1. 北海道海膽韓國辣椒意粉($338)🍝將新鮮甜海膽、香滑忌廉同韓辣醬意粉一齊混合,味道鮮甜之餘,又有微微嘅辣味跑出,相當有驚喜🤤🤤🤤彤樂評分:9/102. Pop Mountain($188)依座popcorn山足足有25cm,以高質嘅喜馬拉雅山岩鹽鹹味配襯,突顯出粟米嘅香甜味,加上外面嘅焦糖醬🍯再帶出另一種甜,中間仲有清香嘅粟米雪糕,又係一種多重感覺,超推介!😋彤樂評分:8.5/103. Urban farmer($208)🥗🍕想食返啲健康清新嘅食物,不妨考慮一下依份薄餅,有清新嘅沙律菜🥗自家製芝士同沙律菜等等嘅健康配搭,特別岩素食者😁彤樂評分:7.5/10
1. 北海道海膽韓國辣椒意粉($338)🍝
彤樂評分:9/10

2. Pop Mountain($188)
彤樂評分:8.5/10

3. Urban farmer($208)🥗🍕
彤樂評分:7.5/10
2018-10-12
$250 (Lunch)
  • 北海道海膽韓國辣椒意粉
好耐無同媽媽食過下午茶, 特登揀個方便媽媽既地點, 咁岩呢度又有間靚靚既餐廳有下午茶食, 所以就試下啦! 依家做緊一個「Cha Chaan」既afternoon tea,好似都幾豐富喎 飲品可以揀呢D 點左一杯latte,一杯cappuccino 成個set黎啦~ 最高果層係兩款bread roll, 一款係菠菜車厘茄同芝士, 一款係韓式雞肉, 同埋有D好新鮮既沙律菜, 好味! 然後呢款係白泡菜加鱈魚蓉多士,都幾特別 然後係一款好似韓式飯卷, 不過炸左既, 但味道就唔算好突出 呢個係青瓜芝士同蟹肉三文治,一啖一件好方便 食完咸野就到甜野啦 呢個係柚子泡芙同Tiramisu tart Tiramisu tart入面係有mochi 架, 口味煙煙韌韌幾得意 Scone係原味同earl grey味, 加埋clotted cream同fruit jam scone 係幾好味既,唔係好乾好硬果種,不過好似食唔到有earl grey 味,可能俾媽媽食晒 XD 呢個係漢堡飽型既macaron 仲有士多啤梨卷、朱古力米通同布丁! 呢個布丁幾特別, 因為係。。。人參味! 個味唔係好濃既,
好耐無同媽媽食過下午茶,
特登揀個方便媽媽既地點,
咁岩呢度又有間靚靚既餐廳有下午茶食,
所以就試下啦!

好似都幾豐富喎

飲品可以揀呢D

點左一杯latte,
一杯cappuccino

成個set黎啦~

最高果層係兩款bread roll,
一款係菠菜車厘茄同芝士,
一款係韓式雞肉,
同埋有D好新鮮既沙律菜,
好味!

然後呢款係白泡菜加鱈魚蓉多士,
都幾特別

然後係一款好似韓式飯卷,
不過炸左既,
但味道就唔算好突出

呢個係青瓜芝士同蟹肉三文治,
一啖一件好方便

食完咸野就到甜野啦
呢個係柚子泡芙同Tiramisu tart

Tiramisu tart入面係有mochi 架,
口味煙煙韌韌幾得意

Scone係原味同earl grey味,
加埋clotted cream同fruit jam

scone 係幾好味既,
唔係好乾好硬果種,
不過好似食唔到有earl grey 味,
可能俾媽媽食晒 XD

呢個係漢堡飽型既macaron

仲有士多啤梨卷、朱古力米通同布丁!
呢個布丁幾特別,
因為係。。。人參味!
個味唔係好濃既,
淡淡地,
可以接受!

成個tea其中一樣最吸睛都係呢個架喇,
初初以為係荷包蛋糖但原來係棉花糖加芒果醬!

愈來愈食得少甜野既Si覺得咸點好味D,
但媽媽就食得津津有味 XD
環境舒服又食得開心,
下午茶時間都坐滿所以記得訂位啊~
2018-12-01
$324 (Tea)
不經不覺,佳節將至,一如以往,今年依舊不想在佳節當天在大街裡跟別人逼著過,因此我們提早在12月頭的日子來感受一下周圍的聖誕氛圍。前一陣子好友推介我們來到這家位於石塘咀的COBO HOUSE,地方寬敞,大家三三兩兩的在這邊談天說地的,在這個空間裡頓時充滿溫馨跟歡樂。 說到底,今次是來感受聖誕氣氛的,當然要點一個聖誕餐啦。這個時間還算是早鳥,$1,388就可以享用二人份的佳節套餐,12月20日後預座的話就$1,688,吃過以後,才發現這個價錢其實很化算。吃一頓飯,欣賞的除了是食物之外,服務、氛圍、裝潢都要包括在評分之中的。以COBO HOUSE來說,由門面到食物所有我都相當滿意,食物質素相當不錯,服務也很好,裝潢也很美的。 這個佳節餐單內包括了不少食物,讓我滿足一整晚:TO BEGIN:1. Portuguese Sardine Gem Salad, Olives, Cherry Tomato Salsa2. Portuguese Seafood Gambas, SourdoughTO FOLLOW:1. Popover, Soft Shell Crab, Garden Salad w

這個佳節餐單內包括了不少食物,讓我滿足一整晚:

TO BEGIN:

TO FOLLOW:
1. Popover, Soft Shell Crab, Garden Salad with Jeju Citrus Dressing
2. Korean Beef Galbi Jjim
3. Baked Pink Snapper, Ratatouille, Chinese Sausage, Thyme, Salty Lemon, In Film Papillotte

TO SWEET:
1. Mont Blanc Aux Marrons with Champagne Ice Cream
2. Sunny Side Up

這是我的Mocktail Getaway,當中有梨、烤過的大麥茶、檸檬及薑,入口酸酸甜甜的,蠻醒胃。大麥茶的味道加上點點薑的味道,沉穩之餘略帶刺激,加上香甜的梨中和了這點點的刺激,實在不錯。

這是他的Cocktail Blossom Sour,加入Vodka、莓果、接骨木花汁及石榴醋,又是酸酸甜甜的,酒精味道並不濃郁,味道還相當不錯,不論是男生、女生都適合的那種啦。

TO BEGIN的兩道菜式已經讓我十分喜歡了。

蒜、油、海鮮、些少香草調味,再加兩片烤過的檸檬,幾樣食材加起來,原來也蠻好吃的。初初以為油浸著海鮮就會很膩的,只要擠一擠烤過的檸檬片,油裡就充滿著檸檬清新的味道,並把海鮮的鮮味帶出來,令整道菜吃落更為美味。

這個沙律用上本地大菜加葡萄牙的沙甸魚,伴碟加入酸忌廉跟黑橄欖碎,伴著沙甸魚一同入口,把魚油的油膩感趕走,當然亦可以同時吃著小蕃茄沙沙醬,味道酸酸甜甜,十分開胃。至於本地大菜嘛,十分爽甜。沒有想過這樣子的配搭走出來的化學效果會如此的大,會如此的好。
TO FOLLOW的三道主菜,把我們吃得大叫滿足。

炸軟殼蟹加上青芥末醬,味道是如此的好。炸軟殼蟹放了好一陣子還是十分鬆脆的,加上點點青芥末醬,香之餘又不會太喧賓奪主,還減低了油膩的感覺。不得不提的是旁邊的沙律菜,加入芝士碎以後,令沙律更添美味。

Korean Beef Galbi Jjim

這個韓式牛肋骨不得了,肉味濃郁而且炆煮得十分淋身,輕輕的用叉弄兩下,骨肉就已經分離了。直接就把它放入口,肉質其實也蠻嫩滑的。就連牛肋骨的湯底都是十分清甜的,簡簡單單的肉味,沒有多餘的調味,吃到最單純的食材的味道,這是最美味不過的。再者,我覺得這個韓式牛肋骨比起香港某些韓式店所製作的還要好吃呢。

最後的是一個「紙包料理」,入面的是焗紅魚,加入普羅旺斯雜燴,即是蔬菜的大雜燴,還有中式臘腸及百里香,所有的食材就放在膠袋內,所有的味道就集中在小膠袋入面,甚麼鮮味、香味在剪開小膠袋以後,全部同一時間釋出,香得十分誘人。這樣子做的紅魚,把不同的調味料的味道都吸收了,除了肉質嫩滑且有彈性之外,添加了百里香的香氣,令魚肉多了一份幽香,還有點點臘腸獨有的香氣,跟蔬菜大雜燴的點點酸酸甜甜的味道,令人一吃愛上。

吃過TO FOLLOW的三款主菜以後,我兩已經十分滿足了,最後來到TO SWEET的部分,這兩件甜品亦是超越我兩的想像。因為這兩份甜品真的又靚又大件,再滿足的肚子也硬要找點空位來放這兩件甜品啦。

有點像聖誕樹幹蛋糕,而它卻是一份很大份的香檳雪糕,面頭蓋上了甜甜的栗子蓉,雪糕的底是用上朱古力的餅底,略帶脆脆的,而且夾在雪糕跟栗子蓉一同食用,本以為加入朱古力以後都會很膩,事實卻相反,反而減了點過甜的感覺,不錯呀。

Sunny Side Up

最後的一道甜品叫做Sunny Side Up,怎麼會想到它是一件芒果蛋糕,頂頂的是芒果汁,一切破以後,芒果汁就會流出來,酸酸甜甜的,香得讓我覺得我應該直接把它就喝掉。切開蛋糕以後,中間的是滿滿的芒果粒,十分清甜。雖然它是蛋糕,拌著芒果汁及芒果一同食用,把一整頓晚餐的飽膩感都驅走了,果然是很棒的一件甜品

整頓晚餐,我們用了一共兩個半小時去品嚐,我們晚飯的時間一向都很長,餐廳之中的聖誕裝飾讓我們有種說不出口的開懷,這種感覺是開心的。感恩好友的推介,也感恩他陪我瘋,這是一個很滿足的晚上。
2018-12-10
Celebration
Christmas
2018-12-05 221 views
之前見到一個由爆谷🍿造成成座山既甜品,就覺得好正好想食!經過明查暗訪👀,終於搵到係邊度有!今次去到西營盤喺邊,一出香港大學站行一分鐘就到 一入到去被佢裝修擺設吸引,樓底又高,基本上成餐都食得好舒服😌一坐低就嗌咗支sparkling water飲一飲先😆再可以慢慢望吓menu🤓最後我地兩個人就叫咗abalone risotto, pork belly🤰🏼同梗係今次嚟既目標,名為pop mountain既甜品 🤩🤩呢三樣都好正,個risotto好creamy,好香奶油味再加上有六塊鮑魚食吓,都好夠食😉😛之後個main course Pork belly,燒得外脆內軟,一切落去就已經感受到佢既鬆軟,好易切😘佢再提供兩款醬同啲生菜,韓式食法,包著佢食,感覺上減少唔少罪惡感🤣🤣最後就上甜品,一上枱,就不自覺"嘩😯"咗聲,真係比想像中高同大,之後啲員工再喺上面刨啲岩鹽落去😳令到佢既甜味更上一層樓😚所以入面啲雪榚比較淡味,balance哂成件事👍🏻👍🏻呢餐雖然比較貴,但真係feel到係值回票價P.s 呢間可以喺揀坐出面同入面,不過最好喺bk枱嗰陣講埋坐邊✌🏻
之前見到一個由爆谷🍿造成成座山既甜品,就覺得好正好想食!
經過明查暗訪👀,終於搵到係邊度有!
今次去到西營盤喺邊,一出香港大學站行一分鐘就到
 一入到去被佢裝修擺設吸引,樓底又高,

再可以慢慢望吓menu🤓

一切落去就已經感受到佢既鬆軟,好易切😘

最後就上甜品,一上枱,就不自覺"嘩😯"咗聲,
真係比想像中高同大,之後啲員工再喺上面刨啲岩鹽落去😳
popcorn mountain

呢餐雖然比較貴,但真係feel到係值回票價
2018-11-08
$400 (Dinner)
  • popcorn mountain
  • abalone risotto
  • pork belly
2018-12-04 2099 views
好開心搵到呢一間咁高質素嘅fine dining餐館決定要同大家分享下11月佢哋主打一個以松露為主題嘅菜單價格都唔算太昂貴 880一位共有四個菜式Pan seared scallop and octopus前菜嘅沙律竟然加入海鮮 認真夠高級香煎帶子分量十足 配以彈牙嘅八爪魚肉再加入白松露 非常吸引Crab ravioli, crab tobiko, crab bisque chips色彩繽紛又好味三款醬汁分別係係南瓜,青瓜同紫芋汁意式雲吞嘅餡係滿滿嘅蟹肉又香又鮮甜 仲有松露香 主菜方面揀咗肉類Pan seared veal tenderloin with pistachio crust小牛肉表面加咗開心果碎肉質非常鮮嫩 配菜有紅菜頭同薏米 非常有心思另外店員會隨即刨白松露片 更添美味White wine pear個甜品除咗賣相極為精美 成個藝術品之外亦都非常花功夫精製而成白松露蜜糖忌廉泡泡配珍珠米雪糕 真係令人非常驚喜啤酒用白酒煮過 充滿酒香杯底仲有杏仁小蛋糕木板上嘅食頭其實係朱古力嚟㗎朋友收點左另外幾款精美菜式鮑魚意大利飯意大利飯用上白酒煮 啖啖酒香醬汁香 忌廉味重另外要讚嘅係 調味
好開心搵到呢一間咁高質素嘅fine dining餐館

香煎帶子分量十足
配以彈牙嘅八爪魚肉
再加入白松露 非常吸引

色彩繽紛又好味
三款醬汁分別係係南瓜,青瓜同紫芋汁
意式雲吞嘅餡係滿滿嘅蟹肉

能夠食岀鮑魚本身爽甜

爆谷雪糕
賣相超吸引 職員會係面前即磨岩鹽係上面
爆谷本身雪糕
 ☕COBO嘅CHA CHAAN唔單止精緻,亦有齊鹹點及甜點,啱晒唔好甜嘅爸爸! 一齊睇下小JM家嘅選擇啦!👧🏻小JM’s Choices:伯爵茶鬆餅 配紅莓醬、高麗蔘布甸、Macaron漢堡包、蟹肉蟹籽 迷你三文治⚠️為食小JM直頭食咗雙份嘅高麗蔘布甸同Macaron漢堡包,媽媽只係試到一啖仔咋⚠️老老豆豆,呢兩款甜品完全係甜而不漏,甜度適中。布甸上嘅珠珠爽口爆趣,難怪小JM唔放手;Macaron漢堡感覺清新,內裏原來有紅桑莓同綠茶cream,有別一般甜到爆嘅Macaron!伯爵茶鬆餅配紅莓醬亦係小JM最愛之一,鬆軟得來帶點淡淡嘅茶香,配埋紅莓醬或Clotted cream食亦好match!👨🏻爸爸’s Choices:泡菜雞卷、鱈魚蓉白泡菜多士、蟹肉蟹籽迷你三文治爸爸話泡菜雞卷好惹味,配搭特別但唔算辣;鱈魚蓉白泡菜多士好Creamy,有入口即溶化嘅感覺,但唔會腥;迷你三文治最驚喜係蟹肉蟹籽配搭,鮮甜清新!👩🏻媽媽’s Choices:士多啤梨瑞士卷、菠菜車厘茄芝士卷、青瓜芝士迷你三文治青瓜芝士嘅配搭唔會膩,反而令芝士更突出;菠菜車厘茄芝士卷,感覺好特別,入口就有香濃茄蓉,再配芝士就更加

👧🏻小JM’s Choices:

老老豆豆,呢兩款甜品完全係甜而不漏,甜度適中。
布甸上嘅珠珠爽口爆趣,難怪小JM唔放手;

👨🏻爸爸’s Choices:
泡菜雞卷、鱈魚蓉白泡菜多士、蟹肉蟹籽迷你三文治

爸爸話泡菜雞卷好惹味,配搭特別但唔算辣;
迷你三文治最驚喜係蟹肉蟹籽配搭,鮮甜清新!

👩🏻媽媽’s Choices:
士多啤梨瑞士卷、菠菜車厘茄芝士卷、青瓜芝士迷你三文治

青瓜芝士嘅配搭唔會膩,反而令芝士更突出;
菠菜車厘茄芝士卷,感覺好特別,入口就有香濃茄蓉,再配芝士就更加開胃。
士多啤梨瑞士卷,外型的骰而且軟綿綿,但入口香滑之餘仲有士多啤梨粒添架!

CHA CHAAN
士多啤梨瑞士卷
Macaron漢堡包
2018-11-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Tea
  • 青瓜芝士迷你三文治
  • 高麗蔘布甸
  • 蟹肉蟹籽 迷你三文治
2018-11-29 238 views
為了舒緩一下我要面對小兒即將升小放榜那緊張兼無奈的心情, 上星期六我地一家三口子去了我一直好想試的韓式「Cha Chaan」下午茶~由於這個下午茶只在星期六、日和公眾假期才供應, 而每日亦只供應10份~ 所以我早在兩星期前已預訂好了!好喜歡這個「Cha Chaan」下午茶的陳列和精緻的賣相~鹹點和甜點的比例差不多, 可以迎合不同人的口味~另外更有自家製的原味、伯爵茶味和紅莓味鬆餅, 好吸引!不過出場時最吸睛的還是這個"煎雙蛋"~ 其實是芒果棉花糖!配以乾冰製造出的煙霧效果, 簡直超逼真!小兒見到也信以為真, 以為噴煙好熱要煮一陣先食得~ 哈哈...由上層咸點開始先來韓式辣雞卷和車厘茄菠菜奶油卷配上自種沙律菜, 配搭滋味清新, 食完開胃又醒神~第一次吃白泡菜配鱈魚多士~ 一淋一脆的口感混入香滑的鱈魚醬, 幾好味!這個貌似炸壽司的其實是茄汁烤肉炸飯團~ 入口乾身不油膩, 只嫌有點啖口~ 如果轉用芝麻醬汁可能會更惹味!小兒大讚青瓜芝士三文治, 因為有他喜愛的香滑芝士餡! 而我就比較鍾意飛魚子蟹肉那一件~ 三文治不單鬆軟, 而且啖啖蟹肉!至於甜點, 也相當有驚喜! 首先試了味道香濃的金箔Tir

好喜歡這個「Cha Chaan」下午茶的陳列和精緻的賣相~
鹹點和甜點的比例差不多, 可以迎合不同人的口味~
另外更有自家製的原味、伯爵茶味和紅莓味鬆餅, 好吸引!

不過出場時最吸睛的還是這個"煎雙蛋"~ 其實是芒果棉花糖!
配以乾冰製造出的煙霧效果, 簡直超逼真!
芒果棉花糖

韓式辣雞卷 & 車厘茄菠菜奶油卷

白泡菜配鱈魚多士

茄汁烤肉炸飯團

青瓜芝士三文治 & 飛魚子蟹肉三文治

至於甜點, 也相當有驚喜!
首先試了味道香濃的金箔Tiramisu撻, 好味! 而賣相出色的柚子泡芙更是香甜不膩口, 讚!
金箔Tiramisu撻 & 柚子泡芙

最初還以為是軟糖的漢堡包, 原來是我至愛的Macaron~  包餡更以紅莓、綠茶吉士、芒果醬和朱古力慕絲做成, 入口陣陣果甜, 一人一粒真的不夠喉~
還有不錯的士多啤梨瑞士卷和卜卜脆米通, 仲有入口甘香人蔘味的韓式人蔘布甸, 好得意!
Burger Macaron, 士多啤梨瑞士卷, Rice Cracker, 韓式人蔘布甸

最後嘆埋杯啡, 在一個舒服的環境下hea足兩小時, 心情即刻放鬆晒!

雖然這裡的二人下午茶價錢拍得住酒店級~ 但整體的味道都是很高水準, 韓式咸點夠特別~ 而甜品亦新鮮感十足, 甜度剛好, 小朋友也啱食! 每一件都充滿心思和驚喜!

Other Info. : 環境很優靜~ 加上大落地玻璃窗透入天然光, 坐得好舒服!
2018-11-24
$323 (Tea)
芒果棉花糖
韓式辣雞卷 & 車厘茄菠菜奶油卷
白泡菜配鱈魚多士
茄汁烤肉炸飯團
青瓜芝士三文治 & 飛魚子蟹肉三文治
金箔Tiramisu撻 & 柚子泡芙
第二次來到香港大學站 COBO House, 回想上次來的主要目的為了一目睹星加坡女甜品大師的出品。 那美身得像一幅畫的甜品, 至今仍然令我回味無窮。 相隔兩年多再回來是為了享用一閃即逝的冬季美饌  眾所週知白松露供應期短;產量小,所以相當矜貴,素有「白鑽」美譽。城中只有高級餐廳會供應晚宴,COBO House 是其中一間, 價格亦相對親民 。 四道菜白松露晚宴  HK$880 Wine Pairing $1,380 我們一星期前已經預訂了枱,這樣重要的約會當然要準時來到。 餐廳和我印象中的模樣基本上沒有分別,左邊是Reception¸右邊是酒櫃,再進入大廳高高的樓底;昏黃燈光;兩邊是進餐的地方,一貫Fine Dining格局,但並非高不可攀的酒店氣派。我們點了一份 配三杯紅酒  先送上一籃溫暖的黑麥麵包,外皮煙韌和軟稔的麵包, 口感和諧美妙。 頭盤Pan Seared Scallop and OctopusAzelia Barberra d’Alba Punta 2012煎帶子、八爪魚、沙律菜配柑橘沙律汁由味道最輕盈的菜式開始,白松露點到即止的芳香,帶子經輕煎後,得以保存細嫩的口感

那美身得像一幅畫的甜品, 至今仍然令我回味無窮。

相隔兩年多再回來是為了享用一閃即逝的冬季美饌 [白松露]

城中只有高級餐廳會供應[白松露]晚宴,COBO House 是其中一間, 價格亦相對親民 。

我們一星期前已經預訂了枱,這樣重要的約會當然要準時來到。

我們點了一份 [白松露晚宴] 配三杯紅酒

頭盤

煎帶子、八爪魚、沙律菜配柑橘沙律汁

由味道最輕盈的菜式開始,白松露點到即止的芳香,帶子經輕煎後,得以保存細嫩的口感,鮮味發揮得淋漓盡致。

八爪魚以水煮至輕熟可以保留其原味,厚而不韌,很難得。

三道菜同樣配上出自意大利名酒莊的酒 “Azelia”

三枝酒中色澤最深,單寧重、 果酸味強、Body 適中, 厚實有質感。

配海鮮略嫌 Over  一點。

第二道頭盤

意式蟹肉雲吞、蟹籽配龍蝦脆片

雲吞滑不留口,隨即品嚐到蟹肉的鮮香在咀巴內散發,配上三款以蔬菜烹煮的濃汁,有別於放湯, 相當有創意,白松露略被意式蟹肉雲吞蓋過光

芒。龍蝦脆片是以龍蝦肉烘乾之成,入口透薄如紙,非一般龍蝦片可比。

Azelia Nebiolo 2013

對比第一杯色澤較淺、呈現亮麗紅寶石色澤、口感較薄介乎Medium light,頗易入口,

瞬間即逝餘韻令人留下美好的回憶。配意式蟹肉雲吞也不匹配。

主菜二選一

Sous Vide Cod With Pistachio Crust

低溫煮鱈魚、日本舞茸配開心果醬

吃前店員再會為此菜式刨上白松露片,白松露片如雪花飄下, 令我很想聖誕節。

鱈魚雪白油潤,以低溫煮更能令魚油保存,口感嫩滑細膩,以的開心果醬提鮮,味道多了一分清新感,魚肉豐厚,白松露和日本舞茸芳香互相輝

映,令人好感動。

全晚的品酒重點推介是皇者之酒 Azelia Barolo 2012,男友見到Barolo已經讚不絕口,估不到如此靚酒會出現在Wine Pairing 中, 如單點一杯閒閒

地都索價幾百元。

單寧順滑、 入口香醇 、紅果香氣瀰漫著整個口腔,餘韻悠長,  配牛尾更佳。

男友想吃些紅肉 , 加點了Oxford Risotto $208

份量相當足, 燉牛尾有三大件,見到已經令人心心眼。

只須以無比,滿咀也是黏口膠原,味道香醇、富牛肉香,全是入口即溶八的快感。

意大利飯以忌廉煮,較為軟身, 口感相當CREAMY,迎口大眾化口味,絕對是今晚的亮點。

Mocktails

Getaway $68

以大麥茶為主調, 加上梨子和檸檬等較為清新水果、再配上小許薑汁,甜度適中,冰涼解膩。

終於來到尾聲, 是一道充滿美感的甜品

White Wine Pear  [白松露 SET 甜品]

茉莉花雪芭、蜜糖松露泡、Andreola Verv Prosecco Extra Dry NV 酒煮梨

酒味已完全揮發,梨香甜美,令味蕾如沐在愛河中。
2018-11-21
$950 (Dinner)
  • 白松露宴
  • Oxford Risotto
2018-11-21 246 views
位於香港大學站附近 格調高尚適合情侶慶祝 三五知己談心食物質素高 屬fine dining格局Winter white truffle menu(4 course menu) $880Pan seared scallop and octopus帶子煎封得好香 八爪魚好腍唔韌重點就係配菜同醬汁 配料有好多沙津菜醬料有香草鹽 沙律醬 同黑松露片黑松露同醬汁帶岀海鮮鮮味Crab ravioli, crab tobiko, crab bisque chips賣想非常討好 有黃綠紫三種搶眼顔色分別係南瓜 青瓜同芋頭汁主角係三個用蟹肉造饀嘅雲呑食落啖啖蟹肉 上面仲加上白松露提味蟹肉鮮甜仲有啖啖松露香 鮮香無窮Pan seared veal tenderloin with pistachio crust小牛肉好嫩 表面加上開心果 配搭創新配菜豐富 有磨菇 紅菜頭 底下有意米醬汁配上紅菜頭 好解滯當然唔少得鮮冬季白松露帶提味White wine pear表面有白松露造成嘅蜜糖忌廉泡泡旁邊有珍珠米雪糕 同啤梨乾點綴啤酒用白酒煨過 酒香十足底下仲有杏仁小蛋糕互相配合 每樣食材亦無太搶 perfect ma
位於香港大學站附近 格調高尚

旁邊有珍珠米雪糕 同啤梨乾點綴
啤酒用白酒煨過 酒香十足
底下仲有杏仁小蛋糕
互相配合 每樣食材亦無太搶 perfect match
位於香港大學站附近的Cobo House,是一間菜式和甜品都相當精緻,超高水準的餐廳。適逢是白松露釆節的季節,餐廳推出期間限定的白松露菜單,帶大家渡過一個美味的秋天。Winter White Truffle 4 Course Menu $880/位矜貴的白松露套餐,包括: 餐包,前菜,小食,主菜和甜品,每道菜都精緻獨特,猶娛一埸精彩的白松露表演呢。是次菜單選用創立於1982年的意大利著名松露品牌Boscovivo,獲英國BRC官方認證,質素有信心保證。餐前麵包有兩種,分別是軟身的白麵包和果仁麵包,麵粉香氣天然,麵包控超喜歡的~Pan Seared Scallop and Octopus超級厚肉的帶子,微微煎過兩面,香氣撲鼻而上,令人胃口大開。帶子肥美肉腍,鮮香味濃,很喜歡呢。被沙律菜 遮蓋著的肥大八爪魚,同樣不容忽視,肉質彈牙厚重,很美味阿。Crab Ravioli, Crab Tobiko, Crab Bisque Chips色彩繽紛可愛的蟹肉雲吞,令我童心爆發啦。三種不同的鮮艷顏色是紫椰菜,南瓜,刁草忌廉汁口味,每顆小雲吞上勻放上龍蝦湯脆片和蟹膏,內裡是滿滿的蟹肉,鮮甜美味,視覺和

餐前麵包有兩種,分別是軟身的白麵包和果仁麵包
,麵粉香氣天然,麵包控超喜歡的~

,鮮甜美味,視覺和味覺的一流享受。

主菜可讓客一二選一,而我選擇牛里脊肉。服務員呈上時,會在客人面前刨出新鮮白松露片,大家記得把手機先拿出來哦。

表面蘸上開心果果碎,烤成脆皮,色澤奪目。採用荷蘭的牛里脊肉,以慢煮方式烹調,牛味濃郁特出,脂肪部分不多,但咬下軟腍內嫩

以秋冬食材紅菜頭,伴入肉桂造成的醬汁,和搭配日本舞茸和洋薏米,不掩蓋白松露片芳香的同時,也令整道菜互相配合哦。
2018-11-16
2018-11-18 345 views
向左、向右?當晚放下政治敏感度、 純粹披上獵犬皮決意往西走, 應該是為食獵犬皮才算準繩! 「不論是文青、中產,就連媽媽輩,這裡也成了西環的飲食潮點!」— 出自居於西環朋友口中,嗱嗱嗱 ......... 不要挑釁兩頭獵犬的為食程度! 高樓底、落地大玻璃、柔和與簡潔的線條,老實講獵犬找不到不喜歡的理由! 還有眼前當造的白松露餐單 ........ 鼻子聳聳! 雖然是小小的二人檯,感覺仍是舒暢。 點餐後,侍應送上麵包、陳醋和橄欖油!看到包心的大洞,再觸摸包心的彈性,明顯是獵犬喜歡的麵包質感!兩頭臘犬嚐了白包,才發現袋子裡放著由棗蓉及果仁烘焙的啡包,咀嚼出甜香與筋性,心悅了! 季節限定白松露餐單(每位 HK$880) 的第一道菜式是 Pan Seared Scallop and Octopus! 沙律雜菜、車厘茄、韓國雅枝竹、黑松露配上充滿風情的 Tropical 酸汁,與熟度剛好、彈牙的帶子,合奏出清新、鮮甜與幽香的滋味! 至於八爪魚,似乎有點害羞,總是躲在雜菜下,不過怎也難逃獵犬的靈敏嗅覺 ......... 對呀,正是海洋味道與煙韌的口感! 第二道菜式是 Crab Ravioli,
向左、向右?

還有眼前當造的白松露餐單 ........ 鼻子聳聳!

雖然是小小的二人檯,感覺仍是舒暢。

第二道菜式是 Crab Ravioli, Crab Tobiko, Crab Bisque Chips。由紫椰菜、刁草、南瓜製作的三色醬汁,加上精緻的擺盤,不單令獵犬未能轉睛,味道和香氣也同樣出色。閉上眼睛,讓舌尖遊走在田園間,感受醬汁的跳脫!

主角的蟹肉雲吞形狀與別不同,儼如迷你版的韓國豬肉包子。

一咬先是蟹羔的濃香,再來是多汁鮮甜的蟹肉餡,還滲出白松露的香氣,好吃極了!

跟著送上白松露餐單內的主菜。主菜可選 Pan Seared Veal Tenderloin with Pistachio Crust Sous Vide Cod with Pistachio Crust

無論是挑選牛或魚作主菜,「COBO HOUSE」都會在客人面前削出白松露,天上下著不是雪,而是白松露的震撼畫面!

松露飄飄,面前的 Pan Seared Veal Tenderloin with Pistachio Crust 被滿滿的白松露覆蓋!

被開心果仁碎碎包封的牛仔肉,嫩滑帶果仁香,可抹上紅菜頭汁同吃!

除了白松露,兩款主菜均配上舞茸,這張 Sous Vide Cod with Pistachio Crust 照片拍到清楚的舞茸,舞茸與白松露各自精彩!

小牛肉與鱈魚的配搭同出一轍,同樣沾上開心果仁碎的鱈魚,口感既順滑又添上獨特的香氣,與牛仔肉有著不同的感受。底部是健康薏仁,一定能滿足大胃王的要求!

甜品White Wine Pear!除了白酒烹調的梨肉,還插上脆脆的梨乾,不過最特別的必然是茉莉香米的雪葩,還有我至欣賞的松露蜂蜜慕絲,整道甜品也充滿著驚喜!

驚喜未完,最初還以為這兩塊黑漆漆的東西是裝飾品而已,幸好沒有錯過!

外層是朱古力脆皮,內層是幼滑香濃的朱古力軟心,甜度剛好,難得連不太愛朱古力的獵犬也被吸引,也成為白松露餐單的完美結束!

為何又來了另一份主食?原因是剛坐下來的時候,看到鄰桌剛送到的 Oxtail Risotto (HK$208) 香氣四溢,不禁令食慾指數上升,所以兩頭獵犬不得不對 Oxtail Risotto 作出追擊!

牛尾燜煮得軟腍,但又不失黏性,令我想起韓菜的燜牛肋骨!不過用上紅酒作醬汁,味道並不完全西化,卻帶有自家韓味的特色,感覺爽而不膩!而意大利飯比傳統的軟身,只保留輕度的咬口,濃厚 Creamy 的醬汁加上韓式的羅勒醬,與牛尾十分協調!

哪有獵犬不愛白松露?憑著一顆為食不倦的心,兩頭獵犬向西的獵食記得到大大的滿足感!

剛剛想起,從前尋找白松露的松露豬因為愛吃松露,工作因而被松露犬取替,換句話,我倆豈不是、豈不是 ...... 是松露豬才對?
2018-11-16
Dinner
2018-11-18 194 views
SOGO THANKFUL WEEK SHOPPING完, 兩個女仔唔知食咩好又想搵個地方坐得舒舒服服食下甜品友人介紹呢間靚靚地嘅COBO HOUSE, 佢之前係到食過DINNER話唔錯, 想試下日頭再去多次~去到原來都已經3點幾, 所以決定叫個TEA SET~香濃 cappuuchino 係必點嘅~ TEA SET 嚟到真係會心裡暗暗尖叫真係好靚, 同埋好大份XD我最鍾意個係太陽蛋糖果🍳記得相機要READY好,因為侍應會加水營造出煙嘅效果㗎  最上層嘅係沙律同墨西哥卷可以食先REFRESH下味蕾~我無諗過tiramisu tart入面有些MOCHI, 口感好特別呀~homemade scone 有原味/小紅莓/同比較少有嘅earl grey 口味我鍾意earl grey scone 配 clotted cream!原味配藍莓JAM都唔錯㗎~論可愛度呢個  burger macaron 無得輸呀~$588 set for 2雖然有D貴不過環境同服務都能媲美酒店級TEA SET 好多嘢食兩個女仔會食唔晒呢~
SOGO THANKFUL WEEK SHOPPING完,
兩個女仔唔知食咩好
又想搵個地方坐得舒舒服服食下甜品
友人介紹呢間靚靚地嘅COBO HOUSE,
佢之前係到食過DINNER話唔錯, 想試下日頭再去多次~
去到原來都已經3點幾, 所以決定叫個TEA SET~
香濃 cappuuchino 係必點嘅~
TEA SET 嚟到真係會心裡暗暗尖叫
真係好靚, 同埋好大份XD
我最鍾意個係太陽蛋糖果🍳
記得相機要READY好,因為侍應會加水營造出煙嘅效果㗎
最上層嘅係沙律同墨西哥卷
可以食先REFRESH下味蕾~
原味配藍莓JAM都唔錯㗎~
論可愛度呢個  burger macaron 無得輸呀~
$588 set for 2
雖然有D貴
不過環境同服務都能媲美酒店級

TEA SET 好多嘢食
兩個女仔會食唔晒呢~
2018-11-17 151 views
來過數次Cobo House/ Artisan Room開餐,但僅限於晚上,從來沒感受過這裡下午的氣氛。 我覺得,這個充滿藝術性的地方,下午前來,即使只是飲杯嘢Hea吓,甚至坐室外,均已是很好的享受。 當餐廳新推出韓式Cha Chaan下午茶,我便有藉口拉埋好友嚟輕鬆下。 週末到訪,見有唔少食客帶上可愛的狗狗,在露天位置食cake歎咖啡,悠然自得。 這份下午茶,走西、韓風,而且有些食品的賣相好有童年回憶,有點似外甥女玩既煮飯仔feel,有趣~ Afternoon Tea,怎也要有Scone在陣才像樣。兩款口味的鬆餅,分別是原味以及伯爵茶味。兩者質感均是偏鬆脆,伯爵茶那款更加入了小紅莓以豐富層次。塗上輕盈的Clotted Cream和紅莓果醬,蠻不錯。 咸食款式唔少,三文治有兩個顏色,係蟹肉蟹籽,以及青瓜芝士。炸飯糰滿有韓國特色,炸得香脆不油。卷物同是兩種口味,菠菜車厘茄芝士卷,與及泡菜雞卷,個人較愛後者,帶點辣勁夠醒胃。然而,最合我口胃的咸點,絕對是鱈魚溶白泡菜多士,入口細滑,充斥魚香,好吃。 數款甜點,包括有注入韓式元素的人蔘布甸同埋脆米餅,亦有由馬卡龍造成的有趣小burger,仲有

數款甜點,包括有注入韓式元素的人蔘布甸同埋脆米餅,亦有由馬卡龍造成的有趣小burger,仲有鬆軟的士多啤梨卷等。

最吸睛的,毫無疑問是煎蛋造型之芒果棉花糖,以乾冰帶出煙霧效果,令成件事更『真實』。

好友的Blueberry-Coconut Tea,端上桌時洋溢椰子香氣,而我還是忠於Earl Grey。

據知,這個週末下午茶,每天只提供10份,所以必須要預訂啦!
香港大學站通車以來, 今趟是第二次踏足這片土地, 目的是被COBO House的下午茶(CHA CHAAN)吸引, $588 for two就有6款咸點、7款甜餅及鬆餅, 連平時要求甚高的母親大人也大讚, 度過愉快的週日. 放在架上層的都是咸點. 兩卷物分別是菠菜車厘茄芝士卷及泡菜雞卷, 前者的配搭很不錯, 而後者則帶點辣, 很過癮! 記得不要錯過卷側伴了醋的新鮮蔬菜, 既開胃又清甜. 通常在下午茶看到三文治, 也沒有太大期望, 不過今次的方形三文治則有驚喜, 尤其是蟹肉蟹籽, 好鮮味, 而另一款是青瓜芝士. 這款紫菜炸飯糰很可愛, 材料沒太多, 就是在飯糰上有蕃茄醬, 但值得讚是炸得不油膩, 而且香脆. 最後一款咸點, 看起來似是薯蓉, 但其實是鱈魚蓉白泡菜多士, 是吃得出的魚味, 若添些黑椒, 味道會較好. 至於甜點, 有兩款是很特別的, 第一款是Burger Macaron, 從未想過macaron可以如此, 夾起桑莓、綠茶cream等, 整體反而不覺太甜太漏, 好正! 第二款是太陽蛋, 以乾冰製造煎蛋時煙霧效果, 好吸睛. 蛋在小鐵鍋內, 像真度頗高 猜想到是甚
放在架上層的都是咸點. 兩卷物分別是菠菜車厘茄芝士卷泡菜雞卷, 前者的配搭很不錯, 而後者則帶點辣, 很過癮! 記得不要錯過卷側伴了醋的新鮮蔬菜, 既開胃又清甜.
第二款是太陽蛋, 以乾冰製造煎蛋時煙霧效果, 好吸睛. 蛋在小鐵鍋內, 像真度頗高 猜想到是甚麼嗎? 是芒果棉花糖啊~
士多啤梨瑞士卷看似普通, 但海綿蛋糕夠軟滑, 甜度不假, 忌廉香甜.
以為布甸就是甜的, 沒錯, 甜是有的, 而且滑溜, 但卻多了一份特別味道, 再看menu, 原來是韓國人蔘布甸, 有趣!
鬆餅是下午茶中不可或缺的, 而COBO HOUSE有伯爵茶及原味, 伯爵茶味固然是我首選, 茶味總是吸引, 而原味就配clotted cream及紅莓醬同樣出色.
下午茶包括兩杯飲品, 可選LOV tea或Costadoro Coffee, 單單是茶的種類也使我開心, 朋友的蘋果肉桂酸酸甜甜; 我的藍莓椰子則有椰子清香混些微藍莓香甜.
CHA CHAAN逢星期六、日及公眾假期下午3-5:30供應, 而每日只提供10份, 所以想吃就必須訂位.
2018-11-10
$298 (Tea)
  • CHA CHAAN
2018-11-11 150 views
車媽媽好怕欠人東西!錢好、物件好、承諾好也如是,所以先跟劉伯爵說聲對不起,本來這頓Cobo House的下午茶應該在上月尾吃的!可是我臨時有事才改至昨天才兌現到呢! 少有走韓風主題又精緻的下午茶COBO HOUSE便是其中一分子,韓風Cha Chaan下午茶收費為$588/2位,每逢星期六、日及公眾假期3pm-5:30pm供應,不過每天只限量供應10份珍貴無比,想吃的朋友記得訂座喔! 這個Cha Chaan下午茶糅合了餐廳一貫西、韓料理的特色,以通透的下午茶架盛載著4鹹7甜的點心跟鬆餅,配上熟悉的賣相令人我沉醉回憶之中! 鬆餅有伯爵茶及原味各2件,質感偏向鬆脆有點油!但伯而爵茶味很突出,配上超輕又滑溜的Clotted Cream及紅莓果醬總是令人興奮的! 飲品可選Costadoro Coffee或LOV Tea,我選了Blueberry-Coconut,充滿椰香的茶味挺可愛!這刻配一系列韓風鹹點最合時。 頂層是辣雞肉牛油果卷及芝士菠菜蕃茄墨西哥卷,前者香辣惹味後者清新可口,伴旁的車厘茄及沙律菜好清爽。 往下層是韓意式牛肉炸飯卷配蕃茄醬,外層酥脆的飯卷襯酸香的蕃茄醬很匹配呢! 這

這件是意式鱈魚醬麵包配自家製韓式白泡菜,入口充斥魚香質感滑溜,配特色的韓式白泡菜好好味道啊~

另有可兩款三文治,包括有鹹香重口味的飛魚籽蟹肉三文治、和清爽的青瓜芝士三文治,麵包質地軟熟質素不錯!

吃罷創意的韓式鹹點後便到品嚐甜點,點心整體感覺會偏甜,甜牙齒的您應該會十分歡喜!

先有黃金Tiramisu撻,集結Tiramisu和韓國年糕,口感令人驚喜,另外柚子泡芙味道其實很清香的!可惜質感有點洩氣令口感不爽!

另外還有面孔熟悉的士多啤梨卷,上月的粉紅十月也吃過同款的呢!這個也叫軟熟可口啦!

以下是吸睛度最高的兩款甜點,是以紅莓、綠茶吉士、芒果醬及朱古力慕絲製作而成的馬卡龍漢堡包,大家有見過和吃過這款糖果嗎?

而最可愛的一定要數這太陽蛋造型的芒果棉花糖,造型唯妙唯肖還有乾冰煙霧襯托出場,吸睛度必定最高,而吃下軟綿不過甜的味道也同樣能俘虜心。

韓式米餅脆口又唔太甜漏挺可口!

最後是很韓風的人蔘布甸,入口帶濃郁的人蔘香氣很突出,幼滑的布甸亦令這甜品加添多分可愛!
2018-11-10
Tea