2024-10-23 255 views
2024年10月21日(一)工作關係早咗出到嚟元朗食返個靚早餐先醒神早餐$46招牌吉列海魚柳餐肉炒蛋牛油方包熱齋啡吉列海魚柳略嫌炸得唔夠時間,圖片大家都睇到,只係黃色,炸皮外邊有油,已經係即食,但係放底的炸皮是淋的,魚柳質地係比其他的不同,較結實,有咬口。餐肉冇煎過,室溫的呢一份早餐嘅份量係足夠兩個人食用食量不是特別大的朋友們真係可以一個餐兩人食我最後都係有一半嘅份量打包為何OpenRice,成日都話拒絕批出食評,因為有人檢舉款待或試食,好多擺明做假嘅食店,又唔見你哋拒絕批出,等我幫襯咗先知道中伏。真係想知道, OpenRice員工,有冇真正看過食評內容,我都不是只讚不彈,今次擺明係有意見,食物出品不算好,只係份量大。邊個去食都係呢個份量,如果其他人去不是這個份量,就有圖有證據,當場申訴。
2024年10月21日(一)
工作關係
真係可以一個餐兩人食
我最後都係有一半嘅份量打包
醒神早餐
2024-10-21
$46 (Breakfast)
醒神早餐
2024-09-15 766 views
(這間店第二次光顧)晚餐叫了一個啫啫雞煲(第二次食)這個雞煲夠「鑊氣」,雞和豬潤的份量足夠,味道除了食出鑊氣味,也食得出大排檔雞煲應該要有的水準和風味,雞件不會太老,也不會不熟。另外中式牛柳粒(第一次食)比起蜜椒薯仔牛柳粒失色,沒對比沒傷害,這店的蜜椒薯仔牛柳粒對比深水埗知名的大排檔較為不同,他有獨特的回香小小辣味,但水份比較多,如果水份能夠收得乾少少會更完美。重回正題,這中式牛柳粒的味道比較單調,口感層次一般,只有基本的甜酸味,強烈建議以上兩道菜選一款的話要選蜜椒薯仔牛柳粒。總體來說性價比還可以接受,價錢如果可以更親民一點會更好。

(這間店第二次光顧)

晚餐叫了一個啫啫雞煲(第二次食)

另外中式牛柳粒(第一次食)

總體來說性價比還可以接受,價錢如果可以更親民一點會更好。
2024-07-03 1689 views
元朗粵舫無記錯都係開唔算好耐,但就經常爆滿,價錢公道嘅(唔算好平)但份量就好大碟,其實都幫襯過幾次我認為有幾個招牌菜值得推介一字骨份量超大碟,啖啖肉而且幾入味冬陰功海鮮之前用個大碟,現在改用大碗搞到似湯🤣(其實都可以當湯飲)基本上每一次幫襯必點大班兩食,蒜蓉蒸班腩和西蘭花班球,食得出魚肉新鮮咕嚕肉正正常常不過都大碟上湯魚滑時蔬,只係食肉唔食菜唔得㗎😝啫啫黃鱔煲,呢味唔係人人鍾意,另外仲有薑蔥魚卜出面唔係好多地方有,黃金蝦球鮮魷好適合送酒,冬天推出嘅羊肉煲都夠一家四口食。講真啲嘢都幾大件夾抵食味道又ok,其實呢啲小店好多時比大集團嘅酒樓好好多(只係環境無咁好),最少每次都飽住個肚走,希望大家多多支持小店。

一字骨份量超大碟,啖啖肉而且幾入味
冬陰功海鮮

大班兩食,蒜蓉蒸班腩和西蘭花班球,食得出魚肉新鮮

咕嚕肉正正常常不過都大碟

上湯魚滑時蔬,只係食肉唔食菜唔得㗎😝

冬陰功海鮮
2024-02-03 2001 views
講起夜晚餓肚,走入老趙這間菜館真係揀啱!首先,啲咕嚕肉,哎呀,外皮咬落去嘎吱作響,肉汁即刻喺口腔內爆發,真係咸甜酸香四溢,食一啖仲想食多啖;就算腦海閃過要減肥,嗰份誘惑嘅力量,我受唔住啊!🤤然後,椒鹽鮮魷嘛,一字—正!脆卜卜嘅口感配上鹹香嘅椒鹽,真係摑醒咗我每一粒味蕾。無論你屬於邊種飲食主義者,嚟到呢度,你都會讚佢一句「質素一流」!嗱嗱,XO韮菜花炒啲什菌蝦球,個蝦球咬落去爽滑得嚟,XO醬嘅味道提升咗整體既層次感,簡直係大滿足!👌食夜晚就係要滿足,食得開心最緊要。老趙嘅小菜嗰種親民感覺,有時連五星級飯店都比唔上。下次有機會,我一定再嚟,試過之後,特別想同滿枱人分享嗰種滿足感,呢度,正!😋

2024-01-31 1453 views
今次經朋友推介,到了這個大排檔,我們三大人一小孩點了三個菜、份量真的很大,價錢合理,尤其點讚椒鹽鱿鱼,很爽口好吃!另外那個上湯魚滑浸時蔬也很出色,味道清、魚肉也爽口,菜的份量也大。唯一比較遜色是稱為「男人的浪漫」的支竹豆腐火腩煲,味道太鹹了。整體來說也是挺有氛圍的大排檔,但不是超出色非去不可的那種。
椒鹽魷魚

上海魚滑浸時蔬

整體來說也是挺有氛圍的大排檔,但不是超出色非去不可的那種。
支竹豆腐火腩煲
椒鹽魷魚
上海魚滑浸時蔬
2023-09-17 1960 views
七点开始排长龙不过都几快就有位,上菜嗰阵我开始好期待,跟住好失望。蚝肉得个大只,唔鲜唔甜甚至有啲腥,我一个蚝王尝试佐两只,两只我都剩係咬佐一啖就顶唔顺。鹅肠唔够爽脆,唔够咸。龙躉真係…好一般,一般到我觉得自己係随便食佐啲鱼。完全冇Feel。猪大肠做法几过瘾!係唯一我冇失望既菜。服务係几好既,菊花茶都好味道既,同埋最主要係价钱真係好平!其他完全冇感想,唔係好明好食得係边&点解咁多人排队…?可能係因为平?呵呵

鹅肠唔够爽脆,唔够咸。

猪大肠做法几过瘾!係唯一我冇失望既菜。

2023-09-03 1757 views
成日聽人講元朗教育路附近有一間成日爆埸嘅小炒店…未到七點已經見人龍…仲要限你食飯時間😤😤😤真係走過去試吓睇吓係咪真係咁好味我叫咗我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉…坦白講,味道有少少硬柴柴唔係我鍾意食嘅但係佢呢個西蘭花蝦球真係超驚喜好食到停唔到咀佢嘅蝦球真係好彈牙爽口而且好入味我差唔多自己食哂一碟呢個薑蔥魚搵煲就比較小肉…下次都係叫豉汁蒸餘韻好啲呢個顯解鯪魚球就好足料食極都食唔晒,最後尾都要帶走總括嚟講呢間小炒價錢的確是一般貴…但係勝在夠大碟🤪🤪🤪的而且確未到七點已經排滿人,而且爆曬位😲😲😲
我叫咗我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉…坦白講,味道有少少硬柴柴
唔係我鍾意食嘅
但係佢呢個西蘭花蝦球真係超驚喜
好食到停唔到咀
佢嘅蝦球真係好彈牙爽口而且好入味
我差唔多自己食哂一碟
呢個薑蔥魚搵煲就比較小肉…下次都係叫豉汁蒸餘韻好啲
呢個顯解鯪魚球就好足料
食極都食唔晒,最後尾都要帶走
2023-08-12 1036 views
今日和老友去咗元朗都比較出名嘅小炒王吃飯….的而且確未夠七點就已經好多人排隊我首先叫咗我最鍾意食嘅咕嚕肉…坦白講味道未合乎理想…因為比較乾身….好少有咕嚕肉,我會食剩的…這個是$98呢個XO醬西蘭花炒蝦球就係最正嘅😆😆138元非常足料….蝦仁爽滑彈口👍🏻👍🏻👍🏻呢個薑蔥魚雲就一般般…168元…冇乜肉食🙄但係呢個顯介鯪魚球就吾錯…98元有成20幾粒…而且粒粒都好遠淑😄😄😄我哋兩條友食咗$574….嘢食雖然都叫做可以…但係唔能夠坐得耐…因為實在太多人排隊…食唔夠一個鐘,就要起身走人😤😤😤不過佢哋嘅小炒又真係幾有鑊氣
呢個薑蔥魚雲就一般般…168元…冇乜肉食🙄
食物質素份量都ok,一間以大排檔形式做生意來講,都係想坐耐啲食多啲飲多啲為目的,不過21:30 就用不同方法趕客走(唔多講,感覺非常不良好),我哋問佢幾點收,佢話22:00截單23:00收工,都唔緊要,咪諗住叫多2支啤酒,(都係諗住十點半左右走)但21:30已經清哂我哋所有碗碟,趕埋單等等不愉快動作,口講叫我哋慢慢飲,最後我哋22:10走人,就算所有嘢都ok,但都真係唔會有下次...........
2023-07-10
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2023-05-28 1131 views
今次係屋企人推介嚟食 但估唔到碟西蘭花配魚有小強係入面🥲 雖然細細隻 但都有啲內心唔太接受到 職員好好咁幫我地換左碟新 亦都好肯定係新嘅 我地坐卡座 見到玻璃都好多細細隻嘅昆蟲 衛生真係有啲差 著短褲都feel到啲野飛嚟飛去 痕痕地咁 食物質素唔差嘅 所以野都幾好食 特別係滷水鵝腸同牛柏葉 一啲都唔會煙靭 最怕食到橡筋咁 而且仲有芽菜底 吸哂滷水汁 好岩餸飯~ 食完都有啲口乾 蝦球同魷魚都比較咸 想食嘅話可以6點到或啫8點 我地6:30到已經坐滿哂 book位都可以

Type of Meal
Dinner
2022-07-06 3089 views
鍾意炒餸食飯既話,可以試下呢間小炒煲仔菜。雖然係開放式大排檔,但室內冷氣都夠,唔會好熱。只係想食就要好早排定隊。小炒皇足料有鑊氣,蝦乾魚仔乾爆得幾香,加埋韮菜花同菜甫,口感爽脆惹味,仲有燒肉絲同蝦,口感豐富,餸飯一流,必食推薦。蜜椒薯仔牛柳粒好香,牛柳粒唔算太韌,味道香濃,薯仔炸過配埋醬汁,入口甘香,成碟野都好大份。椒鹽海蝦除左有一兩隻唔太新鮮,其他肉質都正常,不過無乜蝦味,靠外層椒鹽味道,唔算太咸,都幾香。馬拉盞通菜上菜好香香,咸香又脆,餸飯一流。魚香茄子煲夠晒鑊氣,茄子連肉碎加汁撈飯食,非常惹味。

椒鹽海蝦

馬拉盞通菜
上菜好香香,咸香又脆,餸飯一流。

魚香茄子煲
夠晒鑊氣,茄子連肉碎加汁撈飯食,非常惹味。
2022-06-27 2386 views
同班好耐冇見過嘅朋友仔入元朗吃飯,選擇咗呢間網評幾好嘅食肆試吓!原因今次大家想吃大排檔風味小炒,又可以飲吓啤酒吹下水啦每人各點了一款,上枱餸菜都快,侍應都好爽又有笑容,全部都係好nice室內冷氣夠勁環境又夠通風透氣,因為兩面L位置向街全開放式無牆冇玻璃又冇門阻隔,雖然枱與枱之間都接近不過感覺空氣都不渾濁菜式都好有賣相都好味不過鑊氣對比屯門大排檔就差咗啲啲咁多,努力💪仍然有進步空間希望下次再嚟吃貨會有「正」嘅感覺

菜式都好有賣相都好味
不過鑊氣對比屯門大排檔就差咗啲啲咁多,努力💪仍然有進步空間
希望下次再嚟吃貨會有「正」嘅感覺
2022-06-26
$200 (Dinner)
2021-11-02 3461 views
一大班人 個個人都鐘意食唔同野最好就係去大排檔😝最近試左元朗依間新大排檔 整體都唔錯仲要全室內咁制 但又保留返開通同開揚 讚🧚🏻‍♀️椒鹽雙拼 (鮮魷+雞軟骨)$128佢份量都唔錯炸皮無好厚粉 啲鮮魷都仲食得出好新鮮雞軟骨就略嫌有啲細舊 咬落似一啖就食完分唔到舊骨同皮咁 差少少🧚🏻‍♀️脆皮大豬手 $168豬手原隻上大舊舊配埋佢既醬汁夠哂開胃食兩舊都夠飽😂 啲肉又夠滑唔痴牙 讚🧚🏻‍♀️菠蘿咕嚕雞球 $88啲菠蘿一啲都唔酸又唔會太甜依個配菜正過主菜😂啲雞都好味同唔重粉 無醃到失哂味🧚🏻‍♀️蜜椒薯仔牛柳粒 $98啲薯仔加蜜糖煮個種焦焦地既味堅正!啲牛柳夠鮮夠滑彈牙 夠哂獲氣🧚🏻‍♀️啫啫雞煲 $98佢啲煲都好食 入面啲配料都好多又有豬潤啦菜啦雞 好味🥰🧚🏻‍♀️豉椒炒鵝腸 $88依個大愛🥰 鵝腸超爽身 好好ja 而且洗得乾淨份量又夠多🧚🏻‍♀️枝竹豆腐斑腩煲 $108枝竹同豆腐夠哂入味 希望下次可以落重手啲枝竹🧚🏻‍♀️馬拉盞炒時菜 $68馬拉盞炒時菜成日出街出都會太咸但佢就岩岩好 唔會話太濃食到好口乾依間大排檔都真係幾抵食我地仲另外叫野飲同白飯 (唔飲酒)人均先$120 野食又夠味又獲氣元朗又多個大

一大班人 個個人都鐘意食唔同野

啲菠蘿一啲都唔酸又唔會太甜
依個配菜正過主菜😂
啲雞都好味同唔重粉 無醃到失哂味

🧚🏻‍♀️蜜椒薯仔牛柳粒 $98
啲薯仔加蜜糖煮個種焦焦地既味堅正!
啲牛柳夠鮮夠滑彈牙 夠哂獲氣

🧚🏻‍♀️馬拉盞炒時菜 $68
馬拉盞炒時菜成日出街出都會太咸
但佢就岩岩好 唔會話太濃食到好口乾

依間大排檔都真係幾抵食
我地仲另外叫野飲同白飯 (唔飲酒)
人均先$120 野食又夠味又獲氣
元朗又多個大排檔好選擇啦🥰🥰

抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖
好食指數:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑

粵舫老趙
元朗達輝徑1號足彬大廈地下1號舖

2021-10-19 2544 views
呢間老趙都唔知食左幾多次,一諗唔到夜晚食乜,就會食老趙!因為一定唔會出事!唯一會出事嘅,就係——————要等位呀!!!!黃金雙併,蝦球同魷魚,咸旦黃味夠濃夠出,送飯一流,但食多幾舊會易濟同熱氣,建議人多先叫尖椒腩片,夠哂香辣風,唔夠辣嘅,啪舊充滿辣椒籽嘅尖椒,包你爽!腩肉唔會好肥,成片放入口,炒得香,又有啲油香👍🏾魚香茄子煲,每次上台都出哂煙,熱到「霹靂啦」聲咁,超級香超級惹味,包你食多碗飯!薯仔牛仔骨,最正嘅係薯仔粒,外脆得黎帶帶蜜糖甜香,咬落去有薯仔香味,風頭搶過牛仔骨!金銀蛋波菜,食左咁多熱氣又濃味野,整番個有湯浸住嘅菜,解一解膩,又下一下火,一絕!(㊙️ 魚香茄子必食,唔洗諗)

黃金雙拼(蝦球拼魷魚)

尖椒腩片

魚香茄子

金銀蛋莧菜

(㊙️ 魚香茄子必食,唔洗諗)

黃金雙拼(蝦球拼魷魚)
尖椒腩片
魚香茄子
金銀蛋莧菜
今日一行五人,想食D有大排檔風味既小菜,搵左一輸,見到食評好似唔錯既粵舫老趙,一於黎試下ok唔ok先。坐低感覺環境都唔錯,幾乾淨企理,似高級少少既大排檔,坐得幾舒服。之前睇食評都幾多人叫汁燒牛仔肋骨條,好似幾吸引,都叫左一個。汁燒牛仔助骨條 $188 原條上,好有風味,燒汁配合得啱啱好,唔會搶左牛仔骨既味道,仲提升左牛既鮮味,肉質亦鬆軟,果然無介紹錯菠蘿黑毛豬咕嚕肉 $98 外脆肉軟,酸酸甜甜,幾惹味。椒鹽鮮魷 $98呢個就普通左少少,個脆衣粉多左少少,魷魚比較韌。麻辣水煮魚 $168水煮魚都唔錯,有少少麻唔太辣,魚片就正常,但又唔係好滑嗰種,不過味道可以既,因為今日有老人家食就覺得啱啱好,如果我自己食就可以再辣D金銀蛋時菜 $78 清清地,幾好送飯。豉椒炒聖子 $128聖子都好多,幾鮮甜爽口,不過細隻小小。總括 d嘢大碟又抵食,5個人食咗唔使1千,性價比高

菠蘿黑毛豬咕嚕肉 $98
外脆肉軟,酸酸甜甜,幾惹味。

椒鹽鮮魷 $98
呢個就普通左少少,個脆衣粉多左少少,魷魚比較韌。

麻辣水煮魚 $168

金銀蛋時菜 $78 清清地,幾好送飯。

豉椒炒聖子 $128
聖子都好多,幾鮮甜爽口,不過細隻小小

總括 d嘢大碟又抵食,5個人食咗唔使1千,性價比高
2021-08-04
$180 (Dinner)