2020-12-05 530 views
每次食呢間糖水都會叫佢嘅招牌“清心丸”,食落煙煙韌韌係大嬸最鐘意嘅口感🤗。今次就叫左個熱嘅綠豆沙加清心丸,估唔到熱嘅糖水啲清心丸都唔會淋咗👍🏻,個綠豆沙都唔太甜。大叔就叫咗個腐竹雞蛋糖水,大嬸不嬲都麻麻地呢款糖水,不過都試咗一啖唔係好甜,同埋腐竹都好多。鐘意食煙韌嘢嘅推介你要去食清心丸😋

鐘意食煙韌嘢嘅推介你要去食清心丸😋
綠豆沙清心丸
TakeAway
綠豆沙清心丸
2020-11-28 444 views
隔離食飽飯唸住食下糖水,坐低叫左三碗糖水,其中蓮子百合雪耳清心糖水,找不到雪耳,糖水只食到冰味,成碗野係無味既雪水。百合仲係黑色的,無洗乾淨,離曬譜。碗野感覺真係好求其,另外兩碗算正常沒有特別,不過食完有點不適,似d冰唔乾淨無服務可言,個啊姐定唔知老闆好趕客,食完嫌你阻埞叫你快啲行出去,嚇人的態度。睇下其他comments,原來有人有相同經歷,早知就唔再黎啦.以前食過幾次,之前都唔見得好服務,不過食碗糖水姐,但未至於趕客,現在又難食左,你食完再企係間店等埋單都嫌你阻埞,唔推介了

2020-11-28
$38 (Dinner)
2020-11-27 373 views
第一次試潮州甜品,同平時見開嘅中式糖水舖啲選擇都有啲唔同,幾新奇。揀左蓮子雪耳百合,唔會太甜得黎係清甜🥰食落覺得好健康,蓮子尤其驚喜因為好腍好甜🤩另外加左2粒芝麻湯圓,湯圓就無乜特別有機會都想試埋其他😋😋鋪頭好舊式,有種回到過去嘅感覺🤣
另外加左2粒芝麻湯圓,湯圓就無乜特別
有機會都想試埋其他😋😋
鋪頭好舊式,有種回到過去嘅感覺🤣
蓮子雪耳百合+湯圓
蓮子雪耳百合+湯圓
2020-10-31 407 views
香港地痞式既糖水舖真係買少見少,難得嚟到九龍城,一定要去合成糖水嘆返碗中式甜品,特別以前喺呢區讀書,零舍覺得有人情味。我哋叫分別叫咗兩碗糖水,第一碗係綠豆邊清心丸馬蹄沙,清心丸食落好有咬口,煙煙韌韌,係呢種秋高氣爽嘅日子裏面,暖笠笠嘅馬蹄沙加添左一份滋潤,細細粒爽爽嘅馬蹄,加上煮到好淋身嘅綠豆邊,提升左成碗甜品嘅層次。第二碗糖水係腐竹糖水雞蛋再加清心丸。腐竹雞蛋口味濃郁,腐竹味道清甜,配上清心丸爽口彈牙嘅口感,令整天嘅心情變好。人情味嘅店舖現時真係越來越少,所以大家如果想回味一番,不妨到此一遊!

2020-10-31
$40 (Tea)
食完晚餐好想食糖水, 就揸車去九龍城食合成。九龍城真係幾點鐘去都係咁多人! 想搵個位泊車都有D難度呀~我次次黎都係食腐竹薏米清心丸,今次黎到想轉下食另一樣。但睇哂成個MENU 最後都係照舊。哈哈!真係好想知道清心丸係點整。我本身中意食QQ口感既野(例如芋圓)。所以清心丸都係我既最愛!朋友分別叫左蓮子百合清心丸同潮州綠豆邊清心丸。我堅持我果碗係最好食。宜家D舊式既中式糖水真係買少見少。雖然佢賣得有些少貴。不過真係好好食呀!如果親民D既價錢就PERFECT啦~ 佢既TURNOVER真係好快。我地3人行, 15分鐘就完成左自己碗糖水!

• 腐竹薏米清心丸
2020-10-13 338 views
本人從未寫過食評,呢碗嘢衰到我要出聲,老公買糖水返嚟俾我同奶奶,我食先,一路食一路發火話,奶奶覺得我誇張,到佢食嘅時候,食咗一啖就陪我一齊話。。。溝冰塊嘅糖水,我第一次食咁多冰嘅芒果西米露,淡到好似飲水咁,超薄切芒果,仲要酸嘅,成94蚊兩碗。。。咁多好評,仲要九龍城區,真係好失望!
2020-10-13
TakeAway
2020-10-04 257 views
#糖水 #dessert #甜品 #中式糖水 #潮州糖水 #desserts 傳統糖水店,環境懷舊簡潔😂#雪耳薏米馬蹄沙 (26號) $35 熱騰騰的糖水飲落去很舒服,底下有一粒粒爽口馬蹄碎,還有甜甜的薏米,有不同的口感。#冰花蓮子雪耳薏米柿餅 (56號)柿餅 $39 涼透心的感覺~有很多口感,冰花好脆好好咬🤣柿餅甜甜ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7.5/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic

傳統糖水店,環境懷舊簡潔😂

#雪耳薏米馬蹄沙 (26號) $35

#冰花蓮子雪耳薏米柿餅 (56號)柿餅 $39
涼透心的感覺~有很多口感,冰花好脆好好咬🤣柿餅甜甜

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7.5/10

2020-10-04
$40 (Dinner)
今次專登揸車黎食合成清心丸 ,由大學開始食!今次叫左最愛既❤️冰花腐竹雪耳清水丸,好清涼,唔會太甜,腐皮好薄身,好好味!夏天食好解熱,最正真係呢到既清心丸 ,可以話係全港最好食😋
今次專登揸車黎食合成清心丸 ,由大學開始食!
夏天食好解熱,最正真係呢到既清心丸 ,可以話係全港最好食😋

2020-09-20
  • 腐竹雪耳清心丸
2020-09-15 1139 views
同中學同學喺九龍城食完晚飯,我哋自不然走咗去食飯後糖水😛。喺九龍城數一數二出名嘅應該係「潮州合成甜品」。不過可能由於限聚影響,加上餐廳十點後無得做堂食,所以呢晚去到嗰度發現比以往靜局。可能係咁,啲姐姐無咁忙,態度亦好咗🙈。我同朋友叫咗一人一碗腐竹薏米清之丸($36),本身有諗過不如嗌兩款唔同嘅試下,之但係睇嚟睇去都係呢款最想食,而且清心丸係膽😎。糖水清清哋,唔太甜,味道唔錯;但我嫌糖水太少、腐竹太多又唔夠薄,成碗口感變得稠稠厚厚的,扣分。不過清心丸依然大大粒,四四方方,幾可嚼口👍,個人感覺同糯米磁唔同,口感係再煙韌同正啲。但食落好飽肚😂,我居然食唔哂成碗。餐牌明明寫$35,但落單要$36,$1就由佢啦,可能餐牌追唔上加價,哈哈。如果以佢知名度計,呢個價錢唔算貴,因為出面新派甜品舖閒閒地都$40一份啦😉。另外,糖水都幾大碗,份量多!合成收藏啲剪報收藏得好好,過哂膠,全部都係接近20年歷史嘅舊報道。佢出名到日本旅遊書都有介紹佢🤔。小店環境好一般,舊唔係問題,問題係在於好多雜物咁,感覺唔太乾淨😳...。佢有兩層,之前去過上層都差唔多情況。總括嚟講,我覺得去開九龍城想食清心丸嘅不妨幫襯一下,但
腐竹薏米清之丸
總括嚟講,我覺得去開九龍城想食清心丸嘅不妨幫襯一下,但專登去就唔太值得。我朋友話上兩次食啲清心丸好粉(今次正常),所以可能代表品質都幾唔穩定。其實我有時喺到諗清心丸應該唔係好難整啫,但偏偏無幾多間舖有賣,所以抵合成做獨市生意嘅😝!
2020-09-08
$36 (Last Night Supper)
2020-08-27 266 views
🧊·清熱百合綠豆清心丸·紅綠豆沙天氣熱辣辣特別想食凍野清心丸依然係我最喜歡的🍡仲有好多糖水選擇,實有一款岩口味記得一定要加清心丸!即刻成碗野滿足哂下次再試埋其他先
🧊
·清熱百合綠豆清心丸
·紅綠豆沙
天氣熱辣辣特別想食凍野
清心丸依然係我最喜歡的🍡

仲有好多糖水選擇,實有一款岩口味
記得一定要加清心丸!即刻成碗野滿足哂

下次再試埋其他先
  • 綠豆邊清心丸
  • 潮州綠豆邊清心丸
2020-07-24 448 views
黎九龍城一定食呢間歷史超悠久嘅潮州合成甜品,相信係唔少老街坊嘅回憶🍮唔單止味道遠超過其他舖頭嘅中式糖水,佢地更有超過90款甜品比你揀,諗到你頭暈🤩除咗傳統糖水之外,食客更可自由選擇配料,而招牌甜品就係蓮子清心丸綠豆爽。🥰.🍰潮州綠荳邊清心丸綠荳邊即係去咗皮嘅綠豆,呢碗糖水真係清新到一個點🤩我要咗凍嘅,會加冰同埋加奶🧊清心丸種口感好似芋圓,不過冇乜味😗.🍰蓮子雪耳百合好似屋企人煲個啲咁,超足料,好有家的感覺😳本身我出街一定唔會食中式糖水,因為黎黎去去都係芝麻糊,湯圓個啲,一般都係又稀又唔好食😭今次食完合成之後,完全令我對中式糖水改觀,甚至寧願食中式都唔想食西式🤫大家真係一定要試😻.🍽味道: 4.5/5🏙環境: 3/5👨🏼‍🍳服務: 3.5/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🍰潮州綠荳邊清心丸
🍰蓮子雪耳百合
🍽味道: 4.5/5
🏙環境: 3/5
👨🏼‍🍳服務: 3.5/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2020-07-09 536 views
聽朋友說合成是一間很出名的糖水店,今天經過便進去試一試。店內貼滿了很多媒體的報道,看似很出名的樣子。由於之前我們已經吃了一些食物,於是我們兩人只叫了一碗糖水一起分享,店員的服務依然不錯,值得欣賞。我們叫了一碗潮州有季節性的糖水,薑薯百合蓮子,薑薯很是特別,不是其他糖水店上吃到的食材。薑薯被切成很薄很薄的片,咬下去很爽口,有點兒像煲湯的玉竹。此外,蓮子很粉,好吃。但價錢略有點兒貴,一碗糖水要$55了。
2020-07-05 294 views
食完晚餐,幾個朋友意猶未盡,想繼續坐下,傾下計,於是決定係九龍塘搵下食邊間糖水。我哋一邊行,一邊睇,見到呢間糖水店門口有好多人等位,亦有唔少外賣,決定一齊試下。等左一陣,都算好快就有人安排我哋入坐,睇下餐牌,都有好多選擇,有啲款式較傳統的紅豆沙,綠豆沙,亦有涼粉。最後我哋揀左6款甜品,我同其中一位唔食涼粉嘅朋友最初只係問該兩款甜品可否唔要涼粉,職員回答當然得,接著她又問我們會否想把涼粉轉換成清心丸,因為糖水這樣會比較有特色。最後我哋轉左清心果,整體感覺不錯,糖水甜味適中,擂沙湯丸熱食味道一流
2020-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-07-01 346 views
合成糖水也是 九龍城區 歷史悠久的糖水舖, 地下連住都有兩三個舖位,全盛期要等位~这天晚飯過後路过,想吃中式糖水,就入内, 已經很久沒有光顧。蓮子雪耳百合糖水起步價由最初二十多增到三十多,四十是標準了~中式糖水来說定價稍贵。以往钟情佢原粒鬆化香甜的蓮子,不過近年的質素也大不如前,蓮子也是零零碎碎, 沒有一粒是完整。百合很多黑点也沒有去除,賣相差了点。腐竹薏米喜歡煲到全溶化的 腐竹糖水,这裏是半溶,亦冇腐竹香味和黏口,質素好一般。食食吓仲有螞蟻附送~印象極差。牆壁上見到最新推介(季節限定), 蓮子百合薑薯,索價$55!薑薯是季節性的食材嗎? 還是薑湯煲蕃薯而已?或者出名嘅係佢嘅傳統潮州糖水,清心丸~ 但真心覺得性價比極低。

蓮子雪耳百合

腐竹薏米

薑薯是季節性的食材嗎? 還是薑湯煲蕃薯而已?

2020-06-28 232 views
已經想了很久的一家店,終於在週末看完病後嘗試啦,感覺點的兩個都有點像了,不過很好吃,更喜歡清心丸,QQ好好吃,馬蹄沙也很好吃,比較的新鮮爽口,很喜歡這樣子的老店,有人情味