2019-03-23 167 views
聽說電氣道附近有間食神叉燒,主打菜式是暗然銷魂飯,對於一位周星馳影迷及喜歡食嘢的人來說,就算是假的也很想去一試一試,至少一次。來到食店驚門口,大大幅海報highlight左一碗暗然銷魂飯,所以先來一試!點了一個餐,包括一碗暗然銷魂飯,其實是叉燒煎蛋飯,跟食神食神電影一樣,另外一小碗節瓜排骨湯及一碟醬汁,還包一杯熱飲。我點了一杯熱奶茶。等了一陣,奶茶先來,即喝一口,味道沒有什麼特別,不是我飲過最差的,也有沒有給我留下什麼印象。跟着主餐來了,最給正吸睛的是那餐盤,相信是特製的木品,上面放著一碗小小的例湯,今天是節瓜煲排骨湯,評價跟奶茶一樣,沒有特別!最令人期待的感言銷魂飯暗然銷魂飯,先選1件叉燒吃下,他跟傳統的叉燒不一樣,是比較幼身條狀切成一小塊的,每塊雖小但含肥部份相當多,平均有二份一至三分二,這個比例不是我的喜好叉燒肥瘦比重,再加上叉燒的燒酒味極重和極甜,一句not my cup of tea!吃後感覺如題,名過其實,而且價錢稍貴,應該不會再來吃!

吃後感覺如題,名過其實,而且價錢稍貴,應該不會再來吃!
2019-03-23 110 views
招牌吸引、簡潔,滿有電影感。這樣的包裝、這樣的陳設吸引了很多遊客的光顧。排了一會,入內後看到菜單款色不多,點了食神玫瑰叉燒飯、貴妃雞飯。以木盤擺放分外別緻。吃下去的第一口叉燒,滿是玫瑰露味道,喜歡重口味的定垂液三尺,惟我個人認為口味略重。貴妃雞的感覺同樣較鹹。但湯味老媽,倍增親切。

貴妃雞的感覺同樣較鹹。但湯味老媽,倍增親切。
2019-03-19 157 views
難得出開北角,終於有機會食到傳聞中,由知名大廚戴龍監製既真正黯然銷魂飯,老實說當初的確有一種睇下你有幾巴閉既心態去食的,既然高調做得宣傳,相應客人既期望自然會更高吧第一次嚟食,當然就一定要叫返過黯然銷魂飯先有意思,叉燒係用上五花腩製作,肥瘦適中帶有焦香,味道卻近似臘味既製法,跟傳統叉燒是不同的風味,很難說那一種比較好味,但卻充滿驚喜同新鮮感,而且chop chop用上紅洋葱加醬油(估計還有料酒) ,再打碎成蓉既秘製醬汁非常有特色,好味到如果有得賣我一定會買一罐走,配上半熟煎蛋加青菜,再加一碗味道十足既老火例湯,傳說中既黯然銷魂飯套餐就完成了。除了招牌菜,一場嚟到更試左嗰油雞燒肉拼盤,水準頗高,油雞醬汁味香濃雞肉亦嫩滑,燒肉皮脆多肉汁,份量亦不少,而且薑蓉調味做得很好,醬汁其實係chop chop既最佳配角,不枉山長水遠走到入北角,無令我失望之餘仲比到不少驚喜我

2019-03-16 100 views
今日嚟到北角嘅CHOP CHOP食神叉燒,鋪頭嘅裝橫同平時嘅燒味店唔同呢,有少少工廠懷舊嘅感覺。我哋一人叫咗一個餐,嚟到緊係要試下呢度嘅食神黯然銷魂飯,同電影嘅一樣,雖然係叉燒蛋飯,但係都好講究。叉燒一層肥一層瘦,咬落好有口感,而且叉燒係每日新鮮燒起,鋪頭仲有寫埋幾點出爐呀!跟餐仲有老火湯,平時出街食飯飲嘅湯都好重味精,但呢度材料十足,有屋企煲湯嘅感覺配湯!我哋之後仲叫咗份脆皮燒煵,兩個人嚟食嘅份量都算多啦,但係好脆呀,師傅仲切到每件都好平均,放落口大細岩岩好呢!最後仲叫咗鹹檸七,起初我哋以為得半隻檸檬,再望真其實落咗成隻呀,難怪咁夠味。題外話都有好多外國人嚟食呢。
食神黯然銷魂飯配湯
脆皮燒煵
鹹檸七
食神黯然銷魂飯配湯
脆皮燒煵
鹹檸七
2019-03-14 136 views
北角有一間以食神叉燒為主打的餐廳,是原著版的黯然銷魂飯。位於炮台山地鐵站附近,店家以霓虹光管製作簡約搶眼的招牌。餐具以獨立包裝。外賣盒包裝。玫瑰叉燒,叉燒選用梅頭肉製作,以香醇玫瑰露酒醃製,,以醬料和焦糖上色,烤至焦香、多汁和鬆化。食神黯然銷魂飯(包湯),拌飯醬汁味道特別,以紅蔥頭煮成,叉燒以豬腩部位製作,肥瘦相間,吃罷滿嘴油香,內有種焦香,肥美香口的燶邊叉燒,加上蛋汁撈飯。明火例湯清甜滋潤,很有老火湯的味道。
北角有一間以食神叉燒為主打的餐廳,是原著版的黯然銷魂飯。
位於炮台山地鐵站附近,店家以霓虹光管製作簡約搶眼的招牌。
餐具以獨立包裝。
外賣盒包裝。
TakeAway
  • 食神黯然銷魂飯+湯
2019-03-11 99 views
我家就在食神叉燒附近。這店裝修討好,有绰頭。看着是未開張先興奮。剛開張ㄧ周就興冲冲地跑去外賣整條叉燒,下單時店員還介绍他們的出品有什麼選擇,我於是買了他們的推介。但回家ㄧ試,覺得太乾澀了,價格還蠻貴的,久久沒有再幫襯。今天晚上是我第二次購買。由於上次經驗不佳,我就在燒味部𥦬外指定了ㄧ條半肥瘦的叉燒。但回家ㄧ吃,發現是由兩條不同的叉燒组成。我的要求簡單明確,這是毫無疑問的不老實啊,頗為失望。给了他們兩次機會,也不會有第三次了。

2019-03-11 89 views
自問係食肉獸既我,咁岩路過北角見到呢間餐廳,當然要入去試下!佢同好多近年新開既燒味餐廳一樣,裝修時尚,而且店員都係後生仔女,難怪食客都好似比較年輕。我同朋友嗌左兩個雙拼飯,首先要講下個玫瑰叉燒,個人認為佢燒得岩岩好,因為唔係腩位所以感覺冇咁肥,仲有淡淡既玫瑰露香味,岩晒為食又驚太油膩既我😛值得一提既係,呢間餐廳係拎可口可樂品牌既飲品,所以咸檸七個底係雪碧黎,個人認為口感更加爽!最後,餐廳亦好貼心咁用晒環保飲管,值得支持👍🏼🤜🏻

最後,餐廳亦好貼心咁用晒環保飲管,值得支持👍🏼🤜🏻
2019-03-04 271 views
身位周星馳電影迷的我是慕名跑到老遠炮台山,就是想重拾《食神》內的一幕經典場面,星爺的 「黯然銷魂飯」令家燕姐都食到流淚。 店子裝修看來很有新派冰室那種格局,即是新裝之中帶有懷舊色彩,門外用上七八十年代常見的鐵閘,內裡更擺滿一系列的雞公碗,還特設一些真的可以點來飲的支裝汽水,好有舊香港風味。還有我最愛的鹹檸樂, 鹹檸檬是原隻啊!!!!!「黯然銷魂飯」 不過就叉燒飯,加荷包蛋,實尋常食制。但 《CHOP CHOP食神叉燒》 的賣點是叉燒鬆軟富肉香;不加色素,以醬料和焦糖上色,入口有焦香、多汁和鬆化。原來為了保持叉燒出品質素,每天會燒製出爐五次,務求令食客吃到新鮮烤成的叉燒。 好叉燒當然要配好米飯, 米飯以七成新米混合三成舊米,更特意混入少量北美野米,令米飯軟腍黏糯,增添口感。 再混入戴師傅秘製的拌飯醬油,與叉燒一起放入口,正是黯然銷魂飯的精髓之處。 燒鵝、白切雞也是絕不使用任何添加劑、味精和色素。雞皮嫩滑,肉質細膩!

• 鹹檸樂
2019-03-03 143 views
食神黯然銷魂飯 ($88)黯然銷魂飯嘅叉燒唔係一般嘅梅頭肉 而係用到五花腩去燒 因此肥膏比較多 但係同時肉質亦都比較嫩面頭搽咗好多麥芽糖 甚至會有啲黏牙 但係我幾鍾意呢個加甜版本嘅叉燒 而且好多塊好抵食但係唔知點解我隻煎蛋嘅蛋黃特別細 搞到唔係好夠蛋汁撈飯食The classic char siu and fried egg combo is reinterpreted with a pork belly char siu instead of the usual collar-butt cut. This also means that there’s way more fat and the meat is extra tender.A generous amount of maltose is slathered on top of the char siu, which makes it quite sticky, and adds a nice sweetness to the surface.My only complaint would be excessively sm
食神黯然銷魂飯

食神黯然銷魂飯 ($88)

但係唔知點解我隻煎蛋嘅蛋黃特別細 搞到唔係好夠蛋汁撈飯食

My only complaint would be excessively small yolk on my fried egg, there wasn’t enough to go with the rice beneath.

💭Rating
Yums 8/10 👅
Worth 7.5/10 👍🏻
食神黯然銷魂飯
  • 黯然銷魂飯
未黎之前我抱住一個正常心嘅態度黎食嘢,點知佢所有嘅嘢食質素十分之高,我哋一共叫咗三樣嘢,第一樣野係油雞切雞雙拼,叉燒瀨粉,暗然銷魂飯,佢仲送埋個例湯!所有嘅菜式都唔會有雪藏味,叉燒十分之香!絕對唔同平時街市斬料買返屋企食嘅叉燒!食過你就知!瀨粉嘅湯底超級正,唔通平時食開嘅湯底味精嘅味道,淨係食瀨粉都已經好好味啦!我同朋友邊食邊讚!仲喺度講如果開多啲分店就好啦!!呢個價錢食到超高質素嘅認識真係正!!

2019-02-28 70 views
經典電影 食神 應該大部分人都看過吧?想不到星爺用來參賽的黯然銷魂飯 竟然在一間小店內找到😍作為星爺的粉絲當然不會錯過啦☺️食神黯然銷魂飯+湯 $80叉燒煎蛋飯到底有什麼特別呢?這裡的叉燒特別肥 入口很快就溶化了🤤外皮燒到好香脆 不要以為深色是燒太久哦 這樣反而更有焦香味👍🏻跟餐的湯不像加了味精 喝光也不會覺得口乾木盤上還印了飯名 非常有誠意🙆🏻‍♀️小妹還試了其他燒味 不過就覺得普普通通啦🤭要試還是試招牌菜呢💁🏻‍♀️
經典電影 食神 應該大部分人都看過吧?
想不到星爺用來參賽的黯然銷魂飯 竟然在一間小店內找到😍
作為星爺的粉絲當然不會錯過啦☺️
食神黯然銷魂飯+湯 $80

叉燒煎蛋飯到底有什麼特別呢?
這裡的叉燒特別肥 入口很快就溶化了🤤
跟餐的湯不像加了味精 喝光也不會覺得口乾
木盤上還印了飯名 非常有誠意🙆🏻‍♀️
小妹還試了其他燒味 不過就覺得普普通通啦🤭
要試還是試招牌菜呢💁🏻‍♀️
2019-02-24 114 views
公司隔離開左好常有名既食神叉燒飯次次經過都大排長龍今日收工竟然見到唔使排,即刻入去試一試我當然叫咗個招牌食神叉燒飯賣相真係同出邊啲燒味飯有唔同叉燒我叫佢要啲瘦肉唔好太肥啲肉好嫩& 香荷包蛋都煎得岩岩好我最鍾意將d蛋黃溝埋飯一齊食另外食燒味飯,醬油都係非常重要呢款醬油甜甜地令牒飯更加生色另外叫咗個燒鴨係我冇要求嘅情況下,今晚俾咗個下脾又係好滑,皮都夠脆話說我戒左可樂好耐不過食燒味飯,始終都係要返杯凍檸樂先過癮
公司隔離開左好常有名既食神叉燒飯
次次經過都大排長龍
今日收工竟然見到唔使排,即刻入去試一試

我當然叫咗個招牌食神叉燒飯
賣相真係同出邊啲燒味飯有唔同
叉燒我叫佢要啲瘦肉唔好太肥
啲肉好嫩& 香
荷包蛋都煎得岩岩好
我最鍾意將d蛋黃溝埋飯一齊食
另外食燒味飯,醬油都係非常重要
呢款醬油甜甜地
令牒飯更加生色

另外叫咗個燒鴨
係我冇要求嘅情況下,今晚俾咗個下脾
又係好滑,皮都夠脆

話說我戒左可樂好耐
不過食燒味飯,始終都係要返杯凍檸樂先過癮

2018-12-16
2019-02-23 63 views
咁啱喺北角做完野搵食,經過呢度,見到個名都忍唔住要入去!食神喎!唔知餐廳老闆有無比返copyright 周生呢?🤣叫食神叉燒,淨係個餐廳名已經加分!而且裝修好有心思,簡約得黎又好有港式風味,唔突兀!叫左個下午茶餐,玫瑰叉燒煎蛋飯配一杯熱飲$48。雖然隻煎蛋望落有點樣衰,但係好脆邊!好耐無食過煎到脆邊既蛋!所以一啲都唔介意佢樣衰!至於個叉燒,同我地平時食既不太一樣,唔知玫瑰叉燒做法係咪唔一樣,望落似燒肉,一層脂肪,一層肉,感覺好邪惡(肥!),點小小鼓油,咬一叉燒,再食一啖飯。簡簡單單,已覺很滿足!下次一定要試暗然銷魂飯!

下次一定要試暗然銷魂飯!
$50 (Tea)
2019-02-22 80 views
成日經過呢間食神叉燒 掛係廚窗既叉燒好肥美 又有出爐時間 好似好有心咁今次黎到 晚市堂食既人唔係好多 咁燒味鋪黎講佢價錢唔算平 但勝在環境夠企理 餐牌選擇唔算多 只有燒味好精緻 一個特別訂造既盤上哂成個餐 (仔細啲睇個盤係按每個碗碟個形分格)叉燒外層係加左糖再燒 好香 好入味 但偏肥是日餐湯就係青紅蘿蔔 雙拼 燒鵝叉燒飯 燒鵝係無骨的分量適中 男友就話可以大份啲全部燒味飯都跟野飲 兩個人埋單$145 有湯有野飲 唔洗加一 都算係咁環境食物服務都唔錯 會再番黎

餐牌選擇唔算多 只有燒味

全部燒味飯都跟野飲

兩個人埋單$145 有湯有野飲 唔洗加一 都算係咁
環境食物服務都唔錯 會再番黎
2019-02-12
$70 (Dinner)
2019-02-20 54 views
可能睇完食評期望太高叫左個叉燒荷包蛋飯D叉燒不過不失,唔係想像中咁好食價錢算合理不過侍應態度有待改善落單時叫七喜,佢好唔耐煩咁話冇侍應態度好重要,就算幾好食但態度差我都唔會再去,更何況呢間食物質素只係不過不失
可能睇完食評期望太高
叫左個叉燒荷包蛋飯
D叉燒不過不失,唔係想像中咁好食
價錢算合理
不過侍應態度有待改善
落單時叫七喜,佢好唔耐煩咁話冇