in an alley at Kennedy Town, just 5 mins walk from HKU exit C2. This eatery serves creative mash-up dogs & sides, delicious local craft beer in a laid-back ambience. Listening to groovy music, have a beer or two with fusion dogs & stringy crispy fries, an afternoon well spent. Here's my order:- 4" Hot Mess Hot Dog (small)- Chicken Wings with Fermented Red Bean Curd- Shoestring Fries- Critus Sunshine Warrior ~ Craft Beer- Magic Rock Salty Kiss ~ Craft Beer

Here's my order:

- 4" Hot Mess Hot Dog (small)
- Shoestring Fries
Craft Beers
Shoestring Fries
Craft Beers
Shoestring Fries
2021-06-02 297 views
🍴CHEEKY DOG HOT DOG🌭️是日紅雨,放工時分在西環為了避雨,去了一間工業風的熱狗店晚餐。這裡的裝潢很有風格,當你進店後,會仿如置身在美國街頭。簡樸的紅磚頭把霓虹燈牌襯托更突出。餐廳有各式各樣的手工啤酒。亦有不同的小食,可供選擇。筆者點了四川風味麻婆豆腐熱狗🌭️、薯條🍟和可樂🥤。📍四川風味麻婆豆腐熱狗 $68 (4”)熱狗size有大細之分,筆者是女生,所以選了4”熱狗。而香腸亦有各種口味給客人自選,包括:雞肉腸、奧地利芝士腸和蘋果豬肉腸,和筆者挑選了的30日熟成牛肉腸。勿看輕迷你熱狗的體積細小,這可是餡料超充足的一個迷你熱狗,🌭️最特別的莫過於這裏有麻婆口味的醬汁。麻婆豆腐醬淋在熱狗上,味道香、微辣。而且豆腐粒很滑,和熱狗包出奇地夾。聽店主說醬汁內加了茄汁,讓熱狗更靠近慣常吃到的熱狗口味,也客人更容易接受新口味。👍🏻牛肉腸充滿了肉汁,熱狗包鬆軟芳香。📍轉套餐可樂🥤+薯條🍟 $ 20這裡的薯條很特別,是幼身薯條,幼度大概是平常在大型連漢堡店吃到的薯條二分之一🍟,而且是滿滿的一大杯,抵食❣️小店無論裝修及食物都充滿熱誠及創意,值得推介。🇭🇰香港良心推介💛👅 味道:5/5💰CP值:5
🍴CHEEKY DOG HOT DOG🌭️

餐廳有各式各樣的手工啤酒。

亦有不同的小食,可供選擇。

筆者點了四川風味麻婆豆腐熱狗🌭️、薯條🍟和可樂🥤。

📍四川風味麻婆豆腐熱狗 $68 (4”)

牛肉腸充滿了肉汁,熱狗包鬆軟芳香。

📍轉套餐可樂🥤+薯條🍟 $ 20

小店無論裝修及食物都充滿熱誠及創意,值得推介。

🇭🇰香港良心推介💛
👅 味道:5/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
👀回頭率:5/5
🍽 餐廳:
🌐地址: 西環卑路乍街7-11號海都樓地下21號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #globaleats #globalfood #follow #followme #likeforlike #foodiesinternationalchat #globaleats #followme #likeforlike #相機食先 #吃貨 #食好西 #西環美食 #hotdog #letsgetcheeky #cheekydog
2021-06-01
  • 四川風味麻婆豆腐熱狗
西環小巷原來有間隱世熱狗店!佢哋主打創意美式熱狗,特別加入了亞洲和歐美元素,充滿新鮮感超驚喜🤩🌶麻婆豆腐熱狗 L $98signature果然特別吸引,熱狗上面鋪滿滿嘅香濃麻婆豆腐。配埋香濃奧地利芝士腸,大啖食真係好滿足!🧅自家洋蔥醬配5款特濃芝士 L $98芝士控一定要試哩款!5款特濃芝士各有誘人香味,配埋甜蜜洋蔥更解膩🥰30日熟成牛肉腸超巨之餘,實身juicy牛味特別濃郁。🍖南乳雞翼$50/5 pics經過一日嘅醃製,特別入味,雞翼新鮮即炸,皮脆香口。滋味南乳配埋雞翼,滿分回味。🧆意式肉丸$38軟熟嘅牛肉丸,面頭更加鋪滿一層香濃拉絲芝士,意式風味好特別,粒粒茄醬更添口感🤤心意小店,店主製作用心,出品高質,誠意推薦👍🏻

🌶麻婆豆腐熱狗 L $98

🧅自家洋蔥醬配5款特濃芝士 L $98

🍖南乳雞翼$50/5 pics

🧆意式肉丸$38

心意小店,店主製作用心,出品高質,誠意推薦👍🏻
1K
2021-05-12 76 views
“Hot Mess”($98/7")“Sweet Digs”($98/7")“Meatballs”(+$38)“Combo: Premium Soft Drink & Fries”(+$30) 喺hku站c2出口附近一條巷仔開咗熱狗店🌭身為西環街坊當然要去支持吓😍呢間熱狗店主打創意美式熱狗有啲仲加咗亞洲同歐美元素,夠哂特別🤩 呢道嘅熱狗有分4"同7" 2個size胃口大嘅我哋叫咗2隻大熱狗😆分別叫Hot Mess同Sweet Digs😛Hot Mess用上煙肉腸仔卷,醃辣椒加上自制莎莎醬,希臘乳酪汁☺腸仔自家製係蘋果豬肉腸🍎🐷食落比出面嘅腸實淨同有咬口👍🏻熱狗味道辣辣地好惹味🌶有啲墨西哥風情😆 Sweet Digs用上吉列腸,菠蘿蜜餞🍍,加拿大煙肉🥓再加上秘製吉列汁腸仔我就揀咗要雞肉腸🐔吉列腸炸到十分金黃香脆🤤加埋啲菠蘿粒同吉列醬味道甜甜地🥰 餐廳都仲有提供幾款小食😜我就要咗份意式肉丸肉丸大大粒肉味香濃😋配埋熱溶芝士🧀,蕃茄醬🍅好正😍 另外仲可以加錢要要套餐😛套餐包咗薯條🍟+飲品🥤薯條超幼身食落好夠脆,而且份量仲好多😍飲品就揀咗嚟自紐西蘭嘅橙汁汽水🍊好fresh😆 真心覺得呢道啲熱狗好
“Hot Mess”($98/7")
“Sweet Digs”($98/7")
“Meatballs”(+$38)

喺hku站c2出口附近一條巷仔開咗熱狗店🌭
身為西環街坊當然要去支持吓😍
呢間熱狗店主打創意美式熱狗
有啲仲加咗亞洲同歐美元素,夠哂特別🤩

呢道嘅熱狗有分4"同7" 2個size
胃口大嘅我哋叫咗2隻大熱狗😆
分別叫Hot Mess同Sweet Digs😛
Hot Mess用上煙肉腸仔卷,醃辣椒
加上自制莎莎醬,希臘乳酪汁☺
腸仔自家製係蘋果豬肉腸🍎🐷
食落比出面嘅腸實淨同有咬口👍🏻
熱狗味道辣辣地好惹味🌶有啲墨西哥風情😆

Sweet Digs用上吉列腸,菠蘿蜜餞🍍,加拿大煙肉🥓
再加上秘製吉列汁
腸仔我就揀咗要雞肉腸🐔
吉列腸炸到十分金黃香脆🤤
加埋啲菠蘿粒同吉列醬味道甜甜地🥰

餐廳都仲有提供幾款小食😜
我就要咗份意式肉丸
肉丸大大粒肉味香濃😋
配埋熱溶芝士🧀,蕃茄醬🍅好正😍

另外仲可以加錢要要套餐😛
套餐包咗薯條🍟+飲品🥤
薯條超幼身食落好夠脆,而且份量仲好多😍
飲品就揀咗嚟自紐西蘭嘅橙汁汽水🍊好fresh😆

Sweet Digs
Hot Mess
Sweet Digs
2021-05-09 72 views
今次黎到位於堅尼地城既Cheeky Dog~~Cheeky Dog位於西環既一條小巷內,裝修走美式風,望落色彩繽紛,好啱打卡📸📸 小店主打創意美式熱狗,店主特別加入左亞洲和歐美元素喺熱狗之中,所以感覺比較新鮮同特別😋😋🌭五重芝士熱狗(L) $98✨熱狗有分大細size,大size約20cm,細size約10cm~~我同朋友都叫左大size,食得滋味d🤣🤣呢款五重芝士熱狗裡面有5款唔同芝士,再加自家製洋蔥醬,食落芝士味濃郁,十分邪惡🤤🤤腸仔方面揀左牛肉腸,味道鹹香十足,又唔會俾醬汁搶左味,食得出原本既味道👍🏻👍🏻🍍菠蘿蜜餞煙肉吉列熱狗(L) $98✨呢個包酸酸甜甜好開胃!!我地揀左蘋果豬肉腸,炸過後更加香口,同菠蘿蜜餞一齊食好夾好好食😋😋麵包烘過後更加好味,口感鬆軟,條邊又脆脆地,唔錯❤️❤️🍟特飲&薯條 (+$30)✨薯條比較幼身,但份量好多,超抵😍😍食落好香脆,食食下會食上癮,唔覺意就食左好多🤣🤣野品方面,我地叫左Lemmy Lemonade同Gingerella Ginger Ale~~兩枝都氣泡味十足,好解膩❣️❣️🍗南乳雞翼 (+$50)✨跟餐可以加小食,我地就叫左呢個南乳雞翼~~雞翼
今次黎到位於堅尼地城既Cheeky Dog~~

🌭五重芝士熱狗(L) $98✨
我同朋友都叫左大size,食得滋味d🤣🤣

🍍菠蘿蜜餞煙肉吉列熱狗(L) $98✨
呢個包酸酸甜甜好開胃!!
麵包烘過後更加好味,口感鬆軟,條邊又脆脆地,唔錯❤️❤️

🍟特飲&薯條 (+$30)✨
薯條比較幼身,但份量好多,超抵😍😍
食落好香脆,食食下會食上癮,唔覺意就食左好多🤣🤣

🍗南乳雞翼 (+$50)✨
跟餐可以加小食,我地就叫左呢個南乳雞翼~~
雞翼咬落好酥脆,外脆內嫩,十分juicy!!
南乳味都好重,推介大家試試👍🏻👍🏻

位於西環的Cheeky Dog,是一間隱世美式熱狗店。小店隱藏在一條超隱蔽的小巷之中,幸好在橫街看到大大的霓虹燈招牌,和聽到店內播放著強勁的音樂,不然應該會找很久才找得到吧! 餐廳由兩位曾擔任酒保和樓面的好友開設,適逢疫情期間,舖租大減,趁著機會開創創業夢。作為港人的一份子,當然要多多支持香港本土小店啦! 店內裝潢走美式風情,霓虹燈牌,色彩鮮艷的磁磚,盡顯玩味風格。小店地方不大,只有數個坐位。 在熱狗設計方面,分別加入了亞洲和歐美元素,9個熱狗的組合都相信吸引。而每個熱狗更可用優惠價加配小食和飲品,會較為抵食呢~麻婆豆腐熱狗 $68(S) 熱狗可選細版或大版,細版為10cm,大板為20cm。招牌的麻婆豆腐熱狗,味道非常特別。麻辣鹹鮮完美演繹,配搭不但新奇,而且很有趣,值得一試! 五重芝士熱狗$98(L) 邪惡度爆燈的五重芝士熱狗,質素同樣不錯! 熱狗被五重不同的芝士包裏,鹹香惹味,卻不會太膩。配上自家製的焦糖洋蔥,很美味呢! 薯條汽水 +$20 加配的薯條非常大份,足夠兩人分享。薯條幼身甘脆,不過薯香不夠,個人偏愛粗薯條啦!墨西哥手撕豬肉粟米片 $78 賣相吸引的粟米片,焗至香脆可口。
位於西環的Cheeky Dog
,是一間隱世美式熱狗店。

在熱狗設計方面,分別加入了亞洲和歐美元素

麻婆豆腐熱狗 $68(S)

五重芝士熱狗$98(L)

薯條汽水 +$20

墨西哥手撕豬肉粟米片 $78

賣相吸引的粟米片,焗至香脆可口。面層放滿芝士、蕃茄沙沙和酸忌廉,中間夾雜甘甜的手撕豬肉,很好吃呀!
2021-04-24
2021-02-15 338 views
上次睇完醫生,諗住喺附近醫肚,竟然俾我喺條小巷揾到呢間熱狗店。我見餐廳環境幾chill, 餐牌都幾吸引,最正係佢logo隻老虎狗,就決定試下。我問女店員有咩必食推介,佢見我隻手包紥左,就好貼心咁問我有無野唔食得,我話唔食得辣。佢就介紹左南乳雞翼同「巨鵰」熱狗。南乳雞翼表層酥脆,雞肉嫩滑多汁,南乳味我建議可以加多啲,因為我自己都中意食南乳。「巨鵰」熱狗其實係雞肉腸熱狗,配合佢個醬汁真係好夾,好食。同女店員傾左幾句,先知原來佢係老闆娘(咁後生就做老闆,羨慕)。老闆娘以前做開餐廳(幾出名嘅扒房),一直都想開間自己嘅餐廳,上年年尾就辭工同朋友夾份開左呢間店,一圓老闆夢。每間小店都有佢背後嘅故事,享受美食之餘,更重要係人與人之間嘅聯繫。一定會同朋友再黎試下。

2021-01-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • Big Bird熱狗
  • 南乳雞翼
2021-02-08 169 views
NEWLY opened HOTDOG shop 🌭 in K TownUnlike the typical hotdog shops, they offered a wide range of special hotdog toppings, like 麻婆豆腐 hotdog, Katsu hotdog!! As a fan of spicy food, I picked HOT MESS this time, in large size of course The sausage was imported from 🇬🇧, not the ones you could get from typical supermarket. They offered generous portion of toppings on top, jalapeños pepper, red onions.....That goes pretty well as a whole.Besides, they served some well-chosen beers and ciders. 叉燒俠 was

Besides, they served some well-chosen beers and ciders. 叉燒俠 was my choice and I really like it

Overall speaking, the price wasn’t comparable to a fast food shop (around $250 after discount for a hotdog and 2 beers)

BUT!!!

Given the effort and creativity of designing fusion hotdogs, and good picks of ciders, it worths a try
2020-12-06
$150 (Tea)
  • HOT  MESS