2019-02-05 2078 views
聞說中環和記大廈快將重建。就趁機會約埋舊同事在潮庭再聚一聚,懷念一下呢間曾經返工食晏,流過不少腳毛的餐廳。點了一客其他酒樓少有的即做鹹蛋炸魚皮。上枱時炸魚皮還是暖暖的,包着魚皮的鹹蛋碎剛剛好,不會太鹹或太厚。最難得係魚皮都是整塊的,不會碎濕濕。好邪惡的美食用鹹蛋炸魚皮送蠔仔肉碎粥啱啱好。可惜因為炸魚皮實在太好味,到上粥嘅時候已經食得7788。蠔仔肉碎粥非常足料。每隻蠔仔都很飽滿。滷水鵝片亦是我們每一次也點的菜。鵝片軟熟,下面墊住的豆腐滷得好入味,但豆腐不會因此變到硬繃繃,依然咁嫩滑。另外點了時令嘅豆苗,同埋一上枱已經俾搶食了反沙芋所以無影相食下講下,不經不覺又過了一個下午。I will miss this place!

點了一客其他酒樓少有的即做鹹蛋炸魚皮

另外點了時令嘅豆苗,同埋一上枱已經俾搶食了反沙芋
所以無影相

食下講下,不經不覺又過了一個下午。
I will miss this place!
2018-12-16 2916 views
2018年12月16日今早和舊同學行山,之後往中環和記潮庭飲茶,此食肆是我的至愛,除了環境舒適、服務、衛生和食物質素都保持高水準,由於地處商廈之內及價錢略貴,所以人流不太多,我一小時前預訂,還有空枱。一行五人安排坐在一張六人枱,叫了多款點心,包括燒賣、春卷、㰖菜咸水角、山竹牛肉、蒜茸蒸鮮魷、雪山焗叉燒包、煎腐皮卷、XO醬炒腸粉和潮州炒粗麵。較為突出是春卷和煎鮮蝦腐皮卷,皮脆蝦肉新鮮,蒜茸蒸鮮魷非常冶味,XO醬炒腸粉,除了用上等XO醬,腸粉亦相當嫩滑,埋單每人$100元左右,價錢合理,和一班好友聚會,是最好不過的地方。
2018年12月16日
2018-12-16
$100 (Lunch)
2018-10-08 4247 views
潮庭一直是我喜愛的餐廳,巳多次光顧尖沙咀和將軍澳分店。今天是和同事送行,第一次光顧中環和記大厦分店,想不到是一場惡夢!!! 入座時,女同事發現座位有抬腳頂往,所以稍為坐往左邊一點,怎料那個叫`華`的女服務員,很大聲的說不可以移坐椅,會阻往條路,事實是那位置背貼另一張木台,跟本不是通道。其後我和那位女同事換位,這個服務員竟抽起張椅,强硬要放到她指定位置!!終於大家坐定了,發現枱面有一堆灰塵,要求服務員清潔,這個叫`華`的服務員很不情願的走過來問甚麼事,我們指著枱面的灰塵請她清潔,她竟然拿起餐牌,直接往枱上掃,還掃落到我身上!!!有這樣的服務員,以後絕不光顧!!!!

有這樣的服務員,以後絕不光顧!!!!
2018-10-04 2790 views
係咪我偏心呢?真係好鍾意美心集團旗下嘅食肆。價錢合理,唔好講物超所值,但總之唔會伏。雖然係小食,都要講一講,真係好我正傳統嘅潮州酒家,一般係一碟花生,一碟鹹菜。而佢哋係改良咗,mix左其他食材,我覺得比傳統嘅,更加惹味!椒鹽九肚魚 $78上次食唔到,今次食飯,最鍾意佢起晒骨,阿仔都食到。佢一個人食咗半碟蟲草花炒翡翠苗 $98老公至愛,黎親必點。潮州煎伊面 $128即係糖醋麵,食潮州嘢唔會唔食。不過呢度做得,一般啦芋茸香酥鴨 $128呢個就名實不符喇明明就係芋角。仲有d咸。芋頭南瓜茨實煲 $108黎到見到同相片唔好,有少少失望,好似煮到溶晒咁。點知一食超級好味芋頭同南瓜半溶好鬼綿,咸咸地嘅椰香味。本來我哋三個已經飽左,竟然食晒呢個最後上嘅煲一家三口埋單七百幾,出外食個晚餐,呢個價錢,我覺得叫做有交代。另外順帶一提,有時同一間餐廳,都要睇你識唔識揀分店,星期日嘅夜晚,我哋揀咗商業區嘅金鐘,7:15黎到唔使等位,伙記仲好好招呼
係咪我偏心呢?

雖然係小食,都要講一講,真係好我正

椒鹽九肚魚 $78
上次食唔到,今次食飯,最鍾意佢起晒骨,阿仔都食到。

佢一個人食咗半碟

蟲草花炒翡翠苗 $98
老公至愛,黎親必點。

潮州煎伊面 $128
即係糖醋麵,食潮州嘢唔會唔食。不過呢度做得,一般啦

芋茸香酥鴨 $128
呢個就名實不符喇
明明就係芋角。仲有d咸。

芋頭南瓜茨實煲 $108
黎到見到同相片唔好,有少少失望,好似煮到溶晒咁。點知一食
超級好味

2018-09-25 2091 views
朋友買咗個團購餐, 吹雞約埋去食飯,我好耐冇嚟和記大廈嘅潮庭, 呢間環境寛濶,唔會坐得太逼狹。個四人份量團購餐價值$638, 頭盤先上三小碟,用英式下午茶嗰種三層盤裝住, 幾骨子㗎! 第一層係鹵水豆腐伴鵝片,肉質尚算嫩滑!第二層係小黃瓜拌海蜇,最底一層係豬腳凍, 豬腳汁精華雪凍之後,好似果凍咁滑滑 ,入口即溶, 好鮮味!第二度菜係蟹肉花膠絲素菜羹 ,蟹肉唔算多, 素菜清清地, 唔會太重味,幾好!第三個係芝士焗龍蝦伊麵, 略嫌芡汁太多, 有改進空間!第四個係葡汁雞球伴燒餅, 椰汁味好濃, 不愧係偷飯賊,惹味開胃,不過燒餅就比較油膩!第五個係奶湯枝竹浸翡翠, 材料幾豐富吓, 有支竹、銀杏、杞子同小豆苗。第六個,亦係最後一道菜,就係南瓜咸肉粒炒飯。 如果南瓜煮得淋啲,嗰飯炒得透啲,會更加好味㗎!
三小碟

蟹肉花膠絲素菜

第三個係芝士焗龍蝦伊麵, 略嫌芡汁太多, 有改進空間!
芝士焗龍蝦伊麵

葡汁雞球伴燒餅

奶湯枝竹浸翡翠

南瓜鹹肉粒炒飯

Dinner
三小碟
葡汁雞球伴燒餅
2018-08-24 2560 views
今天要到金鐘辦事,完事已接近6點,即與友人往隣近潮庭吃晚飯,這裡環境唔錯,招呼也可以,入座隨即奉上功夫茶,但茶是暖而無茶味😞功夫茶最緊要入口燙咀,濃而帶甘,但欠奉😞隨即點了煎蠔烙、方魚肉碎粥,蝦蟹棗,家郷釀豆腐煲煎蠔烙好似雞蛋煎蠔,又煎晤透,吃了一小塊已放棄,蝦蟹棗,完全無味,好似炸唔透,咬落似湯魚蛋😔這兩個菜上枱時是和暖,很失望,最后上家釀豆腐煲,熱辣辣,但勁咸,我加了一杯熱水,湯底是蘿蔔,黃豆,味道一般,方魚肉碎粥,肉碎淡而無味,食潮州白粥會更好味。我不會再光顧
2018-08-20 1776 views
自從知道這店巳增設有下午茶段後, 這是我ㄧ老友約我下午茶的首選地方, 最近ㄧ個月內已來了三次。 可能這店是在寫字大樓內的二樓, 所以暫還不為太多人知道, 所以找位仍好容易。 下午茶菜式的質數同午飯時段ㄧ樣高, 但在中午時段ㄧ遲了book 就冇唒位, 想食都冇得食。我們今天特別叫了海節鹵水墨魚豆腐, 才$68, 賣相及味道都很好, 這水凖的食物往那裏找。 叧叫了ㄧ籠蒸餃子, 即叫即蒸, 好新鮮。 最後加ㄧ碗魚片碎肉粥, 落足料, 材料新鮮, 味道ㄧ流。 結果掛住食連照片也忘記拍了, 下次再來時補返。埋單連茶錢加ㄧ才$158兩個人, 超值。

埋單連茶錢加ㄧ才$158兩個人, 超值。

2018-08-02 1617 views
今日中午同同事食飯,三個人想食好少少,決定不如去飲茶,喺中環返工就知道無論去邊度食lunch都係咁多人。當然第一時間預早訂位,我地中午12:10去到,當時吾係太多人,不過坐到12:45後就發現側面D抬坐滿人了。環境幾好,裝修都好靚,初初坐低覺得冷氣都幾凍。我們主要叫點心,叫左山竹牛肉,黑松露淮山素餃(黑松露放頂,好香),奶皇流沙包(一咬開真係流曬D奶黃出黎,正),xo醬炒蘿蔔糕(熱辣辣好好味),鹹水角,最後甜品仲叫咗個紅棗糕,係我嘅至愛!好好味!
2018-07-06
Lunch
作為一個土生土長的香港人,由小到大假日與家人的指定節目必定是「飲茶」。我光顧很多茶樓,不知道是否人越大,要求越高;還是現今茶樓水準參差?🤔 除了「食環境」,可以食到美味的一盎兩件少之又少。直至找到《金鐘潮庭》,讓我對「飲茶」重拾興趣。😃去到《潮庭》,必點「蝦餃」、「XO醬炒蘿蔔糕」、「炸兩腸粉」、「金香炸魚皮」。🦐「蝦餃」晶瑩剔透,皮薄餡靚,蝦仁超爽口,新鮮美味。🙂「XO醬炒蘿蔔糕」惹味,蘿蔔糕金黃香脆。「炸兩腸粉」炸兩鬆脆,不會被腸粉整淋,沒有油膱味。🐟「金香炸魚皮」香脆可口,鹹蛋味濃,熱燙燙,脆卜卜,令人吃不停!😋😋😋另外,他們新推出的「紫薑皮蛋鮮蝦筒」非常特別,而且味道驚喜!芝麻脆筒包著鮮蝦、紫薑皮蛋,外脆內彈牙,酸酸甜甜,口感層次豐富。👍🏻飯麵方面,我推介「豉汁涼瓜斑球炒河」!河粉底夠鑊氣,涼瓜炒得甘香,沒有青澀味,斑球厚身,肉質鮮美彈牙,確實美味出色!💯甜品方面,我今次試了「鮮百合芋泥」。一款外間較少有的傳統中式甜品,芋泥香甜,佈滿鮮百合,軟綿綿,不太甜、不太膩,乎合香港人口味!《潮庭》有幾間分店,據友人說,分店沒有金鐘店出色,所以要想食好東西,便要到《金鐘潮庭》!
蝦餃
鮮百合芋泥
楊枝甘露雪糕
  • 紫薑皮旦炸蝦筒
  • 炸両腸粉
這是我第一次上來發食評的,其實我沒拍下其他食物的照片,因為從一開始,根本沒能想到今天竟然會有機會讓我不得不發。今天,是要慶祝母親節而來的,我們一行六人於七時多就到達,場內不算多人, 服務生也不算是繁忙,打算高高興興吃餐飯,但卻不如人意。先說食物,我們叫了8 款食物,當中鹵水鵝片,肉非常多汁而且又滑,是好吃的。還有鹽燒小黃魚,也是不錯! 環境優美,餐廳門面好得體,餐具擺設亦好有心思,仿如置身於比較高尚點的地方,價錢不便宜也認為於金鐘黃金地段也算合理,但是很快就會發覺,一切只是假象! 服務生連「茶記伙計」「茶樓呀姐」都不如,掟碟、掟叉、掟Menu樣樣做齊,個個都黑臉加悔氣,一副不耐煩的臉孔,有很多時舉手呼喚,他們更把視線轉移,盲公陳上身。舉手只是要求加水,有位小姐跟我眼神接觸,亦點頭示意收到,但最後竟然走到我旁邊的那張桌子,拿走他們的水壺加水,我們都呆了 ,為何會有這些事情發生,實在忍不住這些低劣的態度,等了十分鐘都沒人來幫我們加水, 我們求人不如求己,自己拿兩個水壺出去,那個小姐又再出現,問我們為何把水壺拿出去,我們表示找了人很久,沒人理會那就自己加水囉!她說她不是看我們這張桌子的,哈哈
這是我第一次上來發食評的,其實我沒拍下其他食物的照片,
因為從一開始,根本沒能想到今天竟然會有機會讓我不得不發。

今天,是要慶祝母親節而來的,
我們一行六人於七時多就到達,
場內不算多人, 服務生也不算是繁忙,
打算高高興興吃餐飯,但卻不如人意。

先說食物,我們叫了8 款食物,
當中鹵水鵝片,肉非常多汁而且又滑,是好吃的。
還有鹽燒小黃魚,也是不錯!

環境優美,餐廳門面好得體,餐具擺設亦好有心思,
但是很快就會發覺,一切只是假象!
服務生連「茶記伙計」「茶樓呀姐」都不如,
掟碟、掟叉、掟Menu樣樣做齊,
個個都黑臉加悔氣,一副不耐煩的臉孔,
有很多時舉手呼喚,他們更把視線轉移,盲公陳上身。

舉手只是要求加水,有位小姐跟我眼神接觸,亦點頭示意收到,
但最後竟然走到我旁邊的那張桌子,拿走他們的水壺加水,
我們都呆了 ,為何會有這些事情發生,
實在忍不住這些低劣的態度,等了十分鐘都沒人來幫我們加水,
我們求人不如求己,自己拿兩個水壺出去,

那個小姐又再出現,問我們為何把水壺拿出去,
我們表示找了人很久,沒人理會那就自己加水囉!
她說她不是看我們這張桌子的,
哈哈~ 真好笑! 我們明明就看到她服務左邊跟後面的桌子,
現在才說不是服務我們這張,我們差點就跟她理論起來,
那她就不是服務生了嗎? 我們是否找錯服務生,這是我們客人的錯嗎?

這些態度導致客人根本受不到應有的服務,比大排檔更差。
絕對不會再去潮庭這間垃圾茶樓吃飯!
客人來消費竟然變成受氣的...
雖然好味道, 但彌補不了態度差劣的侍應

2018-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 鹵水鵝片
2018-02-20 2818 views
正宗的潮州菜,小吃的味道做得不錯,鹹酸菜味道剛剛好,不會太甜, 沒有吃糖精的感覺。滷水併盤味道是可以,是略嫌大腸及鵝件都太肥。不過非常入味, 而且份量很足。炸鱔做得很脆,偏甜,我個人是這喜好,覺得很好,而且鱔亦夠厚身,口感很好。這是必食推介。意外地他們有潮州魚蛋粉,相信不是熟客也不知道,值得一試。粉好滑,湯底是清甜,加他們的潮式辣椒油,非常好的配搭。辣椒油絕對跟一般吃到的不同, 更香而不太辣。芋泥也做得很好,夠綿夠芋頭味,不過甜,適宜2人分享一碗。
芋泥也做得很好,夠綿夠芋頭味,不過甜,適宜2人分享一碗。
2017-12-30
$250 (Dinner)
2017-11-28 3061 views
簡單説.味道是真的很不錯。本人不喜歡太濃味. 感覺會蓋過本身食物的味道. 但食潮州菜一般主菜都好似係豉油、醬汁、鹵水😂意外地這裡味道不濃不淡.味道是夠的. 感覺食材系新鮮既。尤其是條魚同蠔煲.正
2017-11-08 2760 views
近排成日OT, 佬細見我哋做得咁辛苦,所以萬歲請食午飯。一行九人,向潮庭出發!叫了很多中式點心,有义燒包,鳯爪,咸水角,义燒腸,蝦餃,燒賣等等,正常嘢,味道可以,冇驚喜!潮式食物叫了蠔仔粥,雙面皇,潮式炒面。潮式炒麵有點怪,個名叫炒麵,但比較似撈麵多,顏色好淡,除咗幾隻蝦之外,冇乜餸,賣相零分👎蠔仔粥好足料,啖啖蠔👍👍雙面皇整得好脆口👍甜品叫了水晶包,紅棗糕,馬蹄綠豆爽,楊枝甘露。水晶包的皮好厚👎👎但係紅棗糕好好味,吾甜,濃濃的紅棗味,啱晒女士,順便補補身😂最後老細埋單,盛惠hkd1500👏👏

最後老細埋單,盛惠hkd1500👏👏
$170 (Lunch)
  • 紅棗糕
2017-09-10 3139 views
意想不到中環飲茶, 食物比想像中好吃。首先環境以西式裝潢, 氣派不老土, 中西合璧有時尚感。 其次就是餐具以英式為主, 突顯氣派。 當然會有不足之處就是茶壺很細, 要經常添水。值得一讚就是它的前菜, 有幾樣食物, 點心未來前, 真的成碟食曬。馬拉糕與普通四方形的不同。椒鹽豆腐好食, 小菜炒飯一流。 雪山叉燒包略嫌普通了一點。總的來說, 在這兒飲茶是一種享受。
意想不到中環飲茶, 食物比想像中好吃。

總的來說, 在這兒飲茶是一種享受。
2017-06-15 2435 views
潮庭已吃過無數次,但仍然喜歡吃它,因為要環境好坐得舒適的潮洲菜,非潮庭也!是夜是老爺生日,我們選擇了老爺喜愛吃的菜式——潮州菜。這𥚃最出名是鹵水鵝片,肉非常多汁而且又滑,真的好好味👍🏻鹵水鵝片潮洲蠔餅,熱騰騰,算多蠔,炸得好脆好香口黃金煎麵,好少地方有得食了,要加糖一齊食,可惜給我們糖的份量太少了有碟叫潮式煎錩魚件,第一次試,有驚喜,炸完魚件,魚的鮮甜魚汁還保留到,加上無骨,啱曬小朋友👍🏻最後點少得大合照同食壽包,壽包細細件,囡囡食了2個。

鹵水鵝片

潮洲蠔餅,熱騰騰,算多蠔,炸得好脆好香口

最後點少得大合照同食壽包,壽包細細件,囡囡食了2個。
2017-05-20
Dinner
Celebration
Birthday
  • 鹵水鵝片,潮式煎鯧魚件