難得同媽咪係元朗撐枱腳,就揀間新開無耐嘅港式小炒黎食個便飯!想不到抵食大碟,超有鑊氣! 食物款式仲好多選擇~兩個人叫左4道菜式都只不過392咋!白灼鮮豬什 $78豬腰、豬潤火喉剛剛好,勁粉嫩,仲有肉片同芽菜鋪底!睇相片都完全感受到豬膶有幾鮮嫩!瑤柱蛋白炒飯 $68瑤柱先落鑊炒香過,再加上米粒分明,好味份量多到每人分左2碗飯都未食晒。干煸四季豆拼辣子雞 $98一次過滿足晒2個願望都唔過百,係外面從未見過。雞肉麻味雖則唔夠,但花雕酒味濃,肉炸得通透非常好味。沙嗲粉絲蝦煲 $148本來食唔到蒜蓉開邊蝦,心情有d sad! 唯有叫住沙嗲粉絲蝦煲止下癮先!一煲竟然有13隻鮮蝦,多成甘邊度揾?隻隻都大大隻,肉質爽口彈牙。粉絲同金菇配料好足,吸晒沙嗲汁,好下飯。

想不到抵食大碟,超有鑊氣! 食物款式仲好多選擇~

兩個人叫左4道菜式都只不過392咋!

白灼鮮豬什 $78

豬腰、豬潤火喉剛剛好,勁粉嫩,仲有肉片同芽菜鋪底!

睇相片都完全感受到豬膶有幾鮮嫩!

瑤柱蛋白炒飯 $68

干煸四季豆拼辣子雞 $98

沙嗲粉絲蝦煲 $148

隻隻都大大隻,肉質爽口彈牙。

粉絲同金菇配料好足,吸晒沙嗲汁,好下飯。
2019-05-21
$200 (Dinner)
2019-05-21 71 views
夏日炎炎, 想去大排啤一啤又怕熱, 呢一間位於西裕街新開嘅大排檔《粵舫老趙》, 一改以往大排檔邋遢嘅印象, 裝修非常光猛, 座位寬敞,而且更有冷氣, 就算係夏天熱辣辣, 都可以輕輕鬆鬆咁食下小炒 飲下啤酒。呢度除咗有大排檔嘅鑊氣小炒之外, 仲有雞煲同打邊爐選擇, 款式樣樣俱備, 總有幾款啱心水。啤酒方面選擇都算多, 仲畀埋冰桶, 夏日炎炎黎個冰鎮嘅啤酒夠曬爽, 簡直係透心涼。麻辣雞煲半隻$128, 即係色香味俱全, 花椒味香濃,辣味亦十足, 加入咗洋蔥、芫茜、青椒、大蔥等去爆香, 香氣逼人。 雞件 分量相當多, 而且肉厚, 又夠嫩滑。 打完個汁仲可以用嚟打邊爐, 夠曬惹味。點咗脆炸響鈴,響鈴即叫即炸, 熱辣辣脆卜卜。蒜蓉粉絲蒸海蝦$148, 呢一款小菜幾乎係枱枱必點項目。 黃金炸蒜加埋熟蒜,將蒜蓉嘅香氣同埋精華發揮得淋漓盡致。 海蝦非常新鮮, 肉質彈牙爽嫩,蝦頭部份更有蝦膏,甘香美味。另外廚師推介冰梅欖角一字骨$98, 一字骨令立立,皆因上面有一層厚厚嘅酸梅醬。夏日炎炎, 最啱就係食啲酸酸甜甜嘅餸菜。 酸梅醬帶有梅嘅香氣,甜度適中,唔會確喉。 加入咗欖角, 加添咗一份獨特的嘅鹹香。豉汁

點咗脆炸響鈴,響鈴即叫即炸, 熱辣辣脆卜卜。

豉汁鮮竹蒸脆鱔$168,鱔件新鮮,份量亦比我想像中多。 肉質爽嫩, 加埋惹味嘅豉汁, 非常好下飯。

呢間大排檔, 或者係中菜館嘅餐廳價錢合理, 最緊要係小菜鑊氣, 食得又舒舒服服, 想食大排檔又怕熱嘅話, 不妨試一試。

2019-05-20 82 views
喺元朗大排檔大大話話有二三十間,但係大多數環境都唔係咁衛生,今日朋友帶咗我去一間新開嘅室內大排檔!晚上八點幾都坐滿人,質素一定有保證!涼拌手拍青瓜$48,辣得過癮,餐前小食一流!生炸BB鴿$38隻乳鴿炸得通透,皮脆多汁,很有大排檔風味!豉汁鮮竹蒸脆鱔$168即叫即蒸,份量足,有十多件脆鱔,很入味,新鮮腐竹吸晒魚汁,送飯一流!XO醬小炒王$88用上蝦球、腰果、蝦米、菜脯和韭菜花炒至乾身,很夠鑊氣,佐酒一流!豉椒炒蜆$108用上大蜆炒,蜆肉不算很肥,但鑊氣十足,正👍平時不去大排檔就是因為環境比較污糟,呢度裝修新淨,坐得舒服,啱晒一家大細帶埋小朋友!

晚上八點幾都坐滿人,質素一定有保證!
涼拌手拍青瓜$48,辣得過癮,餐前小食一流!

生炸BB鴿$38隻
乳鴿炸得通透,皮脆多汁,很有大排檔風味!

豉汁鮮竹蒸脆鱔$168

XO醬小炒王$88

豉椒炒蜆$108
用上大蜆炒,蜆肉不算很肥,但鑊氣十足,正👍

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2019-05-14 112 views
是日中午,同朋友去食左係元朗的粵舫老趙。這間餐廳有數十款飯可以選擇。我們叫了一個咖哩吉列魚柳飯,餐飲是凍檸茶和一個洋蔥汁香煎豬扒配蛋意粉,餐飲是熱克力。說一說食物的方面,份量十分大,對於沒有食早餐的我們來說剛剛好。吉列魚柳是即叫即炸的,十分香脆可口,咖喱汁是淋在飯上,這樣可以保持魚柳的香脆。而豬扒也是一大片,即叫即煎,香而不韌。而且洋蔥汁十分香濃另外凍餐飲不會過甜,而且亦很大杯。環境方面,整齊乾淨,有卡位。
而豬扒也是一大片,即叫即煎,香而不韌。而且洋蔥汁十分香濃
另外凍餐飲不會過甜,而且亦很大杯。
環境方面,整齊乾淨,有卡位。

2019-05-12 156 views
又到了食早餐的時間喇得知元朗新開了一家店鋪所以決定去探店一下🤭🤭一去到整店滿滿是人幸好很快有枱快快點單才行 開始肚餓了🙄🙄·沙嗲牛肉米粉配自選食物 HKD$33沙嗲汁挻香的 而且有很多醬汁牛肉份量也不算少 還有自選食物配搭香港茶餐廳早餐要這樣才對吧🤭·五香肉丁米線配自選食物 HKD$38我最愛食的五香肉丁米線這個也是有自選食物配搭著🤭·西多士 HKD$25新鮮熱辣辣做出來的最棒棒達一定要趁熱食呢~我比較喜歡配煉乳來食這個也是香港茶餐廳的經典食物·茶走 跟餐HKD$0·熱檸檬水 跟餐HKD$0下次再來食晚餐🤭晚餐好像是食小菜🤤
又到了食早餐的時間喇

·熱檸檬水 跟餐HKD$0

下次再來食晚餐🤭晚餐好像是食小菜🤤

2019-05-11
5 Minutes (Dine In)
$32 (Breakfast)
2019-05-06 126 views
叫咗酥炸桶蠔 (推介),鳯梨黑毛豬咕嚕肉(推介)同西蘭花炒班球,一支藍妹。得支啤酒正常味道,個桶蠔似蠔餅炸法,入面淡茂茂,班球唔爽口,咕嚕肉過多汁。好失望🙍‍♂️

好失望🙍‍♂️

2019-05-04 113 views
知道元朗達輝徑的《粤舫老趙》開業不久,今天就和家人來晚飯試一下。生炸BB鴿 ($38) - 鴿皮炸得香脆香口,鴿肉嫩滑juicy,而且夠入味,相當不俗!東江沙薑雞 ($78/例牌) - 有雞味,雞皮爽滑,沙薑味足。時菜豆腐魚雲湯 ($88) - 奶白色的魚雲湯味道鮮甜,有很多件魚雲,魚雲肉厚,肉質嫩溜,沒有魚腥味,配上滑溜的豆腐,新鮮白菜仔,健康味美。黑醋咕嚕肉 ($98) - 咕嚕肉肉味鮮甜,肉質爽嫩無油膩感,表面的炸漿薄身口感帶點煙韌,配上酸酸甜甜的黑醋汁,水準之作!蒜蓉炒時菜 ($68) - 夠鑊氣,白菜仔洗得十分乾淨,爽甜好食。白飯 ($10)總括來說,這裏的食物味道相當不錯,價錢很實惠又沒有加一,我們點了一整枱食物,埋單都不用$400,絕對是元朗區平靚正之選!

白飯 ($10)

2019-05-04 590 views
早聽聞位於元朗的粵舫老趙,餐廳人氣甚高,晚飯時已經人頭湧湧,餐廳以為小炒主題,裝潢走港式風,除了傳統小炒,還加入了不少新鮮海鮮菜式,大件夾抵食,但價格合理,人均百多元可以在舒適的環境吃小炒,也不錯啊。一入門口,已經有兩個人招呼我地,我們大概8點半左到,之後就陸陸續續坐滿,知道這間有好多招牌菜,最後只是叫了粟米豆腐瑤柱羹,西籣花炒班球粟米豆腐瑤柱羹湯羹用瑤柱、粟米和豆腐等製作,瑤柱絲擔當重要角色,提升整湯羹的鮮味。整體這湯羹是上等的貨色, 絕不欺場, 瑤柱撈了上來拌著湯羹來品嚐,豆腐軟嫩滑溜, 熟度剛好, 可見師傅功力, 味道又香又滑帶有淡淡瑤柱味。粟米則爽口又有口感,忍不住要食多幾口。西籣花炒班球班球肉質嫩滑而帶有淡淡魚香味, 帶有濕潤感, 魚沒有煮得太過火,剛剛熟,就最好呢這樣巧製班球,還是第一次嘗試到, 大開眼界,再陪合營養豐富的西籣花,這道菜最適合小孩和大人們,啖啖肉,又健康又好味。金銀蒜鮮竹蒸頭班腩班腩滑得來不會有魚腥味, 即使不愛魚的朋友也愛吃, 還有一層膠質煙煙韌韌, 女士視之為骨膠原, 必吃位來的, 底下的底白層薄薄的, 非常的滑, 淡淡蛋白香, 吸收蛋白質好時機,不能錯

粟米豆腐瑤柱羹

西籣花炒班球

金銀蒜鮮竹蒸頭班腩
班腩滑得來不會有魚腥味, 即使不愛魚的朋友也愛吃, 還有一層膠質煙煙韌韌, 女士視之為骨膠原, 必吃位來的, 底下的底白層薄薄的, 非常的滑, 淡淡蛋白香, 吸收蛋白質好時機,不能錯過。魚汁味道香純濃郁, 已緊緊滲入魚塊中。咬下去, 令人驚喜的是, 魚肉配合著魚汁的味道, 有種令人感動的滋味, 忍不住令人喃喃說著很好吃很好吃。

蒜蓉粉絲蒸海蝦
店主細心已經開邊,容易一次揭開殼啖啖肉的食, 這蝦肉味道鮮甜, 蒜味夠濃,惹味可囗,重點的粉絲,吸收了蝦肉和蒜蓉的鮮味,配合飯米一起品嚐,簡直美味可口。

2019-04-29
Dinner
今日試下元朗這間非常干淨又舒適的港式大排擋。終於有有一間室內坐坐位較多又干淨的大排擋。以前去的大排擋衛生真的很差。如果一大家人來還有Vip房吖,里面有兩張大台,非常宽敞。这个是新鲜石斑炒西兰花🥦魚非常鮮甜,西蘭花炒的剛剛好。不會過熟。麻辣口水雞非常入味,又不會過辣,非常適合不是很吃辣的人哦。乳鸽外脆里嫩,而且非常入味。喜欢清淡一点的人可以不用点淮盐了。这个是这家店的必吃猪手肘肉,有點像德國炸豬手。但是比豬手更加爽口。外脆里嫩。自己就是吃的比较清淡所以没有点店家的秘制配方的酱料。
麻辣口水雞非常入味,又不會過辣,非常適合不是很吃辣的人哦。
2019-04-25
2019-05-01 428 views
聞說友人愛吃中菜, 精心挑選了一間風評不錯的餐廳-粵舫老趙。餐廳座落在元朗,旺中帶靜。中菜從來是大夥兒聚餐的好地方, 所以餐廳雖小, 也安排了大枱。餐廳裝置傳統得來又光度十足,感覺舒適。 粟米豆腐瑤柱羹夏天我始終喜歡,濕濕地食物湯羮上有粟米,豆腐和瑤柱,湯底味道有多種層次,瑤柱絲的作用下,提高湯羹的鮮味,粟米粒好爽脆有咬口,增加口感。西籣花炒班球斑球以西籣花同炒,口感豐富之餘,色澤亦繽紛吸引。我就是喜歡西籣其味道清新得來又富層次,既可帶出斑球的鮮甜,又不會太過搶味,斑球新鮮,一吃難忘,吃後齒頰留香。金銀蒜鮮竹蒸頭班腩頭班咬落肉質好爽脆,魚皮厚而膠質豐富,大家聽到膠質豐富就知道係好東西啦,其實食下我就真係覺得個主角是紛絲,吸收了魚肉的鮮美,好味得不能言語。老實講,我打這篇的時候想起,肚皮又立刻打鼔。蒜蓉粉絲蒸海蝦又是一個手工菜, 曾試過在家弄蝦開邊, 弄到想投降, 自己刀工太弱了, 而且還要準備大量蒜, 不知怎的自己弄的蒜粒總是不夠人家的香濃, 可能又是鑊氣的關係, 也是粉絲鋪在底下, 吸收蝦的鮮味。開邊海蝦熟度控制得好, 蝦肉又嫩又爽, 吃得出來的新鮮, 煮之前似是游水生猛的, 濃濃的

粟米豆腐瑤柱羹
夏天我始終喜歡,濕濕地食物

西籣花炒班球

金銀蒜鮮竹蒸頭班腩

蒜蓉粉絲蒸海蝦
又是一個手工菜, 曾試過在家弄蝦開邊, 弄到想投降, 自己刀工太弱了, 而且還要準備大量蒜, 不知怎的自己弄的蒜粒總是不夠人家的香濃, 可能又是鑊氣的關係, 也是粉絲鋪在底下, 吸收蝦的鮮味。開邊海蝦熟度控制得好, 蝦肉又嫩又爽, 吃得出來的新鮮, 煮之前似是游水生猛的, 濃濃的蒜味特別加分, 超享受的呢。
2019-04-29
2019-04-27 186 views
最近見到新開張,剛好要慶祝生日,所以就打電話訂位,接線姐姐語氣很好!第一印象就Good!!一入到店內,明亮企理乾淨!而且所有店員姐姐都好好笑容!我地一行八人就叫左六餸一湯。好快就上菜,我覺得份量合理,唔會同價錢成反比!色香味都算中上,而且熱辣辣!不過都有蝦碌既時候,鯪魚球菜膽豆腐煲,上菜時無左豆腐!即刻同侍應講,侍應態度都十分好,馬上送返入廚房,轉眼就見到豆腐重新出現!大家食飽飽就埋單!盛惠708元,人均消費80元有找!有下次!

一入到店內,明亮企理乾淨!而且所有店員姐姐都好好笑容!

我地一行八人就叫左六餸一湯。

粟米魚肚湯

2019-04-27
$79 (Dinner)
Celebration
Birthday