2018-11-01 181 views
同班朋友起附近食完泰國野,專登唔食咁飽,就係為左要黎食糖水!相比起西式甜品,我比較鐘意食中式熱辣辣既糖水,可能因為天氣開始涼,要食返啲野暖下肚!呢度叫合成,糖水可以點合成法?原來係配料可以可錢任揀,好似車仔麵咁,蓮子清心丸湯丸都可以加。黎到一定要食清心丸,煙煙韌韌,一咬落去好爽。我叫左腐竹薏米清心丸,呢度既腐竹一塊塊咁,有咬口,成碗都好多薏米,最岩食完泰國野清熱食。朋友叫左木瓜雪耳糖水,好滋潤同養顏!

朋友叫左木瓜雪耳糖水,好滋潤同養顏!
2018-10-20 209 views
好喜歡去九龍城吃東西,有潮州菜、泰國菜和各式各樣的美食,最重要是有平有貴任君選擇。買了些水果準備離去之際,心癢癢都係食返個糖水先。合成是我喜愛的傳統甜品店,一行入去你便見到各式已準備好的食材,像車仔麵形式的格局,一格一格放好,當客人下單時便將食材放於碗中,「合成」便產生了😂。今天吃了潮州蓮子綠豆邊薏米馬蹄沙,蓮子鬆化,開邊綠豆粉粉的,馬蹄沙爽爽的加上蛋花馬蹄露,食極都唔厭。很可惜他們現在已冇清心丸賣,老板說供應商已無做了。

2018-10-20 178 views
去九龍城見到有間潮州糖水鋪頭,入去見識一下。見到有個潮州特產 薑薯蓮子百合糖水,這是季節性的出品,所以叫了一客試下。一碗糖水 水量也多,蓮子百合也沒有什麼特別,少少硬身,薑薯一片片的、薄薄的、爽身的。試過便可以,但$55 一碗,實在太貴了。

2018-10-19 123 views
去到九龍城有兩樣嘢一定要做,就係食泰國野同甜品,天氣開始轉涼,要開始養下生,所以就去咗食中式糖水🥣☺️星期五晚上9點半左右去到,可能仲早,唔係好多人,等咗一兩張枱就入到去👍中式糖水黎講,佢都有好多選擇,普通會啲紅豆,綠豆沙,特別啲清心丸燉品都有,價錢大部分都係三四十蚊左右。我同朋子都叫咗川貝蓮子雪耳燉木瓜😋😋叫完唔使兩分鐘個老闆就拎咗兩碗糖水,佢仲提我地好熱要小心☺️碗糖水好清甜,好足料,木瓜甜得黎唔假,個底仲有好多蓮子,好好食👍
我同朋子都叫咗川貝蓮子雪耳燉木瓜😋😋
2018-10-18 86 views
九龍城除左泰國菜多之外,糖水舖都一樣非常之多,要突圍而出一d都唔容易。而家西式糖水愈開愈多,中式糖水淨返都唔多間了😖😖今日係九龍城食完飯之後,黎左合成買左碗腐竹百合清心丸返屋企慢慢品嚐🤤🤤。腐竹百合清心丸,價錢都係$34蚊,不過因為外賣,所以要加多1蚊。腐竹味好重,大部分既腐竹都已經煲爛哂,但面頭都有幾片大塊既腐竹,咁樣食落去,非常之有口感👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾而清乜丸,雖然我唔知係咩黎,食落去無乜味,但都幾有𡁻頭。只係略厭糖水太甜

2018-10-14 119 views
數下數下都成三四年無過嚟食,今日有朋友係外國嚟香港話想食啲特色啲嘅嘢食,即刻諗起中式糖水,但要老字號非合成也,即刻車左佢嚟九龍城是一是我哋傳統嘅中式糖水。叫咗碗紫米露清心丸俾佢試試,朋友有讚冇彈,仲話如果拎去外國做一定大賣!講到咁誇張我即刻試一試,法國啲清心丸好似擦子膠咁Q彈🤤,仲有好重嘅紫米味,好好味呀!!好彩朋友都話好好食,冇失禮我哋香港美食天堂呢個稱號!而我就叫咗個燉雪梨補一補,熱辣辣好想食多碗,保持水準👍🏻

而我就叫咗個燉雪梨補一補,熱辣辣好想食多碗,保持水準👍🏻
2018-09-30 156 views
今天到九龍城食完泰國菜後,當然要去我從前一定必到的潮州糖水店食個糖水,才得圓滿。見到今日不用排隊,才立即坐下。我當然專一地叫了綠豆邊清心丸,老公試下新野,菠蘿馬蹄露。光顧多年,每次都叫同一款甜品—-綠豆邊清心丸,可惜如今味道及份量已大不如前。另外,菠蘿馬蹄露,更加失望!不單止用罐頭菠蘿,馬蹄只得幾粒。這個價錢,如此質素,大概不會再有下次吧!除了失望,還是失望!希望出名後,也要注意質素,口碑好重要的!
希望出名後,也要注意質素,口碑好重要的!
2018-09-20 197 views
夜左放工,朋友又有揸車,去九龍城食個宵夜就係最好不過。合成糖水,一間喺九龍城老字號嘅糖水,主要都係食中式糖水為主,都有少量嘅西式甜品嘅。餐廳座位都算多,因為有兩層,但係唔好諗住一定唔使等位,原因係合成糖水都幾出名,成日都會滿座。我叫咗個腐竹湯圓,$35,價錢唔係平。個質素都有保證嘅,應該話,你喺嗰度求其叫一樣甜品,都一定唔會令你失望,但都未必會比到你驚喜,所以話佢只能俾你一個有保證嘅感覺。湯圓係芝麻餡,你嘅厚度適中,當然如果可以做到皮薄餡多就最好啦。腐竹都幾滑,還好啦。總結:如果喺九龍城食完野嘅話,再想食糖水的話,合成糖水一定會係其中一間考慮嘅糖水舖。
夜左放工,朋友又有揸車,去九龍城食個宵夜就係最好不過。

腐竹湯圓

$40 (Last Night Supper)
腐竹湯圓
2018-08-30 237 views
今天與Honey吃了泰國菜,味濃,口乾乾,故此想吃糖水,解解鹹膩。經過合成,傳統的中式(潮式)糖水,正合心意。Honey點紅豆冰 - - -真的是紅豆糖水加冰粒。紅豆好大粒,飽滿,而且夠稔,又未至於粵式紅豆沙般「起沙」,仍很有嚼口。我點腐竹雪耳蕃薯丸我原本點清心丸的,但老闆説沒有,改作蕃薯丸 - - - 同樣口感煙煙韌韌。腐竹糖水不太甜,腐竹稔滑。市面越來越多新式甜品店,但專售傳統中式糖水的,買少見少。

經過合成,傳統的中式(潮式)糖水,正合心意。

Honey點紅豆冰 - - -
真的是紅豆糖水加冰粒。

我點腐竹雪耳蕃薯丸
腐竹糖水不太甜,腐竹稔滑。

市面越來越多新式甜品店,但專售傳統中式糖水的,買少見少。

2018-08-29
2018-08-26 189 views
每次經過九龍城食飯無論幾飽都好,都必定會黎合成食碗糖水。雖然九龍城糖水鋪唔少,但傳統潮式糖水真係淨返唔多選擇。今晚真係太飽,不過都買碗外賣返去食,好鐘意佢禁多年都無變,都一樣禁足料,蓮子百合綠豆馬碲沙,盛為$50,今日貪心左,平時都係會叫3樣料,多一樣好似貴左禁多🤔,算,最緊要味道。Anyway佢既蓮子真係粒粒都禁鬆化,永無失手。講真,都真係為左佢既蓮子而黎。雖然佢既清心丸都好出名,但始終唔係我杯茶。

2018-08-22
2018-07-27 330 views
九龍城有好多糖水舖,但如果想食中式糖水嘅就要去合成糖水呢間老字號食!有好多款式揀,唔會太甜款款都好傳統,鐘意食煙韌口感嘅冇芋圓/小丸子比你食😂但清心丸一樣係好煙韌👍🏻
平時唔係好食甜品既我,竟然愛上左尼間「合成甜品」,位於九龍城。我次次去食都必點清心丸,無論咩糖水做底都好,清心丸都係主角。今日,我老公非常好。知我愛食,特登過去九龍城外賣帶番黎屋企。今日點左紅棗蓮子燉雪蛤膏另加清心丸($70)。尼個真係貴價甜品啦。但真係好好食。料多,雪蛤膏好多,成碗都係。仲有蓮子,蓮子燉到好粉又甜。再加上,不可少既清心丸。個清心丸真係好好好好食!!首先講個味道先,清心丸既甜度岩晒我口味,唔會好甜。係清甜既味道。另外,佢既口感真係一流,無得頂。咬落去好爽,但唔係爽脆,係又爽又QQ。咬完會有彈牙既感覺。有d似咬緊珍珠奶茶入面既珍珠甘。但分別就係珍珠係林林地QQ地。但清心丸就係爽爽地QQ地。口感係絕對有分別。要大家自己去食過先會感受到合成做既清心丸。 *我係清心丸既頭號粉絲😍😍😍
*我係清心丸既頭號粉絲😍😍😍
  • 滋補紅蓮燉雪蛤
  • 清心丸
2018-07-17 224 views
嚟九龍城唱K,經過呢間咁出名嘅糖水舖,梗係要食返碗涼浸浸嘅糖水啦個餐牌超多選擇,睇到人眼花繚亂,搞到唔知點揀因為唔太鐘意食蓮子,所以主要向冇蓮子嘅糖水名落手最後鐘情雪耳百合綠豆邊,貪佢夠消暑同朋友兩個都加冰,佢個碗$35,我個碗$40碗嘢到咗,冰嘅份量都真係佔幾多,糖水呈奶白色,入面嘅材料都係雪耳,百合,綠豆邊可能期望太高,食落真係唔覺有咩特別只係照單執藥咁將3種材料撈埋,加碗甜嘅冰水,係就係好爽,但係$40呢個味道未免太普通不過都真係好佩服佢呢員工,個餐牌咁亂都背到出嚟

個餐牌超多選擇,睇到人眼花繚亂,搞到唔知點揀

因為唔太鐘意食蓮子,所以主要向冇蓮子嘅糖水名落手
最後鐘情
雪耳百合綠豆邊,貪佢夠消暑
同朋友兩個都加冰,佢個碗$35,我個碗$40

可能期望太高,食落真係唔覺有咩特別

不過都真係好佩服佢呢員工,個餐牌咁亂都背到出嚟
2018-07-10 238 views
打完波又口痕,想食少少又唔知食咩好。難得叮叮話食個舊式糖水,一諗就諗起合成。仲記得細細個會同表姐一人叫一個,再叫糕點甜品。往事如煙,一甫入門口,所有回憶都番哂黎。因為裝修冇變過,就算有新式糖水,舊式既冇因爲時代變遷而汰弱留強。實在太感動!蓮子百合湯丸椰汁紫米露幾好,因為我鍾意食紫米露!不過可能夏天又食熱既,有啲濟!綠豆邊清心丸相信冇得輸,因為係潮式糖水既皇者。鍾意煙韌既朋友仔唔好錯過。雖然想跟你再逗留久一點,但始終時間不留人,要番歸嚕。

往事如煙,一甫入門口,所有回憶都番哂黎。因為裝修冇變過

蓮子百合湯丸椰汁紫米露
幾好,因為我鍾意食紫米露!不過可能夏天又食熱既,有啲濟!

綠豆邊清心丸
相信冇得輸,因為係潮式糖水既皇者。
鍾意煙韌既朋友仔唔好錯過。

雖然想跟你再逗留久一點,但始終時間不留人,要番歸嚕。
2018-06-28
$50 (Dinner)
  • 綠豆邊清心丸
2018-06-25 238 views
星期日游完水經過九龍城,好想食1 d 甜嘢,個肚又餓,個時5點幾,唔多人,又唔洗等位,所以即刻衝入去食啦。次次去到都會叫蓮子百合清心丸,今次都唔例外。 不過好多時清心丸都會無貨或者買晒,但好好彩個日有。 清心丸好爽,蓮子浸過好甜,天氣好熱,叫咗凍,但唔想有d 冰粒係面,老闆話可以加 d 馬蹄沙或者腐竹,我鍾意馬蹄沙多d 就加咗喇,不過加加下就貴咗要 $45。 黎到 d 料好多,食完好飽,水準依舊,狂我無特登行過去食,一定會再去食 😋😋

2018-06-24
$45 (Tea)