2024-10-13 166 views
滿心見到好多like諗住試吓唔係話佢唔好食,但係我今日唔想食牛腩河佢個湯底就係隔離潮州粉麵嘅牛腩河可能我大期望想食甜甜嘅越南河湯底就算落晒香料金不換都挽救唔到嗰個油膩味如果鍾意食牛腩河嘅,你會鍾意食但係我唔使俾$80食碗牛腩河叫咗碗生牛檬粉啲粉少少碎 但啲牛完全唔係生 係全熟嘅肥牛我仲加咗魚片頭 有浸鹼水味 完全係一碗片頭肥牛粉湯底上面講咗 鋪面坐得舒服嘅,因為冇乜人服務都幾好,姐姐好殷勤可一不可再 我想食牛腩河嗰陣時先再嚟啦
滿心見到好多like諗住試吓
唔係話佢唔好食,但係我今日唔想食牛腩河
佢個湯底就係隔離潮州粉麵嘅牛腩河
可能我大期望想食甜甜嘅越南河湯底
就算落晒香料金不換都挽救唔到嗰個油膩味
如果鍾意食牛腩河嘅,你會鍾意食
但係我唔使俾$80食碗牛腩河

叫咗碗生牛檬粉
啲粉少少碎 但啲牛完全唔係生 係全熟嘅肥牛
我仲加咗魚片頭 有浸鹼水味
完全係一碗片頭肥牛粉
湯底上面講咗

鋪面坐得舒服嘅,因為冇乜人
服務都幾好,姐姐好殷勤

可一不可再 我想食牛腩河嗰陣時先再嚟啦
Blacklisted.叫牛河粉轉檬粉生牛肉片得兩塊 其他都係超級渣嘅牛腩片湯底又冇乜味Ps 嗰兩塊扎肉係另外加錢加購嘅趕時間 外賣自取平時喺其他舖頭我食湯檬都會加魚露咁我問佢可唔可以比魚露我男職員已經諗住攞俾我裝好咗個女職員似係老闆出到嚟望住張單話我唔係食撈檬態度串串地咁話唔可以比魚露我仲話要收錢我就問佢幾錢佢諗咗一諗 話要$5開天殺價 離晒譜講真 堂食都有得免費拎啦仲要諗住賺埋呢啲錢唔怪得呢度啲留言都係話態度差趕客走完全唔出奇
Blacklisted

唔怪得呢度啲留言都係話態度差趕客走
完全唔出奇

• 冇乜生牛肉的牛肉河
2024-09-15 361 views
食越南美食6pm到銅鑼灣剛錯過下午茶春嬌個名幾特別梗係要飲杯志明奶茶香滑,不太甜整體每樣都好味火車頭最好食叻沙好香辣豬扒撈檬一定正網春卷熱辣辣脆香飲杯椰清無咁熱氣離座時7pm 已滿座以前見會排長龍離開時店員們跟我們說中秋節快樂姨姨們很窩心💋
食越南美食

姨姨們很
窩心💋
  • 叻沙
2024-09-10 466 views
📍春嬌去銅鑼灣食越南菜🇻🇳位置都方便 近中央圖書館個邊~今次晚餐兩個人食一個香茅豬扒湯河一個香茅豬扒撈檬再加一碟炒通菜湯河個湯都幾香兩碗各自都有兩大塊豬扒😆每塊都有一隻手掌咁大😆唔會好似平時香茅豬扒咁乾咁硬可以補充足夠蛋白質~而減肥時期最鍾意食就係撈檬又健康又營養均衡~有大量青瓜絲蘿蔔絲加埋甜酸魚醬汁撈埋濛粉食好開胃🤤夏天食一流🤤通菜好新鮮好爽脆!用QR code落單,仲可以少咸好貼心!
📍春嬌

去銅鑼灣食越南菜🇻🇳
位置都方便 近中央圖書館個邊~

今次晚餐兩個人食
一個香茅豬扒湯河
一個香茅豬扒撈檬
再加一碟炒通菜

湯河個湯都幾香
兩碗各自都有兩大塊豬扒😆
每塊都有一隻手掌咁大😆
唔會好似平時香茅豬扒咁乾咁硬
可以補充足夠蛋白質~

而減肥時期最鍾意食就係撈檬
又健康又營養均衡~
有大量青瓜絲蘿蔔絲
加埋甜酸魚醬汁撈埋濛粉食
好開胃🤤夏天食一流🤤

通菜好新鮮好爽脆!
用QR code落單,仲可以少咸好貼心!
Type of Meal
Dinner
2024-08-03 535 views
- 鴛鴦春卷叻沙 六點前送熱龍眼水或熱茉莉綠茶 趕得切有野飲送順便提前食晚餐越南春卷兩件 米網蝦春卷兩件 叻沙入面有豆卜 豆卜充滿叻沙 好好味🤤個叻沙湯底我幾鍾意 唔會太濃椰奶味
- 鴛鴦春卷叻沙
六點前送熱龍眼水或熱茉莉綠茶 趕得切有野飲送順便提前食晚餐
2024-06-26 650 views
春嬌是我以往的飯堂之一。現在因為回歸銅羅灣上班,這裡再次成為我每週必去的飯堂之一。但食物的份量似乎有些偏少....咖哩牛腩飯:薯仔份量算豐富,整碗飯上堆滿了美味的薯仔塊。牛腩的份量就只有大約有3-4塊,每塊都經過緩慢燉煮,肉質鮮嫩多汁,搭配著香濃的咖哩醬汁。香茅豬扒雞翼煎蛋飯:包含了兩隻雞翼和一塊豬扒。雞翼經過煎炸處理,皮脆肉嫩,帶有香茅的香氣。豬扒質地嫩滑,但相對較薄身,欠缺了口感。咖哩豬扒:豬扒同樣十分簿身,好彩有濃郁的咖哩醬汁伴飯。小總結❤️❤️❤️📌味道不錯📌肉的份量偏少

咖哩牛腩飯:

香茅豬扒雞翼煎蛋飯:

咖哩豬扒:
豬扒同樣十分簿身,好彩有濃郁的咖哩醬汁伴飯。

小總結❤️❤️❤️
📌味道不錯
📌肉的份量偏少
想當年銅鑼灣間春嬌啱啱喺肺炎嘅時候開,都有幫襯過堂食。直至最近叫袋鼠外賣送貨又突然order返,但同之前真係相差好遠!我哋叫咗牛肉pho 加底+蔥油豬扒飯。豬扒飯還可以,蔥油味幾香,但係豬扒過度落鬆肉粉變得太淋冇質感。 牛肉pho 叫得外賣要求不會太高,但係得兩塊牛肉片,好似真係少咗啲。湯底偏淡,諗住清清地食一餐都還可以,但食到最尾,以為咬到不知從何而來的魚骨,一望!竟然發現係一條鐵線!!唔知係洗碗嘅鐵布定係任何工具鬆脫嘅鐵線,但真係好彩冇吞落去,如果唔係入院都似!附上圖片俾大家驚嚇一下。袋鼠外賣已經退錢,但係餐廳仲未有回覆!特登上嚟OP再提醒吓大家。

附上圖片俾大家驚嚇一下。
2024-05-08 628 views
黎過呢間舖食過幾次,晏晝時段一定會嗌生牛肉河同香茅雞翼豬扒煎蛋飯,飲凍志明奶茶同埋凍龍眼水,杯奶茶好似泰式奶茶,好好飲👍🏻👍🏻下午茶嘅時候,我嗌咗洋蔥牛肉包黎試下,牛肉同醬汁都好多,不過都係最鍾意食香茅雞翼豬扒煎蛋飯,塊豬扒好大塊,雞翼都係啱啱炸起,勁好食,個人比較推薦呢個飯😋👍🏻👍🏻而生牛肉河嘅份量好多,湯底仲要好濃,一啖湯一啖粉勁好食🤩,兩個人可以share一齊食。店舖環境唔錯,每日嘅客量都好多,有時候要等幾分鐘先可以入座。
2024-04-19 598 views
間嘢非常難食,價錢不平,下午講6 70一個飯,隔籬就有一間茶記,50蚊質素不差。數到最差一定係態度十分差,欠佢咁,完全沒有禮貌冇寫最長用餐時間,呃呃氹氹話可以慢慢坐,入到去完全不是咁回事,杯嘢都未飲完叫我地走,坐低都冇40分鐘當自己澳牛?同佢對質,完全沒有歉意,唔想人坐點解唔寫限時,點解唔做外賣店,市面就是充斥這些垃圾店家,同詐騙冇分別。希望各位顧客睇到這篇食評後,想清楚自己是否小林尊,否則你最多食到半個飯大家千萬不要去,附近大把選擇!不會下次再光顧!謝謝

數到最差一定係態度十分差,欠佢咁,完全沒有禮貌

大家千萬不要去,附近大把選擇!不會下次再光顧!謝謝
2024-04-16
$80 (Lunch)
2024-03-14 762 views
平時都好鍾意食越南嘢,間唔中都會想食,不過銅鑼灣區選擇唔算多。呢間春嬌試過幾次都keep到水準。位於銅鑼灣,喺有不少餐廳嘅加連山道,非常方便👍🏻╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ▶ ∗︎*゚ 河內生牛肉叻沙非常推薦佢地嘅叻沙湯💛橙橙紅紅嘅湯底,椰香濃郁,少少辣唔會好刺激,獨有香味令你一啖接一啖,大推🤤!因為湯底夠濃郁,每條麵都掛到湯汁🥢配料有豆卜同蔥花,豆卜索晒香濃嘅叻湯湯,超級惹味!每次去都會食叻沙湯!▶ ∗︎*゚ 雞絲扎肉撈檬另一樣我食越南嘢每次都會叫嘅就係雞絲撈檬,春嬌嘅撈檬都好唔錯😆有滿滿嘅雞絲同札肉,青瓜同紅蘿蔔絲令到檬粉好fresh👍🏻重點係上面嘅炸蒜、蔥同花生碎一啲都唔馬虎,令碗撈檬層次同香味都更上一層樓🥺✨雞絲好味唔柴,札肉更加特別,黑椒味香濃!撈檬都大推!▶ ∗︎*゚ 越南黑咖啡另外加左越南黑咖啡,係加煉奶嘅咖啡。上枱勁大杯😳仲可以煉奶另上,自己調整甜度。╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 春嬌可以話係我嘅go-to越南菜同叻沙,唔同分店都試過,一樣好食!💛💛💛

▶ ∗︎*゚ 河內生牛肉叻沙

▶ ∗︎*゚ 雞絲扎肉撈檬

▶ ∗︎*゚ 越南黑咖啡

2024-02-07 830 views
今日在聖保祿醫院附近,3點左右,想揾個地方食下午飯,因為食完早餐後未食晏,一心想揾有飯麵的下午茶餐。在門口見這間泰國野有下午茶迷李豬扒飯,就走咗入去。見到餐牌雖然寫迷你,都有一塊豬扒,便選了。我同友人都點了同一個餐。QR code 自行落單,原來奶茶咖啡要加$12。因為一心平平地食個tea 先入嚟就飲不用加錢的茶和龍眼水。兩樣都正常。但豬扒飯上枱,一碗有一塊,一碗得半塊,半塊的size 大約身份係咁大。其實佢個碗都唔大,塊豬扒得兩啖仲紙咁薄冇嘢好講,冇下次,兩啖豬扒同一片肉片差不多,食淨大半碗飯冇餸,覺得食白飯好可憐咁,只好放棄,餓住再去第二度食過。環境同衛生都一般正常啦,$42得白飯多,仲要冇得包奶茶咖啡,冇下次了。
在門口見這間泰國野有下午茶迷李豬扒飯,就走咗入去。

兩樣都正常。

其實佢個碗都唔大,塊豬扒得兩啖仲紙咁薄

2024-01-18 795 views
春嬌係其中一間我lunch 會經常幫襯嘅餐廳。座位比較多,唔駛等太耐,岩哂lunch 得一個鐘嘅打工仔。嘢食嘢飲都上得好快。今次叫左鴛鴦春卷湯檬同埋志明奶茶。鴛鴦春卷分別有炸米子卷同埋炸春卷,頗有特色。湯檬大大碗。一定夠飽。志明奶茶,入邊有花奶同煉奶,略嫌有啲甜。下次order可以試下揀返少煉奶。

2024-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2024-01-17 681 views
今日突發到銅鑼灣做嘢,行過希雲街附近,見到部分小店很多人排隊,所以行到丹麥餅店入啲既食肆望望,見到「春嬌」人不算多,就呢間😝試試。今次一人食晏,簡單叫左個招牌春嬌火車頭檬粉😉可能我無咩期望,竟然碗粉送到我面前未放低已聞到越南湯香味!碗粉特色係有花膠😍,條花膠好認真☺️,估唔到都幾大塊,亦有口感唔係薄薄,煮得軟稔適中👍🏼;另外,除牛丸牛腩肉外,仲有碟生牛肉,份量好足,質素肉質都不錯🥹🥹,檬粉都夠幼細🙂,好食呀!第日有機會都會再去食🤓

今次一人食晏,簡單叫左個招牌春嬌火車頭檬粉😉

第日有機會都會再去食🤓

• 招牌春嬌火車頭
2023-12-16 697 views
銅鑼灣抵食越南菜招牌蔥油烤牛肉撈檬睇落去好豐富有好多牛肉粒、紅蘿蔔絲、青瓜 、蔥油 、炸蒜 、花生碎。牛肉粒已經預先醃製,有啲似似韓式牛肉。倒檬汁落去,再撈嚟食,連埋啲配菜一齊食,好清新開胃。鐘意食辣嘅可以加少少辣椒粉,食落去更開胃。餐廳:春嬌食物:招牌蔥油烤牛肉撈檬 價錢:$56(午市)地址:銅鑼灣加路連山道9A號地舖#銅鑼灣美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香港美食 #銅鑼灣 #hkig
銅鑼灣抵食越南菜

餐廳:春嬌
食物:招牌蔥油烤牛肉撈檬
價錢:$56(午市)
地址:銅鑼灣加路連山道9A號地舖

2023-09-08 1431 views
整體評價高👍🏼👍🏼👍🏼網上落單方便,速度快🤭🤭必食推介:大塊豬扒喇沙湯金邊粉$66 (份量多-兩大塊豬扒)豬扒好林,甜甜地👍🏼湯底非常濃郁👍🏼入面有兩粒豆卜,吸晒湯底精華無得頂👍🏼👍🏼👍🏼香茅雞翼喇沙湯金邊粉$66正常🤭冇特別驚喜粉面份量好多😂午餐包嘢飲凍龍眼水(超推薦👍🏼👍🏼👍🏼)服務超好👍🏼吾洗加一🤭回頭率⭐️⭐️⭐️#春嬌#銅鑼灣味道(4/5)環境(4/5)#港島區_跟dada食玩
整體評價高👍🏼👍🏼👍🏼
網上落單方便,速度快🤭🤭
必食推介:
大塊豬扒喇沙湯金邊粉$66
(份量多-兩大塊豬扒)
豬扒好林,甜甜地👍🏼
湯底非常濃郁👍🏼入面有兩粒豆卜,吸晒湯底精華
無得頂👍🏼👍🏼👍🏼
香茅雞翼喇沙湯金邊粉$66
正常🤭冇特別驚喜

粉面份量好多😂

午餐包嘢飲
凍龍眼水
(超推薦👍🏼👍🏼👍🏼)

服務超好👍🏼
吾洗加一🤭