2022-09-17 221 views
今日又嚟咗呢度試新嘢。大鄉里出城,原來呢度咁多嘢食!同埋都幾多嘢行。睇Menu,見到好多嘢都想試,好吸引。見到好多人介紹呢個海鮮拼盤,真係樣樣野都好新鮮,幾好味!一次過滿足晒!佢有好多種唔同嘅sauce, 菠蘿、芒果,最突出!呢個西班牙魷魚,好味,佢嘅配菜薯角都好好味。呢個炸魚薯條唔使介紹。水準OK的。呢個Parma ham crostini 就普普通通,可能其實已經好飽!不過唔知點解,佢哋啲嘢飲都需要一段時間先至來!試埋佢個甜品Gelato Marshmallow, 口感好特別,honeycomb 好脆! 整體來講都好滿意,如果你唔介意坐高枱櫈。但係飲嘢都幾舒服。唯一美中不足嘅,真係唔係好夠冷氣!要坐定左,飲杯凍嘢個人先至涼番啲。服務都不俗!

睇Menu,見到好多嘢都想試,好吸引。

佢有好多種唔同嘅sauce, 菠蘿、芒果,最突出!

呢個西班牙魷魚,好味,佢嘅配菜薯角都好好味。

呢個炸魚薯條唔使介紹。水準OK的。

不過唔知點解,佢哋啲嘢飲都需要一段時間先至來!

2022-09-17
$700 (Lunch)
2022-09-17 166 views
中環街市都翻新左一段時間但一直都無喺嗰度食過嘢😆甚至行過今次book食Chef’s cut同屋企人食海鮮👍🏻✨價錢都幾親民 唔算貴🈹 食物質素都幾好環境來講就坐得有少少迫 而且連埋超市人流都比較多~📍雜錦海鮮拼盤($498)Menu寫明二人份但係三個人食都好足夠👅入面有龍蝦半隻 生蠔x2、北海道帶子x2、藍青口、鑽石硯、海蝦、西班牙八爪魚🐙海鮮超級豐富 全部都好新鮮😋而且海鮮拼盤仲用個珍珠殼裝住🐚有大海feel🌊勁igable📸 而且仲附上六款醬汁選擇小編最鍾意檸檬汁 好fresh又可以提味🥰海鮮方面小編就覺得海蝦同埋生蠔最正🦐🦪📍烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋牛肝菌及多士 ($168)上到枱發現超級巨型🤣 牛骨好大條牛骨中間有好多好軟淋嘅牛肋肉🐄超級多醬汁而且好濃味 配埋香脆多士加大量洋蔥同埋牛肝菌一齊食好鬼正‼️牛肋肉嚟講唔算多 但係質量good油脂香好濃 每一口都好邪惡😈真心十級推薦🙌🏻📍北海道帶子海膽醬壘汁意大利麵 ($198)由於前兩道菜都好高質好好食所以相比下呢個意粉有啲遜色🥲唔夠吸引成個意粉個麵質好淋 唔夠彈牙成個海膽汁係好creamy、濃味 掛汁力都幾好🍝另外仲有三文魚籽、雜菇、
中環街市都翻新左一段時間
但一直都無喺嗰度食過嘢😆甚至行過
今次book食Chef’s cut同屋企人食海鮮👍🏻✨
價錢都幾親民 唔算貴🈹 食物質素都幾好
環境來講就坐得有少少迫
而且連埋超市人流都比較多~

📍雜錦海鮮拼盤($498)
Menu寫明二人份但係三個人食都好足夠👅
海鮮超級豐富 全部都好新鮮😋
而且海鮮拼盤仲用個珍珠殼裝住🐚有大海feel🌊
勁igable📸 而且仲附上六款醬汁選擇
小編最鍾意檸檬汁 好fresh又可以提味🥰
海鮮方面小編就覺得海蝦同埋生蠔最正🦐🦪

📍烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋牛肝菌及多士 ($168)
上到枱發現超級巨型🤣 牛骨好大條
牛骨中間有好多好軟淋嘅牛肋肉🐄
超級多醬汁而且好濃味 配埋香脆多士
加大量洋蔥同埋牛肝菌一齊食好鬼正‼️
牛肋肉嚟講唔算多 但係質量good
油脂香好濃 每一口都好邪惡😈
真心十級推薦🙌🏻

📍北海道帶子海膽醬壘汁意大利麵 ($198)
由於前兩道菜都好高質好好食
所以相比下呢個意粉有啲遜色🥲唔夠吸引
成個意粉個麵質好淋 唔夠彈牙
成個海膽汁係好creamy、濃味 掛汁力都幾好🍝
另外仲有三文魚籽、雜菇、青瓜絲 份量都多
3粒北海道帶子同拼盤一樣都係好鮮甜~

📍提拉米蘇棉花糖雪糕 ($68)
最尾呢個甜品真心驚喜🍮
係用棉花糖包住入面gelato再配mousse + 咖啡蛋糕🍰
成個甜品好有創意!
棉花糖係半溶狀態 入面雪糕🍦食落去口感好好
成個甜品唔算好甜~好值得叫

————————————————————
味道😋:9/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
$400 (Dinner)
2022-09-05 192 views
位處中環街市底層 Chef's Market 入面有一間食店 Chef's Cut 想食海鮮又想食牛扒既朋友呢度可能係你值得一去既地方店內以Bar 枱為主 唔少係收工過黎飲返杯既朋友烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋,牛肝菌及番茄多士好多年冇食過牛骨髓 每啖配合少少洋蔥同埋多士一點油膩既感覺都冇係非常有特色既前菜牛脂熟成黑安格斯肉眼扒,薯條,香草牛油肉眼扒份量唔算大 但係煎既熟成程度控制得好好肉質軟硬剛好香辣海蝦番茄橄欖意大利麵係服務員誠意介紹既一個意粉雖則講係香辣 但係唔太辣唔需要擔心 反而仲變得更香口蝦肉大大隻彈牙爽口GELATO MARSHMALLOW TIRAMISU甜品黎講都算叫做幾特別外層係棉花糖 內裏係雪糕 非常邪惡非常創新既 Tiramisu飲品有 Cocktail / Mocktail 以供選擇
呢度可能係你值得一去既地方
店內以Bar 枱為主 唔少係收工過黎飲返杯既朋友

烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋,牛肝菌及番茄多士

好多年冇食過牛骨髓 每啖配合少少洋蔥同埋多士
一點油膩既感覺都冇
係非常有特色既前菜

牛脂熟成黑安格斯肉眼扒,薯條,香草牛油

肉眼扒份量唔算大 但係煎既熟成程度控制得好好

外層係棉花糖 內裏係雪糕 非常邪惡
非常創新既 Tiramisu

飲品有 Cocktail / Mocktail 以供選擇
2022-09-03 142 views
已另文推薦牛扒同日晚上再訪試其他食物牛骨髓,炒意粉,龍虾包,沙律對食物要求極高的先生竟然最愛牛骨髓需然係外賣距離進食時間有三十分鐘跟餐小多士還是很脆三個小醬跟牛骨髓非常撘先生眼利看到炸乾葱香口不油膩煙三文魚大蝦沙律新鮮海鮮不fishynaughty Girl Pasta 材料非常大方龍蝦大蝦包啖啖都有料可以食到尾由於份量不輕手兩個人食份量有點多還有在餐廳買了兩支紅菜頭雜果汁溝了點紅酒做另類cocktails 先生評論這間餐廳是可以再光顧
已另文推薦牛扒
同日晚上再訪試其他食物
牛骨髓,炒意粉,龍虾包,沙律
對食物要求極高的先生
還有在餐廳買了兩支紅菜頭雜果汁
溝了點紅酒做另類cocktails
先生評論這間餐廳是可以再光顧
TakeAway
  • Roasted Bone marrow
2022-09-03 100 views
中環街市不断有新食店加盟Chef's Cut 賣優質食材同係一間餐廳可能過咗食飯時間所以唔使等一早係Openrice 做晒功課牛扒牛骨髓意粉海鮮盤網上見牛扒有600g但堂食promo 有300g所以要咗一份開心 好開心就算我要七成熟件扒亦唔會咬唔開件扒兩邊煎到微微焦好香㕑師好有功駕上面有溶咗嘅牛油油脂分佈好好咬到好香牛油應該係我現時食過最好食嘅牛扒薯條係幼條 所以好香脆服務好好 環境好好隔離枱食海鮮盤我相信一個人都食得晒下次可以安排先生撑枱腳
中環街市不断有新食店加盟
隔離枱食海鮮盤
我相信一個人都食得晒
下次可以安排先生撑枱腳
2022-09-02 1010 views
@chefscutshk 𝗶𝘀 𝘁𝗿𝘂𝗹𝘆 𝗮 𝗵𝗶𝗱𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗺 𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹! 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 𝘄𝗮𝘀 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗶𝘇𝗲 𝘄𝗮𝘀 𝗲𝗻𝗼𝗿𝗺𝗼𝘂𝘀. 𝘁𝗵𝗲 𝗿𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗯𝗼𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄 𝘄𝗮𝘀 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗮𝗯𝗹𝘆 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗻𝗲 𝗶'𝘃𝗲 𝗲𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱🤩 𝗱𝗼𝗻'𝘁 𝗳𝗼𝗿𝗴𝗲𝘁 𝘁𝗼 𝗹𝗲𝗮𝘃𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗺𝗮𝗿𝘀𝗵𝗺𝗮𝗹𝗹𝗼𝘄 𝘁𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂. 𝘃𝗲𝗿𝘆 𝗱𝗶𝗳𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝘀. 𝗶'𝗹𝗹 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗯𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸😋.最近 @chefsmarkethk 係中環街市開咗間西餐廳,主打各款高質肉類同海鮮,定價超親民嘅原因係佢哋本身就係食材公司,可以以低價嘆酒店級靚肉!最IGable嘅雜錦海鮮拼盤有齊龍蝦、北海道帶子、生蠔同青口等等,配上唔同醬汁食落啖啖肉超鮮味!最食唔停嘅係牛骨髓伴紅酒牛肋骨牛肝菌,加埋蕃茄多士食勁上癮🤩 當中最驚豔嘅海膽墨汁意大利麵色彩繽紛,
最近 @chefsmarkethk 係中環街市開咗間西餐廳,主打各款高質肉類同海鮮,定價超親民嘅原因係佢哋本身就係食材公司,可以以低價嘆酒店級靚肉!最IGable嘅雜錦海鮮拼盤有齊龍蝦、北海道帶子、生蠔同青口等等,配上唔同醬汁食落啖啖肉超鮮味!最食唔停嘅係牛骨髓伴紅酒牛肋骨牛肝菌,加埋蕃茄多士食勁上癮🤩 當中最驚豔嘅海膽墨汁意大利麵色彩繽紛,面頭灑上麵包脆同三文魚子,海膽醬味道濃烈,同zucchini絲配合得啱啱好,真係食極都唔厭,強烈推薦!最尾甜品驚喜位係用綿花糖包住gelato,配芝士慕絲、咖啡蛋糕同焦糖脆脆,口感味道好豐富!
Roasted Bone Marrow
Hokkaido Scallops Ink Spaghetti
Gelato Marshmallow Tiramisu
Gelato Marshmallow Tiramisu
今日同朋友黎到位於中環街市地下既哩間海鮮餐廳。餐廳環境好似外國既市集,貨架及凍櫃放置左唔同既食材,可以買返屋企自己烹調,另外仲有唔同既吧枱及高桌座位,舒適又有格調。餐牌上面有多款特別菜式可以選擇,而且餐廳既海鮮超級新鮮,真係勁推介💕🔸南美式酸辣醃海鮮 (八爪魚、海蝦及油甘魚) $148將八爪魚、海蝦同油甘魚切成粒狀,加上酸辣醬汁,味道酸辣微甜,食落真係幾過癮,而且三款海鮮都相當新鮮鮮甜,仲配有南瓜同麵包,真係開胃之選~🔸雜錦海鮮拼盤(兩位用)$498龍蝦(半隻)、北海道帶子(兩隻)、藍青口、鑽石蜆、海蝦、西班牙八爪魚、精選生蠔(兩隻)龍蝦新鮮爽彈,仲要有鮮甜既蝦膏;藍青口質感爽身,亦係新鮮鮮甜;鑽石蜆同北海道帶子都新鮮鮮甜,帶子仲要好大粒;八爪魚配有香草及紅椒粒粒;生蠔相當新鮮,有淡淡海水味;海蝦新鮮爽彈,蝦頭有滿滿既蝦膏,鮮甜好食,完全食到停唔到手,被我評為哩碟海鮮既好食之最😆😆好食推介👍🏻配上六款唔同既醬汁,包括蘋果醬、香草醬、凱撒醬、辣椒醬、醋及酸辣醬,可以自行配搭適合既醬汁~🔸北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵 $198北海道帶子有三粒,大大粒,新鮮爽彈,仲加上唔少三文魚籽,海膽醬味

🔸南美式酸辣醃海鮮 (八爪魚、海蝦及油甘魚) $148

🔸雜錦海鮮拼盤(兩位用)$498

🔸北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵 $198
北海道帶子有三粒,大大粒,新鮮爽彈,仲加上唔少三文魚籽,海膽醬味道香濃,每條意粉都均勻沾上醬汁,再混合雜菇、青瓜絲及黃椒絲,能夠增添口感,好食推介👍🏻

🔸提拉米蘇棉花糖雪榚·意大利軟芝士慕絲·咖啡蛋糕 $68
提拉米蘇棉花糖雪榚非常特別,外面係棉花糖,將雪糕放左係中間,雪糕仲無咁易融化添,而意大利軟芝士慕絲入口幼滑香甜,配埋鬆軟既咖啡蛋糕,真係超夾❗️亦係好食推薦👍🏻

🍹Lychee Punch $62
Lychee, Orange Juice,Grenadine, Soda
🍹Peachy Passion $62
Peach, Cranberry, Passion Fruit, Soda
哩兩杯飲品都用新鮮果肉製作,味道自然而香甜,解渴一流~而且顏色好靚,好啱打卡📸️

整體黎講,餐廳環境有特色,食材新鮮,食物相當高質素,鍾意食海鮮既一定會鍾意,黎開中環都好推介黎試下~

Type of Meal
Dinner
Chef’s Cuts位於中環街市精品超市Chef’s Market入面🥰 呢道嘅座位以bar枱為主,個vibes 幾chill呀😳 仲可以望住chef烹調菜式👨🏻‍🍳主打親民價錢食到罕有嘅牛脂熟成黑安格斯肉眼扒同海鮮🦞呢間CP值高👍🏻𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞 𝐅𝐚𝐭 𝐀𝐠𝐞𝐝 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞 $𝟐𝟗𝟖今次試左餐廳嘅signature dish 牛脂熟成黑安格斯肉眼扒🥩 餐廳挑選左美國愛荷華州泰馬縣自家農場牧養嘅黑毛安格斯牛扒🐮經過兩次風乾🙌🏻 肉眼扒吸收左滿滿嘅天然油香同油分✨食落肉質好嫩滑,而且肉味非常濃郁!脂肪分佈亦非常出色,上面嘅香草牛油令味道更上一層樓🧈 伴碟薯條都外脆內軟🥹𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐨𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐫𝐨𝐰 $𝟏𝟔𝟖另一個必食菜式一定係烤牛骨髓 😳 今次係第一次食超有驚喜🤩 用紅酒燴煮牛肋牛肝菌,加埋食落酸酸甜甜嘅焦糖洋蔥剛好balance返牛骨髓嘅油膩感🧅 幾樣食材一齊放喺番茄多士上面一啖咬落去味道真係好出色🥹𝐒𝐞𝐚 𝐔𝐫𝐜𝐡𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐢𝐧𝐤 𝐬𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 $𝟏𝟗𝟖另外嘅海膽醬墨汁意粉都超級正🧡 意粉掛汁夠creamy 濃郁

𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐨𝐧𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐫𝐨𝐰 $𝟏𝟔𝟖
另一個必食菜式一定係烤牛骨髓 😳 今次係第一次食超有驚喜🤩

另外嘅海膽醬墨汁意粉都超級正🧡
意粉掛汁夠creamy 濃郁,北海道帶子煎得香口彈牙,面頭舖滿三文魚籽增加口感😍

𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐌𝐨𝐣𝐢𝐭𝐨 $𝟔𝟒 | 𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟔𝟒
兩杯飲品賣相都好吸引🥳炎炎夏日叫左2杯mocktail 超解渴🍹中意果味香濃嘅可以揀Lychee Punch甜而不膩😌 Apple Mojito飲落薄荷味香濃突出,後勁有香甜嘅蘋果味+青檸梳打,真係好清爽💦 仲有生果串串好有誠意👐🏻

𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐡𝐦𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟔𝟖
呢道嘅甜品好邪惡而且配搭好創新🥹廚師用微微燒過嘅棉花糖包住冰凍嘅雪糕🧊旁邊仲有咖啡酒味香濃嘅蛋糕同埋幼滑嘅忌廉,口感多重層次🤪

Menu
2022-08-23
$500 (Lunch)
  • 牛脂熟成黑安格斯肉眼扒
  • 烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋牛肝菌及多士
  • 北海道帶子海膽醬墨汁意大利粉
  • Apple  Mojito
  • Lychee  Punch
喺外國,有唔少街市或者市場都有自己餐廳,可能反正都賣開,不如再賣貴少少煮埋畀客食,一舉兩得✌🏽!嚟到香港,呢一、兩年都開始興呢種餐廳,你見銅鑼灣City Super、太古城AEON就係其中例子。 同樣concept,近日位於中環街市底層嘅超市就開咗一間全新餐廳,💻網上搵資料,餐廳主理人嚟自愛爾蘭🇮🇪,曾走遍瑞士、新西蘭、加洲、多倫多等地,亦做過酒店行政總廚👨🏼‍🍳好幾年,所以呢度以西餐為主,主打各款時令海鮮同市面好少有嘅牛脂熟成黑安格斯肉眼扒。 🐙西班牙風味烤八爪魚、薯仔、番茄 ($145),八爪魚鮮嫩彈牙,用上特製醬汁烹調,非常惹味。加埋薯仔、橄欖、番茄等配料份量都唔少,食極都好似仲有咁,用嚟送酒一流!😊 🦞雜錦海鮮拼盤 ($498/2人用),絕對推介嘅主菜之一,嚟到必食!單睇佢嘅賣相你就知佢咩料啦😏!加拿大龍蝦🦞、北海道帶子、西班牙八爪魚🐙、泰國虎蝦🦑、生蠔🦪、藍青口、鑽石蜆等等,2人份量,非常抵食!😊 🍝北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵 ($198),意粉條條沾滿海膽醬醬汁,口感彈牙,味道又濃郁,加埋大大粒嘅北海道帶子同味道鮮甜嘅三文魚籽,呢個fusion組合又幾好味!

2022-08-26 83 views
#fridayla_central 中環街市都開左有一段時間記得之前去參觀個陣,都未有太多餐廳進駐依家已經爆滿,平日都有唔少人光顧今次就幫大家試左間全新西餐廳!💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣南美式酸辣醃海鮮八爪魚💲148💭材料有新鮮八爪魚、海蝦及油甘魚💭而且特別加入南美辣椒醬Aji Amarillo💭所以入口酸辣惹味且開胃😍😍2️⃣雜錦海鮮拼盤💲498💭海鮮種類有7種💭包括龍蝦,北海道帶子,藍青口💭鑽石硯,海蝦,西班牙八爪魚,同埋生蠔💭基本上都係應有盡有😆😆💭而店家亦會配上6種醬汁💭從而凸顯每一款海鮮的獨特鮮味3️⃣北海道帶子海膽醬墨汁義大利麵💭總共有3隻北海道帶子,體型好大隻💭而且配上三文魚籽食,十分鮮甜4️⃣Gelato棉花糖Tiramisu💭Tiramisu本人係用上棉花糖雪糕整,所以個口感好特別💭而伴碟的是義大利軟芝士慕斯,可以適當為成個甜品加上滑嫩既口感💭仲有些少咖啡蛋糕同焦糖脆脆粒😍😍💭整體味道不錯
#fridayla_central

中環街市都開左有一段時間
記得之前去參觀個陣,都未有太多餐廳進駐
依家已經爆滿,平日都有唔少人光顧

今次就幫大家試左間全新西餐廳!

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣南美式酸辣醃海鮮八爪魚💲148
💭材料有新鮮八爪魚、海蝦及油甘魚
💭而且特別加入南美辣椒醬Aji Amarillo
💭所以入口酸辣惹味且開胃😍😍

2️⃣雜錦海鮮拼盤💲498
💭海鮮種類有7種
💭包括龍蝦,北海道帶子,藍青口
💭鑽石硯,海蝦,西班牙八爪魚,同埋生蠔
💭基本上都係應有盡有😆😆
💭而店家亦會配上6種醬汁
💭從而凸顯每一款海鮮的獨特鮮味

3️⃣北海道帶子海膽醬墨汁義大利麵
💭總共有3隻北海道帶子,體型好大隻
💭而且配上三文魚籽食,十分鮮甜

4️⃣Gelato棉花糖Tiramisu
💭Tiramisu本人係用上棉花糖雪糕整,所以個口感好特別
💭仲有些少咖啡蛋糕同焦糖脆脆粒😍😍
💭整體味道不錯
2022-08-26 82 views
中環街市真係造福左一眾係附近番工既人, 多左一個CHILL 又有特色既地方, 之前黎都係影下相, shopping.今日就想放工黎拍下拖, 夜晚感覺少人D, 安靜D, 氣氛更好有氣氛, 當然要配有意境既晚餐啦~烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋 配牛肝菌, 番茄多士完美!牛骨髓非常香濃, 配少少醃菜食, 完全唔會覺得油膩香脆同油香完美結合牛脂熟成香草牛油 黑安格斯肉眼扒 (300g) 配薯條 牛扒濃, 非常JUICY, 而且係岩岩好的medium北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵好得意, 不論賣相定係配料色彩繽紛, 又爽軟既麵包脆脆, 又有咸香三文魚子, 口感好豐富Tiramisu棉花糖雪榚口感好得意, 有綿花糖又有雪糕, 適合鍾意勁甜既人仕Sangria唔錯, 唔會太甜, 夠香Aperol Spritz呢個酒味比較濃, 相對甜味都多D

有氣氛, 當然要配有意境既晚餐啦~

烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋 配牛肝菌, 番茄多士
完美!
牛骨髓非常香濃, 配少少醃菜食, 完全唔會覺得油膩
香脆同油香完美結合

牛脂熟成香草牛油 黑安格斯肉眼扒 (300g) 配薯條
牛扒濃, 非常JUICY, 而且係岩岩好的medium

北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵
好得意, 不論賣相定係配料

Tiramisu棉花糖雪榚
口感好得意, 有綿花糖又有雪糕, 適合鍾意勁甜既人仕

Sangria
唔錯, 唔會太甜, 夠香

Aperol Spritz
呢個酒味比較濃, 相對甜味都多D
中環街市比人一種好chill嘅感覺 當日仲有live band 真係有悠閒度假嘅感覺 更開心嘅係食到好西🤤🤤雜錦海鮮拼盤($498)每樣食材都好新鮮!生蠔好creamy、同帶子一樣睇圖都覺得好大隻,而且食落都好多重海水味,龍蝦好好味,凍蝦都好新鮮大隻彈牙,貝類海鮮方面仲有青口同蜆等等,食完好滿意,用料都對得起佢呢個價錢~烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋加牛肝菌及多士($168)之前都食過牛骨水但冇諗過牛骨髓係可以用咁嘅烹調方法做到咁好食。將牛骨髓同牛肋肉放上多士一齊食,味道口感原來好似食鵝肝咁,而且岩岩好唔會太濃太膩,佢係我最驚艷既一道菜,強烈推薦大家一試。北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵($198)帶子都好新鮮同大粒,冇因為係熱食而將貨就價,而海膽醬都好濃烈,但係反而食極都唔膩,會想食完一啖又一啖!提拉米蘇棉花糖雪糕·意大利芝士慕絲·咖啡蛋糕($68)意大利咖啡慕絲入口即溶,有種變返咖啡水嘅感覺,好特別!而最特別嘅就係個提拉米蘇棉花糖雪糕,雪糕原來俾提拉米蘇包住喺入面,然後提拉米蘇係用棉花糖整,軟綿綿咁,但記得唔好打卡太耐,如果唔係入面嘅雪糕就會溶晒,但係溶晒嘅雪糕都同棉花糖好夾好好味,都係嚟到呢間

雜錦海鮮拼盤($498)

烤牛骨髓伴紅酒燴牛肋加牛肝菌及多士($168)

北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵($198)

提拉米蘇棉花糖雪糕·意大利芝士慕絲·咖啡蛋糕($68)
意大利咖啡慕絲入口即溶,有種變返咖啡水嘅感覺,好特別!而最特別嘅就係個提拉米蘇棉花糖雪糕,雪糕原來俾提拉米蘇包住喺入面,然後提拉米蘇係用棉花糖整,軟綿綿咁,但記得唔好打卡太耐,如果唔係入面嘅雪糕就會溶晒,但係溶晒嘅雪糕都同棉花糖好夾好好味,都係嚟到呢間鋪一個必試嘅甜品
姊弟增進友誼活動 - 又係食😁細佬係港島區返工,平時都會留意下港島區既美食,佢同事介紹佢昵間位於中環街市既餐廳~中環街市既環境好岩打卡就係人都知,原來昵度既食物買相都好岩打卡外,味道都非常吸引!我哋點咗:西班牙風味烤八瓜魚,薯仔、蕃茄八瓜魚質感彈牙加上西班牙既香草調味,別具風味!薯仔超甜超香、加埋smoked ham, 青橄欖橄欖、老欖橄、昵個前菜好有異地風情~牛脂熟成黑安格斯肉眼扒配薯條、香草牛油安格斯肉眼扒煎得岩岩好,外面焦糖化,裡面juicy牛脂超香、加埋上面既香草牛油,令牛脂香倍增🥰旁邊既菇菇用咗牛油煎,所以好香😊北海道帶子海膽牆墨汁意大利麵表面勁多海膽舖面,濃郁既海膽同墨汁意大利麵混為一體,啖啖海膽味,令意粉口感超滑!加埋三文魚子,好像沐浴係海洋中。帶子超滑、煎左超香😘我飲Peachy Passion (Peach, Cranberry, Passion fruit, Soda)個樣好透心涼,淡淡既蜜桃香、紅莓香和熱情果香好有夏天既氣息,帶少少甜,好refresh r~細佬就飲 Asahi Draught🍻🍻甜品我哋點咗士多啤梨甜蛋白脆、雲尼拿意大利雪糕蜂巢糖脆超驚喜!因為
姊弟增進友誼活動 - 又係食😁

我哋點咗:

西班牙風味烤八瓜魚,薯仔、蕃茄
八瓜魚質感彈牙加上西班牙既香草調味,別具風味!

牛脂熟成黑安格斯肉眼扒配薯條、香草牛油
旁邊既菇菇用咗牛油煎,所以好香😊

北海道帶子海膽牆墨汁意大利麵
帶子超滑、煎左超香😘

細佬就飲 Asahi Draught🍻🍻

甜品我哋點咗士多啤梨甜蛋白脆、雲尼拿意大利雪糕蜂巢糖脆
超驚喜!因為佢既雪糕超濃雲尼拿味,加入蜂巢糖脆脆,口感超好👍🏻
配埋士多啤梨同士多啤梨糖漿🍓,而且帶帶微微微薄荷香,so love it!

2022-08-21
$450 (Dinner)
  • 北海道帶子海膽牆墨汁意大利麵
  • 士多啤梨甜蛋白脆、雲尼拿意大利雪糕蜂巢糖脆
Get your seafood feast fix this weekend! Checking out this cosy bar in Central Market!—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :🌟Highlights:The seafood platter arrived and I was dazzled🤩 A medley of crustaceans on a giant shell🐚Went in for the octopus carpaccio and scallop sashimi first whilst they were buttery soft with tangy sauce provided a special texture and taste in every bite! Oysters are not my fave but they were simply fresh, soft and creamy! The lobster and tiger prawns could promise naturall

—————————
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘
🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :
🌟Highlights:

Oysters are not my fave but they were simply fresh, soft and creamy! The lobster and tiger prawns could promise naturally sweet with firm and crunchy textures. They served 6 types of sauce, matching with these and could bring out the umami tastes.

The appetiser was roasted bone marrow. Pairing with small toast, mushrooms and chopped onion marinated with red wine vinegar, the tangy taste and the crisp could balance the grease of bone marrow perfectly.

Another must try here was the sea urchin squid ink pasta with Hokkaido scallops. It was full of umami and the al dente spaghetti fully coated with the sauce. Still reminiscing the taste of it in every sip😋

The star of the meal for me was gelato marshmallow tiramisu. It was vanilla ice cream wrapped by toasted marshmallow, surrounded by moist sponge cake pieces soaked in coffee liqueur and cream diplomats. Quite possibly the nicest marshmallow dessert I’ve ever had out at a restaurant! It was absolutely divine!

🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : Cosy and chic vibes

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : Every dish was the highlights! There’s a lot more lush sounding choices I’d happily go back to try!

中環街市都係我同🐗嘅行街熱點🤤食完飯都會想去呢邊chill下~~無意中喺地下超市入面發現呢間餐廳,有海鮮又有牛扒食🤤🤤🤤

海鮮拼盤一上枱我地兩個雙眼發光🤩擺盤靚,有各款海鮮,先試左醃八爪魚同北海道帶子刺身,軟綿綿新鮮又好味! 雖然我唔係好鍾意食生蠔,但非常新鮮海水味較重!仲有龍蝦和虎蝦,非常豐富。他們提供了6種醬汁,更能帶出海鮮鮮味。

另外我地點左烤牛骨髓。搭配迷你吐司、蘑菇同用紅酒醋醃製的洋蔥絲,濃郁和酥脆的口感完美平衡了骨髓的油膩感。

另一款必試嘅係北海道帶子海膽魷魚墨汁意粉。每條意粉都掛住鮮味十足嘅海膽汁,每一啖都令人回味😋

今餐嘅MVP一定係雪糕棉花糖提拉米蘇。開頭我仲以為係tiramisu 伴雪糕,但其實係烤到微焦嘅棉花糖中間夾住雲喱拿Gelato,圍住棉花糖雪糕嘅係浸左咖啡利口酒嘅小塊蛋糕同超幼滑忌廉。應該係我喺餐廳食過的最好食嘅棉花糖甜點!

呢度環境舒適而有格調🌈每道菜都有特色,睇menu仲有好多菜式都幾正,下次再試!

𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱 📸
🍽House Chilled Seafood Platter (For 2) $498
🍽Roasted Bone Marrow $168
🍽Sea Urchin Hokkaido Scallop Ink Spaghetti $198
🍽Gelato Marshmallow Tiramisu $68
🍽Lychee Punch $64
🍽Peachy Passion $64
$530 (Dinner)
  • House Chilled Seafood Platter (For  2)
  • Roasted  Bone  Marrow
  • Gelato  Marshmallow  Tiramisu
中環街市新開的型格餐廳,海鮮控一定唔可以錯🤩作為海鮮控,一見到海鮮就心心眼睛😍所以前排就去咗呢間高質嘅海鮮餐廳——🌟𝗖𝗵𝗲𝗳’𝘀 𝗖𝘂𝘁𝘀🌟 食咗個好豐富嘅晚餐😋._./ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 頭盤 /|𝗖𝗛𝗘𝗙𝗦 𝗖𝗨𝗧𝗦 𝗖𝗘V𝗜𝗖𝗛𝗘 · 南美式酸辣醃海鮮|(𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴, 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱𝘴, 𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪, 𝘈𝘫𝘪 𝘈𝘮𝘢𝘳𝘪𝘭𝘭𝘰, 𝘊𝘰𝘳𝘯 𝘕𝘶𝘵𝘴 & 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵𝘴 · 八爪魚、海蝦及油甘魚)酸酸地既醃海鮮醫汁作為頭盤好開胃,三種海鮮食材,全部都砌粒,每樣海鮮都可以沾滿醫汁,味道好食😋八爪魚肉質煙韌🐙海蝦肉爽口🦐油甘魚軟腍🐟令到成個口水層次好豐富💕·/ 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 海鮮 /|𝗛𝗢𝗨𝗦𝗘 𝗖𝗛𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗦𝗘𝗔𝗙𝗢𝗢𝗗 𝗣𝗟𝗔𝗧𝗧𝗘𝗥 · 雜錦海鮮拼盤|(𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳, 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱, 𝘔𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴, 𝘊𝘭𝘢𝘮𝘴, 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴, 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴, 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳𝘴 · 龍蝦,北海道帶子,藍青口,鑽石蜆,海蝦,西班牙八爪魚,精選生蠔)呢個海鮮拼盤不得了,淨係上枱已經好吸睛,大大個貝殼擺盤已經好值得係咁影相📸️唔止得個樣,裏面有成7款新鮮海鮮係裏面,仲要
._.
/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 頭盤 /
/ 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 海鮮 /
呢個海鮮拼盤不得了,淨係上枱已經好吸睛,大大個貝殼擺盤已經好值得係咁影相📸️唔止得個樣,裏面有成7款新鮮海鮮係裏面,仲要有生蠔🦪樣樣都超新鮮,海水嘅鮮味包裹全每樣海鮮🦞唔止咁呀🤯佢仲會有成6款醬料任你配黎食,呢樣真係夠曬誠意😋💕
/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 主菜 /
|𝗦𝗘𝗔 𝗨𝗥𝗖𝗛𝗜𝗡 𝗛𝗢𝗞𝗞𝗔𝗜𝗗𝗢 𝗦𝗖𝗔𝗟𝗟𝗢𝗣 𝗜𝗡𝗞 𝗦𝗣𝗔𝗚𝗛𝗘𝗧𝗧𝗜 · 北海道帶子海膽醬墨汁意大利麵|
(𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘦, 𝘚𝘦𝘢 𝘜𝘳𝘤𝘩𝘪𝘯 𝘢𝘯𝘥 𝘒𝘦𝘭𝘱 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦)
意大利麵嘅海膽醬汁好多好Creamy,基本上每條意粉都掛滿汁,好香濃🤩醬汁配料配搭好豐富,再配埋香煎嘅北海道帶子,上面舖咗啲三文魚子粒,完全好食到停唔到口😝
/ 𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻 甜品 /
|𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗶𝗰𝗲-𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 · 士多啤梨雪糕|
士多啤梨果肉砌粒好多🍓酸酸地加埋甜味嘅餅醉同雪糕,唔會太膩,作為飯後甜品唔錯💕
/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /
|𝟮𝟬𝟭𝟱 𝗣𝗶𝗻𝗼𝘁 𝗡𝗼𝗶𝗿 𝗚𝗮𝗹𝗴𝗲𝗻𝗯𝗲𝗿𝗴 𝗥𝗲𝘀𝗲𝗿v𝗲, 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗻𝘀|
呢杯紅酒易入口,聞落去已經好香✨
(其實食海鮮係要配白酒🫣點紅酒純粹係我果刻想飲🤭請無視我呢個奇怪配搭🤣)
|𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗚𝗶𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 𝗚𝗶𝗻|
(𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳, 𝘖𝘭𝘪v𝘦, 𝘊𝘢𝘱𝘦𝘳 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘺, 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘤, 𝘋𝘢𝘴𝘩 𝘰𝘧 𝘚𝘰𝘥𝘢)
呢個酒精味濃🤩正👍🏻有微微嘅好香青瓜味🥒感覺好fresh💚配埋面頭嘅橄欖裝飾,好特別好好飲👍🏻
._.
📍 𝗖𝗵𝗲𝗳’𝘀 𝗖𝘂𝘁𝘀 (中環)
📍中環皇后大道中93號中環街市地下G01-G03號舖
Type of Meal