2023-02-12
周末最鍾意周圍覓食,試下唔同區既餐廳係我每週既指定動作,今次黎到佐敦區,去cafe 之前食返個正經lunch 醫下肚仔先Search 左OpenRice見到呢間新開張既日式居酒屋,見到個定食擺盤好靚就鎖定呢間餐廳啦晴之御宴定食既擺盤好吸晴😍有好多唔同既菜式,有魚生飯、燒大蝦,炸物、日式漬物同甜品,仲有兩碗叉燒烏冬,份量大大份:魚生分別有三文魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚籽同京蔥吞拿魚,刺身厚切又生鮮,魚味濃濃,不錯👍🏻燒虎蝦:兩隻大大隻既虎蝦,燒到好香脆,蝦皮食落卜卜脆,蝦肉爽口彈牙,燒到啱啱好炸物:3款熱食都水準以上,個人最鍾意炸唐揚,雞肉juicy 雞皮脆口,推介👏🏻牛蒡漬:酸酸maymay又爽口,最鍾意日式漬物既我表示滿意甜品係綠茶蕨餅,好煙韌,不過甜左少少,如果綠茶再回甘啲就perfect la叉燒烏冬,份量慷慨,個人好鍾意個叉燒,肥瘦適中,肥既部分入口即溶,yummy 呢張居酒屋既裝修落足心機,環境好,店員服務同食物質素都唔錯,下次拉埋同事收工去飲下酒吹下水先
晴之御宴
牛蒡漬:酸酸maymay又爽口,最鍾意日式漬物既我表示滿意