2023-04-07 221 views
小胖台灣便當 (偉華中心) (沙田)台灣食物好正,去左沙田的小胖台灣便當晚餐❤️❤️三杯蜜汁烤雞排便當🍱$62雞排很嫩,口感一流👍👍而且烤得正好,入面有蛋、粟米🌽、小棠菜,好足料👏👏大家一定要叫來食,正😋😋台灣鐵路大排骨麵🍜$70麵條很有彈性😍😍排骨的肉質也很嫩,味道很好😊😊🍖🍖排骨份量好多🥰小食-鹽蒜四季豆+$14鹽蒜四季豆口感爽脆,鹽蒜的味道剛好🤩🤩小食-五味醬拌茄子🍆+$14五味醬拌味道濃郁,茄子經過拌炒之後,好惹味☺️☺️熱金橘檸檬茶☕️酸酸甜甜,好開胃😍😍芙香蘋果茶🧃有淡淡的茶香和蘋果的清新口感,好好飲🍎🍎餐廳環境:乾淨舒適,座位幾好坐👍👍地址:沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
小胖台灣便當 (偉華中心) (沙田)

台灣食物好正,去左沙田的小胖台灣便當晚餐❤️❤️

三杯蜜汁烤雞排便當🍱$62
大家一定要叫來食,正😋😋

台灣鐵路大排骨麵🍜$70

小食-鹽蒜四季豆+$14
鹽蒜四季豆口感爽脆,鹽蒜的味道剛好🤩🤩

小食-五味醬拌茄子🍆+$14
五味醬拌味道濃郁,茄子經過拌炒之後,好惹味☺️☺️

熱金橘檸檬茶☕️
酸酸甜甜,好開胃😍😍

芙香蘋果茶🧃
有淡淡的茶香和蘋果的清新口感,好好飲🍎🍎

餐廳環境:乾淨舒適,座位幾好坐👍👍

地址:沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
2023-04-06 172 views
最近好懷念台灣旅行時的美食,放假便出去尋找台灣的滋味。椒麻微辣豬柳豬柳每粒煎得有點點焦香,豬肉入味,伴有點點椒香,辣味不會嗆喉,這個天氣食辣反而更開胃,伴菜都不少、粟米、菜甫蛋角、小棠菜等,令口感更豐富。熱金橘檸檬茶金橘味甜,檸檬味酸,酸甜開胃。士林鹽酥大雞腿雞腿一分為二,炸得皮脆肉嫩,雞皮非常香脆,啖啖肉,飯量都不少,好飽肚,食肉獸之選。加$14 可追加小食鹽酥雞我去台灣必食,鹹香酥脆、惹味芙香蘋果茶 但有淡淡蘋果香,無糖茶,更健康
最近好懷念台灣旅行時的美食,放假便出去尋找台灣的滋味。

椒麻微辣豬柳
豬柳每粒煎得有點點焦香,豬肉入味,

熱金橘檸檬茶
金橘味甜,檸檬味酸,酸甜開胃。

士林鹽酥大雞腿

加$14 可追加小食
鹽酥雞我去台灣必食,鹹香酥脆、惹味

芙香蘋果茶
但有淡淡蘋果香,無糖茶,更健康

2023-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-04-06 125 views
出發去玩前,到了這裡午餐,份量足,地點方便,吃飽便開心出發!南投紅燒牛腩便當牛腩細細件,非常入味,肉質淋,肉味濃,伴有香甜蘿蔔,汁多好送飯,伴有小棠菜、粟米粒、菜甫蛋角、粉絲等配菜,顏色配搭豐富,令人更有食慾。熱冬瓜茶 少甜潤喉。麻辣鴨血肉燥寬粉鴨血有彈性,麻辣味輕微,寬粉晶瑩通透,吸晒了全部的湯汁精華,配搭肉燥,辣辣地好開胃。$14可追加一款小食:梅香脆地瓜 蕃薯香甜,外層酥香鹽蒜四季豆 蒜味濃,四季豆爽脆油切綠茶 茶味清新解膩

南投紅燒牛腩便當

熱冬瓜茶 少甜潤喉。

麻辣鴨血肉燥寬粉

$14可追加一款小食:
梅香脆地瓜 蕃薯香甜,外層酥香
鹽蒜四季豆 蒜味濃,四季豆爽脆

油切綠茶 茶味清新解膩

2023-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-04-04 140 views
#20230318 🤍📍 小胖台灣便當 @chubbybento.hk 沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖 🍽️觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖尖沙咀加連威老道21A-21B號德立大廈地下及1樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#南投紅燒牛腩麻辣湯湯麵 $72💭 啲麵係上海麵咁,🐷以為會係類似刀削麵咁所以有啲失望,個牛腩好似係包裝翻熱倒出尼咁😂味道唔錯,有蕃茄味襯底🍅就咁食係好濃味,牛腩都幾淋🐮最好食係啲紅蘿蔔🥕夠淋又夠味,一開始🐷極度猶豫究竟兜牛腩係要倒落個湯度定就咁當餸食🧐所以我兩樣都試左,發現倒落去食個紅燒牛腩味會好淡,但可以中和到個麻辣湯既辣.#三杯蜜汁烤雞排便當 $62💭 塊雞排好大塊,咬落係異常地淋😅嚴重懷疑係過度使用鬆肉粉😂就算咁成兜野都好好好味,好味到要打3個好😋啲飯煮得靚🍚份量又多,配菜同擺盤都好豐富好靚,完全唔使驚食唔飽.#鹽蒜四季豆 +$14💭四季豆似有啲油泡既感覺,煮得唔錯,表面乾身但咬落又有水份keep到,調味惹味令人想一條一條咁接住食,因為鹽蒜味只要唔太咸其實都好難伏😅.#套餐 #跟🥢 #芙香蘋果茶 🥢 #油切綠茶 💭 最鐘意飲冷泡茶送
#20230318 🤍

#鹽蒜四季豆 +$14

#套餐 #跟
🥢 #芙香蘋果茶
🥢 #油切綠茶
💭 最鐘意飲冷泡茶送埋茶包,可以refill飲幾次感覺抵啲😬蘋果茶好特別,飲落去好香蘋果味🍎但又唔會好甜,相反綠茶就正常無乜特別,兩隻茶都好在清清地可以消下啲肥膩感

#沙田美食 #🐷在沙田 #觀塘美食 #🐷在觀塘 #尖沙咀美食 #🐷在尖沙咀 #🐷_食
2023-04-02 213 views
✨三杯蜜汁烤雞排份量十足 雞排大大塊夠厚肉皮微脆 帶蜜糖香甜 肉質軟腍配料仲有蛋角 粉絲 粟米粒同蔬菜飯量多 飯粒分明 軟硬適中 整體唔錯✨南投紅燒牛腩紅燒牛腩 夠入味 肉質結實 帶少少油脂 口感唔會好乾柴紅蘿蔔軟腍 配料多 飯量足✨鹽蒜四季豆四季豆口感爽脆 味道帶濃濃蒜香✨懷念鹽酥雞加錢加配嘅小食 熱辣辣炸起 鹽酥雞外脆內嫩 仲有少少肉汁 香口惹味✨冬瓜茶只有熱飲 冬瓜茶香甜 ✨油切綠茶茶味香濃 味道清香總結:食物唔錯 份量十足環境正常 服務唔錯 採用半自助模式需自行落單 但會有人送餐價錢合理 性價比高
✨三杯蜜汁烤雞排

環境正常 服務唔錯 採用半自助模式
需自行落單 但會有人送餐
價錢合理 性價比高
2023-03-27 480 views
-{沙田台灣菜🍜}🤤 南投紅燒牛腩(麻辣湯)湯麵 🤤 ($86)朋友嗌嘅 牛腩有啲細粒不過唔錯嘅 而辣湯好重麻味🫡👖褲評: 7.8/10🤤 台灣鐵路大排骨便當🤤 ($94)大排骨重滷汁味仲要夠大嚿🥳啲飯夾雜住青瓜粉絲同蛋角 重點一定加配魯肉😜個飯香左好多😋👖褲評: 8.5/10🤤梅香脆地瓜🤤 比平時嘅更多蕃薯肉😆外脆水軟好甜😚必食推介😛👖褲評: 8.3/10🤤 懷念鹽酥雞 🤤 好多雞肉有啲脆皮😛仲有份量好多👏都係好食嘅小食!👖褲評: 8.3/10沙田台灣野黎講係唔錯🤓仲有野飲都出色😎啲店員嘅服務都好好😜性價比: 8/10服務: 9/10環境: 8/10🚩 小胖台灣便當 🚩地址: 沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖 #fuudjai #fuudjai沙田 #fuudjai台灣菜
{沙田台灣菜🍜}
🤤 南投紅燒牛腩(麻辣湯)湯麵 🤤 ($86)
朋友嗌嘅 牛腩有啲細粒不過唔錯嘅 而辣湯好重麻味🫡

👖褲評: 7.8/10

🤤 台灣鐵路大排骨便當🤤 ($94)

👖褲評: 8.5/10

🤤梅香脆地瓜🤤
比平時嘅更多蕃薯肉😆外脆水軟好甜😚必食推介😛

👖褲評: 8.3/10

🤤 懷念鹽酥雞 🤤
好多雞肉有啲脆皮😛仲有份量好多👏都係好食嘅小食!

👖褲評: 8.3/10

地址: 沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖

懷念鹽酥雞
懷念鹽酥雞
2023-03-26 148 views
係沙田唔想食太貴,而且性價比高我個人首選一定係呢到個招牌幾突出,有個小肥仔嘜頭,好可愛之前同朋友食過,大大份而且味道唔錯台灣鐵路大排骨便當大排骨好大塊,炸得啱啱好,肉質軟硬適中最鐘意佢配菜夠多,有小棠菜,粟米粒,粉絲,菜甫煎蛋角等等,飲食均衡幾健康士林鹽酥大雞腿便當雞腿超大塊,大過我手掌 唔會炸到好乾,食落仲有肉汁,唔錯追加小食 梅香脆地瓜炸得外脆內軟,沾滿梅粉,酸酸地幾開胃而且可以減少油膩感鹽蒜四季豆,都幾惹味梔子花綠茶,油切綠茶大大支,茶味都幾香濃
係沙田唔想食太貴,而且性價比高
我個人首選一定係呢到
個招牌幾突出,有個小肥仔嘜頭,好可愛

之前同朋友食過,大大份而且味道唔錯

台灣鐵路大排骨便當
大排骨好大塊,炸得啱啱好,肉質軟硬適中

士林鹽酥大雞腿便當
雞腿超大塊,大過我手掌
唔會炸到好乾,食落仲有肉汁,唔錯

追加小食 梅香脆地瓜
炸得外脆內軟,沾滿梅粉,酸酸地幾開胃
而且可以減少油膩感

鹽蒜四季豆,都幾惹味

梔子花綠茶,油切綠茶
大大支,茶味都幾香濃
  • 士林鹽酥大雞腿便當
  • 台灣鐵路大排骨便當
2023-03-24 123 views
新城市廣場太貴,過來這邊吃午餐。食物質素不錯 ,環境還行。服務非常好。店員會幫你留位,可以先去買野食。62蚊。烤雞非常好食,雞肉很嫩。飯的份量偏少,對女生來說剛剛好。飯是珍珠米?總之不是平時食果種。有粟米,蔬菜等配菜,還有些紅色的不知道是什麼,酸酸甜甜的。跟餐的茉香蘋果茶好飲,冰冰涼涼的。蘋果味好香,茶味不算太明顯。而且可以拎走,慢慢飲。排骨便當還不錯,上面那個比較好食。肉質比較硬身,汁不夠香。冬瓜茶不錯。
新城市廣場太貴,過來這邊吃午餐。
食物質素不錯 ,環境還行。
服務非常好。
店員會幫你留位,可以先去買野食。

蜜汁烤雞便當

62蚊。
烤雞非常好食,雞肉很嫩。
飯的份量偏少,對女生來說剛剛好。
飯是珍珠米?
總之不是平時食果種。

有粟米,蔬菜等配菜,
還有些紅色的不知道是什麼,酸酸甜甜的。

跟餐的茉香蘋果茶好飲,冰冰涼涼的。
蘋果味好香,茶味不算太明顯。
而且可以拎走,慢慢飲。

排骨便當

還不錯,上面那個比較好食。

肉質比較硬身,汁不夠香。
冬瓜茶不錯。
蜜汁烤雞便當
2023-03-11 373 views
今日OT左陣返到沙田打算食完飯先返屋企,經過呢間食台式既就入咗來試下。叫得台灣便當 當然係飯食,但另外都仲有麵食選擇!全部都係台灣口味,而且有跟嘢飲 冷泡茶👍🏻今次就飯同麵都各選一個試下😁台灣鐵路大排骨便當 $68便當份量適中,排骨都相當大塊,但肉質一啲都唔乾好嫩,調味勁有台灣風味,便當內有粟米及其他蔬菜,口感唔會太單一。三杯蜜汁烤雞排麵食 $64雞排烤得好嫩滑又唔會乾仲有啲甜味,而且麵都好好食好滑溜,就連湯底都好好飲,好香既炸蔥油味!食落既麵都有掛住炸蔥油味,更香口!最後食到湯都唔剩😆仲要加左兩個小食(跟餐叫+$14)梅香脆地瓜🍠即叫即做熱辣辣,加埋梅子粉真係食唔停😋五味醬拌茄子🍆五味醬唔知係唔係真係有五種醬呢🤔炸過既茄子唔會過熟,再淋上五味醬,都算恰到好處!沙田分店座位都算多,而且闊落,買完坐喺度等,上菜時間都好快,唔駛點等!

今次就飯同麵都各選一個試下😁
台灣鐵路大排骨便當 $68

三杯蜜汁烤雞排麵食
三杯蜜汁烤雞排麵食 $64

仲要加左兩個小食(跟餐叫+$14)
梅香脆地瓜🍠
即叫即做熱辣辣,加埋梅子粉真係食唔停😋

五味醬拌茄子
五味醬拌茄子🍆

三杯蜜汁烤雞排麵食
五味醬拌茄子
2023-03-02 302 views
收左工成日都會係沙田搵食, 見到百佳隔離開左間台灣野, 就梗係要去食啦。佢門口就有大大個menu, 都算幾多野食, 有便當, 麵食, 都真係好台灣。 晚餐都有set , 一個主食+一杯飲品。係門口落完單就可以搵位坐, 叫左個B5-台灣古早味烤豬肉 $62, 飲品有冷泡茶,揀左杯梔子花綠茶 ,見到佢有小食又手痕加多$14 梅香脆地瓜 ·台灣古早味烤豬肉 $62呢度全部都係用外賣盒上, 烤豬肉唔算好厚, 但整得好腍身, 食落仲有d甜甜地,佢既飯係用珍珠米呀, 伴菜仲有栗米, 青瓜, 木耳, 炒粉絲, 煎蛋, 菜, 都好豐富,成碗食哂都真係會幾飽。🤣🤣 冷泡茶-梔子花綠茶呢度既樽好厚實, 飲唔哂可以拎走慢慢飲, 佢用既茶都好濃香既茶味。 梅香脆地瓜炸完既一口蕃薯加埋酸酸甜甜既梅粉, 好FRESH~蕃薯本身都好甜。唔好睇佢細細杯咁, 食完都幾飽。整體環境乾淨, 地方闊落, 食物不錯。

晚餐都有set , 一個主食+一杯飲品。
左杯梔子花綠茶 ,見到佢有小食又手痕加多$14 梅香脆地瓜
台灣古早味烤豬肉 $62
成碗食哂都真係會幾飽。🤣🤣

冷泡茶-梔子花綠茶

梅香脆地瓜

唔好睇佢細細杯咁, 食完都幾飽。
整體環境乾淨, 地方闊落, 食物不錯。
  • 台灣古早味烤豬肉便當
2023-02-22 262 views
之前聽朋友講過小胖台灣料理幾好食,嚟到沙田見到有就試吓啦首先就喺外面排隊揀嘢食,買完嘢食之後就安排入座我哋分別叫咗一個飯同一個麵,叫咗台灣鐵路大排骨麵同埋士林鹽酥大雞脾飯!排骨的確幾大塊,新鮮整出黎,個麵幾有咬口,上面仲有少少肉長,湯底都好夠味個大雞髀飯都幾吸引,外面炸到好香脆,雞髀啖啖肉,仲有粟米、蛋同粉絲等等嘅配菜,真係幾豐富便當仲可以用優惠價加配小食,我哋就叫咗燙青菜同埋鹽蒜四季豆!再配埋飲品,蘋果茉茶幾好飲,又唔會太甜!朋友真係冇介紹錯
之前聽朋友講過小胖台灣料理幾好食,嚟到沙田見到有就試吓啦

首先就喺外面排隊揀嘢食,買完嘢食之後就安排入座

再配埋飲品,蘋果茉茶幾好飲,又唔會太甜!
朋友真係冇介紹錯
2023-02-22 165 views
辣鴨血肉燥寬粉套餐會包一杯飲品試左麻辣鴨血寬粉個人試過市面上一d牌子既鴨血寬粉可能湯底比較濃相對呢個鴨血寬粉既湯比較淡🍲湯底方面比較淡 似香辣湯 吾太麻✅鴨血份量好充足 個人覺得好好食比較彈牙 入味😍肉燥方面比較小 淨係食多幾粒肉碎不過肉碎係幾香口✅寬粉份量算多 好食💯⭐️整體來講除咗湯底覺得美中不足外 其他整體都唔錯飲品叫左杯金橘檸檬熱飲 大杯既♨️個人平時鍾意唔飲咁甜溫馨提示如果唔飲咁甜嘅人,可以叫少甜試左麻辣鴨血寬粉個人試過市面上一d牌子既鴨血寬粉可能湯底比較濃相對呢個鴨血寬粉既湯比較淡🍲湯底方面比較淡 似香辣湯 吾太麻✅鴨血份量好充足 個人覺得好好食比較彈牙 入味😍肉燥方面比較小 淨係食多幾粒肉碎不過肉碎係幾香口✅寬粉份量算多 好食💯⭐️整體來講除咗湯底覺得美中不足外 其他整體都唔錯
辣鴨血肉燥寬粉

✅寬粉份量算多 好食💯
⭐️整體來講除咗湯底覺得美中不足外 其他整體都唔錯

飲品叫左杯金橘檸檬熱飲 大杯既♨️
個人平時鍾意唔飲咁甜
溫馨提示如果唔飲咁甜嘅人,可以叫少甜試左麻辣鴨血寬粉
個人試過市面上一d牌子既鴨血寬粉

⭐️整體來講除咗湯底覺得美中不足外 其他整體都唔錯

麻辣鴨血寬粉
麻辣鴨血寬粉
2023-02-22 101 views
三杯蜜汁烤雞扒便當 配 油切綠茶🍱🍵$62(冇加一) ✨:8/10雞扒好厚,好嫩滑,有肉汁。😍加埋甜甜地嘅汁,好好食。😛😋😋雞皮都好香口,不過怕肥所以淨係食咗少少。😂飯量其實唔多,只係個碗大,不過唔會唔飽,因為有埋嘢飲。🤤今次揀呢個綠茶好飲,好香夠濃。🤤成日見到好多人排隊,原來真係唔錯👍價錢合理,尤其係沙田呢到附近間間餐廳都咁貴嚟講。😂質素都ok🤤主要係塊雞扒幾好食而且見佢都間唔中有update menu👍
三杯蜜汁烤雞扒便當 配 油切綠茶🍱🍵
$62(冇加一) ✨:8/10

雞扒好厚,好嫩滑,有肉汁。😍
加埋甜甜地嘅汁,好好食。😛😋😋
雞皮都好香口,不過怕肥所以淨係食咗少少。😂
飯量其實唔多,只係個碗大,不過唔會唔飽,因為有埋嘢飲。🤤
今次揀呢個綠茶好飲,好香夠濃。🤤

成日見到好多人排隊,原來真係唔錯👍
價錢合理,尤其係沙田呢到附近間間餐廳都咁貴嚟講。😂
質素都ok🤤主要係塊雞扒幾好食
而且見佢都間唔中有update menu👍

🇭🇰 #一粒波食好西-台灣終於開關🤩🤩未去到唔緊要!去沙田都有台灣正野食住先🤤-🍜南投紅燒牛腩(麻辣湯)湯麵 $86湯底香辣不會太鹹,很多肉肉很入味,滿漢大餐豪華版😂⭐️⭐️⭐️⭐️-🍱士林鹽酥大雞腿便當 $82撈飯汁甜甜的,雞腿放了一小會兒還是很脆,很多配菜🤩雞腿可切開幾件會更好😗⭐️⭐️⭐️⭐️-🍠🍆追加小食 $14梅香脆地瓜|很甜,不油膩,配梅子粉超正🤤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五味醬拌茄子|灑了木魚花,醬汁甜甜辣辣⭐️⭐️⭐️⭐️-💬每份主食還會附送飲品~分別有油切綠茶、梔子花綠茶、芙香蘋果茶、熱柑橘檸檬茶及熱冬瓜茶🍵偷偷告訴波們,梔子花綠茶再泡多了一瓶還是很有味喔😛份量也很足夠,吃得飽飽的~-🍱小胖台灣便當沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖11:00 - 22:00-📍其他分店觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖尖沙咀加連威老道21A-21B號德立大廈地下及1樓-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去沙田 #hongkongfood #hongkong #沙田美食 #香港美食
🇭🇰 #一粒波食好西
台灣終於開關🤩🤩
未去到唔緊要!
去沙田都有台灣正野食住先🤤
🍜南投紅燒牛腩(麻辣湯)湯麵 $86
湯底香辣不會太鹹,很多肉肉很入味,滿漢大餐豪華版😂

🍱士林鹽酥大雞腿便當 $82
撈飯汁甜甜的,雞腿放了一小會兒還是很脆,很多配菜🤩
雞腿可切開幾件會更好😗

🍠🍆追加小食 $14
梅香脆地瓜|很甜,不油膩,配梅子粉超正🤤
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
五味醬拌茄子|灑了木魚花,醬汁甜甜辣辣
⭐️⭐️⭐️⭐️
💬每份主食還會附送飲品~
偷偷告訴波們,梔子花綠茶再泡多了一瓶還是很有味喔😛
份量也很足夠,吃得飽飽的~
🍱小胖台灣便當
沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
11:00 - 22:00
📍其他分店
觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖
尖沙咀加連威老道21A-21B號德立大廈地下及1樓
  • 梅香脆地瓜
士林鹽酥大雞腿便當🍱雞髀大大隻,預先切開一半,可以用到筷子夾起嚟食,食起嚟不至於太論盡,切開咗亦都會見到外圍層炸粉夠薄,雞皮都炸出油份十份香脆,而雞肉就好軟腍,調味就好似平日食鹽酥雞咁🥢便當嘅配料雖然份量唔多,但係勝在款式多,粟米、菜脯蛋角、粉絲、菜、雲耳等等樣樣都有啲,所以感覺上係頗多元化🍚加$14可以追加一款小食,我揀咗梅香脆地瓜,地瓜外面脆口中間好綿,梅粉加添少少酸味就更開胃🍠套餐包熱飲或冷泡茶,揀咗梔子花綠茶🍵依度係喺門口點完餐再由侍應送餐,雖然有時限但係出餐快,如果就咁叫便當套餐係$60-70左右,就算追加埋小食都唔過100,價錢喺沙田市中心嚟講也相當實惠~
士林鹽酥大雞腿便當🍱

套餐包熱飲或冷泡茶,揀咗梔子花綠茶🍵