2024-11-23 0 views
話說突然想食burger 就諗起佢,因為我最欣賞佢塊安格斯扒係可以揀幾成熟😅但可惜我同V小妹食,所以只能揀全熟!不過我偷食左Daddy C.嘅六成熟安格斯黑松露漢堡😆真係超級Juicy,而且勁香嘅牛味!份量都唔少,咁大食嘅Daddy C.都夠晒飽😋#mamim #v小妹 #hongkong #hk #香港 #香港好去處 #成長日記 #親子 #親子日常 #子供 #親バカ部 #こども #女の子 #成長記録 #育児 #4歳 #hkfoodie #hkdessert #香港美食 #將軍澳 #將軍澳美食 #坑口 #西餐

2024-08-12 1653 views
難得放假,行完東港城一田購物後,又係搵食時間,估唔到將軍澳TKO Gateway這個小型商場也有一間很Chill 的cafe,Coffee Break位於將軍澳TKO Gateway厚德商場角落,餐廳環境十分舒適,座位濶落,地方整齊乾淨,裝修擺設都好靚,枱凳同餐具都係雲石紋,超級靚,侍應都好有禮貌,而且價格親民,食物質素都好有水準,可以舒舒服服食個晚餐,適合情侶同埋朋友食飯閒聊。第一次來食晚飯,叫了一個松子仁青醬帶子意粉墨西哥粟米皮捲配沙律及烤豬肋骨配薯條,還叫多個墨西哥粟米皮捲配沙律,意粉煮得不錯,硬度適中,南瓜湯好足料,南瓜打成蓉。松子仁青醬帶子意粉兩粒帶子都好厚身煎得好香,內裏保持了鮮嫩同爽口,火喉啱啱好。意粉質地都唔錯唔會太淋或者太硬,而青醬意粉既醬夠濃稠,掛滿在意粉上。香烤美國豬仔骨配薯條+沙律豬仔骨份量偏少,好少肉!呢個麻麻,唔抵食。墨西哥粟米皮捲配沙律用塊粟米皮包裹着生菜沙律、煙三文魚和牛油果,蕃茄,羅馬生菜,香草醬,拿上手是有重量感的,足夠的飽肚感,食材用料新鮮,感覺清新健康又好吃。繽紛樂朱古力我見到Menu有呢杯野,所以即叫,出黎效果好吸引,好邪惡,朱古力味好濃郁,甜

香烤美國豬仔骨配薯條+沙律
豬仔骨份量偏少,好少肉!呢個麻麻,唔抵食。

墨西哥粟米皮捲配沙律

繽紛樂朱古力
我見到Menu有呢杯野,所以即叫,出黎效果好吸引,好邪惡,朱古力味好濃郁,甜度剛好,唔會話好甜,入面除左有三條繽紛樂仲有好多朱古力碎碎。佢面層嘅Cream幾重奶味,如果鐘意奶味的朋友應該幾鐘意。

棒子鮮奶
外表雖然沒有什麼特別,不過味道不會太甜,很容易入口,鮮奶的奶香味配棒子的果仁香味。

總結:餐廳環境舒服乾淨, 座位有距離, 唔會好嘈。職員態度友善,將軍澳區嘅Cafe唔算多,難得坑口有間咁Relax的好餐廳。
2024-05-27
Type of Meal
Dinner
2024-06-15 2196 views
作為街坊,一路有幫襯開,覺得佢地食物ok,價錢公道。星期六一行三人午餐,唔想食茶餐廳,就決定去coffee break...去到門口視覺上見到餐廳一半空枱,但侍應話要等,再望真,入面幾張枱放咗reserved牌留位。心已經覺得奇怪,從來冇見過佢地留枱俾訂位客,係香港100蚊唔駛就可以食午餐嘅平民地方通常都係walk in。但嗰一刻見我地係第一個等位,就冇諗太多,照排,兼且侍應話好快,下張枱到我地,過咗一陣,有客走,望一望應該有4人枱。但侍應竟然走出嚟問要唔要坐bar枱,因為仲要等,望下頭先走了那枱張連鄰近幾張枱又放了reserved 牌說9人訂了。那為什麼跟我說下一張枱到我哋呢?為什麼不一開始就問要坐bar枱呢?雖然呢個係你地點樣run一間餐廳嘅決定其他人冇權過問,但餐廳空了一大半等訂位客,係出面等嘅人又唔知幾時有枱,到有枱時又話有人訂咗,好趕客囉! 二話不說就去咗幫襯第二間....
2024-06-10 1835 views
呢間同旺角分店都真係差天共地!先係廳面員工公然喺客人面前講粗口、睇手機、傾偈,有客詢問一啲餐飲事宜,態度表示極不耐煩,枱客走咗之後就話人不是!以為自己身處一個高級餐廳嘅侍應,但其實佢哋嘅行為,仲衰過一間茶記夥計!食物就一般,西式名堂中式做法,醃肉方面,食得出用酒劈去不鮮肉味,上碟嘅煎肉油淋淋,配襯一碗勝在夠熱,但欠缺調味嘅通粉!其實之前都有幫襯過,都發覺同旺角分店有差別!諗住隔咗一排會有改善!可惜,情況仍然一樣!其實咁嘅服務質素又點樣同人哋比較落去呢?直得反醒!目测老闆係個埸,啲廳面咪冇咁過分囉!
2024-06-10
有咖啡店的外觀又可以抖一抖食埋晚餐行街行到夜~又係時候諗食咩既時候咁就比我見到間寫住 coffee break 咁就入去試下新野啦入到去見到環境寬敞,簡約舒適,好岩同朋友傾下計✨點選了二人套餐✨✨餐湯:味道口感濃郁順滑✨前菜:白酒蕃茄青口配香草包蕃茄醬好濃郁可以配上外脆內軟香草包進食青口配上白酒🍶提升鮮味、爽口,打開胃的味蕾✨主菜:龍蝦汁海蝦忌廉意粉海蝦鮮甜彈牙配上龍蝦汁鮮甜creamy,可以掛到軟硬適中的意粉上🍝龍蝦汁濃郁鮮味,將整菜提升到另一個層次✨主菜:香煎紐西蘭羊架賣相相當吸引,擺盤精緻又可觀外層煎香,容易切開呈淡粉紅色,肉質滑嫩和多汁,帶來美味的烤肉香氣整體來說:在一個舒服的環境中可以與朋友共聚晚餐又可以品嘗美食
有咖啡店的外觀又可以抖一抖食埋晚餐

行街行到夜~又係時候諗食咩既時候
入到去見到環境寬敞,簡約舒適,好岩同朋友傾下計

✨點選了二人套餐✨

✨餐湯:味道口感濃郁順滑

✨前菜:白酒蕃茄青口配香草包
蕃茄醬好濃郁可以配上外脆內軟香草包進食
青口配上白酒🍶提升鮮味、爽口,打開胃的味蕾

✨主菜:龍蝦汁海蝦忌廉意粉

✨主菜:香煎紐西蘭羊架
賣相相當吸引,擺盤精緻又可觀

2024-04-21 839 views
性價比高餐廳,千祈唔好比個名呃左 以為飲下咖啡,食吓甜品。其實晚餐都非常之高水準。二人餐絕對食到好飽。每道菜味道都出乎意料之外地高水準!甜品心太軟,雖然不是非常之熱,但甜度十足!絕對值得一試再試!

絕對值得一試再試!
2024-02-12 831 views
平時經過見到都有人排隊,今日終於同仔仔的起心肝去試一試個午餐---------------雜菌菠菜黑松露廉燴意大利飯💲76一上碟已經聞到好重嘅黑松露味,而且佢呢個意大利飯比較濕潤而入口,雜菌同菠菜份量亦十分足---------------松子仁青醬帶子意粉💲93帶子十分厚,唔係將一粒分兩粒,煎完再擺落意粉到,十分香口,而青醬意粉係我鐘意既較為硬身既意粉---------------追加黑松露薯條💲+32薯條上面除左黑松露仲有芝士碎片,份量都唔算小,薯條配黑松露醬無得頂---------------抺茶拿鐵💲+8抺茶香濃,仲有埋拉花整體:價錢大眾化,價錢大眾化,餐牌都尚算多選擇👍👍,每個lunch set 都包一杯30蚊飲品

雜菌菠菜黑松露廉燴意大利飯
💲76

💲93

追加黑松露薯條
💲+32

抺茶拿鐵
💲+8
抺茶香濃,仲有埋拉花

2023-12-29 1543 views
Coffee Break在TKO Gateway二樓中央近扶手電梯位置,感覺上比較闊絡開揚。餐廳裝修帶文青風,適合與三五知己共聚。二人套餐包餐湯前菜主菜意粉或飯甜品及飲品,十分豐富。南瓜忌廉湯南瓜忌廉湯用料十足,南瓜味道香甜暖胃,很適合秋冬天飲用。烤羅馬生菜配煙三文魚半棵羅馬生菜略烤,配上煙三文魚及流心蛋,顏色配搭及賣相均美絕。羅馬生菜淋上少少沙律醬及芝士碎,入口清爽開胃。松子仁青醬帶子意粉帶子略烤,入口依然食到絲絲質感。青醬意粉較為少見,多以羅勒、橄欖油、巴馬臣芝士、松子仁打成,味道既清新又濃香。香煎西班牙橡果級黑毛豬扒主菜西班牙橡果級黑毛豬鞍,豬鞍入口味道濃郁爽口,配上底下顏色豐富的配菜,吃得賞心悅目。朱古力蛋糕朱古力蛋糕小巧精緻,配上忌廉及生果,賣相既漂亮,亦豐富口感。玫瑰花茶粉紅玫瑰花茶茶味芳香濃郁,蜜糖另上。

二人套餐包餐湯前菜主菜意粉或飯甜品及飲品,十分豐富。

南瓜忌廉湯
南瓜忌廉湯用料十足,南瓜味道香甜暖胃,很適合秋冬天飲用。

香煎西班牙橡果級黑毛豬扒

朱古力蛋糕

玫瑰花茶

粉紅玫瑰花茶茶味芳香濃郁,蜜糖另上。

2023-12-28
$240 (Dinner)
2023-12-28 444 views
將軍澳宜家都有好多嘢食,當中不乏好味嘅餐廳,今日同朋友嚟到coffee Break食個dinner,吹下水,幾寫意。叫左dinner set for 2 $398,有齊餐湯,前菜,主菜,甜品。餐湯西蘭花忌廉湯,熱辣辣,質感順滑,唔錯。🥓白酒蕃茄青口配香草包菜色彩鮮豔,青口新鮮,而且蕃茄的酸甜味與白酒的香氣幾夾,感覺清新。香草包則外脆內鬆軟,完美搭配了蕃茄青口的風味。 🥩香煎美國安格斯肉眼扒肉眼扒煎得剛好,切開後肉色粉嫩,散發著濃郁的肉香,令人食指大動。搭配牛油同蒜頭,更惹味。 🦞龍蝦汁海蝦忌廉意粉龍蝦汁濃郁香濃,蝦肉質鮮嫩,每一條意粉都完美地沾滿了龍蝦汁,入口滑順,唔錯。🔸雜莓乳酪 +$18🔸香蕉乳酪+$18雜莓乳酪酸甜可口,有益力多味。而香蕉乳酪則帶有濃郁的香蕉香氣,幾好。甜品係朱古力蛋糕質感軟綿濕潤,味道唔太甜,為呢餐作結。

餐湯
西蘭花忌廉湯,熱辣辣,質感順滑,唔錯。

🥓白酒蕃茄青口配香草包
香草包則外脆內鬆軟,完美搭配了蕃茄青口的風味。

🥩香煎美國安格斯肉眼扒

🦞龍蝦汁海蝦忌廉意粉

🔸雜莓乳酪 +$18
🔸香蕉乳酪+$18
雜莓乳酪酸甜可口,有益力多味。
而香蕉乳酪則帶有濃郁的香蕉香氣,幾好。

甜品係朱古力蛋糕
質感軟綿濕潤,味道唔太甜,為呢餐作結。
晚市二人餐只係$398,我同朋友食每樣都大讚高質,呢個價錢又好味又飽真係好抵,真心推薦!好彩住得算近之後可以放工再黎食😚✨是日餐湯🥣是日餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜味濃郁,好香甜又夠creamy,我同朋友都大讚好飲過好多餐廳😆✨意大利火腿拼凍肉拼盤拼盤肉類份量好多,麵包出邊脆脆地,包體好軟身香草味重。✨香煎美國安格斯肉眼扒🥩叫咗五成熟,熟度啱啱好。嚟到好香上面有香草,焗蒜同埋牛油,隔離仲有少少海鹽調味,令牛扒更香,牛嘅鮮味更突出。塊扒雖然比較薄,但係肉質軟腍有肉汁,高質。✨野菌菠菜黑松露忌廉燴意大利飯菠菜同埋野菌份量真係好足,基本上每啖飯都配到配料😇黑松露味勁香,飯有口感唔會太淋身,加左芝士,好creamy!鍾意黑松露嘅一定會覺得好好味🤤💜✨荔枝梳打甜度好適中,好解渴,啱晒啲唔鍾意飲咁甜嘅人~✨夏威夷果仁鮮奶呢杯有驚喜,面頭層泡好順滑,飲落有淡淡果仁香,唔會太膩。✨Tiramisu cake擺碟有心思,個甜品幾靚🥳。蛋糕體夠軟淋濕潤,唔會太甜,咖啡味如果再濃郁啲會正啲,不過以套餐甜品黎講我已經覺得算係幾好味。

✨是日餐湯🥣

✨意大利火腿拼凍肉拼盤
拼盤肉類份量好多,麵包出邊脆脆地,包體好軟身香草味重。

✨香煎美國安格斯肉眼扒🥩

✨野菌菠菜黑松露忌廉燴意大利飯

✨荔枝梳打
甜度好適中,好解渴,啱晒啲唔鍾意飲咁甜嘅人~

✨夏威夷果仁鮮奶
呢杯有驚喜,面頭層泡好順滑,飲落有淡淡果仁香,唔會太膩。

✨Tiramisu cake

2023-12-20 322 views
坑口街市樓上有間幾舒服開揚嘅餐廳,裝修得唔錯。落地玻璃嘅設計 ,溫暖嘅感覺 ,休閒地用餐。夜晚嚟到見到有個二人餐,都幾豐富可以選擇嘅配搭,都幾多。$398 dinner set for 2 🤍餐湯 蘑菇忌廉湯幼滑嘅口感同埋香濃嘅蘑菇味道,暖笠笠,令人開胃。🤍白酒蕃茄 青口 配香草包呢個真係超級好食,搭得好精緻,好香嘅蕃茄味,配以青口係完美嘅配搭,加上鬆軟嘅麵包可以點汁食,令人回味。Main :🤍香煎西班牙橡果級黑毛豬扒豬扒份量都唔少,質地多汁,啲配菜充滿着唔同嘅蔬菜都幾好食🤍松子仁青醬帶子意粉幾鍾意呢個忌廉汁,加埋兩隻香煎帶子,水準唔錯Drink :🤍繽紛樂朱古力係原汁原味嘅繽紛樂,好滿足仲有多cream 。🤍雜莓乳酪酸酸甜甜好清新,雜莓味好重,口感都幾清爽Dessert 好可愛嘅造型
坑口街市樓上有間幾舒服開揚嘅餐廳,裝修得唔錯。

落地玻璃嘅設計 ,溫暖嘅感覺 ,休閒地用餐。

夜晚嚟到見到有個二人餐,都幾豐富
可以選擇嘅配搭,都幾多。

$398 dinner set for 2

🤍餐湯 蘑菇忌廉湯
幼滑嘅口感同埋香濃嘅蘑菇味道,暖笠笠,令人開胃。

🤍白酒蕃茄 青口 配香草包

Main :
🤍香煎西班牙橡果級黑毛豬扒
豬扒份量都唔少,質地多汁,啲配菜充滿着唔同嘅蔬菜都幾好食

🤍松子仁青醬帶子意粉
幾鍾意呢個忌廉汁,加埋兩隻香煎帶子,水準唔錯

Drink :
🤍繽紛樂朱古力
係原汁原味嘅繽紛樂,好滿足仲有多cream 。
🤍雜莓乳酪
酸酸甜甜好清新,雜莓味好重,口感都幾清爽

Dessert
好可愛嘅造型
2023-12-19 301 views
自從TKO Gateway翻新後引入了不少新餐廳、趁放假過來坑口行下、順便食晚飯。Coffee Break 提供二人晚餐$398 有前菜、主菜、意粉/飯及甜品、好抵食!南瓜忌廉湯好濃郁水蜜桃果粒茶是我喜歡的洋甘菊茶底、帶點果香。榛子朱古力咖啡沙冰白酒蕃茄青口 蕃茄醬汁酸甜剛好、配上青口好好味、連旁邊的蒜蓉包也烘得超好吃!香煎紐西蘭羊架肉質軟嫩、完全唔會嚡口、蘸上薄荷醬調味剛好龍蝦汁海蝦忌廉意粉醬汁好creamy沒有太膩、海蝦亦爽口彈牙最後送上tiramisu 作甜品、好飽好豐富!

南瓜忌廉湯好濃郁

水蜜桃果粒茶是我喜歡的洋甘菊茶底、帶點果香。

榛子朱古力咖啡沙冰

香煎紐西蘭羊架肉質軟嫩、完全唔會嚡口、蘸上薄荷醬調味剛好

最後送上tiramisu 作甜品、好飽好豐富!
2023-12-08 255 views
一個晚上,我和朋友約好在附近的一家西餐廳用餐。餐廳的客人不算很多,座位很舒適,我們都被二人餐吸引,湯,前菜,主菜,飲品,甜品全都有齊,價錢亦合理。波菜湯入口散發出濃郁的菜香味,並帶有奶香的味道。每一口都感受到蔬菜的鮮味,奶油的滑順。烤羅馬生菜配煙三文魚 擺盤新奇精緻,羅馬生菜是整棵上,再淋上醬汁,放上溫泉蛋,三文魚,麵包粒,煙燻過的三文魚散發出誘人的香氣,與新鮮的羅馬生菜相得益彰。溫泉蛋的蛋黃濃郁而滑嫩,慢慢流出時與其他食材融合在一起,形成美味的佳餚。香煎美國安格斯肉眼扒(五成熟)肉眼扒的外層煎至金黃酥脆,內部保持著五成熟的狀態,肉質鮮嫩多汁。一排配菜也不馬虎,精心的炒香處理,為整道菜提供了豐富的口感和風味。龍蝦汁海蝦忌廉意粉意粉軟硬適中,以龍蝦汁為底,加入大大隻的鮮蝦,海蝦的鮮甜與忌廉的濃郁完美融合。每一口意粉都帶著龍蝦的香氣,令人回味無窮。朱古力和繽紛樂朱古力兩杯飲品也是非常的出色,更愛繽紛樂口味,甜中帶一點榛子風味,朱古力的香濃口感令人陶醉。精選甜品整晚最愛便是這個甜品,上菜時更令我們眼前一亮,牛角酥窩夫配綠茶忌廉,本以為是雪糕,但入口時便知是打得很厚實的忌廉,非常滑口,甜度適中

波菜湯

烤羅馬生菜配煙三文魚

香煎美國安格斯肉眼扒(五成熟)

龍蝦汁海蝦忌廉意粉

朱古力和繽紛樂朱古力

精選甜品
整晚最愛便是這個甜品,上菜時更令我們眼前一亮,牛角酥窩夫配綠茶忌廉,本以為是雪糕,但入口時便知是打得很厚實的忌廉,非常滑口,甜度適中,還帶兩隻可愛的忌廉熊仔伴碟,視覺味覺都同時被滿足。
2023-12-08 246 views
今日約咗朋友敘舊,去了將軍澳shopping順便搵嘢食。無意中俾我哋發現咗一間環境不錯,又經濟實惠的西餐廳。環境燈光氣氛不錯。還有旅遊書可以借閱。部份座位可以望到街景,我地揀咗一張近邊的梳化位,坐得舒服叫左二人套餐,性價比高已包兩款主食、沙律、餐湯、餐飲,仲有甜品添。唔計加一$400有找。🌸餐湯蘑菇忌廉湯,幾有水準,不過份量就少咗一點。🌸烤羅馬生菜配煙三文魚好有誠意,而且份量足,羅馬生菜經烤過,唔鍾意食生野的人就最啱,煙三文魚有三大塊好生鮮,加左蕃茄仔,少少沙律醬,唔錯。🌸美國安格斯肉眼扒牛扒份量足,燒得剛剛好,肥瘦適中,油脂均勻,伴碟有菜蔬類排列在後排,賣相唔錯。🌸松子仁青醬帶子意粉青醬是用蔬菜製成的醬汁所以感覺清新特別,醬汁剛好掛在意粉中。而帶子有兩大舊,新鮮彈牙,加了松子多咗一份口感。🌸甜品Tiramisu賣相好靚,Tiramisu唔會太甜,不過稍嫌多左dd忌廉,好有心思,有隻用cream造成的啤啤,打卡一流。
🌸餐湯
蘑菇忌廉湯,幾有水準,不過份量就少咗一點。
餐湯

Type of Meal
Dinner
美國安格斯肉眼扒
2023-12-05 219 views
雖然附近都有幾間類似café 但Coffee Break呢到星期六lunch time都要排3-4張枱先入到座👫餐廳入面會狂Loop廣東歌🎶唔係嗰啲好文青路線嘅café🤣餐牌上面都有幾多嘢揀有沙律🥗girlled panini🥪意粉risotto🍝burger🍔大部分都係$100內💰野食包咗杯$30 野飲以café 嚟講覺得幾抵🤑我地叫咗兩款嘢食:🎈烤意式芝士三文治配煙三文魚 $73份量都幾多Panini 切開左兩件,都幾香脆入面夾咗生菜煙三文魚同芝士片裝車打芝士冇溶化到🧀跟咗一堆沙律菜🥬上面有足夠意大利黑醋,幾解膩😋整體嚟講都🆗好食🎈松子仁青醬帶子意粉 $96青醬好creamy帶子煎得啱啱好但份量偏少跟餐嘢飲揀咗熱Americano☕味道正正常常免費可以加自己鍾意嘅syrup入去揀咗夏威夷果仁🏖️覺得都幾好飲👍🏻總結如果想喺坑口食個簡簡單單,唔太貴嘅lunch呢到都係唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻
雖然附近都有幾間類似café

以café 嚟講覺得幾抵🤑

我地叫咗兩款嘢食:
🎈烤意式芝士三文治配煙三文魚 $73
份量都幾多
Panini 切開左兩件,都幾香脆
入面夾咗生菜煙三文魚同芝士
片裝車打芝士冇溶化到🧀
跟咗一堆沙律菜🥬
上面有足夠意大利黑醋,幾解膩😋
整體嚟講都🆗好食

味道正正常常
免費可以加自己鍾意嘅syrup入去
揀咗夏威夷果仁🏖️
覺得都幾好飲👍🏻

總結如果想喺坑口食個簡簡單單,唔太貴嘅lunch
呢到都係唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻
烤意式芝士三文治配煙三文魚