2019-06-30 4158 views
為了滿足曾經是榴蓮迷的老爸,就試試這裡的下午茶自助餐。先來個沙律,沙律菜幾新鮮。壽司選擇不多但質素合格綠豆蓉湯色澤好和濃度夠,但味道偏咸當然要留多些胃空間給今天的主角:榴蓮和芒果甜品。款式算是足夠。其中榴蓮糯米糍最有榴蓮味,給你們看看大特寫👇🏼此外,即焗即吃的梳乎厘也是榴蓮味的,只可惜沒有拍照,留待你們下次親自去品嚐。惟一可惜的是雪糕只有傳統四種口味,沒有供應榴蓮味。不過老爸吃得非常節制,就留待我們盡情享受,晚餐都可以慳番了
為了滿足曾經是榴蓮迷的老爸,就試試這裡的下午茶自助餐
先來個沙律,沙律菜幾新鮮。壽司選擇不多但質素合格
綠豆蓉湯色澤好和濃度夠,但味道偏咸
當然要留多些胃空間給今天的主角:榴蓮和芒果甜品
惟一可惜的是雪糕只有傳統四種口味,沒有供應榴蓮味。
不過老爸吃得非常節制,就留待我們盡情享受,晚餐都可以慳番了
2019-06-30
$208 (Tea)
2019-06-02 5513 views
城景閣呢期做緊榴連芒果Tea buffet,榴連控嘅我地秒速訂位去食。本身呢間酒店Tea buffet價錢都幾平民價,所以唔好期望有魚生刺身。凍食海鮮有三款,蝦、青口同墨魚仔,我就無食,不過見其他人食得最多係蝦,我諗都唔差冷盤有沙律,壽司,豆腐同冷麵,普普通通,唯一芒果三文魚卷最搶手,每次一出就好快無晒熱盤其實都唔少,但無理由逐個揭開影相搞搞震,所以影左一part係烘住嘅炸物,分別係炸牛肉薯餅同香煎腐皮卷,薯餅睇落唔錯,但我要留肚食甜品所以無試,腐皮卷食左一件,我覺得唔得,夾時已經望到好多炸得耐左,表面好燶,好難咁揀到一件,但餡太乾,唔好食。其他熟食就不過不失,有迷你芝士和牛漢堡,汁煮煙鴨胸,芝士焗魚柳,清湯雜菜魚腐,串燒牛同雞,三款迷你多士(咖央,煙三文魚蛋沙律,火腿芝士),蝦餃...,另外仲有冬蔭公湯粉,燕窩蟹皇粥,呢個粥雖然好多料又有燕窩咁矜貴,但加左鹹蛋黃,掩蓋晒成個粥嘅味,浪費晒d食材甜品方面都有幾多蛋糕選擇,雪糕就係movenpick,得3款口味最後到主角啦,行埋櫃台話要榴連,侍應就會全部執一件,當然都可以自選啦。老實講,甜品係好食,最特別係有榴連雞蛋仔,但好味程度不及某d

最後到主角啦,行埋櫃台話要榴連,侍應就會全部執一件,當然都可以自選啦。老實講,甜品係好食,最特別係有榴連雞蛋仔,但好味程度不及某d甜品店,因為餡內榴連肉唔多,食落只有淡淡榴連味,唔夠臭🤣,朋友話芒果仲好食,所以我都幾失望。
正所謂一分錢 一分貨,呢到的確不及出名食榴連甜品嘅酒店Tea buffet好食,有種想搞綽頭又係咁二做左就算嘅感覺,我會寧願貴少少去返出名果兩間到食,起碼人地足料之餘冷熱盤都同樣出色

P.S 呢到嘅衛生情況都要留意,當我攞完杯熱水返埋位,我朋友即刻問我見唔見到唔應該見到嘅野,我話有呀,原來大家係同一個位都見到小小強😖
2019-05-26 4290 views
1月中嘅時候,我就同女朋友一家人一齊去食呢間以蠔做主題嘅酒店自助餐,以前食過幾次,我都覺得呢度嘅蠔好新鮮肥美,同大隻,所以一見到又有蠔做主題,就即刻帶埋外母舅仔黎食啦🤣今次嘅蠔同樣都係好肥美大隻兼鮮甜,師傅會係你面前即開,正👍🏻每人都起碼食左7、8隻🤣其他我都欣賞嘅係蟹腳,都算鮮甜,但肉唔夠肥,都算ok啦👍🏻每人仲有限量一人一份嘅芝士焗龍蝦,味道係唔錯,不過龍蝦始終唔會好多肉,唔夠滿足😛其他冷盤、刺身都唔錯,甜品、雪糕都好多款選擇。不過最愛嘅都係蠔,仲有白酒紅酒任添😋
其他我都欣賞嘅係蟹腳,都算鮮甜,但肉唔夠肥,都算ok啦👍🏻
其他冷盤、刺身都唔錯,甜品、雪糕都好多款選擇。
不過最愛嘅都係蠔,仲有白酒紅酒任添😋
2019-05-03 5728 views
7個女仔一齊食buttet,電話預約,接線生態度友善有禮貌,解答簡潔。地方坐位區挺大亦舒服,食物區空間反而顯得有點少。不過佈置卻大方得睇。食物選擇頗多。剛巧是復活節,有幾隻復活兔作點綴,可愛。以下是凍盤區,有多款火腿芝士選擇。火腿配蜜瓜,芝士配餅乾太美妙了。以下是沙律區,幾款選擇,總有一款合適到我最注重的甜品區我每次都會試齊每款甜品最好味就是玻璃杯的牛奶布丁奶味香濃,甜味適中而且很幼滑其他甜品都太甜有一樣非常好味就是中式腐竹糖水當中的薏米好有咬口,不過好像少點腐竹味。通常甜點配搭黑咖啡,中和甜味。海鮮有生蠔,長腳蟹同刺生(三文魚,螺片,北寄貝等)長腳蟹超鮮味,我們encore很多次。這次自助餐我們很愉快,而且價錢不貴,值得一試。
剛巧是復活節,有幾隻復活兔作點綴,可愛。

以下是凍盤區,有多款火腿芝士選擇。
火腿配蜜瓜,芝士配餅乾太美妙了。

以下是沙律區,幾款選擇,總有一款合適

到我最注重的甜品

我每次都會試齊每款甜品
最好味就是玻璃杯的牛奶布丁
奶味香濃,甜味適中而且很幼滑
其他甜品都太甜

有一樣非常好味就是中式腐竹糖水
當中的薏米好有咬口,不過好像少點腐竹味。
通常甜點配搭黑咖啡,中和甜味。

海鮮有生蠔,長腳蟹同刺生(三文魚,螺片,北寄貝等)
長腳蟹超鮮味,我們encore很多次。

這次自助餐我們很愉快,而且價錢不貴,值得一試。
2019-04-17
2019-02-20 7075 views
星期六的中午又要找近地鐵站的餐廳相聚,一班友人自然就想起城景軒,在油麻地地鐵站走2分鐘便到,價錢也是少於300元。我那天比較忙,所以差不多1時才到達,幸好食物的添加不斷,沙律有多款,冷盤亦不少選擇,有蝦,青囗,小墨魚等等,當然有不能錯過的壽司和刺身。但我是很傳統的人,首先喝了碗中湯,熱盤更包羅萬有,中西泰式,豬牛羊雞鴨魚都有,我最喜歡海南雞飯,再吃碗清湯牛腩麵和豬骨粥,當然不能錯過多款的甜品,有多種的cakes,都有木糠布甸,可惜水準比較失望。幸好雪糕加上熱餅能為這頓午餐畫上完美的句號。

,冷盤亦不少選擇,有蝦,青囗,小墨魚等等

,當然有不能錯過的壽司刺身

餐畫上完美的句號。
2019-02-16 5135 views
因為屋企人生日想食自助餐,咁啱見到城景閣有生日優惠,4人同行,1人免費,於是就去試下啦。每位客人仲可以有每人一板海膽,我個人覺得海膽屬於中中啦,唔算太好食,又未至於難食咁囉。其他食物種類都幾多,海鮮,刺身,熟食,甜品等等。淨係甜品都有十幾款,靚就整得幾靚啦,不過就有啲死甜囉,一般般。
$400 (Dinner)
2018-12-19 6020 views
今天公司聚餐,通常去自助餐我都是先盯著甜品🍰女生十中是這樣的,不是嘛,哈.可是這家的沙拉很不錯,東夾一點,西拼一點,再加煙三文魚,紫洋蔥,小番茄,再灑點煙肉碎跟芝士...淋上橄欖油跟黑醋。這樣拌得美美地吃了三大盤🥗.這家的沙拉算是多種類,連配料像是煙肉碎,芝士mj, 橄欖等都有齊,而且還有醬汁跟醋,以中午的自助餐算很不錯了~ #hongkong #buffet #hkfood #沙拉 #poyeefoodie

這樣拌得美美地吃了三大盤🥗

2018-10-30 8821 views
多時沒有光顧了,再來看看水準如何。星期六晚上全場爆滿,因有多樣優惠,長者及生日優惠。食客多是一家大細或一班朋友。座位舒適,空間感十足。buffet主題十式蟹宴,沒有細數但感覺蟹食材多過十種。地方不大但食物選擇不少,-般刺身、 海鮮、沙律 、天婦羅、 甜品、麵檔等。種類還可。 果汁啤酒紅白酒任飲,值得-讚!encore食物有, 即做窩夫、 movenpick 雪糕、法式燉蛋、蟹腳、燒羊架、粉絲。鹽燒蟹腳每枱送的,蟹腳鹹鹹地帶鮮味,日式醬汁甜甜地,配合合宜生蠔$4xx自助餐的生蠔,質數當然不能要求高,新鮮及肥美度還可蝦粉絲,粉絲爽囗,小小黑椒調味,微辣惹味。 蝦比較乾身。配角粉絲比主角蝦吸引得多!不流心的心太軟整體:食物水準不是特別高,但勝左地點方便,食用時間長,三個小時没有分段,一班朋友/親友邊食邊傾,gathering好地方。
多時沒有光顧了,再來看看水準如何。
座位舒適,空間感十足。
buffet主題十式蟹宴,沒有細數但感覺蟹食材多過十種。

鹽燒蟹腳
每枱送的,蟹腳鹹鹹地帶鮮味,日式醬汁甜甜地,配合合宜

生蠔
$4xx自助餐的生蠔,質數當然不能要求高,新鮮及肥美度還可

不流心的心太軟

2018-10-27
2018-10-23 6559 views
因為朋友生日,選了這裡食锻,今餐已是今個月第三餐buffet,生日人士免費,長者有優惠。除了基本果汁任飲,紅白酒都可以任飲,最適合好酒人士。今晚主題是蟹,但種類不多,只有麵包蟹,燒蟹腳一人只有2只,凍蟹腳不是任取,而是在刺身柜由厨師分發。另外還有些沙律,熱葷,粉麵,天婦羅。而我並沒有吃太多,因味道麻麻。最後吃了些甜品,雪糕就算。

除了基本果汁任飲,紅白酒都可以任飲,最適合好酒人士。

另外還有些沙律,熱葷,粉麵,天婦羅。

而我並沒有吃太多,因味道麻麻。
最後吃了些甜品,雪糕就算。

2018-10-23
Celebration
Birthday
2018-09-01 7731 views
今日我跟同事W來這裡吃自助午餐,上星期已致電訂位,昨天餐廳亦來電確認訂位,感覺挺細心~入座後飢餓的我急不及待先吃壽司🍣(所以忘記拍照😅)我覺得壽司、太卷質素不高,刺身都是一般😀接著我出去取熱盆:看見有羊、牛、鴨、雞、豬、魚,不同種類的菜式,很感動喔!當中我最喜歡嫩滑的鴨胸及中東式的雞肉😋上圖如福袋的炸物香口酥脆,我一口接一口地吃了不少🤣炸三文魚則一般~甜品方面種類稱得上多,當中水果忌廉蛋糕超好吃,可惜我只吃了一次,之後很快被其他客人掃光😭所以我惟有向雪糕方面發展🤩這間的雪糕是我喜愛的Mövenpick😍我第一次吃了朱古力及藍莓芝士蛋糕口味😍當中朱古力有不少朱古力碎,挺有口感😋第二次我點了雲尼拿味😍濃郁的香奶味為這餐畫上完美的句號~這間自助餐的菜式挺不錯,種類不少;侍應服務有禮,完全吸引我下次再來光顧👍🏻

2018-08-18
$250.2 (Lunch)
  • 甜品
  • 海鮮
2018-08-29 6312 views
6月屋企人生日,去咗 City Cafe dinner buffet $438 +10% 5送1位,好抵食。每逢屋企有人生日,都會食自助餐,今次去咗城景閣。冷熱盤加甜品都有好多選擇,刺身夠新鮮。生蠔不用排太耐,不過這款蠔比較一般。
2018-06-03
2018-08-17 5346 views
本人第一次寫食評,呢一間酒店buffet 非常失望,同我上網睇嗰條片差好遠囉,今次主題係食蟹,未試過食長腳蟹係需要喺刺身部嗰邊問佢攞,完全係冇得揀,唔緊要但係一啲都唔好食,其他用蟹整㗎熟食完全唔好食👎🏻(天婦羅蟹腳D肉霉,凍蟹都唔好食嘅)而且餐buffet 款式太少,少到第一次見,我哋只係發掘到個中湯幾好飲,喇沙合格,雪糕係好食(movenpick),其他嘢一啲都唔好食,不過服務係唔差嘅,可能因為價錢唔係太貴,每一個人大約$490左右(閒日),唔會再嚟呢一間酒店食buffet
2018-08-03 6185 views
見網上介紹自助餐優惠,星期一至四惠顧,每位$438,可享「4人同行1人免費」優惠,同時每位客人更免費獲贈原板韓國入口海膽。今次早一個月前book定位,打算同屋企人擦翻餐勁嘅😋。首先介紹下原板海膽,入口即溶,味道鮮甜。大大隻嘅紐西蘭生蠔,淡淡的海水味,質感creamy,好食到呢,爹哋佢自己就掃左一打。鱈場蟹腳味道甘甜,蟹痴嘅我就拆咗20隻蟹腳😍。食海鮮當然唔少得配返杯白酒🥂,餐廳嘅紅白酒雖然係任飲,但質素都唔差,話曬都係酒店級。另外,海鮮仲有布朗蟹、荷蘭藍青口、澳洲凍蝦、藍青口及日式刺身。至於熟食方面,主題美食推介葡萄牙有機香草雞批伴海膽龍蝦汁和海膽蟹子焗大蝦,要食就要快手,食過好食想再攞多d都無😭。最後就係甜品,最有誠意的係Movenpick雪糕🍧,今日有八種口味,仲要係大大個雪糕球,如果好似我咁一次過試曬咁多種口味,真係食雪糕都飽😏。

• 生蠔
  • 甜品
2018-06-27 7615 views
小妹今日last day ,一行10人晚上7:00Pm就黎到。坐左15分鍾左右,佢就按人頭比海膽我地: 8/10 十板海膽何其壯觀呢~之後唔好比佢停,一開始當然拎D回本之選先啦,估佢唔到竟然有好少見既瀨尿蝦,真心正呀又唔會好’’水’’~唔係HEA你仲有,海蝦係彈牙到一個點!!! 另外,毛毛蟹好多膏!今次只係食海鮮都回本啦再者,佢甜品方面用上movenpick忍唔住食多幾球呀!!!總結:9/10
坐左15分鍾左右,佢就按人頭比海膽我地:
海膽

8/10
十板海膽何其壯觀呢~

仲有,海蝦係彈牙到一個點!!!
 另外,毛毛蟹好多膏!今次只係食海鮮都回本啦

海鮮

再者,佢甜品方面用上movenpick
ICE CREAM

忍唔住食多幾球呀!!!

總結:9/10
2018-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Group-buy
海膽
海鮮
ICE CREAM
2018-06-20 7382 views
同屋企人嚟城景閣食過兩次buffet, 呢度嘅自助晚餐真係好抵食, 每位$438起,生日免費或者四人同行一人免費 雖然佢呢度地方唔算太大,但係食物種類都非常之多選擇, 地方雖小五臟俱全! 仲有啤酒,紅白酒任飲海鮮方面有生蠔,蝦,長腳蟹,麵包蟹,蜆, 青口, 獅奄, 仲試過有海膽同鮑魚! 還有幾款唔同嘅刺身任揀, 八爪魚,三文魚,吞拿魚,劍魚等等頭盤有煙三文魚,巴馬火腿,芝士,沙律菜等等。熱盤方面就有蒸魚柳,青口,煎羊架,燒牛肉,我仲食咗一碗龍蝦鮑魚喇沙超級正! 甜品區有好多款唔同嘅蛋糕, 朱古力蛋糕,芝士蛋糕,芒果糯米飯, 葡撻,布甸, 真係多不勝數啊! 最重要係有movenpick任食,400幾蚊一位可以做到movenpick任食,仲有咁多美食選擇,真係buffet抵食之選!

頭盤有煙三文魚,巴馬火腿,芝士,沙律菜等等。
超級正!

$470 (Dinner)