2019-08-21 1290 views
上個星期傾盆大雨,想不到吃什麼,在開飯啦看見推薦這間餐廳,便和家人來試試叫了他們的反卷,鰻魚飯卷非常好味,壽司飯是醬油壽司飯所以也特別入味也不會特別大份吃起來非常好也叫了他們的刺身拼盤,刺身用說不是用得10分好,所以還是冰冷的,這樣有點求婚,但普遍來說也是合格的再來試試他們的壽司,燒的壽司感覺會比較好吃,也是同樣道理刺身方便有點冰冷叫了這個消息非常好吃還叫了兩碟價錢適中最後不得不提就是他們有一個可以資助釣魚釣龍蝦和海鮮的地方這個還是非常創新的但是以這個地段來說價錢算是非常不合理,我們三個人吃了1500$其實吃得不算多,已打工仔來說真的算奢侈的消費哦
叫了這個消息非常好吃還叫了兩碟價錢適中
2019-08-02 1381 views
柳暗花明,誤闖發現,即管一試場地雅緻,坐位燈光舒服,不時有打鼓幾聲響起,很有氣氛之餘絕不會感到嘈雜,無論開會,傾計,慶生均適合。我會再嚟~清香好味👍🏻正刺身新鮮,味道不錯90分魚肝尚可,不腻。75分炸𧎚熱哄香脆,沒有油味,95分唯明太子喊味重,也不過不失。裝潢地道,多位服務員迅速且有禮;碗盤雅緻,視覺味覺享受也。
柳暗花明,誤闖發現,即管一試

清香好味👍🏻正

刺身新鮮,味道不錯
90分

魚肝尚可,不腻。75分

炸𧎚熱哄香脆,沒有油味,
95分

唯明太子喊味重,也不過不失。

裝潢地道,多位服務員迅速且有禮;碗盤雅緻,視覺味覺享受也。
2019-07-24 1275 views
壽司十貫,魚生新鮮但魚味唔出,可能不是靚野。 甜蝦算是十款壽司中比較鮮甜的,赤身冇咩味,其他白身魚更加冇味。人均:150釣魚船屋觀塘駿業街56號中海日昇中心2樓H室........#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #foodie #foodblog #foodig #instafoodie #foodporn #foodreview #foodhunt  #travelhk #eatlife #life #taste @eat_travel_weekly @ufoodhk  #먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #comida #sushi #test_kwuntong

人均:150

釣魚船屋
觀塘駿業街56號中海日昇中心2樓H室
2019-07-18 1252 views
今日去釣魚船屋食生日飯,我們四個大人兩個小朋友,店員可能見有小朋友,覺得大機會會釣魚,所以安排我們坐一張很舒適嘅枱,要除鞋坐入個窿入邊,好似日本,而且都幾乾淨。不過我地小朋友竟然唔鍾意釣魚😅🙅🏻‍♀️🎣淨係話要食烏冬,所以店員多次邀請都無釣。入咗四位以上加$38,就可以有一客杯入面有海膽,吞拿魚他他,蝦🦐超好食!推介鮟康魚肝$50平時出去居酒屋食,起碼要$200,呢度$50真係超值,有兩片都算厚。海膽鵝肝三文魚丼$280好食,好足料雜菜烏冬$78 小朋友至愛不過食淨晒啲菜呢個沙律完全唔掂。。太多沙律醬好鹹雞泡魚干芝麻雞翼,唔知點解小朋友話好辣上網睇話卷物好好食,但一般,偏鹹期待嘅海膽炒飯,好淡無味嘅,可以不食雜錦天婦羅好食,特別係蔬菜炸得好好食明太子雞翼燒物拼盤,一般總括嚟講,環境係好好,都抵食,6個人食12道菜$1100,不過我哋冇釣魚冇飲酒會再黎再試其他嘢食,下次想試吓釣魚食刺身,同埋火鍋
今日去釣魚船屋食生日飯,

入咗四位以上加$38,就可以有一客
杯入面有海膽,吞拿魚他他,蝦🦐
超好食!

推介鮟康魚肝$50

海膽鵝肝三文魚丼
好食,好足料

雜菜烏冬$78 小朋友至愛不過食淨晒啲菜

呢個沙律完全唔掂。。太多沙律醬好鹹

雞泡魚干

芝麻雞翼,唔知點解小朋友話好辣

上網睇話卷物好好食,但一般,偏鹹

期待嘅海膽炒飯,好淡無味嘅,可以不食

雜錦天婦羅好食,特別係蔬菜炸得好好食

明太子雞翼

燒物拼盤,一般

會再黎
再試其他嘢食,下次想試吓釣魚食刺身,同埋火鍋
$250 (Dinner)
  • 海膽三文魚子鵝肝丼
  • 雜菜烏冬
  • 雜錦天婦羅
2019-07-17 771 views
魚生一上台個外表好靚,幾有色澤既!不過食到落口就無咩鮮味啦,應該係d魚生雪過左頭。至於餐廳入面因為佢有d生魚係到..其實感覺唔太良好,因為有d魚腥味(好似去左屋企下面個魚池咁) 一般啦!
2019-07-10 867 views
見間餐廳幾得意 想住試下 打電話訂台 點知⋯⋯⋯接電話的人勁無禮貌!我:想訂台既⋯⋯接電話女仔:等陣!(直接無聲一輪). 然後回答:你講啦!我:想訂⋯⋯xxxx女仔:聽不清楚 你講麼啊?!我:你都幾有禮貌喔?!女仔:我聽不到你講麼 大聲的!!講到呢啲已經不想再講⋯⋯收線一句應該有的服務態度的話 都聽不到 ⋯⋯ 麼餐廳 就請麼員工 可能不是所有員工是咁 但不好意思 我都理解不到囉~從接線生 就看得出 呢間餐廳服務有幾好啦!費事去受氣沒去過餐廳 所以其他環境/味道 都中評 但服務就已經領教到了. 希望餐廳老闆可以提供侍應生服務質素!
見間餐廳幾得意 想住試下 打電話訂台 點知⋯⋯⋯
接電話的人勁無禮貌!
女仔:聽不清楚 你講麼啊?!
我:你都幾有禮貌喔?!
女仔:我聽不到你講麼 大聲的!!

講到呢啲已經不想再講⋯⋯收線
一句應該有的服務態度的話 都聽不到 ⋯⋯

從接線生 就看得出 呢間餐廳服務有幾好啦!
費事去受氣

2019-07-10 617 views
為左釣魚船屋,從未寫過食評的我忍唔住寫第一篇。我去過大阪的釣魚船屋,覺得不錯,見佢裝修都似,只系變左迷版,所以就做錯決定去左。我地諗住叫兩round食物,第一round叫左刺身,海膽和牛卷物,海膽炒飯,前兩樣食物正常水準,食完之後大家諗住炒飯可能比較耐(因為系自己手機落單,諗住應該唔會漏單),我地痴痴地等,一等等左半小時,終於忍唔住問侍應,佢check完之後話無晒,叫過第二樣。我地講左句“無你唔一早講。。。。”, “講”字都未講出口,侍應就走左,我已經心諗wt.....諗住叫個冷烏冬填飽個肚就算,一等又等左二十分鐘,我差d以為佢系廚房手打緊,重點系個烏冬唔系二十分鐘黎,系我地等左二十分鐘決定唔等埋單。張單拎到黎仲要繼續收海膽炒飯的錢,我地講左句“海膽炒飯都無黎過,你仲好意思...","收”字都未講,侍應又走左,佢地系全部侍應都系甘,有問題就逃避走左去。一碟刺身,一碟卷物三百幾蚊,錢我預左比,但唔系甘囉,CP值勁低。最後我食5分鐘,等左一個鐘,食到一肚氣,行番去apm食野。p.s.我都未計船區明明唔著鞋,所有客人都無著,但我竟然見到有d職員直接著鞋上。同埋見到有蚊螆。。。。

最後我食5分鐘,等左一個鐘,食到一肚氣,行番去apm食野。

2019-07-09
2019-07-08 1197 views
本人從未寫過食評, 但因為呢間D 服務係差到一個點, 唔寫唔舒服!!本人一行9 人(連細路), 諗住比D 小朋友暑假一齊玩下, 點知就火都黎埋!  本身預約1:00 - 3:30, 但因天雨關係, 我地1:30 先到餐廰, 入到去, 無乜人既, 所以唔駛等位, 本身被安排的位置(房間) 是不能於房內釣魚, 見有其他位置是沒人坐的, 問下waiter可否要求調, 他們貎似沒所謂, 亦給予我們安排, 到我們安頓好小朋友後已經1:40PM, 即刻已order 魚竿及魚餌 (呢度係要hkd20.- 但日本係任攞黎釣架下), 到2:00PM 時, waiter 話釣魚時間已到, 我地嚇左一跳, 佢地話2:30pm 是last order, 所以2:00 要收魚竿, 我地勁愕然, 落order 時又唔講, 得20分鐘比d 小朋友玩, 小朋友已經勁失望, 但我地作為有sense 既大人, 我地明既, 亦都覺得, 算啦, 人地都要做野, 就當佢地d waiter落order 時忘記講, 我地都好順應佢地既要求, 比返魚竿佢。後來, 佢話幫我地燒飽魚, 燒完後, 朋友要求比刀同义切開塊飽魚, 個serv
後來, 佢話幫我地燒飽魚, 燒完後, 朋友要求比刀同义切開塊飽魚, 個serve 開我地既waiter, 表面笑住口, 話好, 點知一擰轉面, 個樣勁唔耐煩, 同另外一個reception 喺度咀miu miu, 我朋友睇到眼火爆, 就話個waiter, 做service 做到你地咁差架, 魚竿件事, 同而家刀义件事, 你唔鍾意就講, 唔好表面笑住話好, 背後就勁話個食客壞話!後來個waiter 不斷唔認自己有問題, 仲話, 我地已經幫你地好多, 你地話要換位, 我地又比你調, 飽魚又幫你地燒埋, 你地仲想點!聽完我地成班都"著"晒火! 最後係個老闆黎做調停, 勁講sorry, 我朋友d 火先叫熄左!
唔該, 唔比調位, 請出聲, 我地無拎住把刀叫你比我地調!第二, 塊飽魚係你地開offer 話幫我地燒, 而家調轉頭比你話我地張枱太多野食, 係幫我地燒, 但係我地係完全無叫你燒架唔該!
唔想再有人被騙, 所以一定要講出黎巴!!
2019-07-07
$300 (Lunch)
之前都有聽過依間賣點係有得即場買魚餌釣海鮮食,但本人就冇乜耐性喇🙈淨係黎食左個海膽宴😚😚😚-最推薦佢既雲丹青瓜卷$98‼️每一塊海膽都有手指公咁粗咁厚,好肥美好新鮮好creamy👍🏻😍😍😍-海膽天婦羅卷$88幾特別😋海膽咁食法都係第一次,炸得好脆,但得三嚿仔就有啲少唔太抵食喇😶-蒜蓉片海膽炒飯$128炒得幾乾身見到好多海膽粒,都唔錯,冇西貢塔門食過嗰個咁濃郁但都好香海膽味,旁邊仲放左原塊海膽做點綴添☺️
最推薦佢既雲丹青瓜卷$98‼️
海膽天婦羅卷$88
蒜蓉片海膽炒飯$128
2019-05-28 1712 views
今次有幸黎釣魚船屋體驗試食。lunch食全海膽餐真係第一次,本身約朋友一齊黎,但放了飛機。變左自私食,好飽啊。其實係大阪已經去過釣魚船屋,有得玩又有得食。不過因為今次中午過黎,所以未有得釣魚,12點左右,已經好多黎人食lunch,下次要再黎試下先。活海膽 (原隻)。好鮮甜,$138好抵食.雲丹青瓜卷。鋪左幾層海膽😍青瓜卷既飯仲調好味添.海膽天婦羅卷。外脆內軟,啖啖海膽,但炸過後唔夠鮮甜蒜蓉片海膽炒飯 。飯用珍珠米,炒到一粒粒,落左蒜蓉片好香,海膽不算多。今次體驗好難忘,海膽全餐,你試過未?好美味🤤、好邪惡😈、好過份🤣

今次有幸黎釣魚船屋體驗試食。

活海膽 (原隻)
。好鮮甜,$138好抵食.

雲丹青瓜卷
。鋪左幾層海膽😍青瓜卷既飯仲調好味添.

海膽天婦羅卷
。外脆內軟,啖啖海膽,但炸過後唔夠鮮甜

蒜蓉片海膽炒飯
。飯用珍珠米,炒到一粒粒,落左蒜蓉片好香,海膽不算多。
蒜香蒜蓉片海膽炒飯

今次體驗好難忘,海膽全餐,你試過未?

好美味🤤、好邪惡😈、好過份🤣
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Tasting Event
蒜香蒜蓉片海膽炒飯
2019-05-18 1879 views
我哋有幸體驗到海膽組既試食🥰🥰多謝隊友carry🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️根室海膽剌身(1板) 💲438明太子溫泉蛋稻庭烏冬(凍) 💲78蒜蓉片海膽炒飯 💲128加州卷 💲68✅ 第一次試根室海膽🤩 每一塊都好清甜🤤✅ 稻庭烏冬好煙韌😋 配埋明太子同溫泉蛋感覺好清新🥚❔ 炒飯粒粒分明 但海膽份量略少👅Taste:3.5/5💰CP值:3/5🙋🏻‍♂️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.75/5
我哋有幸體驗到海膽組既試食🥰🥰
多謝隊友carry🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️

根室海膽剌身(1板) 💲438
明太子溫泉蛋稻庭烏冬(凍) 💲78
蒜蓉片海膽炒飯 💲128
加州卷 💲68

根室海膽剌身(1板)
✅ 第一次試根室海膽🤩 每一塊都好清甜🤤
明太子溫泉蛋稻庭烏冬(凍)

✅ 稻庭烏冬好煙韌😋 配埋明太子同溫泉蛋感覺好清新🥚

🙋🏻‍♂️Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.75/5
2019-05-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$195 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
明太子溫泉蛋稻庭烏冬(凍)
2019-05-14 1855 views
終於的起心肝光顧早輪非常難訂位的釣魚船屋!中午約1點walkin,坐位竟然只是半滿,反觀樓下及旁邊的食肆大排長龍,對比非常强烈🤔入坐時侍應附了一張印有點菜的QR code,掃一掃後選了6件壽司配熱烏冬,確認下單前已問過侍應6件壽司中將會有拖羅、牡丹蝦、帶子,另外三件時令,另外亦有同侍應特別order不要三文魚。上菜時間好快,大約5分鐘左右就到了。4式前菜顏色豐富,吸引食慾👍🏻細寶習慣先食熱食,但熱烏冬不熱,麵豉湯不熱,連蒸蛋都係不熱。。熟食方面連基本的"熱"都做唔到,有點失望。接著睇下壽司可否為呢個午餐爭回一點分數。6件壽司,有拖羅、刀貝、帶子、池魚、間八及1件白身魚。等等,說好的牡丹蝦呢?🙄拖羅入口肥美,但略嫌有渣; 刀貝爽脆; 帶子比較吝嗇,只有半粒; 池魚配上蔥花減低魚腥味,不錯; 間八爽口; 白身魚咬不開。壽司也不算十分出色,只能說正常水平。整體黎講,食物水準一般,食完沒有飽的感覺,而且85折後也超過$100,以lunch來說,實在沒有吸引細寶再次光顧的念頭,反而想試下隔離的餐廳,試下點解要排長龍🤭

午市定食6件壽司配熱烏冬

上菜時間好快,大約5分鐘左右就到了。
4式前菜

4式前菜顏色豐富,吸引食慾👍🏻
暖烏冬

接著睇下壽司可否為呢個午餐爭回一點分數。

半粒帶子壽司

壽司也不算十分出色,只能說正常水平。

• 沒有
2019-05-08 1540 views
午飯時間跟同事在公司附近搵食,同事推薦這間餐廳,說刺身好新鮮,而且新開張期間全單八五折,就進去一試我們一行五人被安排坐在「河畔」,半包廂形式,河裡有數條新鮮游魚。午市定食選了「特上什錦魚生丼」,除了丼以外,還有前菜四小碟、麵豉湯、沙律、茶碗蒸和罐裝飲品。大愛這裡的刺身!以這碗丼的價錢($138),有多款刺身(非常新鮮,更有拖羅、海膽等較貴價的海鮮!),而且飯已以醬油和醋調味,非常非常好吃!茶碗蒸也很不錯,蒸蛋嫩滑夠熱另外見同事點的壽司烏冬定食也很吸引,壽司精緻且特別,烏冬看不清楚是稻庭還是讚歧,只見賣相俱佳,有機會必定會再試!

特上什錦魚生丼

茶碗蒸也很不錯,蒸蛋嫩滑夠熱

前菜
2019-04-25
$120 (Lunch)
特上什錦魚生丼
2019-05-07 1258 views
上次同朋友黎慶祝生日,d野食都幾好味,但我地無釣到魚~然後個職員好熱情咁唱生日歌同同我地傾計~~基於佢咁熱情好客,所以決定今次帶埋家人一齊黎食。今次黎釣魚,好易釣到(絲鱲),釣到果條超生猛,又有折!職員仲會俾時間你影相~最主要最主要係刺身幾好味!配柚子汁一流!3xx配呢個份量好抵!見人地釣龍蝦tim~其實龍蝦折完都係千頭~都ok~另外大toro好正!我叫左刺身同toro壽加上座位環境都舒適,值得推介!
上次同朋友黎慶祝生日,d野食都幾好味,但我地無釣到魚~

然後個職員好熱情咁唱生日歌同同我地傾計~~
基於佢咁熱情好客,所以決定今次帶埋家人一齊黎食。

見人地釣龍蝦tim~其實龍蝦折完都係千頭~都ok~

另外大toro好正!我叫左刺身同toro壽
加上座位環境都舒適,值得推介!
2019-05-07
Type of Meal
Dinner
是日與上司及客人特意預約到此店午膳,因近客人公司而且較特別。與上司入座後,店員告知是用iPad點菜,當時查閱菜牌時看到有午市套餐。兩位客人到達後,有店員馬上跟隨並取起我們座位的iPad按了幾下,再放下並指我們可以開始點餐。但當我們再查閱菜牌時,發現午巿套餐的一頁消失,只剩下全是昂貴刺身和壽司等單點食品。我們馬上叫回店員查詢,店員「啊,係咩?」後奪過iPad又按了幾下,再交回時午巿套餐才出現。由於兩位客人都是她們公司的高層,衣著打扮較我們光鮮高檔,我們懷疑店員因此不想讓我們點價錢相對較低的午巿套餐,所以在iPad上做了手腳屏蔽了該頁,只留下昂貴的菜牌給我們選擇。我們的座位是在魚池旁,魚池傳出陣陣腥臭味,亦發現有不少死魚在漂浮,十分倒胃。食物方面,我們共點了4客午巿套餐及一客單點刺身,全部味道品質都係一般超市貨色,連元氣都比不上,結賬就已超過了$800!完全不值。店員的服務態度和質素與收費完全不成正比,談吐如爛仔一般,令人側目。結賬後店員給了一張印花卡,是惠顧問$100蓋一印,滿十個才減$50或送刺身兩三片,感覺差不多形同施捨。絕對不會再光顧,貼錢買難受!如有人想要已印8個的印花卡,歡迎聯
兩位客人到達後,有店員馬上跟隨並取起我們座位的iPad按了幾下,再放下並指我們可以開始點餐。但當我們再查閱菜牌時,發現午巿套餐的一頁消失,只剩下全是昂貴刺身壽司等單點食品。

絕對不會再光顧,貼錢買難受!

如有人想要已印8個的印花卡,歡迎聯絡,免費送出!有效期至2020年5月5日。
2019-05-06
$220 (Lunch)