2018-03-24
一年四季,春夏秋冬都可以打邊爐,食火鍋係我既喜愛之一,不分平與貴火鍋都會去品嚐,咁先可以食到各式各樣食材。邦女郎好鍾意自拍,行行下街突然間話條樓梯幾靚去咗影相。我睇真啲,四季文昌,好似啲文人雅士食飯嘅地方咁樣樣價錢唔貴決定試吓。有時候會發覺平火鍋未必唔好食只係食材問題,貴嘅都係食D新鮮材料先至會咁貴,當然有時人多就會食D火鍋配料逐碟計,貪佢食落價錢差不多都係貴小小,是日又俾我遇到優質火鍋店。鍋底係 原味海南椰子文昌雞鍋(半隻) $128。呢個價錢真係抵到唔識形容,初時望落去好普通,但當你飲兩啖湯底嘅時候就發覺真係非同凡響。細問店員先知道 原來用咗兩個椰青+一個椰皇怪不得口感甜美又滋潤。輪到極尚和牛拼盤 $398。佐賀A5 和牛牛肩,澳洲 M9 和牛牛肩,安格斯牛頸脊雪花平均分佈各處,放落湯輕輕燙一燙,變色就可以享用,入口食到牛肉味濃郁香甜多汁,肉質鮮嫩,真係食完一片又一片食到嘴舐舐 仲點咗一啲都唔普通口味的七彩芝士流心丸 $108,七彩繽紛,顏色已經先聲奪人味道更加係好特別,生果味真係未試過令我覺得最驚喜嘅係士多啤梨味、班蘭味、芒果味、仲有紫薯。除咗顏色靚之外,當然口感彈牙味道佳,必點
仲點咗一啲都唔普通口味的七彩芝士流心丸 $108,七彩繽紛,顏色已經先聲奪人味道更加係好特別,生果味真係未試過令我覺得最驚喜嘅係士多啤梨味、班蘭味、芒果味、仲有紫薯。除咗顏色靚之外,當然口感彈牙味道佳,必點推介食到手打丸每粒用咗真材實料製作,食落零捨不同口感十足 。
再點埋其他火鍋配料一齊品嚐,先來係黑松露鮮蝦福袋 $88。裡面肉質豐厚夠肥美,入口爽滑鮮甜同蝦肉大隻鮮味十足超彈牙 。火鍋配料一款又一款,逐一品嚐一番,食得好滋味,再來有紫菜響鈴 $48,紫菜惹味又可口。
最後唔少得食埋臘味煲仔飯,吸收臘腸嘅鮮味已食得好滿足。
雖然冇食 甜品,只不過最後每人一杯特色飲品都好正。唔經唔覺又品嚐咗一餐飽滿 Coconut 火鍋