2016-09-07 319 views
前日同Fd行街,行到咁上下.見到有間(潮薈)係外面望下個餐牌..個接待員見到我地係到望下望下好快咁黎介紹我地..個時已經行到好累..咁就入去試下啦..裡面裝潢好好..坐洛去好舒服..之後開始叫野食..廢話五多講..比D相你地睇下先..就知我無吹水..哈坐洛去個感覺好好..坐位也五會好似其他廚廳咁逼潮式炒蠔爽...食洛口.五會太油.好香口..食完一啖會再想食洛去..停五到口😂😂😂另外 推介🎉🎉呢條魚..五食五得..如果去左呢到食野無食呢條魚真係哂料吖..中意食飯既朋友.一定要叫呢條魚食...一啖魚一啖飯..我淨係呢條魚我都食左兩碗飯..好野味👍🏼仲有叫左一個菜..都五錯呢間野從裝潢 食物 服務態度 都感覺到用心經營..難得難得..👍🏼👍🏼
前日同Fd行街,行到咁上下.見到有間(潮薈)

裡面裝潢好好..坐洛去好舒服..
之後開始叫野食..
廢話五多講..比D相你地睇下先..就知我無吹水..哈
坐洛去個感覺好好..坐位也五會好似其他廚廳咁逼

另外 推介🎉🎉

仲有叫左一個菜..都五錯

2016-09-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 野生馬友
今日去了銅鑼灣試了~菜色非常地道~有別於一般的潮州菜~店裏環境舒服~~~~~~~~~~~~~~~~~最驚喜是鵝腸鹵水有鵝肝~追問老板~原來是自家制造,原汁原味~~~
最驚喜是鵝腸鹵水有鵝肝~追問老板~原來是自家制造,原汁原味
~~~
2016-09-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2016-09-05 321 views
作為傳統潮州人,很開心能在銅鑼灣區找到一間含有真正潮州味道,菜式用料講夠,色香味全的菜館,以後知已好友聚會又多個好地方了。特別推介 鹵水拼盤,蠔餅, 鹵水鵝,老火原味鴨湯,等等

特別推介 鹵水拼盤,蠔餅, 鹵水鵝,老火原味鴨湯,等等
2016-09-02
Type of Meal
Dinner
很久没吃潮州菜,今次朋友請,來了摩頓台的潮薈,好像走進50年代,懷舊的佈置很精緻,聽説很多裝飾品是老板外遊時買回來的。今晚朋友點了檸檬鴨湯, 鹵水鵝片拼鹅翼、炒筍殼、煎蠔餅、大白菜煮魚肚、梅菜扣肉, 都市傳統潮州菜式。鴨湯上枱已聞到陣陣檸檬清香,沒加味精,是其他潮州菜館少有的菜式;鹵水鵝片及鹅翼,十分入味; 炒筍殼十分惹味,不太懂吃筍殼的我,也忍不住多吃了幾口;潮州菜不可不吃的煎蠔餅,師父煎得十分甘香;朋友知道女士要吃蔬菜,所以點了大白菜煮魚肚,魚肚厚厚的,加上鮮甜的湯汁,正!梅菜扣肉加白飯,既邪悪又不可不吃!吃到飽飽,也吃不下我喜愛的糖醋麵!聽說潮薈有點心吃,點心是師父即場做的, 跟市面上工場製作不同,一定要找機會去試試他們的點心!
2016-09-02
2016-08-28 390 views
食物再好都無用,食餐飯比你催7~8次埋單,枱面啲野都未食晒架😡應承得你7點3比返張枱你,我都唔同你計我6點3先入嚟啦,頂你!使唔使7點鐘未到就要埋單先...ok我都仲可以接受,跟住就一見我朋友停手就收佢地碗筷...枱面仲有3~4碟餸未食完架!!仲要車輪轉咁講要交枱,唔該睇下個鐘!7點鐘咋!!我仲有15分鐘時間囉~見唔見我朋友仲食緊野丫😡😡!?食餐飯走難咁係咁比人催,想有下次都難喇
食餐飯走難咁係咁比人催,想有下次都難喇
2016-08-28 309 views
人手嚴重不足,waiters 做到踢晒腳。坐低10分鐘,都冇人 serve menu. 準備點菜時,佢又唔理我、淨識推銷凍蟹。好喇,逐樣講每碟菜嘅結果。鵝肝係超乾嘅,同改名前潮州邨嗰啲肥美鬆化簡直兩個世界。鵝肉唔入味、唔鬆化。以前潮州邨用滷水豆腐墊底咖,而家變咗芽菜仔,太過份了。蠔仔粥無落蠔仔!當師傅無心之失吧。換番 OK.蔥油焗雞,點菜嘅時候猛噉 sell 個燒雞,因為「做多咗一隻」喎。諗住堅持要焗雞啦——哼,點知個焗雞同張相冇忽似,一條蔥都無,仲係水汪汪(張相乾身咖)。食落發現係煮腍咗嘅燒雞皮,當然又蔥油味欠奉。咁你明啦,環保呀可。胡椒豬肚湯,味道唔夠濃,齋辣。蝦棗蟹棗,冇蝦蟹味。豉汁蒸鱔,好削。黃豆涼瓜排骨煲、糖醋麵,不過不失。唔該還番個潮州邨我!

好喇,逐樣講每碟菜嘅結果。

鵝肝係超乾嘅,同改名前潮州邨嗰啲肥美鬆化簡直兩個世界。

蠔仔粥無落蠔仔!當師傅無心之失吧。換番 OK.

胡椒豬肚湯,味道唔夠濃,齋辣。

蝦棗蟹棗,冇蝦蟹味。

豉汁蒸鱔,好削。

黃豆涼瓜排骨煲、糖醋麵,不過不失。

唔該還番個潮州邨我!
2016-08-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-08-24 638 views
今日與同事到銅鑼灣摩頓台灣景樓食午餐,我們order了鹵水飯,鵝肉非常入味亦很有鹵水汁香味。而我另一位同事亦叫了雜錦鹵水飯買相非常豐富,樣樣有齊鹵水豆付.蛋.紅腸.鵝腸(超入味正呀)。我們要求再加鹵水汁,服務員亦好有禮貌地即時加多D鹵水汁給我們。店裡亦有點心order我們order了牛栢葉(好入味必食)。此外店裡提供三款小吃亦好好味啊^ ^今次都是第一次試此店,非常有驚喜,享受了一頓豐富午餐,因在附近工作所以都好方便,下次一定會再次幫襯。
鹵水豆付拼鵝肉飯
鹵水飯
薑蔥牛栢葉
2016-08-18
鹵水豆付拼鵝肉飯
鹵水飯
2016-08-07 655 views
裝飾時尚雅緻,有廳房、卡位及小圓枱,幾細心(🌟🌟🌟)待應有善有效率(🌟🌟🌟)價錢合理,跟朋友食過兩次,每人平均 $150-$200 (🌟🌟🌟)菜色:「反砂芋」本非所愛,朋友叫到就諗住試試,點知食左兩件,香、鬆、脆😋😋「煎麵」我的最愛,外脆內軟又不油脷,正👍🏻👍🏻👍🏻「薄殼」都係朋友點的,我也不太喜歡貝殼類,但一試上癮,味鮮甜帶微辣。果然,不時不食,啱時候好好食👏🏻👏🏻👏🏻「鹵水拼盤」很入味👍🏻👍🏻「絲瓜絡」我唔知有無記錯名,好似𧐢餅咁樣既香口蔬菜,我第一次食,正!兩次也點了一小炒,炒得夠香有火喉,但味道又不太濃烈,啱哂我值得再去!
裝飾時尚雅緻,有廳房、卡位及小圓枱,幾細心(🌟🌟🌟)

待應有善有效率(🌟🌟🌟)

菜色:

「煎麵」我的最愛,外脆內軟又不油脷,正👍🏻👍🏻👍🏻

「鹵水拼盤」很入味👍🏻👍🏻

• 潮式煎麵
  • 凍魚
  • 薄殼
2016-07-24 1757 views
他們裝修改名前我已試過他們的美食。 今天朋友告知我們這店重新開幕,朋友們已大叫GOGOGO~ 今天我們便去試了午餐因我們也愛吃飯,点了一個炒飯,2個滷水飯,加上不同美食… 蚵仔,蜆也用料新鮮,炒法有鑊氣又乾身,內裏卻充滿鮮甜美汁。送飯一流。 另外滷味滷汁入味,肉料新鮮,吃得出選用上乘材料,不會像其他潮州店甘,以為用滷水汁可蓋過肉料。這點看到潮薈真是用心承傳。值得我們支持。 另外他們裝修後,店舖比之前更精緻,真正做出色,香,味,境,4大優點。真是好合適我們有要求的香港人一試。 朋友們已約下次再試晚餐。
他們裝修改名前我已試過他們的美食。

今天朋友告知我們這店重新開幕,朋友們已大叫GOGOGO~
值得我們支持。

朋友們已約下次再試晚餐。
搖桂蛋白炒反
九菜豬紅
豆豉青椒炒蜆
梅榚骨
什錦鹵水飯
鹵水豆腐拼鵝肉飯
潮式湯圓
炒蚵仔
$100 (Lunch)
搖桂蛋白炒反
九菜豬紅