2017-03-27 1549 views
上星期變凍,好想打邊爐,又想食海鮮,所以就係OpenRice search下有咩海鮮火鍋好食,俾我搵到呢間係男朋友公司附近!見佢新推出左個火焰海鮮火鍋,有龍蝦就好想食,所以就book咗前日去試下!先上左個龍蝦鍋,我見無湯係入面但店員已經開左火。我心諗:咁咪好快燶?原來係店員要先炒兩炒後,再攞左啲酒同火搶係上面點火!哇, 火光熊熊,即刻拍片!然後火熄左後,店員琴返個蓋走左。咁我地就等食啦,點知店員拎左壺好似橙汁既野,放左係檯面,我就即刻同佢講,「我地無叫到野飲」點知原來係龍蝦湯底黎!即刻糯左!勁尷尬。湯滾左後,我地第一時間撈啲龍蝦黎食,而且仲有好大隻蜆、青口,同埋洋蔥、南瓜和番茄!可想而知呢個湯底有幾鮮甜啦!我平時打邊爐好少飲湯,但呢個真係唔飲下對唔住自己既銀包!因個火鍋都好多料,所以我地叫左蝦滑和四季牛皇拼盤。另外我地仲叫左臘味芋頭煲仔飯!蝦滑幾新鮮 好味四季牛皇拼盤擺得好靚,入面既安格斯牛小排同紐西蘭雪花肥牛好正,新鮮有濃厚牛味!我同男友都好鐘意食煲仔飯,所以叫左2人份既。原本以為細細兜,點知份量好多,應該足3-4人食,因為我同男朋友各人都食左2碗!臘腸同芋頭好夾,好岩我地胃口,所以
蝦滑幾新鮮 好味
我同男友都好鐘意食煲仔飯,所以叫左2人份既。原本以為細細兜,點知份量好多,應該足3-4人食,因為我同男朋友各人都食左2碗!臘腸同芋頭好夾,好岩我地胃口,所以我同男朋友食曬!
最後叫左一個椰青一椰皇,兩個都好清甜好好飲,椰青飲曬仲可以挖埋啲椰肉食!呢餐好滿足!
2017-03-16
Dinner
工作左一個星期,難得等到星期五,當然同屋企happy Friday night 一下喇。訂左檯七點,十分準時入到去,今次亦有卡位坐,空間感十足。地點十分方便,就係美麗華隔離。由於呢度真係有好多唔同種野食揀,所以手快快就揀左一個四人份竹笙椰子雞套餐 $688。店員亦好樂意解釋套餐裡面既唔同餸菜。順帶一提,裡面有部中型電視,一路都播住英文/韓國流行曲既mv,但不論食物、或是裝修都係好中式既,成個combination有啲搞笑。話咁快就黎左個椰子雞湯喇,職員幫我地放曬啲雞落去個煲度,滖起煲熟就食得。如果驚唔識就時間既話,每張檯都放有一個漏斗,倒轉個漏斗落晒啲沙咁就岩岩好食得㗎喇!(漏呀漏呀)滾了!一打開煲蓋就聞到濃濃既耶香味 雞件都算嫩,椰子變軟身。綜合椰子,雞,同個湯黎講,個湯絕對係最出色呀!如果一滾就飲湯既話就會飲到好大陣椰子味,雞味就比較弱。我地四個人一致認為比佢滾多5-10分鐘雞味會比較出。同行四人都覺得個湯好入味,真係清晒個湯咁濟先捨得加水開始打邊爐呀!海南珍珠元貝, 煮完真係大縮水啊,不過佢既元貝係痴住個殼既,唔係呃人既重用殼羽衣甘藍,老實講真係第一次接觸呢個菜,個名起得幾好聽。

訂左檯七點,十分準時入到去,今次亦有卡位坐,空間感十足。

地點十分方便,就係美麗華隔離。

椰子雞煲
滾了!一打開煲蓋就聞到濃濃既耶香味

海南珍珠元貝
羽衣甘藍
羽衣甘藍,老實講真係第一次接觸呢個菜,個名起得幾好聽。一睇落個樣似西蘭花,不過煮熟之後食落係爽口既,亦無苦味幾易入口!
四人份竹笙椰子雞套餐

成檯餸

上晒打邊爐既餸之後,跟餐既芋頭臘味煲仔飯已經以光速送到我地檯上,我認為飯可以等我地打完邊爐先上會比較好。

但煲仔飯size唔講得笑啊!每人差唔多可以食到一碗半!呢個餐一定食飽四個成年人,接近$200 一個人埋單唔算貴。
三文魚拼北寄貝刺身
三文魚拼北寄貝刺身

唔係個安排係咪真係咁,食完打邊爐我地先醒起仲有個刺身未上,追問之下店員話刺身係要等耐少少。。。

但係我地打邊爐已經over 一小時呢,呢個刺身可以當甜品了。(事後睇返其他post,人地都係打邊爐前就食左,呢樣野需要改進呢)
2017-03-17
椰子雞煲
四人份竹笙椰子雞套餐
2017-03-22 1245 views
火鍋種類多的是,有多種湯底的,有傳統的,有蒸氣的,有韓式的部隊鍋,也有日式的涮涮鍋,不過真正的「火」鍋我也是第一次吃。最近朋友留意到四季文昌 推出了熊熊大火的火焰海鮮鍋,好像表演一樣,覺得蠻有趣的,所以走來試試看。海鮮鍋擺滿蝦、青口、蜆肉與蟹,如盆菜般整齊擺放,海鮮底下還墊滿紅椒、洋蔥、蕃茄等菜蔬,既可均衡飲食,也能為整個火鍋提味。首先要把海鮮鍋加熱,然後把它炒香,之後將冧酒倒入鍋中點火,此時烈焰燒過海鮮,再加入龍蝦湯於鍋中,海鮮味道慢慢地融入逐漸升溫的龍蝦湯之中。然後看著沙漏,當沙全都倒完,便可以起筷~海鮮鍋慢慢發出咕嚕咕嚕的聲音,蝦,青口,蜆肉和蟹的香味越來越濃,滿滿得天獨厚的海鮮精華留待一會火鍋之用。吃得最過癮莫過於新鮮的蝦,沒有縮水的困擾,鮮甜彈牙,每口都讓人滿足。鮮甜飽滿的蟹肉,扎扎實實的全都被我們吃光,蟹肉的爽度完全不用沾豉油就非常好吃,爽得幸福。青口與蜆味道清爽溫和,只有其原汁原味的鮮美,軟嫩中有彈勁。新鮮白鱔片新鮮度沒話可說,魚肉嫩而沒有腥味,經龍蝦湯涮煮更是鮮甜可口,更顯風味。Jade Lady與Rainbow顏色很漂亮,藍色的海洋,甜甜香香好入口,口味清爽,最適合吃

然後看著沙漏,當沙全都倒完,便可以起筷~
青口與蜆味道清爽溫和,只有其原汁原味的鮮美,軟嫩中有彈勁。
新鮮白鱔片
Jade Lady與Rainbow顏色很漂亮,藍色的海洋,甜甜香香好入口,口味清爽,最適合吃火鍋時喝。
Jade Lady, Rainbow
手打墨魚滑純手打真材實料,墨魚漿加入#蟹籽,鮮美富有彈勁口感,更添風味,全掃一空。
手打墨魚滑
手打墨魚滑
羽衣甘藍是近期很紅的一款蔬菜,營養價值極高,香濃爽脆,味道也好吃。
羽衣甘藍
想不到四季文昌居然有這火鍋可選,驚喜萬分,因為我從沒在火鍋店有提供。
羽衣甘藍
安格斯牛小排油花分佈非常漂亮,肉大片,厚度也夠,涮來相當過癮不會碎散開來。好的牛肉千萬不要涮到全熟,粉紅絕對是最棒的色澤,吸索龍蝦湯的牛小排,口口都是奢華的享受。
1K
上星期六, 收到老友 send 來的 whatsApp 照片........極美的火焰 +火鍋物, 很吸引, 令人食指大動 !  於是答應老友一起去試 試 !   原來出品是來自 四季文昌,  尖沙咀店.  位置在很旺的金巴利道,  我們步入餐廳, 內裡裝修很特別, 書架上有擺設及圖書, 感覺文昌書卷味濃, 有如入了圖書館啊 !餐廳樓底高, 燈光柔和,   而座位有梳化卡座,  寬敞舒適. 牆上飾物構圖獨特,  有懷舊復古物品擺設,  目不暇給, 更設有酒吧, 提供各式酒精及非酒精飲品, 客人可以各式其式.店員有禮貌的替我們安排座位, 並遞來餐牌.很吸睛的有 火焰龍蝦海鮮鍋  及 火焰蟹海鮮鍋 @$298- ,  及多項時令海鮮食品及刺身.   今晚只有兩人, 所以我們選了火焰蟹海鮮鍋, 刺身要下次才可.另有餐牌介紹火鍋用料, 款式多而特別, 相當吸引.  價錢合理飲品也有彩頁推介, 很清晰, 非常豐富.我選了帶酒精的  Cocktail-Rainbow,    顏色賣相不錯,  味道夠醒神.朋友点了冇酒精的 文昌梳打特飲, 他很滿意.店員有效率地送來火焰蟹海鮮鍋物.  食物排列整齊,
牆上飾物構圖獨特,  有懷舊復古物品擺設,  目不暇給,
店員有禮貌的替我們安排座位, 並遞來餐牌.
飲品也有彩頁推介, 很清晰, 非常豐富.
朋友点了冇酒精的 文昌梳打特飲, 他很滿意.
店員有效率地送來火焰蟹海鮮鍋物.  食物排列整齊, 主角是, 另有大蝦, 青口, 蜆, 蕃茄南瓜等配料.  賣相新鮮悅目.
店員把枱上的电磁爐加熱, 替我們把鍋內的海鮮爆香, 加入冧酒點火, 紅紅的火焰隨即升起, 非常好看,
此時我們已開始聞到蝦蟹海鮮味.
接着便是倒入特製的海鮮湯底,
蓋上金屬蓋, 煑五分鐘, 便可進食.
先看見紅卜卜的大蟹蓋及蟹鉗, 肉質豐滿, 爽滑彈牙, 鮮味十足, 店員把烹調時間控制得相當好.
蝦肉很鮮甜,  肉滑.  配菜南瓜及蕃茄也很稔.  真滋味 !
青口, 蜆肉, 味道美, 沒有沙粒, 大家頂滿意.
鍋內的海鮮吃光了, 店員把我們点了的火鍋食品送來.

新鮮翠綠生菜,  份量適中, 入口爽脆, 不錯.
四季牛皇拚盤,  @$268-  擺碟很漂亮, 款式多,  相當吸引, 包括:

安格斯牛小排. 紐西蘭雪花肥牛 :  用料新鮮, 鮮紅色的牛肉片, 脂肪分佈均勻, 牛肉味道十分濃郁, 口感極佳.

紐西蘭牛仔粒 , 加拿大牛舌粒:   入口粒粒皆鬆軟, 不會韌, 牛味濃, 質感很好.

家鄉牛展:  切得很薄身, 口感不錯.
玫瑰黑豚腩片 @ $98-

看到餐牌的照片, 已被迷住了,  急不及待想看看,   店員送來了......捲成玫瑰花的形態, 好靚呀 !!

厨師有創意, 值 100 分, 我們像捨不得吃了它, 看了又看, 才放入鍋內.  黑豚腩薄薄的, 捲起來份量实不少, 肉質嫩滑, 不太肥, 口感佳.  這兩朵玫瑰, 給我們印像是
文昌墨汁丸 @$88-

純墨魚肉打成, 鮮味彈牙, 上層加了蟹籽更帶有點點甘香, 夠特別, 口感細滑又爽彈.
細嚐美食之餘, 可欣賞  Music Video, 更輕鬆.
此餐廳有獨特風格, 食材新, 店員服務殷勤, 令我們有賓至如歸的感覺, 交通方便, 以後又多一個新蒲點了.
$498 (Dinner)
  • 火焰蟹海鮮鍋
  • 玫瑰黑豚腩片
  • 四季牛皇拚盤
之前朋友有介紹過尖沙咀開咗一間火鍋店味道都好出色, 所今日同男朋友來到尖沙咀試下新菜式門外已經放咗一個海鮮火鍋嘅介紹, 火焰龍蝦及火焰蟹海鮮火鍋都係$298價錢相當吸引! 所以預先已經決定咗黎呢度試吓海鮮火鍋🤤🤤🤤因為一早預先book咗嘅關係7:30嚟到呢度人流未算十分多, 不過之後就開始慢慢多人了! 大概八點多的時間場內已經滿座, 尖沙咀餐廳來講都算幾多人😀入場冇耐已同職員講定要一個火焰龍蝦海鮮火鍋, 另外叫左幾款火鍋食材火焰龍蝦海鮮火鍋 $298 其實價錢唔算太貴因為鍋內食材相當之多, 除咗有龍蝦, 青口以及蜆之外還有大量蕃茄, 洋蔥 & 南瓜等...職員將一大鍋嘅火鍋材料放到枱上之後就會先以乾炒將龍蝦及其他材料輕輕煮熟, 放入燒酒令火鍋變成火焰山, 終於明白點解呢個海鮮火鍋煲😂😂😂 原來取之於呢個位,最後加入大量龍蝦湯底就可以開始打邊爐啦👏🏻龍蝦Size屬中等, 龍蝦鉗好大隻😍 肉質都算幾多而且肉質食落厚實, 好新鮮呀😍😍😍👍🏻 青口 & 蜆肉味道都唔錯, 好少可以喺出面食到咁鮮甜美味嘅海鮮火鍋煲, 就算食到的話價錢都唔平紐西蘭雪花肥牛$68雪花肥牛脂肪分布均勻, 紅白間住嘅脂肪
紐西蘭雪花肥牛$68雪花肥牛脂肪分布均勻, 紅白間住嘅脂肪比例啱啱好, 食落去唔會覺得太過乾, 因為肥牛始終係肉類點上些少豉油味道更加鹹香好味👍🏻
桂花蚌 $108呢度嘅桂花蚌感覺好新鮮, 半透明嘅質感同出邊食開嘅顏色好似有啲不同, 當桂花蚌煮熟後色水會變得實色, 口感爽口彈牙, 相當有咬口🤤🤤🤤♥️
參肝寶貝 $98呢道菜色係將幾樣食材混合唯一, 除咗有墨魚膠之外還有海參粒同蟹子, 食落似食緊墨魚滑蝦滑嗰啲口感
除此之外還叫咗娃娃菜及竹笙, 個人覺得除咗肥牛之外, 其他食材唔使再點豉油已經好好味! 🤤🤤🤤 (因為每一款都可以吸收到龍蝦湯嘅鮮甜味道, 諗起都覺得好正🙈)
奶黃色嘅海鮮湯賣相相當吸引, 因為鍋內加入左大量海鮮關係令到湯底味道相當鮮甜,蕃茄同南瓜都係新鮮食材, 就咁食已經好甜! 兩者煮得咁上下其實都已經煮到半溶狀態, 令到湯底更濃郁同埋帶點杰🤤🤤🤤🤤 諗加水之前我同我男朋友仲不停飲😂 海鮮湯底其實冇味精, 就係依靠湯底以及海鮮令到湯底變得更加甜美♥️🤤♥️🤤👍🏻 真係冇得頂!

💁🏼溫馨提示💁🏼如果火鍋冇水需要職員加上"海鮮湯"的話每一次係需要收取💰$38架! 所以大家要留意番啊📣如果大家想保留海鮮湯嘅濃味都可以不妨加$38, 價錢都唔貴. 不過我同男朋友就冇加到海鮮湯而係叫職員加水, 但係味道方面都唔會遜色⋯ 味道方面當然冇原先咁濃味喇!不過味道依然清甜♥️

多得朋友嘅介紹今日先至可以食到呢間咁出色嘅火鍋店, 味道方面的確係好出色! 尤其係個火焰龍蝦海鮮湯底, $298又可以食到海鮮又有大量嘅蔬菜真係好抵食!! 😆👍🏻👍🏻👍🏻 當日食到咁上下嘅時候聽到職員講龍蝦火鍋已經賣晒, 所以如果想一試龍蝦鍋嘅最好早啲去啊! 😋
Other Info. : 如果火鍋冇水需要職員加上"海鮮湯"的話每一次係需要收取💰$38架! 所以大家要留意番啊📣
2017-03-15
$450 (Dinner)
  • 火焰龍蝦海鮮火鍋
2017-03-20 269 views
呢晚同人去試試尖沙咀嘅四季文昌.佢哋除咗火鍋之外,仲有唔同嘅菜式,當中嘅海鮮拼盤都幾吸引,我哋就試咗法國睡蟹海膽蠔塔海鮮拼盤,拼盤入面嘅海鮮有生蠔,海膽,法國睡蟹,東風螺同海紅蝦.當晚嘅生蠔分別嚟自美國同法國,美國生蠔巨大肥美,味道較清.法國生蠔海水味重,口感爽脆.海膽就係原板嘅,都幾鮮甜.法國睡蟹即係麵包蟹,蟹膏多而鹹香.東風螺就用咗酒等等調味,甘甜唔腥.跟住就叫咗啲嘢飲,呢杯Frozen Daiquiri係用冧酒,生果同青檸汁打成.生果有三款唔同口味,分別係士多啤梨,桃同菠蘿,我揀咗士多啤梨,沙冰打得細碎,甜味偏重,當中夾住酒香.另一杯係熱帶菠蘿梳打,清清甜甜咁都唔錯.然後就食火鍋喇,我哋叫咗火焰龍蝦海鮮鍋,佢哋炒完啲海鮮再倒埋冧酒,之後就點火,過程都幾好玩,又有啲驚個侍應隻手會被燒到.當啲火熄滅之後,就會加埋特製嘅龍蝦海鮮湯一齊煮,同時蓋上蓋同倒轉檯上嘅沙漏計時,等啲沙漏完就食得.食完入面啲海鮮就可以用嚟打邊爐,我哋叫咗幾種火鍋料,先係玫瑰黑豚肉片,佢哋將黑豚肉片捲成兩朵玫瑰花咁,都幾有觀賞性.我哋原本想一層一層撕開,不過中間部份有少少癡埋咗,最後都係成朵放入湯度等佢慢慢散開,煮
呢晚同人去試試尖沙咀嘅四季文昌.
法國睡蟹海膽蠔塔海鮮拼盤
海膽就係原板嘅,都幾鮮甜.
法國睡蟹海膽蠔塔海鮮拼盤
法國睡蟹即係麵包蟹,蟹膏多而鹹香.
法國睡蟹海膽蠔塔海鮮拼盤
東風螺就用咗酒等等調味,甘甜唔腥.
Frozen Daiquiri
熱帶菠蘿梳打
另一杯係熱帶菠蘿梳打,清清甜甜咁都唔錯.
玫瑰黑豚肉片
食完入面啲海鮮就可以用嚟打邊爐,我哋叫咗幾種火鍋料,先係玫瑰黑豚肉片,佢哋將黑豚肉片捲成兩朵玫瑰花咁,都幾有觀賞性.我哋原本想一層一層撕開,不過中間部份有少少癡埋咗,最後都係成朵放入湯度等佢慢慢散開,煮好之後肥肉爽口又唔癡牙.
新鮮白鱔片
新鮮白鱔片每片切得大小均一,既脆身又有啲軟綿.
炸響鈴
將炸響鈴放入鍋度稍稍蘸湯咁食,食嗰陣就仍然有酥脆感.
2017-03-19 153 views
星期三 搵食夜 凍凍地 打邊爐岩晒!之前係旺角已經食過椰子雞煲 諗住黎到分店encore多次 點知餐廳又有新野海鮮龍蝦煲!一隻龍蝦配上青口同大蜆重有蕃茄同菇放底 淨食煲都少少飽點火後先乾煎一下海鮮 再倒入海鮮濃湯不過如果之後再加濃湯要加$38否則店員只會幫忙加水 個人覺得加水都夠打邊爐又無理由唔食牛架 細嘅牛小排 油脂分布平均 好靚 入口牛味濃 肉嫩當然唔少得佢地最出名嘅椰青啦 竹笙吸晒海鮮湯 超正手打丸真係好好味 夠晒彈牙值得一提 餐廳嘅裝修係同太子店一模一樣個人黎講 好鐘意門口呢個擺設
星期三 搵食夜 凍凍地 打邊爐岩晒!
之前係旺角已經食過椰子雞煲
火焰龍蝦煲
牛小排
墨丸拼蝦丸
2017-03-19 209 views
嚟到呢間四季文昌,由地下走上去,樓梯佈置成書櫃咁,都幾特別。入面樓底幾高,陳設同一般火鍋店不盡相同,走嘅係新派路線。細心咁睇原來地磚印咗唔同花紋,仲有店名射燈做裝飾。餐牌用手繪圖案做封面,由裝修等等嚟睇,唔知係唔係想吸引多啲年輕人嚟呢?雖然佢哋嘅椰子雞鍋好馳名,但係睇餐牌個火焰龍蝦海鮮鍋好似更有睇頭,咁就試一試。鍋入面有原隻切件龍蝦、蚌同青口等海鮮,底下就有唔同嘅蔬菜例如係青皮南瓜、番茄、洋蔥、蒜蓉等等,店員會炒一炒先,將食材爆香。之後就點火,等啲火熄晒就加埋龍蝦海鮮湯嚟煮,大約五分鐘就食得。我先飲一啖湯,味道鮮甜,而且愈煮愈濃。海鮮方面蚌肉厚身、龍蝦嫩滑,當中嘅青皮南瓜亦都幾爽甜。我哋仲叫多幾款火鍋料嚟試,呢碟係紐西蘭雪花肥牛,肥脂分佈算平均唔過多,質感比較有嚼勁。安格斯牛小排,相對起嚟油花就仲均勻。口感軟嫩,我自己都幾鍾意。佐賀A5牛肉眼,大大一片幾有派頭,同埋切得薄身,用筷子夾起放入鍋度輕輕淥一淥就得。入口咬幾咬即化,食起嚟鬆化牛味出眾。南極小企鵝,小企鵝好似晌冰上玩緊咁,賣相可愛。叫呢個純粹貪過癮,所以都無太大期望,成品打得挺實,咬起嚟都幾有墨魚香。日本產地直送野菜籃,一籃已經
入面樓底幾高,陳設同一般火鍋店不盡相同,走嘅係新派路線。
細心咁睇原來地磚印咗唔同花紋,仲有店名射燈做裝飾。

火焰龍蝦海鮮鍋
我先飲一啖湯,味道鮮甜,而且愈煮愈濃。
火焰龍蝦海鮮鍋
海鮮方面蚌肉厚身、龍蝦嫩滑,當中嘅青皮南瓜亦都幾爽甜。
紐西蘭雪花肥牛
安格斯牛小排
安格斯牛小排,相對起嚟油花就仲均勻。
安格斯牛小排
口感軟嫩,我自己都幾鍾意。
佐賀A5牛肉眼
南極小企鵝
日本產地直送野菜籃
日本產地直送野菜籃,一籃已經包括海鮮菇、車厘茄、小松菜、娃娃菜等等,當中以雙色蘿蔔比較少見。
Mojito
火鍋難免會有少少熱氣,於是試咗兩款飲品。餐牌詳細列出cocktail嘅成份,呢款Mojito入面有冧酒、青檸、薄荷葉、糖水同梳打水,青檸同薄荷葉味道突出,清新得嚟酒味唔會過份濃郁,對女仔嚟講都唔錯。
Rainbow
Rainbow用咗伏特加、紅石榴糖水、橙汁、菠蘿汁同藍橙皮酒調成,外觀就好似彩虹咁七彩繽紛,味道有唔同層次。
佐賀A5牛肉眼
Mojito
2017-03-17 146 views
平日難得唔洗返工,正好同兩老食好西。今次揀左四季文昌火鍋,唔好以為係一般傳統酒家,一入門口已經覺得好有文青氣息。入座時8點鐘,場境都唔算好full,枱與枱之間都尚算寛敞,裝修格局完全係年輕人口味,幾有品味,連個menu都靚過人哩到最出名係椰子雞煲,但我地叫左個「火焰龍蝦海鮮鍋」,材料都幾足。強烈推介,新鮮海鮮配上熬製左4-5個鐘龍蝦湯,味道濃郁香口,基本上所有材料放落去都會好食,波士頓龍蝦肉鮮味嫩滑,花蛤都吸收湯底鮮甜味道,反而青口味道略有失色,食唔出味道,略嫌有啲鞋。個人覺得湯底好好味但兩老覺得有啲咸。食完一轉海鮮可以加碼其他食物,到時可以揀加湯(要每次加錢)或者加水。為左配合佢地口味,加水比較適合,而且可以試下其他食物味道。雖然叫左細份,但價錢相對地貴,可幸份量同味道都唔錯,絕對唔係薄切牛肉,肉味香口。墨丸彈牙有咬口,墨丸上蟹子放入鍋已經消失得係影無蹤,仲有胃的話可以一試。今次無叫烏冬,反而想一試煲仔飯。整體我們仨食得好開心,食物新鮮之餘,我實在太鐘意個環境,下次再同班fd子試下椰子雞煲
火焰龍蝦海鮮煲
安格斯牛肉
文昌墨汁丸
Jade  lady
今次無叫烏冬,反而想一試煲仔飯。
一級臘味芋頭煲仔飯
2017-03-16
火焰龍蝦海鮮煲
安格斯牛肉
  • 火焰龍蝦海鮮鍋
2017-03-12 175 views
Have eaten a curry Really delicious Hot but smell like the herbs 🌿 are friends of me Strangely new Hoi nam style chicken ofCoco kitchen I have this lunch Simply because it's the cheapest the Coco lunch sets 38$upI see the curry hoi nam chicken rice Feel like curry Then here comes a hot soup Corn and some mushrooms Mushrooms 🍄 no tasty But ok hot enough soup Only a few flour stuffed were not dissolved But it is alright for 38$the curry sauce is so good Spicy in special way Like spring Maybe Hoi n
Have eaten a curry
Really delicious
Strangely new
Hoi nam style chicken of
But it is alright for 38$
the curry sauce is so good
Spicy in special way
Like spring
Maybe Hoi nam people are all spicy 🌶 chasing
Can cook food helpful for their weather
Wet
Don't know but
Enjoy
Such tasty curry
At the 38$
Without any service charge
if added 6$
Can have any cold or hot coffee
Refill on your need
As many times as you want
2017-03-11
$38 (Lunch)
  • Hoi  nam  curry  chicken
  • Iced  pineapple  coconut  drink
2017-02-28 136 views
剛剛從上海回來,十分想念上海的椰子雞。群組就召集聚會太好了,我就提議了這間四季文昌。以為會滿座因爲朋友只是早2天訂枱,大家都知道冬天香港人十分喜歡打邊爐。我們一行5人準時7點到達,環境乾淨的。湯底有四款可以選擇👇🏼我們點了一個竹笙椰子雞鍋👇🏼這間和我在上海吃的一樣,都是放了一個漏沙斗在桌上,職員幫我們把材料放進鍋裏就把漏斗倒轉,開始計時,當漏斗倒完就可以開動了。🤗還要介紹的是醬料,店鋪提供了青檸 (我從沒在香港吃過一間火鍋店有提供青檸的)把青檸加入醬油十分配合的。另外還提供了薑絲,本人不好薑所以沒有加了,但朋友說加了也好吃😋👇🏼建議第一時間吃雞和嘗一嘗椰子湯底,十分清甜的。因為其後加椰子水是要加$38/份。我哋點了一份四季牛皇拼盤👇🏼牛肉十份新鮮,我們4個女孩吃,吃不完的😂有一位朋友不吃牛的,我們點了玫瑰黑豚腩片👇🏼豬肉偏肥,不過就是肥才爽口的還不錯的😂還有點了火鍋必吃的響鈴,萵荀絲,墨魚丸和稻庭烏冬👇🏼因為油墨菜太新鮮我們又喜歡吃,我們點了2份😂墨魚丸十分彈牙,真的是手打和新鮮。我哋每人還點了飲品(椰青/熱帶菠蘿梳打/椰子菠蘿特飲/熱情荔枝梳打),忘記了拍照,是大大杯的。不過服務有點
剛剛從上海回來,十分想念上海的椰子雞。

群組就召集聚會
太好了,我就提議了這間四季文昌。

我們一行5人準時7點到達,環境乾淨的。
湯底有四款可以選擇👇🏼
我們點了一個竹笙椰子雞鍋👇🏼

建議第一時間吃雞和嘗一嘗椰子湯底,十分清甜的。
因為其後加椰子水是要加$38/份。

我哋點了一份四季牛皇拼盤👇🏼
牛肉十份新鮮,我們4個女孩吃,吃不完的😂
有一位朋友不吃牛的,我們點了玫瑰黑豚腩片👇🏼
豬肉偏肥,不過就是肥才爽口的
還不錯的😂
還有點了火鍋必吃的響鈴,萵荀絲,墨魚丸和稻庭烏冬👇🏼
因為油墨菜太新鮮我們又喜歡吃,我們點了2份😂
墨魚丸十分彈牙,真的是手打和新鮮。

不過服務有點慢,大概是侍應人手不足的原因。全場大概有十枱客人但只有3位侍應,所以要有耐心呀

一行5人結賬,每人不用$260😊還算抵吃喇
2017-02-25 123 views
一入餐廳,格局幾有驚喜,因為唔似火鍋店,同行朋友話似文青cafe😁叫咗個$688四人餐,再加嘢飲,已經夠豐富。鍋底一開始已有幾片椰子肉,食物嚟到擺到成枱都係!侍應幫我哋將碟竹笙椰子雞及馬碲放入鍋,然後用沙漏計時就食得!一開鍋蓋真係好香椰子雞湯味,飲落亦好清甜,可惜咁好味嘅湯底份量唔多,要加椰子湯的話,每次收費$38,加水就免收費。枱上有餐廳提示,建議客人落沙薑、辣椒、青柑桔去火鍋豉油度點雞食,果然令雞件味道提升!可能一般港式火鍋或雞煲食得多,呢個椰子雞煲確係有新鮮感。其他食物樣樣也不錯,仲有個多飯焦嘅臘味芋頭煲仔飯作結,食完真係飽。唯一係杯菠蘿椰子冰,椰子味完全蓋過菠蘿味,飲落比較淡,友人嘅椰青就ok。同朋友一路享受美食一路傾咗成晚,感覺良好😊
枱上有餐廳提示,建議客人落沙薑、辣椒、青柑桔去火鍋豉油度點雞食,果然令雞件味道提升!可能一般港式火鍋雞煲食得多,呢個椰子雞煲確係有新鮮感。
同朋友一路享受美食一路傾咗成晚,感覺良好😊
2017-02-23
$230 (Dinner)
  • 椰子難煱
2017-02-15 127 views
早幾日天氣凍最岩打邊爐,平時食開酒樓果d, 邊爐, 不論湯底定食物都無要求無期望。朋友介紹黎到呢間, 一入門口已聞到個椰香味,當然點少得叫返個椰子雞煲黎試下, 湯底食落反而無咁香濃, 有點清淡, 食材就話日本新鮮運到, 的確新鮮, 湯淡令食材鮮味天特出。今次係唯一一次打完邊爐都唔會覺得成身油膩
2017-02-03
2017-02-14 129 views
友人新婚派利是,三個女仔想食好d,舒服慢食傾下計,天氣又凍,靈機一觸諗起椰子雞煲,就上網做下功課,又比我搵到呢間餐廳仲要即日訂都有位Book左七點半,準時到,但餐廳有d難搵,跟地圖搵行過左都未見,最後要打電話比餐廳跟指示先去到。回歸正題,入到餐廳感覺舒服,被安排坐卡位,叫了竹笙椰子雞煲半隻,再叫菜籃,推介響鈴,手打丸雙拼,牛肉粒,加一個小煲仔飯。椰子雞煲清甜,火鍋料亦新鮮用餐過程,職員主動幫忙,態度友善,餐廳環境舒適。下次再帶屋企人黎食先得每人消費亦不到$200
仲要即日訂都有位

每人消費亦不到$200
半隻雞
臘味煲仔飯
響鈴
日本直送菜籃
1K
2017-02-01 1563 views
大半年前一次同朋友聚會,要揾地方食飯,嗰時四季文昌太子店剛開冇耐,以椰子雞鍋做主打,見口碑不俗,所以同朋友去試過。結果冇預期中特別,鍋底比較清淡,配料亦冇乜驚豔,唯價錢亦都唔平,同行朋友都覺得普普通通,我都唔敢再提起話要食。不過勝在店面夠大,空間感足,如果同朋友食飯,都可以坐得舒舒服服。今次同男朋友再訪尖沙咀分店,就冇再抱著好大期望,反而覺得整體唔錯!平日晚上八點半到達,人客蠻多,差不多坐滿。雖然比起太子分店細好多,但座位間唔會逼逼狹狹,唔會話要聽哂隔離枱講乜~ 裝潢上都依舊展現文青感。原味椰子雞鍋 $128/半隻鍋底揀咗最基本嘅原味,比較番半年前喺太子店食嘅,明顯好好多,唔知道是咪已經整體改善左。首先煮滾椰子水,加入文昌雞,慢火煮7分鐘食得,唔怕唔知時間,漏斗會幫你計時。湯頭椰青味香甜,保留清新感,唔算好濃郁,雞件有肉,夠滑!(上次食係覺得雞皮肥到冇朋友)鍋內仲有唔少椰皇肉,今次食確係比上次食美味。沙薑、辣椒、青金桔嘅調味料隨個人喜好添加。安格斯牛小排 $168/小賣相唔錯,大小均一,紋路清晰,冇太多肥脂又唔會過瘦~快灼幾秒食得,入口好腍、有牛味,淥耐左都唔會又老又韌。以咁嘅價錢,份
平日晚上八點半到達,人客蠻多,差不多坐滿。

原味椰子雞鍋 $128/半隻

原味椰子雞鍋

鍋內仲有唔少椰皇肉,今次食確係比上次食美味。
原味椰子雞鍋
沙薑、辣椒、青金桔嘅調味料隨個人喜好添加。
調味料
安格斯牛小排 $168/小
安格斯牛小排
賣相唔錯,大小均一,紋路清晰,冇太多肥脂又唔會過瘦~

快灼幾秒食得,入口好腍、有牛味,淥耐左都唔會又老又韌。

以咁嘅價錢,份量算多都抵食~上次食平一半有多嘅雪花肥牛,確係普通,寧願俾多少少叫呢份。
玫塊黑豚腩片$98

將黑豚腩片砌成玫瑰花形狀上碟,無疑係為相機食先者而設
我當然都影番幾張寫真。

腩片本身切得夠薄,很快熟,入口算爽,唔會肥,而特別有些少軟骨有脆口感。

不過如果好似我咁唔多like軟骨,會覺得到攰。
玫塊黑豚腩片
手打蝦滑 $68

雖然食到有蝦味,但蝦肉唔實,唔算好彈牙,不過不失。
手打蝦滑
文昌墨汁丸 $88

墨汁丸上配少量蟹籽作裝飾,賣相可以,但味道唔突出,同蝦滑一樣唔算彈牙,有啲失望。

(即時諗起力奇火鍋,呢兩樣佢比較出色。)
文昌墨汁丸
燒汁肥牛福袋 $88

店家推介產品,賣相成索袋型,幾得意,一碟四隻,大少如包裝紙巾~
燒汁肥牛福袋
用豆皮包著燒汁肥牛同洋蔥,因為豆皮會索湯,所以食嘅時候要小心。

牛肉味道似日式,甜甜地,算不錯,但一個已夠皮,睇佢唔出係飽肚野。
燒汁肥牛福袋
炸響玲 $32

普通嘢,唔特別出色,但不會有油億味~
炸響玲
日本產地直送野菜籃  $49

呢度蔬菜嘅款式都唔少,而且有啲比較少見:小松菜、水晶冰菜、羽衣甘藍、水菜

我地點嘅野菜籃有四至五種菜,日本水菜、菜芯、娃娃菜、生菜,少量菇類。

各款菜都食得出好新鮮,加上椰子鍋湯底,好甜。

個人尤其喜歡水菜,味道、口感特別,小清新,食完咁多肉類,唔食番幾條菜唔掂!
薄荷青檸梳打 $32

每人叫咗一杯飲品,好大杯,賣相又幾靚,價錢唔貴好抵。(有時打邊爐見到十幾廿蚊罐汽水,唔多捨得點)

不過呢杯味道麻麻,青檸味太強,無乜薄荷味
薄荷青檸梳打
菠蘿沙冰 $32

沙冰冇伏!幾好飲,唔會過甜,而且夠細滑,可以一試。
菠蘿沙冰
煲仔飯

唔好期望係好正宗嘅乾身煲仔飯,食過兩次唔同款嘅飯,都有同感。

如果想食乾身、有焦嘅煲仔飯,呢度未必滿足到你~因為啲飯食落濕濕地

不過芝士味濃郁,有拉絲效果,而且裡面嘅肉唔老唔韌,拉回分數。
煲仔飯
整體黎講,感覺比上次好! (湯底上次冇鹽冇味、雞又肥) 加上店員好有禮~

想清清地打個火鍋不妨一試,但食開重口味野會覺得較淡~
2017-01-23
菠蘿沙冰