2020-10-13 1122 views
#holidayouthk美食【松露野菌薄餅】 HKD238.【牛肝菌野菌意大利燴飯】 HKD158.時代廣場入面有間質素唔錯嘅西餐🍽,而且環境有氣氛有格調,適🈴️同伴侶係重要節日慶祝。中間亦設置一個開揚又型枱嘅吧枱。最受人歡迎當然有來自唔同產地嘅生蠔🦪,羊架🐑、豬手🐽等肉類亦唔差。而我地今日就以齋為主。首先係燴飯,整得煙韌有口感,醬汁嘅濃度,咸淡亦拿捏得好好。之後黎嘅pizza🍕唔好以為冇肉就唔豐富,面頭有黑松露醬、本菇、白菌、冬菇、杏菇、馬蘇利拉芝士🧀,相當足料,離遠都聞到香噴噴🤩。口感則面頭爽口底層香脆,而且咁多菇類同醬汁,唔會愈食愈乾。.📍Club Albergue 1601銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1105號舖🕑星期一至日 12:00-00:00#holidayouthk銅鑼灣#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodp
#holidayouthk美食
【松露野菌薄餅】 HKD238
【牛肝菌野菌意大利燴飯】 HKD158

📍Club Albergue 1601
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1105號舖
🕑星期一至日 12:00-00:00
#holidayouthk銅鑼灣

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #銅鑼灣美食 #西式 #西餐 #酒bar #生蠔 #pizza #意大利飯
2020-08-08 2988 views
因為有time square 既dining coupon 我哋就嚟咗呢間1601 試吓。先講環境。超正。因為限聚令同埋要保持社交距離。整體坐得好舒服。我倆二人嗌咗兩份餐。1)蜆肉意粉2)燒羊架每一份配有餐湯主菜同埋餐飲。湯。正常。蜆肉意粉雖然唔係用新鮮蜆,但係整體上我覺得做得好好,好夠熱。同埋啲意粉亦都好彈牙又乾身好有水準。👍🏻燒羊架好好味。因子羊架唔會太蘇。但係我就覺得唔係好夠熱喇。餐飲我哋叫咗咖啡。我哋冇加錢要upgrade個咖啡。但我都覺得好杯咖啡好有質素。唔似係普通求其冲嗰啲。整體午餐都要$460。但我哋有coupon。埋單只需要$260。抵。高級愉快嘅午餐。
我倆二人嗌咗兩份餐。
1)蜆肉意粉
2)燒羊架
每一份配有餐湯主菜同埋餐飲。

湯。正常。

燒羊架好好味。因子羊架唔會太蘇。但係我就覺得唔係好夠熱喇。

蜆肉意粉
蜆肉意粉
早前Time Square以《The Secret Garden》為藍本設計咗個打卡位佈滿花草同燈海裝飾,場境夢幻樓上呢間酒吧亦貫徹主題,整咗個限定英式下午茶結論係酒吧都係賣返酒算啦,唔好做下午茶啦英式三層架下午茶採雀籠作裝飾頂頭佈滿樹葉,加上雀仔裝飾,的確有唯美感,幾得意今次加埋都係得七款鹹點同甜品連普通咖啡或茶,或者加錢要Mocktail或Cocktail鹹點只有蜜糖芥茉雞肉他他配三文魚子酥皮撻、迷你蟹肉酥皮餡餅味道中規中矩,酥皮撻上枱已唔太脆,內餡就幾清新,但三文魚子只有三、四粒。甜品就有特製吉士草莓千層酥、檸檬芝士蛋糕、特濃朱古力慕斯蛋糕、特色雜果泡芙、法式馬卡龍加埋都係得7件,數量唔多,Afternoon Tea嚟講真心遜色朱古力慕斯蛋糕味道一般,檸檬芝士蛋糕就相對清新,但偏柔軟略嫌芝士味唔夠濃,質感唔夠結實,芒果粒有啲畫蛇添足感吉士草莓千層酥就底層酥脆,上層士多啤梨好fresh法式馬卡龍就比較優勝,比坊間嘅法式馬卡龍無咁甜膩,可以成個食到落口下午茶有款雀仔主題Cocktail同Mocktail特飲,但要右58蚊或28蚊杯底舖有一堆泥土、花瓣同落葉,不過就唔食得小杯以雀仔造型

佈滿花草同燈海裝飾,場境夢幻
樓上呢間酒吧亦貫徹主題,整咗個限定英式下午茶
結論係酒吧都係賣返酒算啦,唔好做下午茶啦

英式三層架下午茶採雀籠作裝飾
頂頭佈滿樹葉,加上雀仔裝飾,的確有唯美感,幾得意
今次加埋都係得七款鹹點同甜品
秘密花園下午茶

鹹點只有蜜糖芥茉雞肉他他配三文魚子酥皮撻、迷你蟹肉酥皮餡餅
鹹點

甜品

朱古力慕斯蛋糕味道一般,檸檬芝士蛋糕就相對清新,但偏柔軟
略嫌芝士味唔夠濃,質感唔夠結實,芒果粒有啲畫蛇添足感
吉士草莓千層酥就底層酥脆,上層士多啤梨好fresh
甜品
秘密花園下午茶

杯底舖有一堆泥土、花瓣同落葉,不過就唔食得
小杯以雀仔造型示人,我覺得似隻香蕉
以花香同果香為主,Mocktail主要係菠蘿汁、青檸汁同茉莉糖漿
酸甜味重,而支飲筒比較短,其實唔太適合呢個杯嘅設計
Mocktail
Other Info. : waiter嘅服務態度真係難以接受,有種貼錢買難受感覺 所以無咩特別嘢都係唔好同waiter講嘢
2020-06-18
2020-07-19 2549 views
不過不失的西餐。生蠔新鮮。牛排有質數,煎得香。魚肉鮮嫩配龍蝦汁亦帶點酒香。成晚我覺得最突出係甜品芒果拿破崙,清新,不會溜。餐廳裝修高雅,好有空間,絕對係坐得舒服。
$400 (Dinner)
  • 芒果拿破崙
位於時代廣場食通天入面嘅西餐,有分餐廳、咖啡室、酒吧同空中花園幾區,環境好靚啱晒同朋友邊食邊傾~Cold-cut Platter有四款cured meat兩款cheese,chorizo同perreroni都唔錯,芝士有我最鍾意嘅parmesan,食完鹹香嘅嘢仲有沙律菜平衡番個味道(係有啲小失望冇parma ham🙊)。松露野菌Pizza就犀利喇!用咗本菇、白菌、冬菇、杏鮑菇,食落真係充滿菇菌味而且好有咬口,但黑松露醬嘅味就唔夠突出~蒜蓉法包亦都好驚喜!法包烘到外面脆脆地入面就仲係好軟熟,蒜蓉牛油超香,所以忍唔住一人食咗一舊先影相~

Cold-Cut  Platter

Truffle  &  Wild  Mushroom  Pizza
Garlic  Bread
Cold-Cut  Platter
Garlic  Bread
2020-07-06 1699 views
今日已經是第二次光顧。由於上次食了risotto 好好味,今次encore 之餘,還點了生蠔。.前菜點了紅菜頭沙律。紅菜頭帶少少檸檬汁,沒有強烈的草青味,酸酸甜甜,好味又開胃。.然後到生蠔,本想點法國蠔,但侍應推介南非蠔,於是跟他的推介點了每人三隻。.其實是為了這個野菌意大利飯配香煎鴨肝再次黎,飯有少少咬口,亦很Creamy,再加上鴨肝的油香味,成為了我必點的主食!.另外點了辣蕃茄醬蝦肉扁意粉,酸酸的,中和鴨肝的膩。.希望餐廳能保持水準!

另外點了辣蕃茄醬蝦肉扁意粉,酸酸的,中和鴨肝的膩。

希望餐廳能保持水準!
2020-06-03
$370 (Lunch)
2020-07-01 1309 views
Club Albergue 1601呢間餐廳我已經幫襯過好幾次,鍾意佢食物質素不錯,亦都坐得舒適,適逢OpenRice 訂位有9折優惠,所以再次幫襯煎法國鵝肝鵝肝煎得岩岩好,再配了兩條脆雞皮,碎杏仁,醋漬珍珠洋蔥,黑醋蜜糖,整體味道十分夾,好食慢煮牛脷次次都會order佢個牛脷,真係煮得好淋好入味,炸牛蒡更能增添口感,反而芝麻醬我就覺得唔太夾,建議醬料另上會好d松露野菌薄餅愛菇之人一定好喜歡,餡料用上黑松露醬,本菇,白菌,冬菇,杏菇,mozzarella cheese, 菇味好濃郁,好香,一件接一件咁放入口炭燒穀飼美國頂級肉眼呢度d牛扒好香炭燒味道,我點了medium well亦都無過熟,肉質仲好juicy, 薯角亦炸得不錯燒虎蝦及香煎北海道帶子意大利飯意大利飯吸晒海鮮湯既精華,啖啖都有海鮮既味道,虎蝦帶子都煎得好香,好好食價錢唔算平但食物質素依舊維持水準,加上宜家times square $50美食卷優惠,一定會再幫襯

燒虎蝦及香煎北海道帶子意大利飯
今次呢間餐廳位於時代廣場12樓,時間廣場出口去大電視附近升降機按12字轉左就到。吞拿魚沙律份量都唔算多,內有車厘茄、青瓜、生菜和吞拿魚;另外落咗芝麻醬。蕃茄湯有蕃茄湯都偏紅,偏重的羅勒葉味,蕃茄湯都頗重。虎蝦北海道帶子意大利飯($218)賣相都很吸引,醬汁就橙色,原隻虎蝦和帶子。虎蝦很彈牙、帶子外表煎到金黃很滑;意大利飯汁是蝦膏汁。                                             野菌意大利飯配鴨肝($248)食鴨肝的時侯很金香、入口即溶。醬汁很重忌廉和野菌味。蜜糖芥茉籽去骨春雞($188)去骨春雞比我想像中有啲落差,本以為是應該無骨;春雞本身是偏實肉,但蜜糖味不足,唯一可取之處就係外皮很脆口;反而芥茉留在薯蓉上;薯蓉很滑但薯仔的味道不太突出。咖啡咖啡不太大杯,先飲不落奶的咖啡;咖啡酸度比苦澀度高,我個人覺得好滿意。 服務態度今次我覺得服務態度都幾普通,食物未食完;侍應就收起食物。

吞拿魚沙律
蕃茄湯
有蕃茄湯都偏紅,偏重的羅勒葉味,蕃茄湯都頗重。
虎蝦北海道帶子意大利飯($218)

野菌意大利飯配鴨肝($248)
食鴨肝的時侯很金香、入口即溶。醬汁很重忌廉和野菌味。
蜜糖芥茉籽去骨春雞($188)
咖啡
服務態度
今次我覺得服務態度都幾普通,食物未食完;侍應就收起食物。
2020-06-18
$246 (Lunch)
2020-06-18 996 views
呢間餐廳位於銅鑼灣時代廣場, 位置方便, 經OpenRice訂位午餐有9折優惠。 當日餐廳安排咗我哋坐梳化位, 感覺幾舒服同闊落。 侍應生即刻為我們送上餐牌, 我哋點咗幾份午餐, 分別是忌廉吞拿魚蘑菇長通粉, 意大利飯和香煎龍脷,另外再加多一份慢煮牛脷。 午餐包餐湯, 沙律和咖啡或茶一杯。 最推介嘅係慢煮牛脷, 肉質鮮嫩, 賣相精美。 除咗長通粉之外,其他啲嘢食都ok。
  • 慢煮牛脷
2020-06-14 1025 views
位於時代廣場食通天的西餐廳,不過不失,其中蟹肉黑魚子火箭菜沙律值得推薦。烤乳豬(¼隻) $328烤虎蝦及香煎帶子意大利飯 $328炒雜菜 $78蟹肉黑魚子火箭菜沙律 $178

烤乳豬(¼隻) $328

烤虎蝦及香煎帶子意大利飯 $328

炒雜菜 $78

蟹肉黑魚子火箭菜沙律 $178
2020-06-12 1050 views
隨便亂入一間係時代廣場食通天既西式餐廳食飯🍴🍴 ,慶祝我同老公既紀念日。有驚喜啊 😃❤️!我哋食左4⃣️道菜,有三款都好好味,呢間餐廳絕對值得encore。-↻🇫🇷法國油鴨腿🇫🇷外面層鴨皮脆卜卜 ,充滿油香 ,鴨肉好香酥 ,肉質厚實但唔會硬鞋 。主角好正 ,下面個一大pat薯蓉都一樣唔失色架 ,滑過bb個面🐷仔啊❤️ 。點d sauce食 ,酸甜辣三種味覺既衝擊 ,好和諧好夾 ,令人食唔停口 。-↻🐷燒乳豬 (1/4隻)🐷兩個人食呢個份量剛剛好,乳豬係即叫即燒🔥 ,所以大家要有d耐性等大約20分鐘啦 。不過邊食邊等 ,時間好快就過 。豬仔上台時熱辣辣 、香噴噴 ,即刻口水都流出黎咁濟 。乳豬皮燒得脆過薯片架 !最正係中間層肥膏 ,燒到半融化狀態 ,香到飛起 ,下層既乳豬肉夠曬嫩滑多汁 ,食到心心眼😍 。-↻🦐海鮮湯飯 (2-3人份量)🦐個湯係一個煲上台 ,未到已經聞到好香 ,湯好濃 郁 ,好似用海量既蝦殼熬製而成咁 ,飯仲係粒粒分明既 ,有少許嚼勁但唔會硬 ,唔會好似粥咁一pat ,粒粒飯都吸滿湯汁精華 ,食到lam lam脷👅 !湯裡面仲有不少海鮮:兩隻大蝦 、魚 、帶子 、貴妃蚌 、蜆 ,

↻🇫🇷法國油鴨腿🇫🇷

↻🐷燒乳豬 (1/4隻)🐷

↻🦐海鮮湯飯 (2-3人份量)🦐
個湯係一個煲上台 ,未到已經聞到好香 ,湯好濃 郁 ,好似用海量既蝦殼熬製而成咁 ,飯仲係粒粒分明既 ,有少許嚼勁但唔會硬 ,唔會好似粥咁一pat ,粒粒飯都吸滿湯汁精華 ,食到lam lam脷👅 !湯裡面仲有不少海鮮:兩隻大蝦 、魚 、帶子 、貴妃蚌 、蜆 ,絕對唔吝嗇 。
🥔薯條🍟
呢餐最失望既 ,唔係粗薯條 ,無薯味 ,外層硬裡面乾 ,似炸定臨上台再翻炸 ,呢個價位黎講份量
唔成正比 ,唔會再食 ,講句衰d 好似食緊m記薯條 ,但價錢貴20倍 ,後悔叫左😂 ,係今餐唯一一個美中不足既地方。
🍴環境 服務 價錢🍴
環境絕對舒適 、乾淨 ,高樓底 ,燈光幽暗有情調 ,凳坐得舒服 ,台與台之間有足夠距離 ,私隱度ok 。侍應service好好有禮貌 ,係高級餐廳應有既水準 。價錢偏貴既 ,不過整體性價比好高 ,而且有Times 做緊既promotion coupon ,大約有六折 ,抵食 ,之後無coupon都應該會encore 。
2020-06-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Coupon
My crazy friend gave me some Times Square dining coupon so my husband and I have chosen this restaurant and have lunch there.Actually I have been to this restaurant before for dinner - food is great but pretty expensive. This time we come for lunch and surprisingly they got lunch set and we can also use the coupon for lunch set. My husband ordered the most expensive set (cos got coupon ma 🤣) which is 100g Angus Beef rib eyes (HK$388) and I ordered the sea bass risotto (HK$168) The set include to

My husband ordered the most expensive set (cos got coupon ma 🤣) which is 100g Angus Beef rib eyes (HK$388) and I ordered the sea bass risotto (HK$168) The set include tomato soup, Salad and drinks.

We also ordered extra appetizer which are deep friend chicken wing and also escargots with mashed potatoes....so you can imagine how full we are 🤣🤣🤣🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

Food are all great especially the rib eyes - medium rare and it’s so juicy. The sea bass is also yummy and the risotto are full of lobster bisque taste.

One not so good thing about this restaurant is the service. Hmmm not too bad but with this pricing and setting I expected a more great services will be provided. Go and experience yourself - may be just that specific waiter is not good 🤪😏

End up the total bill is only HK$402 with coupon so without coupon is $8xx. Honestly even with normal price I think worth it.

I will for sure go again next time and try their oyster platter!
Tomato  Soup
Deep  fried  chicken  wing
Escargots  with  mashed  potatoes
Sea  Bass  Risotto
Rib  eyes  (Angus  Beef)
Deep  fried  chicken  wing
Sea  Bass  Risotto
Rib  eyes  (Angus  Beef)
  • Angus  beef  rib  eyes
  • Sea  Bass  risotto
2020-06-06 1063 views
上次嚟都想試吓佢哋個生蠔拼盤。今次有Times square coupon, 貴啲都可以試吓啦!$788有16隻,真係、真係、真係好正!由Creamy食到Crispy, 16隻冇repeat!真爽!法國鴨脾做得鬆軟,又有滑一滑的薯蓉薦底。Risotto 果隻🐯🦐⋯⋯香噴噴,令人感動Pizza ....同上次一樣叫了Margheritas, 因為阿女大人非常之喜愛這一個pizza. 想試其他,為由下次同自己朋友再嚟先試啦!慢煮雞卷....都唔係好滑,可以skip!原本想再試巨型soufflé ,但話賣晒喎(8點之喎⋯⋯咁早?)!🤦‍♀️當然失望啦!

法國鴨脾做得鬆軟,又有滑一滑的薯蓉薦底。

Risotto 果隻🐯🦐⋯⋯香噴噴,令人感動

慢煮雞卷....都唔係好滑,可以skip!

環球生蠔拼盤16隻
Duck  confit
Pizza  margheritas
55degree  slow  cooked  chicken  roll
烤老虎蝦及香煎帶子意大利燴飯
2020-06-06
$465 (Dinner)
環球生蠔拼盤16隻
Duck  confit
Pizza  margheritas
烤老虎蝦及香煎帶子意大利燴飯
  • Around the world oyster platter
2020-06-04 1107 views
好耐無食過咁難食既餐廳!趁藉有times square 半價coupon, 呢間餐廳咁岩有位,個環境又靚靚地就去試下啦....點知一試就出事😓鴨overcooked, 伴碟味益益地海膽Risotto 入面既肉太咸再order左杯Rome warrior, 本身個味係ok, 但佢出面加左一堆鹽,搞到勁咸,平時都有飲開cocktail,有d酒店或餐廳都會加鹽,但飲起黎味道剛剛好,唔會好似而家咁本末倒置變左似鹽水🥶🥶服務整體okay,但食物真係太難食,就算半價後俾$550都係唔抵食,無下次😓
鴨overcooked, 伴碟味益益地
海膽Risotto 入面既肉太咸

鴨肝
Rome  warrior
香焰魚柳
海膽Risotto
2020-06-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2020-05-29 1507 views
👭相約閨蜜參加event後,順便一齊食晚飯,我們又可相聚啦!今次餐廳由她選擇,自己沒有做功課,抱着她揀就是好的態度心情去食飯。到達食店,發現內裏環境較黑暗,餐廳服務員大多是穿著整齊的男性,每當舉起手機打算影相時,大多會影到他們的身影!😂😂翻開餐牌揀食物,發覺收費稍高,但因為我們有時代廣場現金劵,下單時不用就住叫!🤣🤣🍽⋯⋯香煎火焰冧酒比目魚柳🌟🌟🌟🌟魚皮煎得脆香,肉質尚嫩滑,魚下層薯蓉好有味道黑朱古力心太軟配雪糕🌟🌟🌟🌟喜歡朱古力,配上雲呢雪糕,與果物同吃,感覺不太甜海膽意大利粉🌟🌟🌟🌟滿滿的海膽舖滿在意大利粉上面,淡淡是海膽口感朱古力疏乎厘咖啡🌟🌟🌟賣相吸引,較為甜個人評分(5💙為滿分)食物💙💙💙💙服務💙💙💙環境💙💙💙衛生💙💙💙抵食💙💙回頭率💙💙

🍽⋯⋯

香煎火焰冧酒比目魚柳🌟🌟🌟🌟
魚皮煎得脆香,肉質尚嫩滑,魚下層薯蓉好有味道

黑朱古力心太軟配雪糕🌟🌟🌟🌟
喜歡朱古力,配上雲呢雪糕,與果物同吃,感覺不太甜

海膽意大利粉🌟🌟🌟🌟
滿滿的海膽舖滿在意大利粉上面,淡淡是海膽口感

朱古力疏乎厘咖啡🌟🌟🌟

衛生💙💙💙
抵食💙💙
回頭率💙💙

2020-05-28
$1234 (Dinner)